[Dakar] Uitslag etappe 2

Gisteren werd alweer de tweede etappe van de Dakar-rally verreden. Na een regenachtige dag bij de eerste etappe en grote pech voor de Nederlandse vrachtwagencoureurs, bleek deze dag wat beter uit te pakken.

Motoren

Cyril Despres heeft de tweede etappe gewonnen. Hiermee scoort hij twee uit twee nadat eerder bekend werd dat Ruben Faria zijn zege tijdens de eerste etappe kwijtraakte vanwege een toegekende tijdstraf. Door de overwinning kan Despres zo vroeg in de rally zijn voorsprong al verder uitbouwen. Marc Coma wist de schade toch nog enigzins beperkt te houden en kwam als tweede met 1:49 minuten achterstand over de streep, gevolgd door David Casteu.

Ruben Faria wist ondanks de tegenslag van het verlies van zijn dagzege toch weer een goede prestatie neer te zetten en eindigde in de top tien. Ook Frans Verhoeven liet zijn kunsten weer zien en pakte de tiende plaats waardoor hij nu ook in het algemeen klassement op de tiende plaats staat.

Auto's

Carlos Sainz pakte zijn tweede dagzege van deze editie. Ook ditmaal pakte Volkswagen twee podiumplaatsen, Nasser Al-Attiyah pakte ditmaal de tweede plaats en wisselde hiermee van positie op het podium met Stephane Peterhansel die als derde eindigde. Het gat tussen de Volkswagen van Sainz en de BMW van Peterhansel werd echter wel weer groter.

Deze etappe was Volkswagen-coureur Mark Miller de grote verliezer. Na 45 kilometer in de etappe crashte de Amerikaan en hierdoor liep hij in het restant van de rit 50 minuten vertraging op. Ook Robby Gordon kende grote problemen. Gordon kwam met zijn oranje Hummer vast te zitten op een rots en moest nota bene los getrokken worden door een oude oranje Fiat en met de hulp van diverse omstanders. Bij de Nederlanders maakte Erik van Loon en Tonnie van Deijne er weer een waar gevecht van, waarbij van Loon alweer aan het langste eind trok en als zeventiende over de streep kwam. Beide coureurs staan in het algemeen klassement netjes bij de top twintig.

Vrachtwagens

Vandaag werd duidelijk dat ook voor Vladimir Chagin niet alles van een leien dakje gaat. Chagin verloor in zijn Kamaz maar liefst 6:14 op teamgenoot Firdaus Kabirov. Kabirov pakte hiermee de dagzege voor Ales Loprais die in zijn Tatra een sterke rally rijdt. Loprais wordt met het uitvallen van de Nederlandse coureurs Wuf van Ginkel en Gerard de Rooy gezien als de coureur die het Kamaz nog moeilijk kan gaan maken deze rally. Franz Echter wist beslag te leggen op de derde plaats.

Door het grote verlies vandaag is Chagin ook de leiding in het algemeen klassement kwijtgeraakt aan Kabirov. Loprais volgt op slechts negen seconden en ook Chagin staat nog binnen de minuut. Marcel van Vliet is momenteel de beste Nederlander in zijn MAN met een achtste plaats.