FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 januari 2011

Redknapp hoopt op veteraan P. Neville

Tottenham Hotspur hoopt Phil Neville los te weken bij Everton. De 34-jarige verdediger moet enkele blessures opvangen. Tottenham heeft maandagavond een officieel bod uitgebracht op Neville, die zijn hoogtijdagen beleefde in shirt van Manchester United in de jaren negentig.

The Spurs moeten echter afwachten op Everton bereid is om Neville te laten vertrekken. Harry Redknapp moet op zijn beurt wachten. "Het is aan Everton of ze hem willen laten vertrekken", zei de trainer van Tottenham tegenover Sky Sports. "In dat geval heb ik er vrede mee. We gaan verder niet in actie komen vanavond", aldus Redknapp. Tottenham kampt met diverse blessuregevallen in de laatste linie.

Younes Kaboul is voorlopig uitgeschakeld door een blessure. Daarnaast kampen Ledley King en Jonathan Woodgate al langere tijd met diverse kwetsuren en is ook William Gallas geveld door een heupblessure. Michael Dawson is enkele duels geschorst na zijn rode kaart tegen Fulham.

Oefeninterland Egypte - VS afgelast

De oefeninterland tussen Egypte en de Verenigde Staten van 9 februari gaat niet door. Het treffen in Caïro werd vanwege de onrust in Egypte afgelast. De Amerikaanse en de Egyptische voetbalbond besloten daar gezamenlijk toe, meldt de Amerikaanse bond USSF maandag. Er is geen nieuwe datum afgesproken voor de wedstrijd.

"We keken uit naar de kans om tegen Egypte te spelen, maar gezien de huidige situatie hebben alle partijen besloten dat het beter is om de wedstrijd af te gelasten", laat USSF-voorzitter Sunil Gulati weten. "We waarderen de inzet van de Egyptische bond om deze situatie op te lossen."

Succestrainer Jovanovic verlaat handbalteam DSS

Handbalcoach Zoran Jovanovic stopt het aan het einde van het seizoen als coach van het vrouwenhandbalteam van DSS. Dat meldt de Heemskerkse club op haar website. Zes jaar lang stond Jovanovic aan het roer bij de dames van DSS. In die tijd promoveerde het team vanuit de regioklasse, via de hoofdklasse en eerste divisie, naar de eredivisie.

Dit seizoen gaat het minder met de club, DSS bevindt zich in de onderste regionen van de eredivisie. Op de website staat dat dat weinig te doen heeft met de behaalde prestaties van Jovanovic. "Dat heeft niets te maken met zijn inzet, vakmanschap en bevlogenheid, maar met domme pech. Vele meiden raakten op een ongelukkig moment geblesseerd."

'Granqvist zag Club Brugge niet zitten'

Club Brugge heeft bij FC Groningen tevergeefs aangeklopt voor Andreas Granqvist. De Zweed wil niet naar België. De Belgisch club meldde zich zondagmiddag bij Groningen voor de Zweedse verdediger, meldt RTV Noord. De aanvoerder van Groningen ziet een overgang naar de Belgisch Jupiler Pro League echter niet zitten. De club van Adrie Koster en Ryan Donk moest daarom een 'nee' slikken.

Granqvist wordt al langere tijd gevolgd door diverse clubs. De verdediger heeft zich sinds zijn komst van Wigan Athletic ontwikkeld tot Zweeds international en captain van Groningen. Eerder dit seizoen probeerde het Turkse Fenerbahçe Granqvist al weg te halen uit de Euroborg.

Landgenoot Frederik Stenman zou ook worden gevolgd vanuit Turkije. Maar de linksback van de nummer vier van de Eredivisie lijkt voorlopig ook niet te verkassen. Groningen staat na 21 competitiewedstrijden zeven punten achter op lijstaanvoerder PSV.

Maachi naar Zwolle, Wolters naar Emmen

FC Zwolle heeft zich versterkt met Nassir Maachi, De middenvelder komt op huurbasis over van SC Cambuur. Maachi speelt volgens de Leeuwarder Courant voor de rest van het seizoen voor de koploper in de Jupiler League.

"Ik wil bij Zwolle het plezier in het voetballen terugkrijgen", zei Maachi tegen het regionale dagblad. De middenvelder was bezig aan zijn derde seizoen in Leeuwarden. FC Emmen wist kort voor het sluiten van de transfermarkt Randy Wolters weg te halen bij FC Utrecht. Wolters had bij Utrecht nog een contract tot het einde van dit seizoen. Foeke Booy laat op de clubsite van de Domstedelingen weten dat dit een goede stap is voor de aanvaller.

"Bij Emmen kan hij zich weer in de kijker spelen. We wensen hem daarbij veel succes", liet technisch directeur Booy weten. Utrecht was bereid om mee te werken aan een transfer van de jonge spits naar Emmen, dat op de negende plaats staat in de Jupiler League.

Verschillende filmpjes Israëlische UFO opgedoken

Vrijdagnacht was er boven Jeruzalem een bijzonder heldere UFO te zien. In tegenstelling tot veel andere waarnemingen, zijn er ditmaal meerdere, duidelijke videobeelden opgedoken.

Op de beelden is te zien hoe het object een tijdje boven de Koepel van de Rots op de Tempelberg zweeft. Ineens valt het uit de lucht en blijft het vlak boven de grond hangen. Hierna is plotseling een dubbele lichtflits onder de UFO te zien. Vervolgens stijgt het voorwerp weer als een speer omhoog.

Een van de ooggetuigen houdt zijn camera in de lucht, op de plek waar hij ieder moment het ruimteschip weer verwacht. Ineens duiken er echter vier donkere bollen op, die zweven in een driehoekige formatie. Hierna verlaten de bollen een voor een de formatie waarna ze oplossen in de lucht.


Het eerste en duidelijkste filmpje


Een wat lichter filmpje, gemaakt door een Amerikaanse toerist
Een derde filmpje is hier te zien. De aluhoedjes kunnen weer op!

464 euro boete voor 'shit' zeggen in klas

Een Texaanse scholiere kan haar spaarpot kapot slaan. De leerling aan de North Mesquite High School in Dallas moet 637 dollar, 464,50 euro, betalen omdat zij het woordje 'shit' liet vallen in de klas.

Victoria Mullins zei vorig jaar oktober 'you trying to start shit' in de klas. Lerares Michelle Lene ving deze vuige taal op en stuurde het meisje naar de directeur. Daarnaast moest zij in de lunchpauze binnenblijven.

De volgende dag kreeg het zeventienjarige meisje een boete. De lerares was namelijk gekwetst door het schuttingwoord. De boete voor beledigende taal was oorspronkelijk 340 dollar, maar uiteindelijk is het bedrag enorm verhoogd.


In de toekomst gaat het innen van deze boetes automatisch

Uitgebreide versie Chime voor Playstation 3

Het ritmische puzzelspel Chime wordt in uitgebreide vorm uitgegeven voor de PlayStation 3 onder de naam Chime Super Deluxe. Dat heeft gamestudio Zoë Mode bekendgemaakt. Het spel verscheen eerder via het online distributiekanaal Steam op de pc en was te downloaden voor de Xbox 360.

Chime Super Deluxe laat spelers puzzelen op de maat van de muziek. Door blokjes te plaatsen en zo vierkantjes te vormen, worden punten verdiend. Onder de nummers uit Chime Super Deluxe bevinden zich dansnummers van Moby, Markus Schulz en Philip Glass.

Chime werd vorig jaar uitgegeven voor de Xbox 360 en verscheen later ook voor de pc. Een deel van de inkomsten van de verkoop van het puzzelspel werd gebruikt om de instellingen Save The Children en de Starlight Children's Foundation te steunen.

Sinds de jaarwisseling is Chime niet langer contractueel verbonden aan het goede doel. Hierdoor kan Zoë Mode Chime Super Deluxe uitgeven op de PlayStation 3. Overigens blijft de gamestudio de twee goede doelen steunen door een percentage van de inkomsten van de pc- en Xbox 360-versie af te staan.


 

Transfer Suárez afgerond

De transfer van Luis Suárez naar Liverpool is vanavond helemaal rond gekomen. De Uruguayaanse aanvaller die van Ajax overgekomen is tekende een contract tot medio 2016 bij de club van trainer Kenny Dalglish.

Suárez zal bij Liverpool gaan spelen met het nummer 7, het shirt dat Daglish en Kevin Keegan ook ooit bij The Reds droegen. Ajax zal voor hem maximaal 26,5 miljoen euro gaan ontvangen. Voor de Amsterdammers scoorde de spits 111 goals in 159 officiële wedstrijden.

Nieuwe poster Scream 4 geeft flashbacks

We hebben weer een stukje nieuw Scream 4-materiaal te pakken. Deze keer is het de officiele filmposter die zeker goede herinneringen weet op te brengen.

Scream 4

Synopsis: Tien jaar na de laatste slachtingen is Sidney Prescott (Neve Campbell) een succesvol schrijfster en leeft ze afgesloten van de buitenwereld. Ze keert terug naar Woodsboro voor de laatste dag van haar promotietour. Eenmaal in het voormalige moorddorp aangekomen, komt ze weer in contact met Sheriff Dewey (David Arquette) en Gale Weathers (Courtney Cox), die nu getrouwd zijn. Ook komt de nicht van Sidney, Jill (Emma Roberts), met haar tante Kate (Mary McDonnell) op visite. Toch zijn zij niet de enigen die Sid graag willen zien. Ghostface keert ook weer terug in een film die nog spannender en bloederiger is dan al zijn voorgangers.

Scream 4 belooft een nieuwe revolutie in de bekende horrorwereld te worden, althans volgens Wes Craven. Wat denken jullie?

Wolfsburg roert zich op transfermarkt

VfL Wolfsburg heeft zich op de laatste dag dat de transfermarkt open is flink weten te versterken. Naast de Zuid-Koreaan Koo Ja-Cheol zijn ook Yohandry Orozco, Jan Polak, Tuncay Sanli en Patrick Helmes naar de club van Steve McClaren gehaald.

Polak komt over van RSC Anderlecht waar hij op een zijspoor was beland. Hij had een droom om terug te keren in de Bundesliga en ziet deze met zijn tot medio 2013 lopende contract verwezenlijkt. Orozco is voor de toekomst gehaald. De 19-jarige Venezolaan komt over van FC Zulia dat in zijn thuisland in de hoogste divisie uitkomt.

Helmes maakt de overstap van Bayer Leverkusen naar Die Wölfe en heeft zelfs tot medio 2014 getekend. Dat deed ook Turks international Tuncay die Stoke City verruilde voor de Bundesliga.

'Bahrami eerder veroordeeld voor drugssmokkel'

De in Iran geëxecuteerde Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami is in Nederland veroordeeld voor drugssmokkel. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur maandagavond.

In 2003 zou Bahrami zijn betrapt met bijna zestien kilo cocaïne in haar bagage. Ze werd hiervoor in Nederland veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) stelt volgens Nieuwsuur dat het nieuws over de veroordeling van Bahrami niets zegt over haar zaak in Iran.

De Iraanse staatstelevisie meldde zaterdag dat de in Iran geboren Bahrami door de autoriteiten was opgehangen 'voor drugsbezit en oppositionele activiteiten'. De 45-jarige werd opgepakt bij een protest tegen de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in de zomer van 2009. De verkiezingsuitslag leidde destijds tot massale protesten.

De minister bevroor na het bekend worden van de executie van de vrouw alle ambtelijke contacten met Iran. Dat betekent dat de Iraanse ambassadeur in Nederland in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt. Voor al zijn officiële contacten moet hij eerst schriftelijk toestemming vragen aan Rosenthal.

Ook wil Rosenthal dat EU-lidstaten Iraniërs die bekendstaan als mensenrechtenschenders de toegang weigeren, eveneens als reactie op de plotselinge ophanging van Bahrami. Vrijdag had de Iraanse ambassadeur Rosenthal nog verzekerd dat haar proces nog lang niet was afgerond, maar zaterdag bleek opeens dat ze was opgehangen.

Ireland verlaat Villa na komst Bradley

Stephen Ireland maakt het seizoen af bij Newcastle United. De Ier verlaat Aston Villa na de komst van Michael Bradley.

Ireland kwam afgelopen zomer voor ongeveer tien miljoen euro over van Manchester City, maar de middenvelder kon bij Villa geen basisplaats opeisen. Met de komst van huurling Bradley nemen de perspectieven van Ireland nog verder af. Newcastle United neemt de middenvelder over.

The Magpies zijn zeer gelukkig met de komst van Ireland. "Stephen heeft de laatste jaren bewezen dat hij een echte topspeler is," zei trainer Alan Pardew op de clubsite van Newcastle. "We zijn zeer tevreden met het feit dat hij ons de rest van het seizoen gaat versterken."

"Ireland kan kansen creëren voor anderen en zelf scoren. We denken dat hij een belangrijke speler voor ons kan worden in de tweede seizoenshelft. Hij kan meer dan dat hij heeft laten zien bij Villa. Ik denken dat we kunnen profiteren van zijn drang om zich weer te bewijzen."

Sancties EU tegen regeringsleden Wit-Rusland

De Europese Unie bevriest de tegoeden van 156 hoge figuren in de regering van Wit-Rusland en stelt ook een visumverbod tegen hen in. Dat hebben de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maandag besloten.

De maatregelen tegen de getrouwen van de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko zijn ingesteld uit protest tegen de gevangenneming van oppositieleiders en het gewelddadige optreden na de verkiezingen van 19 december.

De Verenigde Staten verbiedt Amerikaanse bedrijven zaken te doen met twee dochterondernemingen van het Wit-Russische staatsolieconglomeraat. Daarnaast krijgen hoge Wit-Russische figuren een reisverbod opgelegd.

Jonathas verruilt AZ voor Brescia

Jonathas verruilt AZ met onmiddelijke ingang voor het Italiaanse Brescia. Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola maakte dit nieuws bekend tegenover de Italiaanse media. De afgelopen maanden verbleef de Braziliaan in zijn vaderland en kreeg al geen salaris meer van AZ.

Brescia staat eennalaatste in de Serie A en was dringend op zoek naar een scorende spits. AZ wil overigens in ieder geval de kosten van Jonathas van Brescia incasseren.

Gezondheidswet Obama ongeldig volgens rechter

Een federale rechter in Florida heeft maandag de gezondheidswet van president Barack Obama ongrondwettelijk verklaard. Roger Vinson bepaalde dat het Amerikaanse Congres zijn bevoegdheid heeft overschreden door mensen te verplichten een ziektekostenverzekering af te sluiten. De zaak was aangespannen door 26 Amerikaanse staten.

De gezondheidswet bepaalt dat elke Amerikaan vanaf 2014 een verzekering moet hebben, op straffe van een boete. Door de wet moeten miljoenen onverzekerde Amerikanen toegang krijgen tot de gezondheidszorg. Tegelijkertijd hoopt Obama met de wet de enorme kosten van de zorg terug te dringen.

Vinson werd in 1983 door de toenmalige, Republikeinse president Ronald Reagan aangesteld.

Gezondheidswet Obama ongeldig volgens rechter
Gezondheidswet Obama ongeldig volgens rechter (Foto: ANP)

Online functies 3DS pas later actief

De Nintendo 3DS maakt op de dag van de lancering nog geen gebruik van alle online mogelijkheden van het apparaat. Bestuursvoorzitter Satoru Iwata van Nintendo laat weten dat de online winkel, internetbrowser en mogelijkheid om gedownloade DSi-spelletjes over te zetten pas in mei geïntroduceerd worden via een update.

Vorige week maandag maakte een woordvoerder van de Britse afdeling van Nintendo bekend dat de 3D-spelcomputer zonder internetopties in de winkel komt te liggen. De online functies zouden vanaf 25 maart via een update gedownload en geïnstalleerd moeten worden. Iwata ontkent de beschikbaarheid van de update op de dag van de lancering van de Nintendo 3DS.

De online winkel wordt door Nintendo de eShop genoemd. Hier zijn downloadbare spelletjes en klassieke games te koop. Daarnaast kunnen demo-versies en trailers van nieuwe games gedownload worden.

Nintendo heeft aangegeven dat het niet dezelfde fouten wil maken als met de Nintendo DSi en Wii. De gebruikersinterface van de webwinkels op deze spelcomputers is te statisch. Zo moet de online winkel van de Nintendo 3DS toegankelijker worden dankzij onder andere een verbeterd menudesign.

De Nintendo 3DS wordt eind februari in Japan uitgegeven. De release in Nederland staat gepland voor 25 maart.


(Foto: Novum)

Tung op zoek naar racestoeltje

Ho-Pin Tung is dit jaar wederom test- en reservecoureur bij Lotus Renault GP, maar hij wil zelf ook aan racen toe komen. Tung moet zijn positie bij het team delen met nog vier rijders, waardoor de kans dat hij veel uit kan richten niet erg groot is.

Tung kende vorig jaar een lastig seizoen in de GP2, omdat hij in Hongarije een rugblessure opliep. Uiteindelijk reed hij in Abu Dhabi nog als invaller de laatste race mee. Hij reageert dan ook verrast dat zijn contract desondanks verlengd werd. "Het is een blijk van vertrouwen in mijn capaciteiten dat ik er weer bij hoor, maar naast mijn positie als test- en reserverijder bij Lotus Renault GP wil ik ook weer racen. Daar gaat het toch allemaal om. Ik oriënteer me momenteel op een paar reële mogelijkheden. Mijn doel blijft onveranderd: racen in Formule 1," zegt Tung.

De kans lijkt aanwezig dat de Nederlandse Chinees dit seizoen in de IndyCar Series uit gaat komen. Het team Fazzt heeft interesse in Tung, maar tot op heden is daar ondanks een test afgelopen november nog niets uitgekomen. Mocht hij vertrekken naar de Verenigde Staten dan lijkt Tung nauwelijks werk voor Lotus Renault te kunnen verrichten.

Oudste mens ter wereld overleden

De oudste mens ter wereld, Eunice Sanborn, is maandag in haar woning in de Amerikaanse staat Texas op 115-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar verzorger laten weten.

Sanborn was minder dan drie maanden lang de oudste mens ter wereld. De vorige titelhoudster, de non Eugénie Blanchard, stierf begin november in een ziekenhuis op de Franse Antillen.

Een organisatie die een lijst met mensen van boven de 110 jaar bijhoudt, de zogenoemde 'supercentenarians', meent dat Sanborn 114 jaar was. Volgens de familie heeft het Amerikaanse Census Bureau haar geboortejaar foutief geregistreerd als 1896 in plaats van 1895. Sanborn vierde haar 115e verjaardag op 20 juli.

De oudste mens ter wereld is nu Bessie Cooper uit de Amerikaanse staat Georgia. Zij is geboren op 26 augustus 1896.

Oudste mens ter wereld overleden
Oudste mens ter wereld overleden (Foto: ANP)

[Upd] Protesten Egypte: Deadline leger

Een korte samenvatting van de gebeurtenissen tot nu toe
De protesten in Egypte hebben tot nu toe 150 bevestigde doden en ongeveer 4000 gewonden geëist. De avondklok, die om 14.00 uur Nederlandse tijd is ingegaan, is geldig voor heel Egypte. Ondanks het ingaan van de avondklok zijn er nog vele duizenden mensen op het Tahrir plein aanwezig.

Mubarak heeft een 'nieuwe' regering aangesteld met slechts minimale wijzigingen ten opzichte van de vorige. Het aanstellen van een Vice-Premier en een nieuwe Minister van Binnenlandse Zaken hebben geen enkel effect gehad op de acties.

Op het vliegveld van Caïro zijn duizenden reizigers gestrand. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland heeft afgelopen zondag een negatief reisadvies afgegeven voor het Afrikaanse land. Diverse reisorganisaties en multinationals zijn bezig mensen te evacueren.

Momenteel is het leger ingezet om blokkades rond het Tahrir plein op te werpen. De reden hiervoor is nog niet officieel gegeven. De twee mogelijke verklaringen zijn het blokkeren van de demonstratie die voor dinsdag 1 februari gepland staat en het veilig doen verlopen van diezelfde demonstratie. Tot op heden heeft het leger vooral zorg gedragen voor de veiligheid van de demonstranten. Onder andere door het bevel om met scherp te schieten te negeren.

De overheid heeft het treinverkeer door het hele land stilgelegd. Hoogstwaarschijnlijk om te voorkomen dat nog meer mensen zich morgen op het Tahrir plein zullen zijn.

In een poging om de media te controleren heeft de regering internet zo goed als afgesloten. Ook het mobiele telefoonverkeer ondervindt ernstige hinder op last van de overheid. Een aantal journalisten van Al Jazeera waren korte tijd in hechtenis genomen door de politie. Hoewel ze vrijgelaten zijn, is hun opnameapparatuur in beslag genomen.

Samenvatting gebeurtenissen in Alexandrië
Doordat het nieuws zich voornamelijk concentreert rond de gebeurtenissen in Caïro, zijn de berichten uit andere delen van Egypte achtergebleven. FOK!ker rakotto heeft de volgende samenvatting geschreven:

"Dankzij Al Jazeera kunnen wij meer updates geven over de tweede stad van Egypte, namelijk Alexandrië.

Gisteren werd er weer massaal gedemonstreerd in Alexandrië. Er waren meer dan 500.000 mensen op de been na het middag gebed. (Dat gebeurde vandaag alweer) Mensen hielden een dienst voor de slachtoffers die een dag eerder zijn gevallen door schoten die gelost waren door de politie. Nadat de mensen massaal gingen protesteren, heeft aanwezigen ook de straten beschermd en o.a. het gemeentehuis verbrand.

