Wilders: Rechtbanken gebruiken islamitisch recht

Nederlandse rechters passen regels uit moslimlanden toe. Dat concludeert PVV-leider Geert Wilders maandag in De Telegraaf.

Als voorbeeld noemt hij een zaak uit 2009 waarin een Somalische man het vaderschap van een kind van zijn ex-vrouw ontkende. Op basis van het 'traditionele islamitische recht' werd hij volgens Wilders in het gelijk gesteld.

In Utrecht wees de rechtbank vorig jaar een verzoek om echtscheiding af omdat volgens het Marokkaanse familierecht eerst een verzoeningspoging moet worden gedaan, stelt Wilders. De vrouw in die zaak heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit.

In 2007 vonniste het hof in Den Haag dat een Nederlandse vrouw na een echtscheiding geen aanspraak kon maken op een deel van de boedel. Omdat ze was getrouwd met een Iraanse man was het Iraanse vermogensrecht van toepassing, ook al woonde het paar het hele huwelijk in Nederland.

Volgens Wilders zijn er ook gevallen waarbij een huwelijk als ontbonden werd beschouwd omdat de vrouw volgens islamitisch gebruik was verstoten. Alle wetten en verdragen moeten volgens de PVV-leider worden gewijzigd zodat dit niet meer kan gebeuren. "Het gaat om achterlijk islamitisch recht waarbij vrouwen worden benadeeld."


Rechtbanken aan de sharia? (Foto: Novum)