FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 januari 2011

'Christenen Midden-Oosten onderworpen aan genocide'

Christenen in Egypte en Irak worden door extremistische groepen onderworpen aan genocide. Dat heeft de voormalige Libanese president Amin Gemayel maandag gezegd. Volgens Gemayel -zelf een maronitisch christen- kan Libanon een belangrijke rol spelen bij het bewerkstelligen van een dialoog tussen de verschillende religieuze groepen in het Midden-Oosten.

Zaterdag werd Egypte opgeschrikt door een zelfmoordaanslag op een kerk in de havenstad Alexandrië. Hierbij kwamen 21 mensen om het leven. Ook in Irak zijn de afgelopen maanden christenen slachtoffer geworden van aanslagen door extremisten.

Libanon is het thuisland van achttien verschillende religieuze groepen, die onderling diep verdeeld zijn. Vanaf 1975 woedde in het land bijna vijftien jaar lang een burgeroorlog tussen christenen en moslims, die aan zeker honderdvijftigduizend mensen het leven kostte.


'Christenen Midden-Oosten onderworpen aan genocide' (Foto: Novum)

VS en Japan spraken over 'actie' tegen Sea Shepherd

De Japanse en Amerikaanse regering hebben gesprekken gevoerd over het nemen van maatregelen om milieuactiegroep Sea Shepherd, die strijdt tegen de walvisvaart, te verzwakken. Dat blijkt uit door WikiLeaks gelekte Amerikaanse diplomatieke memo's. Tokyo blijft volhouden dat de acties van Sea Shepherd schadelijk zijn voor pogingen de walvisvaart terug te dringen.

Monica Medina, de Amerikaanse afgevaardigde voor de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), besprak in november 2009 met vertegenwoordigers van het Japanse Visserijagentschap de vrijstelling van belasting van Sea Shepherd.

Volgens Medina 'meent de Amerikaanse regering dat zij kan bewijzen dat de groep geen recht heeft op vrijstelling vanwege hun agressieve en schadelijke acties'. Volgens de directeur van het Japanse Visserijagentschap zouden acties tegen Sea Shepherd een 'belangrijk element' zijn van succesvolle onderhandelingen over het aantal walvissen dat jaarlijks mag worden gevangen.

De oprichter van Sea Shepherd, Paul Watson, zei dat Japan eerder al buitenlandse regeringen onder druk heeft gezet om actie tegen de groep te ondernemen. Hij zei tevens dat de organisatie twee jaar geleden gecontroleerd is. "We hebben onze belastingstatus sinds 1981 en we hebben sinds die tijd niets anders gedaan dat de IRS (de Amerikaanse belastingdienst, red.) aanleiding geeft dit aan te passen."


VS en Japan spraken over 'actie' tegen Sea Shepherd (Foto: Novum)

[PDC] Lewis wint finale van Anderson

Adrian Lewis heeft de PDC World Darts Championship voor het eerst in zijn loopbaan weten te winnen. In de finale wist de darter uit Stoke-on-Trent favoriet Gary Anderson met 7-5 te verslaan.

Lewis kwam uitstekend uit de startblokken en wist zelfs al in de derde leg van de partij een negendarter te gooien. De 25-jarige Lewis pakte snel een 3-1 voorsprong, maar vanaf dat moment kwam Anderson, die Raymond van Barneveld in de kwartfinales uitschakelde, beter in de wedstrijd. Hij vond zijn oude vorm terug, hij gooide een 130- en 136-finish, en kwam terug tot 3-3.

Toch herpakte de als vijfde geplaatste Lewis, die in de finale maar liefst twintig 180'ers noteerde, zich ijzersterk en wist uit te lopen naar een 6-3 voorsprong. Daardoor had Jackpot slechts één set nodig om het wereldkampioenschap binnen te slepen. Dit was te zien aan het spel van Lewis. Hij werd zenuwachtig en begon zijn dubbels te missen. Anderson profiteerde hiervan en kwam sterk terug tot 6-5. Op gelijke hoogte wist Anderson niet meer te komen, want met dubbel-11 wist Lewis de partij in de twaalfde set alsnog uit te gooien.

Beelden van de negendarter van Lewis zijn in dit bericht te vinden.

Raiola herhaalt: "Van Bommel blijft bij Bayern"

Mark van Bommel speelt ook na de winterstop zijn wedstrijden voor Bayern München. Zaakwaarnemer Mino Raiola ziet Van Bommel niet zo snel verkassen.

"Ik zei het al eerder en ik blijf er bij dat de kans 99% is dat Mark hier blijft spelen. Van wat ik heb begrepen wil Bayern Mark ook helemaal niet laten gaan", aldus Raiola tegen het Duitse TZ. Van Bommel wil volgens zijn zaakwaarnemer wel luisteren naar bepaalde clubs, mochten zij zich melden in Duitsland.

"Er zijn zeven, misschien acht clubs die van absolute topklasse zijn, laten we zeggen het niveau van Real Madrid. Wanneer één van deze clubs komt, dan wil Mark wel luisteren. Hij wil alleen vertrekken wanneer zijn positie verbetert, maar hij zit al bij een heel erg grote club en is de trotse aanvoerder van Bayern."

De international van Oranje zag deze week Gustavo van Hoffenheim naar Bayern vertrekken en heeft er daarmee een serieuze concurrent op het middenveld bij.

[BDO] Hankey uitgeschakeld, Adams naar kwartfinales

Voor Ted Hankey zit de BDO WK Darts er alweer op. The Count, ongeplaatst in Frimley Green, verloor in de eerste ronde van zijn landgenoot Scott Waites.

Waites, als zesde geplaatst tijdens het WK, had totaal geen kind aan Hankey. Hij overklaste zijn landgenoot totaal en won daardoor ook simpel met 3-0. In de volgende ronde treft hij zijn landgenoot Stephen Bunting. Hij wist op zijn beurt met 3-0 van Brian Woods te winnen.

De als derde geplaatste Dean Winstanley heeft ten koste van Martin Atkins de tweede ronde bereikt. Makkelijk ging het echter niet. Winstanley won nipt met 3-2. Hij mag het woensdag opnemen tegen Robbie Green. Green wist vandaag Andy Boulton simpel met 3-0 aan de kant te schuiven.

Vanavond worden er ook al partijen uit de tweede ronde afgewerkt. Martin Adams heeft vanavond als eerste darter de kwartfinales van het BDO WK bereikt. De titelverdediger, als eerste geplaatst dit jaar, wist oud-winnaar John Boy Walton te verslaan. Het Engelse onderonsje was spannend, maar Wolfie wist uiteindelijk aan het langste eind te trekken. Hij won met 4-3.

Later vanavond komt onze landgenoot Willy van der Wiel nog in actie. Hij treft de Engelsman Ross Smith.

Kippen in Duitsland geruimd om dioxineschandaal

Meer dan duizend kippenboerderijen in de Duitse deelstaten Nedersaksen, Noord-Rijnland-Westfalen en Sleeswijk-Holstein mogen sinds maandag hun producten niet langer verkopen. Bovendien zijn al achtduizend kippen geruimd nadat dioxine -dat kanker kan veroorzaken- werd aangetroffen in kippenvoer. Dat meldt het Duitse persbureau DAPD.

Aanklagers zijn een onderzoek gestart naar de producenten van het kippenvoer. De bedrijven zouden ingrediënten hebben gebruikt die verontreinigd zijn met dioxinen. In totaal zou er al 55 ton verdacht kippenvoer aan de dieren zijn gevoerd.

'Bestanden Robert Mikelsons toegankelijk'

Misbruikverdachte Robert Mikelsons heeft wachtwoorden van zijn computer aan justitie gegeven. Het overgrote deel van zijn computer zou daarmee toegankelijk worden. Dat meldt de NOS op basis van verschillende bronnen. Eerder op de dag werd bekend dat justitie zijn tanden stukbeet op de beveiliging van de computer.

De computer van Mikelsons, die wordt verdacht van misbruik met tientallen kinderen op onder meer kinderdagverblijven in Amsterdam, is bij een inval meegenomen door de politie. Justitie wil onder meer weten of er kinderporno op de computer te vinden is, maar de pc is goed beveiligd met wachtwoorden.

Eerder werd al bekend dat Mikelsons een aantal wachtwoorden had gegeven aan zijn verhoorders. Met de nieuwe wachtwoorden zou echter nog meer informatie kunnen worden bekeken.

Of de wachtwoorden alle informatie vrijgeven is overigens nog maar de vraag. Het is mogelijk om met een programma, dat gratis op internet te vinden is, verschillende delen van de harde schijf aparte wachtwoorden te geven, zonder dat duidelijk is dat er iets verstopt is.


'Bestanden Robert Mikelsons toegankelijk' (Foto: Novum)

Arnold Schwarzenegger gouverneur af

Arnold Schwarzenegger is geen gouverneur meer van de Amerikaanse staat Californië. Hij werd maandag opgevolgd door de Democraat Jerry Brown. Schwarzenegger laat voor Brown een enorm gat in het huishoudboekje achter, meldden Amerikaanse media.

Voor de receptie voor de 72-jarige Brown, die van 1975 tot 1983 al gouverneur was van Californië, wordt 'slechts' 100.000 dollar (75.000 euro) uitgetrokken. De tweede ambtstermijn van Schwarzenegger werd destijds ingeluid met een receptie van 2 miljoen dollar (1,5 miljoen euro).

Ook de nieuwe gouverneur van New York, Andrew Cuomo, krijgt te maken met een financieel zwaar getroffen staat. Hij besloot maandag zijn jaarsalaris van 179.000 dollar (134.000 euro) met 5 procent te verminderen. De maatregel geldt ook voor zijn topambtenaren. "Verandering begint in de top en wij zullen het voorbeeld geven", aldus Cuomo.

Arnold Schwarzenegger gouverneur af
Arnold Schwarzenegger gouverneur af (Foto: ANP)

Ook B-staal basketbalster Taurasi positief

Basketbalster Diana Taurasi is ook in de contra-extertise positief bevonden op het gebruik van doping. In de B-staal van de urine van de 28-jarige Amerikaanse is volgens het Turkse NTV ook het verboden stimulerende middel modafinil gevonden.

De speelster van Fenerbahçe was in afwachting van de contra-expertise al geschorst. De tweevoudig olympisch kampioene kan als ze veroordeeld wordt een straf van twee jaar tegemoet zien.

David Arquette zoekt heil in afkickkliniek

David Arquette is het nieuwe jaar begonnen in een afkickkliniek. De acteur, die zijn relatie met Courteney Cox in oktober zag stranden, laat zich behandelen voor depressies en een alcoholverslaving.

De 39-jarige Arquette krijgt alle steun van zijn ex. "Ik ben er trots op dat David besloten heeft zijn leven te veranderen en te beteren", laat Cox weten aan het Amerikaanse blad People. "Ik hou van hem en steun hem."

Arquette liet een aantal weken geleden doorschemeren dat hij het moeilijk had met de scheiding van Cox. In een radio-interview biechtte de acteur op dat hij geregeld naar de fles greep. "Het is iets persoonlijks, iets traumatisch", zei Arquette half december over zijn zucht naar drank. "Als ik drink, sla ik door. Iedereen is bezorgd om me."

"Hij kampt met een gebroken hart", vertelt een ingewijde aan People. "Hij kan niet omgaan met alle veranderingen in zijn leven." Arquette liet zich volgens TMZ op nieuwjaarsdag opnemen in een afkickkliniek. De entertainmentwebsite schrijft dat de acteur vlak voor zijn opname nog flink de bloemetjes buiten zette tijdens een nieuwjaarsfeestje.

David Arquette en de 46-jarige Courteney Cox maakten in oktober bekend dat ze tijdelijk uit elkaar gingen. Het acteurskoppel had het zelf over een 'proefscheiding'. "We willen onszelf en de kwaliteiten die nodig zijn voor een huwelijk beter leren begrijpen", lieten Arquette en Cox destijds weten. Het stel heeft een dochter, de 6-jarige Coco.


David Arquette (Foto: Novum)

Moord op Turk in Amsterdam was liquidatie

De moord in november in de Amsterdamse wijk Osdorp waarbij een 32-jarige Turk werd doodgeschoten, blijkt een afrekening in het criminele circuit te zijn geweest. Dat maakte de politie maandag bekend. De politie heeft nog niemand aangehouden voor de liquidatie. Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Het slachtoffer werd op 6 november doodgeschoten in de Martini van Geffenstraat in het westen van de stad. Bewakingscamera's legden vast hoe de daders in een gestolen witte Seat naar die straat reden. Die auto werd anderhalve dag later brandend teruggevonden. Getuigen zagen daarbij twee jongens weglopen.

De politie hoopt dat mensen meer informatie hebben over de moord op Cüneyit Gökalp of over de brandstichting in de vluchtauto. Ook wil de politie te weten komen waarmee het slachtoffer zich in de periode voorafgaand aan de moord heeft beziggehouden en met wie hij de avond van de moord had afgesproken.

[Video] Lewis produceert 9-darter tijdens PDC-finale

Adrian Lewis heeft tijdens de eerste set van de finale van het PDC world Darts Championship tegen Gary Anderson een negendarter gegooid. De Engelsman had slechts drie legs nodig om zijn perfecte leg te produceren.

In de leg ervoor wist Lewis al tweemaal een 180'er te gooien, maar de set erop wist hij door middel van tweemaal 180, triple-20, triple-19 en dubbel 12 zijn perfecte leg te gooien. De negendarter van Lewis is pas de tweede die een darter tijdens de finale van het PDC WK wist te gooien.

Raymond van Barneveld wist in de vorige twee editities ook een negendarter op het bord te brengen. Ditmaal was de eer aan Lewis, die voortvarend van start ging in de finale. Met zijn negendarter verdient Lewis een bonus van tienduizend pond. Opmerkelijk is dat zijn leermeester Phil Taylor nog nooit een negendarter wist te gooien tijdens een finale van het PDC WK.

