Politie Moskou arresteert demonstranten

De politie in Moskou heeft dinsdag voor de tweede opeenvolgende dag demonstranten ingerekend die protesteerden tegen de gevangenneming van Boris Nemtsov, een van de meest prominente Russische oppositiefiguren. In totaal verrichtte de politie 35 arrestaties, meldde persbureau RIA Novosti.

Volgens Olga Sjorina, woordvoerster van oppositiebeweging Solidariteit, werden alle arrestanten na drie uur weer vrijgelaten. Slechts één demonstrant wordt vervolgd.

Oppositieleider Nemtsov werd op oudejaarsavond samen met meer dan zestig anderen opgepakt en voor vijftien dagen vastgezet. Volgens de politie wilde hij een ongeautoriseerde demonstratie bijwonen. Maandag werd al geprotesteerd tegen de inhechtenisneming. Veertien mensen werden gearresteerd en na enkele uren weer vrijgelaten.

Nemtsov was vicepremier onder wijlen Boris Jeltsin en hielp mee bij de oprichting van de partij Unie van Rechtse Krachten. De partij verloor in de verkiezingen van 2003 al haar zetels in het parlement, de Staatsdoema, toen de partij Verenigd Rusland van huidig premier Vladimir Poetin grote winst boekte. Nemtsov is sinds 2008 een van de leiders van Solidariteit.