Antwoorden van Fred Teeven op vragen van FOK!kers

VVD-politicus Fred Teeven heeft maandag een uur lang vragen van FOK!users beantwoord op het FOK!forum. De discussie richtte zich vooral op de standpunten van de heer Teeven omtrent zijn ideeën over privacy en zijn uitspraken over een internetfilter.

Omdat is gebleken dat een uur veel te kort is om alle vragen te beantwoorden, heeft Fred Teeven FOK! uitgenodigd om met een afvaardiging van tien users naar de Tweede Kamer te komen om het gesprek voort te zetten. Over het verloop van de discussie heeft Fred Teeven positief gereageerd. "Het is me goed bevallen en wellicht voor herhaling vatbaar! En ik ben op privacygebied niet zo'n troosteloze figuur als jullie soms denken "

FOK!user Phaelanx_NL opent de discussie met de vraag in hoeverre de VVD het downloaden door particulieren aan wil pakken. Fred Teeven antwoordt: "Op dit moment is er geen downloadverbod, en dit is nu bij de VVD ook niet aan de orde omdat er nog niet voldoende legaal aanbod is. Nee, er is geen sprake van actieve handhaving in de vorm van deep packet inspection, en dus ook geen sancties. Als mensen er handel van maken is er sprake van piraterij. Dit moet worden bestreden, zoals dat nu door Brein gebeurt. Dit is geen taak van de overheid. Dit is civielrechtelijk, en niet strafrechtelijk."

Met deze uitspraak stelt Teeven dat het eerst aan de industrie is om met oplossingen te komen. "Laten we vaststellen dat de heffingen die we nu kennen niet alles zijn. Als er echt een legaal aanbod is, moeten we er op een bepaalde manier voor zorgen dat dat legale aanbod ook wel voldoende bestaansrecht heeft. Ik kijk daarbij b.v. naar Spotify. We moeten het over de toekomst van het internet hebben. Downloadverbod is bij de VVD uit den boze zolang de muziekindustrie geen enkele stap zet. Maar wellicht zijn er na de stappen van de industrie tegen die tijd er andere mogelijkheden."

Fluitbekzeenaald2.0 zet Teeven voor het blok door een afweging tussen de handhaving van het verbod en de privacy van de internetgebruiker te vragen. Teeven reageert met de uitspraak dat de VVD momenteel tegen een downloadverbod is, en dus voor privacy kiest. Desalniettemin kiest de VVD voor uitgebreide mogelijkheden om internetcriminaliteit op te sporen, waarbij de privacy van gebruikers opzij gezet kan worden. "Dat is een kwestie van de ernst van strafbare feiten, ik zou me heel goed kunnen voorstellen dat kinderporno en soortgelijke criminaliteit de vrijheid enigszins opzij moeten zetten."

De volledige forumdiscussie is terug te lezen in ons verkiezingenforum. De discussie heeft bovendien de interesse gewekt van andere politici, die dan ook graag een vergelijkbare sessie willen houden. Houd daarom de aankondigingen op de frontpage en het forum goed in de gaten!

Fred Teeven
Fred Teeven (Foto: VVD)