FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 januari 2011

Ferrari zet Dyer op straat

De tactische blunder die Fernando Alonso in Abu Dhabi de wereldtitel in de Formule 1 kostte heeft alsnog een slachtoffer geëist. De Italiaanse renstal heeft hoofdengineer Chris Dyer, die verantwoordelijk was voor de blunder die Sebastian Vettel de titel opleverde, de laan uitgestuurd.

Alonso werd door Ferrari een ronde na Mark Webber binnengehaald voor de pitstop en kwam mede hierdoor klem te zitten achter de al gestopte Renault van Vitaly Petrov. De Rus hield beide kemphanen achter zich en eindigde op een voor hem goede zesde plaats. Vettel won de race en pakte zo alsnog de wereldtitel.

Teambaas Stefano Domenicali maakte bekend overwogen te hebben zijn positie ter discussie te stellen, maar zag hier van af. Hiermee leek de kous af, maar de renstal uit Maranello besloot Dyer alsnog te slachtofferen.

De rol van Dyer wordt vanaf dit seizoen op een andere manier ingevuld. De vorig jaar van McLaren overgekomen Pat Fry zal de hoofdengineer op de circuits worden, terwijl nieuwkomer Neil Martin het hoofd van de ontwikkelingsafdeling zal worden.

Seksvluchten behoren tot het verleden

Mile High Flights, een Britse luchtvaartmaatschappij, mag geen 'seksvluchten' meer uitvoeren. Bij deze vluchten kon je voor een ticket met de prijs van 750 euro de liefde bedrijven tijdens het vliegen, een triootje was ook mogelijk. Een partner was echter niet bij de prijs inbegrepen.

Door de kreten die bij het liefdesspel geslaakt werden, was de afleiding voor piloten te groot. De ruimte in het vliegtuigje, een Cessna, waar men zich uit kon leven zat tegen de cockpit aan, met alleen een gordijn ertussen.

De Civil Aviation Authority (CAA) zegt dat de vergunning voor deze vluchten is ingetrokken om veiligheidsredenen. Mike Crisp is het hier namens de luchtvaartmaatschappij niet mee eens: "Ik vermoed dat de CAA ons wil boycotten op morele gronden". Crisp voegt er nog aan toe dat hij aan animo geen gebrek had: "Ik krijg elke week nog reserveringen van mensen die letterlijk en figuurlijk van de grond willen gaan".

Ruim duizend supporters bewijzen Moulijn laatste eer

Ruim duizend Feyenoord-fans hebben zich dinsdagavond voor De Kuip verzameld om de laatste eer aan de overleden Coen Moulijn te bewijzen. De legendarische linksbuiten van Feyenoord, die in de nacht van maandag op dinsdag overleed, is herdacht. De aanhangers staken vuurwerk af, ze zongen liederen en hielden een minuut stilte.

Ook vandaag zijn er al vele bloemen en bloemstukken bij het standbeeld van de oer-Feyenoorder neergelegd. Moulijn wordt komende zaterdag in besloten kring gecremeerd. Daaraan voorafgaand is er een herdenkingsdienst voor genodigden in het Maasgebouw bij het stadion.

Buiten de naar verwachting vijfhonderd tot duizend gasten kunnen supporters en andere belangstellenden de dienst volgen op het parkeerterrein voor de Kuip of op de eerste ring in het stadion.

Davis pakt Amerikaans sprintkampioenschap

Shani Davis heeft het Amerikaans sprintkampioenschap op zijn naam geschreven. De Olympisch kampioen van de 1000 meter hield Joey Lindsey en Tucker Fredricks in het eindklassement achter zich.

Drie dagen terug kroonde Davis zich ook al tot beste allrounder van de Verenigde Staten. Vooral op de 1000 meter maakte Davis indruk. Gisteren noteerde hij op deze afstand een tijd van 1.07,58 en een dag later klokte hij op de kilometer een tijd van 1.08,18. Met deze tijden pakte hij tweemaal de eerste plaats. Op de 500 meter eindigde Davis, met een tijd van 35,15, als tweede.

Bij de vrouwen ging de titel naar Rebakah Bradford, die de titel met de nodige geluk won. Heather Richardson, die maandag zowel de 500 meter als de 1000 meter won, meldde zich af voor de tweede dag. Zij wil zich sapren voor de WK sprint, die 22 en 23 januari in Heerenveen wordt verreden.

Politie eist ip-adressen websitebezoekers in zaak Badr Hari

De recherche wil van Crimesite.nl de ip-adressen van twee bezoekers, die meer lijken te weten over de mishandelingszaak tegen de K1-vechter Badr Hari. Volgens de site zijn de reageerders journalistieke bronnen, en dus beschermd, maar politie en justitie betwisten dit.

Twee bezoekers van de website lijken het een en ander te weten over de zaak tegen Badr Hari, die ervan wordt verdacht een portier van de Amsterdamse club Blinq te hebben mishandeld. De K1-vechter ontkent betrokkenheid, maar een van de reageerders beweert dat Hari de portier wel degelijk heeft geslagen en suggereert dat onder meer de dj dit heeft gezien. De andere noemt juist een ander persoon die de portier zou hebben mishandeld, bij de naam. De recherche wil de ip-adressen hebben om beiden als getuige te kunnen horen, meldt Het Parool.

Crimesite-hoofdredaceur Wim van de Pol stelt dat hij aan dat verzoek niet hoeft te voldoen: hij kan zich als journalist op het verschoningsrecht beroepen omdat de sitebezoekers journalistieke bronnen zijn. De recherche stelt echter dat Van de Pol een openbaar telecommunicatienetwerk aanbiedt, en wettelijk verplicht is de adressen af te staan.

Volgens de hoofdredacteur is hij door de recherche gebeld waarbij werd gezegd dat hij kan worden aangehouden als de gegevens niet worden verstrekt. Navraag door Het Parool bij Justitie leert evenwel dat de zaak in de ijskast is gezet totdat er is uitgezocht of Van de Pol zich inderdaad op het verschoningsrecht kan beroepen. Justitie vindt echter nog steeds dat de site de gevraagde informatie moet geven.

AH blundert met prijsvergelijking

Supermarktketen Albert Heijn heeft twee pijnlijke fouten gemaakt in een prijsvergelijking met concurrent C1000. In een advertentie waar twee kassabonnen vergeleken werden, ging de Zaanse grootgrutter de mist in.

Bij de vergelijking van de prijs van het mondwater Listerine ging men niet uit van de populaire variant coolmint, maar van de fles antitandsteen. Dit levert AH een voordeel op van 97 cent. Een pijnlijkere praktijk komt bovendrijven bij de Croky chips bolognese. Daar vergelijkt men de zak van 175 gram van AH met een zak van 200 gram van C1000. Bovendien heeft AH de prijs van de chips na de peildatum met 2 cent verhoogd.

Het is de eerste keer dat AH adverteert met een prijsvergelijking. De boodschap van de advertentie is dat de grootgrutter die op de kleintjes let even goedkoop is als de concurrent. Twee kassabonnen met dertig artikelen laten een verschil van 1,16 euro in het voordeel van Albert Heijn zien.

De advertentie wordt niet gerectificeerd. Een woordvoerster van C1000 deelt mede dat de supermarktketen dat ook niet eist. "Ons uitgangspunt is dat we met A-merken nooit duurder willen zijn dan AH."

Welkom in huispakkenland

Voor de gelukkigen onder ons die het fenomeen nog niet kennen; het huispak bestaat uit een comfortabel zittende broek van zachte velours en dito jasje met capuchon. Het houdt het midden tussen een pyjama en een ruimvallend sportpak. Ze zijn al verkrijgbaar voor 9,95 euro bij de Blokker. In allerlei vrolijke, gezellige kleurtjes. Eigenlijk dus een soort uitvergroot boxpakje, maar dan zonder voetjes.

Rechtszaak rond dood Michael Jackson van start

Cardioloog Conrad Murray moet zich dinsdag voor het eerst melden in verband met de rechtszaak rondom de dood van Michael Jackson. Murray, Jacksons lijfarts, wordt verdacht van dood door schuld. Dinsdag gaan de voorbereidende verhoren van start.

Uit die verhoren moet blijken of er genoeg bewijs tegen Murray bestaat om hem te vervolgen. De 57-jarige arts zou de King of Pop op 25 juni 2009 een fatale dosis propofol hebben toegediend. De 50-jarige Jackson gebruikte het narcosemiddel om beter te kunnen slapen, maar werd die bewuste donderdag nooit meer wakker.

Murray heeft toegegeven dat hij Jackson propofol gaf, maar ontkent schuldig te zijn aan de dood van de zanger. Advocaten van de arts stellen dat de hoeveelheid propofol die Murray toediende nooit fataal kon zijn. De verdediging beweert dat Jackson zichzelf de fatale dosis propofol toediende. Als Murray veroordeeld wordt, kan hij vier jaar celstraf krijgen.

Ingewijden verwachten dat de voorbereidende verhoren zeker twee weken gaan duren, lieten ze eind december weten aan entertainmentwebsite TMZ. De openbaar aanklager heeft dertig getuigen opgeroepen. Politieagenten, medisch experts en de patholoog-anatoom worden waarschijnlijk als eerste aan de tand gevoeld.


Rechtszaak rond dood Michael Jackson van start (Foto: Novum)

Jonge ambtenaren in opstand tegen pensioenstelsel

Het huidige pensioensysteem zit niet eerlijk in elkaar. Dat stellen verschillende organisaties van jonge ambtenaren in een open brief aan de Pensioenkamer, het orgaan waarin werkgevers en werknemers over pensioenen onderhandelen.

Doordat mensen langer leven dan verwacht, hebben ouderen in het verleden te weinig premie betaald voor hun eigen pensioen. Bovendien hebben de pensioenfondsen door de crisis minder geld in kas. Jongeren moeten nu de rekening betalen, stellen de jonge ambtenaren. Dat is volgens hen onhoudbaar, onverdedigbaar en niet solidair.

De jonge ambtenaren vinden dat gepensioneerden en oudere generaties werknemers meer moeten inleveren dan nu gebeurt. Ze roepen de vakbonden en werkgeversorganisaties op te gaan werken aan een nieuw pensioenstelsel. "Wat ons betreft betalen we de rekening met zijn allen: gepensioneerden en werknemers, jong en oud."

De brief is opgesteld door de stichting Jonge Ambtenaren Noord-Nederland en mede ondertekend door het landelijk netwerk voor jonge ambtenaren Futur en diverse andere regionale clubs van jonge ambtenaren.

'Iraanse hardliners blokkeerden atoomdeal'

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft vorig jaar getracht een overeenkomst te sluiten met het buitenland over het ruilen van de Iraanse voorraad laagverrijkt uranium tegen brandstofstaven voor kerncentrales. Hij werd daarbij echter tegengewerkt door hardliners binnen de regering die de deal zagen als een 'feitelijke nederlaag'. Dat blijkt uit geheime Amerikaanse diplomatieke memo's die dinsdag door WikiLeaks werden gepubliceerd.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Davutoglu besprak de kwestie eind 2009 met de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Philip Gordon. Volgens Davutoglu was de Iraanse regering bereid tot een atoomdeal, maar stond Ahmadinejad onder 'grote druk'.

Turkse regeringsmedewerkers zouden de Iraanse president hebben gevraagd 'of de kern van het probleem eerder psychologisch dan substantieel was'. Ahmadinejad zou bevestigend hebben geantwoord. "Ahmadinejad heeft gezegd dat de Iraniërs instemmen met het voorstel, maar dat rekening moet worden gehouden met de publieke perceptie", zo staat in de memo. Ook zou Ahmadinejad 'flexibeler zijn dan anderen in de Iraanse regering'.

Uit de memo's blijkt tevens dat Iran meer vertrouwen heeft in de Amerikaanse onderhandelaars dan in de Britse en dat de Islamitische Republiek liever brandstofstaven krijgt van aartsvijand de Verenigde Staten, dan van bondgenoot Rusland.

Enschedeërs gepakt voor hypotheekfraude

De politie heeft dinsdag twee mannen uit Enschede aangehouden op verdenking van krediet- en hypotheekfraude. Het tweetal zou de afgelopen vijf jaar voor meerdere mensen een lening hebben afgesloten en daarbij in totaal 350.000 euro in eigen zak hebben gestoken.

De mannen van 45 en 36 worden verdacht van valsheid in geschrifte, verduistering, oplichting en witwassen. Ze zouden volgens de politie voor particulieren hypothecaire leningen en kredieten hebben afgesloten bij een bank. Ook probeerden zij mensen verzekeringen aan te smeren. Betalingen werden gedaan op privérekeningen van één van de verdachten.

De politie doorzocht in het kader van het onderzoek in november al drie huizen in Enschede. Toen werden onder meer schilderijen, sieraden, drie auto's, twee caravans, een boot en contant geld in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op een woning.

Het onderzoek werd gestart op basis van informatie van het Fraude Meldpunt van het Openbaar Ministerie.

Bloedbad in Nigeriaans filmhuis

Agenten en militairen hebben in Nigeria drie mensen doodgeschoten nadat zij het vuur hadden geopend in een plaatselijke bioscoop in het noordoosten van het land. Dat heeft de politiechef van de staat Borno dinsdag gezegd.

De agenten en militairen achtervolgden een man die ervan verdacht werd lid te zijn van de radicale islamitische sekte Boko Haram. De man zou een reeks moorden hebben gepleegd. De verdachte zocht zijn toevlucht in het filmhuis en weigerde naar buiten te komen.

De veiligheidsdiensten doodden uiteindelijk drie omstanders en arresteerden zeven mensen, onder wie de verdachte.

Ali B werd moe van eigen liedjes

Ali B wil zijn nieuwe album helemaal anders gaan aanpakken. De rapper werd naar eigen zeggen behoorlijk moe van zijn muziekstijl en zijn derde album moet daarom een stuk 'frisser' worden. Inspiratie doet hij op bij collega's met een totaal andere stijl.

Voor het programma Op Volle Toeren bezoekt Ali B allerlei Nederlandse zangers en zangeressen met wie hij een bestaand nummer compleet gaat herschrijven. "Volgens mij is er niks zo mooi als het combineren van twee werelden", zegt de 29-jarige rapper in Metro.

De rapper werkt ondertussen aan zijn derde album. "Deze moet heel anders worden dan mijn vorige albums. Ik zou het niet trekken om nog zo'n album te maken. Het was voor mij stoppen met rappen of iets heel anders gaan maken. Het moet wat muzikaler."

Voor zijn nieuwe televisieprogramma spreekt Ali af met onder anderen Lenny Kuhr en Ben Cramer. "Ik kom in aanraking met grote artiesten, dus ik had me geen betere docenten kunnen voorstellen", zegt Ali B. "Ik ben altijd al geïnteresseerd in dingen waar veel andere rappers niet in geïnteresseerd zijn."


Ali B (Foto: Novum)

[BDO] Ook Robson naar kwartfinales

Gary Robson heeft zich vanavond bij de laatste acht geschaard van het BDO WK Darts. De Engelsman won met 4-1 van Dave Chisnall.

Chisnall bereikte vorig jaar nog de finale van het WK BDO door onder anderen Darryl Fitton, Tony O'Shea en Ted Hankey te verslaan. In de eindstrijd bleek Martin Adams de sterkste. Dit jaar zit een finaleplaats er echter niet in, aangezien Robson opvallend simpel won van de Engelsman.

De als dertiende geplaatste Robson wist veel makkelijker de triples en dubbels te vinden dan zijn landgenoot Chisnall en pakte daardoor eenvoudig de overwinning. Robson komt in de volgende ronde uit tegen Martin Phillips. Hij wist eerder vanavond onze landgenoot Joey ten Berge met 4-3 te verslaan.

Hércules geeft teruggekeerde Drenthe boete

Royston Drenthe is weer teruggekeerd in de selectie van Hércules Alicante. De middenvelder weigerde de afgelopen dagen te spelen omdat hij al een half jaar geen salaris heeft ontvangen. De Spaanse club kondigde vandaag aan dat Drenthe disciplinaire maatregelen kan verwachten en rekening moet houden met een forse boete.

Drenthe kreeg vandaag na een gesprek met voorzitter Valentin Botella en trainer Esteban Vigo en kreeg te horen dat hij wel tot het einde van het seizoen kan blijven. De Rotterdammer is eigendom van Real Madrid en komt op huurbasis uit voor de club uit Alicante.

De fans toonden weinig begrip voor de actie. Bij de met 3-0 verloren wedstrijd tegen Real Mallorca bekladden het stadion met boze kreten over de Nederlander.

Klachten over Amsterdamse taxidienst op straat

Op de website van de Taxicentrale Amsterdam (TCA) zijn tot dinsdag online ingevulde klachtenformulieren voor iedereen toegankelijk geweest. Ook persoonlijke gegevens van de klagers, zoals naam, mailadres en telefoonnummer, waren te zien.

TCA heeft de eigen website inmiddels uit de lucht gehaald. Het bedrijf zegt het te betreuren dat de klachten niet geheim zijn gebleven en het lek op de site te zullen dichten. TCA zegt dat een hacker verantwoordelijk is.

Het taxibedrijf meldt verder dat niet alle klachten betrekking hadden op TCA-chauffeurs. Zo was er een klacht over een chauffeur die kinderen met een mes had bedreigd, maar dat ging volgens TCA om een chauffeur die zich ten onrechte uitgaf voor een TCA'er.

Sporten en schieten in LittleBigPlanet 2-trailers

Met nog twee weken tot de release heeft Media Molecule een drietal filmpjes het net opgeknald waarin zij laten zien wat zij met hun eigen game hebben gedaan. Met onder andere sport, actie en een mooie verhaallijn proberen ze voor een basis in de game te zorgen, de speler moet de rest doen.

LittleBigPlanet 2 komt 19 januari uit, exclusief op de PlayStation 3.


PSV-directeur deelt sneer uit aan Ajax

Tiny Sanders heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van PSV een sneer uitgedeeld aan rivaal Ajax. De algemeen directeur roemde de bestuurlijke rust in Eindhoven, terwijl het in Amsterdam de afgelopen maanden op dat vlak juist zeer onrustig was. De nieuw gevormde ledenraad was één van de gevolgen.

"Wij prijzen ons gelukkig dat de veranderingen hier in relatieve rust verlopen", zei Sanders glimlachend volgens het ANP. Sanders had even daarvoor de personele veranderingen op bestuurlijk vlak bij de Brabanders doorgenomen.

"Met oud-voetballers in het bestuur schijnen we overigens in het land iets losgemaakt te hebben. Niet de eerste innovatie vanuit de regio Eindhoven. Voor uw informatie: wij hebben ook ex-topvoetballers in de directie, de scouting, supportersbegeleiding etcetera."

Breschel: "Op tijd fit voor klassieke voorjaar"

Matti Breschel verwacht dat hij op tijd fit zal zijn voor de voor hem belangrijke voorjaarsklassiekers. De Deen, dit seizoen rijdend voor Rabobank, onderging in november een operatie aan zijn knie en leek het voorjaar te moeten missen.

In een interview met TV2 Sport zegt Breschel echter dat het herstel sneller verloopt dan verwacht en dat hij daardoor zeer optimistisch gestemd is over zijn deelname aan de kasseiklassiekers.

"Ik mag zelfs hoop koesteren dat ik er bij kan zijn op het trainingskamp met de ploeg, dat op 16 januari begint," luidde het. "Daarna rij ik een paar koersen in Spanje. Als ik dat er goed vanaf breng, ziet het er goed uit voor het voorjaar."

Nieuw btw-tarief in Groot-Brittannië van kracht

De Britse bevolking heeft dinsdag voor het eerst te maken gekregen met het nieuwe, hogere btw-tarief. Door de verhoging van 17,5 procent naar 20 procent stijgen de prijzen van de meeste producten. Volgens de Britse premier David Cameron is de stijging van de btw 'zwaar maar noodzakelijk' om het Britse begrotingstekort terug te dringen.

De centrumrechtse regeringscoalitie van Groot-Brittannië heeft het btw-tarief verhoogd in een poging dit jaar 13 miljard pond (16,3 miljard euro) extra op te halen voor de schatkist. De verhoging van de btw is de eerste van een reeks pijnlijke maatregelen om het uit de klauwen gelopen Britse begrotingstekort onder controle te krijgen. De Britse regering gaat ook bezuinigen op uitkeringen en wil de pensioenleeftijd verhogen.

Volgens minister van Financiën George Osborne is de stijging van het btw-tarief 'de minst schadelijke manier' om het begrotingstekort in te perken. Het tekort steeg vorig jaar november tot een recordhoogte van 23,3 miljard pond (ruim 27 miljard euro).

Davis Cup-team op hardcourt tegen Oekraïne

Het Nederlandse Davis Cup-team zal zijn wedstrijd in de eerste ronde van de Europees/Afrikaanse zone spelen in Charkov. Dit heeft de Oekrainse tennisbond vandaag laten weten. In Charkov, dat 400 kilometer ten oosten van Kiev ligt, zal er worden gespeeld op een snelle hardcourtbaan.

De ontmoeting zal plaatsvinden van 4 tot en met 6 maart. Bij Oekraïne is Sergiy Stakhovsky de bekendste speler. Oranje zal waarschijnlijk Thiemo de Bakker en Robin Haase afvaardigen als enkelspelers.

Lijfwacht doodt gouverneur Punjab

De gouverneur van de Pakistaanse provincie Punjab is dinsdag door een van zijn eigen lijfwachten doodgeschoten. De aanslag voltrok zich op een drukke markt in de hoofdstad Islamabad. Vijf mensen raakten gewond. De dader is ingerekend.

Gouverneur Salman Taseer was een vooraanstaand lid van de regerende Pakistaanse Volkspartij van wijlen premier Benazir Bhutto, die in 2007 werd vermoord. Mogelijk is hij vermoord vanwege zijn openlijke afkeer van wetten over godslastering. De gearresteerde lijfwacht zou dit in ieder geval als motief voor zijn daad hebben aangedragen.

Receptie Feyenoord in teken Coen Moulijn

De nieuwjaarsreceptie van Feyenoord stond dinsdag volledig in het teken van het overlijden van clubicoon Coen Moulijn. Hij overleed in de nacht van maandag op dinsdag op 73-jarige leeftijd, nadat hij op oudjaarsavond getroffen werd door een herseninfarct.

"Ik sta hier met hele gemengde gevoelens", zei algemeen directeur Eric Gudde. "Je wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar, maar moet ze tegelijkertijd condoleren. Eigenlijk wist niemand goed wat hij moest zeggen."

Ook Leo Beenhakker had weinig zin om over de toekomst of de financiële situatie van Feyenoord te praten. "Iedereen is met zijn gedachten bij Coen. Als jongen heb ik hem zien voetballen en later heb ik hem ook als mens leren kennen." De technisch directeur heeft louter lovende woorden voor Moulijn. "Hij heeft veel prijzen gewonnen en was enorm geliefd bij het publiek. Dat maakte hem een uniek iemand binnen de club."

