Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 1

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Belgische competitie werd er midweeks gespeeld. Lierse SK pakte belangrijke punten door met 2-1 te winnen van Westerlo. De winnende treffer werd 13 minuten voor tijd gemaakt door Tomasz Radzinski. Roel van Hemert speelde bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd mee. Lierse bezet de eennalaatste plaats met 13 punten uit 21 wedstrijden. Club Brugge won met 5-0 vrij eenvoudig van de nummer laatst Charleroi. Ivan Perišić was de grote man door vier maal te scoren en de assist te geven bij het vijfde doelpunt. Ryan Donk startte bij de ploeg van trainer Adrie Koster in de basis.

Valencia heeft afgelopen speelronde de drie punten in eigen huis gehouden. Nummer vijf Espanyol werd, dankzij een doelpunt van Mata in de laatste minuut, met 2-1 verslagen. Hedewiges Maduro stond de gehele partij binnen de lijnen. Door de winst staat Valencia nog altijd vierde, maar vergrootte het de voorsprong op nummer vijf Espanyol naar drie punten.

Adelaide United heeft dé kans laten liggen om dichterbij koploper Brisbane Roar te komen. In een rechtstreekse ontmoeting verloor de ploeg in eigen huis met 0-1. Sergio van Dijk stond de hele wedstrijd binnen de lijnen bij Adelaide. Hij wist eerder deze week wel te scoren in het competitieduel met laagvlieger Sydney FC. In de met 2-0 gewonnen wedstrijd scoorde Van Dijk na ruim een half uur spelen. Kort voor tijd werd hij gewisseld. Na dit weekend bedraagt de achterstand van Adelaide op Brisbane maar liefst elf punten. Er zijn nog zes speelrondes in de Australische A-League.

Central Coast Mariners heeft het nagelaten om dichterbij nummer twee Adelaide te komen. In eigen huis verloor de ploeg met 1-2 van Melbourne Victory. Patrick Zwaanswijk stond de hele wedstrijd in de verdediging van Central Coast Mariners. De ploeg staat nog altijd derde, vier punten achter Adelaide. Eén punt achter Central Coast Mariners staat Gold Coast United. Zij kwamen maandag in eigen huis niet verder dan 0-0 tegen Perth Glory. Bas van den Brink stond de hele wedstrijd in het veld.

Gerald Sibon
was afgelopen weekend trefzeker voor zijn ploeg Melbourne Heart. Zij ontvingen in eigen huis hekkensluiter North Queensland Fury en wonnen met 2-0. Rutger Worm begon in de basis bij Melbourne Heart, maar werd kort na rust gewisseld. Sibon viel na een uur spelen in en scoorde tien minuten voor tijd het tweede doelpunt van de wedstrijd. De ploeg staat door de driepunter op de zesde plaats.

In de Engelse Premier League werd er tijdens en rond de feestdagen gewoon gevoetbald. Newcastle United ging midweeks met 2-0 bij het Tottenham Hotspur van Rafael van der Vaart. Bij Newcastle stondTim Krul onder de lat. Wigan Athletic speelde midweeks met 2-2 gelijk tegen Arsenal. Ronnie Stam stond bij Wigan in de basis. Afgelopen weekend speelden Wigan en Newcastle tegen elkaar. Newcastle, zonder Tim Krul in het doel, won met 0-1 door een doelpunt van Shola Ameobi. Ronnie Stam startte bij Wigan wederom in de basis.

Afgelopen weekend verloor West Bromwich met 1-2 van Manchester United. Gianni Zuiverloon, die door West Bromwich werd teruggehaald, viel halverwege de tweede helft in. Sunderland won op nieuwjaarsdag met 3-0 van Blackburn Rovers en staat nu zesde in de Premier League met 30 punten uit 21 duels. Boudewijn Zenden viel na rust bij Sunderland in.

In de Championship speelde Portsmouth met 3-3 gelijk midweeks bij Leeds United. De Nederlander Nadir Ciftci viel bij Portsmouth twee minuten voor tijd in. Afgelopen weekend stond Ciftci in de basis bij Portsmouth dat met 3-0 onderuit ging bij Watford. Portsmouth bezet de vijftiende plaats met 30 punten uit 23 duels.

Swansea City won midweeks met 1-0 van Barnsley. De enige treffer werd gemaakt door Jermaine Easter. Dorus de Vries stond de gehele wedstrijd bij Swansea in de goal. Ook afgelopen weekend won Swansea met 1-0, ditmaal van Reading. Daren Pratley scoorde de enige treffer. Dorus de Vries speelde de gehele wedstrijd mee. Leeds United en Middlesbrough speelde op nieuwjaarsdag met 1-1 gelijk. Marvin Emnes speelde bij Middlesbrough de gehele wedstrijd mee.

In de Schotse competitie speelde Hibernian midweeks met 2-2 gelijk tegen Dundee United. Edwin de Graaf speelde bij Hibernian de gehele wedstrijd mee. De Graaf speelde ook afgelopen weekend gehele wedstrijd mee in de uitwedstrijd tegen Hearts. Hibernian verloor met 1-0 door een treffer van Kevin Kyle. In de stand staat Hibernian tiende met 16 punten uit 19 duels.