'Chemiebedrijven vaak in de fout'

Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen houden zich vaak niet aan de regels. Vaak stellen de chemiebedrijven pas orde op zaken als wordt gedreigd met een dwangsom. Dat meldt de NOS dinsdag na een rondgang langs de provincies naar aanleiding van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk.

Nederland telt volgens de NOS 246 bedrijven die in dezelfde risicocategorie als Chemie-Pack vallen. In 155 gevallen is de provincie verantwoordelijk toezichthouder; de overige bedrijven vallen onder het gezag van gemeenten.

De 155 bedrijven kregen van de provincies in 5 jaar tijd in totaal 269 waarschuwingen. In 189 gevallen werd hierbij gedreigd met een dwangsom. Veertien keer werd de dwangsom opgelegd en daarvan werd hij drie keer ook echt geïncasseerd.

De hoogst gemelde dwangsom bedroeg 50.000 euro per maand met een maximum van een half miljoen euro. Hierbij ging het om gevaarlijke opslag van brandbare stoffen. Andere overtredingen betroffen onder meer de blusinstallatie, gebrekkig onderhoud en onveilige opslag van goederen. Ook waren er administratieve problemen, zoals slechte noodplannen.