Beelden van de negendarter

'Diba opnieuw aan de slag in Qatar'

Anouar Diba keert terug naar zijn voormalige werkgever Al Wakrah. Dat meldt RTV Oost. Diba en FC Twente kwamen maandag tot overeenstemming over het ontbinden van zijn contract.

Diba was niet lang werkloos. Volgens de regionale omroep tekende hij direct nadat Twente de Marokkaan liet gaan, een contract bij Al Wakrah, de club waarvoor hij al eens speelde.

De middenvelder kwam dit seizoen tot slechts één competitieduel in Enschede en was daar allerminst blij mee.

Griekenland overweegt hek op grens met Turkije

Griekenland overweegt een hek te bouwen langs de grens met Turkije. Dat heeft de minister van Openbare Orde Christos Papoutsis maandag gezegd. De grens tussen Turkije en Griekenland wordt door illegale immigranten vaak gebruikt om de Europese Unie binnen te komen.

Het hek moet onderdeel worden van een bredere aanpak om de stroom illegale immigranten tegen te houden. "We zijn ook van plan de Griekse kustwacht te moderniseren", zo zei Papoutsis in een interview. "De Griekse gemeenschap heeft haar maximum bereikt wat betreft de capaciteit om illegale immigranten op te vangen. Griekenland kan dit niet langer toestaan."

Volgens het ministerie is er nog geen officieel besluit genomen over het hek, dat over een lengte van ongeveer 12,5 kilometer moet worden gebouwd. De rest van de Grieks-Turkse grens wordt gevormd door de rivier de Evros. Linkse oppositiepartijen hebben felle kritiek op het plan. De Communistische Partij noemde het 'inhumaan en niet effectief'.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei informatie over het hek in te winnen bij de Griekse regering. Gokhan Sozer, de gouverneur van de Turkse grensprovincie Edirne, verdedigde de pogingen die Turkije doet om illegale immigratie tegen te gaan. "Soevereine staten hebben de vrijheid de maatregelen te nemen die ze willen, maar fysieke barrières kunnen ook worden overwonnen. Er is een 200 kilometer lange rivier die in de winter per boot kan worden overgestoken en per voet in de zomer, als het water laag staat."

Vorige maand stuurde Frontex, de Europese grensbewakingsdienst, een tweehonderd man sterke troepenmacht naar de Grieks-Turkse grens om Griekenland noodhulp bij de immigratieproblemen te bieden. De troepenmacht blijft tot 3 maart in het land.

Het aantal immigranten dat vanuit Turkije Griekenland binnenkomt, steeg gedurende 2010 en bereikte in oktober een hoogtepunt. Die maand kwamen er 245 immigranten via Griekenland de Unie binnen. In heel 2010 kwamen 128.000 immigranten illegaal Griekenland binnen.

Vanuit Brussel kwam geen directe reactie op de opmerkingen van Papoutsis. "We hebben duidelijk gemaakt dat Griekenland stevige maatregelen en hervormingen op de lange termijn nodig heeft om beter om te kunnen gaan met de landsgrenzen en om de problemen die gekoppeld zijn aan de migratiestromen aan te pakken", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

[PDC] Van Gerwen verliest -21 finale

Michael van Gerwen heeft het nagelaten om de Under-21 wereldtitel bij de PDC World Darts Championship te pakken. In de finale moest hij zijn meerdere erkennen in Arron Monk.

Mighty Mike was voorafgaande de finale dé favoriet voor de titel, maar daar was in het begin van de finale weinig van terug te zien. Zijn Engelse opponent pakte rap een 4-1 voorsprong.

Van Gerwen vocht zich echter knap terug tot 4-4 en leek hij over Monk heen te lopen. De Engelsman herpakte zich echter en wist de negende set met een 121-finish uit te gooien. Vervolgens wist Monk ook de tiende set te pakken en daardoor won hij de finale met 6-4.

Monk verdient met de titel 10.000 pond. Van Gerwen moet het met de helft doen.

Duitsland en VS werken aan satellietprogramma

De samenwerking tussen Duitsland en de Verenigde Staten bij een spionageprogramma met satellieten heeft in de Europese Unie voor onenigheid gezorgd. Dat staat in diplomatieke memo's van de Amerikaanse ambassade in Berlijn uit 2009 en 2010, waarover de Noorse krant Aftonposten maandag heeft bericht. Het Duitse ruimte- en luchtvaartcentrum DLR ontkende de samenwerking.

Het 200 miljoen euro kostende programma, dat de naam Hiros draagt, werd gepresenteerd als een commerciële onderneming, maar wordt in feite ontwikkeld door de Duitse inlichtingendienst. Vooral Frankrijk is tegen het programma gekant, omdat de samenwerking binnen de EU op het gebied van militaire satellieten in het gedrang zou komen.

"Hiros is geen spionagesatellietprogramma en ook geen geheim project", zei Andreas Schütz van de DLR. Het programma zou alleen voor regeringsdoeleinden gebruikt worden, 'bijvoorbeeld bij crisismanagement tijdens natuurrampen en voor wetenschappelijke doeleinden'. Hij weigerde echter in te gaan op details, omdat het project nog in een ontwerpfase zou verkeren. Ook de Amerikaanse ambassade in Berlijn weigerde een reactie te geven.

D'Ambrosio: 'Wil lang in de Formule 1 blijven'

Jérôme D'Ambrosio zal komend seizoen zijn debuut maken in de Formule 1. Ondanks dat hij zijn plekje heeft moeten kopen, is hij niet van plan om weer snel uit de sport te gaan.

"Ik wil zo lang mogelijk in de F1 blijven," vertelde de Belg tegen Sport.be, waar hij zichzelf spiegelde aan Fernando Alonso. "Hij is een sterk atleet en een heel compleet rijder. Je mag hem natuurlijk niet met mij vergelijken volgend jaar, dat zou niet eerlijk zijn. In mijn eerste seizoen moet ik ervaring opdoen."

Over zijn nieuwe collega bij Virgin, de Duitser Timo Glock, is D'Ambrosio alvast tevreden. "Ik hoop veel van hem te kunnen leren. Hij is heel sympathiek."

Frans proces tegen acht terreurverdachten begonnen

Acht mannen die vijf jaar geleden in Frankrijk zijn opgepakt op verdenking van het uitvoeren van gewapende overvallen, zouden dat hebben gedaan om islamitische terreuroperaties te financieren. Dat hebben aanklagers maandag in Parijs, tijdens de opening van het proces tegen de mannen, gezegd.

De mannen worden berecht wegens 'criminele samenwerkingsverbanden en banden met een terroristische onderneming' en het financieren van terroristen. Ze kunnen tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

TU Eindhoven zoekt miljoenen op weg naar wereldtop

De Technische Universiteit Eindhoven wil in 2020 bij de beste universiteiten in de wereld horen. Om de wereldtop te bereiken moet er de komende tien jaar ruim 600 tot 700 miljoen euro in de campus worden gepompt. Dat blijkt uit het Strategisch Plan TU/e 2020, dat maandag is gepubliceerd.

De universiteit denkt de helft van het bedrag zelf op te kunnen brengen. De andere helft moet komen van bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen. De Eindhovense universiteit hoopt met de investeringen meer buitenlandse en vrouwelijke studenten te lokken. In totaal moet het aantal studenten en afstudeerders met de helft groeien. In 2008 studeerden er ruim zevenduizend mensen.

In het ambitieuze plan mikt de TU/e onder meer op een ontwikkeling van de universiteitscampus tot een groot Science Park en een prestigieus University College Eindhoven waar studenten een brede, internationaal georiënteerde bacheloropleiding kunnen volgen. Ook gaan onderzoekers samenwerken rond de thema's energie, gezondheid en mobiliteit.

Het Science Park moet worden uitgebreid en honderden studenten, congresgangers en wetenschappers onderdak bieden. Ook moeten er toplaboratoria, sport-, cultuur- en horecafaciliteiten verschijnen.

Songfestivalnummer 3JS gaat niet over wereldvrede

De 3JS zijn niet van plan met een typisch songfestivalnummer deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. De Volendammers schreven in Frankrijk nummers voor het liedjesfestijn. "We hebben daarbij niet aan het Songfestival gedacht", zegt zanger Jan Dulles tegen Novum Nieuws.

"Qua tekst hebben we misschien een heel klein beetje aan het Songfestival gedacht, maar de nummers gaan niet over wereldvrede of dat soort dingen", gaat de 35-jarige zanger verder. "We hebben niks anders gedaan dan dat we normaal doen."

Toch was het schrijfproces wel iets anders, ditmaal werden Dulles en zijn collega's Jaap Kwakman en Jaap de Witte gevolgd door een cameraploeg van de TROS. 3JS Op Weg naar het Songfestival wordt vanaf vrijdag uitgezonden. "We willen graag dat onze passie en bevlogenheid in beeld wordt gebracht", vertelt Dulles over de show. "Dat is het belangrijkste van die hele docusoap."

In de soap is onder meer te zien dat twee nummers al voor het Nationaal Songfestival sneuvelen. Jan, Jaap en Jaap schreven in Frankrijk zeven nummers, waarvan er vijf het Nationaal Songfestival eind deze maand halen. "We hadden die andere twee ook graag willen doen, maar door tijdgebrek en ziekte lukte dat niet."


Songfestivalnummer 3JS gaat niet over wereldvrede (Foto: Novum)

Meer songfestivalnieuws vind je in ons songfestivalforum.

Duitsers met pistool opgepakt bij grensovergang

De marechaussee heeft maandagavond bij de Duitse grens na een korte achtervolging twee Duitsers opgepakt die met een doorgeladen pistool rondreden. De mannen van 34 en 39 jaar uit Hannover gooiden het vuurwapen tijdens de vlucht uit het raam, maar het pistool werd kort daarop teruggevonden.

De Duitsers reden hard weg toen ze bij een gezamenlijke controle van de marechaussee en de Duitse politie op de A12 een stopteken kregen. Ze konden bij Zevenaar tot stilstand worden gebracht, waarna het wapen in de berm van de snelweg werd aangetroffen.

De mannen zitten nog vast. De marechaussee onderzoekt de herkomst van het wapen en of het gebruikt is.

Veel drankrijders gepakt bij landelijke controle

De politie heeft bij een grote landelijke alcoholcontrole in de week van 15 tot en met 20 december 9610 bestuurders gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol. Bij 184 automobilisten, ongeveer 1,8 procent, sloeg de tester positief uit.

Van de beschonken bestuurders mochten er 38 direct hun rijbewijs inleveren, 43 moeten verplicht een cursus volgen over omgaan met alcohol. Van alle gevallen waren vijftig overtreders beginnende bestuurders. De hoogst gemeten waarde lag op ruim 4,1 keer meer alcohol dan toegestaan. De controles werden op 102 locaties in het hele land uitgevoerd.

Isner en Mahut nu beduidend sneller klaar

De Verenigde Staten hebben hun eerste wedstrijd voor de Hopman Cup met 3-0 gewonnen van Frankrijk. Bethanie Mattek-Sands versloeg in de eerste wedstrijd Kristina Mladenovic met 3-6, 6-3 en 6-1.

Daarna waren de ogen gericht op John Isner en Nicolas Mahut, die voor het eerst sinds Wimbledon tegenover elkaar stonden, toen ze pas na bijna 11 uur en een 70-68 stand in de vijfde set klaar waren. Isner, in juli ook al de winnaar, was nu ook de beste, dit keer met 6-3 en 7-5. Hierna wonnen Mattek-Sands en Isner ook nog het dubbelspel.

Martina opnieuw op proef bij Willem II

Javier Martina mag proberen om een contract af te dwingen bij Willem II. De oud-Ajacied, die momenteel zonder club zit, traint enkele dagen mee bij de hekkensluiter in de Eredivisie. De 23-jarige aanvaller liep ook vorige maand al even stage bij de tricolores, maar de technische leiding heeft hem opnieuw uitgenodigd om een beter beeld van hem te krijgen.

Martina speelde in het seizoen 2008/09 twee wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax. Vervolgens werd hij verhuurd aan Haarlem, maar door het faillissement van die club duurde dat avontuur slechts één wedstrijd. Bij Ajax werd zijn contract uiteindelijk niet verlengd.

Jasper Waalkens hoeft zich niet te melden voor het trainingskamp van Willem II in Turkije. De 21-jarige aanvaller, die nog tot het eind van het seizoen onder contract staat in Tilburg, mag worden verhuurd. Waalkens kwam in zijn twaalf optredens bij Willem II, waarvan slechts één als basisspeler, niet tot scoren.

Cunego richt zich op heuvelklassiekers

Damiano Cunego zal in 2011 zich volledig richten op de heuvelklassiekers. Tegen La Gazzetta dello Sport zei de Italiaan dat hij dit doet, doordat hij door de komst van Michele Scarponi zich niet hoeft te richten op de Giro d'Italia.

Cunego rijdt ter voorbereiding voornamelijk Italiaanse koersen, waarvan de Strade Bianche en de Tirreno - Adriatico de bekendste zijn. Na de Amstel Gold Race, de Waalde Pijl en Luik - Bastenaken - Luik rijdt de 29-jarige renner van Lampre nog wel mee in de Giro, maar dit zal in dienst zijn van Scarponi.

'Dierenwinkels injecteren dieren met drugs'

Chinese dierenwinkels worden ervan beschuldigd hun koopwaar te injecteren met drugs. Op deze manier worden ziektes gemaskeerd en zijn de dieren levendiger. Dit alles omdat het beestje zo hopelijk sneller een baasje vindt.

