Twaalfhonderd Amerikanen geëvacueerd uit Egypte

Twaalfhonderd Amerikanen hebben maandag Egypte verlaten. Ze werden met vliegtuigen die door de Amerikaanse regering waren gecharterd naar luchthavens in Europa gebracht. De regering verwacht de komende dagen nog eens veertienhonderd Amerikaanse burgers te evacueren.

Volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Philip Crowley zijn maandag negen vluchten vanuit Caïro vertrokken naar de luchthavens van Larnaca, Athene en Istanbul. Dinsdag vliegen er ook toestellen naar Frankfurt. Crowley zei tevens te verwachten dat toeristen uit Aswan en Luxor worden geëvacueerd.

Een aantal Amerikanen verliet Egypte maandag met een Canadees toestel en ongeveer zeventig personen - voornamelijk ambassadepersoneel - vlogen zondag aan boord van een toestel van het Amerikaanse leger al terug naar de Verenigde Staten.

Niet alleen de VS haalden burgers uit Egypte, ook andere landen stuurden vliegtuigen. Irak stuurde drie vliegtuigen, waaronder het toestel van de premier, om Irakezen gratis naar Irak te vervoeren. Ongeveer achthonderd Irakezen hadden maandag Caïro verlaten.

Bijna 320 Indiërs kwamen maandag vanuit Egypte aan in Mumbai en de verwachting is dat er later nog eens 275 Indiërs terugkeren naar hun moederland. Turkije stuurde zes vliegtuigen naar Caïro en Alexandrië en evacueerde ruim vijftienhonderd Turken.

Ruim zesduizend Indonesiërs, voornamelijk studenten en mensen die in het land werken, zitten nog vast in Egypte. De Indonesische regering heeft een toestel gestuurd om een deel van hen te repatriëren. China heeft vier vliegtuigen gestuurd om de ongeveer vijfhonderd gestrande Chinezen naar huis te halen.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft op verzoek van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken een extra vlucht ingelast om Duitse toeristen terug te halen. De regering is echter niet overgegaan op het massaal evacueren van burgers.

Groot-Brittannië schat dat er ongeveer dertigduizend Britten in Egypte zitten, maar zei niet van plan te zijn ze te evacueren. Wel ontraadde de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague reizen naar Caïro, Alexandrië, Luxor en Suez.