Iran nodigt landen uit voor tour langs kerncentrale

Iran heeft Rusland, China, de Europese Unie, zijn bondgenoten in de Arabische wereld en een aantal andere landen maandag uitgenodigd voor een rondgang langs de kernfaciliteiten van het land. De uitnodiging staat in een brief die in handen is gekomen van persbureau Associated Press. De Verenigde Staten zijn niet uitgenodigd.

In de brief noemt de Iraanse gezant voor het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) Ali Ashgar Soltanieh het weekeinde van 15 en 16 januari als mogelijke datum voor het bezoek. Op het programma staat ook een ontmoeting met 'hoge regeringsfunctionarissen'. Alle kosten van het bezoek zijn voor rekening van Iran.

Drie jaar geleden brachten zes diplomaten al een bezoek aan een fabriek in Isfahan waar uraniumerts werd bewerkt tot uraniumgas dat vervolgens kan worden verrijkt. De diplomaten zeiden destijds op basis van het bezoek geen inschatting te kunnen maken van het doel van het Iraanse atoomprogramma.

Het nieuwe aanbod lijkt verder te gaan: er zijn meer landen uitgenodigd en er zijn meer fabrieken die worden bezocht. Volgens een diplomaat, die anoniem wil blijven, staat er een bezoek gepland aan de kerncentrale in Bushehr en de verrijkingscentrale in Natanz. Ook staan er volgens hem ontmoetingen gepland met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken en chef van het Iraanse atoomprogramma Ali Salehi en met Saeed Jalili, de belangrijkste nucleaire onderhandelaar van Teheran.

Het aanbod komt slechts enkele weken voordat Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland opnieuw in gesprek gaan over het atoomprogramma van het land. Het lijkt erop dat Iran steun probeert te krijgen voor het programma.

De nieuwe ronde gesprekken tussen Teheran en de zes landen vindt waarschijnlijk eind januari plaats in Istanbul. De bedoeling van de gesprekken is te onderzoeken of er voldoende grond is voor meer inhoudelijke gesprekken over het atoomprogramma van Iran.

Volgens de Verenigde Staten en zijn bondgenoten is het Iraanse atoomprogramma een dekmantel voor de fabricage van kernwapens. Iran ontkent dit echter en zegt dat het atoomprogramma gericht is op het ontwikkelen van kernenergie.