Men moest een dag de buurten verdedigen tegen criminelen (Waaronder undercover politie in burger) die chaos veroorzaakten door heel Egypte. Er zijn tientallen politie ambtenaren gearresteerd door burgers. De gearresteerde politie werd uiteindelijk overhandigd aan het leger die massaal aanwezig is in Alexandrië.

Men wou graag dat Al Jazeera het ziekenhuis van binnen zou filmen. Reden daarvoor is dat er veel lichamen binnen lagen die op een gruwelijke wijze doodgeschoten waren door de politie en de geheime dienst.

Een Egyptische man zei dat zijn zoon in een winkel was toen hij vermoord werd door een geheime agent. Hij overleed direct aan een schotwond in zijn hoofd. Een andere man zei dat hij een zoon heeft verloren, maar dat hij er nog twee heeft en dat die niet meer op zullen geven totdat de President Mubarak berecht wordt.

Veel mensen eisen het vertrek van Mubarak, maar niet naar het buitenland. Ze eisen dat hij zijn positie als president verlaat en dat hij berecht wordt. De meeste mensen zijn het er nu over eens dat hij de doodstraf moet krijgen omdat al die mensen zijn overleden.

In andere steden gebeurt nog steeds hetzelfde. In Mansoura, waar het inwonersaantal 500.000 is, lopen er nu 100.000 mensen mee in de protesten.

Er is ook nog steeds geen internet verbinding in het land en men geeft nu persoonlijk aan elkaar door dat er morgen hevige protesten plaats zullen vinden en dat zij een miljoen willen bereiken."

Nieuwe ontwikkelingen
Diverse bronnen vermelden dat de demonstranten het leger een ultimatum hebben gegeven. Naast de geplande 'Million Man March' van dinsdag, is het plan opgevat om vrijdag 4 februari naar het presidentiële paleis te trekken.

Het leger heeft tot donderdagavond de tijd gekregen om hun loyaliteit kenbaar te maken. In een verklaring laten de demonstranten het volgende weten; "Wij, de mensen en jeugd van Egypte, eisen dat onze broeders van het leger duidelijk aangeven waar ze staan door zich ofwel te voegen bij de miljoenen Egyptenaren op de straat, ofwel zich te voegen bij het regime dat onze mensen heeft vermoord, geterroriseerd en bestolen."

Update 21.21 uur
Het leger heeft nu via haar woordvoerder laten weten dat er geen geweld gebruikt zal worden tegen de demonstranten. De bouw van de barricades gaat wel onverstoord door. Ondertussen zijn de plannen om vrijdag naar het presidentieel paleis te trekken gewijzigd. Volgens de laatste berichten zullen de demonstranten dinsdag om negen uur (lokale tijd) verzamelen, om vervolgens naar het paleis te trekken.

'Pensioengeld investeren in schoolgebouwen'

Pensioenfondsen moeten hun vermogen investeren in schoolgebouwen. Dat vindt PvdA-leider Job Cohen. Volgens de PvdA-voorman wordt 90 procent van het vermogen van pensioenfondsen nu geïnvesteerd in het buitenland, terwijl er tegelijkertijd te weinig geld is om te investeren in schoolgebouwen.

De PvdA-leider zei dit tijdens de derde Herman Höftenlezing, die hij maandagavond voordroeg in Almelo. De Almelose PvdA organiseert de lezing ieder jaar sinds 2008. Herman Höften was ruim dertig jaar raadslid. Hij overleed in oktober 2007.

Cohen stelt dat pensioenfondsen een rol kunnen spelen die alle partijen winst biedt. Hij denkt dat nieuwe en goed onderhouden schoolgebouwen aantoonbaar bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs en dus goed zijn voor leerling en leraar. Ook zouden pensioenfondsen ermee een forse impuls leveren voor de bouw. "En tenslotte biedt het pensioenfondsen de kans om maatschappelijk in Nederland te investeren."

De Graaf naar Excelsior, Suk niet

Edwin de Graaf speelt de rest van dit seizoen op huurbasis voor Excelsior. De Graaf komt over van het Schotse Hibernian waar hij dit seizoen 16 wedstrijden voor speelde.

Daarnaast legde de Rotterdamse club doelman Nico Pellatz vast. Pellatz tekende in september 2010 voor één jaar bij ADO Den Haag. Bij Excelsior is hij de vervanger van Kostas Lamprou die door Feyenoord is teruggehaald.

Hyun Jun Suk gaat niet naar Excelsior. Ajax wil de spits niet laten gaan nu ook Darko Bodul al is vertrokken uit Amsterdam. Excelsior hoopte Suk op huurbasis over te nemen van Ajax.

Iwema kan alleen maar hopen

het is nog zeer onzeker of Jasper Iwema komend seizoen kan uitkomen in het wereldkampioenschap wegrace. Vandaag werd duidelijk dat het team van Arie Molenaar, waarvoor Iwema komend seizoen zou gaan rijden, in grote financiële problemen verkeerd.

"Op dit moment heb ik een groot probleem. Ik kan alleen maar hopen dat het team op zijn poten blijft staan", aldus de 21-jarige Iwema, die vorig seizoen met 34 punten 16e werd in de 125cc klasse. "Ik wist wel dat er problemen waren. Sponsors haakten mede af doordat de tv-rechten wegvielen. Dan gaan ze naar andere dingen kijken. De realiteit is hard. Ik wil geen zielig verhaal houden en niet bedelen om geld, maar het team heeft wel wat moois te bieden. Ik heb vorig seizoen laten zien dat ik mee kan met de besten. Ik hoop dus maar dat er mensen opstaan die dat ook zien."

Molenaar moet voor komende vrijdag een bedrag van 350.000 euro hebben, anders gaat de stekker definitief uit het team. "Ik kijk nog maar niet verder dan vrijdag. Al weet ik wel dat het dan praktisch onmogelijk wordt om nog een ander team te vinden. Een week voor de eerste testsessies hebben de raceteams alles al ingevuld."

Grootste kerstboom in problemen na diefstal

Of de kerstverlichting van de grootste kerstboom ter wereld, de zendmast van Lopik, nog een keer zal branden in nog maar zeer de vraag. Dieven zijn er vandoor gegaan met een van de zogenoemde tuien, een haspel met daarop een speciaal gefabriceerde kostbare kabel waaraan de fittingen zitten.

De schadepost bedraagt naar schatting 15.000 euro, meldt eigenaar van de zendmast Novec maandag. De diefstal werd maandagochtend ontdekt door medewerkers die de kerstverlichting aan het demonteren waren. De tui lag in een weiland. Wat de dieven ermee willen, is een raadsel, aldus Novec. "Koper zit er niet in."

De 366 meter hoge zendmast van Lopik was tot 6 januari nog voor de veertiende keer te zien als de grootste kerstboom ter wereld. Novec noemt de schadepost enorm. Daarbij kost het volgens de eigenaar van de zendmast ieder jaar veel inspanning het benodigde geld voor het project bij elkaar te krijgen.

[Upd] W. Janssen maakt seizoen af bij Roda

Op de laatste dag dat de transfermarkt open is, doet FC Twente een poging om Willem Janssen alsnog eerder naar Enschede te halen. De 24-jarige Limburger verruilt sowieso aan het eind van dit seizoen Roda JC voor de regerend landskampioen.

FC Twente slaagde er eerder niet in om een overstemming met Roda JC te bereiken over een eerdere overgang van Janssen. De vraagprijs van 800.000 euro vond de club uit Enschede te hoog, maar de Limburgers zijn inmiddels in prijs gezakt.

Update 20:48 uur

FC Twente staakt de pogingen om Willem Janssen per direct over te nemen van Roda JC. Dit meldt De Telegraaf. De club uit Kerkrade vroeg te veel voor de middenvelder.

[WTT] 'Mogelijk afmelding Murray voor Ahoy'

Richard Krajicek moet vrezen dat één van zijn publiekstrekkers zal afmelden voor het ABN Amro World Tennis Tournament dat volgende week van start gaat in Rotterdam. Andy Murray heeft na zijn verloren finale op de Australian Open gezegd toe te zijn aan een tennisloze periode.

"Tennis geeft me veel plezier en ik ben blij dat ik het op professioneel niveau mag spelen," zei Murray, nummer vijf van de wereld. "Maar ik hou ook van de andere delen van het leven. Op dit moment ben ik vooral teleurgesteld."

Vooralsnog wordt er van de andere publiekstrekker en winnaar van de Australian Open Novak Djokovic nog geen afmelding verwacht.

[Upd] Roorda op huurbasis naar Excelsior

Geert-Arend Roorda zal sc Heerenveen niet op huurbasis gaan verruilen voor Esbjerg fB. De club uit Denemarken had concrete belangstelling voor de Fries, maar de onderhandelingen tussen de clubs zijn gestrand.

Roorda kan in Heerenveen niet rekenen op een basisplaats en wilde daarom wel verhuurd worden aan een andere club. Hij trainde enkele dagen mee met Esbjerg, maar nu de clubs er niet uitkomen keert hij terug naar Fryslân. Daar kan de politieke partij FNP opgelucht adem halen, want Roorda is de enige Fries in de selectie van Heerenveen en mocht daarom van de partij niet weg.

Update @ 20.38

sc Heerenveen verhuurt Geert-Arend Roorda voor de rest van het seizoen aan Excelsior. De twee clubs kwamen dit vandaag overeen. De 22-jarige middenvelder kwam dit seizoen slechts vier keer in actie voor de Friezen.

[Upd] Torres naar Chelsea

Chelsea lijkt er alles aan gelegen om Fernando Torres nog deze transferperiode los te weken bij Liverpool. De Londenaren hebben via clubeigenaar Roman Abramovich hun bod op de Spaanse aanvaller fors verhoogd. Naar verluidt willen The Blues nu 58 miljoen euro gaan betalen voor de spits.

Liverpool wees afgelopen vrijdag nog een bod van 35 miljoen euro op Torres af met het argument dat de spits niet te koop is. Daarop verhoogt Chelsea nu het bod, maar dan moet er wel voor het sluiten van de transfermarkt vandaag een besluit zijn. Als extra kan Chelsea-spits Nicolas Anelka in de transfer betrokken worden.

Update 20:30

Liverpool meldt dat ze een akkoord hebben bereikt met Chelsea over een transfer van Fernando Torres naar laatsgenoemde club. Het zou gaan om een transferbedrag van circa 50 miljoen Engelse pond. Torres moet alleen nog medisch gekeurd worden.

Somalische soldaat schiet 17 burgers dood

Een Somalische soldaat heeft maandag minstens zeventien burgers gedood in een drukke winkelstraat. Hij schoot met een luchtdoelmitrailleur vanaf een truck nabij een markt in de hoofdstad Mogadishu.

Door het geweersalvo vielen 56 gewonden en twaalf doden. Vijf gewonden overleden later in het ziekenhuis, zei directeur Mohamed Yusuf van het Madinaziekenhuis in de stad. "We onderzoeken nog wat er precies is gebeurd. We kunnen niet zeggen of de soldaat per ongeluk of opzettelijk het vuur heeft geopend", zei een Somalische veiligheidsfunctionaris. Enkele getuigen hadden gezegd dat de beschieting een ongelukje was. Maar volgens de Britse omroep BBC was er een vuurgevecht tussen de politie en het leger. Een soldaat zou een agent hebben gedood vlakbij het Benadir ziekenhuis. Daarop kwam een politiemacht ter plaatse en ontstond een schotenwisseling.

De minister van Defensie heeft zijn spijt betuigd over het incident en beloofde hulp aan de gewonden. Hij zei dat de verantwoordelijke militairen voor de rechtbank worden gedaagd.

De Somalische regering heeft nauwelijks grip op de gebeurtenissen in het land.

Penis onherkenbaar, seksfilmpje met ex onbestraft

Een Italiaan die werd gedumpt en uit wraak een seksfilmpje van hen online zette, komt er nog mee weg ook. De rechter oordeelde dat de penis van de man in het filmpje niet te identificeren was en sprak de man vrij.

In het filmpje is een 35-jarige, getrouwde vrouw te zien die haar minnaar een pijpbeurt geeft. Halverwege stopt ze even om een telefoontje van haar nietsvermoedende man aan te nemen, die vraagt wat er die avond op tafel staat.

Toen de buitenechtelijke relatie eenmaal over was, zette de gewezen man uit wraak het filmpje op internet. De vrouw pikte dit niet en stapte naar de rechter om 60.000 euro te eisen van haar ex. De rechter uit Sciacca besloot hierop het filmpje te bekijken en oordeelde dat het filmpje door de beugel kon. De penis van de man in het seksfilmpje was namelijk niet te identificeren, zo oordeelde hij.

Schumacher: "Wagenziekte nietig probleem"

Michael Schumacher heeft zijn wagenziekte in de simulator afgedaan als een verwaarloosbaar probleem. "Ik denk dat alle coureurs die ik ken er wel last van hebben. Het heeft met leeftijd niets te maken", aldus de 42-jarige zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1 in de Daily Telegraph.

De Nederlandse website F1Today.nl onthulde eerder deze maand de kwaal van Schumacher. Hij wordt misselijk in de simulator en kan daardoor minder vaak in zo'n capsule stappen om bijvoorbeeld de omstandigheden op circuits na te bootsen. Teams maken steeds meer gebruik van de simulator omdat het aantal echte testsessies in de Formule 1 is teruggebracht.

Het Duitse race-icoon bekent dat hij last heeft van de misselijkheid, maar zwakt de gevolgen af. "Het belangrijkste voordeel van de simulator is dat je kunt wennen aan een circuit, maar dat is voor mij nooit een probleem geweest. Ik zie er de voordelen niet van."

Schumacher: wagenziekte nietig probleem
Schumacher: wagenziekte nietig probleem (Foto: ANP)

Kim Cattrall wil derde 'Sex and the city' film

Actrice Kim Cattrall, vooral bekend van haar rol als Samantha Jones in de tv-serie en films van 'Sex and the City', zegt te hopen op een vervolg op de laatste film die begin dit jaar uitkwam.

Ondanks de slechte beoordeling in vele reviews, en zelfs een tweetal razzie-nominaties voor het tweede deel van 'Sex and the city: The movie', gelooft de 54-jarige actice dat er een derde deel van de film zal komen. Volgens Cattrall heeft de franshise over de vier dames uit de 'New-yorkse upper class' genoeg fans om een derde deel te rechtvaardigen.

De razzie-nominaties voor slechtste film en slechtse actrices van 2010, die ze deelt met haar drie collega-actrices uit 'Sex and the city: The Movie', deren haar dan ook niet. "Het is goed dat de razzie's er zijn. Ze houden je dicht bij de realiteit", aldus kim. Ze is ook nog niet benaderd om opnieuw de rol van Samantha te gaan vertolken.

Interview: Good Charlotte

Het is even stil geweest rond hen, maar Good Charlotte is weer terug met een nieuw album dat de naam Cardiology draagt. Natuurlijk hoort hier ook een tour bij om dit live voor de fans te spelen en daarbij slaan ze gelukkig ons kikkerlandje niet over. Maandag stonden ze in de Melkweg in Amsterdam en FOK! mocht de zanger van de band, Joel Madden, een aantal vragen stellen. De antwoorden op de vragen lees je hier!

 

'Vitesse wijst Ajax de deur voor Pröpper'

Ajax zou volgens Voetbal International vandaag een bod hebben uitgebracht op Vitesse-aanvaller Davy Pröpper. De ploeg uit Arnhem zou niets in een transfer zien en zou het bod van de Amsterdammers afgewezen hebben.

Ajax zou de interesse verlegd hebben naar Pröpper, nadat Bas Dost zijn arbitragezaak van sc Heerenveen heeft verloren. Daardoor werd Ajax gedwongen om zeven miljoen euro op tafel te leggen voor Dost.

Ook Pröpper is niet de oplossing voor de Amsterdammers, aangezien de ploeg van trainer Albert Ferrer het bod heeft geweigerd. Dit seizoen kwam de negentienjarige aanvaller negentien competitiewedstrijden in actie. Daarin wist hij drie keer te scoren.

Ninja Theory wacht in spanning op NGP

Ontwikkelaar Ninja Theory, bekend van Enslaved en Heavenly Sword, heeft aangegeven dat ze erg enthousisast zijn door de NGP. Daarnaast vinden ze het apparaat een direct schot riching de hardcore-gamers met de vernieuwde besturing en de high-end specificaties.

Mike Ball, mede-oprichter Ninja Theory, geeft aan dat ze met de NGP de markt van PS3- en Xbox 360-eigenaren goed kunnen betrekken. De console-eigenaren zien de PSP toch vaker als inferieur maar met de nieuwe handheld kan deze waarschijnlijk meer interesse wekken.

Over een prijs van de NGP is officieel nog niks bekend maar Ball hoopt dat deze tussen de €230,- en de €350,- zal blijven.

[Upd] NAC huurt Jenner van Vitesse

NAC Breda wil zich versterken met Jenner. Dat meldt Voetbal International. Na het vertrek van Tyrone Loran naar De Graafschap hoopt de West-Brabantse club nog een aanvaller aan te trekken. Daarbij heeft het de pijlen gericht op Jenner die bij Vitesse op een zijspoor is beland.

Vitesse-trainer Albert Ferrer zou Jenner niet als een onderdeel zien van de toekomstplannen van de Arnhemse club. NAC zou ondertussen bij Vitesse hebben geïnformeerd of het mogelijk is om de aanvaller voor de rest van het seizoen te huren.

Jenner, die in Arnhem nog een contract heeft tot medio 2012, speelde in het verleden in de jeugd van NAC en debuteerde in het betaald voetbal bij diezelfde club. Daarna speelde hij twee seizoenen in Alkmaar bij AZ alvorens hij de overstap naar Vitesse maakte.

Update @ 19:48

Omroep Brabant meldt dat NAC en Vitesse eruit zijn en dat Julian Jenner de rest van het seizoen in Brabant zal voetballen.

Landis: "Boogerd deed aan bloedtransfusies"

Floyd Landis blijft maar verhalen over dopinggebruik in het wielerpeloton de wereld in helpen. Na eerdere beschuldigingen tegen Lance Armstrong zei hij nu tegen de Ierse journalist Paul Kimmage.dat ook Michael Boogerd zich schuldig maakte aan bloedtransfusies, iets dat een groot deel van het peloton deed volgens Landis.

"We hadden een bloedtransfusie gedaan de nacht voordien," zei Landis over een ontmoeting tussen hem en Boogerd tijdens de Tour van 2003. "Wanneer je het niet precies goed doet krijg je een soort blauwe plek. De volgende dag reed ik naast Michael Boogerd en wees hij naar mijn arm. Daarna wees hij naar zijn eigen arm en maakte hij een gebaar van: 'Ik heb precies hetzelfde'."

Naast Boogerd en Armstrong verwijt Landis ook Oscar Pereiro Sio - die na de positieve test van Landis de Tourzege toegewezen kreeg - hypocriet te zijn. "Hij verklaarde dat ik de Tour gestolen had. Maar hij was net zo goed schuldig."

Gaman toch niet naar Vitesse

Valerika Gaman komt toch niet naar Vitesse. De Arnhemse club besloot af te zien van de transfer nadat er onduidelijkheid was over wie de transferrechten van de 21-jarige Roemeense verdediger in handen heeft. Dat meldt Vitesse op de clubsite.

De transfer van Wilfried Bony is wel afgerond. De Ivoriaanse aanvaller wordt overgenomen van Spartak Praag en tekende een contract voor 3,5 seizoen in Arnhem.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 17 januari 2011 tot en met 23 januari 2011. De PSP en de PS2 zijn de enige twee apparaten die deze week een lichte stijging zien in de verkoopcijfers. Alle andere hardware zakt en dan gaan er nog de geruchten dat er een tekort is aan PSP's in de Japanse winkels.

 

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Kingdom Hearts: Birth by Sleep - Final Mix 77.317
2 PSP
Monster Hunter Freedom 3 43.196
3 Wii
Donkey Kong Country Returns 20.411
4 DS
Monster Busters: Powered 17.989
5 PSP
AKB1/48: If I loved an Idol 12.765
6 DS
Ni no Kuni: The Ebony Wizard 12.608
7 DS
Inazuma Eleven 3: World Challenge!! The Ogre 13.386
8 DS
Pokemon Black / White 12.115
9 Wii
Wii Party

10.625

10 PSP
Venus & Braves: Majo no Megami to Horobi no Yogen 10.563

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
35.636 +5.830
2 PS3
23.792 -9.398
3 Wii
14.547 -6.744
4 DSi XL
11.720 -5.732
5 DSi
8.990 -4.426
6 Xbox 360
2.338 -298
7 PS2
1.836 +207
8 DSL
1.528 -428
9 PSPgo
198 -1.010
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.
Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 143.841 35.834
DS 55.098 22.238
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 143.841 61.462
Microsoft - 2.338
Nintendo 86.134 36.785
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 94.199 16.583.983
Wii 92.385 11.372.022
PS3 116.594 6.204.084
DSiXL 73.294 2.020.876
DSi 60.892 5.604.619
DS Lite
7.994 18.081.912
Xbox 360
8.833 1.429.331
PS2
6.012 21.702.108
PSPgo 5.490 165.914
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  
Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 99.689 16.749.897
DS 142.180 32.292.878
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Honderden Russen demonstreren tegen Poetin

Honderden mensen zijn maandag op een plein in het centrum van Moskou bijeengekomen om te demonstreren. De actievoerders eisen het aftreden van de Russische premier Vladimir Poetin.

Het protest tegen Poetin wordt geleid door een aantal prominente oppositiefiguren, onder wie Boris Nemtsov. Nemtsov werd na een vergelijkbare demonstratie vorige maand gearresteerd en kreeg vijftien dagen celstraf opgelegd.

De arrestatie van Nemtsov lokte veroordelingen van westerse landen uit en mobiliseerde een groot aantal van zijn aanhangers. Zij demonstreerden destijds dagelijks bij de gevangenis waar Nemtsov werd vastgehouden.