Het zou hier gaan om dierenhandelaren in de stad Chongqing. Zij worden ervan verdacht zieke dieren heroïne en morfine in te spuiten. Dit is veel goedkoper dan de dieren te behandelen, met als gevolg dat de dieren enkele dagen na de aankoop al het loodje leggen.

Een klant klaagt dat een zojuist aangeschafte hond gezond zou moeten zijn. Helaas overleed de viervoeter al drie dagen na aankoop. Lokale dierenartsen erkennen dat dierenwinkels regelmatig zieke dieren op voorraad hebben. Enkele dierenartsen zouden zich er niet voor schamen de handelaren te helpen door hen deze stimulerende injecties te verstrekken.

De dierenartsen laten tevens weten dat zij geregeld dierenbezitters over de vloer krijgen die een pas gekocht huisdier brengen die ziek blijkt te zijn. Potentiële baasjes wordt aangeraden goed te kijken naar de andere dieren uit hetzelfde nest in de dierenwinkel. Als een beestje overduidelijk energieker is dan zijn broertjes en zusjes, is deze hoogstwaarschijnlijk met een drug geïnjecteerd.

Dode na ongeluk bij achtervolging in Rotterdam

Een van de vijf inzittenden van de auto die op 24 december tegen een boom reed op de Maasboulevard in Rotterdam is afgelopen weekeinde aan zijn verwondingen overleden. Het gaat om een 24-jarige man uit Delft, meldt de politie maandag.

De auto raakte na een politieachtervolging door nog onbekende reden van de weg. Met hoge snelheid verloor de bestuurder van de auto de macht over het stuur en raakte een boom bij het stadion van Excelsior. Agenten hadden kort daarvoor de achtervolging gestaakt, omdat voortzetting te gevaarlijk was.

Alle inzittenden, mannen van 18, 20, 23, en 24 jaar oud en afkomstig uit Delft, Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda raakten bij het ongeluk licht- tot zwaargewond en moesten door de brandweer bevrijd worden.

De bestuurder van de auto werd dinsdag aangehouden toen hij het ziekenhuis mocht verlaten. De politie liet eerder weten hem te verdenken van rijden met alcohol op. Hem wordt poging tot doodslag en roekeloos rijgedrag verweten.

China ontwikkelt methode voor recyclen kernafval

Chinese wetenschappers hebben een technologie ontwikkeld om brandstof van kerncentrales te hergebruiken. Dat heeft de Chinese staatszender CCTV maandag gemeld. Door de nieuwe technologie kan uit kernafval materiaal worden gewonnen dat opnieuw als brandstof voor kerncentrales kan dienen.

Projectleider Wang Junfeng zei dat de wetenschappers een chemisch proces hebben toegepast dat effectief en veilig is. "In dit laatste experiment hebben we uranium- en plutoniumproducten van standaardkwaliteit weten te maken, dus we kunnen zeggen dat we succesvol zijn geweest", aldus Wang.

Volgens CCTV heeft China op dit moment genoeg kernbrandstof om de kerncentrales zeventig jaar lang draaiende te houden. Door de nieuwe technologie kan in potentie voldoende energie voor de komende drieduizend jaar worden geleverd. Het is echter de vraag of China daadwerkelijk op industriële schaal kernafval gaat verwerken.

Om een dergelijke enorme hoeveelheid brandstof te produceren is volgens Harvard-hoogleraar Mathew Bunn een dure en bijzonder gevaarlijke kweekreactor nodig. China kan er daarom ook voor kiezen de brandstof de komende decennia op te slaan, in afwachting van goedkopere en minder gevaarlijke alternatieven, aldus Bunn. "Hergebruik van brandstof is veel gevaarlijker", zei hij. Hij voegde daaraan toe dat er een groter risico is op nucleair terrorisme als de brandstof wordt gestolen.

Verschillende Europese landen, Rusland, India en Japan verwerken al kernafval om het ongebruikte uranium en plutonium eruit te zuiveren en te hergebruiken. Hiermee wordt de hoeveelheid afval verminderd en wordt de nucleaire cyclus weer gesloten.

China is de grootste energieverbruiker ter wereld. In 2009 streefde het land de Verenigde Staten voorbij, jaren eerder dan werd verwacht. De enorme toename van het energiegebruik brengt ook met zich mee dat China een van de meest vervuilende landen ter wereld is. Als het land meer gebruikmaakt van kernenergie wordt de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten ook verminderd.

Russische schepen vast in pakijs

Een Russische ijsbreker is, zwoegend door ijzige winden en hevige sneeuwval, onderweg naar vijf schepen die in Zee van Ochotsk in het ijs vast zijn komen te zitten. In totaal zitten op de schepen vijfhonderd bemanningsleden. Dat meldde staatspersbureau RIA Novosti.

Drie vaartuigen raakten vrijdag klem in ijsschotsen met een dikte van 2 meter. Twee andere schepen kwamen maandag vast te zitten. De Zee van Ochotsk ligt ten westen van het Russische schiereiland Kamtsjatka.

Waarschijnlijk bereikt de ijsbreker de schepen dinsdag.

Vrees voor doden na schipbreuk bij Jemen

Twee boten met aan boord in totaal meer dan tachtig Afrikaanse migranten zijn maandag voor de kust van Jemen omgeslagen. Dat heeft het Jemenitische ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd. Gevreesd wordt dat het grootste deel van de passagiers is verdronken.

Een van de boten sloeg om in de Rode Zee. Aan boord waren 46 passagiers, voornamelijk Ethiopiërs. Op de kust vonden de autoriteiten twee lichamen van verdronken Egyptenaren. Drie Somaliërs overleefden de schipbreuk. De overige opvarenden worden vermist.

De andere boot sloeg om in de Golf van Aden. Vooralsnog zijn er geen lichamen van opvarenden gevonden.

Elk jaar wagen duizenden Afrikanen, voornamelijk uit Ethiopië en Somalië, de oversteek naar Jemen in overbevolkte bootjes.

Barrichello: "Zie Williams groeien"

Rubens Barrichello heeft wederom benadrukt dat Williams bij de ontwikkeling van de FW33 een agressieve aanpak gebruikt heeft. Hierdoor verwacht de Braziliaan dat het Britse komend seizoen beter zal presteren, maar hangt hier wel een voorwaarde aan: de werking van de banden.

Barrichello begint aan zijn negentiende Formule 1-seizoen en hij ziet het goed komen met Williams. "Ik zie het team groeien. Ik zie goede voortekenen, en verander de slechte. Ik heb aangegeven wat er beter kan om het team vooruit te helpen," zei de Braziliaan die af wil wachten wat de banden doen tegen Autosport. "Die kunnen het ontwerp maken of breken. De Pirelli’s kunnen fundamenteel verschillen van de Bridgestones. Dat zal sommige teams helpen, maar bij anderen voor problemen zorgen."

Hij verwacht dat het Kinetic Energy Recovery System Williams kan helpen. "Wij denken een sterk systeem te hebben, omdat we veel aan de ontwikkeling hebben gedaan. Als coureur heb ik als enige zorg of het niet te ingewikkeld gaat worden met alle knopjes die we moeten gaan indrukken."

Meisje valt van rots tijdens vrijpartij

Een achttienjarig meisje is in Australië gewond geraakt tijdens een vrijpartij op een rots. Het meisje sprong ineens op, verstapte zich en viel 15 meter naar beneden.

Het meisje was over een hek in het centrum van de stad Darwin geklommen om vervolgens bovenop een rots de liefde te bedrijven. Plotseling dook haar broer op, die woedend op zijn zus afliep. Naar verluidt veerde het meisje op, deed een stap achteruit en stortte de diepte in.

De brandweer moest eraan te pas komen om haar omhoog te takelen. Ze raakte gewond aan haar rug en bekken. De politie wil naar aanleiding van het drama jongeren waarschuwen voor de Esplanade-klif. "Het hek staat er niet voor niets", zo laat de politie weten.

F. de Boer tot medio 2014 trainer Ajax

Ajax heeft het contract met trainer Frank de Boer verlengd tot de zomer van 2014. Dit werd vanavond bekendgemaakt.

In december volgde De Boer de opgestapte Martin Jol op. Onder leiding van De Boer wonnen de Amsterdammers van AC Milan en Vitesse en werd ten koste van AZ de kwartfinales bereikt in de strijd om de KNVB beker.

Hennie Spijkerman komt over van Ajax Cape Town om assistent van De Boer te worden. Danny Blind zal de andere assistent blijven. Dennis Bergkamp en Fred Grim zullen de A1 van de Amsterdammers onder hun hoede nemen.

Almere City wacht vooralsnog tevergeefs op Ajax

Almere City FC blijft hopen op spelers uit de hoofdstad. De club is een samenwerkingsverband aangegaan met Ajax en hoopt daar in de vorm van verhuurde spelers de vruchten van te plukken. Tot op heden valt de opkomst vanuit Amsterdam de club echter tegen.

Almere Vandaag meldt dat de selectie vandaag nog zonder nieuwe namen trainde. "We hebben sinds het wegvallen van René Osei Kofi nog vijftien contractspelers over terwijl we er zestien moeten hebben. Dus er moet zeker nog iets gebeuren. We verwachten wel wat van Ajax, maar het is afwachten", aldus trainer Henk Wisman.

Ajax laat via een woordvoerder weten dat de club enkele spelers op het oog heeft die de stap kunnen maken. "Die gesprekken gaan deze week plaatsvinden. Hoeveel wij er op het oog hebben, ga ik niet zeggen. Het ligt namelijk aan de spelers zelf of ze dit willen."

Man onthoofdt zichzelf met kettingzaag

Een man uit het Roemeense Valea Ciresoaia heeft vorige week op koelbloedige wijze zelfmoord gepleegd. Banyai Miklos haalde een kettingzaag uit de schuur en slaagde erin zijn eigen hoofd af te zagen.

Miklos' vrouw werd vorige week midden in de nacht ruw gewekt door een ronkende kettingzaag. Toen zij poolshoogte ging nemen, deed ze een gruwelijke ontdekking. In de schuur van hun woning lag het onthoofde lijk van haar echtgenoot.

Volgens de politie was Miklos depressief. Hij had namelijk onlangs te horen gekregen dat hij leed aan kanker.

Amrabat van PSV naar Kayserispor

Nordin Amrabat verruilt PSV voor het Turkse Kayserispor. De aanvaller zet bij de club van trainer Shota Arveladze zijn handtekening onder een contract voor 4,5 jaar, laat hij weten aan De Telegraaf. PSV moet met de huidige nummer vier in de Turkse Süper Lig nog wel de laatste formaliteiten afhandelen.

Amrabat sloot zich direct aan bij het trainingskamp in Belek, dat twee weken duurt. Bij PSV kwam de aanvaller onder coach Fred Rutten nauwelijks aan spelen toe. Dit seizoen moest de oud-speler van VVV-Venlo zich tevreden stellen met zes invalbeurten. De transfer van Amrabat levert PSV naar verluidt 1,1 miljoen euro op.

Bijna 4 procent meer passagiers voor Schiphol

De groei van het aantal passagiers dat reisde via de luchthaven Schiphol heeft zich in de tweede helft van het afgelopen jaar versterkt doorgezet. Het totaal aantal reizigers kwam uit op ruim 45,2 miljoen, tegen 43,6 miljoen in 2009, een groei van 3,8 procent. Dat maakte exploitant Schiphol Group maandag bekend.

Het aantal passagiers ligt daarmee nog onder dat van 2005 toen 46,2 miljoen passagiers via Schiphol reisden. In de eerste zes maanden van 2010 groeide het aantal reizigers met 1,1 procent.

Het aantal vliegbewegingen nam verder af van 391.264 in 2009 tot 386.319 het afgelopen jaar. Het verschil tussen de groei in het aantal passagiers en de daling van het aantal vliegbewegingen is te verklaren uit het feit dat vliegtuigen steeds groter worden en beter zijn gevuld. De hoeveelheid vracht die vervoerd werd via Schiphol nam het afgelopen jaar met 16,1 procent toe tot 1,5 miljoen ton.

Bijna 4 procent meer passagiers voor Schiphol
Bijna 4 procent meer passagiers voor Schiphol (Foto: ANP)

Alle wedstrijden Jupiler League naar de vrijdag

De wedstrijden van de Jupiler League op de maandagavond zijn na dit seizoen verleden tijd. In het nieuwe seizoen wordt de Jupiler League voor het grootste gedeelte op de vrijdag gespeeld. 33 van de 34 speeldagen in de Eerste Divisie zullen op vrijdag worden afgewerkt, dat meldt Voetbal International.

De bedoeling is om het voetbal in de Eerste Divisie een duidelijker karakter te geven. Alleen op Tweede Paasdag (9 april 2012) is er in het seizoen 2011/2012 nog een maandagprogramma.

Het seizoen 2011/12 begint 5 augustus. De laatste speeldag van de Jupiler League staat gepland voor 27 April. De laatste beslissing in de play-offs valt op 19 mei.

Winsten op eerste handelsdag Europa

De Europese beurzen boekten maandag, op de eerste handelsdag van 2011, flinke winsten. Beleggers reageerden enthousiast op gunstige cijfers over de Chinese, Europese en Amerikaanse economie.

De AEX-index sloot met een plus van 5,29 punten op een stand van 359,86 punten. Dat is een winst van 1,5 procent. De MidKap-index voor het middensegment steeg 0,9 procent tot 644,42 punten. De grote Europese beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 2,5 en 1,1 procent. De beurs in Londen was maandag nog gesloten.

Beleggers in Europa reageerden maandag positief op de publicatie van een meevallende stand van de inkoopmanagersindex voor de productiesector in de eurozone. Ook in afzonderlijke landen, onder meer in Frankrijk en Italië, groeide de productie harder dan verwacht. In Duitsland was de groei ongeveer in lijn met de verwachting.

