Rijk bemoeit zich te veel met beleid tbs-klinieken

Het Rijk wil te veel te zeggen hebben in tbs-klinieken. Het komt voor dat ambtenaren van het Ministerie van Veiligheid en Justitie een arts vertellen welke behandeling hij moet toepassen. Dat zegt oud-directeur van de Pompestichting Jos Poelman in De Pers. De stichting runt een tbs-kliniek in Nijmegen.

Niet lang voordat Poelman de afgelopen zomer opstapte zou een arts hem hebben verteld dat hij van het ministerie een tbs-patiënt een bepaald medicijn moest voorschrijven. Anders zou de patiënt niet op verlof mogen.

Ook moest een patiënt ongeveer vijf jaar geleden worden teruggehaald van verlof nadat een slachtoffer had geklaagd bij de toenmalig minister van Justitie. Poelman adviseerde de patiënt in beroep te gaan bij het beklagorgaan voor gedetineerden, wat hem niet in dank zou zijn afgenomen.

Waarom Poelman de afgelopen zomer opstapte bij de Pompekliniek, wil hij nog niet zeggen. Hij is nu mede-oprichter van de nieuwe stichting Forum tbs. Daarin wil hij met oud-collega's en prominente Nederlanders een ander, positief geluid laten horen over het tbs-systeem.