In Moskou vinden op de 31e van de maand meestal demonstraties plaats om aandacht te vragen voor het 31e artikel van de Russische grondwet, waarin de vrijheid van vrije vergadering wordt gegarandeerd.

Het gemeentebestuur van Moskou had toestemming gegeven voor de demonstratie van maandag. Dit zegt echter weinig: voor de demonstratie op 31 december had de gemeente ook toestemming gegeven, toch werden toen 68 mensen gearresteerd.

Akkoord Liverpool en Newcastle over Carroll

Liverpool heeft met Newcastle United een akkoord bereikt over de transfer van Andy Carroll, meldt de Engelse club. De transfersom die Liverpool voor de 22-jarige Engelsman overheeft, is niet bekendgemaakt. Wel wil Liverpool kwijt dat het een clubrecord betreft. Engelse media stellen dat de transfersom rond de 35 miljoen pond, ruim veertig miljoen euro, ligt.

Carroll kwam dit seizoen in negentien Premier League duels voor de Magpies tot elf goals. Hij is aan zijn vijfde seizoen bezig in de hoofdmacht van Newcastle. Dit seizoen maakte hij zijn debuut in de Engelse nationale ploeg.

De transfer van Carroll lijkt de weg vrij te maken voor het vertrek van Fernando Torres. De 26-jarige Spanjaard wordt begeerd door Chelsea dat naar verluidt vijftig miljoen pond, ruim 58 miljoen euro, voor hem overheeft.


Akkoord Liverpool en Newcastle over Carroll (Foto: Novum)

Barazite vertrekt definitief bij Arsenal

Nacer Barazite neemt na een lang dienstverband afscheid van Arsenal. Hij speelde voor de Londense club echter geen enkel duel. De aanvaller gaat nu spelen bij de Oostenrijkse club Austria Wien.

Afgelopen zomer maakte de jeugd-international op huurbasis de overstap van Londen naar Vitesse. Deze overstap was weinig succesvol en in Arnhem wilden ze van hem af.

Na het trainingskamp met Vitesse in de winterstop kreeg hij de kans om een contract te verdienen bij Austria Wien. Daar maakte hij indruk en dat leverde hem een contract op tot media 2013 met een optie voor een nog langer verblijf

Overvloed aan vrijwilligers voor Londen 2012

Aan vrijwilligers geen gebrek voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Directeur Sebastian Coe van het organisatiecomité LOCOG maakte vandaag melding van 250.000 gegadigden die graag willen helpen bij het sportspektakel. Coe heeft er aan 70.000 genoeg.

LOCOG houdt de komende dagen ongeveer 100.000 kennismakingsgesprekken. "We willen het beste van het beste", zei voormalig tophardloper Coe. "Dat is ook wat de mensen van de Spelen verlangen."

De Zomerspelen van 2012 duren van 27 juli tot en met 12 augustus. De vrijwilligers zijn onder meer nodig om de vele duizenden olympiërs, journalisten en toeschouwers te helpen en begeleiden. Ze moeten akkoord gaan met minstens tien dagen werken.

Fors minder opleidingsplaatsen voor rechters

Het aantal plaatsen in de opleiding voor recent afgestudeerde juristen tot rechter wordt vanaf volgend jaar teruggebracht van 60 naar 25. Ook wordt de duur van de opleiding verkort van zes naar vier jaar. Dat hebben de Raad voor de rechtspraak en het College van procureurs-generaal maandag besloten.

Aanleiding voor het terugdringen van het aantal opleidingsplaatsen zijn de door het kabinet aangekondigde bezuinigingen van tien miljoen euro op de opleiding voor recent afgestudeerde juristen tot rechter, de zogeheten Raio-opleiding. De Raad voor de rechtspraak voelt zich daardoor genoodzaakt opleidingsplaatsen te schrappen.

Studenten die vanaf oktober 2012 willen beginnen met de opleiding, moeten minimaal drie jaar relevante juridische werkervaring hebben. Daar staat tegenover dat de stageperiode van twee jaar buiten de rechterlijke organisatie vervalt.

Nu kunnen rechtenstudenten die hun universitaire diploma hebben zich nog direct aanmelden voor de Raio-opleiding. Momenteel stroomt ongeveer 20 procent van de nieuwe rechters binnen vanuit de Raio-opleiding. De rest volgt een Rio-opleiding, maar er wordt aan een nieuw opleidingsstelsel gewerkt.

De Raad voor de rechtspraak is 'zeer ongelukkig' met de aanpassingen, omdat de rechtspraak de komende jaren te maken krijgt met vergrijzing waardoor juist meer vraag is naar rechters.

Kabinet: sneller ingrijpen bij kindermishandeling

De overheid moet sneller ingrijpen bij kindermishandeling. Dat is nodig om de veiligheid van het kind te waarborgen, schrijven staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en zijn collega van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) maandag aan de Tweede Kamer.

Vooral bij baby's en jongere kinderen zijn snellere procedures nodig om hun veiligheid te garanderen. Deze groepen zijn extra kwetsbaar.

De bewindslieden reageren hiermee op de onlangs verschenen rapporten van de Inspectie Jeugdzorg en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Laatstgenoemde concludeerde begin deze maand dat hulpverleners vaak te laat ingrijpen bij tekenen van kindermishandeling, zelfs als een kind al letsel heeft opgelopen. Ze stellen de medewerking van de ouders te lang voorop, aldus de raad.

Teeven en Veldhuijzen van Zanten zien in deze rapporten een 'belangrijker aansporing' om de knelpunten in het 'kindveiligheidsstelsel verder aan te pakken'. Zij gaan de komende tijd overleggen met de betrokken partijen hoe verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

Arsenal slagvaardigst in strijd om 17-jarig talent

Alex Oxlade-Chamberlain (Southampton) vertrekt komende zomer voor ruim tien miljoen euro naar Arsenal. Oxlade-Chamberlain heeft een principe-akkoord bereikt met Arsenal, weet Goal.com UK. Arsenal en Southampton waren vandaag in gesprek over de afhandeling van de transfer. The Saints zouden meer dan tien miljoen euro ontvangen voor de 17-jarige middenvelder.

Naast Arsenal waren ook Manchester City, Manchester United, Liverpool en Fuilham geïnteresseerd in het Engelse toptalent. The Gunners zijn echter het slagvaardigst geweest. Southampton hoopt Oxlade-Chamerblain nog voor de rest van het seizoen te behouden.

Arsenal-trainer Arsene Wenger heeft goede ervaringen met jonge aanwinsten van Southampton. Eerder maakte Theo Walcott de overstap van St. Mary's naar Londen. Southampton heeft een vooraanstaande jeugopleiding, waar Gareth Bale doorbrak en naar Tottenham Hotspur vertrok.

Filmfestival in actie tegen detentie filmers Iran

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) protesteert tegen de arrestatie en hechtenis van de Iraanse filmmakers Jafar Panahi en Mohammed Rasoulof. Het festival begint een actie waarbij bezoekers zich kunnen laten fotograferen met de naam van de twee cineasten. Ook worden gratis extra voorstellingen van hun films ingelast.

De foto's verschijnen op de website van het festival dat momenteel aan de gang is en daarom veel bezoekers op de site verwacht. Het IFFR loopt nog tot zondag.

De extra voorstelling van Panahi's drama The White Balloon vindt vrijdag plaats. Zaterdag wordt de surrealistische film The White Meadows van Rasoulof vertoond. Kaartjes zijn vanaf dinsdag gratis af te halen aan de kassa van het festival.

Panahi en Rasoulof zijn al jaren betrokken bij het IFFR, als regisseur, producent of jurylid. De twee werden in december in Iran veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ook mogen ze de komende twintig jaar geen films meer maken of interviews geven aan de buitenlandse pers. Vele internationale filmmakers spraken zich al uit tegen hun arrestatie en detentie.


Filmfestival in actie tegen detentie filmers Iran (Foto: Novum)

Almere City FC zeer actief op transfermarkt

Almere City FC heeft zich op de laatste dag van de transfermarkt flink versterkt. De hekkensluiter in de Jupiler League heeft tot het einde van het seizoen de beschikking gekregen over Thijs Sluijter, Paul de Lange, Iwan Redan en Delano Cohen.

Sluijter en De Lange komen op huurbasis over van FC Volendam, Redan wordt gehuurd van Sparta Rotterdam en Cohen van Excelsior. De club van trainer Henk Wisman haalde eerder al Leroy Resodihardjo van ADO Den Haag.

Intel blundert met chip; kosten $1 mld

Chipfabrikant Intel heeft maandag slecht nieuws naar buiten gebracht. In de zogeheten chipsets P67 en H67, die bedoeld zijn voor Intels nieuwe Sandy Bridge-processorreeks (Core i7 2x00), zit een onherstelbare ontwerpfout.

Het defect kan na enige tijd de prestaties van computersystemen negatief beïnvloeden. In het ergste geval kan de complete werking van de SATA-poorten (waarop SSD's, harde schijven en optische drives zijn aangesloten) stoppen. Ook de mobiele versies van de chipset voor laptops hebben de fout.

Softwarematig is het probleem volgens Intel niet op te lossen en dus moeten er revisies komen van de chips. De eerste exemplaren daarvan zouden in februari beschikbaar komen, maar massaproductie wordt niet voor april verwacht.

Intel is op dit moment bezig met overleggen met haar klanten (de computerfabrikanten) om te kijken hoe de problemen opgelost kunnen worden en hoe de productie kan worden versneld. De ontwerpfout is een aderlating voor de chipfabrikant. Volgens Intel kan de fout hen 1 miljard dollar kosten, er moeten in totaal 8 miljoen chipsets vervangen worden.

De fabrikant heeft overigens ervaring met fouten in hun chips. In 1994 kostte de Pentium FDIV bug Intel naar verluidt 475 miljoen dollar.


Chipfabrikant Intel blundert met nieuwe chipset; kosten 1 miljard dollar

Onderzoek naar machinist treinongeluk Duitsland

Duitse aanklagers hebben een onderzoek ingesteld naar de machinist van een goederentrein die zaterdagavond nabij Hordorf in botsing kwam met een passagierstrein. Dat heeft het openbaar ministerie van Magdeburg maandag bekendgemaakt. Bij de frontale botsing kwamen tien mensen om het leven en raakten 23 anderen gewond.

De 41-jarige machinist van de trein wordt verdacht van dood door schuld tengevolge van nalatigheid, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel tengevolge van nalatigheid en het in gevaar brengen van het treinverkeer. Volgens ooggetuigen negeerde de machinist van de goederentrein een rood sein.

De politie maakte maandag bekend dat 10 van de 23 gewonden het ziekenhuis hebben verlaten. Onder de gewonden waren twee Georgiërs, een Portugees en een Braziliaan. Het forensisch onderzoek op de plaats van het ongeluk is afgerond.

Werkstraffen voor frauderende 'studentes'

Vijf Limburgse vrouwen moeten werkstraffen uitvoeren, omdat ze banken hebben opgelicht. Dat heeft de rechtbank in Maastricht maandag bepaald. Vier van hen werden veroordeeld tot zestig uur werkstraf en een tot veertig uur.

De 'studentes' probeerden met valse papieren, waaronder inschrijfbewijzen van de Hogeschool Zuyd, studentenrekeningen te openen en leningen te krijgen bij verschillende banken in Limburg. Twee keer lukte het om een paar duizend euro los te krijgen bij twee banken.

De vrouwen werden overgehaald door een man die zei dat hij een gemakkelijke manier wist om aan geld te komen. Hij werd eerder veroordeeld tot twee jaar cel.

Castaignos in zomer naar Inter

Feyenoord in Internazionale hebben een principeakkoord bereikt over de overgang van spits Luc Castaignos naar de Italiaanse club. De 18-jarige aanvaller zal komende zomer Rotterdam gaan verruilen voor Milaan waar hij teamgenoot van onder meer Wesley Sneijder wordt.

Inter aasde al enige tijd op Castaignos en even leek het er op dat de spits al deze winter de overstap zou maken, maar de clubs zijn overeengekomen dat de aanvaller komende zomer naar Milaan verhuist. Onbekend is welk bedrag hiermee gemoeid is, maar naar verluidt gaat het om een bedrag van drie tot vier miljoen euro. De speler zelf moet nog een akkoord sluiten met Inter.

Castaignos maakte in februari vorig jaar in de uitwedstrijd tegen FC Groningen zijn debuut in de hoofdmacht van Feyenoord. Dit seizoen kwam hij in alle 21 competitiewedstrijden in actie. Daarin maakte de spits zes doelpunten.

Sonny Boy klopt Amerikaanse miljoenenproducties

De Nederlandse film Sonny Boy heeft afgelopen weekeinde de meeste bioscoopbezoekers getrokken. De verfilming van de gelijknamige bestseller van Annejet van der Zijl liet Amerikaanse miljoenenproducties als TRON: Legacy en The Tourist achter zich.

Sonny Boy, gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een verboden liefde, komt binnen op de eerste plaats in de Nederlandse bioscooplijst. Daardoor zakken Angelina Jolie en Johnny Depp met The Tourist naar plek twee. TRON: Legacy, over een jongen gevangen in een cyberwereld, komt binnen op de derde plaats.

De top vijf wordt gecompleteerd door de Nederlandse thriller Loft, die een plaatsje zakt, en Love & Other Drugs. Het komische drama met Jake Gyllenhaal en Anne Hathaway blijft op nummer vijf.


(Foto: Novum)

FOK!blog: TV tip

The Daily Show: Nederlandse Editie
Zender: Comedy Central
Uitzendtijd: 22.30 - 22.55 uur
Genre: Amusement
 

Je zult Jan Jaap van der Wal vooral kennen van het satirische programma ‘Dit was het nieuws’. Vanaf vanavond zal hij echter zijn twee companen missen en vertolkt hij een andere show.

Namelijk het programma The Daily Show De Nederlandse versie, het wordt eerst drie weken als proef uitgezonden en wordt gezien als een eerbetoon aan de Amerikaanse versie die de afgelopen jaren gepresenteerd wordt door Jon Stewart. Aan Jan Jaap de eervolle taak hem te evenaren.

In de 'Lees verder' vind je Jan Jaap over The Daily Show, met als toetje een leuke sketch uit het programma 'Dit was het nieuws'.

Nabestaande blijft eigenaar grafsteen

Wie als nabestaande een grafsteen laat plaatsen, blijft eigenaar van die grafsteen en niet de houder van de begraafplaats. Dat geldt vanaf 1 maart voor alle grafstenen, maakte minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) maandag bekend.

De regeling gold al voor grafstenen die sinds 1 januari 2010 waren geplaatst. Hiermee kwam een eind aan de praktijk dat de eigenaar van de begraafplaats ook automatisch eigenaar van de grafstenen werd op het moment dat die werden geplaatst.

Deze zogeheten natrekking wordt nu opgeschort tot het moment dat het graf mag worden geruimd. Dit betekent dat nabestaanden voor het verstrijken van het grafrecht de steen kunnen laten weghalen om bijvoorbeeld te verkopen voor hergebruik.


Nabestaande blijft eigenaar grafsteen (Foto: Novum)

Geen XP voor de medespelers in Dungeon Siege III

Vervelend nieuws voor de fans van Dungeon Siege, het online verkennen van kerkers in de game heeft namelijk geen enkele toegevoegde waarde voor de eventuele medespelers. Mensen die spelen op de server van de host zullen slechts een assisterende rol vervullen, zij zullen namelijk zelf geen experience points verdienen en tevens zullen zij geen vooruitgang boeken in hun eigen spel.

De multiplayer speelt men met vier karakters, ongeacht het aantal spelers op de server. Als er geen medespelers zijn zal de speler alle vier de karakters zelf besturen, maar het is mogelijk om met twee mensen online één persoon split-screen te spelen.

Dungeon

Omzetten van PSOne-games gaat moeizaam

Het omzetten van PSOne-spellen naar huidige consoles gaat moeizaam, vertelde Sony vandaag. Er zijn al enkele remakes gemaakt van PSOne-spellen en de fans wachten met smart op nieuwe aankondigingen. Het omzetten van PSOne-spellen is nog steeds belangrijk bij Sony, maar het proces duurt gewoon lang.

Er moeten eerst exemplaren gevonden worden van het spel in alle talen. Daarna moet bekeken worden of alle licenties nog geldig zijn en zo niet, dan moeten ze opnieuw aangevraagd worden. Er moeten weer voor promotiedoeleinden plaatjes gevonden worden van het spel, omschrijvingen van alle plekken die te zien zijn en toestemming van Sony's Quality Assurance om goed te bugtesten. 

Sony vertelt dat een proces vaak op twee punten knelt: het (her)krijgen van de licenties en toestemming van QA om alles goed te testen. Het is mogelijk dat een licentie niet meer geldig is en een bedrijf de licentie niet meer wil uitgeven. Dan moet er naar een oplossing gezocht worden. Het is mogelijk dat een uitgever niet meer bestaat waardoor het onzeker is wie welke licenties bezit. 

Een ander probleem ligt bij QA. Sony verwoordde het als volgt:

"The other problem is failing QA because of serious bugs, and when I say bugs, I mean giant cockroach-sized uber-bugs. I have seen a lot of PSOne QA reports with some weird and wonderful errors: menu screens with upside down text, explosions that kill your character at random after watching a cut-scene, games that continue to slow down the longer you play them, or music that sounds like it's coming from the bottom of a well... the list goes on."

Einde nabij voor motorraceteam Molenaar

Het voortbestaan van het Nederlandse Grand Prix-motorraceteam van Arie Molenaar is in groot gevaar. Als voor vrijdag niet 350.000 euro beschikbaar komt, trekt de motorhandelaar uit IJsselstein de stekker er definitief uit. Het betekent dat de Nederlandse wegracer Jasper Iwema niet zal kunnen meedoen aan het wereldkampioenschap 125 cc.

"Met een kleiner tekort had ik het wel aangedurfd om het seizoen te beginnen. Maar dit bedrag is te substantieel op de begroting. Dit kan ik niet langer verantwoorden", aldus Molenaar. "Ik moet niet alleen aan de coureurs denken, maar ook aan al het personeel binnen het team."

Molenaar Racing GP zou dit seizoen rijden met Iwema en de Spanjaard Luis Salom. De 20-jarige Iwema reed vorig seizoen nog voor het Italiaanse team CSC Corse en beëindigde het seizoen op de zestiende plaats met 34 punten.

Van Dinteren volgt Silooy op bij Dutch Lions

Ivar van Dinteren is de nieuwe trainer van Dayton Dutch Lions FC. De 31-jarige Nederlander is bij Amerikaanse voetbalclub de opvolger van Sonny Silooy. Van Dinteren heeft veel zin in zijn nieuwe job. "Ik ben blij met deze kans. Het wordt een hele uitdaging, maar deze kans kon ik niet laten lopen", vertelt hij aan Novum Nieuws.

Van Dinteren speelde zelf bij Dutch Lions en bekleedde na zijn actieve carrière diverse functies bij de door Erik Tammer en Mike Mossel opgerichte club. "Van technisch directeur tot jeugdtrainer", zegt de oud-speler van FC Groningen, RKC, Helmond Sport, FC Zwolle en Telstar.

Nu mag Van Dinteren, die als trainer wordt geassisteerd door de Amerikaan Jack Hermans, proberen de ploeg naar de Major League Soccer te leiden, het hoogste Amerikaanse profniveau. Al zet hij niet meteen zo hoog in. "Het is onze doelstelling de Nederlandse en Amerikaanse speelstijl te combineren."

"De Amerikanen hebben niet de technische en tactische basis die wij in Nederland hebben, maar fysiek zijn ze wel verder dan wij", merkt Van Dinteren. "We hopen in de komende anderhalve maand een goede basis te leggen en aan de community in Dayton te laten zien waar wij voor staan."

Van Dinteren gaat de komende periode gebruiken om de ploeg met een aantal Nederlandse spelers te versterken. In het verleden speelden onder anderen Hans van de Haar, Oscar Moens en Geert den Ouden bij de Amerikanen, die onlangs een samenwerkingsverband aangingen met FC Twente.

Bijna 4 miljoen voor veiligheid ov-personeel

Het kabinet trekt bijna 4 miljoen euro uit voor maatregelen die de veiligheid van werknemers in het openbaar vervoer moeten vergroten. Dat maakte het Ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekend.

Het gaat om maatregelen die voortvloeien uit de zogeheten Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer, die in 2009 door het kabinet werd opgericht om agressie en geweld tegen buschauffeurs, conducteurs en andere werknemers in het ov een halt toe te roepen. Dat gebeurde na een toename van het aantal geweldsincidenten tegen hen.

De werkgroep kwam met een pakket van zestien maatregelen. Inmiddels zijn de betrokken partijen het eens geworden over de uitvoering van veertien van de zestien maatregelen, laat het departement weten. Zo zijn afspraken gemaakt over extra toezicht in het bus, tram en metro.

Een aantal maatregelen is al in gang gezet. Zo is de informatie-uitwisseling tussen de ov-bedrijven en de politie de afgelopen tijd al 'sterk verbeterd'. Ook worden nieuwe bussen in het streekvervoer voortaan standaard voorzien van camera's. Bij de Tweede Kamer ligt een wetsvoorstel waardoor reizigers die zich misdragen harder kunnen worden aangepakt.

Over het opnemen van een 'minimumnorm' voor sociale veiligheid bij aanbestedingen en het versneld installeren van camera's in streekbussen wordt nog gesproken. Het doel is 80 procent van de streekbussen van een camera te voorzien.

Elektronicawinkel It's failliet verklaard

De elektronicawinkels It's, Prijstopper en Modern.nl zijn failliet. De rechtbank van Breda sprak maandag wegens aanhoudende financiële problemen het faillissement uit over moederbedrijf Impact Retail.

