Veel scholen stoppen met kinderfietsexamen

Steeds meer scholen schrappen het praktisch verkeersexamen. Dat komt doordat kinderen steeds minder fietsen en daardoor hun fietsvaardigheid kwijtraken. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Veilig Verkeer Nederland.

In totaal stopt ruim 11 procent van de scholen met het praktisch examen, terwijl ze wel meedoen aan het theoretisch verkeersexamen. Bijna een op de zes van de scholen geeft als reden op dat er te weinig goede fietsen beschikbaar zijn voor de leerlingen. 13 procent doet niet mee omdat de leerlingen niet kunnen fietsen of te weinig fietservaring hebben.

Van de scholen die wél meedoen aan het praktisch verkeersexamen geeft bijna 10 procent aan dat de kinderen niet kunnen fietsen of te weinig fietservaring hebben. Dat was in 2008 was dat nog 4 procent en in 2009 9 procent.

Veilig Verkeer Nederland vindt het gebrek aan fietservaring bij kinderen een zorgelijke ontwikkeling en gaat daarom extra aandacht schenken aan de voorbereiding op het praktisch verkeersexamen.

In de leeftijdsgroep 10 tot 15 jaar zijn jaarlijks 16 doden en 350 ernstig gewonden te betreuren tijdens het lopen en fietsen.