Chemie-Pack weigert schoonmaak te betalen

Chemie-Pack in Moerdijk weigert iets te doen aan de vervuiling van het water in de omgeving. Waterschap Brabantse Delta laat dinsdag weten voor de derde keer te zijn geconfronteerd met een weigering van het chemische familiebedrijf om te betalen.

Het waterschap schakelt een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in om de troep op te ruimen. De kosten voor het reinigen van het (blus)water worden geschat op 10 tot 16 miljoen euro.

Dit is een 'enorme kostenpost' voor Brabantse Delta, en het gaat nog maar om een deel van de kosten die overheden moeten dragen. Die worden dan ook gezamenlijk verhaald op Chemie-Pack vanuit het principe 'de vervuiler betaalt'. Mocht niet alles te verhalen zijn dan vragen de regionale partijen de rijksoverheid om bij te springen. Hiervoor zijn al contacten gelegd.

Brabantse Delta verwijderde direct na de enorme brand bluswater en ander vervuild water uit de sloten en riolering en schraapte de slootbodems schoon. Dit vervuilde materiaal is afgevoerd en opgeslagen. Het gaat om 35.000 kubieke meter bluswater en vervuild slootwater en 1800 ton vervuilde waterbodem. De kosten van het verwerken bedragen zo'n 3,5 miljoen euro. Het veilig bewaren van dit opgeslagen materiaal kost 50.000 euro per dag en de verwerking nog eens tussen de 5 en 10 miljoen euro.

De grote hoeveelheden verontreinigende stoffen van Chemie-Pack die via bluswater in het oppervlaktewater terechtkwamen moeten ook nog worden opgeruimd. Het waterschap heeft Chemie-Pack op 6 januari gevraagd het vervuilde slootwater op te ruimen. Toen het bedrijf dit weigerde heeft het waterschap de sloten zelf laten reinigen.

Donderdag weigerde Chemie-Pack het opgeslagen vervuilde water en slootbodems te laten verwerken door een gespecialiseerd bedrijf, meldt het waterschap, dat vervolgens zelf opdracht gaf aan een bedrijf het verontreinigde water schoon te maken.

Chemie-Pack was dinsdag niet direct bereikbaar voor een reactie.