De 118 winkels werden dinsdag al gesloten. De 980 werknemers kwamen per direct op straat te staan. Hun salaris voor deze maand is nog wel betaald via het UWV.

De curator is volgens Impact Retail met verschillende partijen in overleg over een doorstart van de 'commercieel gezonde' winkelketens. Mogelijk kunnen de winkels - in afgeslankte vorm - worden heropend en de verplichtingen aan klanten worden overgenomen.

Mensen die een bestelling bij een van de winkels hebben gedaan of een apparaat ter reparatie hebben opgestuurd, krijgen volgens Impact Retail persoonlijk bericht over een oplossing. Klanten van wie de contactgegevens niet bekend zijn kunnen zich melden via de website van Impact Retail of de winkels.

Lotus Renault GP onthult R31

Lotus Renault GP is vandaag het derde Formule 1-team dat de auto voor het seizoen 2011 heeft onthuld. Bij het team is Renault alleen nog betrokken als motorleverancier, terwijl Group Lotus ingestapt om het automerk Lotus verdere bekendheid te geven. Net als vorig jaar zullen Robert Kubica en Vitaly Petrov de coureurs zijn.

Aan de nieuwe R31 lijkt op de hogere neus en het ontbreken van de haaienvin weinig ten opzichte van zijn voorganger te zijn veranderd. Toch zijn 92% van de onderdelen volgens teambaas Eric Boullier nieuw. Ook werkt het team door de reorganisatie van vorig jaar 15% efficiënter, waardoor het beter opgewassen moet zijn tegen de sterke concurrentie.

Op het vlak van de testrijders is er wel het een en ander veranderd. Jan Charouz, Ho-Pin Tung en Fairuz Fauzy waren al bekend als reserve-coureurs en daar zijn in de afgelopen dagen Romain Grosjean en Bruno Senna bij gekomen.

Yolanthe maakt dj Daniël Dekker aan het schrikken

Daniël Dekker schrok zich zondagavond een hoedje toen Yolanthe hem een songfestivalkenner noemde. "Ik ben beslist geen kenner, wel een liefhebber", vertelt de TROS-dj aan Novum Nieuws. Dekker was zondagavond een van de juryleden tijdens het Nationaal Songfestival.

"Ik schrok er zelf van", zegt Dekker over de woorden van Yolanthe Sneijder-Cabau, die het nationale liedjesfestijn presenteerde. "Ik ben helemaal geen kenner. Met songfestivalkenners loopt het vaak slecht af, leert het verleden." Commentator en kenner Cornald Maas werd vorig jaar op staande voet ontslagen na een tweet over Sieneke.

Dekker zegt dat zijn liefde voor het songfestival voortkomt uit zijn liefde voor muziek. "Het songfestival is de Champions League van de muziek. Er gebeurt daar iets met relatief onbekende artiesten, componisten, tekstschrijvers en nieuwe liedjes. Dat vind ik er heel erg leuk aan."

Ook de willekeur van het jaarlijkse liedjesfestijn bekoort Dekker. "Het is een soort traditie en historie dat er een heleboel kenners opstaan, die dan voorspellingen gaan doen. Als je dat echt goed gaat nakijken, dan heeft bijna niemand het goed. Het is gewoon een loterij en misschien daarom wel zo hartstikke leuk."


Songfestivalkenner of -liefhebber? (Foto: Novum)

Meer Songfestivalnieuwtjes en achtergronden vind je op ons forum.

The American Dream

Deze 30 minuten durende tekenfilm over het Amerikaanse financiële stelsel, legt uit hoe de banken je bedotten en zo stiekem met je geld gaan lopen. Het is gemaakt door The Provocateur Network, en na het zien van deze video, denk ik toch dat ik mijn geld in een sok onder mijn matras zal bewaren in plaats van op de banken te zetten.

Visconsumptie naar record

Steeds meer mensen eten vis, maar ondanks de groei van industriële viskwekerijen en maatregelen tegen overbevissing blijft de visstand in de oceanen slinken. Dat zegt de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, in een maandag verschenen rapport.

De FAO is bezorgd, maar wil de voordelen van een grotere productie en consumptie van vis niet uitvlakken. De vangst of kweek van vis voorziet 540 miljoen mensen, ofwel acht procent van de wereldbevolking van een inkomen. Ook vormt vis een belangrijke bron van dierlijk eiwit.

Steeds meer consumptievis komt van viskwekerijen of aquacultuur. In 2008 werd 52,5 miljoen ton vis geproduceerd, vergeleken met minder dan een miljoen ton in het begin van de jaren vijftig.

In open zee neemt de visstand door overbevissing en ongeregelde, illegale vangst af. Van de visvoorraad in de hele wereld is 32 procent overbevist. "Dat er geen verbetering is in de status van de voorraden is een zaak van grote zorg, maar het percentage van overbevissing lijkt wel af te vlakken", zegt Richard Grainger, visserijexpert van de FAO. Aan de andere kant biedt 15 procent van de voorraden nog ruimte voor opvoering van de vangst, zegt de FAO.

Er zijn toenemende internationale inspanningen om de visserij-industrie aan strakkere regels te binden, maar de sector is volgens milieugroepen verre van transparant. De FAO noemt het aquacultuurbeleid in Zuidoost-Azië, waar vis een basisingrediënt van het dagelijkse voedsel vormt, een goed voorbeeld van evenwichtig beheer.

Roze nijptang gezocht in zaak vernield schip Ockels

De politie is nog steeds op zoek naar de dader die eind november het zeilschip Ecolution van oud-astronaut Wubbo Ockels tot zinken bracht. Het onderzoek leverde tot nu toe niets op. Met het verspreiden van foto's van het roze gekleurde gereedschap dat uit de boot verdwenen is, hoopt de politie nieuwe tips binnen te krijgen. Het gaat om een tas met onder meer roze geverfde nijptangen en schroevendraaiers.

Het schip van Ockels die zelf ook geld in het 25 meter lange duurzame schip heeft gestoken, lag in het water bij de werf No Limits Ships aan de Friesestraatweg in Groningen. In de nacht van 30 november bleek dat het vaartuig, met een waarde van enkele miljoenen euro's, gedeeltelijk onder water stond als gevolg van de vernielingen. Door de lage waterstand van het Reitdiep verdween het schip niet helemaal onder water.

Ockels loofde kort na de vernielingen een beloning van 5000 euro uit voor de tip die leidt naar de dader of daders. De politie kreeg in december bijna dertig tips binnen, maar de gouden tip zat er niet tussen.

De schade aan het schip bedraagt ruim anderhalf miljoen euro. De foto's van het gereedschap worden dinsdag vertoond in de opsporingsprogramma's Opsporing Verzocht en Noord Vandaag op RTV Noord.

Tennisster Szavay ontbreekt tegen Nederland

Het Nederlands Fed Cup-team speelt komende donderdag in het Israëlische Eilat tegen Hongarije. De nummer één van Hongarije, Agnes Szavay, zal ontbreken vanawege een blessure.

Oranje, met Michaëlla Krajicek, Arantxa Rus, Kiki Bertens en Richel Hogenkamp, speelt in de Europees-Afrikaanse zone (groep 1) tegen Roemenië, Hongarije en Letland.

Inzet is een play-off om een plaats in de Wereldgroep II. Woensdag spelen de Nederlandse vrouwen overigens eerst tegen Roemenië.

Dzsudzsák langer bij PSV

Vandaag hebben PSV en Balázs Dzsudzsák overeenstemming bereikt over de verlenging van het contract van de Hongaars international tot 2015. De huidige verbintenis van Dzsudzsák met PSV liep in 2013 af. In het Philips Stadion, vergezeld door zijn persoonlijke begeleiders, tekende Balázs Dzsudzsák zijn nieuwe contract met de club. Namens PSV waren Algemeen Directeur Tiny Sanders en Manager Technische Zaken Marcel Brands aanwezig.

"Balázs is uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in het team van PSV en ook een van de meest productieve voetballers in de hele Eredivisie. Hij is volop in ontwikkeling en voelt zich thuis in Eindhoven. Deze contractverlenging past precies in de ambities van PSV.", aldus Marcel Brands.

Balázs Dzsudzsák is blij met zijn nieuwe contract: "PSV is mijn club geworden. Ik ben blij hier en heb ik het hier heel goed naar mijn zin. Ik voel dat wij met deze groep in staat zijn om heel mooie dingen voor de club te bereiken. Ik zit ook midden in mijn ontwikkeling als voetballer en dit is voor mij de beste club om dit proces door te trekken. Er was belangstelling vanuit het buitenland, maar ik kies nu bewust voor PSV," aldus de Hongaar in zijn eerste reactie na de ondertekening van zijn nieuwe contract.

Gorré trainer RBC Roosendaal

RBC Roosendaal heeft volledige overeenstemming bereikt met Dean Gorré over een contract tot het eind van het huidige seizoen. De 40-jarige Gorré vult de, na het plotselinge vertrek van Fuat Çapa, ontstane vacature van hoofdtrainer/-coach tot het eind van het seizoen in. Voor het nieuwe seizoen is de dan gediplomeerde Eric Hellemons de beoogd hoofdtrainer/-coach.

De in Paramaribo geboren oud-profvoetballer behaalde vorig jaar zijn trainersdiploma in Engeland. Voor die tijd was hij reeds assistent-trainer bij Stoke City FC en Southampton FC. In zijn actieve carrière als voetballer kwam de voormalig middenvelder uit voor SVV, Dordrecht 90, Feyenoord, FC Groningen, Ajax, Huddersfield Town, Barnsley en Blackpool.

Speel met je eigen superheld in Awakened-trailers

Awakened begon eigenlijk als een game genaamd Hero, een project van de studio Midway. Maar de verdere ontwikkeling van de game werd helaas gestopt toen de uitgever failliet ging. De ontwikkelaars hebben zich nu herenigd onder de naam Phosphor en gaan verder met het project, nu genaamd Awakened.

Awakened is een third-person superhelden-game waarbij de speler zijn eigen held mag maken met ongelofelijk veel mogelijkheden tot het ontwikkelen en kiezen van krachten. De game bevindt zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium en de maker, Phosphor, heeft nog geen uitgever gevonden die de game wil gaan uitbrengen. In de trailers zien we het idee in ontwikkeling en het belooft wat moois te worden.

 

[Upd] Protesten Egypte gaan zesde dag in

Demonstranten in Egypte, in voornamelijk Caïro, Alexandrië en Suez, nemen voorlopig geen genoegen met de afgekondigde maatregelen door president Hosni Mubarak. De Egyptenaren eisen al bijna een week het aftreden van de president, maar deze is dat totaal niet van plan. Wel heeft hij zijn regering naar huis gestuurd en een nieuwe samengesteld. De demonstranten lijken niet onder de indruk van het plaatsen van 'vriendjes van Mubarak' in de hoge functies en blijven bij hun oorspronkelijke eis.

Kort samengevat is in de afgelopen week het hoofdgebouw van regeringspartij de Nationaal Democratische Partij (NDP) in brand gestoken en wordt de avondklok massaal genegeerd. Dagelijks zijn tienduizenden demonstranten te vinden op Tahrir Square (het Vrijheidsplein). Mubarak zou opdracht hebben gegeven aan het leger om met scherp op de demonstranten te schieten, maar het leger heeft beloofd dit niet  te zullen doen.

Tienduizenden gevangen zijn ontsnapt of vrijgelaten om chaos te creëren en de politietroepen zijn nergens meer te bekennen. Burgers gewapend met stokken en messen hebben zich georganiseerd om hun eigendommen en families te beschermen tegen de criminelen. Geruchten dat de criminelen eigenlijk politietroepen van Mubarak zijn om de demonstranten in een kwaad daglicht te stellen blijken hardnekkig. Tot nu toe zijn zeker 150 mensen om het leven gekomen en meer dan 4000 gewond geraakt.

Al Jazeera, wat in tegenstelling tot de Egyptische staatstelevisie constant en rechtstreeks verslag doet van de protesten, is in Egypte uit de lucht gehaald en verslaggevers moeten in verband met hun veiligheid anoniem verslag doen. Voor maandag is de 'avondklok' ingesteld vanaf 14.00 uur Nederlandse tijd.

Internationaal wordt opgeroepen geen geweld te gebruiken en wordt verzocht om een overgangsregering op weg naar democratie. De protesten zijn georganiseerd door geen enkele partij en is daarom 'van het volk' en is dus geen religieuze opstand, zo melden demonstranten en media.

Update 09.10 uur
Het lijkt erop dat maandag de veiligheidstroepen weer op de straten te vinden zullen zijn. De vorige keer dat zij op straat waren, liep het volledig uit de hand. Er was sprake van hevige rellen tussen de veiligheidstroepen van Mubarak en de demonstranten. Voor maandag en dinsdag zijn massale protesten aangekondigd waar naar verluidt meer dan 100.000 demonstranten op af zullen komen.

Update 13.00 uur
Momenteel stroomt het plein van Tahrir wederom vol met duizenden demonstranten. Al Jazeera (hier live te volgen) meldt dat Mubarak een nieuwe regering heeft gevormd. Deze regering bestaat vooral uit (ex) militairen. Onder hen is voormalig generaal Mahmoud Wagdy. Hij is aangesteld als Minister van Binnenlandse Zaken.

Naast de oproep tot een landelijke staking, proberen de Egyptenaren een 'million man march' te organiseren op dinsdag 1 februari, precies één week na het begin van de protesten.

Update 13.16 uur
Al Jazeera meldt dat er diverse journalisten zijn gearresteerd door politietroepen. Ook zijn er geruchten op twitter dat alle apparatuur van journalisten, die aankomen  op het vliegveld van Caïro, in beslag wordt genomen. Volgens een verslaggever ter plaatse lijkt het er op dat de politietroepen zich opmaken voor een confrontatie. Welke kant de balans door zal slaan, kan de man niet zeggen.

Update 14.20 uur
Ondertussen lijkt het erop dat Mubarak een 'nieuw' kabinet heeft gevormd. Afgezien van het aanwijzen van een Premier en een nieuwe Minister van Binnenlandse Zaken, zijn er geen veranderingen in het kabinet. De EU heeft Mubarak aangedrongen om 'onmiddellijk te beginnen met onderhandelingen met de oppositie'. De kans dat Mubarak hier gehoor aan gaat geven lijkt klein, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat de oppositie geen echte leider heeft.

Sommige media melden dat het Qantaramuseum het slachtoffer is geworden van plunderaars. Het zou vooral gaan om de pakhuizen van dit museum, waar eeuwenoude artefacten opgeslagen liggen.

Ook ligt in heel Egypte het treinverkeer stil. Er is geen officiële reden gegeven hiervoor, maar men gaat er vanuit dat dit gebeurt is om te voorkomen dat mensen morgen de hoofdstad kunnen bereiken.

Verder worden er meer en meer vluchten georganiseerd om de Nederlandse toeristen het land uit te krijgen. Na dat TUI hier al mee begonnen was, hebben OAD Reizen, Transavia.com, KLM en Thomas Cook zich bij TUI gevoegd.

Ondanks dat de avondklok om 14:00 uur Nederlandse tijd is ingegaan, schat Al Jazeera dat er ongeveer 250.000 mensen aanwezig zijn op het Tahrir plein.

Naast het lamleggen van het internet, meldt Vodafone dat de overheid in Egypte hen heeft gelast alle mobiele services stop te zetten. Volgens het telecom bedrijf moesten ze hier wel gehoor aan geven, vanwege de Egyptische wetgeving.

Update 14.40 uur
De gearresteerde Al Jazeera journalisten zijn ondertussen weer vrijgelaten, volgens de zender. Hun apparatuur blijft achter slot en grendel.

Update 15.19 uur
Het leger is inmiddels begonnen met het opwerpen van betonnen barricades rond het plein. Wat de reden is voor deze barricades is onduidelijk. Het kan gaan om het sturen van mensen naar het plein, maar er wordt ook gespeculeerd dat dit gedaan wordt om het Tahrir plein af te sluiten voor op z'n minst autoverkeer.

Naast alle problemen die de demonstraties veroorzaken in het dagelijkse leven, lijdt ook de Egyptische economie onder de opstand. Zo heeft het ratingbureau Moody's de economische situatie van Egypte verlaagd naar 'Negatief'. In de afgelopen dagen hebben investeerders al honderden miljoenen dollars uit het land weggehaald. Er zijn schattingen die het bedrag van vijfhonderd miljoen dollar per dag noemen.

Zaak tegen moordverdachte Vincent T. in oktober

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen moordverdachte Vincent T. staat voorlopig gepland voor 4 oktober. Dat is maandag bekendgemaakt tijdens een procedurele zitting bij de rechtbank in Bristol, melden Britse media.

De advocaat van T. heeft nog geen officieel verzoek ingediend voor vrijlating op borgtocht. Daar zou later ook nog voldoende gelegenheid voor zijn. De volgende zitting staat gepland voor 4 mei.

De Nederlandse architect T. wordt verdacht van de moord op zijn 25-jarige buurvrouw Joanna Yeates. De 32-jarige verdachte werkte in de Engelse plaats Bath voor het bouwkundig bedrijf Buro Happold. Na een verhuizing naar Bristol woonde hij samen met zijn vriendin naast Yeates.

Box Office Nederland

Sonny Boy is verrassend op de eerste plaats in Nederlandse Box Office binnengkomen en verdringt daarmee The Tourist naar de tweede plaats. TRON: Legacy moet het doen met een derde plaats.

Verder is het opvallend dat The Way Back afgelopen weekend uit de top tien is gevallen, aangezien deze gemiddeld per scherm op een vierde plaats zou komen (€ 2.366), helaas wordt die film op slechts 22 schermen vertoond. Als we verder naar de gemiddelden kijken, dan zou The Tourist op de eerste plaats staan.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Sonny Boy € 424.552 111 € 3.824 € 465.877
2 The Tourist € 390.503 84 € 4.648 € 1,1 mil
3 TRON: Legacy € 334.493 104 € 3.216 € 532.430
4 Loft € 184.496 100 € 1.844 € 2,9 mil.
5 Love and Other Drugs € 156.490 71 € 2.204 € 1,5 mil.
6 New Kids Turbo € 147.369 96 € 1.535 € 8,6 mil.
7 The Green Hornet € 127.642 73 € 1.748 € 1 mil.
8 Rapunzel € 116.312 125 € 930 € 3,5 mil.
9 Morning Glory € 70.053 48 € 1.459 € 237.947
10 Dik Trom € 66.216 108 € 613 € 2,8 mil.

Beelden van jonge Almeerse aanrander op tv

De politie heeft beelden van een jongen die ervan verdacht wordt in november in Almere een minderjarig meisje te hebben aangerand. Eerder werd al een compositietekening vrijgegeven, maar de dader is nog altijd niet aangehouden.

De beelden van de aanrander, die volgens de politie tussen de 12 en 18 jaar oud is, worden dinsdagavond getoond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Het programma Bureau Flevoland van Omroep Flevoland besteedt donderdag aandacht aan de aanranding.

Het meisje was op 20 november vorig jaar met een vriendje aan het spelen op de Daan Hoeksemastraat in Almere-Buiten. Daar zou ze zijn aangesproken door een jongen, waarop een ernstig zedenmisdrijf volgde. De dader zou een jonge blanke fietser zijn met kort bruin haar.

Een getuige zag de dag daarvoor dat een jonge man op de hoek van de Dick Bosstraat met de Ketelbinkiestraat in hetzelfde deel van de stad een meisje meenam. De getuige vertrouwde dit niet en sprak hen aan, waarop de jongen het meisje losliet en de benen nam.

Bergbeklimmer overleeft zware val

Een Schotse bergbeklimmer heeft een val van driehonderd meter van een van de hoogste bergen in het Verenigd Koninkrijk overleefd.

De 36-jarige Adam Potter gleed zaterdag uit op een bevroren gedeelte nabij de top van de 1093 meter hoge Sgurr Choinnich Mor in Schotland. Hij tuimelde van de steile hellingen naar beneden, maar kwam wonderwel goed terecht. Hulpverleners waren verbaasd dat hij rechtop een landkaart stond te lezen toen zij bij hem aankwamen.

Hij werd voor controle naar een ziekenhuis in Glasgow gestuurd, waar hij maandag alweer werd ontslagen. Zijn plan om later dit jaar Mount Everest te beklimmen zit nog steeds in zijn hoofd, zei Potter.

Duitse Rotonde

Het concept 'rotonde' is in Duitsland blijkbaar niet geheel duidelijk. Het duurt een eindje eer de chauffeurs doorhebben dat ze op een rotonde aan het rijden zijn. Sommigen beseffen het gewoon helemaal niet. Wacht niet op een 'carcrash' want dit komt er niet in. Gewoon heel wat onduidelijkheden en misverstanden. (Excuses voor de storende muziek eronder)

Paauwe beëindigt loopbaan

Patrick Paauwe stopt per direct bij VVV-Venlo. Dit betekent de beëindiging van zijn voetbalcarrière.

In juli 2009 trad de routinier toe tot de selectie van VVV-Venlo. De 35-jarige voormalig international nam zijn beslissing om te stoppen niet ondoordacht. Er gingen maanden van gepeins en twijfels aan vooraf, voordat hij zijn definitieve beslissing gisteravond doorbelde naar Mario Captein, de technisch directeur van VVV-Venlo.

"Het is inderdaad een lang proces geweest", aldus Paauwe. "Toen ik stopte bij Borussia Mönchengladbach wilde ik nog een paar jaar ‘lekker' voetballen in Nederland. En het liefst in de buurt van Eindhoven, waar ik woon. Dat werd precies zo ingevuld met het tekenen bij VVV-Venlo. Ik had het vorig seizoen uitstekend naar mijn zin bij de club. We waren een team en straalden dat ook uit. Honda speelde uiteraard een belangrijke rol daarin, maar je zag dat andere spelers ook beter werden in het veld. Logisch dat ik daar nog een seizoen aan vast wilde plakken. Maar dit jaar liep alles net even anders, om een understatement te gebruiken."