Bij de spelersgroep was het nieuws eveneens hard aangekomen. "Niet iedereen kende hem even goed", zei aanvoerder Ron Vlaar. "Maar ik heb het geluk gehad dat ik hem vaak heb mogen ontmoeten." De selectie bracht dinsdagmiddag voor de Kuip een eerbetoon bij het standbeeld van de clubicoon. "Dat was echt een kippenvelmoment. Het is voor ons en de supporters een raar gevoel. Coen heeft heel veel voor deze club betekend."


(Foto: Novum)

Boom van start bij NK veldrijden

Lars Boom zal komende zondag toch zijn Nederlandse veldrittitel verdedigen. De voormalig wereldkampioen is tegen die tijd genoeg hersteld van zijn val van afgelopen zondag in Baal, zodat hij zondag mee kan doen in Sint-Michielsgestel.

De veldrit zal zijn laatste in het veld zijn voor dit seizoen. In de zeven veldritten die de Rabobankrenner reed won hij er twee, waarvan de Wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder de belangrijkste was.

Vlijmense mishandelt sociaal rechercheur

Een 36-jarige vrouw uit Vlijmen heeft dinsdagochtend een sociaal rechercheur van de gemeente Heusden mishandeld. Toen na een huisbezoek op straat een discussie ontstond, vloog de vrouw de rechercheur aan en kneep zijn keel dicht. Ook schopte ze hem een paar keer tegen zijn benen. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De sociaal rechercheur was met een collega bij de vrouw op huisbezoek in verband met een uitkering die zij had aangevraagd. De twee vonden dat de vrouw onvoldoende meewerkte en waarschuwden dat de aanvraag mogelijk niet in behandeling zou worden genomen. Hierop ontstak de vrouw in woede en greep zij de rechercheur bij de keel.

De ambtenaar wist zich na een korte worsteling te bevrijden. Hij heeft aangifte tegen de vrouw gedaan, waarna zij door de politie is aangehouden.

Nieuwe foto's van Playstation Phone

Er zijn nieuwe foto's opgedoken van de Playstation Phone. De telefoon, waar al eerder foto's van te vinden waren, moet een combinatie worden van een Xperia-telefoon en de PSP. Op de nieuwe beelden is duidelijk het Xperia-logo te zien en de befaamde knoppen van de Playstation; vierkantje, driehoekje, rondje en kruisje.

Tot nu toe is nog weinig bekend over de PS Phone en is deze zelfs nog niet bevestigd door Sony. Wel zijn er al tal van foto's opgedoken in de afgelopen weken. Het kan dan ook niet anders dat Sony binnenkort een aankondiging moet gaan doen. Tot die tijd moeten we het doen met onderstaande foto's.

psphone

psphone

[BDO] Dekker verrast als tweede geplaatste Kellett

Jan Dekker heeft tijdens de tweede ronde van het BDO WK Darts voor een verrassing gezorgd door de als tweede geplaatste Stuart Kellett opmerkelijk eenvoudig te verslaan. De twintigjarige Nederlander won met 4-1 en plaatste zich daardoor voor de kwartfinales.

Beide darters startten slecht aan de partij, maar Dekker bleef geconcentreerd spelen. Kellett echter niet en zodoende wist Dekker de eerste set te pakken. Nadat Kellett op 1-1 kwam, wist Dekker opvallend makkelijk naar 3-1 uit te lopen. Kellett was zichtbaar gefrustreerd en Dekker maakte zich op om zijn vijfde set te behouden en zodoende de kwartfinales te bereiken.

Nadat hij in de vierde leg van de vijfde set al twee darts miste voor de wedstrijd, was het een leg later toch raak. Zijn tweede matchdart op dubbel vier wist hij te benutten en daardoor plaatste Dekker, die zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi plaatste, zich verrassend voor de kwartfinales van het BDO WK. Daarin treft hij Garry Thompson of Alan Norris.

Schoorel: "Weet dat er meer in zit"

Thomas Schoorel deed het vandaag alles behalve slecht in zijn tweede ATP World Tour-wedstrijd. Tegen Roger Federer verloor hij welliswaar in twee sets, maar Schoorel gaf duidelijk zijn visitekaartje af. Hij was ook trots op zijn prestatie en tevreden met zijn resultaat.

"Het moet nog even bezinken, maar ik ben echt blij en zeker ook een stuk wijzer geworden," zei Schoorel achteraf. "Ik weet nu dat er meer inzit en dat ik met de besten mee kan. Ik begreep dat Federer na afloop ook mooie woorden had voor mij en dat maakte het ook zo bijzonder. Ik heb gewoon goed meegespeeld tegen de nummer twee van de wereld en volgens sommigen de beste tennisser ooit."

Hij vond het fantastisch om tegen de nummer twee van de wereld te mogen spelen. "Toen mijn coach mij vertelde dat ik tegen Federer zou spelen, dacht ik dat hij een grapje maakte. Hij is mijn held, mijn idool. Ik vind het altijd geweldig om naar hem te kijken. Ik verwachtte niet dat ik zou winnen, maar ging wel de baan op met de inzet om goed partij te bieden. Anders kun je net zo goed niet spelen."

Reis naar VS voor knieoperatie

Jonathan Reis zal in de Verenigde Staten geopereerd gaan worden aan zijn zwaar geblesseerde knie. De PSV'er zal onder het mes gaan in de kliniek van Richard Steadman waar eerder Ruud van Nistelrooij al succesvol behandeld werd, zo laat teammanager Marcel Brands vandaag weten.

Reis zag tegen Roda JC in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop van zijn rechterknie de voorste en achterste kruisband afscheuren, evenals de mediale band. De 21-jarige aanvaller is momenteel in zijn vaderland Brazilië waar een second opinion het slechte nieuws bevestigde. "Jonathan gaat waarschijnlijk in de derde week van januari onder het mes," zei Brands tijdens de nieuwjaarsreceptie van PSV.

Eric Pieters kreeg ondertussen in Eindhoven een nieuw contract aangeboden. De verdediger verlengde zijn in medio 2012 aflopende contract met twee jaar. Hij kon naar eigen zeggen rekenen op belangstelling van buitenlandse clubs, maar blijft in Nederland. "Ik wil m'n carrière echter geleidelijk opbouwen. Ik wil pieken op het EK 2012; daarna zien we wel verder," zei de speler die in 2008 van FC Utrecht overkwam en inmiddels een vaste waarde in de basis is.

Veel minder vuurwerkovertreders naar Halt

Rond de afgelopen jaarwisseling zijn veel minder jongeren doorverwezen naar Halt-bureaus omdat ze met vuurwerk in de fout zijn gegaan. Rond de vorige jaarwisseling werden 2299 jongeren doorverwezen, dit jaar zijn dat er 1766, meldt Halt Nederland.

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar worden doorverwezen naar Halt als ze te vroeg vuurwerk afsteken, illegaal vuurwerk afsteken of met vuurwerk vernielingen aanrichten. Door een werkstraf uit te voeren, voorkomen ze dat ze een strafblad krijgen. In sommige regio's kreeg de politie minder meldingen van overlast dan in voorgaande jaren.

Een verklaring kan volgens Halt zijn dat de politie de afgelopen jaren intensiever heeft opgetreden. Daardoor zouden de jongeren nu minder risico nemen.

Bijna drie kwart van de jongeren die werden doorverwezen had zijn vuurwerk buiten de toegestane tijd afgestoken. Een vijfde werd betrapt met illegaal vuurwerk. Vorig jaar was dat nog maar 14 procent.

Net als in voorgaande jaren werden in de politieregio Rotterdam-Rijnmond de meeste jongeren (219) doorverwezen naar Halt.

Het gaat bijna altijd om jongens, in slechts 3 procent van de gevallen gaat het om meisjes. Bij de overige Halt-delicten, zoals vandalisme, zijn jongens minder sterk oververtegenwoordigd. Daar gaat het in een kwart van de gevallen om meisjes.

Halt richt zich sinds vorig jaar meer op ouders. De jongeren die bij Halt terechtkomen krijgen samen met hun ouders een gesprek. Daarna moeten de jongeren aan de slag. De jongeren die bij Halt terechtkomen omdat ze schade hebben aangericht moeten drie gesprekken (inclusief ouders) voeren, hun excuses aanbieden aan de benadeelde en de schade vergoeden.

VS en Rusland plannen nieuwe anti-kapingsoefening

Een gezamenlijke oefening in augustus in het begeleiden van een gekaapt vliegtuig door de luchtmachten van de Verenigde Staten, Canada en Rusland is zo goed verlopen dat voor 2011 een nieuwe training staat gepland. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht, Lee Haefner, dinsdag gezegd.

Tijdens de oefening begeleidden gevechtsvliegtuigen van Rusland en het Noord-Amerikaanse Commando voor de Verdediging van het Luchtruim (Norad) een klein passagierstoestel dat de rol van gekaapt vliegtuig op zich nam heen en terug over de Stille Oceaan. Het doel van de oefening was het overdragen van de verantwoordelijkheid van het toestel van Rusland aan Norad en vice versa.

De oefening verliep 'zo goed als foutloos', aldus Haefner. Norad, waarin de VS en Canada gezamenlijk het bevel voeren, en Rusland besloten daarom in februari bijeen te komen om een nieuwe oefening te plannen.

Paul McCartney wil vegetarische dag in India

Paul McCartney wil een vegetarische dag in het leven roepen in India. De ex-Beatle, die zelf ook geen vlees eet, wil zo mensen en dieren beschermen. "Het zou een viering van het leven zijn", vindt McCartney.

Dierenwelzijnsorganisatie PETA heeft volgens de zanger een brief naar de Indiase premier Manmohan Singh gestuurd om het voorstel toe te lichten. Het zou helpen het milieu en de gezondheid van mensen te beschermen. De Verenigde Naties schatten in 2003 dat 42 procent van de Indiase bevolking geen vlees eet, meestal uit financiële of religieuze overwegingen.

McCartney strijdt al langer voor het verkleinen van vleesconsumptie. Vorig jaar introduceerde hij de vleesloze maandag, meatless monday, een dag waarop mensen geen vlees zouden moeten eten. Daarmee zou de opwarming van de aarde worden tegengegaan.


Paul McCartney wil vegetarische dag in India (Foto: Novum)

K. Touré en Adebayor slaags met elkaar

Kolo Touré en Emmanuel Adebayor zijn vandaag, tijdens de training van Manchester City, met elkaar op de vuist gegaan. Dit wist de Engelse media te melden. De ploeg is in voorbereiding op het treffen met Arsenal.

The Citizens laten niks los over het incident tussen beide spelers. Volgens de Britse bronnen moesten maar liefst acht spelers in actie komen om beide spelers tot rust te brengen.

Momenteel staat Manchester City, samen met stadsgenoot Manchester United, aan kop in de Engelse Premier League. Arsenal volgt op twee punten en kan bij winst de ploeg, waar Nigel de Jong onder contract staat, dus passeren.

Daarnaast heeft Arsenal nog een wedstrijd tegoed ten opzichte van Manchester City. Manchester United heeft zelfs nog twee wedstrijden tegoed.

Politie Moskou arresteert demonstranten

De politie in Moskou heeft dinsdag voor de tweede opeenvolgende dag demonstranten ingerekend die protesteerden tegen de gevangenneming van Boris Nemtsov, een van de meest prominente Russische oppositiefiguren. In totaal verrichtte de politie 35 arrestaties, meldde persbureau RIA Novosti.

Volgens Olga Sjorina, woordvoerster van oppositiebeweging Solidariteit, werden alle arrestanten na drie uur weer vrijgelaten. Slechts één demonstrant wordt vervolgd.

Oppositieleider Nemtsov werd op oudejaarsavond samen met meer dan zestig anderen opgepakt en voor vijftien dagen vastgezet. Volgens de politie wilde hij een ongeautoriseerde demonstratie bijwonen. Maandag werd al geprotesteerd tegen de inhechtenisneming. Veertien mensen werden gearresteerd en na enkele uren weer vrijgelaten.

Nemtsov was vicepremier onder wijlen Boris Jeltsin en hielp mee bij de oprichting van de partij Unie van Rechtse Krachten. De partij verloor in de verkiezingen van 2003 al haar zetels in het parlement, de Staatsdoema, toen de partij Verenigd Rusland van huidig premier Vladimir Poetin grote winst boekte. Nemtsov is sinds 2008 een van de leiders van Solidariteit.

Strafzaak tegen De Roy van Zuydewijn geseponeerd

De strafzaak tegen Edwin de Roy van Zuydewijn is geseponeerd. Tegen hem werd in 2006 aangifte gedaan wegens schending van het ambtsgeheim. Het Amsterdamse Openbaar Ministerie heeft dinsdag laten weten dat de ex-man van prinses Margarita onterecht als verdachte is beschouwd.

De zaak ging om een kort geding dat in 2006 achter gesloten deuren plaatsvond. De pleitnotitie werd door De Roy van Zuydewijn op internet geplaatst. Volgens zijn advocaat Gabriël Meijers was er geen duidelijk verbod op het openbaar maken van informatie over dit kort geding. Bovendien was het vonnis al op internet gezet door justitie.

Meijers noemt de slepende kwestie 'een schande'. "Ik heb het OM er meer dan vier jaar op gewezen dat het een onzinzaak is," zegt de raadsman. "Uiteindelijk heb ik de rechter gevraagd om hier een einde aan te maken. Een week voor de zaak zou dienen, heeft het OM de zaak geseponeerd."

De advocaat wil dat justitie opdraait voor de kosten van rechtsbijstand en de schade die zijn cliënt heeft geleden.


Strafzaak tegen De Roy van Zuydewijn geseponeerd (Foto: Novum)

OM eist vier jaar celstraf tegen internetpooier

Tegen een 19-jarige man uit Apeldoorn is dinsdag een gevangenisstraf van vier jaar geëist. Hij wordt ervan verdacht via MSN en Hyves meerdere meisjes in de prostitutie te hebben gebracht en hen te hebben uitgebuit.

De verdachte zou via internet contact hebben gelegd met minstens tien meisjes in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Hij probeerde hen middels bedreiging en chantage over te halen om voor hem als prostituee te gaan werken. Drie slachtoffers kwamen uiteindelijk in de prostitutie terecht. Volgens het Openbaar Ministerie in Zutphen wordt de pooier ook verdacht van verkrachting van één van de meisjes.

In het onderzoek werden ook drie medeverdachten opgepakt. Tegen een 59-jarige Apeldoorner eiste het OM drie maanden voorwaardelijke celstraf voor seks met een minderjarige en het bezit van meerdere revolvers.

Twee Apeldoornse mannen van 22 en 20 worden eveneens verdacht van seks met een minderjarige. De oudste hoorde de officier van justitie een eis formuleren van dertig uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. De ander hoorde vrijspraak bij gebrek aan bewijs.

Oud-Ajacied Luque weg bij Málaga

Albert Luque vertrekt per direct bij Malaga. Dat meldt de club uit de Primera División op de website. De 32-jarige oud-Ajacied en Málaga, waar hij zijn carrière begon, gaan in onderling overleg uit elkaar. In drieënhalf seizoen kwam Luque tot 74 competitieduels, waarvan het merendeel als invaller.

Luque beleefde zijn hoogtepunten in zijn loopbaan bij Real Mallorca en Deportivo la Coruña. Met die laatste club reikte hij in 2004 tot de halve finale van de Champions League. Ook speelde de aanvaller in die periode zeventien interlands voor Spanje. Daarna ging het echter bergafwaarts met de carrière van Luque. In het seizoen 2007/2008 speelde hij nog een halfjaar bij Ajax.

Weer honderden dode vogels in VS

Nog geen week nadat ongeveer vijfduizend vogels door nog onbekende oorzaak dood uit de lucht vielen in de Amerikaanse staat Arkansas, zijn er ook in de naastgelegen staat Louisiana massaal dode vogels neergestort.

Dat gebeurde de afgelopen dagen bij de plaats Pointe Coupee Parish, meldden Amerikaanse autoriteiten dinsdag. Het gaat om circa vijfhonderd exemplaren.

Een aantal lijkjes is voor onderzoek naar een laboratorium gestuurd. De oorzaak van de mysterieuze vogelsterfte in Arkansas is in ieder geval niet een ziekte of een virus. "Alle organen zijn nog intact", zei een dierenarts in overheidsdienst vooruitlopend op laboratoriumuitslagen tegen nieuwszender CNN.

Ondertussen wordt ook onderzocht waarom meer dan 80.000 vissen in dezelfde staat opeens dood in de rivier dreven.

Honderden vogels vallen dood in Louisiana
Honderden vogels vallen dood in Louisiana (Foto: ANP)

Britse pubs krijgen kleiner bierglas

De Britse regering gaat pubs in Groot-Brittannië toestemming geven bier te serveren in kleinere glazen. De nieuwe glazen hebben een inhoud van 400 milliliter en staan in Australië bekend als een 'schooner'.

Onder een wet uit 1698 mochten caféhouders tot dusverre alleen bier tappen in pints -een glas met een inhoudsmaat van 568 milliliter. Ook waren halve pints en eenderde pints toegestaan.

De Britse minister van Wetenschap David Willets zei dinsdag dat de regelgeving voor de verkoop van alcohol wordt aangepast wegens zorgen over de gezondheid en op verzoek van bedrijven.

Ook de regels voor wijnglazen worden aangepast. Voortaan kan wijn worden geserveerd in glazen van 75 cc. Parlementariërs maakten zich zorgen over het feit dat wijn alleen verkocht mocht worden in glazen van een kwart liter.


Britse pubs krijgen kleiner bierglas (Foto: Novum)

[Gerucht]: Harmonix verkocht voor $49,99

Harmonix, de ontwikkelaar van Guitar Hero en Rock Band, is voor het schamele bedrag van $49,99 verkocht door Viacom, volgens Peter Kafka van de Wall Street Journal. Volgens zijn bronnen heeft de nieuwe eigenaar, investeringsgroep Columbus Nova, daarmee ook alle openstaande schulden overgekocht.

De schulden en onkosten zijn vooral te danken aan licenties voor alle muziek in Rock Band 3, samen met al haar DLC. De verantwoordelijkheid over alle onverkochte exemplaren van Rock Band-games en hardware rust ook op de schouders van Columbus Nova. Dit brengt het symbolische bedrag van $49,99, de prijs van een exemplaar van Rock Band 3, wat meer in perspectief.

Volgens Kafka verdient Viacom aan de verkoop zo'n 150 miljoen dollar, wegens belastingvoordeel. Viacom had Harmonix in 2006 voor 175 miljoen dollar gekocht. Viacom en Columbus Nova weigeren beiden om dit gerucht van commentaar te voorzien.

Asus toont de eerste Kinect-kloon

Computerhardware-producent ASUS heeft samen met de makers van de Kinect-technologie, PrimeSense, een Kinect-kloon ontwikkeld voor de PC. De WAVI Xtion zal dit kalenderjaar beschikbaar zijn en het wordt voor het eerst gepresenteerd op de Consumer Electronic Show deze week.

De bewegingssensor van ASUS is in essentie gelijk aan de Kinect-sensor van Microsoft. De WAVI Xtion combineert technologieën van PrimeSense (de motion capture-technologie, Xtion) en de zogenaamde WAVI (Wireless Audio & Video Interaction system). ASUS heeft ervoor gezorgd dat niet alleen games, maar ook andere toepassingen bestuurd kunnen worden met de bewegingssensor. Hun doel is om met een vernieuwende user interface het PC-gebruik in de huiskamer te vergroten.

De WAVI Xtion staat gepland voor release tijdens het tweede kwart van dit jaar. Hieronder alvast wat afbeeldingen.

http://i.fokzine.net/upload/11/01/110104_192227_wavi-xtion-2.jpg

http://i.fokzine.net/upload/11/01/110104_192227_wavi-xtion-1.jpg

http://i.fokzine.net/upload/11/01/110104_192227_500x_wavi_xtion.jpg

http://i.fokzine.net/upload/11/01/110104_192227_WAVI-Xtion-Kinect-PC.jpg http://i.fokzine.net/upload/11/01/110104_192227_wavi-xtion-3.jpg

 

[BDO] Ten Berge uitgeschakeld

Joey ten Berge heeft de kwartfinales van het BDO WK Darts niet gehaald. De Hagenees verloor in de tweede ronde nipt van Martin Phillips.

Phillips, zelf ongeplaatst in Frimley Green, won nipt met 4-3 van de als vijfde geplaatste Ten Berge. Door de nederlaag is er slechts nog één landgenoot actief tijdens het BDO WK Darts. Jan Dekker probeert later vanavond, ten koste van de als tweede geplaatste Stuart Kellett, een plaatsje te bemachtigen bij de laatste acht.

VVV-Venlo huurt Vujicevic van Twente

VVV-Venlo heeft zich het komende halfjaar verzekerd van de diensten van Dario Vujicevic. Dat meldt de Limburgse club op de eigen website. De 20-jarige middenvelder wordt de rest van het seizoen gehuurd van FC Twente.

De Kroaat kwam dit seizoen zes keer in actie voor Twente. In het kampioensjaar van de Tukkers verscheen Vujicevic zestien keer binnen de lijnen. In de meeste wedstrijden was hij invaller.

Mexicaanse griep eist leven twee kinderen

Twee kinderen uit de regio Nijmegen zijn eind december overleden aan de Mexicaanse griep. Beide kinderen waren gezond en voor zover bekend is er geen verband tussen de sterfgevallen. Dat meldt de GGD regio Nijmegen dinsdag.

De GGD heeft huisartsen en ziekenhuizen in de regio extra attent gemaakt op de symptomen van het Influenza A virus, zoals de Mexicaanse griep officieel wordt genoemd. Ook scholen, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang zijn geïnformeerd.

Sinds het eerste geval van Mexicaanse griep op 30 april 2009 werd vastgesteld, werden duizenden mensen geïnfecteerd door de ziekte. Een groot deel van hen belandde in het ziekenhuis. Enkele honderden mensen moesten worden behandeld op de intensive care. Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking werd ingeënt. Tot nu toe zijn 63 mensen aan de ziekte overleden.

Tsjechisch gezin geheel transseksueel

Een driekoppig Tsjechisch gezin blijkt sinds afgelopen jaar geheel uit transseksuelen te bestaan. Dat berichtte de Tsjechische televisie dinsdag. Dominik was vroeger een vrouw, Andrea was een man en Dominiks zoon Radim is bezig om een meisje te worden.

Vijftien jaar geleden verliet Ilona Tomeckova haar man en zoon en vertrok naar Praag om een man te worden, Dominik. Hij vond het lastig om een partner te vinden maar twee jaar geleden kwam hij zijn grote liefde Andrea tegen. Zij was ooit een lange stevig gebouwde man die Tomas heette en bodybuilder was.

Daarna nam Dominik na lange tijd weer contact op met zijn gezin. Toen bleek dat ook zijn zoon in een geslachtsveranderingsproces zat. Ze vierden samen hun verjaardag waarbij veel flirtende blikken voor de zoon van Dominik waren, die als Viktoria door het leven gaat. "Ze ziet er heel goed uit", aldus Dominik.

Tsjechisch gezin geheel transseksueel
Tsjechisch gezin geheel transseksueel (Foto: ANP)

Brandweer Polen redt ree van ijsschots

Brandweerlieden hebben dinsdag een ree gered die op een ijsschots voor de kust van Polen in de Oostzee dreef. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer tegen tv-zender TVN24 gezegd.