In de VS kwam kort na de opening van de beurzen op Wall Street een vergelijkbaar cijfer naar buiten, dat gunstig uitviel. Ook een cijfer over de bouwuitgaven in de VS kwam hoger uit dan analisten hadden verwacht. De handel op Wall Street profiteerde van de meevallende data.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen wees erop dat de markt in de VS een versnelling van de productiegroei al had verwacht. "Het effect van de voorraadopbouw begint af te nemen, maar door de aantrekkende consumentenbestedingen begint de productie nu flink op stoom te komen."

In het nieuwjaarsweekend bleek dat de inflatie in China in december iets was afgezwakt. Beleggers putten hier uit hoop dat de kans op verdere maatregelen om de prijsstijgingen af te remmen, kleiner wordt. De angst is dat dergelijke maatregelen zullen leiden tot een vertraging van de groei van de Chinese economie.

New Yorker overleeft zelfmoordpoging door vuilniszakken

Een New Yorker, die zondag zelfmoord wilde plegen door van de tiende verdieping van een gebouw te springen, heeft zijn poging overleefd. Hij belandde op een berg vuilniszakken die vanwege een sneeuwstorm afgelopen week niet was opgehaald. Dat hebben de autoriteiten in New York maandag bekendgemaakt.

De 26-jarige man is na zijn zelfmoordpoging naar een ziekenhuis gebracht. Hij was zwaargewond, maar verkeerde wel in stabiele toestand.

Volgens een tante van de man maakte haar neef zich de afgelopen tijd ernstige zorgen dat hij uit zijn appartement zou worden gezet. De vrouw was blij dat de gemeente vanwege de sneeuwval het afval nog niet had opgehaald.

Gordon haalt woede X Factor-winnaars op de hals

X Factor-winnaars Lisa Lois en Jaap Reesema zijn niet blij met jurylid Gordon. De Topper noemde het zondag schandalig dat Lisa en Jaap 'zich te groot voelen' om op te treden tijdens de opening van het nieuwe seizoen van X Factor. Volgens Lisa en Jaap is er echter niets waar van het verhaal.

"Gordon verdraait de boel weer. Wat is er toch met die man", vraagt Jaap zich af op Twitter. "Ik heb nooit bij de opening mogen zingen, was het maar waar." Ook Lisa reageert verontwaardigd op de sneer van Gordon, die tijdens het tweede seizoen van de talentenjacht haar coach was. "Beetje jammer Gordon, om zo te snauwen. Begrijp niet helemaal waar die vandaan komt." Hun manager was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Gordon hield het zondag in Life4You niet bij een sneer. De zanger beweerde ook dat Lisa en Jaap vergeten zijn waar ze hun bekendheid aan te danken hebben. Ook dat spreken beide artiesten tegen. "Het is vrij lastig om te vergeten waar je vandaan komt als je het nog bijna dagelijks hoort", reageert Lisa. "Als mensen nu serieus denken dat Jaap en ik ons schamen dat we mee hebben gedaan, zijn ze niet slim."


Gordon (Foto: Novum)

[Dakar] Bekx beleefde harde crash

Hans Bekx heeft gisteren in de Dakar Rally een harde crash meegemaakt. De Nederlander was nog maar vijf kilometer onderweg op de proef van Victoria naar Cordoba toen hij een hek raakte. De schade bij de vrachtwagen was dusdanig groot dat deze op een aanhanger van de assistentietruck van Team de Rooy afgevoerd moest worden.

Bekx kreeg te laat een seintje voor een haakse bocht, waarna het mis ging. "Een vrachtwagen die met 140 een haakse bocht in gaat, is niet te houden. De truck ging meteen schuiven en ik voelde ‘m al overhellen. Er was geen houden aan," zei de transportondernemer die tegen een hek klapte en de voorkant van de wagen naar de grond zag gaan. De achterzijde kwam omhoog, waarna de truck over het linkervoorwiel tolde. Hierbij brak de cabine af, maar omdat aan de rolkooi niets mankeerde, kwamen Bekx en zijn bijrijders met de schrik vrij.

"De ergste schade is niet de vrachtwagen wat mij betreft. De grootste schade is de imagoschade. Ik vind het heel erg voor mijn sponsors die zo hun best hebben gedaan om mij nog een keer Dakar  te laten rijden. Dat vind ik echt verschrikkelijk. Op de eerste dag uitvallen, al zo vroeg in de etappe en zo vroeg in de rally. Ik heb zoiets nooit eerder meegemaakt. Ik zit 100.000 kilometer per jaar op de weg, ik heb al heel wat Dakars op mijn naam staan, maar dit is het eerste ongeluk dat ik meemaak. Het is een absurde ervaring. Het gaat heel snel en tegelijk heel langzaam. Het zit beeldje voor beeldje in mijn hoofd."

De vrachtwagen van Bekx blijft voorlopig in het bivak staan. Tegen het einde van de rally wordt deze door het team van De Rooy weer opgepikt. De servicetruck van Team Bekx blijft voorlopig als extra assistentiewagen van De Rooy nog in koers, ondanks dat ook Gerard de Rooy al niet meer meedoet. Voor het Nederlandse team doen nu nog Pep Vila en Hugo Duisters mee.

In de bron van dit artikel staan enkele foto's van de crash.

Opnieuw minder schade tijdens jaarwisseling

Voor het derde jaar op rij is de schade veroorzaakt tijdens de jaarwisseling gedaald. Het Verbond van Verzekeraars becijferde dat de verzekeraars gezamenlijk 10 miljoen euro uitkeren, 2 miljoen minder dan vorig jaar. Volgens de verzekeraars is de daling het gevolg van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie tegen vernielingen en geweld.

Twee jaar geleden keerden de verzekeraars nog 21 miljoen euro uit voor vernielingen en beschadigingen. De 10 miljoen van deze jaarwisseling is het laagste schadebedrag sinds 2006/2007.

Eerder op de dag meldde een verzekeraar al dat bij branden in drie scholen voor 3 miljoen euro schade is veroorzaakt. Ook de schade aan scholen daalt al jaren. In de jaarwisseling van 2007 op 2008 werden nog 22 scholen beschadigd door brand.

De verzekeraars willen de schade zo veel mogelijk op de daders verhalen. Ze pleiten al jaren voor een meldpunt om informatie over relschoppers uit te wisselen.

Lufthansa creëert vierduizend nieuwe banen

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil in 2011 vierduizend nieuwe banen creëren in Duitsland. De Duitse maatschappij liet maandag weten zo'n 2200 man cabinepersoneel te willen aantrekken. Daarnaast voorziet Lufthansa onder meer een uitbreiding van het grondpersoneel met negenhonderd man.

Door een toename van het aantal passagiers, als gevolg van meer regionale vluchten, en het gebruik van Airbus A380 jumbojets op langeafstandsvluchten is ruimte ontstaan voor meer medewerkers, zei voorzitter van de raad van bestuur Christoph Franz.


Lufthansa creëert vierduizend nieuwe banen (Foto: Novum)

Cambodjanen vieren huwelijk 'magische' pythons

Honderden Cambodjaanse dorpelingen hebben maandag de huwelijksinzegening bijgewoond van een bijna 5 meter lange en 90 kilo zware vrouwtjespython en een slechts iets kleiner mannetje. De twee dieren zouden magische slangen zijn die voorspoed en vrede brengen.

De twee uur durende trouwplechtigheid vond plaats in het dorp Svay Rolum, 20 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Phnom Penh. Boeddhistische monniken zegenden het paar en dorpelingen strooiden bloemen uit over de reptielen, terwijl op de achtergrond plechtige muziek klonk.

"We trouwden deze pythons om gezondheid en voorspoed voor ons dorp te vragen", zei Neth Vy (41), de eigenaar van vrouwtjespython Chamrouen. "Ons was verteld (door waarzeggers, red.) dat de twee pythons man en vrouw zijn en samen moeten leven en als we ze niet zouden huwen we het ongeluk op ons af zouden roepen."

Neth Vy vond zijn python zestien jaar geleden. Sindsdien vormt de slang onderdeel van het huishouden en zijn de omstandigheden waarin het gezin leeft verbeterd en is hun geen ongeluk overkomen. De mannetjespython Kroung Pich werd twaalf dagen geleden gevangen door Hin Mao, een 44-jarige kinderloze vrouw die het reptiel als haar zoon beschouwt.


Cambodjanen vieren huwelijk 'magische' pythons (Foto: Novum)

Kwaadaardige darmpoliep Van Kouwen

Frank van Kouwen gaat niet mee op trainingskamp met VVV-Venlo. Twee weken geleden werd bij de Weertenaar een kwaadaardige darmpoliep gevonden. Uit onderzoek blijkt dat er geen uitzaaiingen zijn.

Van Kouwen vertelt dat zijn kerstvakantie een geheel andere wending kreeg door deze berichten. "De laatste twee weken van het jaar waren moeilijk. De onzekerheid rondom zulke testen is vermoeiend en zorgt voor spanning. Nu de eerste onderzoeken achter de rug zijn en de uitslagen redelijk positief, ben ik meer gerust en reken ik op een spoedig herstel. Deze week train ik nog gewoon mee en volgende week als de selectie op trainingskamp naar Turkije gaat, start ik het medische traject."

Schansspringer Morgenstern wint ook in Innsbruck

Thomas Morgenstern heeft zijn leidende positie in het Vierschansentoernooi versterkt. De 24-jarige Oostenrijker was in de derde wedstrijd van de tournee de sterkste in Innsbruck. Morgenstern hield met twee winnende sprongen en een puntenaantal van 266,5 de Pool Adam Malysz (257,5) en de Noor Tim Hilde (255,2) achter zich.

Woensdag was Morgenstern ook al de sterkste in Oberstdorf. Met nog een wedstrijd te gaan in het Oostenrijkse Bischofshofen en een riante voorsprong van 27 punten op nummer twee Simon Ammann, is Morgenstern hard op weg om voor het eerst in zijn carrière het Vierschansentoernooi te winnen.

Aantal ontslagzaken bouwsector 'explosief' gestegen

FNV Bouw heeft vorig jaar opnieuw meer ontslagzaken langs zien komen. Vooral bij de ontslagprocedures bij uitkeringsinstituut UWV is sinds het uitbreken van de crisis sprake van een explosieve stijging. Dat heeft de bond maandag bekendgemaakt.

In 2010 behandelde FNV Bouw in totaal ruim tweeduizend ontslagzaken, waarvan ruim negenhonderd bij het UWV. In 2009 waren dat er nog ruim 500 en in 2008 150. Ook het aantal vaststellingsovereenkomsten, ontslag met wederzijds goedvinden, liep op van 254 in 2009 tot 826 vorig jaar.

"We zien opnieuw dat nu de crisis zich verdiept, bedrijven de ontslagregels steeds meer misbruiken", zegt FNV Bouw-voorzitter John Kerstens. Volgens hem werkt de Wet Melding Collectief Ontslag nog niet naar behoren, waardoor bedrijven vaak geen melding doen van ontslagen. Hij waarschuwt werknemers daarom niet zomaar een vaststellingsovereenkomst te tekenen.

De bond wist bij een kwart van alle gevallen ontslag te voorkomen. In totaal werd ruim 20 miljoen euro aan ontslagvergoedingen geïncasseerd, 4 miljoen meer dan een jaar eerder.


Aantal ontslagzaken bouwsector 'explosief' gestegen (Foto: Novum)

Jan Smit schreef nieuwe single in een kwartier

Jan Smit had niet langer dan vijftien minuten nodig om zijn gevoelens voor zijn dochter Emma op papier te zetten. De 25-jarige Volendammer schreef zijn single Niemand Zo Trots Als Wij vlak na de geboorte van Emma.

"Op de tweede dag na haar geboorte lag ik naast haar", vertelde Smit in een interview met radiozender 100% NL. "Zij lag op een zitzak, ik op de grond met m'n laptop. In een kwartier tijd had ik de tekst gemaakt. Dat ging zo snel omdat het echt is, de emoties komen rechtstreeks uit mijn hart."

Tijdens het korte schrijfproces kreeg Jan hulp van zijn vriendin Liza. "Vanaf de eerste tot de laatste zin heb ik het besproken met haar. Ze heeft geholpen, maar had weinig op- en aanmerkingen." Jan is er zeker van dat Niemand Zo Trots Als Wij ook Liza's gevoelens beschrijft. "Dit is ons gevoel, zoals dat gekomen is na de geboorte van Emma. Ook hoe we naar haar komst hebben toegeleefd zit in het nummer."

Fans van de Volendammer moeten het lang doen met Niemand Zo Trots Als Wij, dat vanaf vrijdag te koop is. Het nummer is hoogstwaarschijnlijk zijn eerste en laatste single in 2011, vertelde de zanger. "Dat heeft alles te maken met mijn jubileum dat ik in 2012 vier." Smit zit volgend jaar vijftien jaar in het vak. "We zijn druk bezig met een album, we hebben al een paar nummers klaar. Maar ook de plaat komt pas in 2012."


Jan Smit (Foto: Novum)

Bert Klerk (ProRail) treedt terug

De Raad van Commissarissen van ProRail maakt bekend dat Bert Klerk (59) om gezondheidsredenen terugtreedt als President-directeur van ProRail. Hij draagt op 1 februari 2011 zijn taken over aan Claudia Zuiderwijk-Jacobs, thans lid van de Raad van Commissarissen van ProRail.

Het voornemen is Claudia Zuiderwijk-Jacobs per 5 januari 2011 te benoemen tot tijdelijk bestuurder. Zij zal om die reden terugtreden uit de Raad van Commissarissen van ProRail. Over de definitieve opvolging van Bert Klerk volgt nader bericht. 

Bert Klerk kwam na de opsplitsing van NS in 2000 bij het spoor als directeur Railinfrabeheer (RIB). Tussen 2003 en 2005 fuseerde hij de taakorganisaties RIB, Verkeersleiding en RailNed tot spoorbeheerder ProRail. 