"De twijfel nam met de week toe",
erkent Paauwe. "Ik kreeg steeds meer last van kleine fysieke ongemakken. Het duurde steeds langer voordat ik me echt weer 100% fit voelde. Ik moet eigenlijk aan mijn teen geopereerd worden, maar stelde dat in het belang van het elftal steeds weer uit. Ik moet me eigenlijk na elke wedstrijd laten behandelen aan mijn rug, daar heb ik al jarenlang last van. En dan had je natuurlijk nog de resultaten, het ontslag van trainer Jan van Dijk en alle commotie rond de club. Ik merkte dat mijn plezier aan het verdwijnen was."

Hij weet niet zeker of afgelopen vrijdag de druppel was, toen hij van trainer Wil Boessen te horen kreeg dat hij hem zou passeren voor de wedstrijd tegen AZ. "Ik heb daar eigenlijk heel rustig op gereageerd. Hij is de trainer, dus hij beslist. Maar ik voelde me daarna wel erg wegzakken. Ik heb me ziek gemeld inderdaad, om er twee dagen over na te denken. Dat heb ik gedaan in samenspraak met mijn familie en met mijn zaakwaarnemers van Sport-Promotion. De twijfels had ik al, dit heeft me wellicht wel het laatste zetje gegeven om de knoop door te hakken. Zodra je voelt en erkent dat je geen voldoening meer uit het voetbal haalt, moet je eerlijk zijn. Tegenover jezelf en tegenover de club. Ik heb gisteravond Mario Captein op de hoogte gebracht van mijn besluit om per direct te stoppen. Vanmorgen hebben we nog een kop koffie met elkaar gedronken en zijn we in goede harmonie uit elkaar gegaan."

Javier Bardem gevraagd voor nieuwe Bondfilm

Javier Bardem is gevraagd voor een van de mannelijke hoofdrollen in de nieuwe James Bond-film. Het is nog niet duidelijk of het de grote schurkenrol betreft, doorgaans de grootste mannelijke rol na Bond zelf, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Daniel Craig is wederom te zien als James Bond, Judi Dench tekende vorige week voor de rol van zijn baas M. Andere castleden zijn nog niet bekend. De film staat onder regie van Sam Mendes, bekend van American Beauty en Revolutionary Road.

Het is een drukke periode voor de 41-jarige Bardem. Zijn vrouw, actrice Penélope Cruz, beviel vorige week van een zoon. Ook kwam het nieuws naar buiten dat hij gevraagd zou zijn voor de hoofdrol van Roland Deschain in The Gunslinger. Deze verfilming van de boekenserie The Dark Tower van Stephen King staat onder regie van Ron Howard. Daarnaast kreeg Bardem een Oscarnominatie voor zijn hoofdrol in het drama Biutiful.

'Bond 23', zoals de film vooralsnog heet, staat gepland voor het najaar van 2012.


Javier Bardem (Foto: Novum)

Papadopulos verruilt Heerenveen voor Rusland

Michal Papadopulos vertrekt bij sc Heerenveen. De 25-jarige spits tekent voor 3,5 jaar bij het Russische FC Zhemchuzhina Sochi, meldt de Friese club.

De Tsjech kwam in de zomer van 2009 naar Heerenveen, maar had dit seizoen geen basisplaats. In anderhalf jaar speelde Papadopulos, oud-speler van onder meer Arsenal en Bayer Leverkusen, 41 officiële wedstrijden, waarin hij veertien keer scoorde.

Heerenveen schroeft vraagprijs Dost op

Sc Heerenveen heeft de vraagprijs voor spits Bas Dost verder opgevoerd. Mocht de aanvaller door de KNVB in de arbitragezaak in het gelijk worden gesteld dan dan eist Heerenveen zeven miljoen euro netto plus alle bijkomende kosten voor hem.

"We nemen geen genoegen meer met de transfersom van zes miljoen euro," zei advocaat Johan Stoker namens de Friese ploeg. "Indien het ontbinding komt, zijn de gevolgen sky high. Ajax wil niet de hoofdprijs betalen. Maar als Dost nu – vlak voor het sluiten van de transferwindow – vertrekt, rest er voor ons geen andere onderhandelingspositie dan de hoofdprijs voor een vervanger te betalen."

Verder betoogde hij voor de arbitragecommissie dat Heerenveen er nog alle vertrouwen in heeft dat Dost bij de club een sprong voorwaarts kan maken. "Dost heeft dit seizoen slechts één keer niet bij de wedstrijdselectie gezeten. Dat kwam omdat hij toen geblesseerd was. Heerenveen geeft Dost alle ruimte om zich te ontwikkelen. De ontwikkeling van een jonge speler gaat echter altijd met vallen en opstaan. Het feit is dat Dost er moeite mee heeft niet in het basisteam te staan. Ontevredenheid moet niet worden uitgelegd als een gebrek aan vertrouwen. Heerenveen wil met Dost de toekomst in."

Dat Ajax een sprong voorwaarts is betwijfelt Stoker. "Heerenveen betwist dat Dost er financieel op vooruitgaat. En Ajax en Heerenveen spelen allebei in dezelfde competitie. Beide clubs hebben de laatste seizoenen de KNVB-beker gewonnen en ook spelen ze allebei al jaren Europees voetbal. Alleen ontbreekt Heerenveen dit seizoen in Europa."

Huiszoeking in woning zoon Mladic

De politie in Servië heeft maandag een huiszoeking verricht in het appartement in Belgrado van de zoon van Ratko Mladic, de voormalig Bosnisch-Servische legerleider die door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag gezocht wordt voor oorlogsmisdaden. Dat heeft de Servische aanklager voor oorlogsmisdaden Vladimir Vukcevic gezegd.

De huiszoeking in het appartement van Darko Mladic stond in verband met de klopjacht naar diens vader. Gezocht werd naar 'bewijzen en aanwijzingen over de schuilplaats' van Ratko Mladic. Of dit soort aanwijzingen zijn gevonden is niet bekend.

De voormalige legerleider wordt gezocht voor oorlogsmisdaden die zijn troepen begingen in de Bosnische oorlog, die van 1992 tot en met 1995 duurde, waaronder de moord op achtduizend moslimmannen en -jongens in de enclave Srebrenica in 1995. Mladic werd in 1995 door het Joegoslaviëtribunaal aangeklaagd en is sindsdien voortvluchtig. De arrestatie van Mladic is een van de voorwaarden voor toetreding tot de Europese Unie van Servië.

De belangrijkste aanklager van het Joegoslaviëtribunaal, Serge Brammertz, dreigde vorige maand dat zijn volgende rapportage over Servië aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties negatief zou zijn als de regering in Belgrado niet meer in het werk stelt om Mladic te arresteren.


Huiszoeking in woning zoon Mladic (Foto: Novum)

Van der Laan per direct naar SC Cambuur

SC Cambuur heeft voor de rest van het seizoen Martijn van der Laan gehuurd van BV Veendam. De linksback van BV Veendam komt per direct over van de Oost-Groningers.

Na het vertrek van Randy Rustenberg was SC Cambuur op zoek naar een linksback, en heeft die gevonden in de 22-jarige Van der Laan. Van der Laan genoot zijn opleiding bij FC Groningen, en speelde de afgelopen twee seizoenen bij BV Veendam.

Aardbeving Groningen blijkt explosie

Een explosie van een oude bom op het Duitse Waddeneiland Borkum heeft zondag geleid tot meerdere meldingen over een aardbeving in Noord-Groningen. Door de knal op het eiland voor de Groningse kust trilden deuren en ramen in hun sponningen. Metingen van het KNMI wezen uit dat er geen sprake was van een aardbeving.

Het KNMI wist met metingen te achterhalen dat de knal en de drukgolf die de omgeving deed trillen van Borkum afkomstig waren. Volgens lokale media ging het om een 120 kilo zware aangespoelde Britse zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog. Het explosief werd rond 13.30 uur gecontroleerd tot ontploffing gebracht door een explosievenopruimingsteam.

Op het noordelijke strand op het eiland ontstond een krater van zes meter diep en acht meter breed. De kuil wordt niet opgevuld. De verwachting is dat het getij de krater uiteindelijk doet verdwijnen.

Geen spoor van begraven Duitse militair in Putten

De zoekactie naar een Duitse militair die in het centrum van Putten begraven zou liggen, heeft tot nu toe niets opgeleverd. Vorig jaar gaf iemand bij de kliklijn Meld Misdaad Anoniem een locatie door waar in de Tweede Wereldoorlog een Duitser begraven zou zijn.

De landmacht is maandagochtend begonnen met een veldonderzoek naar de militair, maar trof niets aan, maakte de gemeente Putten bekend. De gemeente heeft de tipgever al eerder gevraagd zich te melden, maar die liet niet meer van zich horen. De gemeente en Defensie geven om 14.30 uur een 'afsluitende' persconferentie.

In 1944 schoot het verzet in Putten een Duitse officier dood. De bezetter reageerde met een razzia, waarbij 661 mannen werden afgevoerd. Uiteindelijk kwamen 552 mannen om.

Menusysteem Skyrim uitgelegd

Informatie over Skyrim, de langverwachte opvolger van Oblivion, stroomt langzaam binnen. Deze keer worden de menu's in Skyrim uitgelicht door het Amerikaanse blad Game Informer.

Volgens het gedetailleerde verslag van Game Informer slaat het ontwikkelteam van Skyrim een nieuwe weg in met de menu's. De RPG krijgt een soort iPod-achtige menu's. "Een van onze doelen was: wat als Apple een fantasygame maakt? Hoe zou dat eruitzien?" Aldus Todd Howard, ontwikkelaar bij Bethesda. 

Howard kon in ieder geval melden dat het nieuwe menu heel goed is in het verwerken van een hoop informatie, wat altijd heel belangrijk is bij de Elder Scrolls-serie.

Januari 2011 relatief zacht en zonnig

De maand januari was met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 3,5 graden vrij zacht. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI. Normaal is het maandgemiddelde 2,8 graden.

Het vroor in januari op zestien dagen, maar dit was vooral lichte vorst. De laagste temperatuur van -8,5 graden werd zondag gemeten in het Noord-Brabantse Volkel. De hoogst gemeten temperatuur van de maand was 13,4 graden, op 16 januari in Woensdrecht.

In de eerste maand van het jaar scheen de zon ongeveer 67 uur, tegen 52 uur normaal. Het sneeuwde in januari vrijwel nergens. In december viel op verschillende plaatsen nog op twintig dagen van de maand sneeuw.


Januari 2011 relatief zacht en zonnig (Foto: Novum)

Kijk voor achtergronden en extra informatie over weer en klimaat ook eens op ons forum De Elementen.

Fiets wereldkampioen Van der Haar verdwenen

Lars van der Haar werd afgelopen zaterdag wereldkampioen bij de beloften bij het WK veldrijden in het Duitse Sankt Wendel. De fiets waarop hij dat deed is spoorloos verdwenen.

Direct nadat hij over de finish was gekomen, moest Van der Haar naar het podium en de dopingcontrole. Daarna kon hij zijn fiets nergens meer vinden. De internationale wielerfederatie UCI is inmiddels een zoekactie naar de fiets gestart in Sankt Wendel.

Auto schept motoragent

Een motoragent is maandag gewond geraakt toen hij in het Zuid-Hollandse dorp Sassenheim werd geschept door een auto. Hij is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De agent reed rond het middaguur over de Parklaan toen een auto hem tegemoet reed. De bestuurder probeerde linksaf de J.P. Gouverneurstraat in te slaan, maar daar reed de agent op dat moment.

De bestuurder van de wagen is ook nagekeken door ambulancepersoneel, maar hij hoefde niet naar een ziekenhuis. De Parklaan blijft enkele uren afgesloten voor onderzoek. Het onderzoek wordt gedaan door een ander korps om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Android streeft Symbian voorbij

De verkoop van smartphones met Android-software heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar opnieuw een forse groei doorgemaakt. Het besturingssysteem voor smartphones van Google streeft Nokia's Symbian daarmee voorbij als grootste platform ter wereld. Dat heeft onderzoekbureau Canalys maandag bekendgemaakt.

In de laatste drie maanden van vorig jaar werden er 32,9 miljoen smartphones met het besturingssysteem Android verkocht, tegen 31 miljoen toestellen met Symbian. Volgens Canalys leveren vooral merken als Samsung, HTC, Acer en LG Electronics grote aantallen smartphones met Android-software.

In totaal werden er in het vierde kwartaal wereldwijd meer dan 100 miljoen smartphones verkocht. Dat is een stijging van 88,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Android streeft Symbian voorbij
Android streeft Symbian voorbij (Foto: ANP)

Peter Jackson herstelt goed na operatie

Peter Jackson krabbelt weer op na een operatie aan een acute maagzweer. De Nieuw-Zeelandse Lord of the Rings-regisseur ligt nog op de intensive care in een ziekenhuis in Wellington en moet daar volgens zijn woordvoerder nog een paar dagen blijven.

Artsen verwachten dat Jackson volledig herstelt. De 49-jarige regisseur werd woensdag naar het ziekenhuis gebracht met plotselinge pijn in zijn maag. Door zijn aandoening zijn de opnames van The Hobbit, die in februari van start zouden gaan, iets vertraagd.

The Hobbit liep eerder al vertraging op door financiële problemen en het vertrek van de oorspronkelijke regisseur Guillermo del Toro. Het eerste deel van de twee delen moet volgend jaar december in première gaan.


Peter Jackson herstelt goed na operatie (Foto: Novum)

King's Speech wint twee Screen Actors Guild Awards

The King's Speech heeft zondagnacht twee Screen Actors Guild Awards aan zijn prijzenverzameling mogen toevoegen. Eerder deze maand won de film een Golden Globe en een Producer Guild Award. Het Screen Actors Guild is een vakbond voor Hollywoodacteurs.

Colin Firth werd benoemd tot beste acteur en de hele cast van The King's Speech werd ook gezamenlijk bekroond voor zijn acteerprestatie. Natalie Portman kreeg een Screen Actors Guild Award als beste actrice voor haar rol in Black Swan. Christian Bale en Melissa Leo, die beiden te zien zijn in The Fighter, wonnen respectievelijk de prijs voor beste mannelijke en vrouwelijke bijrol. Ze wonnen bij de Golden Globes ook al beiden.

Inception kreeg een prijs voor het goede stuntwerk en diezelfde onderscheiding ging naar True Blood in de televisiecategorie. Alec Baldwin won voor de vijfde keer achter elkaar een Screen Actors Guild Award voor zijn rol in de komedieserie 30 Rock. De 89-jarige Betty White werd benoemd tot beste actrice in een televisiekomedie voor haar rol in Hot in Cleveland.

De cast van de tv-komedie Modern Family viel ook in de prijzen. Steve Buscemi (Boardwalk Empire) en Julianna Margulies (The Good Wife) speelden volgens hun collega's de beste rollen in een televisiedrama. De gehele cast van Boardwalk Empire won als beste cast in een televisiedrama.

De prijzenregen voor The King's Speech lijkt nog niet over. De film is veertien keer genomineerd voor de Britse filmprijzen de Bafta's en twaalf keer voor de Oscars. De Screen Actors Guild Awards gelden als goede voorspellers voor de Oscars, die op 27 februari worden uitgereikt.


King's Speech wint twee Screen Actors Guild Awards (Foto: Novum)

Brit Henry Cavill is nieuwe Superman

De Britse acteur Henry Cavill is volgend jaar op het witte doek te zien met een grote S op zijn borst. De 27-jarige, bekend van de serie The Tudors, gaat de hoofdrol spelen in de nieuwe Superman-film. Filmstudio Warner Bros maakte de cast zondag bekend.

De film over de journalist met superkrachten wordt geregisseerd door Zack Snyder, die eerder verantwoordelijk was voor onder meer 300 en Watchmen. "Cavill is de perfecte keuze voor de cape en het schild", reageerde Snyder op het nieuws over de Britse acteur. "Ik vind het een eer dat ik mee mag werken aan de terugkeer van Superman op het witte doek."

Cavill was al eerder in beeld voor superheldenrollen. Zo werd zijn naam genoemd voor rollen in Batman, James Bond en eerdere films over Clark Kent en diens alter ego.

Superman: Man of Steel moet volgend jaar december in de Amerikaanse bioscopen gaan draaien. Wanneer Superman door de Nederlandse bioscoopzalen vliegt, is nog niet bekend.


Brit Henry Cavill is nieuwe Superman (Foto: Novum)

52.500 bezoekers eerste weekend Sonny Boy

In het eerste weekend dat de film te zien was hebben ruim 52.500 mensen de speelfilm Sonny Boy bekeken in de bioscoop. Dat maakte distributeur A-Film maandag bekend. De film komt daarmee binnen op de eerste plaats in de top tien van best bezochte films van afgelopen weekend.

De verfilming van het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl draait sinds donderdag in 111 Nederlandse bioscopen.

Code moet overstap naar havo eerlijker maken

Een code moet de overstap van vmbo naar havo eerlijker maken. Nu hanteren verschillende scholen nog verschillende eisen voor vmbo'ers die willen doorleren, maar een door het onderwijs op te stellen toelatingscode moet daar verandering in brengen, meldt werkgeversorganisatie VO-raad maandag. Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vindt dat de code niet ver genoeg gaat.

Vorig jaar ontstond discussie toen bleek dat vmbo'ers die willen doorleren op de havo hun diploma niet halen door het beleid van de scholen. Veel scholen hanteren de regel dat doorlerende vmbo'ers niet mogen blijven zitten in de vierde, terwijl gewone havisten dat wel mogen.

In de code wordt afgesproken dat scholen doorstromers niet meer mogen verbieden te blijven zitten in de vierde. Een meerderheid van de scholen staat volgens de VO-raad achter dat verbod.

Op basis van een onderzoek concludeert de raad dat 59 procent van de scholen niet wil dat de overheid bepaalt wanneer leerlingen wel of niet aan de havo mogen beginnen. Aan dat onderzoek hebben ongeveer vijfhonderd scholen meegedaan.

De scholen vinden dat het gemiddelde eindcijfer, de persoonlijke motivatie en de werkhouding van de leerling bepalend zijn voor een succesvolle doorstroom. Daarom worden deze criteria opgenomen in de code.

Het LAKS noemt het 'kortzichtig' dat een gemiddeld cijfer een zware rol gaat spelen. Volgens de scholieren moet het niveau van het vmbo worden opgekrikt. "Momenteel is bijvoorbeeld het aantal onbevoegde leraren op het vmbo met één op de drie het hoogste."

De code wordt in samenwerking met het LAKS en scholen opgesteld. Later dit jaar wordt deze worden voorgelegd aan de leden.

N.E.C. legt bod op Vleminckx naast zich neer

N.E.C. Nijmegen heeft een Engels bod op spits Björn Vleminckx naast zich neergelegd. Technisch directeur Carlos Aalbers meldt aan de Gelderlander dat het bod op de Belgische topscoorder in de Eredivisie niet hoog genoeg was. Vleminckx staat momenteel op zeventien doelpunten.

"Er heeft zich officieel één club gemeld voor Björn. Eentje uit Engeland, uit de Premier League. Ze hebben ook een officieel bod gedaan, maar dat lag zo ver van onze vraagprijs, dat we daar niet op in zijn gegaan. Ik verwacht niet dat ze er nog op terug zullen komen. Het lag ver onder onze verwachtingen. We hebben het hier over de topscorer van de eredivisie. Kijk eens hoe hij zich ontwikkeld heeft," zei Aalbers. Hij wilde niet zeggen om welke club het ging, noch welk bod er benodigd is om Vleminckx aan te kunnen trekken.

Ajax niet blij met 'zaak-Dost'

Ajax is niet blij met de arbitragezaak die aanvaller Bas Dost tegen zijn huidige werkgever, sc Heerenveen, heeft aangespannen. De zaak vindt vanmiddag plaats bij de KNVB in Zeist.  "Wij zijn hier niet blij mee", aldus een woordvoerder van de Amsterdammers.

"We hoopten er zelf met sc Heerenveen uit te komen. We hebben Dost ook echt niet aangespoord om naar de arbitragecommissie te stappen. Dat heeft hij helemaal zelf besloten." Voordat de transfermarkt sluit, hoopt Ajax zich nog met een aanvaller te versterken. Mocht het met de aanvaller niet tot een overeenkomst komen zal de aandacht naar Dries Mertens verlegd worden.

Geen online DRM voor Bulletstorm op de PC

Nadat Destructoid de EULA (end-user license agreement) voor Bulletstorm had doorgespit leek het alsof een 'always-on' internetverbinding een vereiste was voor de PC van Bulletstorm, maar People Can Fly, de ontwikkelaar, heeft dit snel ontkend. Iemand bij EA had kennelijk een foutje gemaakt.

Het always-on DRM systeem houdt in dat een constante internetverbinding aanwezig moet zijn tijdens het spelen van de game, zelfs in de singleplayer, en is notoir gemaakt door Ubisoft. Dit heeft geleid tot een hoop boze PC gamers, omdat de servers van Ubisoft tijdelijk plat lagen en mensen hun games dus niet konden spelen. Volgens People Can Fly is een internetverbinding alleen vereist voor de installatie van de game en natuurlijk voor de online gamemodi. Het spel zal ook gebruik maken van Games for Windows Live, dus er zullen achievements te behalen zijn.