Twee reeën werden dinsdagochtend waargenomen op zo'n 200 meter voor de kust. De brandweermannen kregen het voor elkaar één van de reeën naar het land te jagen, waar het dier in het bos verdween. Het andere ree dreef op een ijsschots verder weg. Wegens het ontbreken van geschikt materieel om tussen de scherpe ijsschotsen te navigeren, werd de reddingspoging gestaakt.

Mario & Sonic wellicht opnieuw het sportveld op

De Australische gamestudio van SEGA werkt aan een nieuwe sportgame. Dat blijkt uit een interview met producer Kim Sellentin op de website van het vakblad Gamesauce. De gamestudio was eerder verantwoordelijk voor de productie van het sportspel Mario & Sonic op de Olympische Spelen. Vermoedelijk wordt aan een soortgelijk spel gewerkt.

In de Mario & Sonic-games staan olympische sporten centraal. De spellen zijn ontworpen om met meerdere spelers te spelen. Mario & Sonic op de Olympische Spelen en Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen zijn verschenen voor de Nintendo Wii en Nintendo DS.

De eerdere sportspellen van de gamestudio worden bestuurd door de Wii-afstandsbediening te bewegen. Een foto bij het artikel van Gamesauce suggereert dat het spel meer gebaseerd is op menselijke bewegingen. Dit wekt de suggestie dat het nieuwe spel niet alleen op de Wii is te spelen, maar dat er ook versies verschijnen die gebruikmaken van nauwkeuriger bewegingsapparaten als de Playstation Move voor de Playstation 3 en de Kinect-camera voor de Xbox 360.


[Dakar] De Rooy keert terug in rally

Gerard de Rooy zal nog deze week terugkeren in de Dakar Rally. De Nederlander viel zondag in de eerste etappe uit met nadat hij hard over een heuveltje was gegaan en hierbij last had gekregen van een ruggenwervel. Hij is nu terug is ons land om naar de rug te laten kijken en vliegt daarna meteen terug naar Argentinië.

De Rooy gaat nu fungeren als teammanager voor zijn team. De trucks van Hugo Duisters en Pep Villa zijn nog in koers voor de Nederlandse equipe.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 1

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Belgische competitie werd er midweeks gespeeld. Lierse SK pakte belangrijke punten door met 2-1 te winnen van Westerlo. De winnende treffer werd 13 minuten voor tijd gemaakt door Tomasz Radzinski. Roel van Hemert speelde bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd mee. Lierse bezet de eennalaatste plaats met 13 punten uit 21 wedstrijden. Club Brugge won met 5-0 vrij eenvoudig van de nummer laatst Charleroi. Ivan Perišić was de grote man door vier maal te scoren en de assist te geven bij het vijfde doelpunt. Ryan Donk startte bij de ploeg van trainer Adrie Koster in de basis.

Valencia heeft afgelopen speelronde de drie punten in eigen huis gehouden. Nummer vijf Espanyol werd, dankzij een doelpunt van Mata in de laatste minuut, met 2-1 verslagen. Hedewiges Maduro stond de gehele partij binnen de lijnen. Door de winst staat Valencia nog altijd vierde, maar vergrootte het de voorsprong op nummer vijf Espanyol naar drie punten.

Adelaide United heeft dé kans laten liggen om dichterbij koploper Brisbane Roar te komen. In een rechtstreekse ontmoeting verloor de ploeg in eigen huis met 0-1. Sergio van Dijk stond de hele wedstrijd binnen de lijnen bij Adelaide. Hij wist eerder deze week wel te scoren in het competitieduel met laagvlieger Sydney FC. In de met 2-0 gewonnen wedstrijd scoorde Van Dijk na ruim een half uur spelen. Kort voor tijd werd hij gewisseld. Na dit weekend bedraagt de achterstand van Adelaide op Brisbane maar liefst elf punten. Er zijn nog zes speelrondes in de Australische A-League.

Central Coast Mariners heeft het nagelaten om dichterbij nummer twee Adelaide te komen. In eigen huis verloor de ploeg met 1-2 van Melbourne Victory. Patrick Zwaanswijk stond de hele wedstrijd in de verdediging van Central Coast Mariners. De ploeg staat nog altijd derde, vier punten achter Adelaide. Eén punt achter Central Coast Mariners staat Gold Coast United. Zij kwamen maandag in eigen huis niet verder dan 0-0 tegen Perth Glory. Bas van den Brink stond de hele wedstrijd in het veld.

Gerald Sibon
was afgelopen weekend trefzeker voor zijn ploeg Melbourne Heart. Zij ontvingen in eigen huis hekkensluiter North Queensland Fury en wonnen met 2-0. Rutger Worm begon in de basis bij Melbourne Heart, maar werd kort na rust gewisseld. Sibon viel na een uur spelen in en scoorde tien minuten voor tijd het tweede doelpunt van de wedstrijd. De ploeg staat door de driepunter op de zesde plaats.

In de Engelse Premier League werd er tijdens en rond de feestdagen gewoon gevoetbald. Newcastle United ging midweeks met 2-0 bij het Tottenham Hotspur van Rafael van der Vaart. Bij Newcastle stondTim Krul onder de lat. Wigan Athletic speelde midweeks met 2-2 gelijk tegen Arsenal. Ronnie Stam stond bij Wigan in de basis. Afgelopen weekend speelden Wigan en Newcastle tegen elkaar. Newcastle, zonder Tim Krul in het doel, won met 0-1 door een doelpunt van Shola Ameobi. Ronnie Stam startte bij Wigan wederom in de basis.  

Afgelopen weekend verloor West Bromwich met 1-2 van Manchester United. Gianni Zuiverloon, die door West Bromwich werd teruggehaald, viel halverwege de tweede helft in. Sunderland won op nieuwjaarsdag met 3-0 van Blackburn Rovers en staat nu zesde in de Premier League met 30 punten uit 21 duels. Boudewijn Zenden viel na rust bij Sunderland in.

In de Championship speelde Portsmouth met 3-3 gelijk midweeks bij Leeds United. De Nederlander Nadir Ciftci viel bij Portsmouth twee minuten voor tijd in. Afgelopen weekend stond Ciftci in de basis bij Portsmouth dat met 3-0 onderuit ging bij Watford. Portsmouth bezet de vijftiende plaats met 30 punten uit 23 duels.

Swansea City won midweeks met 1-0 van Barnsley. De enige treffer werd gemaakt door Jermaine Easter. Dorus de Vries stond de gehele wedstrijd bij Swansea in de goal. Ook afgelopen weekend won Swansea met 1-0, ditmaal van Reading. Daren Pratley scoorde de enige treffer. Dorus de Vries speelde de gehele wedstrijd mee. Leeds United en Middlesbrough speelde op nieuwjaarsdag met 1-1 gelijk. Marvin Emnes speelde bij Middlesbrough de gehele wedstrijd mee. 

In de Schotse competitie speelde Hibernian midweeks met 2-2 gelijk tegen Dundee United. Edwin de Graaf speelde bij Hibernian de gehele wedstrijd mee. De Graaf speelde ook afgelopen weekend gehele wedstrijd mee in de uitwedstrijd tegen Hearts. Hibernian verloor met 1-0 door een treffer van Kevin Kyle. In de stand staat Hibernian tiende met 16 punten uit 19 duels.

Waarschuwing voor schade aan wegdek

Nu het afwisselend vriest en dooit is de kans op vorstschade aan wegen het grootst. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat dinsdag. Aan snelwegen is tot nu toe op twintig plaatsen serieuze schade ontstaan.

Op achttien plaatsen is de schade alweer verholpen. Alleen op de A4 (op- en afrit Hoogmade) en de A20 (bij op- en afrit Nieuwerkerk) wordt nog gewerkt. Rijkswaterstaat meldt alleen schadegevallen waarbij de reparatie leidt tot vertraging van tien minuten of meer.

De schade ontstaat doordat er dooiwater in scheurtjes in het asfalt loopt. Het water bevriest en zet uit, waardoor meer steentjes losraken dan normaal. Rijkswaterstaat stuurt inspecteurs de weg op om schade op te sporen en vraagt ook automobilisten om schade aan het wegdek door te geven.

Rijkswaterstaat meldde verder dat deze winter tot nu toe 97.000 ton zout is gestrooid op de snelwegen.

Daarnaast heeft Rijkswaterstaat zout verspreid voor gemeentelijke en provinciale wegen, via het zogeheten zoutloket. Tot 1 januari konden gemeenten en provincies zich hiervoor aanmelden als zij vreesden zelf niet genoeg strooizout te hebben voor de wegen waarvoor zij verantwoordelijk zijn.

Ruim driehonderd van de ongeveer vierhonderd gemeenten hebben zich ingeschreven bij het zoutloket, net als alle twaalf provincies. Van deze groep hebben tot nu toe 127 gemeenten en twee provincies daadwerkelijk een beroep gedaan op het zoutloket.

Drogba: "Sfeer bij Chelsea minder"

Didier Drogba heeft aangegeven dat de recente nederlagen van Chelsea de ploeg niet in de koude kleren zijn gaan zitten. Zelf zegt de Ivoriaan dat hij door blessures nauwelijks zijn niveau heeft kunnen halen.

"Onze huidige positie is te vergelijken met die van het laatste seizoen. Maar door blessures en het weinige aantal doelpunten dat we scoren is de sfeer minder geworden. Chelsea is het niet gewend om te verliezen," zei Drogba tegen The Telegraph. Hij hoopt dat het tij snel keert.

Hierbij moeten ook zijn eigen prestaties verbeteren. "Ik ben nog steeds niet honderd procent fit. Blessures en de malaria hebben mijn prestaties beïnvloed. Ik vecht elke wedstrijd om mijn spel te verbeteren en het team te helpen," zei Drogba. "Het is niet makkelijk om mijn kracht terug te krijgen, maar we hebben de punten en mijn aanwezigheid nodig."

Burgemeester van Helmond weer aan het werk

Burgemeester Fons Jacobs (CDA) van Helmond is weer volledig aan het werk. Dat heeft Jacobs dinsdag gezegd op een persconferentie. Zijn persoonsbeveiliging wordt opgeheven.

Jacobs en zijn echtgenote zaten in december enige tijd ondergedoken, naar aanleiding van een ernstige bedreiging. Ruim twee weken geleden keerde Jacobs terug in Helmond, maar hij liet het grootste deel van zijn taken nog over aan zijn plaatsvervanger.

Jacobs zei tegen Omroep Brabant dat hij de bedreigingen aan zijn adres beschouwt als een eenmalig incident, en niet als een teken dat de georganiseerde misdaad de dienst uitmaakt in zijn stad. "We moeten ervoor zorgen dat dit zich niet kan herhalen." Hij heeft naar eigen zeggen slapeloze nachten gehad van de bedreigingen, maar niet overwogen met zijn baan te stoppen.

De bedreigingen aan het adres van Jacobs hadden volgens de politie te maken met de vergunning die hij had gegeven aan een tweede coffeeshop in Helmond. De politie heeft eind november een man opgepakt die met de bedreiging van Jacobs te maken zou hebben, maar liet hem enkele dagen later weer vrij.

Angry Birds naar PS3

Stel je voor, je bent op weg in de trein, staat in de file of je bent je gewoon aan het vervelen in de wachtkamer van de dokter. Wat ga je dan doen? Juist, Angry Birds spelen! Maar wat jammer nou, de batterij van je telefoon is leeg. Wat moet je nu doen? Vanaf nu kan jij Angry Birds spelen op je PSP zodat je je nooit meer hoeft te vervelen.

De Android- en iPhonehit komt nu als mini naar de PSP en Playstation 3 toe. Nu hoef je niet langer de batterij van je telefoon te verspillen maar kan je de batterij van je PSP gaan verspillen. Of je gaat hem gewoon op je PS3 spelen als je niet graag tuurt naar een 4" scherm. De game zal met de nieuwe update online gaan.

angrybirds

Staatsschuld VS naar $14 biljoen

De Amerikaanse staatsschuld is de afgelopen zeven maanden met 1.000 miljard dollar opgelopen. Per eind 2010 stond de teller van de Amerikaanse overheid op maar liefst 14 biljoen dollar schuld. Dit is meer dan 45.000 dollar per inwoner. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde gegevens van financieel nieuwszender RTL Z.

De Amerikaanse overheid mag tot 14,3 biljoen dollar lenen, daarna moet het Congres toestemming geven voor verdere limieten. Als het Congres niet instemt dan moet de overheid voor het eerst in de geschiedenis schulden afstempelen en stoppen met verder lenen.

Vooral de Republikeinen zullen tegen een verhoging van het plafond stemmen. De democratische president Barack Obama moet sowieso met enorme bezuinigingen komen om de nieuwe wet door het Congres te krijgen.

Bij ongewijzigd beleid, maar wel met nieuwe wetgeving, stijgt de staatsschuld tot bijna 20 biljoen dollar in 2015. Als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) stijgt het dan van 90 procent nu tot 102 procent in 2015.


Staatsschuld VS naar 14 biljoen dollar (Bron: RTL Z)

Amerikaan zit dertig jaar onterecht vast

Een Amerikaan die in juli vorig jaar na dertig jaar in de gevangenis te hebben gezeten vrijkwam, heeft al die tijd ten onrechte vastgezeten. Uit dna-onderzoek, dat een week na zijn vrijlating werd uitgevoerd, is gebleken dat de 51-jarige man niet schuldig is aan de gewapende overval waarvoor hij werd veroordeeld. Dinsdag draaide de rechtbank de veroordeling van de man terug.

"Het is heerlijk om weer vrij te zijn", zei de man, Cornelius Dupree, na de uitspraak door de rechter in Dallas.

Dupree heeft de twijfelachtige eer het langst ten onrechte te hebben vastgezeten in de staat Texas. In de hele Verenigde Staten hebben slechts twee personen langer vastgezeten voor een misdaad die ze niet hebben begaan.

Dupree heeft gedurende zijn opsluiting altijd volgehouden onschuldig te zijn en heeft meermaals beroep aangetekend. Dit werd echter tot driemaal toe afgewezen door de rechter.

Niet alleen Dupree werd ten onrechte veroordeeld voor de beroving, ook een andere man bleek niet schuldig aan de overval. Deze man blijft echter wel vastzitten, omdat hij tevens is veroordeeld voor een zedendelict.

Agüero tekent nieuw contract bij Atlético

Sergio Agüero heeft zijn verbintenis bij Atlético Madrid met twee jaar verlengd. De 22-jarige Argentijn staat nu tot medio 2014 onder contract. Agüero speelt sinds 2006 bij de Spaanse club, dat hem overnam van Independiente uit Argentinië.

Agüero won met Atlético Madrid in 2010 de Europa League en de Europese Supercup. De aanvaller is in zijn nopjes met zijn nieuw contract. "Ik vernieuw mijn verbintenis bij deze club en heb het verlangen om met deze club vooruitgang te blijven boeken." Dit seizoen is Agüero in de competitie topscorer van zijn ploeg met zeven doelpunten.


Sergio Agüero (Foto: Novum)

Coen Moulijn, de fabelachtige flankspeler

Coen Moulijn werd op 15 februari 1937 in de Bloklandstraat 14 te Rotterdam geboren. Ruim 41 jaar later werd ondergetekende geboren op nog geen steenworp afstand van de Bloklandstraat. Vannacht - op 4 januari 2011 - is de heer Moulijn in zijn geliefde Rotterdam overleden aan de gevolgen van een herseninfarct die hij op nieuwjaarsdag had opgelopen. Hij werd 73 jaar en groeide op in een echte Rotterdamse voetbalwijk. Een arbeiderswijk die in die tijd ook voetballers voortbracht als Faas Wilkes en Wim Jansen.

Domenicali overwoog op te stappen

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali heeft naar eigen zeggen overwogen om op te stappen. De Italiaan wilde dit doen omdat door een verkeerde strategische keuze in Abu Dhabi Fernando Alonso de coureurstitel misliep.

Ferrari richtte zich te veel op Mark Webber en haalde Alonso daarom een ronde na de Australiër binnen. Dit bleek de foute keuze te zijn, omdat de Spanjaard klem kwam te zitten achter Vitaly Petrov die al eerder gestopt was. Hij eindigde uiteindelijk als zevende, waar Sebastian Vettel met de zege de titel naar zich toe haalde. Hierop dacht Domenicali aan het opgeven van zijn positie. "Ik ben bij mezelf ten rade gegaan en vroeg me af of ik wel of niet moest aanblijven. Ik kwam echter tot de conclusie dat aftreden een verkeerde beslissing zou zijn," zei hij tegen La Repubblica.

"Ik ken het team door en door en denk dat ik de juiste persoon ben om ervoor te zorgen dat we de vruchten plukken van wat we de afgelopen maanden hebben gedaan. In Maranello is het roer omgegooid en ik denk dat we snel de resultaten gaan zien van ons harde werk."

Kind te koop op Marktplaats

Op Marktplaats.nl stond vandaag een opmerkelijke advertentie. Arthur, 11 jaar, werd namelijk aangeboden voor helemaal niets. Marktplaats heeft de advertentie inmiddels verwijderd, maar een oplettende user van FOK! heeft het tijdig in de gaten gehad.

"Arthur is een probleem voor ons gezin we zouden hem graag weg willen voor helemaal niks. hij wil zelf ook naar een ander gezin hij heeft er zo geen zin meer in. en we willen het beste voor hem. hij is 11 jaar", zo stond onder een foto van de 11-jarige vermeld. 

Of het aanbod om Arthur op te kunnen halen serieus genomen moet worden, of dat het hier om een 'grap' gaat, is onbekend.

Twee zeehonden in koelcel vishandel aangetroffen

Bij een vishandel in Venlo zijn dinsdag twee levende zeehonden in een koelcel aangetroffen. De politie kwam de dieren na een anonieme tip op het spoor. Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben de dieren uit de koelcel in het pand aan de Rijnaakkade gehaald en naar een geschikt opvangadres gebracht.

De dieren verkeren in relatief goede gezondheid. Wat de 47-jarige eigenaar met de zeehonden wilde doen is onduidelijk. Hij is opgepakt en krijgt een proces-verbaal vanwege overtreding van de Flora- en Faunawet, meldt de VWA.

Bij de woning van de man werd in september vorig jaar al een controle uitgevoerd. Toen werden er geen zeehonden aangetroffen.


Twee zeehonden in koelcel vishandel aangetroffen (Foto: Novum)

Moslims bieden bescherming kerken aan

Moslimorganisaties in Nederland hebben de koptische kerken die op de uitgebrachte lijst van Al Qaida staan bescherming aangeboden tegen de terroristen. Het aanbod is gezamenlijk gedaan door de Nederlandse Moslim Raad (NMR), de Raad Marokkaanse Moskeeën Nederland en de Federatie Islamitische Organisaties (FION). De pastoor van de koptische kerk in Amsterdam geeft aan het aanbod 'serieus te overwegen'.

Woordvoerders van deze drie organisaties roepen alle moslims in Nederland op om de aanslagen en dreigementen van Al Qaida openlijk te veroordelen: "Juist wij moeten dit doen, omdat al-Qaeda stelt in naam van de islam te handelen. Christelijke kopten, wij en trouwens alle Nederlanders hebben juist dezelfde vijanden: de terroristen. Hoogste tijd om dit luid duidelijk te maken. Bij de gedachte dat christelijke kopten hier in Nederland worden aangevallen, kunnen wij niet meer slapen."

Limburg wil geld voor ondermaatse dijken

Veel dijken in Limburg voldoen niet aan de wettelijke veiligheidsnormen, omdat ze niet hoog en stabiel genoeg zijn. De provincie eist extra geld van het rijk om de noodzakelijke dijkversterkingen te kunnen uitvoeren.

Limburg heeft die boodschap overgebracht aan staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA), zo werd dinsdag bekendgemaakt. De provincie baseert zich op een rapport van de waterschappen en Rijkswaterstaat over de veiligheid van de primaire waterkeringen langs de Maas.

Daaruit blijkt dat 'veel meer werkzaamheden' moeten worden verricht 'om de veiligheid te garanderen tot op het wettelijk verplichte niveau'. Na het hoogwater in de jaren negentig zijn al veel dijken verstevigd, maar zij voldoen niet aan de landelijke standaard die sinds 2005 voor Limburg geldt.

En het rijk is verantwoordelijk voor de financiering van de verdere dijkversterkingen, benadrukt de provincie. Limburg wil dat uiterlijk in 2020 alle primaire waterkeringen voldoen aan de veiligheidsnormen.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het kabinet zich zal inspannen voor veilige dijken en waterkeringen. Ook worden de voorstellen van de zogeheten Deltacommissie uitgewerkt. Die adviseerde een paar jaar geleden om de komende decennia fors te investeren in onder meer het verhogen en versterken van veel dijken. Hiervoor zou jaarlijks 1 miljard euro moeten worden uitgetrokken.

Presentatie nieuwe Ferrari eind januari

Ferrari zal de nieuwe bolide eind januari aan het publiek gaan tonen, zo maakte de Italiaanse renstal bekend. Vlak voor de kerst werden al de eerste delen van het nieuwe chassis na een serie crashtests goedgekeurd door de FIA.

De nieuwe bolide zal op 1 februari in Valencia het debuut op de baan beleven. Vorig seizoen eindigden de Italianen met de F10 als derde in het constructeurskampioenschap en liep Fernando Alonso de titel bij de coureurs net mis.

Dancefestival Defqon 1 naar Biddinghuizen

Dancefestival Defqon 1 verhuist van Almere naar Biddinghuizen. Dat zei een woordvoerder van de gemeente Dronten, waar Biddinghuizen onder valt, vandaag. Het evenement dreigde de laatste jaren uit zijn voegen te barsten en kan in Biddinghuizen doorgroeien.

Defqon 1 vond de afgelopen jaren plaats op het Almeerderstrand en is een begrip in de wereld van de hardere dancestijlen. Vorig jaar trok het festival ruim 40.000 bezoekers en waren de toegangskaarten binnen een uur uitverkocht.

Op het festivalterrein in Biddinghuizen waar ook Lowlands wordt georganiseerd, biedt de gemeente organisator Q-dance de gelegenheid uit te breiden. De partijen zijn in onderhandeling over een contract van tien jaar en de woordvoerder sluit niet uit dat Defqon 1 in de toekomst een meerdaags evenement wordt. Het vindt plaats rond juni.

Eervolle nederlaag Schoorel tegen Federer

Thomas Schoorel heeft zich niet weten te plaatsen voor de tweede ronde van het ATP-toernooi van Doha. De Amsterdammer verloor op een eervolle wijze van de nummer twee van de wereld Roger Federer met 7-6 (3) en 6-3.

Schoorel startte brutaal aan de wedstrijd en wist het Federer bij vlagen knap lastig te maken. Het resulteerde in drie setpoints op 5-4 in de set, maar deze werden sterk weggeserveerd door Federer. De Zwitser sloeg vervolgens toe in de tiebreak, waarin Schoorel teveel foutjes maakte.

Ook in de tweede set bleef Schoorel in het begin goed meegaan en creeërde ook twee breakkansen. Federer werkte deze echter weer beide weg en sloeg zelf een game later toe op zijn eerste(!) breakpoint van de wedstrijd. Deze stond hij niet meer af, waardoor Schoorel ook zijn tweede optreden in een ATP-toernooi ziet eindigen in de eerste ronde.

