Inwoners kuststeden Queensland geëvacueerd

Enkele kuststadjes in de deelstaat Queensland in het noordoosten van Australië zijn dinsdag geëvacueerd vanwege de cycloon Yasi die in aantocht is. Dat meldden Australische media.

De cycloon komt volgens meteorologen donderdagochtend (lokale tijd) aan land en is in kracht vergelijkbaar met de orkaan Katrina, die in 2005 grote verwoestingen aanrichtte in het Amerikaanse New Orleans. De storm bereikt windsnelheden tot 280 kilometer per uur.

In de regio waar de storm overheen trekt, wonen ongeveer een kwart miljoen mensen. Volgens Australische media worden in de loop van dinsdag mogelijk nog duizenden mensen geëvacueerd.

Queensland is dit jaar zwaar getroffen door natuurgeweld. Overstromingen na de cycloon Tasha veroorzaakten grote schade en eisten het leven van ten minste 30 mensen.

De weersoverlast wordt vermoedelijk veroorzaakt door het klimaatverschijnsel La Niña, een zeestroming die vanuit Zuid-Amerika richting Australië en de Indische Oceaan gaat. Door La Niña, de tegenhanger van het bekendere El Niño, is het zeewater bij Australië al maanden warmer dan gemiddeld. Daardoor verdampt meer water dan normaal, wat leidt tot zware regenval in kustgebieden.

Meer informatie over dit onderwerp vind je in het forum De Elementen.

Inwoners kuststeden Queensland geëvacueerd
Inwoners kuststeden Queensland geëvacueerd (Foto: ANP)