David Arquette verlaat afkickkliniek

David Arquette heeft de afkickkliniek na bijna een maand verlaten. De 39-jarige acteur verliet zondag de kliniek waar hij zat voor zijn depressie en alcoholproblemen. Arquette zag in oktober zijn relatie met Friends-actrice Courteney Cox op de klippen lopen.

Arquette vertelde destijds dat de breuk hem zwaar viel. Hij zocht zijn heil vaak in de drank en wilde daar een einde aan maken. Zijn ex-vrouw liet weten hem te steunen. "Ik ben er trots op dat David besloten heeft zijn leven te veranderen en te beteren", zei ze over zijn opname.

"Hij heeft zijn behandeling afgerond en hij is vertrokken", bevestigt zijn woordvoerder aan het Amerikaanse tijdschrift People. "David concentreert zich op zijn gezondheid en welzijn op dit moment."


David Arquette verlaat afkickkliniek (Foto: Novum)

Flinke sprong Haase en Rus op ranglijst

Robin Haase en Arantxa Rus zijn dankzij hun prestaties op de Australian Open flink gestegen op de wereldranglijst. Haase, die in Melbourne in de derde ronde sneuvelde tegen Andy Roddick, klimt op de ATP-ranking van de 62e naar de 52e plaats. Rus, die in de tweede ronde werd uitgeschakeld door Svetlana Kuznetsova, boekt 28 plaatsen winst en staat nu 111e op de wereldranglijst van de WTA.

Thiemo de Bakker blijft ondanks het verlies in de eerste ronde tegen Gaël Monfils de beste Nederlandse tennisser. Wel zakt hij een plaatsje, van 47 naar 48. Rus neemt op de wereldranglijst steeds meer afstand van Michaëlla Krajicek. De Almeerse daalt zeven plaatsen en staat nu 150e. 

Ajax biedt proefspeler Adi geen contract aan

Ajax heeft Fenando Adi geen contract aangeboden. De Nigeriaanse spits heeft de Amsterdamse club de afgelopen dagen niet kunnen overtuigen.

Tscheu La Ling, die de spits aanbood bij Ajax, kreeg vrijdag te horen dat een verblijf bij Ajax er momenteel niet in zit. Wel liet een woordvoerder weten dat Adi indruk maakte op Ajax. "Adi maakt een goede indruk, maar we zien in hem nog geen directe versterking voor dit seizoen", aldus een woordvoerder tegenover de Amsterdamse zender AT5.

Ook met het oog op de onderhandelingen rondom Bas Dost zou men bij Ajax ervoor hebben gekozen om Adi niet te contracteren. De spits keert daarom terug naar AS Trencin, de club waar voormalig Ajax-speler Tscheu La Ling eigenaar van is. Ajax liet Adi en Ling wel weten dat het de spits in de gaten blijft houden.

Al-Jazeera doet beroep op internetgemeenschap

Nieuwszender Al-Jazeera doet een beroep op de internetgemeenschap om zijn berichtgeving over Egypte uit te breiden nu de autoriteiten zijn kantoor in Caïro hebben gesloten.

Het in Qatar gevestigde netwerk vraagt Egyptenaren om blogberichten, ooggetuigenverslagen en beeldmateriaal over de opstand tegen president Hosni Mubarak in te sturen.

De Egyptische autoriteiten klagen dat de berichtgeving van Al-Jazeera op de hand is van de betogers en tot nog grotere onrust kan leiden. Volgens de zender is de sluiting van zijn kantoor een poging om open verslaggeving aan banden te leggen. Al-Jazeera zet de verslaggeving uit Egypte voort met vaste camera's en verslagen per telefoon.

Mannen vaker bereid tot concessies voor baan

Mannen zijn over het algemeen vaker dan vrouwen bereid concessies te doen als ze daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. Dat blijkt uit onderzoek onder vijfhonderd werkenden en werkzoekenden dat uitkeringsinstantie UWV maandag naar buiten heeft gebracht.

Bij hun zoektocht naar een nieuwe baan kijken ruim zes op tien mensen naar vacatures op een lager niveau. Bijna de helft is bereid minder uren te werken en een kleine 40 procent wil wel meer uren werken. Een op de drie is bereid salaris in te leveren. Zes op de tien mannen en vier op de tien vrouwen kijken naar een baan verder van huis, als zij in de buurt niets kunnen vinden. Driekwart van de ondervraagden is bereid over de grenzen van de eigen sector heen te kijken.

UWV liet het onderzoek uitvoeren in het kader van de campagne Ga voor werk, waarmee het werkzoekenden bewust wil maken van hun eigen mogelijkheden.

Mannen vaker bereid tot concessies voor baan
Mannen vaker bereid tot concessies voor baan (Foto: ANP)

Feyenoord trekt nieuwe spits aan

Feyenoord heeft in de jacht op meer doelpunten spits Søren Larsen op huurbasis overgenomen van Toulouse. De 29-jarige Deense aanvaller kon in Frankrijk niet rekenen op een basisplaats. De clubs moeten overigens nog tot een akkoord komen, maar de verwachting is dat het geheel vandaag nog rond komt.

Feyenoord is naarstig op zoek naar aanvallende alternatieven, omdat Luc Castaignos nog deze transferperiode naar Internazionale dreigt te vertrekken. De enige andere fitte spits in de selectie van Mario Been is Jhon van Beukering. Jon Dahl Tomasson kampt al maanden met een blessure.

Larsen is twintigvoudig international voor Denemarken en speelde in het verleden voor onder meer Schalke 04 en MSV Duisberg. Sinds 2008 staat hij bij Toulouse onder contract, maar daar wist hij nimmer een vaste plaats in de basis af te dwingen.

Heerenveen wijst nieuw Ajax-bod op Dost af

Ajax heeft vanochtend een nieuw bod uitgebracht op sc Heerenveen-spits Bas Dost. De Friezen hebben dit vrijwel direct naar de prullenbak verwezen, omdat ze de aanvaller niet kwijt willen en het bedrag te laag vinden. De vraagprijs voor de 21-jarige speler ligt naar verluidt rond de zes miljoen euro.

Dost zelf heeft ondertussen zijn zinnen gezet op een overgang naar Amsterdam. De spits is bij Heerenveen bankzitter en heeft om een transfer af te dwingen om spoedarbitrage van de KNVB gevraagd. De zaak zal om 13:30 uur gaan beginnen. Mocht er alsnog een overeenkomst komen dan heeft Ajax de beoogde opvolger van Luis Suárez binnen.

Ivanisevic even terug op tennisbaan

Goran Ivanisevic keert deze week voor één keer terug op de tennisbaan. De Wimbledon-kampioen van 2001 gaat samen met Marin Cilic dubbelen bij het tennistoernooi van Zagreb, meldde de 39-jarige Kroaat op een persconferentie. Ivanisevic stopte in 2004 vanwege een knieblessure en speelde sindsdien niet meer op het hoogste niveau.

Ivanisevic verwacht niet pijnvrij de baan op te stappen. "Er is sinds dat moment nog niet echt verbetering in gekomen" zei het voormalige servicekanon. "Als het dinsdag niet beter gaat, valt mijn been er misschien wel af, maar ik stap toch gewoon de baan op."

De organisatie gaf Ivanisevic en zijn landgenoot Cilic een wildcard voor het toernooi. In de eerste ronde ontmoeten ze dinsdag het Slowaakse duo Filip Polasek en Igor Zelenay.


Ivanisevich keert terug op de tennisbaan (Foto: Novum)

Nieuwe features in Warhammer Online

Het belooft een mooi jaar te worden voor fans van de MMORPG Warhammer Online. Producent James Casey zegt dat ze grote plannen hebben om het spel Warhammer Online: Age of Reckoning in 2011 extra aantrekkelijk te maken. De nieuwe features, waaronder het veranderen van je naam tegen betaling, meer huisdieren en meer mogelijkheden om je karakter te personaliseren zullen over patches verdeeld worden.

Hij zei: "The plans include expanding existing areas and features as well as new concepts to the Warhammer Online experience. The first of these patches is a 'smaller' one, focussed on bug fixes, but will also contain a new entitlement system and a 're-structuring' of current scenarios. The current structure of the Scenarios will remain unchanged, but the Scenarios themselves will be different. Some scenarios stayed where they are, some changed what tiers they are available at, and some are gone and replaced by other classic scenarios. We also have plans to expand our services and Account Entitlement offerings this year. This includes introducing paid name changes, more pets, and more ways to personalize your character."

warhammer

Balkenende wordt partner bij Ernst & Young

Voormalig premier Jan Peter Balkenende wordt partner bij accountants- en adviesbureau Ernst & Young. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

Balkenende zal op diverse gebieden werkzaam zijn bij Ernst & Young. Zo zal hij zijn 'rijke internationale ervaring' aanwenden voor het adviseren van cliënten en van het internationale topmanagement van het bedrijf zelf.

Ook zal Balkenende een leidende rol gaan vervullen bij de invulling van het zogenoemde corporate responsibilitybeleid, ofwel zaken rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Balkenende wordt partner bij Ernst& Young
Balkenende wordt partner bij Ernst & Young (Foto: ANP)

Vertrouwen in Willem-Alexander als koning gestegen

Meer Nederlanders vinden dat kroonprins Willem-Alexander klaar is om zijn moeder op te volgen. Zeven op de tien Nederlanders vinden dat hij het aankan terwijl dat vorig jaar nog 58 procent was, concludeert onderzoeksbureau Synovate. Het onderzoek is uitgevoerd ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Beatrix, die maandag 73 wordt.

De conclusie van Synovate verschilt enigszins van de conclusie die Eenvandaag vrijdag trok. Op basis van een opiniepeiling onder 26 duizend mensen meldde het televisieprogramma vrijdag dat het vertrouwen in de kroonprins sinds vorig jaar is gestegen van zestig naar 64 procent, maar nog altijd lager is dan de tachtig procent van twee jaar geleden.

Met 73 jaar evenaart Beatrix de leeftijd van Willem III, die in 1890 op 73-jarige leeftijd als regerend vorst stierf. Toch is er nog geen meerderheid die vindt dat Beatrix dit jaar afstand zou moeten doen van de troon. Van de Nederlanders vindt 32 procent dat Beatrix op moet stappen. Dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar.


Vertrouwen in Willem-Alexander als koning gestegen (Foto: Novum)

Ook Sauber toont 2011-bolide

Het Sauber F1 Team heeft haar Formule 1-bolide voor het seizoen 2011 gepresenteerd. De Zwitserse renstal hoopt met de C30 regelmatig in de punten te kunnen eindigen. Dit zal moeten gebeuren met de coureurs Kamui Kobayashi en Sergio Perez.

De onthulling van de auto vond vanochtend plaats in Valencia waar morgen de eerste wintertest van start gaat. Opvallend is dat ook Sauber gekozen heeft voor een hoge neus en een compacte achterzijde. De motor komt net zoals vorig jaar van Ferrari dat ook een nieuwe versnellingsbak en het Kinetic Energy Recovery System aan het Zwitserse team levert. Voor de race in Bahrein zal er nog een nieuw aerodynamisch pakket volgen.

Vorig jaar kende Sauber met name in het begin van het seizoen problemen met de C29, wat zorgde voor veel uitvalbeurten. De komst van technisch directeur James Key heeft er voor gezorgd dat het technische beleid op de schop ging en er vorderingen gemaakt werden. Ook op het vlak van de sponsoren is er winst geboekt, want er prijken nu vele bedrijven op de auto, waardoor de toekomst van de renstal er nu een stuk rooskleuriger uit ziet.

Leonardo: "Ik sta open voor een transfer"

Leonardo maakt het seizoen waarschijnlijk gewoon af bij NAC Breda. De aanvaller sluit een transfer op de slotdag echter niet helemaal uit.

"Ik heb niets gehoord, alleen via de media", vertelde Leonardo na afloop van de wedstrijd tegen Ajax voor de camera's van de NOS. "Van de club heb ik niets gehoord. Ik sta ervoor open, maar in principe maak ik het seizoen hier af. Ik heb het hier prima naar mijn zin en voorlopig vertrek ik niet."

NAC ging zondag met 0-3 onderuit tegen Ajax. Leonardo leidde met een knullige fout de openingstreffer van zijn voormalig club in. "Het was een grote fout van mij en dat mag niet gebeuren op dit niveau. Ik ging twijfelen wat ik moest doen met die bal en had die man achter mij niet gezien. Het is gewoon een domme fout."

De Brabanders werden vorige week ook al door Ajax uit de KNVB beker gegooid. In de Eredivisie bezet NAC nu de tiende plaats. Heerenveen, dat thuis klop kreeg van FC Groningen, heeft evenveel punten. Zaterdag gaat NAC op bezoek bij VVV-Venlo.

NL in de ban van Boer zoekt vrouw

Nederland blijft in de ban van het tv-programma Boer zoekt vrouw. Het programma van Yvon Jaspers brak zondagavond weer een eigen kijkcijferrecord. Ruim 5,2 miljoen mensen zaten aan de buis gekluisterd. Dat heeft de Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag bekendgemaakt.

De afgelopen weken nam het aantal kijkers per uitzending steeds toe. Vorige week keken ruim 5,1 miljoen mensen naar het KRO-programma. Het datingprogramma stond zondag wederom op de eerste plaats in de lijst van 25 best bekeken programma's. Het Journaal van acht uur (ruim 3,9 miljoen kijkers) en Studio Sport Eredivisie (bijna 3,2 miljoen kijkers) kwamen respectievelijk op de tweede en derde plaats in de top 25.

Het Nationaal Songfestival, gepresenteerd door Yolanthe Sneijder-Cabau, kwam met ruim 2,2 miljoen kijkers op de vierde plaats. Het Volendamse trio 3JS presenteerde hier vijf nummers die ze hadden geschreven voor het komende Eurovisiesongfestival. Het publiek en een vakjury kozen zondag hieruit hun favoriet waarmee het trio 12 mei naar het Eurovisiesongfestival in het Duitse Düsseldorf gaat. De keus viel op het lied Je vecht nooit alleen.

In de ban van Boer zoekt vrouw
In de ban van Boer zoekt vrouw (Foto: ANP)

Wilders ontkent spreekverbod PVV'ers

Geert Wilders ontkent dat hij PVV-kandidaten voor de Provinciale Staten een spreekverbod heeft opgelegd. Alleen de lijsttrekkers in de provincies zouden het woord mogen voeren. "Onzin", noemt hij het bericht in De Gelderlander daarover.

Volgens Wilders worden de lijsttrekkers naar voren geschoven om de belangrijkste debatten te voeren en het gezicht van de partij te worden in de provincies. Van een spreekverbod voor de overige kandidaten zou geen sprake zijn.

De Gelderse afdelingen van de CDA en PvdA spreken in De Gelderlander hun afschuw uit over het veronderstelde spreekverbod voor de kandidaten van de PVV. De PvdA zegt dat het een samenwerking in de weg staat als er niet met kandidaten van een andere partij kan worden gesproken.

"Als Geert Wilders zijn eigen kandidaten al niet vertrouwt, waarom zou de kiezer hen dan moeten vertrouwen?" stelt CDA-lijsttrekker Jan-Jacob van Dijk. PvdA-lijsttrekker Co Verdaas ziet een vergelijking met de volksvertegenwoordiging in Egypte. "Als je hoort dat in Egypte of Saudi-Arabië toekomstige volksvertegenwoordigers een spreekverbod hebben, denk je: dat is geen echte democratie. Nu gebeurt het in Nederland."

Robben best verdienende Nederlandse sporter

Arjen Robben is de best verdienende Nederlandse sporter van 2010. Dat blijkt uit de jaarlijkse Inkomens Top 100 van NUsport. Naar schatting streek de aanvaller van Bayern München vorig jaar bijna elf miljoen euro op. Robben lost honkballer Andruw Jones af. De Antilliaan voerde de lijst vijf jaar lang aan.

Ook de tweede en de derde plaats worden bezet door voetballers. Wesley Sneijder van Internazionale ontving vorig jaar ongeveer 10,4 miljoen euro, Nigel de Jong van Manchester City mocht ruim 8,5 miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven. Springruiter Eric van der Vleuten is op de 27e plaats de hoogste binnenkomer.

Bij het opmaken van de ranglijst wordt gekeken naar het totale, aan sport gerelateerde, bruto-inkomen. Daarbij horen ook tekengelden, bonussen en sponsor- en reclame-inkomsten.

Team Lotus T128 online onthuld

Team Lotus heeft vanochtend de eerste foto's vrijgegeven van de bolide voor het Formule 1-seizoen 2011. De renstal uit Hingham heeft de auto de T128 genoemd. Deze bolide moet de coureurs Jarno Trulli en Heikki Kovalainen op de grid verder naar voren helpen.

De auto van Team Lotus is uitgerust met een motor van Renault en een versnellingsbak van Red Bull Racing. Het Kinetic Energy Recovery System van Renault zal later dit seizoen ingebouwd gaan worden. De auto heeft een hogere voorkant ten opzichte van vorig jaar en de luchtinlaten lijken op die zoals Mercedes GP ze vorig jaar gebruikte.

"Als ik naar deze auto kijk, zie ik op alle fronten een topauto. We hebben onszelf ten doel gesteld de strijd met de gerenommeerde teams aan te gaan en ik denk dat we daar toe in staat zijn," zei Gascoyne die erg hoge verwachtingen heeft. Hij verwacht dat het team gedurende het seizoen beter wordt.

"Mensen kennen dat riedeltje nu wel. 'Wat gaat er dan zoveel beter?', vraagt iedereen zich af als het seizoen halverwege is. Voor ons is het anders. Wij beginnen pas aan ons tweede jaar en gaan op zeker progressie boeken ten opzichte van 2010, wij moeten nog volwassen worden."

Gascoyne denkt dat een aantal teams zich achter hun oren gaan krabben over deze wagen. "De andere teams hebben straks toch een probleem als ze achter ons aanrijden in wat ons tweede seizoen wordt. Zodra wij hen verslaan, geven we een signaal af dat wij veel beter ons werk doen. We willen met Team Lotus laten zien dat een klein en nieuw team tot grootse daden in staat is."

Woensdag komt de T128 voor het eerst in actie. Dan begint het team aan de wintertest in Valencia. Door de dinsdag te schrappen kwam er ruimte om op vrijdag filmopnamen op hetzelfde circuit te gaan maken.

CD: Amplifier - The Octopus

In 2005 bracht de onafhankelijke rockformatie Amplifier haar eerste gelijknamige album uit en een jaar later verscheen de tweede langspeler van de heren uit Manchester. Daarna bleef het een aantal jaren stil rondom de band. Amplifier trok zich terug om ruim drie jaar lang de tijd te nemen voor het creëren van een meesterwerk. Om het plan zonder enkele strubbeling uit te kunnen voeren en alle tijd te hebben, werd ervoor gekozen om het album in eigen beheer uit te voeren. Inmiddels is het 2011 en zijn de rockers klaar om hun beoogde magnum opus te preseteren aan de wereld. The Octopus moet het album van de band worden.

amplifier

Scheepvaart Rotterdam uur gestremd door lamp

Door een uitstekende lamp is het scheepvaartverkeer op de Delfshavense Schie maandag een uur gestremd geweest. De lamp op de brug van een binnenvaartschip bleef achter de Beukelsbrug hangen, waardoor het hele dak van de stuurhut werd gerukt. Niemand raakte gewond en de brug bleef onbeschadigd, meldt het Havenbedrijf Rotterdam.

Het ongeluk gebeurde rond 07.30 uur. Nadat het binnenvaartschip naar de kant was gebracht kon de vaarweg worden vrijgegeven.

'Kind maakt jarenlang ongelukkiger'

Ouders zijn jarenlang ongelukkiger na de geboorte van hun eerste kind. Vaders omdat ze minder inkomen te besteden hebben en hun vrije tijd kwijt zijn. Moeders omdat ze hun vrije tijd niet meer kunnen besteden zoals ze gewend zijn. Dat concludeert Babette Pouwels in een promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Mannen houden zeven jaar last van een 'verminderd geluksgevoel'. Bij vrouwen houdt dit gevoel vijftien jaar lang aan. De onderzoekster noemt het verrassend dat mannen veel klagen over het inleveren op vrije tijd. In de praktijk hoeven mannen die een kind krijgen volgens haar nauwelijks vrije tijd op te geven. "Het gaat waarschijnlijk vooral over de invulling van de vrije tijd."

Voor kersverse vaders zou het vaak wennen zijn dat een groot deel van hun vrije tijd en inkomen opgaat aan de kinderen. Voor vrouwen verandert de betekenis van werk vaak als een kind komt. "Voor de geboorte van het kind draagt betaald werk in belangrijke mate bij aan het geluk van vrouwen. Na de geboorte wordt werk veel minder belangrijk."

De oplossing is volgens Pouwels, zelf moeder van twee kinderen, dat ouders de taken eerlijk verdelen. Ook moeten de partners hun vrije tijd naar eigen invulling blijven besteden.

Pouwels baseert haar bevindingen op een groot Duits onderzoek. Daarin werden 1130 mannen en vrouwen die tussen 1984 en 2005 hun eerste kind kregen ieder jaar gevraagd hun geluksgevoel een cijfer te geven. Ze promoveert vrijdag.


'Kind maakt jarenlang ongelukkiger' (Foto: Novum)

Goed gevoel bij Schumacher

Vanaf 13 maart zal Michael Schumacher samen met 21 anderen weer een gooi doen naar de wereldtitel in de Formule 1. Schumi heeft goede hoop dat hij een achtste wereldtitel kan gaan behalen. 

"Of ik een titelkandidaat ben? Daar heb ik nog niet echt over nagedacht. Bij Mercedes weten we nagenoeg precies waar we staan, maar dat weten we van onze concurrentie nog niet", reageerde de Duitser in Bild.