Haase naar tweede ronde Cennai

Robin Haase heeft zijn eerste wedstrijd van 2011 winnend afgesloten. Op het ATP toernooi van Cennai won Haase in drie sets van de Canadees Frank Dancevic. Het werd 6-7 (6), 6-4 en 6-4.

In de eerste set hadden beide spelers één break, waarna Dancevic de tiebreak won. In het vervolg bleef Haase het moeilijk houden tegen de nummer 269 van de wereld, maar door één break in beide sets wist Haase zich te plaatsen voor de tweede ronde.

Rodriguez twijfelt over grote rondes

Joaquim Rodriguez was vorig jaar de eerste op de UCI ProTour ranglijst. De Spanjaard dankte dit aan zijn goede optreden in het voorjaar en zijn goede prestaties in de Tour de France en de Vuelta a Espana. Dit seizoen rijdt de renner van Katusha ook weer een vol voorjaar, maar laat het van zijn vorm afhangen welke grote rondes hij rijdt.

"Als ik me na Luik-Bastenaken-Luik zo voel als vorig jaar, zal ik me richten op de Tour en de Vuelta," zei hij tegen Biciciclismo. In het voorjaar komt Rodriguez onder andere in actie tijdens de Tirreno-Adriatico, de Ronde van Catalonië, de GP Miguel Indurain, Milaan-San Remo, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Stookolie in Noordzeekanaal na aanvaring

Het Noordzeekanaal is maandag vervuild geraakt nadat een binnenvaarttanker en een kustvaartschip op elkaar waren gebotst. De tanker lekte daarna een onbekende hoeveelheid stookolie in het water, meldt Rijkswaterstaat dinsdag.

De aanvaring vond omstreeks 19.30 uur plaats bij de Mercuriushaven in Amsterdam. Nog onduidelijk is hoe het ongeluk kon gebeuren. De tanker is na de botsing begeleid naar een havenbekken waar het meteen werd afgesloten met olieschermen. De resterende olie is daar uit de tank gepompt.

Specialisten zijn dinsdag bezig met opruimwerkzaamheden. De olie heeft zich voornamelijk verspreid aan de noordoever van het Noordzeekanaal tussen het Cornelis Douwes Kanaal West en de Coentunnel.

'Reclame-onderbrekingen publieke omroep'

Televisiedeskundige Bert van der Veer denkt dat het een goed idee is om programma's op de publieke omroep te laten onderbreken voor reclame. Dit oppert Van der Veer in het opinieweekblad HP/De Tijd. Volgens hem is dit een prima oplossing om de geldproblemen bij de publieke omroep deels op te lossen.

Van der Veer: "De STER mag in een uur niet meer dan twaalf minuten aan commercials uitzenden en wat echt geheel uit den boze is, ja, zelfs wel als vloeken in de kerk: centre breaks, reclameblokjes midden in een programma. Tamelijk onaangenaam, nogal lucratief. Ik heb 25 miljoen voor de publieke omroep gevonden."

Programma's van de publieke omroep trekken miljoenen kijkers. Het bereik van de reclame-onderbrekingen zou dan ook groot zijn.

"In de eerste volle week van 2011 staan op Nederland 1 om 20.30 uur de volgende kijkcijferkanonnen geprogrammeerd: Spoorloos, Blik op de weg, Tussen Kunst & Kitsch, Wie is de Mol, Flikken Maastricht, Op Zoek Naar Zorro en Boer Zoekt Vrouw. Als die zeven programma's, die het best kunnen hebben, voor vijf minuten onderbroken zouden worden, schat ik dat de opbrengst op jaarbasis 25 miljoen euro kan bedragen", aldus Van der Veer.

Een spotje van 30 seconden kan bij Boer Zoekt Vrouw al 16.000 euro opbrengen. Volgens Van der Veer loont het de moeite om hiervoor de wet aan te passen: "Want als het slecht met je bedrijf gaat, en dat weet iedere middenstander, ga je niet alleen op de kosten letten, maar ook eens kijken of de inkomsten te verhogen zijn."


Bert van der Veer:
Reclame-onderbrekingen tijdens programma's publieke omroep

Boulahrouz weer in ziekenboeg Stuttgart

VfB Stuttgart-verdediger Khalid Boulahrouz heeft wederom een spierblessure opgelopen. De verdediger kreeg de blessure in zijn dijbeen tijdens het trainingskamp, in het Turkse Belek, van de Duitse club. Het is niet bekend hoelang de speler uit de roulatie is.

Boulahrouz stond vorig maand ook al een tijdje aan de kant met een spierblessure. De international was alleen inzetbaar in de laatste duels voor de winterstop. Hij moet nu weer noodgedwongen vanaf de zijlijn toekijken.

Naast Boulahrouz viel ook Marc Ziegler uit met een blessure. De reservekeeper heeft een pijnlijke knie.

Ree dood bij botsing met vliegtuig Eindhoven

Een vliegtuig van Ryanair is maandagavond op de landingsbaan van Eindhoven Airport op een ree gebotst. Dat heeft een woordvoerder van de luchthaven dinsdag gezegd. De ree heeft de botsing niet overleefd.

Het toestel kwam uit Dublin en had 168 passagiers aan boord. Tijdens het taxiën stak een ree plotseling de landingsbaan over. Een aanrijding was onvermijdelijk.

De passagiers hebben volgens de zegsman vrijwel niets gemerkt van de botsing. Het toestel raakte licht beschadigd. Na reparatie kon het toestel drie uur later weer terugvliegen naar de Ierse hoofdstad.

Volgens de woordvoerder was het nog niet eerder voorgekomen dat een vliegtuig en een ree op de luchthaven in Eindhoven met elkaar in botsing kwamen.

63 miljoen games gekocht in Groot-Brittannië in 2010

Het is haast niet te geloven, maar er zijn 63 miljoen games verkocht, zowel voor consoles als de PC, in het Verenigd Koninkrijk in 2010. Dit houdt in dat er gemiddeld één game per persoon is gekocht.

De gehele markt was zo’n £2,875 miljard waard. De Xbox 360 bracht het meeste in de lade onder de consoles, zo'n £232 miljoen. De PS3 zit daar vlak achter met £229 miljoen. Beide consoles samen zijn zo'n 2,3 miljoen keer over de toonbank gegaan. Qua software heeft de Xbox 360 het ook beter gedaan met zo'n 18,2 miljoen verkochte games (£538 miljoen) dan de PS3. Die laatst genoemde behaalde 13,8 miljoen verkopen en dat is goed voor zo'n £414 miljoen. Alle software samen is goed voor zo'n £1,45 miljard.

Helaas heeft het bedrijf UKIE dat de cijfers presenteerde niet de cijfers van Nintendo bekend gemaakt. UKIE director general Mike Rawlinson had het volgende te zeggen:”Despite 2010 being a tough year for the economy, the video games and interactive entertainment industry continues to perform strongly.”

In 2009 was de waarde van de markt £3,3 miljard, dus zelfs de game-industrie heeft een enorme klap ondergaan. Wel belangrijk is dat de getallen alleen gebaseerd zijn op de verkoop van tastbare spellen. Alle winst door DLC en dergelijke zijn niet opgenomen in de cijfers.

Selectie Feyenoord brengt eerbetoon aan Moulijn

De spelers van Feyenoord brengen dinsdagmiddag een eerbetoon aan Coen Moulijn. De hele selectie verzamelt zich om 16.00 uur bij het borstbeeld van de afgelopen nacht overleden clubicoon. De uitvaart van Moulijn vindt zaterdag plaats. Omdat Feyenoord dan een trainingskamp heeft belegd in Oman, zijn de selectie en technische staf dan hoogstwaarschijnlijk niet aanwezig.

Er wordt nog wel gekeken naar de mogelijkheid om het trainingskamp van Feyenoord te verzetten, maar volgens een woordvoerder wordt dat een lastig verhaal. "Daarom brengen we vanmiddag ook een eerbetoon. De spelers zijn aangeslagen door het nieuws. Coen kwam nog vaak op de club en maakte dan met iedereen een praatje."

Woensdag bij de wedstrijd tussen Sparta en Feyenoord om de Zilveren Bal wordt uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Moulijn. Op het Kasteel zal een minuut stilte worden gehouden en de spelers treden aan met rouwbanden. Ook voor de eerste thuiswedstrijd na de winterstop, 22 januari tegen De Graafschap, wordt nagedacht over een eerbetoon. Over de invulling daarvan is nog niets bekend.

Mogelijk internationaal netwerk achter zedenzaak

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Robert Mikelsons, maakte mogelijk deel uit van een internationaal kinderpornonetwerk. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) is samen met het Nederlandse Forensisch Instituut, Interpol en Europol begonnen aan een opsporingsonderzoek.

Dat zei korpschef Ruud Blik dinsdag tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van het KLPD. Volgens hem is momenteel een gespecialiseerd team van twintig man bezig met het opsporen van het netwerk dat op grote schaal kinderporno zou produceren en verspreiden.

De 27-jarige Mikelsons wordt van ernstig seksueel misbruik met tientallen kinderen op zeker drie Amsterdamse kinderdagverblijven verdacht en heeft in een onbekend aantal zaken een bekentenis afgelegd. Maandag werd duidelijk dat een groot deel van de kinderpornobeelden op zijn computers is ontsloten.

Afellay staat voor debuut bij Barcelona

Trainer Pep Guardiola van FC Barcelona kan in het bekerduel van woensdag tegen Athletic Bilbao een beroep doen op Ibrahim Afellay. De ex-PSV is dan voor het eerst speelgerechtigd voor de Catalanen. Ook kan de coach weer een beroep doen op Carles Puyol en Lionel Messi.

In de debuutwedstrijd van Afellay moet Barcelona vol aan de bak om de kwartfinales van de Copa del Rey te bereiken. Het eerste duel in Camp Nou leverde een 0-0 gelijkspel op.

Verdediger Puyol is sneller dan verwacht terug van een spierblessure. Sterspeler Messi keert terug van een iets langere vakantie.

Ruim 6,5 miljoen vierkante meter kantoor leeg

Ruim 6,5 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte in Nederland staat leeg. Dat is bijna 14 procent van het totaal, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van DTZ Zadelhoff.

De vastgoedadviseur verwacht dat in de toekomst nog minder kantoorruimte wordt gebruikt wegens de afname van de beroepsbevolking en het aantal vaste werkplekken.

"Er is veel te veel gebouwd, het aantal kantoorarbeidsplaatsen groeit niet, het aantal meters per persoon neemt af en de gebruiksintensiteit neemt toe", zei directeur Cuno van Steenhoven van DTZ Zadelhoff.

Ruim 6,5 miljoen vierkante meter kantoor leeg
Ruim 6,5 miljoen vierkante meter kantoor leeg (Foto: ANP)

Iran bevestigt uitnodiging voor nucleaire tour

De regering van Iran bevestigt dat zij de wereldmachten en hun bondgenoten in de Arabische en de Derde wereld heeft uitgenodigd voor een rondgang langs de nucleaire faciliteiten in het land. "Uitgenodigd zijn de Europese Unie, de beweging van Niet-Gebonden Landen (NAM) en vertegenwoordigers van 5+1 landen", zei een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

De 5+1 landen zijn de landen die met Iran over zijn omstreden nucleaire programma onderhandelen: de vijf permanente lidstaten van de VN-Veiligheidsraad -de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk- plus Duitsland. Volgens de uitnodigingsbrief waarin Associated Press inzage heeft gekregen geldt de uitnodiging niet voor alle zes landen individueel. Zo worden de VS niet uitgenodigd.

In de brief wordt het weekeinde van 15 en 16 januari als datum voor het bezoek voorgesteld. Op het programma staat ook een ontmoeting met 'hoge regeringsfunctionarissen'. Alle kosten van het bezoek zijn voor rekening van Iran.

Drie jaar geleden brachten zes diplomaten al een bezoek aan een fabriek in Isfahan waar uraniumerts wordt bewerkt tot uraniumgas dat vervolgens kan worden verrijkt. De diplomaten zeiden destijds op basis van het bezoek geen inschatting te kunnen maken van het doel van het Iraanse atoomprogramma.

Het nieuwe aanbod lijkt verder te gaan: er zijn meer landen uitgenodigd en er kunnen meer fabrieken worden bezocht. Volgens een diplomatieke bron staat er een bezoek gepland aan de kerncentrale in Bushehr en de verrijkingscentrale in Natanz. Ook staan ontmoetingen gepland met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken en chef van het Iraanse atoomprogramma Ali Salehi en met Saeed Jalili, de belangrijkste nucleaire onderhandelaar van Teheran.

Het aanbod komt slechts enkele weken voordat Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland opnieuw in gesprek gaan over het Iraanse atoomprogramma. Het lijkt erop dat Iran vooraf steun probeert te krijgen. De nieuwe overlegronde vindt waarschijnlijk eind januari plaats in Istanbul. De bedoeling is te onderzoeken of er voldoende grond is voor meer inhoudelijke besprekingen over het Iraanse atoomprogramma.

Volgens de Verenigde Staten en zijn bondgenoten is het Iraanse atoomprogramma een dekmantel voor de fabricage van kernwapens. Iran ontkent dit en zegt dat het programma slechts gericht is op het ontwikkelen van kernenergie.

Jonge fietssmijters gepakt door eigen filmpje

Twee 14-jarige fietsvandalen uit Bergen op Zoom zijn dinsdag aangehouden nadat ze hun daad op het internet hadden gezet. In een zelfgemaakt YouTube-filmpje is te zien hoe de jongens een gestolen fiets van de tiende verdieping van een flat aan de Heiningen smijten, meldt de politie.

Na een tip konden de twee jongens worden aangehouden in hun ouderlijk huis. De twee tieners konden na verhoor weer gaan. Mogelijk hebben ze meer vernielingen op hun naam staan. De politie sluit niet uit dat er meer verdachten worden aangehouden.

Doodsbedreigingen voor vriendin Justin Bieber

Selena Gomez heeft diverse doodsbedreigingen ontvangen van fans van Justin Bieber. De 18-jarige actrice en de twee jaar jongere zanger werden maandag zoenend gespot op een privéjacht in de Caraïben. Bieberfans laten massaal hun ongenoegen blijken op Twitter.

Gomez wordt bestookt met berichtjes vol haat en verwijten. Meisjes met liefdesverdriet dreigen haar te vermoorden of een einde aan hun eigen leven te maken. De Disney-ster heeft nog niet gereageerd op de bedreigingen.

Bieber en Gomez ontkenden tot nu toe dat ze een stel vormen, maar de paparazzikiekjes tijdens hun gezamenlijke vakantie doen anders vermoeden. De foto's tonen de twee tienersterren zoenend en knuffelend op een boot.

Justin Bieber zei daags voor de bedreigingen aan het adres van zijn vriendin al genoeg zorgen aan zijn hoofd te hebben. De 16-jarige kampt met slapeloosheid. "Dan denk ik aan alle dingen waarvoor ik overdag niet genoeg tijd had om aan te denken ", zei hij in een interview met Vanity Fair. "Zoals familie en God."


Doodsbedreigingen voor vriendin Justin Bieber (Foto: Novum)

PVV wil EU-ambassade verplaatsen naar Jeruzalem

De diplomatieke vertegenwoordiging van de Europese Unie in Israël moet ogenblikkelijk worden verplaatst van Ramat Gan bij Tel Aviv naar Jeruzalem. Ook een toekomstige EU-ambassade moet daar worden gevestigd, vindt PVV-Europarlementariër Daniël van der Stoep, die momenteel in Israël is voor een werkbezoek.

Hij roept de Europese Commissie op om meteen werk te maken van zijn voorstel. "Jeruzalem is de enige en ondeelbare hoofdstad van Israël. De Europese Unie moet een duidelijk signaal geven aan de internationale gemeenschap dat zij achter de joodse staat Israël staat en duidelijk aangeeft dat Jeruzalem, van oost tot west, Israëlisch grondgebied is en zal blijven."

Het standpunt van de PVV'er is omstreden. Ook de Palestijnen maken aanspraak op een deel van Jeruzalem als hun toekomstige hoofdstad. PVV-leider Geert Wilders pleit er al langer voor om ook de Nederlandse ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Servië verslaat ook Australië in Hopman Cup

Het Servische tennisduo Novak Djokovic en Ana Ivanovic heeft dinsdag bij de Hopman Cup ook Australië verslagen. Djokovic bezorgde Servië de beslissende tweede overwinning door Lleyton Hewitt overtuigend met 6-2 6-4 te verslaan.

Ana Ivanovic was in de eerste partij met 6-4 6-0 te sterk voor Alicia Molik. Het Servische tweetal speelt donderdag tegen België. In dit duel wordt bepaald welk land als groepswinnaar doorgaat naar de finale. Het Belgische duo Justine Henin en Ruben Bemelmans won dinsdag met 3-0 van Kazachstan.

Metroverkeer Amsterdam CS stil door rook

Op Amsterdam CS is dinsdagmiddag een metrostel oververhit geraakt. Hierdoor ontstond veel rook en moesten passagiers worden geëvacueerd.

Het euvel ontstond rond 13.30 uur, maar drie kwartier later kon alweer door de tunnel bij het station worden gereden. Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat al snel duidelijk was dat er geen brand was. De stroom werd uitgeschakeld, waarna het defecte metrostel werd weggesleept.

Het GVB heeft de lijnen 51, 53 en 54 tijdelijk omgeleid, laat een woordvoerder weten. De oorzaak van het technische defect wordt onderzocht.

'Zes op tien coffeeshops moeten dicht'

Bijna zes op de tien coffeeshops moeten hun deuren sluiten als het kabinet het plan om 350 meter afstand tussen coffeeshops en scholen te houden, doorzet. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad in veertien gemeenten met tien of meer shops.

Van de ruim 660 coffeeshops in Nederland staan er 442 in deze veertien gemeenten. Ruim 58 procent van deze zaken zou bij uitvoering van het kabinetsplan moeten sluiten.

In Amsterdam ligt dat percentage nog hoger. Van de 223 coffeeshops liggen er 187 binnen het afstandscriterium. De hoofdstedelijke gemeenteraad was overigens eind 2008 al niet erg gecharmeerd van een soortgelijk plan van het vorige kabinet. Toen ging het nog om 250 meter. Er zouden al genoeg waarborgen zijn om te voorkomen dat jongeren in coffeeshops komen.

Het uiteindelijke aantal sluitingen kan volgens het onderzoek nog groeien. Er is uitgegaan van een loopafstand van 350 meter tot basis- en middelbare scholen, maar het kabinet zou de hemelsbrede afstand willen hanteren.

Het kabinet komt nog deze maand met een nieuwe drugsnota, waarin onder meer de plannen over het afstandscriterium worden gepresenteerd. Ook de omstreden wietpas komt daarin aan de orde.


'Zes op tien coffeeshops moeten dicht' (Foto: Novum)

Eneco stapt volledig over op groene stroom

Alle klanten van Eneco krijgen voortaan groene stroom. Eneco is de eerste van de grotere energieleveranciers in Nederland die deze stap maakt. Het betekent echter niet dat alle stroom van Eneco uit een duurzame bron komt, tekent Greenpeace aan.

Eneco maakte de stap dinsdag bekend, maar het bedrijf heeft nog wel gascentrales in Nederland. "Dat is wel een stuk beter dan de kolencentrales die Essent en Nuon hebben", zegt campagneleider Energie bij Greenpeace Florian van Olden. Een gascentrale stoot volgens hem half zoveel CO2 uit. "Maar groen is het niet. Helaas kunnen we nog niet zonder."

De energie van gascentrales kan toch als groen worden aangemerkt door groencertificaten te regelen. Die kunnen worden verkregen door bijvoorbeeld windmolens te bouwen, maar ook door ze in te kopen bij waterkrachtcentrales in Noorwegen.

"Die stoten inderdaad geen CO2 uit, maar ze zijn twintig tot dertig jaar geleden gebouwd. Simpelweg omdat dit voor Noorwegen de goedkoopste manier is om aan elektriciteit te komen", zegt Van Olden. "Van duurzame innovatie is dan dus geen sprake."

Een woordvoerder van Eneco zegt dat een deel van de groencertificaten inderdaad bij Noorwegen is ingekocht. Hij wijst er echter op dat die certificaten maar een keer kunnen worden aangeschaft en niet doorverkocht.

Na Essent en Nuon is Eneco de grootste energieleverancier in Nederland. Eneco is niet de eerste die overstapt op groene stroom, benadrukt Van Olden. "Het veel kleinere Nederlandse Windunie levert bijvoorbeeld al langer echt groene stroom met windmolens als energiebron. Maar van de grotere leveranciers is Eneco veruit het beste bezig."

Zes tafeltennissers zeker van WK

Tafeltennissters Li Jiao, Li Jie en Elena Timina mogen naar het WK in Rotterdam. De drie werden op basis van de wereldranglijst door de Nederlandse Tafeltennisbond NTTB aangewezen. Bij de mannen werden Michel de Boer, Daan Sliepen en Barry Wijes al uitgekozen voor het mondiale titeltoernooi dat van 8 tot en met 15 mei in Ahoy wordt afgewerkt.

Omdat Nederland het WK organiseert mogen er zowel bij de mannen als bij de vrouwen zeven deelnemers worden afgevaardigd in plaats van de gebruikelijke vijf. De komende vier maanden wordt een aantal kwalificatietoernooien gespeeld waarbij zowel bij de mannen als bij de vrouwen drie spelers uit de bondsselectie zich voor het WK kunnen plaatsen.

De resterende twee plaatsen worden door de technisch directeur van de NTTB aangewezen.

Groot verkeersongeluk in Polen door dichte mist

Door dichte mist boven een met ijs bedekte snelweg in het zuiden van Polen zijn dinsdag veertig auto's betrokken geraakt bij een ongeluk. Twee mensen kwamen om het leven en vijf personen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat heeft een woordvoerder van de regionale brandweer gezegd.

Het ongeval vond plaats nabij de stad Gliwice op een deel van de A4 van Katowice naar Zgorzelec, op de grens met Duitsland. De weg werd tijdelijk afgesloten om de verongelukte auto's weg te slepen.

Oud-speler St. Pauli bekent omkoping

Een oud-speler van de Duitse voetbalclub St. Pauli heeft toegegeven dat hij meer dan 100.000 euro heeft gekregen om de uitslagen van vijf wedstrijden te beïnvloeden. Volgens het blad Stern is een Nederlander de spil in de affaire die morgen in een reportage uit de doeken wordt gedaan.

Aanvaller René Schnitzler zegt in de seizoenen 2007/2008 en 2008/2009 van een Paul geld te hebben ontvangen om wedstrijden te beïnvloeden, maar uiteindelijk niet meegewerkt te hebben. Volgens Stern gaat het om Paul R. die op de betreffende duels bij Aziatische wedkantoren veel geld heeft ingezet. R. zou ook banden hebben met een eerder uitgekomen omkoopschandaal.

