'Nog vier Nederlanders riskeren doodstraf in Iran'

Nog zeker vier Nederlanders zitten vast in Iraanse cellen en riskeren de doodstraf. Dat schrijft het AD. Volgens de krant krijgen ze vaak geen advocaat of krijgen ze de kans niet om met ze te spreken.

Een van de Nederlanders die de doodstraf riskeert is de Iraans-Nederlandse activist Abdullah al-Mansouri die voor zijn politieke protesten tot dertig jaar cel is veroordeeld. Van de andere drie is de identiteit niet bekend, maar ze zouden vastzitten voor betrokkenheid bij verboden politieke protesten.

Volgens Ruud Bosgraaf van Amnesty International is het extra zorgelijk als de Nederlanders vastzitten voor betrokkenheid bij verboden politieke protesten. "Zeker als daar geweld aan te pas komt, is er een zeer reële kans dat hierop een doodstraf volgt", zegt hij.

Zaterdag werd de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami in haar geboorteland opgehangen voor 'voor drugsbezit en oppositionele activiteiten'. De 45-jarige werd opgepakt bij een protest tegen de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in de zomer van 2009.