President-commissaris Michiel Boersma: "Onder leiding van Bert Klerk heeft ProRail  zich ontwikkeld tot een publieke dienstverlener, die belangrijke verbeteringen heeft gerealiseerd op het gebied van veiligheid en operationele prestaties. De Raad van Commissarissen is Bert erkentelijk voor zijn buitengewone inzet en bereikte prestaties en wenst hem alle sterkte in zijn genezingsproces". 

Bert Klerk: "Door mijn ziekte kan ik niet langer de maximale inzet leveren die nu nodig is. De uitdagingen voor ProRail om samen met de NS en alle andere vervoerders een toekomstbestendig en klantgericht spoorvervoer te realiseren, zijn groot. Ik geef mijn gezondheid nu prioriteit. Ik ben enorm trots op onze medewerkers en op wat we de afgelopen tien jaar hebben neergezet". 

Fors minder overvallen in Amsterdam

Er zijn in 2010 in Amsterdam ruim honderd overvallen minder gepleegd dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die de Amsterdamse politiechef Bernard Welten maandag heeft gepresenteerd.

Het aantal overvallen nam af met bijna 19 procent, van 561 in 2009 tot 456 in 2010. Volgens Welten komt dat doordat de politie het afgelopen jaar veel aandacht heeft besteed aan het tegengaan van overvalcriminaliteit. De gemeente spreekt van een doorbraak.

Andere vormen van criminaliteit stegen het afgelopen jaar. Het aantal woninginbraken ging met 8 procent omhoog. Welten noemt dat een 'groot punt van zorg'.

Ook werden er 10 procent meer fietsen, brommers en scooters gestolen. Het aantal auto-inbraken is eveneens gestegen. Volgens Welten is dat verklaarbaar. Doordat de politie zich meer heeft gericht op overvallen, is er logischerwijs minder aandacht gegaan naar dit soort delicten. Komend jaar wil Welten vooral veelplegers aanpakken.

In de regio Rotterdam werd het aantal overvallen met 10 procent teruggedrongen. Korpschef Frank Paauw zei tijdens een nieuwsjaarsbijeenkomst tegen de NOS nog niet tevreden te zijn. "Wij vinden dat niet genoeg. Ik vind eigenlijk gewoon dat het verder terug moet worden gedrongen." Maandag ging daarom een speciaal overvalteam van de politie aan de slag.

Dubbele straf voor seks in treintoilet

De liefde bedrijven in een Belgisch treintoilet wordt wettelijk gezien dubbel bestraft. Dat bevestigde de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS maandag.

De NMBS reageert op berichtgeving over een koppel dat zich vorige week op een treintoilet liet gaan. Dergelijke treinseks valt onder het strafrecht wegens het schenden van de goede zeden. Daarnaast is het in strijd met een koninklijk besluit omtrent het respect voor reizigers, aldus een woordvoerder. Volgens hem gingen de twee personen te ver en waren zij bijzonder arrogant.

De trein van Brussel naar Bergen stond een half uur stil nadat het koppel op heterdaad was betrapt. Wegens het brutale gedrag besliste de conductrice het stel uit de trein te zetten. Daarvoor was tussenkomst van de politie vereist.

Wijnaldum: "Contractverlenging niet aan de orde"

Georginio Wijnaldum heeft de optie om zijn contract dat nog loopt tot medio 2012 te verlengen. Of de jonge middenvelder van Feyenoord dit ook doet is nog maar de vraag. Technisch directeur Leo Beenhakker heeft wel de intentie om het aflopende contract van zijn jeugdspeler te verlengen.

"Ik denk er nog helemaal niet aan," aldus de twintigjarige Wijnaldum op een persconferentie in het stadion van Sparta Rotterdam. Hij verblijft hier momenteel met zijn club om woensdag de wedstrijd te spelen om de Zilveren Bal. "Het is voor mij nog te vroeg om daarbij stil te staan. Ik concentreer met op het voetbal. Na het seizoen kijken we wel weer verder."

Andere spelers van de Stadionclub met een aflopend contract zijn Leroy Fer en Ron Vlaar. Beenhakker hoopt ook het contract van deze twee sleutelspelers te verlengen. De club kan het zich financieel niet veroorloven om deze spelers transfervrij te zien vertrekken uit de Kuip.

Meijer stopt als hockeyinternational

Nick Meijer stelt zich niet langer beschikbaar voor het Nederlands hockeyelftal. Hij kan de interlandverplichtingen niet meer combineren met zijn studie. De 26-jarige Meijer was door bondscoach Paul van Ass opgenomen in de voorlopige selectie voor het EK hockey, van 20 tot met 28 augustus in het Duitse Mönchengladbach.

"Nick kan de komende intensieve periode tot en met de Olympische Spelen in London 2012 niet combineren met zijn studie," legt Van Ass uit. "Uiteraard betreur ik het, maar ik heb zeker ook begrip voor de keuze die hij heeft gemaakt."

Meijer debuteerde in juli 2003 voor Oranje. Sindsdien kwam hij tot 37 interlands, waarin hij zeven goals maakte. De spits van Bloemendaal speelde drie keer de Champions Trophy en deed twee keer mee aan het EK.

Manchester United verhuurt Macheda aan Sampdoria

Frederico Macheda wordt de komende zes maanden waarschijnlijk uitgeleend aan Sampdoria. Volgens zijn zaakwaarnemer Giovanni Bia is de deal 'nagenoeg rond en ontbreekt er alleen nog wat papierwerk'. Bij Sampdoria moet de 19-jarige Italiaan de leegte opvullen van Antonio Cassano, die vertrokken is naar AC Milan.

Zijn zaakwaarnemer twijfelt er niet aan dat Macheda in de zomer weer teruggaat naar Engeland. "Na zes maanden zal United beoordelen of hij misschien nog een jaar nodig heeft in Italië, maar voor mij is het voor 99 procent zeker dat hij straks weer terugkeert", zegt Bia.

Macheda brak vorig seizoen als een komeet door bij de Red Devils, maar kon die stijgende lijn de afgelopen maanden niet voortzetten. Manager Alex Ferguson deed slechts mondjesmaat een beroep op hem. Macheda kwam dit seizoen in totaal elf keer in actie, waarvan zes keer als invaller. Hierin scoorde hij eenmaal.

Manchester United nam Macheda in 2007 over van Lazio Roma.


(Foto: Novum)

Lichaam Bobby Farrell aangekomen in Nederland

Het lichaam van Bobby Farrell is maandagochtend aangekomen in Nederland. De Boney M.-zanger overleed donderdag op 61-jarige leeftijd in het Russische Sint-Petersburg aan acuut hartfalen en hoge bloeddruk.

Wanneer de uitvaart van Farrell plaatsvindt en hoe deze eruit gaat zien is nog niet duidelijk. "Vanavond is er familieberaad waarin ze hierover gaan beslissen", vertelt de boekingsagent van de zanger aan Novum Nieuws.

Farrell werd donderdagochtend dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Sint-Petersburg, waar hij was om op te treden. Hotelmedewerkers vonden de zanger, nadat hij niet had gereageerd op de wekdienst.


Bobby Farrell (Foto: Novum)

PvdA-burgemeester stopt vanwege lager pensioen

Wim Denie (64) stopt per 1 juli als burgemeester van de gemeente Moerdijk, drie jaar eerder dan gepland. Als hij langer zou doorwerken valt zijn pensioen lager uit, maakt hij maandag bekend tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Een woordvoerder van de gemeente bevestigde een bericht hierover in dagblad BN De Stem.

Denie is nu tweeënhalf jaar burgemeester van de West-Brabantse gemeente. Bij zijn aantreden liet de PvdA'er nog weten de volle termijn van zes jaar te willen uitdienen. Onlangs is hij echter door pensioenfonds ABP gewaarschuwd dat hij er zo'n 1000 euro per maand op achteruitgaat als hij na zijn 65e blijft doorwerken.

Daarom gaat Denie, die op 21 juli 65 wordt, toch met pensioen. Ook gezondheidsredenen spelen een rol bij zijn besluit.


Wim Denie (Foto: Novum)

Brandweer redt honden, katten en slang uit chalet

Bij een brand in een chalet in het Friese dorp Minnertsga heeft de brandweer zondag twee honden, acht katten en een slang geëvacueerd. De konijnen van de bewoners werden al buiten gehouden, op een veilige afstand van het brandende houten huisje.

De brand in het huisje aan de Langedyk was rond 19.00 uur uitgebroken op een bank. De bewoners redden zelf drie honden, waarna brandweermannen het nobele werk overnamen.

De brand in de chalet was niet meer te blussen. Uiteindelijk is het huisje met een kraan platgedrukt om het vuur te kunnen doven. Alleen de voorkant staat nog overeind. Er vielen geen gewonden.

Sutherland schrijft nieuw script voor 24-film

Het script voor de tweede film gebaseerd op de tv-serie 24 is afgewezen. De film krijgt echter een tweede kans. Tony Scott neemt het regisseursstokje over van Billy Ray en gaat met 24-hoofdrolspeler Kiefer Sutherland om de tafel zitten om een geheel nieuw script te schrijven. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Collider.

In 2008 werd al een tv-film over de serie gemaakt, genaamd 24: Redemption. Hoe de bioscoopfilm gaat heten is nog niet bekend.

De 44-jarige Sutherland vertelde eerder al dat hij per se een filmversie van de successerie wil, om de verhaallijn definitief af te sluiten. "In de serie komt de crisissituatie altijd naar ons toe, omdat we geen tijd hebben om ergens anders in de wereld te filmen, wegens het realtime-element. In een twee uur durende film kan je overal heen. Dat lijkt me heel spannend."

Het achtste en laatste seizoen van 24 werd vorig jaar op televisie uitgezonden.


Sutherland schrijft nieuw script voor 24-film (Foto: Novum)

Vuurwerkhandelaar 2,5 jaar de cel in

Een vuurwerkhandelaar uit Leeuwarden moet tweeënhalf jaar de cel in omdat hij in november werd betrapt op het bezit van duizenden kilo's professioneel vuurwerk bestemd voor particulier gebruik. De rechtbank in Leeuwarden rekent het hem zwaar aan dat hij de risico's van zo'n grote voorraad heeft genegeerd.

De man, die ook in legaal vuurwerk handelt, had het vuurwerk opgeslagen in een loods in de Friese hoofdstad. Het ging onder meer om mortierbommen, fonteinen, mijnen, Romeinse kaarsen, flowerbeds, Chinese rollen, nitraatknallers en strijkers.

De man was al eerder veroordeeld in verband met illegaal vuurwerk. De strafmaat is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Onderzoek schunnige video's op vliegdekschip VS

De Amerikaanse marine stelt een onderzoek in naar 'duidelijk ongepaste video's' die in de jaren 2006 en 2007 aan boord van het vliegdekschip Enterprise zijn vertoond.

In de video's worden scheldwoorden voor homoseksuelen gebruikt, masturbatiegebaren gemaakt en scènes getoond van vrouwen die met elkaar onder de douche staan. De beelden worden aan elkaar gepraat door Owen Honors, de huidige commandant van het schip, die toentertijd de op een na hoogste officier was.

De krant Virginian-Pilot publiceerde zondag een geredigeerde versie van een van de video's op zijn website. De krant haalt anonieme bemanningsleden aan die zeggen dat ze hun bedenkingen over de video's hebben geuit toen ze via het gesloten televisiecircuit werden vertoond, maar dat ze geen gehoor vonden. Uit de video's wordt duidelijk dat Honors al eerder klachten had gekregen. "Over de jaren heb ik klachten over ongepast materiaal in deze video's ontvangen, nooit tegen mij persoonlijk, maar, heel laf, langs andere kanalen", zegt hij in de inleiding van de video die op de website van de krant is geplaatst.

In hetzelfde segment gebruikt Honors een scheldwoord voor homoseksuelen. Daarna volgt een serie bloopers, waarin Honors en anderen vloeken, gevolgd door scènes waarin hij en anderen rukgebaren maken. Honors maakt een bruggetje naar het volgende segment met wat hij zijn 'favoriete onderwerp' noemt: 'chicks onder de douche'. Te zien zijn stelletjes vrouwen en een stel mannen die douchen of doen alsof ze douchen. Er is geen bloot te zien, maar de blote schouders van de mannen en vrouwen impliceren dat ze naakt zijn.

Andere clips in de video tonen een man in vrouwenkleren en een zogenaamde rectale inspectie.

Marinecommandant Chris Sims laat in een reactie weten dat de video's 'toen niet aanvaardbaar waren en ook in de marine van vandaag niet aanvaardbaar zijn'. Officieren en andere leidinggevenden dienen het goede voorbeeld te geven en de juiste toon te zetten. Hij zegt dat er een onderzoek is geopend naar de omstandigheden rond de productie van deze video's.

Drie aanhoudingen na xtc-vondst

In een woning in Geleen heeft de politie zondagavond 8,5 kilo xtc-tabletten gevonden. De bewoners en een vrouw uit Heerlen zijn aangehouden, meldt de Limburgse politie.

Op de Akerstraat in Heerlen troffen agenten een 41-jarige man en een 27-jarige vrouw aan in een auto. Ze werden aangehouden waarna de politie naar de woning van de man in de Frans Halsstraat ging. Daar troffen zij zijn vrouw aan, die ook werd aangehouden.

Het drietal wordt verdacht van het bezit van en de handel in harddrugs. Ze zijn in een cel gezet.

Amerikaan slaapt maand in leeuwenkuil

De Amerikaan James Jablon brengt een maand door in het leeuwenverblijf van een safaripark in Hernando, 65 kilometer ten noorden van Tampa, in de staat Florida. Met de stunt wil Jablon geld inzamelen voor het park.