Het waren vijf wedstrijden uit de Tweede Bundesliga, waarvan er één gewonnen werd, één gelijk en de andere drie werden verloren. Bij twee wedstrijden werd Schnitzler helemaal niet opgesteld en bij slechts één duel speelde hij de volledige 90 minuten. De spits geeft toe verslaafd te zijn aan het gokken. "Vanaf mijn achttiende is er vrijwel geen dag geweest dat ik niet gegokt heb."

St. Pauli is geschokt door de onthulling. "Maar verbaasd zijn we niet. We wisten dat hij (Schnitzler, red.) problemen had, we wilden hem helpen maar dat wilde hij niet."

Agent verdacht van ontucht met jongen

Een 36-jarige agent van het korps Gelderland-Midden is dinsdag aangehouden op verdenking van ontuchtige handelingen met een minderjarige jongen. De agent is hangende het onderzoek geschorst, laat het korps weten.

De aangifte tegen de agent is gedaan door een jongen uit de gemeente Ede. De agent is opgesloten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Bureau Veiligheid en Integriteit van het korps Gelderland-Midden in samenwerking met de afdeling Zeden van het korps Gelderland-Zuid.

Topvrouw ProRail krijgt maximumsalaris

Interim-bestuurder Claudia Zuiderwijk van ProRail, die topman Bert Klerk tijdelijk opvolgt, gaat 188.000 euro op jaarbasis verdienen. Ze krijgt geen bonussen of andere extra's. Dat heeft een woordvoerder van de spoorbeheerder dinsdag gezegd.

Met dit bedrag zit Zuiderwijk precies op het maximum dat oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) heeft vastgesteld, stelt ProRail. Eurlings bepaalde in september dat bestuurders van ProRail zich aan de Balkenende-norm moeten houden. Dat betekent een maximumsalaris van 188.000 euro. "Wij houden ons aan de norm die de politiek heeft vastgesteld", zegt de woordvoerder van ProRail.

De woordvoerder wijst erop dat het niet de bedoeling is dat Zuiderwijk het hele bedrag daadwerkelijk ontvangt, omdat het niet waarschijnlijk is dat ze een jaar zal volmaken. Haar contract loopt af zodra er een definitieve opvolger is gevonden voor Klerk, die maandag aankondigde dat hij om gezondheidsredenen per 1 februari opstapt.

De SP had eerder dinsdag Kamervragen gesteld over het salaris van Zuiderwijk. Kamerlid Paulus Jansen wees erop dat Zuiderwijk enkele maanden geleden in beeld was als nieuwe directeur van het Amsterdamse Gemeentelijk Vervoerbedrijf, maar zou zijn afgehaakt omdat het salaris onder de Balkenende-norm moest blijven.

Taakstraffen geëist voor kieslijstfraude SP'ers

Tegen drie oud-leden van de SP is dinsdag een taakstraf van 120 uur geëist voor het indienen van een valse kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in de Friese gemeente Skarsterlân. Een vierde verdachte krijgt als het aan justitie ligt een taakstraf van zestig uur. Hij vervalste de handtekening van partijvoorzitter Jan Marijnissen.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de leden van de SP-werkgroep zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Een 52-jarige man uit Joure, een 49-jarige man uit Oudehaske en een 58-jarige vrouw uit Heerenveen wilden met de valse kieslijst toch mee doen aan de verkiezingen in maart 2010. Een 70-jarige man uit Leeuwarden, vader van een van de andere verdachten, had de lijst op naam van Marijnissen ondertekend.

De partij ging eerder niet akkoord met deelname omdat de verkiezingen onvoldoende waren voorbereid en een zelfstandige afdeling ontbrak. De rechtbank in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.

Artis trekt minder bezoekers

Ruim 1,13 miljoen mensen hebben vorig jaar Artis bezocht, 6 procent minder dan in 2009. De Amsterdamse dierentuin is toch tevreden, mede omdat in 2010 winst werd geboekt. Artis verwacht dat 2011 ook een goed jaar wordt.

De dierentuin wijt het teruglopende bezoekersaantal aan de economische crisis. Leden kwamen vorig jaar wel vaker dan in 2009, volgens de dierentuin vanwege het vernieuwde tijdschrift.

Vorig jaar begon Artis met de renovatie van het monumentale Apenhuis en het Vogelhuis, die in 2011 worden opgeleverd. Ook de Fazanterie werd vernieuwd.

Safaripark Beekse Bergen blikt ook tevreden terug op 2010. Het park in Hilvarenbeek trok vorig jaar 801.000 bezoekers, 5000 meer dan in 2009.

Er werden meer abonnementen verkocht, mede omdat de 'big five' nu in het park rondlopen. Naast luipaard, olifant, neushoorn en leeuw kan sinds deze zomer ook de buffel worden gezien. Het safaripark Beekse Bergen hoopt dit jaar het huidige recordaantal van 809.000 bezoekers te breken.

OM looft beloningen uit voor tip 'Tattoo killers'

Justitie looft een beloning uit voor de tip die leidt tot de oplossing van de gewelddadige moord op Onno Kuut. Het levenloze lichaam van de 30-jarige Kuut werd in 2009 gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Hij behoorde mogelijk tot de bende die bekendstaat als de 'Tattoo killers'.

De politie is ook op zoek naar meer informatie over andere liquidaties die mogelijk verband houden met de moord op Kuut. Het gaat om de moord op de 34-jarige August Adjoeba die in 2008 voor zijn flat in Amsterdam werd doodgeschoten. Ook wil de politie meer duidelijkheid over twee vermoorde mannen die in februari 2009 werden gevonden bij een pannenkoekenhuis langs de A4 ter hoogte van Leiderdorp.

Het Openbaar Ministerie heeft beloningen van 20.000 en 30.000 euro uitgeloofd voor informatie die leidt tot de oplossing van de liquidaties. Het programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de moord op Kuut.

Het lichaam van Kuut werd anderhalve maand na de moorden bij het pannenkoekenhuis gevonden. Hij behoorde mogelijk tot de Tattoo killers-bende. Kuut bleek namelijk dezelfde Chinese tekens op zijn rug getatoeëerd te hebben als de vier mannen die vastzitten voor een poging tot liquidatie op drugshandelaar Marlon Dalfour in Amsterdam in 2009.

Een vijfde verdachte van deze liquidatiepoging is Evert Sijahailatua, die op de nationale opsporingslijst staat. De recherche heeft het onderzoek naar zijn verblijfplaats inmiddels uitgebreid naar België, omdat hij daar mogelijk verblijft of heeft verbleven.


OM looft beloningen uit voor tip 'Tattoo killers' (Foto: Novum)

'Geldnood dreigt voor PSV'

Financiële problemen dreigen voor PSV, meldt NRC Handelsblad dinsdagmiddag. In het jaarverslag van de club valt te lezen dat nog dit seizoen een nieuwe sponsorovereenkomst moet worden gesloten. Ook met banken moeten nieuwe afspraken worden gemaakt. Anders is de club mogelijk 'niet in staat haar verplichtingen af te wikkelen'. PSV maakte vorig seizoen 17,5 miljoen euro verlies.

Volgens de krant is voorzitter Tiny Sanders zich bewust van de problemen en is hij de club aan het saneren. Ook lijken nieuwe deals met sponsor Philips en banken haalbaar. "We maken ons niet direct zorgen over het voortbestaan, maar het is wel zo dat PSV niet op de huidige weg verder kan gaan. De directie onderhandelt op dit moment met verschillende partijen, onder wie hoofdsponsor Philips, met wie het contract afloopt," laat PSV tegenover de NRC weten.

F-16 beschadigd door botsing met brandweerbusje

Een F-16 is vrijdag beschadigd geraakt toen een busje van de brandweer op de luchtmachtbasis in Leeuwarden tegen een trekker botste die de straaljager voorttrok. Dat heeft een woordvoerder van de luchtmacht dinsdag gezegd.

De trekker trok de F-16 over de taxibaan toen het busje door nog onbekende oorzaak tegen de trekker botste. Door de aanrijding klapte het voorwiel van de straaljager dubbel en kantelde de F-16 voorover.

Het gevechtsvliegtuig is maandag weggetakeld. De omvang van de schade is niet bekend.

Makers Flight Control en Puzzle Quest werken samen

De Australische makers van het iPhone-spel Flight Control en het puzzelavontuur Puzzle Quest: Challenge of the Warlords gaan samenwerken. Firemint, het bedrijf achter Flight Control, heeft namelijk Infinite Interactive overgenomen. Alle werknemers van Infinite Interactive verhuizen naar het kantoor van Firemint in Melbourne. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

"Door de samenwerking kunnen we verder werken aan enkele leuke concepten. Wij kunnen ons weer helemaal richten op het ontwerpen van spellen", laat een woordvoerder van Infinite Interactive weten. Puzzle Quest was vier jaar geleden een reddende engel voor het bedrijf dat toen wel een financieel steuntje in de rug kon gebruiken.

Het puzzelspel werd geroemd om de wijze waarop het puzzelelementen combineerde met een rollenspel. In 2009 scoorde Firemint zijn eerste grote hits op de iPhone met het tactische spel Flight Control en de racegame Real Racing. Vorig jaar januari maakte Firemint bekend twee miljoen exemplaren te hebben verkocht van Flight Control voor de iPhone. Sinds die tijd is het tactische vliegspel ook uitgegeven voor de iPad en de Playstation 3. De werknemers van Infinite Interactive blijven werken aan een onaangekondigd spel.


Bioscoopbranche groeit ondanks downloads

2010 was weer een goed jaar voor bioscopen, filmtheaters en arthouses. Zowel de recette als het bezoekersaantal steeg. In 2010 kochten 28,1 miljoen mensen een bioscoopkaartje. Dit maakte drs. Wilco Wolfers, voorzitter NFC, vandaag bekend in het Amsterdamse Pathé Tuschinski.

In totaal bezochten 28.178.048 mensen in 2010 een bioscoop, filmtheater of arthouse tegenover 27.316.685 in 2009. De totale box office steeg naar een recordhoogte van 219.308.194 euro, een stijging van 9,02 procent ten opzichte van 2009, waarin de bioscoopomzet 201.166.058 euro bedroeg. Het lijkt erop dat de populariteit van downloads via onder andere torrents en usenet geen negatieve invloed hebben op de bioscoopcijfers, iets dat de downloadgemeenschap al jaren beweert en dat door diverse onafhankelijke onderzoeken al werd gestaafd.

De Nederlandse film heeft bijgedragen aan de groei, maar verhoudingsgewijs minder dan in vorige jaren. Met een marktaandeel van 15,79 procent (2009: 17,37 procent) is 2010 toch een zeer goed jaar voor de Nederlandse film. In totaal kwamen ruim 4,4 miljoen bezoekers voor Nederlandse films naar de bioscoop.

De voornaamste reden voor de groei lijkt het succes van 3D films in de bioscoop. Consumenten bezochten massaal 3D films, ondanks de hogere ticketprijs. Met een gemiddelde ticketprijs van 7,78 euro blijft een bioscoopbezoek de goedkoopste vorm van vrijetijdsbesteding.

Cityville grootste Facebookgame ooit

Meer dan 82,4 miljoen bezoekers van het sociale netwerk Facebook hebben in december het spel Cityville gespeeld. Hierdoor is het managementspel het spel met de hoogste maandcijfers. Het vorige record stond op naam van Farmville, eveneens van game-uitgever Zynga.

Cityville, een spel waarin de speler een stad moet onderhouden, werd begin december gelanceerd. Ondanks het nieuwe record lijkt het succes van het spel niet blijvend. Binnen een paar dagen trok het spel zo'n 75 miljoen spelers, maar tegen het eind van de maand waren dat dagelijks nog maar 16,8 miljoen spelers. Farmville trekt dagelijks nog altijd tussen de 25 en dertig miljoen spelers, schrijft de website Inside Social Games.

Met de groeiende populariteit van sociale netwerken groeit ook de markt voor dergelijke games. Volgens de makers liggen de toegankelijkheid en de mogelijkheid om samen te werken met vrienden ten grondslag aan het succes van spellen als Farmville en Cityville.

Ondanks dat dergelijke games gratis gespeeld kunnen worden, wordt er flink geld verdiend. Zo zou uitgever Zynga met Farmville en Cityville meer geld binnenhalen dan Electronic Arts, de uitgever van de racegame Need for Speed: Hot Pursuit en de schietspellen Medal of Honor en Battlefield Bad Company 2. Zynga verdient namelijk geld met de verkoop van virtuele goederen. Consumenten kunnen bijvoorbeeld voor een euro virtueel mest kopen om het land rond hun boerderij in Farmville vruchtbaarder te maken.


Tost ontkent verkoop Toro Rosso

Teambaas Franz Tost ontkent de verkoop van Scuderia Toro Rosso door Red Bull-baas Dietrich Mateschitz. De verhalen dat het Italiaanse team te koop staat gaan al langer, omdat met het verbieden van een klantenchassis er voor gezorgd heeft dat het hebben van een tweede rental niet langer voordelig is.

De Zwitserse krant Blick meldde dat Arabische investeerders op het punt staan Toro Rosso over te nemen, maar Tost meldt vandaag aan het Duitse motorsport-magazin.com dat het verhaal niet op waarheid berust.

Tandarts vrijgesproken van aanranding

Een 60-jarige tandarts uit Nijmegen is dinsdag vrijgesproken van het betasten van de borsten van een van zijn vrouwelijke patiënten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bekendgemaakt. Het OM had een werkstraf van honderd uur geëist.

De tandarts heeft zich gespecialiseerd in een aantal aanvullende behandelingen. Zo heeft hij een extra opleiding gevolgd die gericht is op klachten in de mond die zich uitbreiden naar spieren in de nek, schouders en borst.

Tijdens een van die behandelingen zou hij in juni 2008 de borsten van een van zijn patiënten hebben betast. De tandarts stelt dat hij de borsten inderdaad heeft aangeraakt om bij de spier onder de borst te kunnen. Dat was nodig omdat de patiënt spierklachten had.

De rechtbank kan zich vinden in de verklaring van de tandarts en denkt niet dat hij seksuele bedoelingen had met de aanraking.

Nieuws over PC-versie Fable III binnenkort

Het is inmiddels 2011 en Lionhead heeft nog geen woord gerept over de releasedatum van de PC-versie van Fable III. Via een tweet komen wij te weten dat nieuws over de uitgestelde game hopelijk binnenkort komt. Lionhead vindt het pijnlijk dat ze nog steeds niets over de game kunnen zeggen:

"It's painful to admit we can't yet answer any questions on the PC version of Fable III. Hopefully soon we can spill the beans!"

De PC-versie van Fable III werd in mei aangekondigd en zou gelijktijdig met de Xbox 360-versie in oktober uitkomen. In augustus kwam het nieuws dat de game voor de PC later kwam. 

De wereld van De Mol

Wie is toch die mol? Wie verraadt hier steeds de hele boel? Vanaf aanstaande donderdag kan heel Nederland weer meedenken op televisie als het nieuwe seizoen begint. En online natuurlijk, waar het nieuwe seizoen al helemaal is begonnen. Is het de So He Thinks He Can Dance Jan? De hilarische Horace? De sexy Soundos? Ik heb het ieder seizoen weer volkomen mis en daarom is Wie is... De Mol? juist de meest fascinerende serie van de Nederlandse tv.

Avatar Kinect voor Xbox360

Kinect gebruikers zullen waarschijnlijk over een tijdje kunnen genieten van het nieuwe Avatar Kinect. Dit stukje software zal ervoor zorgen dat Kinect gebruikers met hun eigen Avatar in een speciaal ontworpen ruimte kunnen spelen.

Dit is waarschijnlijk te vergelijken met Nintendo's Mii Channel, welke gebruikers in de gelegenheid stelt om andere Mii's van spelers te kunnen bekijken. In de versie van Microsoft zullen spelers hun Avatar kunnen besturen middels de Kinect camera en op die manier interactief met andere mensen kunnen spelen, filmpjes bekijken of gewoon een babbeltje maken.

De volledige onthulling wordt verwacht op het aankomende CES in Las Vegas. 

Avatar Kinect

Cvitanich en Silva terug bij Ajax

Dario Cvitanich en Bruno Silva zijn weer op de trainingsvelden van Ajax te vinden. Beide spelers werden afgelopen halfjaar aan respectievelijk het Braziliaanse SC Internacional en het Mexicaanse Pachucha FC verhuurd.

Onder voormalig trainer Martin Jol werden beide spelers overbodig bevonden, maar Frank de Boer wil de twee een nieuwe kans in het eerste elftal van Ajax geven. Cvitanich liet in een gesprek met De Boer en zijn zaakwaarnemers Steinar Dietz en Ariel Kiperschmidt weten zich volledig op Ajax te zullen richten. Eerder werd bekend dat Ajax hun Argentijnse spits alleen wil verkopen tegen de juiste prijs.

Samen met Luis Suárez en Nicolas Lodeiro keerden Silva en Cvitanich vanmorgen terug op De Toekomst. De overige WK-gangers keren zaterdag terug bij de Ajax-selectie. Dan wacht ook meteen het oefenduel met Hamburger SV.

Hollywood treurt om Pete Postlethwaite

Veel collega's spreken hun verdriet uit over het verlies van Pete Postlethwaite. De Engelse acteur overleed zondag op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. "Pos was de man", zegt Daniel Day-Lewis tegen de BBC.

Day-Lewis en Postlethwaite werkten samen in het politieke drama In the Name of the Father uit 1994. Beide acteurs kregen een Oscarnominatie voor de film, Day-Lewis ging ook met het gouden beeldje naar huis. "Als acteurs in opleiding gingen we keer op keer naar zijn voorstellingen", memoreert de 53-jarige acteur.

"We wilden zoals hij zijn, wild en oprecht, met het hart van een leeuw, zonder te veel op zichzelf te letten en heerlijk oneerbiedig", gaat hij verder. "We hielden van hem en volgden hem als kinderen. Hij stond aan onze kant, hij keek voor ons uit."

"Pete was een groot man in zowel het theater als op film", zegt Kevin Spacey, die met Postlethwaite werkte in de misdaadthriller The Usual Suspects. "Hij kreeg wellicht niet de waardering die hem toekwam, maar ik denk dat Groot-Brittannië hem nog gaat zien als een nationale held."

Ook Ben Affleck, met wie Postlethwaite vorig jaar te zien was in het misdaaddrama The Town, zal zijn collega missen. "Pete was een fantastisch acteur en een bijzonder mens", zegt hij tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Dit is een groot verlies van een prachtige man. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie."


Hollywood treurt om Pete Postlethwaite (Foto: Novum)

Afellay: "Ik begrijp dit team met de dag beter"

Aan de vooravond van het debuut van Ibrahim Afellay bij FC Barcelona kijkt de voormalig PSV'er terug op zijn eerste periode. Dinsdagavond in het bekerduel tegen Athletic de Bilbao kan Afellay zijn eerste speelminuten krijgen. Eerder was de middenvelder niet speelgerechtigd.

"Iedereen is hier erg behulpzaam", vertelt Afellay aan het Catalaanse dagblad Sport. "De meeste spelers spreken geen Engels, maar wel de taal van het voetbal. Neem bijvoorbeeld Andrés Iniesta, hij is een van de beste voetballers van de wereld, maar ook een heel aardig iemand."

Afellay is naast de aardigheid van de spelers ook onder de indruk van het niveau op de trainingen. "Het baltempo is hier enorm hoog. De handelingssnelheid van de spelers is optimaal."

"Iedere dag gaat het iets beter", vervolgt Afellay. "Trainer Josep Guardiola helpt me waar mogelijk en zit er kort op. Hij vertelt me wanneer druk te zetten en wanneer in te zakken. Ik begrijp dit team met de dag beter."

Een voorkeur voor een bepaalde positie heeft Afellay niet. "De coach weet dat ik op verscheidene posities uit de voeten kan. Het maakt me niet uit waar; als ik maar speel."

Staking bij Douwe Egberts

In Joure hebben medewerkers van de theeafdeling van Douwe Egberts dinsdagochtend tijdelijk het werk neergelegd. Dat meldt vakbond FNV Bondgenoten. De werknemers zouden ontevreden zijn over reorganisatieplannen.

Door de voorgenomen reorganisatie bij moederbedrijf Sara Lee zouden wereldwijd 390 banen verdwijnen. In Nederland zou het gaan om negentig arbeidsplaatsen, waarvan vijf bij de theeafdeling van Douwe Egberts in Joure.  De ondernemingsraad staat negatief tegenover de reorganisatie.

De stakers zouden solidair zijn met hun collega's, maar ook vrezen voor toekomstige reorganisaties nu er geen werkgelegenheidsgarantie meer is.  "In de oude cao waren afspraken gemaakt over een werkgelegenheidsgarantie in het geval van reorganisatie. Nu die cao is afgelopen voelt het bedrijf zich niet meer gebonden aan die afspraken," aldus een woordvoerder van FNV.

Reacties op overlijden Coen Moulijn (73)

In de nacht van maandag op dinsdag is Coen Moulijn op 73-jarige leeftijd overleden. Op oudjaarsnacht werd de ras-Feyenoorder getroffen door een herseninfarct. Diverse mensen uit de voetbalwereld reageerden op het overlijden van Moulijn.

Michael van Praag, voorzitter van de voetbalbond KNVB, liet weten: "Coen Moulijn was een gentleman onder de voetballers. Als ik de laatste jaren in de Kuip kwam en we liepen elkaar tegen het lijf kwam Coen altijd even een hand geven en een praatje maken. Over voetbal, maar ook over zijn zaak."

"Ik herinner me nog hoe ik als negenjarige voor het eerst naar Feyenoord-Ajax ging samen met mijn vader en een oom. Onderweg naar de Kuip hoorde ik voor het eerst de naam Coen Moulijn. Mijn vader sprak met ontzag over Coen. „Let maar eens goed op”, zo waarschuwde hij, „Feyenoord heeft een goede linksbuiten die het ons moeilijk kan maken.” Hij had niets te veel gezegd. We verloren die middag met 7-3.”

Ook oud-Feyenoorder Rinus Israel reageerde op het overlijden van Moulijn: "Een bescheiden man. Daarom was hij waarschijnlijk ook zo populair bij het publiek. Coen was een mooi mens en ook ik moet dit verwerken. Als voetballer was hij soms onnavolgbaar. Als Coen aan de bal was raakten de mensen in vervoering. Ik vond hem de beste speler die Feyenoord ooit had.”

Mister Ajax
Sjaak Swart sprak van een tragische gebeurtenis: "Ik ben hier wel even stil van. Coen was een fantastische voetballer en een geweldige linksbuiten. Hij was een fenomeen en een hele fijne man. Ik heb met en tegen hem gespeeld en hij was een vriend van mij. We hadden regelmatig contact en ik kwam hem nog vaak tegen. De laatste keer was alles nog prima met hem. Dit is heel tragisch.”

Joop Verschuren, algemeen manager Supportersvereniging Feyenoord, was ook geschokt nadat hij het nieuws hoorde: "Niet alleen Feyenoord maar heel Rotterdam kan vandaag worden gecondoleerd. Coen was een markant persoon, een fenomeen in zijn tijd en nu nog met zijn hele hebben en houwen, zijn winkeltjes."

"Hij was een heel groot persoon. Hij was nog altijd nadrukkelijk aanwezig bij Feyenoord. Hij was overal bij en stond nog volop in het leven. Dit kom toch wel heel onverwacht. De schok in De Kuip is groot.”