De Duitser zal in ieder geval wel met een nieuwe auto beginnen aankomend seizoen. "Ik heb een goed gevoel over de auto", aldus de hoofdrolspeler. Schumacher heeft nog niet in de nieuwe auto gezeten. "Om een eerste indruk te krijgen, hoef je tegenwoordig niet meer in de auto te zitten. We hebben genoeg data tot onze beschikking."

[NBA] Boston wint topper van Lakers

Boston Celtics heeft de topper in de NBA tegen Los Angeles Lakers met 109-96 gewonnen. De thuisspelende Lakers gaven in het derde kwart een 54-50 voorsprong uit handen. Paul Pierce maakte 32 punten voor de uitploeg. Door de zege blijft Boston koploper in de Eastern Conference. De Lakers staan in de Western Conference op plek twee.

De hoogste score van de dag kwam op naam van New York Knicks. In New York werd Detroit Pistons met 124-106 aan de kant gezet. Ben Gordon zorgde nog wel voor 35 punten voor de Pistons. De grootste rol bij de Knicks was weggelegd voor Amare Stoudemire: 33 punten.

Minder mensen sterven aan kanker

Minder mensen hebben de kans om door kanker te sterven. Vorig jaar hadden mannen ongeveer 14 procent minder kans om door kanker te sterven dan in 2000. Bij vrouwen daalt het sterfterisico met circa 5 procent minder snel.

Door bevolkingsgroei en vergrijzing gaan wel meer mensen dood aan kanker. Longkanker is de grootste boosdoener. Dat blijkt uit maandag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakte cijfers.

Vorig jaar stierven ruim 42.000 mensen door kanker. Dat is een derde van de totale sterfte. Aan longkanker gingen vorig jaar tienduizend mensen dood. Bij vrouwen komt borstkanker op de tweede plaats met 3200 sterfgevallen. Bij mannen is dat darmkanker met 2800 doden.

'FC Utrecht vraagt 7,5 miljoen voor Mertens'

FC Utrecht vraagt 7,5 miljoen euro voor Dries Mertens. Dat schrijft het Algemeen Dagblad maandagochtend.

Mertens staat in de nadrukkelijke belangstelling van Ajax, dat een vervanger zoekt voor de vertrokken Luis Suárez. Volgens Rik van den Boog is de vraagprijs van de Domstedelingen echter niet realistisch. Ajax zou volgens het dagblad drie miljoen euro hebben geboden voor Mertens.

De snelle flankspeler zei eerder vanochtend in Het Nieuwsblad een transfer naar Ajax wel te zien zitten. Een arbitragezaak, zoals Bas Dost die heeft aangespannen, is voor Mertens echter geen optie. Wel hoopt hij dat de transfer alsnog rond komt en hij de stap naar Amsterdam kan maken.

Ajax zou volgens het AD ook drie miljoen euro op Dost hebben geboden. Feyenoord, dat eveneens geïnteresseerd is in Dost, heeft een bod neergelegd dat niet ver afligt van het Amsterdamse bod. De spits heeft zijn zinnen echter gezet op een vertrek naar de hoofdstad, waardoor een Feyenoord-transfer niet realistisch lijkt.

3DS prototypes te zien

In de nieuwste versie van Iwata Asks, een interviewreeks op de website van Nintendo, laat Nintendo hun prototype zien van de Nintendo 3DS. Op de foto is een minimalistische versie te zien van hun nieuwste handheld. Zij noemen dit prototype dan ook het 'minimum model'.

Op de tweede foto is te zien dat de d-pad en andere opties er uit te halen zijn zodat je andere d-pads er in kan zetten en zo je 3DS kan pimpen. Wil je meer lezen over het interview, klik dan hier. De foto's zijn belangrijker en die staan hieronder.

3ds prototype

3ds prototype

Inter brengt nieuw bod uit op Castaignos

Inter heeft het bod op Luc Castaignos verhoogd naar vier miljoen euro. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Technisch directeur Marco Branca sprak vrijdag met Onno Jacobs, de financieel directeur van Feyenoord, en huisjurist Joris van Benthem. Een dag later ontving Feyenoord per e-mail een nieuw bod van maximaal vier miljoen euro. Inter wil Castaignos echter tot het einde van dit seizoen in Rotterdam laten.

Hoeveel geld Feyenoord daadwerkelijk zal ontvangen, hangt af van de prestaties die Castaignos bij Inter zal neerzetten. Karim El Atmani en Arie Treffers, de zaakwaarnemers van de 18-jarige spits, hebben goede hoop dat de transfer snel wordt afgerond.

Eric Gudde, technisch directeur bij Feyenoord, is eveneens positief. "We praten nog met elkaar. Dat Luc hier tot het einde van het seizoen zal blijven, haalt de tijdsdruk van de onderhandelingen." Castaignos heeft in De Kuip nog een contract tot medio 2014.

[Primera División] Uitslagen speelronde 21

Afgelopen weekend werd in de Spaanse Primera División weer volop gevoetbald. Ook deze week geeft FOK!sport je een update van de gebeurtenissen in deze competitie en geeft een overzicht van uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de eerstvolgende speelronde.

Real Madrid onderuit bij laagvlieger Osasuna

Real Madrid is afgelopen weekend tegen de tweede competitienederlaag van het seizoen aangelopen. De Koninlijke verloor met een minimaal verschil de uitwedstrijd bij Osasuna (0-1), dat op de zeventiende plaats stond.

Javier Camuñas maakte na iets meer dan een uur spelen de winnende treffer. Bij Real Madrid maakte beleefde Emmanuel Adebayor na 25 minuten zijn debuut voor de ploeg uit de Spaanse hoofdstad. Hij was de vervanger voor Ángel Di María.

FC Barcelona won eerder al met 3-0 van Hercules CF, waardoor het verschil tussen beide ploegen naar zeven punten opliep.

Villarreal verdedigt derde plaats succesvol

Villarreal is er dit weekend in geslaagd om de derde plaats in bezit te houden. De formatie van trainer Juan Carlos Garrido wist de wedstrijd tegen Espanyol met 1-0 te winnen, waardoor het tevens drie punten op naaste concurrent Real Madrid inliep.

Giuseppe Rossi, die zijn contract met Villarreal eerder deze week nog verlengde, kroonde zichzelf uiteindelijk als Man van de Wedstrijd. In het slot van de eerste helft tekende de Italiaan voor zijn twaalfde compeitietreffer, die uiteindelijk de boeken in zou gaan als winnende.

Het verschil tussen Real Madrid en Villarreal slonk naar zes punten. Achtervolger Valencia speelt vanavond nog het duel tegen Racing Club de Santander.



Uitslagen speelronde 21:

Thuis Uit Uitslag
Real Mallorca Sporting de Gijón 0-4
Malaga CF Real Zaragoza 1-2
Levante UD Getafe CF 2-0
Real Sociedad UD Almeria 2-0
Hercules CF FC Barcelona 0-3
Deportivo la Coruna Sevilla FC 3-3
Atletico Madrid Athletic de Bilbao 0-2
Osasuna Real Madrid 1-0
Espanyol Villarreal 0-1


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 21 19 1 1 58 67-11
2 Real Madrid 21 16 3 2 51 48-18
3 Villarreal 21 14 3 4 45 41-21
4 Valencia 20 12 4 4 40 33-23
5 Espanyol 21 12 1 8 37 28-27
6 Athletic de Bilbao 21 11 2 8 35 34-31
7 Atletico Madrid 21 9 3 9 30 31-26
8 Sevilla FC 21 9 3 9 30 33-35
9 Real Sociedad 21 9 1 11 28 32-33
10 Getafe CF 21 8 3 10 27 29-34
11 Real Mallorca 21 8 3 10 27 23-29
12 Sporting de Gijón 21 5 7 9 22 22-27
13 Hercules CF 21 6 4 11 22 22-34
14 Deportivo la Coruna 21 5 7 9 22 18-30
15 Real Zaragoza 21 5 7 9 22 20-33
16 Osasuna 21 5 6 10 21 20-28
17 Racing Santander 20 5 5 10 20 15-29
18 Levante UD 21 5 3 13 18 22-34
19 UD Almeria 21 3 8 10 17 20-36
20 Malaga CF 21 5 2 14 17 28-47


Kijk voor meer statistieken uit de Primera División op deze pagina!

Componist Bondfilms overleden

De Britse componist van filmmuziek John Barry is in de nacht van zondag op maandag overleden.

De BBC berichtte dat de maker van de muziek van elf James Bondfilms en onder meer voor Midnight Cowboy, Out of Africa, The Lion in Winter en Born Free, 77 jaar oud is geworden. De in York geboren Barry kreeg vijf keer Oscars voor zijn filmmuziek.

Componist Bondfilms overleden
Sean Connery in Bond extra stoer dankzij de muziek van John Barry. (Foto: ANP)

Rosenthal wil dat EU reizen Iraniërs belemmert

EU-lidstaten moeten Iraniërs die bekendstaan als mensenrechtenschenders de toegang weigeren. Daar gaat minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal (VVD) maandag op aandringen in een overleg met ministers van andere EU-lidstaten, zei hij op Radio 1.

Hij wees erop dat Nederland eerder al het voorbeeld van de VS volgde om Iraanse mensenrechtenschenders de toegang te ontzeggen. Nu moet de rest van de EU volgens hem dat beleid overnemen.

De sanctie moet een reactie zijn op de plotselinge ophanging van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami in Iran na een veroordeling wegens drugssmokkel. Vrijdag had de Iraanse ambassadeur Rosenthal nog verzekerd dat haar proces nog lang niet was afgerond, maar zaterdag bleek ineens dat ze was opgehangen.

De minister bevroor daarop alle ambtelijke contacten met Iran. Dat betekent dat de Iraanse ambassadeur in Nederland in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt. Voor al zijn officiële contacten moet hij eerst schriftelijk toestemming vragen aan Rosenthal. De minister kondigde zaterdag al aan maandag met de EU-ministers te bekijken of meer maatregelen mogelijk zijn.

Gemakkelijk wordt dat niet, omdat tegen Iran vanwege de ontwikkeling van kernenergie al veel sancties zijn getroffen. "Maar we zullen toch kijken of aanscherping van die sancties mogelijk is."

De minister benadrukte dat hij al het mogelijke voor Bahrami heeft gedaan. Hij verweerde zich daarmee tegen kritiek dat hij niet genoeg zou hebben gedaan. Er zou voortdurend stille diplomatie zijn bedreven.

De afgelopen maanden zou tientallen keren contact met Iran zijn geweest, maar het lukte niet contact te krijgen met de Iraanse justitie. Iran erkende de Nederlandse nationaliteit van Bahrami niet en vond dus dat Nederland niets met de zaak te maken had.

De 45-jarige Bahrami werd opgepakt bij een protest tegen de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in de zomer van 2009. De uitslag leidde destijds tot massale protesten.

HvA-docent hoeft geen hand te schudden

Een docent van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hoeft vrouwen niet de hand te schudden van zijn werkgever. De docent bedrijfseconomie weigerde na een bedevaart naar Mekka nog handen te schudden en de hogeschool heeft besloten hem die vrijheid te gunnen, zegt bestuursvoorzitter Karel van der Toorn in HvA-blad Havana.

Het college van bestuur vindt dat het moet kunnen dat een islamitische docent op religieuze grond fysiek contact met vrouwen weigert. "We zijn immers een publieke en vooral open hogeschool. We staan open voor alle religies en dan is acceptatie van dat wat afwijkt van de norm een groot goed", zegt Van der Toorn.

De docent werd wel tijdelijk 'vrijgesteld van onderwijstaken' toen bleek van zijn weigering. Het college van bestuur heeft volgens Van der Toorn deskundigen over de kwestie geraadpleegd, maar accepteert zijn beslissing, ondanks dat die tot discussie leidt.

Van der Toorn wijst erop dat Japanners ook geen hand geven, maar buigen. "Daar doet toch ook niemand moeilijk over."

[NHL] Team Lidstrom verslaat Team Staal in All-Star game

Dit jaar had de All-Star game een flink andere opzet dan de voorgaande jaren. Waar in het verleden altijd de door het publiek meest gekozen spelers uit de Western Conference het opnamen tegen die uit de Eastern Conference werden er nu van tevoren zes All-Star spelers aangewezen als teamcaptain en assistenten. Deze spelers mochten vervolgens de rest van hun team kiezen door om de beurt een speler te selecteren.

Het blauwe team bestond vooraf uit captain Nick Lidstrom en assistenen Marty St. Louis en Patrick Kane. Het rode team werd geleid door captain Eric Staal en assistenten Ryan Kesler en Mike Green. Omdat de wedstrijd in Carolina werd gespeeld koos Carolina Hurricanes-speler Staal in de eerste ronde zijn teamgenoot goalie Cam Ward om het publiek voor zich te winnen. Uiteindelijk koos hij ook rookie Jeff Skinner, die ook voor de Hurricanes uitkomt en met zijn achttien jaar de jongste All-Star ooit is. Lidstrom ging direct voor de jongeling Steven Stamkos die ook dit jaar weer uitstekend op dreef is. Verder was het opvallend dat Staal ook zijn broer Marc Staal selecteerde, een verdediger van de New York Rangers. De tweelingbroertjes Henrik en Daniel Sedin speelden voor het eerst sinds tijden tegen elkaar. Beiden spelen al voor het tiende seizoen bij de Vancouver Canucks.

Team Staal nam in een sfeervol stadion direct een 4-0 voorsprong via goals van Alex Ovechkin, Paul Stastny, Patrick Elias en Claude Giroux. Toen de teams na de eerste periode de kleedkamer in gingen stond het echter alweer 4-4 doordat Anze Kopitar, Dustin Byfuglien, Loui Eriksson en Matt Duchene wisten te scoren voor het team van Lidstrom. Ook in de tweede periode ging het rode team sterk van start. Patrick Sharp en verdediger Kris Letang zetten Team Staal weer op een 6-4 voorsprong. Toch ging het blauwe team met een voorsprong rusten door een tweede goal van Anze Kopitar en goals van Steven Stamkos en Danny Briere: 7-6.

In de derde en laatste periode ging Team Staal weer prima van start met goals van Staal zelf en Letang. Na de goal van Staal zorgde Ovechkin voor een primeur door de eerste penalty shot in de historie van de NHL All-Star games te veroorzaken. Matt Duchene kon alleen op het doel afschaatsen maar Ovechkin schoof zijn stick over het ijs om hem te hinderen. Het had effect, want goalie Henrik Lundqvist bracht redding op de penalty shot van Duchene. Team Lidstrom nam vervolgens een 10-8 voorsprong door goals van Danny Briere, Jonathan Toews en Martin St. Louis. Rick Nash deed nog wel iets terug voor het rode team, maar Loui Eriksson besliste de wedstrijd door in het lege net te scoren nadat de goalie van Team Staal van het ijs werd gehaald voor een extra aanvaller. De 11-10 van Staal dertig seconden voor tijd kreeg geen vervolg waardoor Team Lidstrom met een overwinning van het ijs ging.

De volledige statistieken van de wedstrijd en de spelers zijn hier te bekijken.

 

Wolfsburg haalt topscorer Azië Cup

VfL Wolfsburg heeft zich versterkt met Koo Ja-Cheol, de topscorer van de Azië Cup. Zijn club Jeju United heeft dat bevestigd op de clubwebsite.

Koo tekent bij de club van Steve McClaren een contract tot medio 2014. De Duitse club betaalt aan het Zuid-Koreaanse Jeju United een transfersom van twee miljoen euro. De middenvelder speelde de afgelopen weken met Zuid-Korea op het toernooi om de Azië Cup. Hij werd daar met vijf goals topscorer en hij leverde ook drie assists.

In Azië geldt Koo al jaren als een talent. De 21-jarige spelverdeler doorliep alle nationale jeugdelftallen en hij was ook belangrijk voor zijn club. Jeju United werd in 2009 slechts veertiende in de K-League, maar dankzij de vijf goals en twaalf assists van Koo eindigde de club in 2010 op de tweede plaats.

Nu moet Koo proberen om VfL Wolfsburg aan het scoren te krijgen. Het elftal van McClaren maakte in twintig duels pas 26 goals in de Bundesliga. De club staat dan ook op een teleurstellende twaalfde plaats. Komend weekend gaat Wolfsburg op bezoek bij Hannover 96, dat vijfde staat.

Fejzullahu (N.E.C.) op huurbasis naar Denemarken

Erton Fejzullahu gaat tijdelijk voor het Deense Randers FC spelen. De Zweed wordt tot het eind van dit seizoen verhuurd door N.E.C. Nijmegen.

Mede door blessures kwam Fejzullahu dit seizoen pas tot acht duels bij de Nijmeegse club. Vandaag ondergaat hij een medische keuring bij Randers. "We hebben voor deze verhuur gekozen, zodat Erton zich door veel speelminuten te maken op het hoogste niveau in Denemarken beter kan ontwikkelen", zegt technisch directeur Carlos Aalbers op de clubwebsite.

De 22-jarige Fejzullahu werd door N.E.C. in 2009 overgenomen van Mjällby. Hij maakte daar 23 doelpunten in 58 duels, waarmee hij een groot aandeel had in de promotie van zijn club naar de hoogste divisie van Zweden. Bij N.E.C. heeft Fejzullahu nog een contract tot medio 2013.

Sims 3 verkrijgbaar op Steam

Electronic Arts heeft één van hun grootste titels naar het Steam-platform van Valve gebracht. De Sims 3 is nu ook verkrijgbaar voor het populairste pc-platform tot op heden, wat EA natuurlijk niet ontgaan is.

EA heeft ook zijn eigen downloadplatform, genaamd EA Download Manager, en heeft ook de keuze voor Microsoft's Game for Windows Life. Gezien het massieve aantal van meer dan dertig miljoen Steam-gebruikers, is het niet zo een vreemde keuze van Electronic Arts.

De Sims 3 kan los gedownload worden, maar ook in een compleet pakket met alle uitbreidingssets. In dat pakket zitten de volgende titels:

  • The Sims 3
  • The Sims 3: Late Night
  • The Sims 3: World Adventures
  • The Sims 3: Ambitions
  • The Sims 3: Fast Lane Stuff
  • The Sims 3: High-End Loft Stuff

Of EA meer titels via Valve's platform gaat uitbrengen, is nog onbekend.

Bank wil Chinezen bij aanleg A6/A9 betrekken

Investeringsbank NIBC is van plan Chinese ingenieursbureaus te betrekken bij de aanleg van nieuwe wegen, bruggen en tunnels tussen Amsterdam en Almere. Het gaat om een project van 1,5 miljard euro. Rijkswaterstaat bereidt de aanbesteding van het werk onder de naam A6/A9 nog voor, schrijft het Financieele Dagblad maandag.

"De Chinezen zijn snel, efficiënt en hebben bewezen goed te kunnen bouwen", zegt topman bij NIBC Jeroen Drost in de krant. De bank heeft contact met Bejing Urban Construction Group, een bouwer met een miljardenomzet. Ook praat de bank met Chinese banken.

De ervaring van Chinezen met bouwen in dichtbevolkte gebieden kan volgens Drost in Nederland goed van pas komen. "Ze zijn in staat metro- en tramlijnen aan te leggen zonder de mierenhoop te verstoren."

Als alles doorgaat, is het niet de eerste keer dat Chinezen in Nederland bouwen. In Rotterdam bouwt een joint venture van Volker Wessels Vastgoed en Shanghai Construction Group een groot Chinees handelscentrium in de wijk Katendrecht.

In Polen worden Chinezen al ingeschakeld bij de daadwerkelijke aanleg van snelwegen, maar in Nederland zijn daar nog geen plannen toe. NIBC wil de Chinezen volgens de krant in eerste instantie inschakelen bij het ontwerp en de financiering van de infrastructuur.

Punten scoren tijdens Black Ops-weekend

Vergeet dat etentje met je oma, laat je vriendin maar thuis en doe de hond in de schuur. Dit weekend is het double XP-weekend bij Call of Duty: Black Ops. Dit betekent vrijdag de deur afsluiten, frituurpan aan, cola inslaan en gaan met die banaan. De actie eindigt op zondag, dus zorg voor genoeg eten.

Activision releast dit weekend hun nieuwe mappack en om dit te vieren, delen ze gratis XP uit. Dit geldt voor alle platformen waar Black Ops speelbaar is. Dit vertelde Josh Olin in een tweet naar al zijn volgers.

"The first ever #CODBlackOps Double-XP Weekend will be Feb. 4th - 6th on all platforms. #FirstStrike available Feb. 1 on #360."

blackops

Inspectie schrikt van chaos bij brand Zwijndrecht

De Inspectie van Verkeer en Waterstaat is zich wild geschrokken van de chaos in het papierwerk van de wagons die in Zwijndrecht bij twee brandende wagons stonden. Negen wagons met gevaarlijke stoffen op rangeerterrein Kijfhoek stonden niet op het aangegeven spoor en waren daardoor zoek. Bij een wagon was niet aangegeven dat er een gevaarlijke stof in zat, schrijft het AD maandag.

Twee weken geleden vlogen op het rangeerterrein een ketelwagon met 65 ton ethanol en een wagon met staal in brand. De brandweer was uren bezig met uitzoeken wat er precies in de goederentreinen in het complex zat. "Deze brand heeft iedereen wakker geschud", zegt een woordvoerder van de inspectie in de krant. De inspectie kondigt een grote controle op de veertig rangeerterreinen in Nederland aan.

Niet alleen in het papierwerk ging het mis. De wagons hadden stickers met daarop gegevens over de brandbaarheid van de stoffen in de wagons. Door de hitte van het vuur waren die stickers echter gesmolten. Wagons mogen nu alleen nog met metalen informatieborden rondrijden.