Jablon betrad het leeuwenverblijf zaterdag. De nachten brengt hij slapend door op een hoopje hooi naast de leeuwen Lea en Ed en hij nuttigt zijn maaltijden op hetzelfde moment als de roofdieren.

Tegen een lokale tv-zender zei Jablon dat hij van plan is een slaapplek te bouwen. Als de leeuwen elkaar in de haren vliegen, wil hij zich verschuilen in de bomen op het terrein. Zijn avontuur wordt tot 31 januari live op internet uitgezonden.


Amerikaan slaapt maand in leeuwenkuil (Foto: Novum)

Traksel vertrekt naar Landbouwkrediet

Bobbie Traksel heeft zijn ploeg Pegasus na een klein half jaar alweer verlaten. De wielrenner gaat komend seizoen aan de slag bij het Belgische Landbouwkrediet-Colnago.

De inmiddels 29-jarige Traksel kreeg kort voor de kerst te horen dat zijn ploeg Pegasus van de UCI geen licentie kreeg om op procontinental-niveau deel te nemen. Daardoor moest de renner uit Tiel op zoek naar een nieuwe ploeg.

Met Landbouwkrediet had Traksel eerder gesprekken, dus er was snel een akkoord. "Je mag blij zijn dat je een contract kunt tekenen en daar heb ik ook nooit anders over gedacht", aldus Traksel.

Hij besloot: "Voor mij was er één doel: ik moest een team hebben om te koersen in 2011."

'El Kabir op weg naar Serie A'

Moestafa El Kabir maakt mogelijk deze maand al de overstap naar een club in de Serie A. De oud-speler van NEC speelt sinds 2010 voor het Zweedse Mjällby AIF. Zijn prestaties bij de Scandinavische club zijn niet onopgemerkt gebleven in het buitenland.

Zaakwaarnemer Lamine Touré laat weten dat hij voor zijn cliënt El Kabir al contact heeft gehad met een Italiaanse club. De Marokkaans-Nederlandse aanvaller had bij zijn overgang naar Zweden al kenbaar gemaakt dat hij de overstap maakte om uiteindelijk hogerop te komen.

De volgende stap voor de 22-jarige aanvaller kan mogelijk al snel gemaakt worden. "Er is interesse uit Italië", laat Touré, die geen clubnaam wil noemen, weten aan Fotbollskanalen.se. "We hadden contact en hebben wat gesproken. Maar op dit moment moet er eerst contact worden opgenomen met Mjällby AIF."

Schoorel naar hoofdtoernooi Doha

Thomas Schoorel heeft voor het eerst in zijn carrière de hoofdfase van een ATP-toernooi bereikt. De 21-jarige Amsterdammer overleefde maandag tegen Marek Semjan de laatste kwalificatieronde van het tennistoernooi in Doha. Schoorel won met 6-3, 7-5 van de Slowaak en speelt nu tegen Roger Federer of Ivo Karlovic.

Schoorel is de laatste maanden uitstekend op dreef. Zo schreef hij half december de Nationale Masters op zijn naam door zowel Robin Haase als Thiemo de Bakker te verslaan.

Nilsson: "Ik wil in januari naar Elfsborg"

Lasse Nilsson lijkt zijn laatste wedstrijd in de Eredivisie te hebben gespeeld. Een terugkeer naar zijn vaderland is in de maak. Lasse Nilsson is zeer dichtbij een vertrek uit Arnhem. De 28-jarige aanvaller van Vitesse sprak al met zijn oude club IF Elfsborg en een transfer is aanstaaande.

"We hadden afgelopen week contact", bevestigde Nilsson aan TV4 de Zweedse interesse. "Maar er moet nog wat worden afgestemd aangezien ik nog onder contract sta in Nederland."

"We moeten nog een paar dingen uitzoeken", aldus de aanvaller, die tussen 2002 en 2004 ook al voor Elfsborg uitkwam. "Maar ik geloof en hoop dat we in januari een oplossing kunnen vinden. Het is wat ik wil en ook wat Elfsborg wil. Maar we zitten in een situatie dat de derde partij zich er ook in moet kunnen vinden."

Vitesse lijkt mee te willen werken aan een transfer van de Zweed. Hij is één van de spelers die niet voorkomt in de plannen van eigenaar Merab Jordania en de nieuwe coach Albert Ferrer.

[Dakar] Faria raakt etappezege kwijt

Motorrijder Ruben Faria is vandaag de zege in de eerste etappe van de Dakar Rally kwijtgeraakt. De wedstrijdjury van de woestijnrally door Argentinië en Chili constateerde na de race dat de Portugees zondag in de klassementsproef de maximumsnelheid heeft overtreden.

Faria kreeg een tijdstraf van 1 minuut aan zijn broek, waardoor hij naar de tweede plaats zakte. De Fransman Cyril Depres is maandag uitgeroepen tot winnaar van de eerste etappe bij de motoren.

Toestand Moulijn nog steeds zorgwekkend

De toestand van de legendarische Feyenoorder Coen Moulijn (73) is nog steeds slecht en zorgwekkend. Dat liet Eric Gudde, algemeen directeur van de Rotterdamse club, maandagmiddag weten bij een presentatie over de herinvoering van de strijd om de Zilveren Bal. Dat had plaats in het stadion van stadsgenoot Sparta.

Moulijn werd op oudejaarsavond getroffen door een herseninfarct. Sindsdien verblijft hij in een ziekenhuis. De voormalige linkerspits van Feyenoord en Xerxes heeft onder meer last van uitval- en verlammingsverschijnselen.

"Nadere informatie is nog niet beschikbaar. Misschien kan ik dinsdag tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst meer over de situatie van Coen vertellen", gaf Gudde te kennen.

Toestand Moulijn nog steeds zorgwekkend
Toestand Moulijn nog steeds zorgwekkend (Foto: ANP)

Roddick eenvoudig naar tweede ronde Brisbane

Andy Roddick is 2011 goed begonnen. De Amerikaan drong bij het tennistoernooi in Brisbane eenvoudig door tot de tweede ronde. De als tweede geplaatste tennisser rekende in twee sets af met Marinko Matosevic: 6-3, 6-2. In de volgende ronde stuit Roddick op Alexandr Dolgopolov uit Oekraïne.

Bij de vrouwen maakte de thuisspelende Australische Samantha Stosur geen fout. De nummer een van de plaatsingslijst had weinig problemen met de Tsjechische Lucie Hradecka 7-6 (1), 6-1. Stosur mag zich nu opmaken voor een duel met haar landgenote Jarmila Groth.

Ook de als nummer twee geplaatste Shahar Peer plaatste zich voor de tweede ronde. Ze ontdeed zich in twee sets van Sophie Ferguson: 6-4, 6-2.

ANWB ziet ledental licht groeien

De ANWB is het nieuwe jaar met vierduizend nieuwe leden begonnen. Door de kleine groei telt de vereniging nu bijna vier miljoen leden. Dat zei hoofddirecteur Guido van Woerkom maandag tijdens de nieuwjaarsspeech. De grootste vereniging van Nederland heeft nog bijna dertigduizend leden nodig om de 'magische' grens te slechten.

De hoofddirecteur ziet de groei als een bewijs dat de ANWB het afgelopen jaar relevant is gebleven voor haar leden. Toch verwacht de bond een moeilijk jaar. "Deze groei hadden we niet verwacht. Zoals iedereen hebben ook wij te maken met de crisis. Mensen zeggen daardoor eerder hun lidmaatschap op", licht een woordvoerder toe.

De ANWB, die dit jaar 128 jaar bestaat, mocht de afgelopen drie jaar steeds ruim dertigduizend nieuwe leden begroeten. In 2011 viert de vereniging onder meer het 65-jarig bestaan van de Wegenwacht.


ANWB ziet ledental licht groeien (Foto: Novum)

OM niet in beroep in zaak Andrea Luten

Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep tegen de vijftien jaar cel die Henk F. uit Assen kreeg voor het verkrachten en ombrengen van Andrea Luten. Het OM in Assen had achttien jaar cel geëist, maar kan zich vinden in de opgelegde straf.

Luten vertrok op 10 mei 1993 op de fiets van school naar huis in Ruinen. Een dag later werd ze dood gevonden in het Gijsselterbos. F., een bekende van de politie, werd in mei opgepakt nadat bij nieuw onderzoek een schaamhaar op het lichaam van Luten aan hem werd gelinkt. Hij bekende daarna het 15-jarige meisje te hebben verkracht en gewurgd.

De rechters rekenen het de man zwaar aan dat hij de ouders van het meisje zeventien jaar in onzekerheid heeft gelaten over wat er met hun dochter is gebeurd. Ook hield de rechtbank rekening met het feit dat F. geen extreem geweld gebruikte, hij geen strafblad had en de in 1993 maximaal op te leggen celstraf korter dan levenslang nog twintig jaar was.

Het OM is na bestudering van het vonnis tot de conclusie gekomen niet in hoger beroep te gaan. Het is nog onduidelijk of de verdediging in beroep gaat.

Winter nieuwe trainer FC Toronto

Aron Winter verhuist naar Canada. De voormalig topvoetballer gaat bij FC Toronto aan de slag als technisch directeur en hoofdtrainer.

Winter tekent bij de Canadese ploeg, die uitkomt in de Major League Soccer van de VS en Canada, een contract voor drie jaar. "Ik ben vorige week twee dagen bij de club langs geweest en hield daar direct een goed gevoel aan over", vertelde Winter aan De Telegraaf.

De inmiddels 43-jarige Winter zal bij FC Toronto assistentie krijgen van Bob de Klerk. Hij komt over van Ajax, waar hij samen met Frank de Boer de A1 onder zijn hoede had.

Toronto was op zoek naar een trainer die bekend was met de Ajax-cultuur. "Dan zijn ze bij mij aan het goede adres", aldus Winter, die bij de Canadese ploeg zijn debuut als hoofdtrainer maakt.
 
Bij FC Toronto komt Winter twee landgenoten tegen. Bas Ent en Lesly Fellinga staan onder contract bij de Canadese club.

SP wil Wet Bibob tegen woningcorporaties gebruiken

De SP in Amsterdam-Oost wil de Wet Bibob inzetten tegen woningcorporaties. "Laat ze maar bewijzen dat ze niet crimineel handelen in plaats van dat het stadsdeel steeds achter ze aan moet lopen", zegt SP-raadslid Tiers Bakker.

De Wet Bibob wordt normaal ingezet om malafide ondernemers uit branches als de prostitutie, coffeeshops en de gokwereld te weren. Ondernemingen die hun vergunning mogelijk misbruiken om strafbare feiten te plegen kunnen op basis van de wet worden gesloten.

Bakker ziet genoeg voorbeelden om de woningcorporaties mee om de oren te slaan. "Als panden langdurig niet wind- en waterdicht zijn wordt de gezondheid van de bewoners in gevaar gebracht om meer winst te maken."

Ook wijst Bakker naar malafide medewerkers bij de corporaties De Key en Rochdale. "Corporatiedirecteuren hebben het lef om in tijden van bezuinigingen te graaien en huisjesmelken." Bij De Key werden vorig jaar twee directeuren ontslagen wegens fraude. Rochdale ontsloeg eerder een directeur die wordt verdacht van verduistering, het aannemen van steekpenningen en witwassen. De directeur, Hubert Möllenkamp, zou hebben geleefd als een zonnekoning.

Het SP-raadslid is er niet op uit om de corporaties te sluiten. "Je moet natuurlijk ook rekening houden met de mensen die al een huis bij hen huren. Maar je kunt de corporaties wel aanpakken door ze niet toe te laten bij nieuwe projecten."

In Amsterdam-West opent de partij een meldpunt voor klachten over achterstallig onderhoud bij sociale huurwoningen, omdat de stedelijke vernieuwing volgens de SP in onder meer de westelijke tuinsteden volledig is vastgelopen. De partij wil hiermee de druk op de corporaties opvoeren. Via het meldpunt en buurtbezoeken gaat de SP de onderhoudssituatie in voormalige sloopblokken in kaart brengen.

"Jarenlang kregen huurders in Nieuw-West en andere stedelijke vernieuwingsgebieden in de stad te horen dat onderhoud aan hun woningen geldverspilling was omdat ze op korte termijn zouden worden gesloopt", zegt SP-fractievoorzitter in Nieuw-West Chris Schaeffer. "Sinds afgelopen najaar staat echter vast dat voor veel projecten voorlopig geen geld is en de sloop voor langere tijd is uitgesteld." Het ziet er volgens hem naar uit dat mensen nog jaren langer in inmiddels 'krakkemikkige huizen en verloederde buurten' moeten wonen.

Acteur Pete Postlethwaite (64) overleden

De Engelse acteur Pete Postlethwaite is zondag op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van teelbalkanker. Dat laat een goede vriend, journalist Andrew Richardson, weten. Postlethwaite overleed in een ziekenhuis in Shropshire en laat een vrouw en twee kinderen na.

Met zijn karakteristieke kop is Postlethwaite vooral bekend van zijn rollen in The Usual Suspects, Brassed Off, The Constant Gardener en In the Name of the Father. Voor deze laatste film kreeg hij in 1994 een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol. De acteur was onlangs nog te zien in bijrollen in Inception, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol en naast Ben Affleck in The Town.

Postlethwaite werd al enkele maanden behandeld aan kanker. Toch besloot hij gewoon door te werken tot aan zijn dood. Zijn laatste film is de komedie Killing Bono die vooralsnog alleen in het Verenigd Koninkrijk verschijnt, in april.

Regisseur Steven Spielberg beschreef de acteur ooit als 'de beste acteur ter wereld' nadat de twee hadden samengewerkt aan The Lost World: Jurassic Park. In reactie op dit enorme compliment bleef Postlethwaite destijds bescheiden. "Wat Steven daar volgens mij mee bedoelde is dat ik vond dat ik de beste acteur ter wereld ben", grapte hij.


