Gbagbo blijft onverzettelijk

Een delegatie van Afrikaanse leiders is er ook maandag niet in geslaagd zittend president Laurent Gbagbo van Ivoorkust te overreden de macht af te staan. De delegatie bood Gbagbo amnestie als hij per direct plaats zou maken voor Alassane Ouattara, Gbagbo's politieke tegenstander die volgens de kiescommissie en de internationale gemeenschap de Ivoriaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

De delegatie, die al voor de tweede keer in een week naar Abidjan was afgereisd, vertrok ook dit keer zonder Gbagbo. De presidenten van Sierra Leone, Benin en Kaapverdië waren naar Ivoorkust gekomen namens het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten Ecowas. De Keniaanse premier Raila Odinga was van de partij namens de Afrikaanse Unie.

Eerder heeft Ecowas al met militair ingrijpen gedreigd als Gbagbo blijft weigeren de macht aan Ouattara over te dragen. Tot dusverre is men echter de diplomatieke weg blijven bewandelen. Ook de Verenigde Staten blijven bereid Gbagbo een 'waardige uitweg' te bieden. Washington heeft toegezegd zijn visumverbod in te trekken als hij de macht opgeeft.

Een aantal andere landen heeft hem een vergelijkbaar aanbod gedaan, maar Gbagbo blijft onverzettelijk. Hij houdt aan de macht vast met steun van het leger. Hij beschouwt de internationale veroordeling van zijn opstelling als 'een buitenlands complot', aangevoerd door voormalig kolonisator Frankrijk.