Door de onduidelijkheid was de brandweer gedwongen aan te nemen dat de wagons vol met gevaarlijke stoffen zaten. Het had volgens de woordvoerder slechter af kunnen lopen.

Strengere norm voor kankeroperaties

Ziekenhuizen die patiënten met borst- of darmkanker opereren, moeten deze ingreep voortaan minstens vijftig keer per jaar uitvoeren. De Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NVvH) heeft een strengere norm voor deze operaties ingesteld.

Halen ze het aantal operaties niet, dan moeten zij hun patiënten doorsturen naar een ander ziekenhuis. De minimumnorm moet ervoor zorgen dat de patiënt behandeld wordt in ervaren ziekenhuizen en dat zij verzekerd zijn van betere zorg.

De NVvH heeft ook nieuwe eisen gesteld voor longkanker en het verwijderen van bindweefsel, spieren en bloedvaten. Zo moeten ziekenhuizen minimaal twintig keer per jaar een longoperatie uitvoeren om mensen met longkanker te mogen blijven behandelen.

De operaties en de resultaten daarvan worden opgenomen in een landelijk register. Wanneer nodig, worden de normen bijgesteld. De NVvH wil in 2011 ook onder meer een minimumaantal voor operaties aan slokdarm-, alvleesklier- en leverkanker opstellen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een goede actie van oplettende automobilisten. En over een weekje weg.

Medeweggebruikers hebben zaterdagavond op de A1 bij Wierden een dronken Pool klemgereden. Hij vertoonde gevaarlijk rijgedrag, waarop ze besloten hem klem te rijden. Gewaarschuwde agenten troffen de man nog in zijn auto aan. Hij had alle deuren op slot gedaan, maar op aandringen van de agenten opende hij de deuren. Agenten roken meteen dat de man onder invloed van alcohol was. Hij is meegenomen naar een politiebureau, waar hij in een cel werd gezet. Toffe actie.

[NBA] Cleveland blijft verliezen

In de NBA hebben de basketballers van de Cleveland Cavaliers een negatief clubrecord geboekt. Ze leden tegen Orlando Magic de twintigste nederlaag op rij (103-87).

Cleveland is nu nog maar vier nederlagen verwijderd van een negatief record in de NBA. Vancouver Grizzlies (1995/1996) en Denver Nuggets (1997/1998) hebben dat negatieve record nu in handen. Zij verloren ooit 23 keer achter elkaar.

Utah Jazz verloor met 96-81 bij Golden State Warriors. Francisco Elson mocht bijna zeven minuten meedoen maar scoorde niet.

Beleid voor scholieren met handicap op de schop

Op het beleid voor scholieren met een handicap of stoornis wordt ingrijpend bezuinigd. Vooral het speciaal onderwijs krijgt klappen. Het huidige systeem werkt niet, zegt minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) maandag in Trouw.

Volgens haar hebben te veel kinderen een 'label' gekregen. Ze wijst erop dat het aantal leerlingen met een zorgindicatie vanaf 2002 met 65 procent is gegroeid.

In het voortgezet onderwijs hebben twee op de tien kinderen nu een indicatie. In het basisonderwijs is dat tien procent. "Niet ieder kind dat een beetje afwijkt van wat wij normaal vinden moet een stempel krijgen", zegt ze in de krant.

In een Kamerbrief die de minister maandag stuurt stelt ze daarom voor dat scholen voor speciaal onderwijs en reguliere scholen gaan samenwerken. Dit om zoveel mogelijk kinderen op de juiste plek te krijgen.

In totaal moet driehonderd miljoen euro worden bezuinigd. Het speciaal onderwijs krijgt een basisfinanciering voor zeventigduizend scholieren. Dat is het aantal leerlingen dat nu in het speciaal onderwijs zit.

Als het aantal toch moet groeien, moet het geld daarvoor komen uit de budgetten van de regionale samenwerkingsverbanden. De scholen zullen daardoor volgens de minister kritischer kijken naar wat een kind allemaal nodig heeft. "Nu krijgt ieder kind met een bepaald rugzakje hetzelfde bedrag. Dat is niet altijd nodig."

In 2012 komt ook honderd miljoen euro beschikbaar voor deskundigheidsbevordering van leraren. Zo moeten docenten beter leren omgaan met 'verschillen in de klas'. Daar waar het echt nodig is, moet volgens de minister goede zorg zijn. "Maar dan wel vlak bij het kind en niet met enorme organisaties en allerlei heel goedwillende hulpverleners eromheen. Het moet heel dicht in de klas gebeuren."

Opstelten wil huizen online veilen

Woningen die gedwongen onder de hamer gaan, kunnen binnenkort ook via internet worden gekocht. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. De VVD'er hoopt met de digitale bieding meer particulieren te lokken, schrijft De Telegraaf.

Huiseigenaren of huurders worden vooraf aan een veiling verplicht mee te werken aan een bezichtiging, zodat kopers weten waar ze op bieden. Huurders moeten vervolgens binnen drie maanden het huis verlaten, terwijl zij nu nog een jaar de tijd hebben om hun spullen te pakken.

Woningen van schuldenaars zijn volgens de krant nog vaak een prooi voor handelaars die de prijs kunstmatig laag houden. Banken lijden daardoor meer verlies en de eigenaars worden met meer schuld achtergelaten.


Opstelten wil huizen online veilen (Foto: Novum)

Eerste toeristen uit Egypte geland

De eerste Nederlandse toeristen zijn zondagnacht teruggekeerd uit Egypte. Op Schiphol landden vanaf 3.45 uur vluchten van Transavia, Arkefly en Amsterdam Airlines. De vluchten kwamen uit Sharm El Sheik en Hurghada.

De toeristen worden versneld teruggehaald vanwege de onrust in het land. Reizen naar het land worden sinds zondag ontraden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in Egypte verblijvende Nederlanders gevraagd zich te registreren bij de Nederlandse ambassade. Dat kan via internet.

In Egypte is het de hele week al onrustig door protesten tegen de regering. Daarbij zijn al tientallen doden gevallen. Banken, winkelcentra en musea worden geplunderd. Ondertussen zijn ook al duizenden gevangenen ontsnapt.

Jans: "Aantal spelers denken te veel aan zichzelf"

Ron Jans leed gisteren met sc Heerenveen een kansloze nederlaag tegen zijn voormalige werkgever FC Groningen. De trainer van Heerenveen zag Groningen met 1-4 zegevieren in het Abe Lenstra Stadion. "Het ergste vind ik dat we niet als team hebben gespeeld, dat het team uit elkaar geslagen is", zei Jans tegen Eredivisie Live. De nederlaag is na het verlies bij ADO Den Haag een nieuwe domper.

Jans had goede hoop dat Heerenveen in de winterstop sterker was geworden. "In twee weken is dat gevoel inderdaad verdwenen. Maar het is voetbal. Het kan ook in een week weer terug zijn", vervolgt de oefenmeester, die vindt dat bepaalde spelers niet alles geven voor het teambelang.

"Ik ben trots dat ik trainer van Heerenveen ben, maar er zijn een aantal spelers die meer aan zichzelf denken terwijl ze meer aan het team en de club moeten geven", besloot Jans, die niet liet weten om welke spelers het in zijn ogen gaat. Heerenveen staat inmiddels op de negende stek.

MRI-scan toont of stoppoging roker slaagt

Amerikaanse wetenschappers kunnen voorspellen of het een iemand lukt om te stoppen met roken door naar zijn hersenen te kijken. Hun onderzoek werd maandag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Health Psychology.

De onderzoekers konden inschatten hoe succesvol een stoppoging zou verlopen, door een scan te maken van het deel van het brein dat wordt geassocieerd met gedragsveranderingen. Voor het onderzoek moesten 28 zware rokers een serie antirookreclames bekijken, terwijl ze een MRI-scan ondergingen. De deelnemers die een verhoogde activiteit in de prefrontale cortex hadden, waren succesvoller in het stoppen met roken dan de participanten waarbij dat deel van de hersenen niet reageerde.

Het maakte daarbij niet uit hoe de rokers zelf zeiden dat het kijken van de antirookbeelden de slaagkans van hun stoppoging zou beïnvloeden.

Koningin Beatrix 73 jaar

Koningin Beatrix is maandag 73 jaar geworden. Met deze leeftijd is ze een van de oudste staatshoofden die Nederland ooit heeft gekend. Alleen koning Willem III kon met haar evenaren. Hij stierf in 1890 als regerend vorst, toen hij 73 jaar was.

Met haar 73 jaar is Beatrix een van de weinige Nederlandse vrouwen van die leeftijd die nog betaald werk doet. Er zijn in ons land slechts tweeduizend andere 73-jarigen die nog betaald werk verrichten en meer dan twaalf uur per week aan het werk zijn, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De meerderheid van de werklustige senioren zijn mannen.

Koningin Juliana was 70 toen ze op de 42e verjaardag van haar dochter en opvolgster Beatrix in 1980 bekendmaakte dat ze ermee ging stoppen omdat 'haar krachten gingen afnemen'. Juliana zat toen 32 jaar op de troon. Beatrix heeft er nu 31 jaar op zitten als staatshoofd.

In Europa behoort Beatrix qua leeftijd tot de middenmoot. De monarchen van Groot-Brittannië, België, Spanje en Noorwegen zijn (net) wat ouder dan de Nederlandse vorstin.

Koningin Beatrix 73 jaar
Koningin Beatrix 73 jaar (Foto: ANP)

Inschrijving Vierdaagse van start

De inschrijving voor de Nijmeegse Vierdaagse gaat maandag van start. Net als in voorgaande jaren mogen maximaal 45.000 mensen meelopen. De vierdaagse wordt dit jaar van 19 tot en met 22 juli gehouden.

Als meer dan 45.000 mensen zich aanmelden, wordt half april een loting gehouden. Drie groepen mogen echter hoe dan ook meedoen: degenen die in 1999 zijn geboren, degenen die al twee keer zijn uitgeloot en degenen die zich hebben ingeschreven via een speciaal trainingsprogramma van wandelsportorganisatie KNBLO-NL.

Vorig jaar haalden 36.504 wandelaars de finish, 3429 wandelaars haalden de eindstreep niet. Het aantal uitvallers was toen ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. De Vierdaagsefeesten trokken vorig jaar ruim 1,4 miljoen mensen naar de stad, volgens de organisatie een recordaantal dat enkele jaren eerder ook al werd bereikt.


Inschrijving vierdaagse van start (foto: Serena Cloodt)

Tottenham verhuurt Keane aan West Ham

Robbie Keane speelt tot het einde van het voetbalseizoen voor West Ham United. De hekkensluiter in de voetbalcompetitie huurt de 30-jarige Ierse aanvaller van Tottenham Hotspur.

"Ik ben blij dat ik weer aan spelen toekom. Het was frustrerend om op de bank te zitten,” aldus Keane die eerder bij Internazionale, Celtic en Leeds United speelde.

Overigens werd gisteren bekend dat Wolverhampton Wanderers Jamie O'Hara (ook Tottenham) voor de rest van dit seizoen huurt.

Anti-Israëlfilm in première in Turkije

Een Turkse actiefilm over de dodelijke Israëlische commandoraid op een schip met Turkse pro-Palestijnse activisten is dit weekend in première gegaan. De televisieserie, waar de film op is gebaseerd, ontketende vorig jaar een diplomatieke rel tussen Ankara en Jeruzalem.

De film, Vallei van de wolven - Palestina, gaat over een Turkse undercoveragent die de jacht opent op Israëlische commando's die verantwoordelijk zijn voor de dood van negen Turkse activisten op het schip met hulpgoederen voor Gaza.

Volgens de producenten is het de bedoeling van de film om het onrecht tegen de Palestijnen bloot te leggen en ervoor te zorgen dat mensen de dodelijke commandoraid niet vergeten.

De Israëlische ambassadeur in Turkije uitte zijn ongenoegen over het samenvallen van de première met herdenkingen van de Holocaust.

Stalker Carice van Houten wacht onderzoek

"Ik kan binnen tien minuten de hele zaak uitleggen en afhandelen". Dat zei de vermeende stalker van actrice Carice van Houten vrijdag tijdens een zogeheten pro-formazitting op de rechtbank in Amsterdam. Helaas voor hem duurde de rechtszaak langer dan een aantal minuten.

De rechter oordeelde dat de 41-jarige Johannes K. uit Groningen eerst naar de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) in Heiloo moet voor observatie. Volgens de rechtbank zijn er aanwijzingen dat K. niet volledig toerekeningsvatbaar is. De man, die in detentie verkeert, pleitte tijdens de zitting voor vrijlating.

Carice van Houten werd volgens het Openbaar Ministerie vorig jaar maandenlang door K. gestalkt. Hij stuurde haar brieven en gooide spullen als condooms en een bierviltje met zijn telefoonnummer door haar brievenbus. Ook vroeg hij ondertrouw met de actrice aan bij de gemeente Groningen.

Film met Jeroen Willems in première

Songs of Love and Hate, de nieuwste film van acteur Jeroen Willems, is zaterdagavond in première gegaan op het Filmfestival Rotterdam (IFFR). De acteur was zelf aanwezig bij de voorstelling.

De Zwitserse productie vertelt over een vader die wordt verward door de ontluikende seksualiteit van zijn betoverend mooie tienerdochter. Hierdoor belandt het eens zo harmonieuze gezin verstrikt in een vernietigende machtsstrijd.

Het is overigens niet de eerste internationale rol van de Nederlandse acteur. Songs of Love and Hate was eerder ook al te zien op het Filmfestival van Locarno.

De productie is nog een paar keer te zien op het IFFR. Het is nog niet duidelijk wanneer de film een gewone Nederlandse bioscooproulatie krijgt.

FOK!fotograaf trotseert Van Tellingen

FOK!fotograaf Thom, ook bekend onder de username Juicyhil, heeft vanavond tijdens het persmoment glorieus Joop van Tellingen getrotseerd. Het gebeurde tijdens de finale van het Nationaal Songfestival waar het nummer werd gekozen waar de 3J's mee naar Duitsland gaan.

De roddelfotograaf ergerde zich duidelijk aan de FOK!fotograaf die een plekje naast Yolanthe op het podium had bemachtigd. Aan de andere kant stond Joop van Tellingen. Al eerder op de avond liep Van Tellingen rond als een olifant in een porseleinkast waarbij hij andere fotografen in de weg stond, aldus ooggetuige Juicyhil.

Tijdens het finalemoment had Van Tellingen liever in zijn eentje met Yolanthe op het podium gestaan. Zijn poging om onze fotograaf Thom dood te kijken mislukte jammerlijk. Binnenkort zie je de foto's gemaakt door Juicyhil op FOK! Hieronder de beelden van Thom (links) en een duidelijk geïrriteerde Van Tellingen.

fok

Egypte het complot

Natuurlijk zijn de rellen in Egypte niet zo maar rellen. Maar het is een poging van de NWO om de macht in het Midden Oosten voor zich te winnen.

De huidige president Hosni Moebarak is een doorn in het oog van de NWO. Door middel van een revolutie worden de bewoners van Egypte gebruikt, en als Hosnie Moebarak zal aftreden zal zijn opvolger een pion van de NWO zijn.

Hoe gaat dat nu in zijn werk? Zie Lees verder voor een uitleg.

Beheerder 'harem' Berlusconi verhoord

Het Openbaar Ministerie in Milaan heeft zondagmiddag Nicole Minetti verhoord, die in Italiaanse media ook wel eens wordt aangeduid als de beheerder van de harem van premier Silvio Berlusconi.

Na het verhoor van deze sleutelfiguur denken de aanklagers nog maar enkele dagen nodig te hebben om Berlusconi in staat van beschuldiging te stellen in het seksschandaal Rubygate.

Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA zondagavond gemeld. Berlusconi en Minetti worden beschuldigd van het bevorderen van prostitutie van minderjarigen, een strafbaar feit in Italië.

De regeringsleider wordt daarnaast beschuldigd van machtsmisbruik: hij belde persoonlijk met de politie in Milaan om het Marokkaanse escortmeisje Ruby vrij te krijgen, dat eerder seksfeestjes bij hem thuis had bezocht.

OM verhoort beheerder'harem' Berlusconi
OM verhoort beheerder 'harem' Berlusconi (Foto: ANP)

[Serie A] Uitslagen speelronde 22

Dit weekend is in Italië de 22ste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na 22 speelronden. Één duel ontbreekt in het overzicht: Bologna - AS Roma werd na zeventien minuten vanwege de sneeuwval stilgelegd bij een 0-0 stand.

Juventus - Udinese

Udinese blijft goed presteren in het nieuwe jaar. De formatie van Francesco Guidolin wist na Internazionale ook Juventus te kloppen (1-2). De Oude Dame kwam in eigen huis nog wel op voorsprong, maar mede dankzij de zeer gewilde Alexis Sanchez wist Udinese een zege te boeken in Turijn. De thuisploeg had nog wel goede kansen om een nederlaag te voorkomen, maar met name bij routinier Alessandro Del Piero stond het vizier niet op scherp. Udinese passeert door de zege Juve op de ranglijst.

Udinese-doelman Samir Handanovic hield de bezoekers in de eerste helft op de been in Turijn. De Sloveen redde goed op inzetten van Del Piero en Felipe Melo. Aan andere kant bleef het aanvankelijk vrij rustig voor het doel van Juventus-goalie Gianluigi Buffon. Na de pauze kwam Udinese beter in het spel met het levensgevaarlijke spitsenduo Antonio di Natale en Sanchez.

Di Natele was tien minuten na de pauze dichtbij de openingstreffer, terwijl Del Piero kort daarvoor opnieuw de vuisten van Handanovic had getest. Juventus kwam na een uur spelen alsnog op voorsprong. Claudio Marchisio maakte een fabelachtig doelpunt. De middenvelder zag de bal opstuiteren en liet Handanovic met een prachtige omhaal kansloos: 1-0.

Na de achterstand richtte Udinese zich op. Di Natale was dichtbij de gelijkmaker. Buffon kon de inzet van de Italiaans international nog van scoren afhouden, maar in de rebound was verdediger Cristian Zapata trefzeker. De formatie van Guidolin drukte vervolgens door en wist uiteindelijk zes minuten voor de tijd drie punten mee te nemen uit Stadio Olimpico.

Sanchez passeerde Buffon en was net als tegen Inter (3-1 winst) belangrijk voor de subtopper in de Serie A. In de hectische slotfase moest de Chileen wel voortijdig de kleedkamer opzoeken. De matchwinner kreeg zijn tweede gele kaart. Bij Juventus werd Leonardo Bonucci kort daarvoor van het veld gestuurd.

Brescia - Chievo

Voorlopig staat Bari nog onder Brescia, maar wegens het verlies tegen Chievo (0-3) wordt het degradatiegevaar voor de laatstgenoemde groter.

Gedurende de eerste helft leek Brescia nog stand te kunnen houden tegen de gialloblu. Net voor het rustsignaal kwam Chievo echter toch op voorsprong. De ervaren aanvaller Sergio Pellisier was degene die de openingstreffer op zijn naam kreeg. Kort na de rust wist Chievo de voorsprong te vergroten.

Het was Davide Mandelli die in de 47e minuut de 0-2 op het scorebord zette. Op aangegeven van Mariano Adrian Bogliacino wist de 33-jarige verdediger het net van Brescia te vinden. De biancoazzurri moesten op zoek naar een aansluitingstreffer, maar Chievo hield het doel schoon. Pellissier pikte zelfs een tweede doelpunt mee in de blessuretijd. De bezoeker uit Verona kon zodoende tevreden huiswaarts keren. Zodoende verkeert Brescia nog altijd in de degradatiezone en komt zelfs de laatste plaats in zicht.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
30/01/2011 Brescia Chievo 0-3
30/01/2011 Genoa Parma 3-1
30/01/2011 Internazionale Palermo 3-2
30/01/2011 Juventus Udinese 1-2
30/01/2011 Cagliari Bari 2-1
30/01/2011 Napoli Sampdoria 4-0
30/01/2011 Lecce Cesena 1-1
29/01/2011 Lazio Fiorentina 2-0
29/01/2011 Catania AC Milan 0-2

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 22 14 5 3 47 39 - 18
2 Napoli 22 13 4 5 43 36 - 20
3 Lazio 22 12 4 6 40 29 - 21
4 Internazionale 21 11 5 5 38 36 - 24
5 AS Roma 21 11 5 5 38 31 - 24
6 Juventus 21 9 8 4 35 35 - 25
7 Palermo 22 10 4 8 34 36 - 28
8 Udinese 21 10 3 8 33 34 - 28
9 Cagliari 22 8 5 9 29 26 - 23
10 Sampdoria 21 6 9 6 27 20 - 22
11 Genoa 21 7 6 8 27 18 - 20
12 Chievo 22 6 9 7 27 23 - 22
13 Fiorentina 21 6 7 8 25 21 - 23
14 Bologna 21 7 7 7 25 23 - 29
15 Parma 22 6 7 9 25 22 - 28
16 Catania 22 5 7 10 22 18 - 29
17 Lecce 22 5 6 11 21 21 - 39
18 Cesena 22 5 5 12 20 16 - 28
19 Brescia 22 5 3 14 18 17 - 30
20 Bari 22 3 5 14 14 14 - 34

Stel je voor... albedo

steljevoor albedo

Terwijl je ouder wordt en soms even bij de dingen stil staat merk je één ding wellicht het meest op, de tijd gaat snel... heel snel. Ik weet nog goed hoe ik als klein manneke, van nog geen vijf jaar, uren bezig kon zijn met Pac-man op onze Philips 7000. Inmiddels ben ik al weer 31, getrouwd en moet ik echt mijn tijd indelen om te kunnen gamen zonder ruzie te krijgen met de vrouw. Het liefst zou zij willen dat ik mijn hobby vaarwel zeg, de kans dat Geert Wilders moslim wordt is groter.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.