'Mensenhandelaren veel zwaarder straffen'

Mensenhandelaars moeten veel zwaarder gestraft worden. Om de misstanden in de prostitutie aan te pakken, moet de maximumstraf moet worden verhoogd tot dertig jaar cel. Daarvoor pleit de Tweede Kamer dinsdag bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), schrijft De Telegraaf.

Opstelten verdedigt dinsdag een wetsvoorstel waarin een vergunningplicht voor prostitutiebedrijven wordt ingevoerd. Ook staat in het voorstel dat er een registratieplicht voor prostituees moet komen en dat de minimumleeftijd van prostituees wordt verhoogd naar 21 jaar.

Volgens het CDA gaan de voorstellen van Opstelten niet ver genoeg. "Dit los je niet alleen op met vergunningen en reguleren, daar horen topstraffen bij", vindt Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA). Ze komt met een amendement om de strafmaat in het wetsvoorstel te verhogen.

De VVD en PVV kunnen zich vinden in het standpunt van het CDA. "Oost-Europese mensenhandelaren doen lacherig over de straffen die ze hier krijgen, daar willen wij een eind aan maken", stelt Kamerlid Ard van der Steur (VVD).

De straffen die rechters opleggen voor mensenhandel variëren nu van acht tot achttien jaar. Dat moet volgens de partijen veel hoger omdat steeds meer vrouwen en meisjes door loverboys worden uitgebuit.