Acteur Pete Postlethwaite (64) overleden (Foto: Novum)

Lauda bezorgd over geluid F1-motoren

Niki Lauda houdt zijn hart vast als in 2013 de 1,6 liver V4 Turbomotoren hun intrede in de Formule 1 doen. Eerder noemde Ferrari-president Luca di Montezemolo de introductie van deze krachtbronnen al zielig.

"Ik maak me zorgen om het motorgeluid, welke in de Formule 1 nu nog zo uniek is. Hopelijk zal er meer klinken dan een flauwe brom," zei de Oostenrijkse voormalig wereldkampioen tegen Bild am Sonntag.

Duizenden Noord-Hollanders zonder telefoon en tv

Ongeveer tienduizend klanten van Ziggo in de kop van Noord-Holland hebben sinds maandagochtend geen telefoon, internet en tv. Dat komt volgens het kabelbedrijf door vernielingen bij een kabelhuisje in Heerhugowaard.

Volgens een woordvoerder zijn door de vernielingen bij het huisje glasvezelkabels gebroken. Die moeten worden gelast.

In Heerhugowaard en Den Helder zijn de meeste klanten getroffen. Ook het Westfriesgasthuis in Hoorn is telefonisch onbereikbaar door de kapotte kabel.

Volgens de zegsman kan het nog wel even duren voor de problemen zijn opgelost. "Het kan vanavond zijn, maar ook pas dinsdag. Het repareren is een grote klus."

Het kabelbedrijf heeft aangifte gedaan van de vernieling.

Huistra: "In de zware duels willen we beter voetballen"

Pieter Huistra (43) kijkt met positivisme uit naar de tweede seizoenshelft met FC Groningen. Hoe kan het ook anders, na de successen van de eerste seizoenshelft. "Het doel blijft een plek in de play-off 's."

Huistra was gisteren in Haarlem selectiespeler van de ex-internationals, waar onder meer ook Giovanni van Bronckhorst, Arthur Numan en Ronald de Boer bij meespeelden. Hoewel Huistra al jaren gestopt is met het spelen van professioneel voetbal, oogde hij fit en - vooral - snel op de flank. "Het ging nog aardig. Dan is het ook leuk voetballen", zei hij na afloop in gesprek met Goal.com.

Met Groningen ging het in 2010 ook aardig. Dit seizoen werd nog geen thuiswedstrijd verloren en in de stand staat de ploeg derde. "We gaan nu lekker werken", blikt Huistra vooruit op de komende weken. "Straks gaan we op trainingskamp. Er komen weer een paar zware wedstrijden aan waar we nog beter in willen voetballen. We zien nog steeds verbeterpunten waar we mee aan de gang kunnen."

"Het is duidelijk dat we in bepaalde uitwedstrijden meer hadden kunnen brengen. Dan zit er nog meer in het vat, denk ik." De ploeg van Huistra begint op 19 januari met het inhaalduel in de beker met SC Genemuiden. Vier dagen later wacht in eigen huis de topper tegen FC Twente.

"In de Euroborg hebben we een leuke interactie met het publiek", gaat Huistra verder. "De jongens kijken ook uit naar die wedstrijden. Dat is leuk voetballen op die manier." Bijstellen van de ambities zal niet zo snel gebeuren in Groningen. "We hebben steeds aangegeven dat we zo lang mogelijk voor Europees voetbal mee willen doen. Dat betekent dat we een plek in de play-off's moeten halen. Het staat allemaal nog redelijk dicht bij elkaar, dus we gaan lekker door waar we mee bezig waren."

Judo-opa maakt dreigende kleinzoon onschadelijk

Een 69-jarige man is zondagavond in Loon op Zand met enkele messen bedreigd door zijn 26-jarige kleinzoon. De 'judo-opa' wist naar eigen zeggen met diverse judotechnieken te voorkomen dat hij werd gestoken.

Tijdens een ruzie had de kleinzoon drie of vier messen uit de keukenla gepakt, waarna zijn opa achtereenvolgens een houdgreep en een armklem op hem toepaste. Grootvader hield een stijve arm over aan de worsteling, meldt de politie.

De politie wist de 26-jarige, die zich hevig verzette, op de Kerkstraat in de Brabantse plaats aan te houden op verdenking van bedreiging. Hij is in een cel gezet. De politie onderzoekt de achtergronden van de zaak.

[Upd] Pröpper blijft, Pluim mag Vitesse verlaten

Davy Pröpper en Wiljan Pluim hebben volgens Omroep Gelderland van Vitesse te horen gekregen dat ze de club mogen verlaten. Het tweetal moet op die manier plaatsmaken voor nieuwe spelers. Pröpper (19) heeft in de Gelredome nog een contract tot medio 2013. De geboren Arnhemmer speelde inmiddels 29 duels in het eerste elftal. Pröpper werd onlangs al gelinkt aan sc Heerenveen.

Ook voor de 21-jarige Pluim is Vitesse bereid om mee te werken aan een transfer. Het jonge talent sloeg eerder al een aanbieding van Go Ahead Eagles af. Pluim, die ook een contract tot de zomer van 2013 heeft, maakte vijf goals in 36 Eredivisieduels voor Vitesse.

Vitesse deed vorige maand al afstand van Nacer Barazite, die terug is gegaan naar Arsenal, en Lareya Kingston. Lasse Nilsson, Civard Sprockel en Jeroen Drost werd bovendien verteld dat ze in de tweede seizoenshelft niet op veel speelminuten hoeven te rekenen.

Update

Omroep Gelderland blijkt verkeerd ingelicht te zijn over Davy Pröpper, want de middenvelder staat juist op het punt zijn contract in Arnhem te verlengen. Een woordvoerster laat weten dat de club en de speler in vergevorderde onderhandelingen zijn. Het huidige contract van Pröpper geldt tot de zomer van 2013.

NOS zendt EK voetbal 2012 uit

Het Europees kampioenschap voetbal van 2012 zal te zien zijn bij de NOS, zo meldt de omroep zelf. De publieke omroep zegt dat het voor de uitzendrechten voor het toernooi in Polen en Oekraïne minder zal gaan betalen dan bij het EK in 2008 in Zwitserland en Oostenrijk het geval is geweest.

De NOS heeft de rechten verworven om van het toernooi via televisie, radio, internet en mobiele telefoons verslag te doen. Eerder werd al bekend dat de publieke omroep het wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië op de buis zal gaan brengen.

"We hadden al de rechten van de Olympische Spelen in Londen. Nu komt daar het EK voetbal bij," zei een tevreden algemeen directeur Jan de Jong. "Het wereldkampioenschap voetbal in Zuid Afrika heeft eens te meer aangetoond hoe gek Nederland op Oranje is en hoe dergelijke grote evenementen ons land bezighouden, boeien en verbinden. We hebben het hier echt over een maatschappelijk fenomeen."

Ook voetbalbond UEFA is blij dat de NOS wederom gekozen is. "Wij zijn verheugd dat de EK-duels in Nederland op het open net te zien zijn. Verder kijken we er naar uit de langdurige en prettige samenwerking met de NOS bij het EK 2012 voort te zetten."

Bijna 300.000 doden door rampen in 2010

Grote natuurrampen hebben vorig jaar ongeveer 295.000 mensen het leven gekost. De totale schade door aardbevingen, overstromingen en stormen bedroeg 130 miljard dollar (97,6 miljard euro). Deze cijfers maakte herverzekeraar Munich RE maandag bekend.

In totaal telde de herverzekeraar 950 natuurrampen in 2010. Negen van de tien waren het gevolg van extreme weersomstandigheden zoals stormen en overstromingen. Verder was er een aantal zware aardbevingen. Het hoge aantal rampen als gevolg van extreme weersomstandigheden in diverse regio's in de wereld geeft verdere indicaties voor de huidige klimaatverandering, aldus Munich RE.

Bijna 300.000 doden door rampen in 2010
Bijna 300.000 doden door rampen in 2010 (Foto: ANP)

Gears of War-bundel komt in februari

Waar rook is, is vaak vuur. In de kerstvakantie was er heel kort een aanbieding te vinden op de website van GameStop aangaande een Gears of War-bundel. Natuurlijk pakte een alerte journalist het nieuwtje op.

De bundel zou ‘Gears of War Ultimate’ gaan heten en zou simpelweg Gear of War 1 & 2 bevatten voor een prijs van $29.99. Men heeft ondertussen bevestigd dat er een bundel gaat komen. Het is echter nog niet bekend of de DLC ook in het pakket zit, maar Gears of War 3 en zijn Beta zullen zeker afwezig zijn.

Vooralsnog zal de bundel 16 februari te koop zijn, waarbij de naam ‘Gears of War Ultimate’ misschien nog veranderd gaat worden.

 

'Manchester City en Wolfsburg akkoord over Dzeko'

Edin Dzeko verkast vermoedelijk naar Manchester City. De Britse krant The Sun meldt dat City en zijn huidige club VfL Wolfsburg een akkoord hebben bereikt over een afkoopsom van 27 miljoen pond. De 24-jarige Bosniër zou aan het einde van de week worden gepresenteerd bij de nummer twee van de Premier League.

City moet er nog wel uitkomen met Dzeko, die volgens The Sun een vijfjarig contract kan ondertekenen met een weeksalaris van honderdduizend pond. Mocht Dzeko daadwerkelijk naar Engeland vertrekken, dan is dat een opmerkelijke overstap. De 31-voudig international maakte er de afgelopen maanden geen geheim van graag in zijn droomland Italië aan de slag te gaan.

Dzeko is momenteel bezig aan zijn vierde seizoen bij Wolfsburg, dat hem in de zomer van 2007 overnam van het Tsjechische FK Teplice. In Duitsland toonde Dzeko zich bijzonder doeltreffend. In 111 competitieduels maakte hij 66 doelpunten. Deze voetbaljaargang kwam hij tot tien treffers.


Edin Dzeko (Foto: Novum)

Tuitert terug op het ijs

Mark Tuitert is terug op het ijs. De rijder uit de Control-ploeg stond vanwege een rugblessure vijf weken aan de kant, waardoor hij onder meer het NK Sprint aan zich voorbij moest laten gaan. Bij een trainingskamp in Erfurt kwam hij weer in actie. "Het ging goed, maar heb het nog wel rustig aan gedaan. Het gaat de goede kant op," zo meldde de schaatser op Twitter.

Tuitert kreeg eind november bij de wereldbekerwedstrijden in Hamar last van zijn rug. Sinds die tijd kwam hij niet meer in actie. De olympisch kampioen op de 1.500 meter is vanwege zijn goede resultaten al geplaatst voor de volgende wereldbekerwedstrijden op de schaatsmijl en voor de 1.000 meter moet hij op 17 januari een skate-off rijden tegen zijn ploeggenoot Kljed Nuis.

Zonsverduistering met wat geluk zichtbaar

De gedeeltelijke zonsverduistering van dinsdagochtend is met een beetje geluk te zien. Volgens het KNMI wordt het wisselend bewolkt, maar zijn er waarschijnlijk wel plekken waar het bijzondere verschijnsel te volgen is.

"Het zal niet zo helder weer worden als vandaag", zegt een woordvoerder van het weerinstituut. "Je moet net mazzel hebben dat wolken het zicht niet belemmeren. Hetzelfde verhaal geldt eigenlijk voor de sterrenregen die komende nacht te zien is."

Voorafgaand aan de zonsverduistering zijn er veel vallende sterren te zien doordat de aarde langs een meteorenzwerm komt. De zon komt vervolgens rond 08.48 uur voor drie kwart verduisterd op. De maan beweegt zich dan tussen de aarde en de zon door. Omstreeks 10.40 uur is de verduistering afgelopen.

Ondanks dat het licht van de opkomende zon sterk wordt gefilterd door de dampkring, raadt stichting De Koepel af om lang naar het fenomeen te staren. "Een korte onbeschermde blik kan geen kwaad maar kijk uit als de zon hoger komt." Ook met een verrekijker of telescoop kijken is volgens de landelijke organisatie voor amateursterrenkundigen gevaarlijk. "Het beste kan gekeken worden met een zogeheten eclipsbrilletje."

Serious Request bereikt 11 miljoen fans

De zevende editie van de benefietactie Serious Request van 3FM heeft een recordaantal van 11,3 miljoen Nederlanders bereikt via internet, radio en televisie.

Dat becijferde de radiozender op basis van metingen van onder meer Stichting KijkOnderzoek (SKO) en internetcijfers van Sitestat. Dat liet 3FM maandag weten.

De jaarlijkse actieweek wist 6,6 miljoen luisteraars naar 3FM te trekken. Ook volgden 7,6 miljoen mensen de actie rond het Glazen Huis via tv. De website van 3FM trok van 18 tot en met 24 december 1,3 miljoen unieke bezoekers.

De drie dj's, Giel, Gerard en Coen, die zich dit jaar opsloten in een glazen studio in Eindhoven, wisten het recordbedrag van ruim 7,1 miljoen euro op te halen voor aidswezen in Afrika.

Serious Request bereikt 11 miljoen fans
Serious Request bereikt 11 miljoen fans (Foto: ANP)

Blind krijgt dubbelfunctie bij Ajax

Frank de Boer zal de nieuwe hoofdtrainer bij Ajax gaan worden. De Amsterdammers hebben voor hem een meerderjarig contract klaarliggen. Danny Blind zal tot zeker de zomer zijn rechterhand worden en daarnaast als technisch manager aan de slag gaan. In de zomer wordt dan bekeken welke rol Blind daarna op zich zal gaan nemen.