Dode foetus in vliegtuigtoilet

Op de luchthaven van Manilla is in een van de toiletten van een vliegtuig een dode foetus gevonden. Een schoonmaker deed de gruwelijke vondst in een toestel dat vanuit Abu Dhabi in de Filipijnse hoofdstad was aangekomen.

Onderzoek wijst uit dat het gaat om de foetus van een jongetje. Van de moeder ontbreekt ieder spoor. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

Vorig jaar september werd in een vuilniszak op het vliegveld een pasgeboren baby gevonden. De politie wist de moeder van het jongetje op te sporen. Zij verklaarde als dienstmeisje werkzaam te zijn geweest in Qatar, door haar werkgever te zijn verkracht en gedwongen naar huis terug te keren toen bleek dat ze zwanger was.

Sint wint filmposterprijs

De horrorfilm Sint heeft de Filmposter Award 2010 gewonnen. Bijna 10 procent van de ruim 58.000 stemmen ging naar het affiche van de film van regisseur Dick Maas. Op de poster is een zombie-Sinterklaas te zien.

Over de filmposter van Sint ontstond veel ophef nadat regisseur Johan Nijenhuis deze kindonvriendelijk noemde. Verschillende belangengroepen van ouders mengden zich in de discussie en eisten dat de poster niet in openbare ruimtes of op straat zou worden geplaatst. De rechter bepaalde uiteindelijk dat de afbeelding van de horrorsint gewoon mocht worden getoond.

Maas nam de prijs dinsdag in bioscoop Pathé City in Amsterdam in ontvangst. "Natuurlijk heeft de hele ophef geholpen om de poster en daarmee de film onder de aandacht van het publiek te brengen", zei de 59-jarige regisseur. "Maar afgezien daarvan is het een heel mooie, doeltreffende poster die menig kinderkamer niet zal ontsieren. Ik ben dan ook erg blij dat het publiek het met ons eens is."

De publieksprijs, in het leven geroepen door de TV Krant, werd voor de zevende keer uitgereikt. Met 58.367 stemmen was de belangstelling beduidend groter dan in 2009, toen ruim 38.000 mensen op hun favoriete filmposter stemden.

In totaal werden 48 posters genomineerd van films die vorig jaar in de Nederlandse bioscopen te zien zijn geweest. Op de tweede plaats eindigde de 3D-film Alice in Wonderland. De top drie werd afgerond met The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader.


Filmposter Sint wint prijs (Foto: Novum)

El Hamdaoui kampt met keelontsteking

Aanvaller Mounir El Hamdaoui is met keelontsteking teruggekeerd bij Ajax. De Marokkaans international liet zich dinsdag bij de eerste groepstraining van het jaar niet buiten zien. Volgens de Amsterdamse club was El Hamdaoui wel op de club aanwezig, maar werkte hij binnen een training af.

De afgelopen weken was er veel te doen over de toestand van El Hamdaoui, die de laatste weken van 2010 al met griep kampte. De aanvaller zou kwaad zijn dat hij door Frank de Boer buiten de selectie was gelaten en 'geestelijk niet in staat' zijn om nog voor de Amsterdamse club uit te komen.

Levenslang voor Oeigoerse (19)

Een Oeigoerse vrouw van 19 is door een Chinese rechtbank schuldig bevonden aan deelname aan etnische onlusten in Xinjiang, in het uiterste westen van China, in de zomer van 2009. Dit heeft Radio Free Asia gemeld. De vrouw kreeg formeel een voorwaardelijke doodstraf opgelegd. Een dergelijke straf wordt evenwel altijd omgezet in levenslang.

De vrouw werkte als verkoopster in een winkel in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang, waar in juli 2009 onlusten uitbraken tussen etnische Oeigoeren en Han-Chinezen die aan bijna tweehonderd mensen het leven kostten.

Xinjiang is regelmatig het toneel van etnische conflicten. Oeigoeren zijn moslims en etnisch verwant aan de Turken. Ze vormden aanvankelijk een grote meerderheid in Xinjiang, maar zijn er na de komst van veel Han-Chinezen gereduceerd tot een grote minderheid. De verandering in bevolkingssamenstelling heeft geleid tot grote spanningen tussen beide volken.

[Dakar] Jan de Rooy: "Gerard was koppig"

Jan de Rooy heeft zich kritisch uitgelaten over de uitvalbeurt van zoon Gerard in de eerste etappe van de Dakar Rally. Gerard de Rooy ging met de Iveco-vrachtwagen te hard over een heuveltje en blesseerde hierbij zijn rug. Diezelfde rug hield hem eerder al van deelname van de editie van vorig jaar af.

Op advies van de doktoren besloot Gerard te stoppen met de wedstrijd. Vader Jan is hier kritisch op. "Hij droeg zijn riem niet. Ik noem het maar eigenwijs. Als ie 'm wel had gedragen, was het wel gebeurd maar had hij geen last gehad. Het is gewoon koppigheid. Het is duidelijk dat de appel niet ver van de boom valt. Hoe het verder gaat weet ik nog niet. Daar is het nog te vroeg voor. Misschien rij ik zelf wel volgend jaar."

Teamarts Ad van Erp denkt dat er bij Gerard een ruggenwervel ingedrukt is, maar dat het niet om dezelfde gaat waar De Rooy in de Silk Way Rally in 2009 last van kreeg.

Cel voor ontucht met twee meisjes

Een 22-jarige man uit het Gelderse Kerkdriel moet vier maanden de cel in voor ontucht met twee meisjes van destijds 4 en 5 jaar in zijn woonplaats. Ook acht de rechtbank in Arnhem bewezen dat hij een meisje van 7 mee naar zijn huis heeft genomen. Het OM had zestien maanden geëist.

De man betastte de meisjes in juni vorig jaar in een brandgang achter een speeltuintje bij hun huis. Het andere meisje lokte hij mee naar huis om naar zijn poezen te kijken. Toen het meisje aangaf weg te willen, liet hij haar niet gaan. Dit meisje heeft hij niet betast.

Het OM verdacht de man er ook van dat hij via chatsites heeft geprobeerd twee meisjes van 13 over te halen zich uit te kleden en seksuele handelingen te verrichten voor de webcam. De rechtbank acht dat niet bewezen. De straf die de rechtbank de man oplegde is daarom een stuk lager dan de eis van justitie.

De licht verminderd toerekeningsvatbare man kreeg ook twee maanden voorwaardelijke celstraf en een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij zich intensief laten behandelen in een forensisch psychiatrische kliniek.

Trulli: "Jonge coureurs te afhankelijk van geld"

Coureur Jarno Trulli denkt dat het voor jonge coureurs zonder een hoop geld, moeilijk is geworden om in de Formule 1 actief te worden. In de opstapklasses speelt volgens de Italiaan geld een dusdanig grote rol dat men niet verbaasd moet zijn wanneer de F1-kampioen allemaal uit rijke families komen in de toekomst.

"Het is tegenwoordig erg moeilijk om de top te halen als jonge coureur. Geld speelt simpelweg een te grote rol. De juniorklasses, zoals de Formule 3, zijn gewoon te duur", aldus Trulli tegenover Auto, Motor und Sport. "Ik denk dat de volgende Formule 1-kampioen afkomstig zal zijn uit een erg rijke familie. Ik zou mijn carrière in ieder geval niet over kunnen doen als ik nu moest beginnen."

Man swaffelt buspassagier

Een 33-jarige Nijmegenaar is aangehouden omdat hij maandagochtend in de bus met zijn ontblote geslachtsdeel tegen een 24-jarige vrouw aan stond te rijden. Hij wordt verdacht van aanranding, laat de politie weten.

De vrouw uit Westervoort stond in de bus die op dat moment over de Campusbaan in Nijmegen reed. Ze voelde iets tegen zich aandrukken maar schonk daar in eerste instantie geen aandacht aan.

Een medepassagier waarschuwde haar echter, omdat het ging om het geslachtsdeel van een man die achter haar stond. Hij had zijn lid uit zijn broek gehaald en drukte dat tegen haar aan. De vrouw schrok hier volgens de politie hevig van.

De buschauffeur werd gewaarschuwd, waarop hij de bus stopte en de politie waarschuwde. Medewerkers van de busmaatschappij lieten de passagiers uitstappen en hielden de verdachte tegen totdat de politie arriveerde om hem aan te houden. De vrouw heeft aangifte gedaan. De man is verhoord.

Krokodillen en slangen in Australisch vloedwater

De bewoners van de overstroomde Australische kuststad Rockhampton is aangeraden uit het water te blijven, om het risico te vermijden dat ze worden meegesleurd, maar ook omdat ze slangen en krokodillen tegen zouden kunnen komen. Het 75.000 inwoners tellende Rockhampton stond dinsdag grotendeels blank en het water stijgt nog steeds. Mensen verplaatsen zich per boot en de politie doorzoekt huizen om na te gaan of er zich nog mensen bevinden.

Zo'n vijfhonderd bewoners van huizen langs de rivier de Fitzroy, die door de stad loopt en die buiten zijn oevers is getreden, zijn geëvacueerd. Het vlieg- en treinverkeer naar de stad ligt stil en slechts één hoofdweg is nog open.

Rockhampton is de laatste van 22 gemeenten in de staat Queensland die sinds even voor kerst onder water zijn komen te staan. In Rockhampton zijn geen doden gevallen, maar elders in Queensland hebben overstromingen sinds eind november aan tien mensen het leven gekost. Het ondergelopen gebied is zo groot als Frankrijk en Duitsland samen en tweehonderdduizend mensen zijn door de overstromingen getroffen.

De snelle stroming vormt het grootste gevaar voor mensen die zich in het water wagen, maar volgens burgemeester Brad Carter van Rockhampton zijn er ook ongebruikelijk veel slangen gesignaleerd, die zich verplaatsen op zoek naar droge grond, en worden er in de rivier zo nu en dan zoutwaterkrokodillen gezien.

"Als mensen uit het water blijven vormen ze geen bedreiging voor de veiligheid, maar als mensen het water in gaan kan hun veiligheid niet worden gegarandeerd", zei Carter tegen de krant The Australian. Wendy Hilcher van de dierenbescherming zegt dat het redden van in huizen achtergebleven huisdieren wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van slangen en krokodillen in het water. "Als het te gevaarlijk wordt moeten we wegwezen", zegt ze.

In een plaats ten noorden van Rockhampton landde maandag een militair vrachtvliegtuig met voedsel, water, medische hulpmiddelen en artikelen als luiers. De goederen zijn per vrachtwagen of binnenschip naar Rockhampton gebracht. Minister van Defensie Warren Snowdon zei dat zo nodig meer hulpvluchten zullen worden uitgevoerd. Ook over zee worden voorraden aangevoerd. In droge delen van de stad zijn veel winkels en bedrijven gewoon open.


Krokodillen en slangen in Australisch vloedwater (Foto: Novum)

Child's Play 2010 haalt ruim 2 miljoen op

Child's Play, het goede doel dat speelgoed en games schenkt aan kinderen in ziekenhuizen, heeft in 2010 zo'n slordige $2,3 miljoen opgehaald. Dit brengt het totaalbedrag dat Child's Play sinds 2003 heeft opgehaald naar 9 miljoen dollar. Dit bedrag is opgehaald met donaties, veilingen en steun van ontwikkelaars en de community.

De recente Humble Indie Bundle heeft alleen al voor $300,000 gezorgd. Microsoft en Epic Games hebben ook de handen ineen geslagen om bij te dragen aan Child's Play, door middel van de "Fate of Carmine" campagne. Door een avatar t-shirt te kopen met de tekst "Save Carmine" of "Carmine must die!" erop konden spelers het lot van Carmine in Gears of War 3 bepalen. De opbrengst hiervan ging naar Child's Play.

Child's Play is in 2003 opgezet door Mike Krahulik en Jerry Holkins van de webstrip Penny Arcade als reactie op de negativiteit van toenmalig advocaat Jack Thompson jegens gamers. Thompson werd "disbarred" (zijn advocatenstatus ontnomen) en Child's Play zet elk jaar een nieuw recordbedrag neer.

Supporters: "Moulijn bij eerste thuisduel eren"

De supportersvereniging van Feyenoord wil bij de eerste thuiswedstrijd van de Rotterdamse club Coen Moulijn eren. Feyenoord speelt op 22 januari voor het eerst dit jaar in De Kuip, tegen De Graafschap. Clubicoon Moulijn overleed in de nacht van maandag op dinsdag op 73-jarige leeftijd.

Feyenoord neemt het woensdag ook al op tegen Sparta Rotterdam in de strijd om de Zilveren Bal. "Maar die wedstrijd is niet in het eigen stadion en bovendien is het ook een beetje kort dag om dan al heel uitgebreid bij de dood van Coen Moulijn stil te staan. We willen dat daarom graag bij de eerste thuiswedstrijd doen", aldus Joop Verschuren, algemeen manager van de supportersvereniging van Feyenoord.

Supporters: Moulijn bij eerste thuisduel eren
Supporters: Moulijn bij eerste thuisduel eren (Foto: ANP)

'Lindsay Lohan verlaat afkickkliniek'

Lindsay Lohan heeft de Betty Ford-kliniek in Californië maandagavond verlaten. Dat zegt een bron tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite People. De 24-jarige actrice volgde drie maanden lang een intern programma in de bekende afkickkliniek. Lohan zei zaterdag helemaal klaar te zijn voor een nieuwe stap in haar leven.

Lindsay liet zichzelf in augustus opnemen in het centrum, nadat uit een test bleek dat ze opnieuw drugs had gebruikt. Ze stond onder toezicht van de rechter, omdat ze de regels van haar proeftijd wegens rijden onder invloed meerdere keren overtrad. Lohan werd daarvoor al twee keer naar de gevangenis gestuurd.

Het lijkt erop dat het voormalig feestbeest helemaal opnieuw wil beginnen. Bij haar appartement in Hollywood werden verhuiswagens gezien, die haar inboedel overbrachten naar een nieuw huis in Venice, een wijk in het westen van Los Angeles.

Lohan wordt voorlopig nog regelmatig getest op alcohol en drugs in haar bloed. Ook blijft ze onder behandeling van haar psychiater. Op 24 februari moet ze zich opnieuw melden bij de rechter.


Lindsay Lohan (Foto: Novum)

De Boer polst broer Ronald als jeugdtrainer Ajax

Ronald de Boer wordt hoogstwaarschijnlijk volgend seizoen jeugdtrainer bij Ajax. Dat stelt de oud-international voor de camera van FCUpdate. De Boer is door zijn tweelingbroer Frank, die maandag een contract tot 2014 als hoofdtrainer van de Amsterdammers tekende, gevraagd. "Frank wil me er graag bij hebben en het lijkt me ook erg leuk."

De Boer, die in Qatar woont, keert dus vrijwel zeker terug naar Nederland deze zomer. "Die kans is negentig procent." De Boer ambieert bij Ajax een rol met de nodige vrijheid. "Ik wil daarnaast de trainerscursus gaan doen, maar als ik af en toe een paar dagen naar Qatar moet, moet dat ook kunnen."

De Boers vertrek betekent namelijk niet dat hij niets meer met het Arabische land te maken heeft. De oud-aanvaller is als ambassadeur bij het WK van 2022 betrokken en is als voetbalanalist te zien op Al Jazeera. "Ambassadeur blijf ik waarschijnlijk wel. Bij Al Jazeera heb ik veel vrijheid. Ik heb daar geen contract, dus als ik wil stoppen, kan dat."

'Schimpelsberger verlaat FC Twente'

Michael Schimpelsberger staat op het punt om zijn huidige ploeg FC Twente te verlaten. De jonge speler keert waarschijnlijk terug naar zijn geboorteland Oostenrijk.

De negentienjarige speler kan namelijk op de interesse rekenen van Rapid en Austria Wien. Schimpelsberger, die in 2008 overkwam van Red Bull Salzburg, zal naar alle waarschijnlijk deze week bij één van deze clubs een contract ondertekenen.

Schimpelsberger speelde dit seizoen onder andere mee in de Champions League tegen Werder Bremen (2-0 winst). In totaal kwam hij onder trainer Michel Preud'homme viermaal uit voor de Tukkers.

België verslaat Kazachstan in Hopman Cup

Het Belgische team heeft Kazachstan in de strijd om de Hopman Cup weten te verslaan. Door de overwinning moet België winnen van Servië om de finale van het gemengde landentoernooi te halen.

Justine Henin won vandaag, tijdens de Hopman Cup, haar tweede officiële partij sinds haar rentree. Sesil Karatantsjeva werd in twee sets verslagen; 6-4 en 6-3. Daarmee leidde Henin de winst van haar land op Kazachstan in. Eerder wist Henin, in de verloren partij tegen Australië, al van Alicia Molik te winnen.

Ruben Bemelmans wist in zijn enkelspelpartij verrassend in twee sets te winnen van Andrej Goloebev. De Belg won in twee sets van de Kazach; 6-4 en 6-4. Daardoor was de zege voor het Belgische team  een feit. Ook het dubbelspel werd door de Belgen gewonnen.

Wil het Belgische team de finale halen van de Hopman Cup, zal het eerst moeten afrekenen met favoriete Servië.

SP wil salaris ProRail-topvrouw weten

De SP wil weten hoeveel interim-bestuurder Claudia Zuiderwijk van ProRail gaat verdienen. SP-Kamerlid Paulus Jansen wil zeker weten dat zij niet meer gaat verdienen dan de Balkenende-norm. Dat heeft Jansen dinsdag gezegd.

Volgens Jansen verdiende Zuiderwijk eerder, als bestuursvoorzitter van Tergooiziekenhuizen, 270.000 euro per jaar. Dat is ruim boven de Balkenende-norm. Later was ze in beeld als nieuwe directeur van het Amsterdamse Gemeentelijk Vervoerbedrijf, maar haakte af omdat het salaris onder de Balkenende-norm moest blijven.

De SP zou het 'onacceptabel' vinden als Zuiderwijk bij ProRail wel meer dan de minister-president gaat verdienen. Jansen wil op korte termijn helderheid van minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Zuiderwijk gaat woensdag aan de slag als interim-bestuurder van ProRail. Ze is nu commissaris bij de spoorbeheerder. Zuiderwijk volgt topman Bert Klerk op. Die kondigde maandag aan dat hij per 1 februari zijn functie om gezondheidsredenen neerlegt.

[PDC] Vier namen voor Premier League bekend

De eerste vier deelnemers voor de Premier League Darts 2011 zijn bekend. Phil Taylor, James Wade, Adrian Lewis en Gary Anderson zullen zeker deelnemen aan het rondreizende dartscircus. Taylor won het toernooi, dat voor de zevende keer wordt gehouden, vorig jaar voor de vijfde maal in zijn loopbaan.

De afgelopen jaren plaatste de top-6 zich automatisch voor de Premier League, maar de PDC heeft besloten dit aantal met ingang van dit jaar terug te brengen naar de top-vier. Aangezien Taylor en Wade de nummers één en twee zijn, werden zij direct toegelaten. Lewis en Anderson kwamen, dankzij hun finaleplaats tijdens het PDC WK, ook in de top-vier terecht en plaatsten zich daardoor ook voor het toernooi.

Raymond van Barneveld is afgezakt naar de vijfde plaats op de Order of Merit, de wereldranglijst van de PDC, en moet daardoor hopen op een wildcard. Ook nummer zes Simon Whitlock, voorafgaand het WK nog vierde op de wereldranglijst, kan alleen meedoen als hij een wildcard ontvangt van de organistatie.

De Premier League Darts 2011 begint in februari met een competitie, welke veertien weken duurt. Vervolgens vinden de play-offs plaats in de Londense Wembley Arena.

[Dakar] Uitslag etappe 2

Gisteren werd alweer de tweede etappe van de Dakar-rally verreden. Na een regenachtige dag bij de eerste etappe en grote pech voor de Nederlandse vrachtwagencoureurs, bleek deze dag wat beter uit te pakken.

Motoren

Cyril Despres heeft de tweede etappe gewonnen. Hiermee scoort hij twee uit twee nadat eerder bekend werd dat Ruben Faria zijn zege tijdens de eerste etappe kwijtraakte vanwege een toegekende tijdstraf. Door de overwinning kan Despres zo vroeg in de rally zijn voorsprong al verder uitbouwen. Marc Coma wist de schade toch nog enigzins beperkt te houden en kwam als tweede met 1:49 minuten achterstand over de streep, gevolgd door David Casteu.

Ruben Faria wist ondanks de tegenslag van het verlies van zijn dagzege toch weer een goede prestatie neer te zetten en eindigde in de top tien. Ook Frans Verhoeven liet zijn kunsten weer zien en pakte de tiende plaats waardoor hij nu ook in het algemeen klassement op de tiende plaats staat.

Auto's

Carlos Sainz pakte zijn tweede dagzege van deze editie. Ook ditmaal pakte Volkswagen twee podiumplaatsen, Nasser Al-Attiyah pakte ditmaal de tweede plaats en wisselde hiermee van positie op het podium met Stephane Peterhansel die als derde eindigde. Het gat tussen de Volkswagen van Sainz en de BMW van Peterhansel werd echter wel weer groter.

Deze etappe was Volkswagen-coureur Mark Miller de grote verliezer. Na 45 kilometer in de etappe crashte de Amerikaan en hierdoor liep hij in het restant van de rit 50 minuten vertraging op. Ook Robby Gordon kende grote problemen. Gordon kwam met zijn oranje Hummer vast te zitten op een rots en moest nota bene los getrokken worden door een oude oranje Fiat en met de hulp van diverse omstanders. Bij de Nederlanders maakte Erik van Loon en Tonnie van Deijne er weer een waar gevecht van, waarbij van Loon alweer aan het langste eind trok en als zeventiende over de streep kwam. Beide coureurs staan in het algemeen klassement netjes bij de top twintig.

Vrachtwagens

Vandaag werd duidelijk dat ook voor Vladimir Chagin niet alles van een leien dakje gaat. Chagin verloor in zijn Kamaz maar liefst 6:14 op teamgenoot Firdaus Kabirov. Kabirov pakte hiermee de dagzege voor Ales Loprais die in zijn Tatra een sterke rally rijdt. Loprais wordt met het uitvallen van de Nederlandse coureurs Wuf van Ginkel en Gerard de Rooy gezien als de coureur die het Kamaz nog moeilijk kan gaan maken deze rally. Franz Echter wist beslag te leggen op de derde plaats.

Door het grote verlies vandaag is Chagin ook de leiding in het algemeen klassement kwijtgeraakt aan Kabirov. Loprais volgt op slechts negen seconden en ook Chagin staat nog binnen de minuut. Marcel van Vliet is momenteel de beste Nederlander in zijn MAN met een achtste plaats.

Kraay: "Moulijn speelde zoals Messi dat nu doet"

Feyenoordlegende Coen Moulijn is maandagnacht op 73-jarige leeftijd overleden. Hans Kraay reageerde op het overlijden van zijn van zijn voormalig ploeggenoot.

