Schultz: mogelijk andere uitbater Fyra

De hogesnelheidstrein Fyra krijgt mogelijk een andere exploitant. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaat praten met andere vervoerders, nu exploitant High Speed Alliance (HSA) in financiële problemen verkeert, kondigde zij dinsdagavond aan tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

HSA balanceert op de rand van de afgrond. Van een acuut faillissement is nog geen sprake, maar overheidsingrijpen is wel noodzakelijk, schreef Schultz maandag aan de Kamer. HSA is eigendom van de NS en KLM.

De verwachte omzet van de hogesnelheidslijn die Amsterdam via Rotterdam en Breda verbindt met Antwerpen ligt namelijk veel lager dan was geraamd. Dit komt vooral door lagere reizigersaantallen. Reizigers kunnen ook via het reguliere spoor reizen naar Rotterdam en Antwerpen.

Door de financiële malaise bij HSA kampt Schultz ook met een financiële tegenvaller. HSA zou in totaal 2,4 miljard euro betalen voor het gebruik van de spoorlijn. En deze bedragen zijn al wel ingeboekt op haar begroting. De bewindsvrouw kondigde daarom aan dat zij op zoek gaat naar een oplossing die de belastingbetaler 'het minste geld' zal kosten.

Voor de zomer moet duidelijk zijn welke oplossing dat wordt. Schultz hield alle mogelijkheden open. Zo gaat zij behalve met HSA ook praten met andere vervoerders. "Er zijn vele oplossingsrichtingen."

HSA heeft inmiddels een nieuwe businesscase gemaakt, waarbij het bedrijf uitgaat van fors minder reizigers. Schultz moest bekennen dat de achterliggende berekeningen op basis waarvan een aantal jaar geleden de reizigersprognoses zijn gemaakt, niet meer voorhanden zijn.

De Kamer reageerde getergd op deze mededeling. Ineke van Gent (GL) noemde het 'echt van den gekke' dat het businessmodel kennelijk op basis van 'natte vingerwerk' is opgeschreven.

Ook de regeringspartijen CDA en VVD eisen dat HSA voortaan met de billen bloot moet, wil de Kamer kunnen instemmen met een eventueel reddingsplan voor het bedrijf. Ook Schultz noemde de gang van zaken 'een slechte zaak'. Zij streeft ernaar de Kamer de komende tijd zo goed mogelijk te informeren.

Sinds dinsdag zijn de tarieven voor de Fyra verlaagd. Zo ging de toeslag een rit van Schiphol naar Rotterdam - goed voor twintig minuten tijdwinst - voor de Fyra omlaag van 6 naar 2,10 euro. De nieuwe tarieven gelden tot 1 juli van dit jaar.