Koopwoede van buitenlandse clubs baart UEFA zorgen

Kort voor het verstrijken van de transferdeadline werd zoals gewoonlijk weer met geld gesmeten door diverse clubs. Volgens de UEFA loopt de koopwoede de spuigaten uit.

Vooral de Engelse clubs lieten zich gelden. Bedragen van rond de 25 miljoen euro waren eerder regel dan uitzondering. "Het is moeilijk om clubs individueel aan te spreken", meldt de Europese voetbalunie in een statement op de website. "We hebben immers geen inzicht in hun langetermijnstrategieën." 

In totaal spendeerden de Engelse clubs in de afgelopen transferperiode ongeveer 263 miljoen euro. De uitgaven van clubs uit de andere grote buitenlandse competities vallen daarbij in het niet. Vooral het al jaren verlies lijdende Chelsea baarde opzien met de komst van Fernando Torres (58 miljoen euro) en David Luiz (25 miljoen euro). Liverpool gaf veel geld uit aan Luis Suarez (25) en Andy Carroll (40).

De UEFA roept in herinnering dat ze de regelgeving aangaande 'Financial Fair Play' strikt zal naleven. "De activiteiten van deze transferperiode zullen van invloed zijn op de financiële resultaten van 2012 en 2013, de eerste jaren waarin de ‘break-even-regel' van toepassing is", besluit de UEFA.

Met de 'break-even-regel' ziet de UEFA erop toe dat clubs niet meer uitgeven dan dat er binnenkomt. Vanaf het seizoen 2014/2015 kunnen clubs die hun zaakjes niet op orde hebben als uiterste consequentie zelfs geweerd worden uit de Europese competities.