"Coen was een unieke voetballer", aldus Kraay in een reactie op Radio 1. "Zijn beweging binnendoor was uniek. Hij zette zijn tegenstander vast op het linkerbeen. Als trainer hoefde je tegen Coen niet te zeggen: doe dit of doe dat. Hij speelde zijn eigen wedstrijd, zoals Lionel Messi dat nu doet bij Barcelona."

"Coen was niet alleen een sublieme voetballer, maar ook een aardig mens. Je kon geen ruzie met hem krijgen. Het enige wat hij soms riep was: hé Veldhoen of hé Kraay: speel die bal eens in mijn voeten. Als je hem zag kon je je niet voorstellen dat hij zulke bijzondere dingen kon met een bal."

Bankroof via 30 meter lange tunnel

Een bank in Buenos Aires is op spectaculaire wijze beroofd. Dieven hadden vanuit een gebouw naast de bank een 30 meter lange tunnel gegraven die uitkwam in de ruimte met de kluisjes. Zij hebben zich meester gemaakt van de inhoud van minstens 130 kluisjes. Dit heeft de politie van de Argentijnse hoofdstad bekendgemaakt.

De dieven, drie in getal, huurden het gebouw naast de bank sinds juni en zijn vermoedelijk maanden bezig geweest om de tunnel te graven. Hij was voorzien van ventilatie en verlichting en goed gestut. Op oudejaarsavond, toen de bank zijn deuren sloot, ging het drietal door de tunnel naar de kluisjesruimte om vervolgens het gehele weekend de tijd te nemen om de kluisjes een voor een open te breken.

Pas maandag, toen de bank weer openging, werd de diefstal ontdekt. Omdat cliënten niet verplicht zijn te onthullen wat ze in hun kluisjes opbergen, kan de bank niet zeggen wat de dieven precies hebben buitgemaakt.

Casillas beste doelman, Stekelenburg vijfde

Iker Casillas is door de internationale federatie van voetbalstatistici IFFHS voor de derde keer in zijn loopbaan benoemd tot beste doelman van het jaar.

Hij kreeg tijdens de verkiezing 304 punten en hield daarmee Internazionale-keeper Julio César, die 124 punten kreeg, ruim achter zich. Op de derde plaats eindigde Chelsea-doelman Petr Cech.

Manuel Neuer, keeper van Schalke 04, eindigde vierde. Kort daarachter vinden we de eerste Nederlander terug. Ajax-doelman Maarten Stekelenburg behaalde de vijfde plaats tijdens de verkiezing. Ook Edwin van der Sar, doelman van Manchester United, vinden we terug in de top-tien. Hij eindigde als achtste.

Trulli: "Grootste pechvogel van 2010"

Jarno Trulli vindt nog steeds dat hij in het Formule 1-seizoen 2010 enorm veel pech heeft gekend. De Italiaan werd met de Lotus in acht van de negentien races niet geklasseerd en op een enkele race na had hij telkens problemen met de bolide, waardoor hij zijn potentieel niet kon laten zien.

"Het was het zwaarste seizoen uit mijn loopbaan, daar kun je eigenlijk niet omheen draaien. Ik vind eigenlijk dat ik een medaille verdien omdat ik de meest ongelukkige coureur van allemaal was," zei Trulli tegen Italiaracing. In Auto Motor und Sport benadrukt hij dit. "Het was een redelijk frustrerend jaar, maar dat hoort er soms bij in deze sport. Ik wist vanaf de eerste test al dat de auto niet goed bij mijn rijstijl paste en ik het zwaar zou krijgen."

"Ik heb daarom maar geaccepteerd dat 2010 een overgangsjaar was," zei de Italiaan die voor dit seizoen weer goede hoop heeft. "We moeten nog veel werk verzetten, maar als dat lukt - en we onze auto qua aerodynamica en gewicht weten te verbeteren - dan kunnen we als het goed is achteraan het middenveld aansluiten."

Zonder ambities is de Lotus-rijder zeker niet. "Enkel meedoen om het meedoen is voor mij niet genoeg, ik wil races en kampioenschappen winnen. Als blijkt dat ik niet snel genoeg meer ben, leg ik me daarbij neer, maar ik denk dat ik nog genoeg in huis heb om de mensen van mijn kwaliteiten te overtuigen."

Alzheimer Nederland wil chip voor dementerenden

Alzheimer Nederland wil dat dementerenden een gps-chip in hun kleding krijgen zodat ze goed zijn op te sporen als ze verdwalen. Dat heeft een woordvoerder van Alzheimer Nederland gezegd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

In Nederland kampen 235.000 mensen met dementie. 70 procent daarvan woont thuis. "Veel van hen gaan nog graag de deur uit. Het komt vaak voor dat ze dan verdwalen. Zo'n chip kan dan een uitkomst zijn."

De organisatie merkt dat dementerenden en mantelzorgers veel behoefte hebben aan een dergelijk systeem. "Er bestaat al wel zoiets, maar dat apparaatje is te groot. Daardoor valt het op als dementerenden het gebruiken. Zo worden ze herkenbaar voor mensen die kwaad in de zin hebben en dat moet je voorkomen."

Het systeem wordt al in Scandinavische landen gebruikt en ook in België pleit een politiechef voor een chip voor 'risicobejaarden'.

El Hamdaoui en Ajax bespreken toekomst

Ajax verwacht Mounir El Hamdaoui vandaag weer op het trainingsveld. De Amsterdamse club gaat ervan uit dat het goedkomt tussen de club en de aanvaller.

El Hamdaoui, die vandaag terug behoort te keren op het trainingsveld van de Amsterdammers, zal deze week nog in gesprek gaan met Ajax over zijn toekomst bij de club. Dat meldt De Telegraaf.

El Hamdaoui en zijn zaakwaarnemer Sigi Lens gaan later deze week om de tafel met Ajax om nader tot elkaar te komen. Eind vorig jaar waren er problemen ontstaan na de trainerswissel van Martin Jol en Frank de Boer. De nieuwe trainer De Boer stelde El Hamdaoui niet op tegen AC Milan. De aanvaller was vooral teleurgesteld dat hij dit uit de media moeste vernemen.

De aanvaller raakte vervolgens ziek. Hij had de griep en vervolgens had hij de mentale kracht niet om in het bekerduel tegen AZ voor Ajax uit te komen. Dat liet hij in een eerder gesprek met de club weten. Deze week komt er een vervolg op dat gesprek.

Somewhere over the rainbow gespeeld op katten

Ik moest ook even goed kijken wat de titel was van deze submit maar het staat er echt ''gespeeld op katten''. Het zweet brak mij uit, Tinkebell, een filmpje met een brandende kat. Het spookte allemaal door mijn hoofd.

Met de vingers voor de ogen drukte ik voorzichtig op de afspeelknop, en pfoei, wat een geruststelling, geen dooie katten, geen dierenbescherming, gewoon speelgoedkatten...

Met dank aan Onverlaatje voor de submit.

Huta Galung zegeviert in Noumea

Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde van de Challenger in het Franse Noumea gehaald. Onze landgenoot was in twee sets te sterk voor thuisspeler Florian Reynet; 6-3 en 6-4.

Huta Galung, als tweede geplaatst, kende een moeizame partij in het warme Noumea. "De weersomstandigheden zijn bizar, heel benauwd en warm", liet de Nederlander weten via Twitter.

In de volgende ronde treft onze landgenoot de winnaar van de partij tussen Laurent Recouderc en Ivo Klec.

Ondergang Nijmegen Devils afgewend

Nijmegen Devils is gered van de ondergang. Dit heeft de commercieel manager van de ijshockeyploeg uit Gelderland vandaag bekend gemaakt.

Op Eerste Kerstdag kwam het bericht naar buiten dat Nijmegen Devils in financieel zwaar weer verkeerde. De hoofdsponsor van de ijshockeyers, Romijnders, slaagde er namelijk neit in om extra middelen ter beschikking te stellen.

Toch is een faillissement nu afgewend, maar is er nog wel de nodige onduidelijkheid op de wijze, waarop dit gebeurd is.

'Belgische nonnen misbruikten jongetje'

Een man uit het Belgische Brugge beticht twee nonnen van tehuis Stella Maris van misbruik. De vijftiger zou in de jaren zestig van zijn vijfde tot aan zijn zevende jaar seksuele handelingen hebben moeten verrichten bij de zusters.

Hij werd naar eigen zeggen gedwongen bij de vrouwen te blijven slapen, orale seks te hebben en borsten en vagina's te betasten. Ook andere jongens zouden zijn misbruikt door de nonnen. De man komt naar buiten met zijn verhaal, omdat hij verbaasd is dat de verhalen over seksueel misbruik alleen over priesters gaan. Het openbaar ministerie van Kortrijk onderzoekt de zaak.

De man zou misbruikt zijn door zusters die hij Germaine en Cécile noemt. Die laatste zou heel gemeen zijn geweest. "Zij was veel imposanter, minder lief ook. Ik moest op haar bed gaan zitten. Zij deed haar nachtjapon uit en stond volledig naakt in de kamer of droeg van die ouderwetse nylonkousen. Ze had enorm veel schaamhaar en drukte me tegen zich aan. Daar kreeg ik een grote afkeer van", wordt de man geciteerd in De Standaard. Sindsdien heeft hij een hekel aan schaamhaar en nylonkousen.

De huidige raad van bestuur van Stella Maris claimt pas sinds vorige week op de hoogte te zijn gebracht door het misbruik. Ouders en kinderen die soortgelijke dingen hebben meegemaakt worden door Stella Maris opgeroepen zich te melden.

Mido wil Ajax per direct verlaten

Ahmed Hossam, beter bekend als Mido, heeft de clubleiding van Ajax verteld dat hij wil vertrekken. Hij heeft laten weten zijn nabije toekomst ergens anders te zien en wil daarom per direct de Amsterdamse club verlaten.

Dit seizoen kwam Mido, die afgelopen zomer door oud-trainer Martin Jol van het Engelse Middlesbrough naar de ArenA werd gehaald, pas zes keer in actie. Daarin trof de Egyptische spits driemaal het doel.

Vanwege de de aard van zijn contract hoefde Mido zich vandaag niet te melden bij de eerste training van Ajax in 2011. In Amsterdam heeft hij nog een contract dat loopt tot en met 30 juni 2011.

Ajax heeft laten weten bereid te zijn om mee te denken en mee te praten over de wijze waarop het contract tussen speler en club ontbonden kan worden. Daardoor zal het mogelijk worden voor Mido om snel uit te kunnen komen voor een andere club.

'Feyenoord haalt Swerts terug naar De Kuip'

De bij AZ overbodig geworden Gill Swerts staat voor een mogelijke terugkeer naar Feyenoord.

Zowel de Rotterdamse club als de verdediger zelf zien een terugkeer in De Kuip wel zitten. Dat meldt het Algemeen Dagblad. AZ praat dinsdag met Feyenoord over een overgang van de 28-jarige Belg. Swerts speelde al eerder voor Feyenoord, maar vertrok destijds in de hoop op meer speelminuten.

Naar verluidt hoopt trainer Mario Been Swerts vrijdag al mee te kunnen nemen op trainingskamp naar Oman. Het hoge salaris van de verdediger, die dit seizoen nog maar veertien minuten in actie kwam, kan nog roet in het eten gooien tijdens de onderhandelingen.

Swerts speelde eerder voor Excelsior, ADO Den Haag en Vitesse. Dit jaar speelde hij nauwelijks, maar vorig jaar kwam hij nog zeventien keer in actie. Het seizoen daarvoor, het kampioensjaar van AZ, speelde de Belgisch international maar liefst 27 wedstrijden.

Becker verrast Verdasco in Brisbane

Benjamin Becker heeft bij het ATP-toernooi in het Australische Brisbane verrassend Fernando Verdasco naar huis gestuurd. De Duitser had in de eerste ronde drie sets nodig om de als derde geplaatste Spanjaard te kloppen: 6-1, 6-7 (2) en 6-3. Mardy Fish (4) won zijn eerste partij van 2011 wel. De Amerikaan versloeg Adrian Mannarino uit Frankrijk met 6-1, 6-4.

Bij de vrouwen sneuvelde de nummer twee van de plaatsingslijst, Shahar Peer, in de tweede ronde. De Israëlische bleek niet opgewassen tegen Lucie Safarova uit Tsjechië: 3-6, 6-1, 7-5. Anastasia Pavlyuchenkova (5) plaatste zich wel voor de kwartfinale. De Russin ontdeed zich met 6-2, 7-5 van Bojana Jovanovski uit Servië.

Pieters tekent nieuw contract bij PSV

PSV heeft het contract van Erik Pieters verlengt tot 2014. De verdediger heeft met de Eindhovense club een akkoord bereikt over het opwaarderen en verlengen van zijn contract.

Pieters die debuteerde voor FC Utrecht in het betaalde voetbal, speelt sinds 2008 voor PSV. "Uit de aanbieding van PSV spreekt waardering," aldus Hakim Slimani, de zaakwaarnemer van Pieters, in de Telegraaf. "Het is een contract dat past in de lijn van zijn ontwikkeling." besluit Slimani.

Gbagbo blijft onverzettelijk

Een delegatie van Afrikaanse leiders is er ook maandag niet in geslaagd zittend president Laurent Gbagbo van Ivoorkust te overreden de macht af te staan. De delegatie bood Gbagbo amnestie als hij per direct plaats zou maken voor Alassane Ouattara, Gbagbo's politieke tegenstander die volgens de kiescommissie en de internationale gemeenschap de Ivoriaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

De delegatie, die al voor de tweede keer in een week naar Abidjan was afgereisd, vertrok ook dit keer zonder Gbagbo. De presidenten van Sierra Leone, Benin en Kaapverdië waren naar Ivoorkust gekomen namens het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten Ecowas. De Keniaanse premier Raila Odinga was van de partij namens de Afrikaanse Unie.

Eerder heeft Ecowas al met militair ingrijpen gedreigd als Gbagbo blijft weigeren de macht aan Ouattara over te dragen. Tot dusverre is men echter de diplomatieke weg blijven bewandelen. Ook de Verenigde Staten blijven bereid Gbagbo een 'waardige uitweg' te bieden. Washington heeft toegezegd zijn visumverbod in te trekken als hij de macht opgeeft.

Een aantal andere landen heeft hem een vergelijkbaar aanbod gedaan, maar Gbagbo blijft onverzettelijk. Hij houdt aan de macht vast met steun van het leger. Hij beschouwt de internationale veroordeling van zijn opstelling als 'een buitenlands complot', aangevoerd door voormalig kolonisator Frankrijk.

Suárez in belangstelling Spurs

Tottenham Hotspur wil Ajax-spits Luis Suárez. De Uruguayaan zou volgens Ajax 20 miljoen euro moeten opleveren. De Engelse club is bereid dit bedrag te betalen.

Of de club daadwerkelijk tot een overeenkomst komen hangt af van het vertrek van Robbie Keane. De Ierse spits komt niet aan spelen toe bij de Spurs en moet eerst worden verkocht om Suárez te bekostigen.

Suárez gaf vorige week in een interview met de Uruguayaanse krant El País aan dat hij aan een vertrek bij Ajax denkt. "Ik zou me dingen eigen willen maken die ik niet in Nederland kan leren." besluit Suárez.

Nationaal Archief maakt documenten openbaar

Het Nationaal Archief in Den Haag heeft dinsdag honderden meters aan archiefstukken openbaar gemaakt. Talloze stukken van onder meer ambassades, consulaten, de ministerraad en overheidsinstellingen verloren hun status van geheimhouding.

Ook delen van het archief van de gouverneur van Suriname zijn sinds dinsdag te raadplegen, maakte het archief bekend.

Zo zijn er stukken te vinden van de Nederlandse Binnenlandse Veiligheidsdienst over het 'toezicht op de bevolking', over politiek-militaire aangelegenheden en over de financiën. De meeste documenten komen uit de jaren vijftig en zestig. Onder de vrijgekomen delen bevinden zich ook stukken uit het archief van Jan van Tilburg, die in 1956 aantrad als gouverneur van Suriname.

Verder openbaart het archief documenten van voormalige politici en instellingen als de Koninklijke Nederlandse Zwembond en de Nederlandsche Handel-Maatschappij.

Nationaal Archief maakt documenten openbaar
Nationaal Archief maakt documenten openbaar (Foto: ANP)

Bij verhuur Vujicevic haalt Twente Janssen al in winter

Willem Janssen zou eigenlijk pas in de zomer vertrekken naar FC Twente, maar daar kan deze winter nog verandering in komen. FC Twente zal bij Roda JC aankloppen voor de middenvelder wanneer het erin slaagt om Dario Vujicevic te verhuren, zo meldt De Limburger

wente en Twente-trainer Michel Preud'homme menen dat een verhuur van Vujicevic het beste voor beide partijen is. Hij zou meer speelminuten moeten krijgen. Naar verluidt zijn er enkele Eredivisieclubs geïnteresseerd.

Als er voor Vujicevic inderdaad een club gevonden wordt, gaat Twente proberen om Janssen al in januari over te nemen van Roda. Janssen heeft al een contract bij Twente voor vier jaar, maar hij zou eigenlijk pas aan het eind van het seizoen overstappen.

"We hebben nog niets vernomen van Twente," aldus Roda's algemeen directeur Martin van Geel. "Ons standpunt is bekend: alleen als Twente voor Willem wil betalen wat wij in ons hoofd hebben, is het bespreekbaar."

'Robben nooit meer naar Van Toorn'

Arjen Robben zal bij een volgende blessure niet meer aankloppen bij 'wonderdokter' Dick van Toorn. Dat laat zijn vader weten in de Tauber-Zeitung.

Van Toorn hielp Robben na zijn hamstringblessure in een oefenduel tegen Hongarije vlak voor het WK. De aanvaller had een kwetsuur aan zijn hamstring en zou naar verwachting het WK missen, maar via een behandeling van Van Toorn kwam Robben toch op het WK te spelen.

Toen Robben zich na het WK echter weer bij zijn club Bayern München meldde, constateerden zij dat de aanvaller verkeerd was behandeld. Bayern moest het maanden zonder de buitenspeler doen. Robben heeft sindsdien nog niet gespeeld voor de Duitse club.

De 'wonderdokter' liet zich vorige week uit over de gebeurtenissen in het Algemeen Dagblad. "Bij Bayern München zijn ze knettergek. Vier maanden rust is weggegooide tijd voor een topsporter, voor Robben weer fit is moet er heel wat gebeuren. En er bestaat nu een groot gevaar voor terugkeer van zijn blessure."

De Rotterdammer vond het ook jammer dat Robben hem niet had verdedigd toen Bayern München het vuur aan zijn schenen legde. De vader van Robben neemt het volgens het AD juist op voor de Duitse club. "Bij Bayern moet men zich niets van zijn woorden aantrekken. Dick van Toorn is een gefrustreerde man", aldus Hans Robben.

Uitslagen Spanje speelronde 17

In de afgelopen dagen werd in de Spaanse Primera División de eerste speelronde van het nieuwe jaar afgewerkt. Ook deze week geeft FOK!sport je een update van de gebeurtenissen in deze competitie en geeft een overzicht van uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de eerstvolgende speelronde.

FC Sevilla begint nieuwe jaar met zege

FC Sevilla heeft afgelopen zondag, na vijf verliespartijen op rij, eindelijk weer eens een wedstrijd weten te winnen. In eigen huis was de ploeg uit de sinaasappelstad met een minimaal verschil te sterk voor Osasuna (1-0), dat door de nederlaag naar de vijftiende plaats zakt.

Frederic Kanouté kroonde zich in het duel tegen Osasuna uiteindelijk als man van de wedstrijd. Tien minuten voor rust was de aanvaller namelijk verantwoordelijk voor het enige doelpunt door een vrije trap van Jesús Navas tegen de touwen te werken

In de tweede helft veranderde er niets aan de score, waardoor FC Sevilla nu op de tiende plaats van de Primera División staat.

Nipte zege FC Barcelona op promovendus Levante UD

FC Barcelona kende afgelopen weekend de nodige moeite om promovendus Levante UD over de knie te leggen. Aan de hand van Pedro wonnen de Catalanen uiteindelijk wel, al was het verschil tussen beide ploegen minimaal. Na negentig minuten stond er 2-1 op het scorebord.

Levante UD koos voor een defensieve tactiek, waardoor FC Barcelona het spel moest maken. Toch slaagden de bezoekers er in om een aantal kansen te creëren. Vlak na rust brak Pedro de ban voor de Catalaanse formatie door de score te openen. Twaalf minuten later gooide diezelfde Pedro het duel op slot door ook de tweede goal voor zijn rekening te nemen.

In de slotfase deed Christian Stuani nog wel wat terug voor de bezoekers, maar dit leverde geen punten meer op. Bovendien had FC Barcelona nog een derde keer kunnen scoren, maar David Villa en Dani Alves waren onzuiver in de afronding.Uitslagen speelronde 17:

Thuis Uit Uitslag
Athletic de Bilbao Deportivo la Coruna 1-2
FC Barcelona Levante UD 2-1
Sporting de Gijón Malaga CF 1-2
Sevilla FC Osasuna 1-0
Valencia Espanyol 2-1
Villarreal UD Almeria 2-0
Real Zaragoza Real Sociedad 2-1
Atletico Madrid Racing Santander 0-0
Real Mallorca Hercules CF 3-0
Getafe CF Real Madrid 2-3


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 17 15 1 1 46 53-10
2 Real Madrid 17 14 2 1 44 42-14
3 Villarreal 17 11 3 3 36 32-14
4 Valencia 17 9 4 4 31 26-20
5 Espanyol 17 9 1 7 28 19-24
6 Atletico Madrid 17 8 3 6 27 27-19
7 Getafe CF 17 8 2 7 26 28-25
8 Athletic de Bilbao 17 8 1 8 25 26-29
9 Real Mallorca 17 7 3 7 24 19-20
10 Sevilla FC 17 7 2 8 23 22-27
11 Real Sociedad 17 7 1 9 22 23-28
12 Deportivo la Coruna 17 5 6 6 21 15-20
13 Hercules CF 17 5 4 8 19 18-25
14 Racing Santander 17 5 4 8 19 13-23
15 Osasuna 17 4 5 8 17 15-21
16 Malaga CF 17 5 1 11 16 22-36
17 Levante UD 17 4 3 10 15 19-28
18 Real Zaragoza 17 2 7 8 13 16-28
19 UD Almeria 17 2 7 8 13 15-27
20 Sporting de Gijón 17 2 6 9 12 14-26


Kijk voor meer statistieken uit de Primera División op deze pagina!

Rijk bemoeit zich te veel met beleid tbs-klinieken

Het Rijk wil te veel te zeggen hebben in tbs-klinieken. Het komt voor dat ambtenaren van het Ministerie van Veiligheid en Justitie een arts vertellen welke behandeling hij moet toepassen. Dat zegt oud-directeur van de Pompestichting Jos Poelman in De Pers. De stichting runt een tbs-kliniek in Nijmegen.

Niet lang voordat Poelman de afgelopen zomer opstapte zou een arts hem hebben verteld dat hij van het ministerie een tbs-patiënt een bepaald medicijn moest voorschrijven. Anders zou de patiënt niet op verlof mogen.

