Iran bevestigt uitnodiging voor nucleaire tour

De regering van Iran bevestigt dat zij de wereldmachten en hun bondgenoten in de Arabische en de Derde wereld heeft uitgenodigd voor een rondgang langs de nucleaire faciliteiten in het land. "Uitgenodigd zijn de Europese Unie, de beweging van Niet-Gebonden Landen (NAM) en vertegenwoordigers van 5+1 landen", zei een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

De 5+1 landen zijn de landen die met Iran over zijn omstreden nucleaire programma onderhandelen: de vijf permanente lidstaten van de VN-Veiligheidsraad -de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk- plus Duitsland. Volgens de uitnodigingsbrief waarin Associated Press inzage heeft gekregen geldt de uitnodiging niet voor alle zes landen individueel. Zo worden de VS niet uitgenodigd.

In de brief wordt het weekeinde van 15 en 16 januari als datum voor het bezoek voorgesteld. Op het programma staat ook een ontmoeting met 'hoge regeringsfunctionarissen'. Alle kosten van het bezoek zijn voor rekening van Iran.

Drie jaar geleden brachten zes diplomaten al een bezoek aan een fabriek in Isfahan waar uraniumerts wordt bewerkt tot uraniumgas dat vervolgens kan worden verrijkt. De diplomaten zeiden destijds op basis van het bezoek geen inschatting te kunnen maken van het doel van het Iraanse atoomprogramma.

Het nieuwe aanbod lijkt verder te gaan: er zijn meer landen uitgenodigd en er kunnen meer fabrieken worden bezocht. Volgens een diplomatieke bron staat er een bezoek gepland aan de kerncentrale in Bushehr en de verrijkingscentrale in Natanz. Ook staan ontmoetingen gepland met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken en chef van het Iraanse atoomprogramma Ali Salehi en met Saeed Jalili, de belangrijkste nucleaire onderhandelaar van Teheran.

Het aanbod komt slechts enkele weken voordat Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland opnieuw in gesprek gaan over het Iraanse atoomprogramma. Het lijkt erop dat Iran vooraf steun probeert te krijgen. De nieuwe overlegronde vindt waarschijnlijk eind januari plaats in Istanbul. De bedoeling is te onderzoeken of er voldoende grond is voor meer inhoudelijke besprekingen over het Iraanse atoomprogramma.

Volgens de Verenigde Staten en zijn bondgenoten is het Iraanse atoomprogramma een dekmantel voor de fabricage van kernwapens. Iran ontkent dit en zegt dat het programma slechts gericht is op het ontwikkelen van kernenergie.