SingStar Dance

header

Exclusief op de PlayStation 3

De SingStar-franchise bestaat al een flink aantal jaren en er zijn tig verschillende spellen in de serie verschenen, maar de basis van het spel is altijd hetzelfde gebleven: zingen. Sony komt nu met SingStar Dance om het spel uit te breiden, want liedjes kun je niet alleen zingen, je kunt er nu ook op dansen!

Om aan het dansen te kunnen gaan heb je een PlayStation Move-controller en de PlayStation Eye-camera nodig. Vervolgens kun je op alle liedjes ook dansen. Hiervoor heb je één controller nodig, maar met twee controllers lukt dat beter omdat dan de bewegingen van beide armen geregistreerd worden. Als de muziek begint, danst aan de zijkant een mannetje of vrouwtje op het scherm en is het de bedoeling dat je al die moves na doet. De moves zijn specifiek voor het liedje gemaakt en binnen één liedje komen bepaalde bewegingen meerdere keren terug. Dit zorgt ervoor dat de liedjes nog enigszins dansbaar zijn, want je ziet van tevoren niet welke bewegingen je moet maken, zoals dat bij Just Dance voor de Wii en Dance Central voor de Xbox 360 wel het geval is. SingStar Dance is dan ook niet bedoeld als serieuze dansgame, het dansen is een extraatje naast het zingen. De dansjes zijn prima aangepast op de muziek en zijn ook door beginners na een keer oefenen prima te volgen!

SingStar 

Waar SingStar Dance zich mee onderscheidt is de multiplayer-modus. Natuurlijk kan de één zingen en de ander dansen, maar leuker is het om samen te zingen én dansen. De dansmoves in het spel zijn méér dan tegelijkertijd dezelfde bewegingen maken. In dit spel dans je echt samen door ook handen vast te houden en om elkaar heen te draaien. Dit zorgt ervoor dat de funfactor van SingStar Dance erg hoog is, zeker als er nog twee andere mensen tegelijkertijd aan het zingen zijn. De game is in ieder geval een goede party-starter, al heb je wel wat vrije ruimte nodig om de voetjes goed van de vloer te krijgen. Ook hierbij geldt dat voor een optimale spelbeleving twee controllers per persoon nodig zijn, waardoor je dus in totaal vier Move-controllers moet hebben. Als er ook nog bij gezongen wordt dan komt daar ook nog eens een microfoon-setje bij en dat kan het uiteindelijk best een prijzige avond maken. Je kunt overigens ook in je eentje zingen én dansen, maar een microfoonstandaard is dan wel vereist en het is eigenlijk alleen te doen als je óf de tekst, óf de dans al helemaal kent. 

Zoals met elke SingStar-game is de tracklist eigenlijk het belangrijkste. De tracklist van deze SingStar-game is erg teleurstellend. Ik moet bekennen dat ik een groot fan ben van de serie en de meeste delen in huis heb, daarom is het een grote teleurstelling dat een groot aantal liedjes van SingStar Dance al op andere discs voor de PlayStation 3 is uitgebracht. Standing in the way of control van Gossip was bijvoorbeeld al op Vol. 2 te vinden en Hey Ya! Van Outkast al op de eerste SingStar voor de PlayStation 3. Als je ook nog een lading SingStars voor de PlayStation 2 hebt, dan zul je veel dubbele liedjes tegenkomen. Natuurlijk is het dansen nieuw, maar dan nog had de disc met gemak met dertig nieuwe liedjes gevuld kunnen worden. Overigens zijn er in de SingStore wel extra dansliedjes te downloaden. Momenteel is dat aanbod nog zeer beperkt, slechts een tiental liedjes, maar de verwachting is dat dit de komende tijd nog uitgebreid wordt. Mocht een gedownload liedje geen dans bevatten dan zie je dat in het keuzescherm en kun je ervoor kiezen om enkel te zingen of een ander dansliedje te kiezen. 

SingStar

Ik vind het lastig om een goed oordeel te vellen over SingStar Dance. Het is absoluut geen slecht spel, maar het lijkt alsof Sony zich er gemakkelijk van af heeft willen maken. Het dansen is puur als extraatje toegevoegd in plaats van een echt nieuwe spelmodus. Het zou erg fijn zijn als de dansmoves van tevoren in beeld te zien zijn zodat ook onervaren dansers een mooie score neer kunnen zetten. Om het dansen goed te kunnen beheersen zou ook een oefenmodus toegevoegd moeten worden. Nu is het puur een party-game die zeker met een groep vrienden erg leuk is om te doen, maar die je verder niet stimuleert om beter te worden. Tot slot stelt de tracklist teleur omdat een deel van de liedjes al eerder is verschenen waardoor de disc voor de echte fans minder waarde heeft. Mocht je geen grote dansliefhebber zijn dan moet je zeker even goed naar de tracklist en de SingStar-games kijken die je al hebt. Afgezien hiervan zorgt ook deze SingStar-game weer gewoon voor een leuke avond, al had die avond dus nóg leuker kunnen zijn! 

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Nieuwe gameplay    
- Dansmoves niet van te voren te zien
6
+ Samen dansen
- Geen oefenmodus voor dans

- Hergebruik van liedjes

Op de tweede pagina kun je de complete tracklist van de game terugvinden.