Ook moest een patiënt ongeveer vijf jaar geleden worden teruggehaald van verlof nadat een slachtoffer had geklaagd bij de toenmalig minister van Justitie. Poelman adviseerde de patiënt in beroep te gaan bij het beklagorgaan voor gedetineerden, wat hem niet in dank zou zijn afgenomen.

Waarom Poelman de afgelopen zomer opstapte bij de Pompekliniek, wil hij nog niet zeggen. Hij is nu mede-oprichter van de nieuwe stichting Forum tbs. Daarin wil hij met oud-collega's en prominente Nederlanders een ander, positief geluid laten horen over het tbs-systeem.

Coen Moulijn (73) overleden

Coen Moulijn is vanochtend overleden. De voormalig voetballer van Feyenoord werd op oudejaarsnacht getroffen door een herseninfarct en lag vanaf dat moment in het hospitaal.

Moulijn droeg in de jaren vijftig, zestig en zeventig het shirt van Feyenoord en stond 38 keer in het Nederlands elftal. Daarnaast won de voormalig linksbuiten met de ploeg uit Rotterdam-Zuid als eerste Nederlandse club de Europa Cup I en de wereldbeker voor clubteams.

Moulijn zal altijd met Feyenoord in verband worden gebracht. Hij speelde 487 keer in het shirt van de formatie, die nu onder leiding staat van trainer Mario Been. Daarmee is hij nog altijd houder van het record. Bovendien staat een levensgroot standbeeld sinds 2009 voor De Kuip.

Coen Moulijn werd 73 jaar.

Moordenaar politicus op nieuwjaarsfoto

Een politicus in Manila heeft tijdens de jaarwisseling een foto gemaakt van zijn moordenaar. Reynaldo Dagsa, bestuurder in een buitenwijk van de hoofdstad Manila, schoot een foto van familieleden en vrienden, die feest vierden in verband met het nieuwe jaar.

Op de foto is te zien hoe een man een pistool op hem richt. Dagsa werd kort nadat hij de foto nam neergeschoten. Hij overleed terwijl hij naar een ziekenhuis werd gebracht.

De lokale politie heeft dinsdag laten weten dat de vermoedelijke dader inmiddels is aangehouden. Agenten arresteerden hem nadat de familie van de doodgeschoten politicus de foto had overgedragen aan het politiebureau. Een handlanger, die eveneens op de foto te zien is, is ook opgepakt. Het motief voor de moord is nog onduidelijk.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de poen van de burgemeester. 

Zelden las ik zo veel populistische flauwekul als onder het bericht, dat burgemeester Denie van Moerdijk deze zomer op zijn 65e verjaardag zijn ambtsketen neerlegt. Hij doet dat, omdat langer werken hem een inkomensdaling van zo’n 1000 euro per maand zou kosten. De man heeft groot gelijk. Maar in de comments wordt Denie uitgemaakt voor zakkenvuller, gesuggereerd dat het salaris van een burgemeester te hoog is, enzovoort enzovoort.
 
De hoogte van het burgemeesterssalaris wordt bij wet vastgesteld. Iemand die burgemeester is, kun je niet verwijten dat hij een zakkenvuller is. Hij krijgt gewoon het loon dat door onze volksvertegenwoordigers is vastgesteld. Namens ons allen dus. En dat die man er niet voor kiest om langer door te werken in ruil voor een ernstige verlaging van zijn inkomen is de enige juiste keuze. Lastige vraag:

Dichte overwegen door koperdiefstal

De slagbomen van elf overwegen op het treintraject Roosendaal-Breda kunnen niet meer omhoog doordat dieven in Etten-Leur 10 tot 20 meter koperkabel hebben weggeknipt. Via die kabel worden de installaties aangestuurd. Volgens een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail rijden er wel treinen, maar moeten machinisten bij de bewuste overgangen stapvoets rijden.

De beveiliging van de overgangen is een taak van gemeenten, aldus de zegsman. Die worden nu ingelicht, zodat ze eventueel veiligheidsmaatregelen kunnen nemen. De gemeente Etten-Leur is het zwaarst getroffen. Daar zijn vijf of zes overgangen dicht.

Dichte overwegen door koperdiefstal
Dichte overwegen door koperdiefstal (Foto: ANP)

Nederlandse toeristen zwemmen uren na zinken boot

Vier Nederlandse toeristen hebben zondag uren gezwommen nadat de boot waar ze op zaten voor de kust van de Filipijnen was gezonken. De kapitein had hun niet verteld dat de marine onderweg was om hen te redden, laten ze vanaf het eiland El Nido weten.

De twee stelletjes (twee 29-jarige Amsterdammers en een 26-jarige vrouw en een 29-jarige man uit Sneek) reisden met enkele tientallen andere toeristen mee op een zogenoemde banglaboot. "De golven waren na een tijd 5 meter hoog en sloegen naar binnen", zegt de 26-jarige vrouw. "Na een tijd gingen we dus maar in de kapiteinshut zitten."

Daar kreeg ze door dat het steeds verder misging. "De kapitein was druk bezig met mensen bellen. Na een tijd roken we benzinelucht. Toen gooide hij iedereen een reddingsvest toe met de woorden 'save yourself'."

Een 29-jarige vrouw uit Amsterdam heeft toen haar vader gebeld met de mededeling dat de boot aan het zinken was. De vader heeft de Nederlandse ambassade gewaarschuwd. De boot ging inderdaad een stuk onder water, maar het dak bleef boven. De toeristen moesten hun rugtassen achterlaten, maar konden hun paspoorten en wat geld meenemen in buideltasjes.

"De bemanning en een grote groep reizigers stonden op het dak. We waren er niet gerust op", zegt de 26-jarige vrouw. "Als de boot alsnog was gezonken had hij ons mee kunnen trekken. Ook was de kapitein vaag over of er nou redding op weg was of niet."

Ook leek het gewicht van de mensen op het dak te veel voor de boot. Daarom sprongen meerdere toeristen van het dak af de zee in. De Nederlanders dobberden ongeveer een uur in het water. Dat was volgens de vrouw uit Sneek vol te houden omdat het water ongeveer 28 graden was.

Een gezin met kinderen die niet konden zwemmen had een veilig heenkomen gevonden op een groot stuk hout dat van de boot was geslagen. Samen met andere reizigers klampten de Nederlanders zich aan het vlot vast.

"We vonden het heel eng, maar we vertrouwden er niet op dat er snel redding zou komen en besloten het vlot naar een eiland zo'n 2,5 kilometer verderop te duwen." Uiteindelijk zwommen zo'n negentien reizigers een paar uur lang in verschillende groepjes richting het eiland.

Vissers

Eenmaal in de buurt lukte het de aandacht van lokale vissers te trekken. Die haalden de reizigers uit zee. "Het was een klein eiland, ze hadden daar denk ik niet eerder toeristen gezien." Zo'n driehonderd mensen stonden de schipbreukelingen volgens de vrouw uit Sneek op het strand op te wachten.

De 29-jarige Amsterdamse die eerder haar vader had gebeld, had haar telefoon meegenomen. "De simkaart heeft het op een of andere manier overleefd. Ik kreeg een telefoon van iemand op het eiland en kon weer bellen." Drie rugzakken van de backpackers zijn aangespoeld, maar een rugzak was leeg.

Aanvankelijk zouden de toeristen worden opgehaald door het zusterschip van de gezonken boot, maar uiteindelijk bracht de marine hen maandag naar El Nido. "Daar kregen we kleren, slippers en overnachting in een hotel."

Degenen die waren achtergebleven op de boot zijn later opgehaald door het zusterschip. De boot met 36 passagiers was op een rondreis van Palawan naar Coron.

De Nederlanders zijn niet van plan hun reis af te breken. "We willen het graag positief afsluiten", zegt de 29-jarige Amsterdamse. De vakantie van het stel uit Sneek zou nog ongeveer een week duren, die van de Amsterdammers zestien dagen.

Bomaanslag in Kabul

Bij een bomaanslag in het centrum van Kabul is dinsdag een politieman om het leven gekomen. Twee agenten en een burger raakten gewond. De bom explodeerde in de buurt van enkele ministeries in de Afghaanse hoofdstad.

Mogelijk houdt de aanslag verband met het feit dat leden van de door de regering aangestelde Hoge Vredesraad dinsdag naar Pakistan afreizen om daar overleg van de grond te krijgen met enkele Talibanleiders. De Afghaanse regering hoopt met de leiders tot een akkoord te komen.

Vertrouwen in Belgische kerk op dieptepunt

Het vertrouwen in de Rooms-Katholieke Kerk in België heeft een nieuw dieptepunt bereikt: nog amper 8 procent van de Belgen heeft nog enig vertrouwen in de Kerk, terwijl dat eind 2009 nog 28 procent was.

Dat blijkt uit een representatieve opiniepeiling, waarover de Vlaamse krant De Standaard dinsdag bericht. In Vlaanderen heeft zelfs nog maar 5 procent van de ondervraagden vertrouwen in de Kerk; in Wallonië is dat 11 procent.

Volgens de onderzoekers is het wantrouwen niet enkel gevoed door de seksueel-misbruikschandalen op zich, maar ook door de manier waarop de Kerk ermee omgegaan is. Volgens veel Belgen ging het de Kerk in eerste instantie vooral om schadebeperking.

Voor het onderzoek werden duizend Belgen tussen 18 en 65 jaar oud twee keer bevraagd. Een eerste keer in oktober 2009, een tweede keer in juli 2010.

Rijstroken dicht door ongeluk op A16

Doordat een vrachtwagen bij de Moerdijkbrug onder Dordrecht dinsdagochtend door de vangrail is gereden, zijn in beide richtingen rijstroken afgesloten. Het kan tot het middaguur duren voordat de vrachtwagen is geborgen, meldt de ANWB. In beide richtingen staat een file van 6 kilometer.

Het ongeluk gebeurde rond 05.30 uur net voor de Moerdijkbrug. Richting Rotterdam is een rijstrook afgesloten, richting Breda twee. De vrachtwagen is geladen met brood. De ANWB adviseert om te rijden via Gorinchem en Oosterhout.

In de rest van Nederland verloopt de spits rustig. Rond 06.45 uur waren de files op de A16 de enige die werden gemeld. De ANWB verwacht dat de spits nog rustiger dan maandag verloopt. Toen stond op het hoogtepunt ongeveer 50 kilometer file, terwijl 250 gebruikelijk is.

Japans denkspel na zes jaar op de markt

Het spel Path of Go is tegen betaling van omgerekend vijf euro te downloaden voor de Xbox 360. De digitale versie van het Japanse denkspel Go is zes jaar in ontwikkeling geweest. Het spel, dat wordt omschreven als complexer dan schaken, is ontwikkeld door het onderzoeksteam van Microsoft. Dat schrijft het Amerikaanse gameweblog Kotaku.

Go is een oosters spel waarbij spelers zoveel mogelijk terrein op het speelbord moeten veroveren. Dit gebeurt door gebieden af te schermen met stenen. De game bevat meer mogelijke zetten en tactieken dan het schaakspel. "Een computer alle mogelijke zetten en wedstrijdscenario's aanleren van Go zou miljoenen jaren duren", meent Joaquin Candela, onderzoeker van Microsoft.

De complexiteit van het spel is volgens onderzoekers van Microsoft dan ook de reden dat het zolang heeft geduurd om een uitdagende computergestuurde tegenstander te programmeren. Gevorderde spelers konden door de beperkingen van kunstmatige intelligentie te gemakkelijk van de computer winnen.

Zweedse Millenniumfilmacteur dood

De Zweedse acteur Per Oscarsson en zijn vrouw zijn op oudejaardsag zo goed als zeker omgekomen, toen hun huis afbrandde. Dat meldde de Zweedse politie maandag.

Oscarsson is bij het internationale publiek vooral bekend van zijn karakter Holger Palmgren in de verfilming van de Millenniumboeken van de in 2004 overleden schrijver Stieg Larsson. Palmgren is de eerste die hoofdpersoon Lisbeth Salander beschermt.

Van het huis van Oscarsson in Bjärka Langöna, bij Skara op 130 kilometer ten noordoosten van Göteborg, staat alleen de schoorsteen nog overeind. In de as zijn van twee mensen de stoffelijke resten aangetroffen.

Voor de meeste Zweden blijft Oscarsson altijd de ongewilde grootvader van een jongetje uit een film die sinds 1994 iedere kerstavond op de Zweedse televisie te zien is. Per Oscarsson is 83 jaar geworden.

Afrikaanse bemiddelaars verlaten Ivoorkust

De presidenten van Kaapverdië, Benin en Sierra Leone en de premier van Kenia hebben Ivoorkust in de nacht van maandag op dinsdag weer verlaten. Zij hadden in het West-Afrikaanse land maandag gesprekken met de twee rivalen om het presidentschap, de gekozen en internationaal erkende Alassane Ouattara en de zittende machthebber Laurent Ggagbo, die van geen wijken wil weten.

De Afrikaanse bemiddelaars brengen dinsdag verslag uit aan president Goodluck Jonathan van Nigeria, het machtigste land van de West-Afrikaanse gemeenschap Ecowas, die met ingrijpen in Ivoorkust heeft gedreigd als Gbagbo op het pluche van de macht blijft zitten.

De bemiddelaars wilden maandagavond in Abidjan weinig kwijt over het verloop van de onderhandelingen. De Sierra Leoonse president Ernest Bai Koroma wilde alleen zeggen dat 'de gesprekken doorgaan'.

[BDO] Van der Wiel uitgeschakeld

Willy van der Wiel heeft de kwartfinales van het BDO WK Darts in het Engelse Frimley Green niet gehaald. Onze landgenoot verloor in de tweede ronde van thuisspeler Ross Smith.

Smith wist in de eerste ronde ook al een geplaatste speler uit het toernooi te spelen. De als achtste geplaatste Tony O'Shea ging met 3-1 ten onder tegen de Engelsman. Ditmaal won Smith redelijk simpel van de als negende geplaatste Van der Wiel. In de best-of-7 won Smith overtuigend met 4-1 van Van der Wiel, die in de eerste ronde nog makkelijk met 3-0 van Alan Soutar won.

Morgen proberen de overige twee Nederlanders de kwartfinales van het WK BDO Darts te halen. Joey ten Berge, als vijffde geplaatst, treft Martin Phillips. Jan Dekker heeft de zware opgave om de als tweede geplaatste Stuart Kellett te verslaan.

Iran nodigt landen uit voor tour langs kerncentrale

Iran heeft Rusland, China, de Europese Unie, zijn bondgenoten in de Arabische wereld en een aantal andere landen maandag uitgenodigd voor een rondgang langs de kernfaciliteiten van het land. De uitnodiging staat in een brief die in handen is gekomen van persbureau Associated Press. De Verenigde Staten zijn niet uitgenodigd.

In de brief noemt de Iraanse gezant voor het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) Ali Ashgar Soltanieh het weekeinde van 15 en 16 januari als mogelijke datum voor het bezoek. Op het programma staat ook een ontmoeting met 'hoge regeringsfunctionarissen'. Alle kosten van het bezoek zijn voor rekening van Iran.

Drie jaar geleden brachten zes diplomaten al een bezoek aan een fabriek in Isfahan waar uraniumerts werd bewerkt tot uraniumgas dat vervolgens kan worden verrijkt. De diplomaten zeiden destijds op basis van het bezoek geen inschatting te kunnen maken van het doel van het Iraanse atoomprogramma.

Het nieuwe aanbod lijkt verder te gaan: er zijn meer landen uitgenodigd en er zijn meer fabrieken die worden bezocht. Volgens een diplomaat, die anoniem wil blijven, staat er een bezoek gepland aan de kerncentrale in Bushehr en de verrijkingscentrale in Natanz. Ook staan er volgens hem ontmoetingen gepland met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken en chef van het Iraanse atoomprogramma Ali Salehi en met Saeed Jalili, de belangrijkste nucleaire onderhandelaar van Teheran.

Het aanbod komt slechts enkele weken voordat Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland opnieuw in gesprek gaan over het atoomprogramma van het land. Het lijkt erop dat Iran steun probeert te krijgen voor het programma.

De nieuwe ronde gesprekken tussen Teheran en de zes landen vindt waarschijnlijk eind januari plaats in Istanbul. De bedoeling van de gesprekken is te onderzoeken of er voldoende grond is voor meer inhoudelijke gesprekken over het atoomprogramma van Iran.

Volgens de Verenigde Staten en zijn bondgenoten is het Iraanse atoomprogramma een dekmantel voor de fabricage van kernwapens. Iran ontkent dit echter en zegt dat het atoomprogramma gericht is op het ontwikkelen van kernenergie.

NCTb houdt situatie kopten in de gaten

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft regionale politiekorpsen opgeroepen 'een oogje in het zeil te houden' bij koptisch-orthodoxe kerken. Ook houdt de dienst op internet de 'koptische belangen in Nederland' in het oog. Dat meldde een woordvoerder van de NCTb maandagavond laat.

Aanleiding voor de maatregelen is de aanslag op de al-Qissiddinkerk in Alexandrië, waarbij zaterdag 21 mensen om het leven kwamen. Over de beveiliging van de koptische kerken wil de dienst verder niets kwijt.

De woordvoerder benadrukte dat de maatregelen niets te maken hebben met het verschijnen van een lijst op internet waarop mogelijke terreurdoelen zouden staan. Koptische kerken in Eindhoven, Utrecht en Amsterdam worden op die lijst genoemd tussen andere kerken in Frankrijk en Groot-Brittannië. De pastoor van de koptische kerk in Eindhoven heeft aangekondigd dinsdag aangifte te gaan doen. Volgens de NCTb doet hij dat op eigen initiatief.

Of de lijst met doelwitten serieus te nemen valt, kon de woordvoerder niet zeggen. "Er circuleert veel op internet. Wij proberen dat samen met de AIVD goed in de gaten te houden."

Schoorel tegen Federer in Doha

Thomas Schoorel staat in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Doha voor een loodzware opgave. De 21-jarige Amsterdammer, die zich via de kwalificatie plaatste voor het hoofdtoernooi, moet het in de eerste ronde opnemen tegen Roger Federer. De wedstrijd tussen Schoorel en de nummer twee van de wereld is dinsdag de tweede partij op het Centre Court.

Voor Schoorel wordt het zijn tweede partij op het hoogste niveau. Vorig jaar verloor hij bij zijn debuut op de ATP-tour van de Duitser Benjamin Becker.

Monster Hunter wellicht naar 3DS

De Monster Hunter-serie komt waarschijnlijk naar de Nintendo 3DS. Dat blijkt uit uitspraken van bestuursvoorzitter Haruhiro Tsujimoto van game-uitgever Capcom tegenover de Japanse krant Hatena. Officieel heeft de uitgever nog geen 3DS-versie van Monster Hunter aangekondigd.

In het interview praat Tsujimoto honderduit over de succesvolle Monster Hunter-serie. Gevraagd naar zijn mening over de nieuwe spelcomputer van Nintendo zei hij dat 'het misschien tijd wordt om naar een nieuw platform over te stappen'.

Monster Hunter, een serie waarin de speler moet jagen op steeds grotere monsters, is een van de bestverkopende series in Japan. In december heeft Capcom in Japan 3,5 miljoen exemplaren van Monster Hunter Freedom 3 voor de PSP verkocht. De spellen verschijnen hoofdzakelijk op Playstation-spelcomputers, al verscheen Monster Hunter Tri vorig jaar voor de Nintendo Wii.

Geen bom gevonden in trein bij Barneveld

Bij een uitvoerige doorzoeking van de internationale trein die al sinds het begin van de avond in Barneveld stilstond op last van de politie, is niets verdachts gevonden. Dat meldt de gemeente Barneveld maandagnacht. De trein is vrijgegeven door de politie. Het treinverkeer kan dinsdagochtend naar verwachting worden hervat.

De trein werd door de politie stilgezet, nadat een vrouw in de trein alarm sloeg omdat een medepassagier zich verdacht zou hebben gedragen. De man is uitgestapt en voor zover bekend nog niet door de politie gevonden. Of er nog gesproken is met de vrouw die de melding deed, is onduidelijk.

De trein werd urenlang door de politie onderzocht op aanwezigheid van explosieven. Ook drie boerderijen in de omgeving werden uit voorzorg ontruimd. De driehonderd passagiers in de trein werden in de buurt opgevangen en na enkele uren en na registratie per bus naar Amersfoort gebracht.

Het treinverkeer tussen Apeldoorn en Barneveld werd stilgelegd. ProRail meldt geen stremming meer op het traject. De NS heeft de melding nog niet van zijn website gehaald.

Nintendo 3DS gestolen uit fabriek

Een onbekende man heeft een Nintendo 3DS uit een fabriek gestolen en foto's op internetforum Neogaf geplaatst. Het gaat vermoedelijk om een werknemer van een Chinese fabriek waar de nieuwe draagbare spelcomputers worden geproduceerd. Nintendo heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

Naast foto's heeft de dief ook een filmpje op Youtube gezet waarin hij het apparaat met de Nintendo DS vergelijkt. De man gaat in op uiterlijke verschillen tussen de twee apparaten. De Nintendo 3DS is nog niet volledig functioneel en toont bij het aanzetten een zwart scherm met computercodes.

De Nintendo 3DS-spelcomputer maakt het mogelijk spellen in 3D te bekijken zonder dat daarvoor een speciale bril nodig is. De nieuwe spelcomputer van gamegigant Nintendo wordt in maart in Europa verwacht.


[Upd] Internationale trein ontruimd bij Barneveld

Een internationale trein afkomstig uit Duitsland is maandagavond in de buurt van station Barneveld ontruimd wegens verdacht gedrag van een passagier. Dat heeft het KLPD gemeld.

Er zaten driehonderd mensen in de trein die onderweg was naar Schiphol. De politie zette de trein stil na een melding door de Duitse autoriteiten. Die waren ingeseind door een vrouwelijke passagier omdat zij vond dat een man in de trein zich verdacht gedroeg, aldus een woordvoerder van het KLPD.

Update 20.49 uur

De politie heeft maandagavond een internationale trein stilgezet bij Barneveld na een tip over een verdacht pakketje in de trein. Het treinverkeer tussen Apeldoorn en Barneveld is volgens de NS en ProRail stilgelegd op last van de politie. Reizigers moeten op het traject rekening houden met meer dan een uur vertraging.

Volgens Omroep Gelderland zou een vrouw in de trein alarm hebben geslagen bij de Duitse politie, omdat ze vond dat een man zich verdacht gedroeg. Er zou mogelijk een verdacht pakketje in de trein liggen. Via Twitter beweerde 'een getuige' dat een man uit het toilet is gehaald en is overmeesterd, maar dat bleek niet te kloppen.

Er zaten volgens Omroep Gelderland ongeveer driehonderd mensen in de trein. Ze worden per bus verder vervoerd. De trein wordt nog doorzocht.

Update 01.18 uur

De internationale trein die maandagavond is stilgezet bij Barneveld, is op een zijspoor gezet voor nader onderzoek. De politie onderzoekt de trein op mogelijke explosieven. In verband daarmee zijn drie boerderijen langs het spoor ontruimd. De bewoners zijn tijdelijk elders ondergebracht.

Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Barneveld laten weten.

Trein ontruimd om verdacht gedrag passagier
Trein ontruimd om verdacht gedrag passagier (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
©FOK.nl e.a.