OM eist 120 uur werkstraf tegen Marco Kroon

Het Openbaar Ministerie heeft maandag een werkstraf van 120 uur geëist tegen oorlogsheld en verdachte in een drugszaak Marco Kroon.

De 40-jarige Bosschenaar, die in 2009 de Militaire Willemsorde ontving, wordt verdacht van het bezitten en overdragen van stroomstootwapens en het bezit van een kleine hoeveelheid harddrugs.

Het OM stelt niet meer te kunnen bewijzen dat de militair zelf cocaïne heeft gebruikt. Aanvankelijk ging justitie daar wel vanuit. Vorige week dinsdag verklaarde een toxicoloog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bij de rechtbank echter niet te hebben geweten dat de 40-jarige Kroon zelf met zijn vingers zes borstharen had uitgetrokken.

Het NFI onderzocht de haren op sporen van cocaïne. Die sporen werden ook aangetroffen, maar volgens het NFI kan de cocaïne ook op de vingers van de militair hebben gezeten doordat hij een jas droeg waarin sporen van drugs zijn aangetroffen.

Kroon, die een café runt in Den Bosch, stelt dat die jas van een cafébezoeker was. Nu de onderzoeksresultaten van het NFI-onderzoek naar de borstharen nagenoeg waardeloos zijn, stelt het OM niet meer hard te kunnen maken dat de Bosschenaar cocaïne heeft gebruikt. Justitie eiste daarom vrijspraak voor dit feit.

De Bosschenaar ontkent ooit drugs te hebben gebruikt. Wel heeft hij tegenover de militaire kamer in Arnhem toegegeven een stroomstootwapen te hebben gehad. De militair heeft laten weten dat hij de Militaire Willemsorde inlevert als hij in hoger beroep veroordeeld wordt voor het bezit van cocaïne.