Staatsschuld VS naar $14 biljoen

De Amerikaanse staatsschuld is de afgelopen zeven maanden met 1.000 miljard dollar opgelopen. Per eind 2010 stond de teller van de Amerikaanse overheid op maar liefst 14 biljoen dollar schuld. Dit is meer dan 45.000 dollar per inwoner. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde gegevens van financieel nieuwszender RTL Z.

De Amerikaanse overheid mag tot 14,3 biljoen dollar lenen, daarna moet het Congres toestemming geven voor verdere limieten. Als het Congres niet instemt dan moet de overheid voor het eerst in de geschiedenis schulden afstempelen en stoppen met verder lenen.

Vooral de Republikeinen zullen tegen een verhoging van het plafond stemmen. De democratische president Barack Obama moet sowieso met enorme bezuinigingen komen om de nieuwe wet door het Congres te krijgen.

Bij ongewijzigd beleid, maar wel met nieuwe wetgeving, stijgt de staatsschuld tot bijna 20 biljoen dollar in 2015. Als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) stijgt het dan van 90 procent nu tot 102 procent in 2015.


Staatsschuld VS naar 14 biljoen dollar (Bron: RTL Z)