Ajax probeert nog om Henny Spijkerman van Ajax Cape Town terug naar de Nederlandse hoofdstad te halen om de tweede assistent van De Boer te worden. Dennis Bergkamp lijkt nu De Boer op te gaan volgen als de trainer van de A1, terwijl de trainer van de A2, Gery Vink, samen met Wim Jonk door lijkt te schuiven naar de beloftes. Dit zou ten koste moeten gaan van Albert van der Dussen en Bryan Roy die deze rol nu nog op zich nemen.

Omdat er binnen de ledenraad van Ajax veranderingen plaats hebben gevonden en Johan Cruijff met de Amsterdamse club in gesprek is, wordt er door de leiding van de club nog niet meteen gekozen voor een definitieve invulling van de gehele technische staf. Alleen het aanstellen van De Boer is dat. De rest van de plaatsen wordt na intensief overleg later dit jaar bepaald.

Ontbijt maken met je Xbox 360?

Vanaf het begin dat de Xbox 360 uitkwam zijn er klachten geweest over de hitte die het apparaat verspreidt. De beste mannen van het onderstaande filmpje dachten daar gebruik van te kunnen maken en hebben een zeer verrassende casemod gemaakt. Namelijk een broodrooster!

Maar als je nagaat hoeveel inbrekers er sneller op een Xbox 360 afstappen i.p.v. naar een broodrooster is dit misschien wel een logische keus. Alleen is het feit dat deze broodrooster op een tv staat aangesloten misschien wel een weggever. Hoewel deze mooie Xbox er misschien uitziet als een broodrooster, roosteren zal hij helaas niet.

'Force India zet Liuzzi aan de kant'

Force India zal het nieuwe Formule 1-seizoen naar verluidt gaan rijden met Adrian Sutil en Paul di Resta als coureurs. Nico Hülkenberg zou dan de derde rijder moeten worden van de renstal van Vijay Mallya. Volgens Blick is er hierbij geen plaats meer voor Vitantonio Liuzzi, ondanks dat hij eerder zei over een geldig contract te beschikken.

Voor Hülkenberg zou dit een stap terug zijn omdat hij afgelopen jaar nog bij Williams in de F1 reed, maar bij de Britse renstal moest hij, ondanks de poleposition in Brazilië, plaats maken voor Pastor Maldonado. De Duitser moet nu slechts genoegen nemen met het rijden op de vrijdagen.

Manager van Nico Hülkenberg, Willi Weber, heeft nog geprobeerd zijn pupil bij McLaren onder de brengen als derde rijden. "Maar Martin Whitmarsh was bang dat het gezien zou worden als bedreiging voor de positie van Jenson Button. Hij wilde de harmonie in het team niet verstoren in de jacht op het kampioenschap."

Compensatie voor slachtoffers terreuraanslagen VS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag een wet ondertekend die voorziet in financiële hulp voor slachtoffers van de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Voor overlevenden en hulpverleners wordt 4,2 miljard dollar beschikbaar gesteld. "Wij zullen nooit de onzelfzuchtige moed vergeten van de brandweerlieden, politieagenten en eerstehulpverleners, die hun leven riskeerden om anderen te helpen", zei Obama. Veel hulpverleners raakten ziek door het inademen van het stof van de ingestorte torens van het World Trade Center.

De compensatiewet was een van de laatste die door het Amerikaanse Congres in zijn huidige samenstelling werden aangenomen. Verscheidene Republikeinen hadden zich tegen de wet uitgesproken, vanwege de kosten die ermee gemoeid zijn. Zij gaven hun verzet op nadat in een compromis werd vastgelegd dat buitenlandse bedrijven die voor de Amerikaanse overheid werken een speciale heffing moeten betalen. Obama ondertekende de wet tijdens zijn vakantie op Hawaï.

Stalen wand redde omstanders fatale vuurwerkbom

Een stalen wand heeft ervoor gezorgd dat er niet meer slachtoffers vielen door een zelfgemaakte vuurwerkbom in het Groningse Boerakker. Bij de explosie kwam een 17-jarige jongen uit Tolbert, die de bom had gemaakt en aangestoken, om het leven.

Drie vrienden van hem stonden op dat moment aan de andere kant van een stalen wand en wisten niet dat het latere slachtoffer bezig was met illegale nitraatbommen in een buis, concludeert de politie maandag.

De explosie was volgens de politie zo krachtig dat rondvliegende onderdelen de jongen raakten. Hij overleed later in een ziekenhuis.

De jongen had kort na de jaarwisseling een vuurwerkbom afgestoken bij een jongerenontmoetingsplek aan de Hoofdweg in Boerakker. Speciaal voor de jongeren is daar een metalen hokje in de vorm van een halve maan geplaatst. De vrienden (19, 16 en 24 jaar) van het slachtoffer stonden aan de andere kant van de afscheiding.

Meerdere brokstukken vlogen bij de explosie tegen het hokje aan, maar geen van de vrienden raakte gewond.

Na het voorval heeft de buurtagent gesprekken gevoerd met getuigen en bekenden van het slachtoffer. Zondagmiddag is een bijeenkomst georganiseerd waar jongeren van gedachten konden wisselen. De burgemeesters van Leek en Marum en de buurtagent waren daarbij aanwezig.

[Video] Rood na slaan ploeggenoot

Ismail Kouchame zal zich de wedstrijd van afgelopen weekend in de Marokkaanse competitie nog wel even blijven herinneren. De speler van Olympique Khouribga kreeg de rode prent voorgehouden nadat hij op slag van rust ploeggenoot Mohamed El-Askri had geslagen.

De scheidsrechter was het incident ontgaan, maar nadat hij in de rust op het incident gewezen was, hield hij voor het begin van de tweede helft Kouchame resoluut de rode kaart voor.

Blatter wil strafschoppenseries afschaffen

Wereldvoetbalbond FIFA overweegt de strafschoppenserie aan het eind van een knockout-wedstrijd af te schaffen. "Het is vreemd dat een team een wedstrijd kan winnen met een soort loterij, en dat een speler van het andere team de zondebok van het land wordt. We hebben een alternatieve groep samengesteld die gaat kijken of er andere oplossingen gevonden kunnen worden", sprak voorzitter Blatter volgens Reuters.

Veel grote wedstrijden zijn de laatste jaren beslist na het nemen van strafschoppen. Italië veroverde zo in 2006 de wereldtitel tegen Frankrijk, maar in 1994 ging de eindstrijd verloren tegen Brazilië. De Champions League-finales van 2005 en 2008 werden ook na strafschoppen beslist.

Voorlopig geen vorst overdag

De temperatuur blijft de komende week overdag boven het vriespunt. Vanaf het midden van de week vriest het ook 's nachts niet meer. De kans op regen is vanaf woensdag groot, blijkt uit verwachtingen van het KNMI. In het weekeinde duikt het kwik mogelijk weer onder het nulpunt.

Maandag is het wisselend bewolkt met een enkele bui. 's Ochtends ligt de temperatuur op veel plaatsen nog op of iets onder het vriespunt waardoor het nog steeds verraderlijk glad kan zijn. Daarnaast komt er lokaal dichte mist voor. In de middag loopt de temperatuur op naar 1 graad in het zuiden van Limburg en 5 graden langs de westkust.

Volgende week wordt het wisselvallig weer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar, tussen de 0 en 5 graden.


Voorlopig geen vorst overdag (Foto: Novum)

Raboploeg tegen afschaffing oortjes

De Rabobank-ploeg is tegen afschaffing van de oortjes in het wielrennen. De Nederlandse formatie heeft dan ook voor de resolutie gestemd om de communicatie-apparatuur te behouden. "Een grote meerderheid van de ploegen is tegen afschaffing," zei ploegleider Adri van Houwelingen.

"Natuurlijk is het veiligheidsaspect een belangrijke reden om de 'oortjes' te handhaven. Wanneer je eens in de zoveel jaar een ongeluk zoals dat van Jelle Lugten kunt voorkomen, dan moet je daarvoor kiezen," zei Van Houwelingen die niet meer naar de wijze van het verleden terug wil keren. "Al bijna vijftien jaar communiceren wij via de oortjes met de renners. Overal zie je in de sport dat nieuwe communicatievormen worden gevonden. Wij zouden dan als enige sport de nieuwe technieken moeten afschaffen. Dat slaat nergens op."

DVD: Evolve - Overleven of uitsterven

Voor de huidige mensheid is er een stuk minder natuurlijke selectie druk dan in het verre verleden, in belangrijke mate door de medische voorzieningen, technologieën en wetenschappelijke data, die overleven een stuk eenvoudiger maken. Dit blijkt ook wel gezien het grote aantal nog levende achterlijke individuen in de maatschappij die voor een Darwin-awardje gaan. Leven in een samenleving blijkt voor primaten van groot belang te zijn geweest, en ook nu nog. Communicatie, het ontwikkelen van steeds grotere hersenen (en er iets mee doen) en binoculair zicht zijn enkele voorbeelden die de mens tot een succesvolle overlever hebben gemaakt.

Als je echter de geschiedenis van onze aardkloot onder de loep neemt blijkt 99% van de soorten die op aarde geleefd hebben uitgestorven te zijn, slechts 1% overleeft de tand des tijds en de bijgaande veranderingen. Dit dankzij evolutie en natuurlijke en seksuele selectiedruk. De overlevers op deze aarde wisten zich in de miljoenen jaren aan te passen aan een veelvoud van situaties. Klimaatverschillen, dag-nacht aanpassingen en talloze jager en prooi ontwikkelingen om maar eens wat te noemen. De elfdelige serie van The History Channel nam enkele evolutionaire hoogstandjes onder de loep in de serie Evolve.

Van Hanegem smst Affelay

Gisteren werd het duel tussen Barcelona en Levante afgewerkt. Ibrahim Affelay mocht nog niet meedoen maar zat wel op de tribune. Sport1-analyticus Willem van Hanegem zag dat de oud PSV-speler veel met zijn telefoon zat te spelen. De oud-Feyenoord coach irriteerde zich eraan en stuurde de international een SMS.

"Daarom heb ik hem net een sms gestuurd dat hij niet de hele tijd op zijn telefoon moet kijken," lachte de Kromme.

Vietnam opent nieuwe internationale luchthaven

Vietnam heeft een nieuwe internationale luchthaven geopend. Via het vliegveld in Can Tho hoopt het land meer toeristen naar de zuidelijke Mekong-delta te trekken.

De luchthaven is nieuwjaarsdag in gebruik genomen, meldt het Vietnamese nationale persbureau. De start- en landingsbaan is lang genoeg om grote passagiersvliegtuigen zoals de Boeing 777 te bedienen. De nieuwe terminal is berekend op het afhandelen van vijf miljoen passagiers per jaar.

Vietnam heeft nog drie andere internationale luchthavens: Ho Chi Minhstad in het zuiden, Hanoi in het noorden en Danang in het midden van het land.

FOK!sport Winterstop Quiz: Ronde 2

De eerste ronde van de FOK!sport Winterstop Quiz is inmiddels achter de rug. De tweede ronde staat inmiddels op het punt van beginnen, maar voordat we starten, krijg je eerst nog een soort van tussenstand.

RQZ, Paul-89, Abdoe en Gvdw78 waren de enigen, die alle vragen uit de eerste ronde van een correct antwoord hadden voorzien. Alle overige deelnemers hadden één of meerdere fouten. De antwoorden op de vragen uit de vorige ronde zijn in het topic in VBL nog eens na te lezen.

De vragen voor ronde 2:

11) Vorig seizoen werd er in de Champions League in de laatste speelronde van de eerste ronde zowel op dinsdag als woensdag gescoord door een keeper. Welke keepers waren dat?
12) Bij Heracles Almelo spelen dit seizoen twee spelers samen die in de finale om de landstitel bij de amateurs in 2008 tussen FC Lisse en Hollandia elkaars tegenstanders waren. Wie zijn dit?
13) Tegen welk land maakte Danny Koevermans in 2007 zijn enige interlandgoal?
14) Wie werd vorig seizoen topscorer van de gehele Hoofdklasse?
15) Welke in Hendrik-Ido-Ambacht woonachtige speler debuteerde vorig seizoen in het eerste elftal van Sparta Rotterdam?
16) Welke AC Milan-spits werd ooit geschorst wegens dopinggebruik en kwam met de creatieve smoes dat het verboden middel in zijn lichaam was gekomen na het oraal bevredigen van zijn vriendin?
17) Welke Vitesse-speler liep naar eigen zeggen een transfer naar Feyenoord mis omdat ze er pas bij de onderhandelingen achterkwamen dat hij rechts- ipv linksbenig was?
18) Welke Hongaar stapte deze zomer na 6 dagen al op als trainer van RBC Roosendaal?
19) Hoe heet de Nigeriaanse topscorer van UD Alméria, die enkele jaren terug naar Ajax wilde en toen weigerde voor zijn Poolse club Wisla Krakow te spelen?
20) Wie gaf VVV-Venlo in 2007 de gouden tip om Keisuke Honda te contracteren?

Inzenden

Stuur je antwoorden op bovenstaande vragen vóór maandag 3 januari 20:00 uur naar sport[at]fok.nl o.v.v. Antwoorden ronde 2! Vergeet in deze mail ook niet om je username op FOK! te vermelden! Als deze er niet bijstaat, worden je antwoorden niet gecontroleerd!

De vragen van ronde twee zijn ook deze keer weer door redactielid methodmich bedacht. Uiteraard wensen we je in deze ronde veel succes toe!

Vergunning windmolenparken terecht geweigerd

Eneco heeft terecht geen vergunning gekregen om 238 windmolens in de Noordzee te bouwen. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) heeft de weigering echter niet helemaal goed onderbouwd, oordeelt de rechtbank in Rotterdam in een maandag gepubliceerd vonnis.

Eneco wil 101 windmolens zo'n 40 kilometer uit de kust bij Callantsoog bouwen en 137 windmolens voor de kust in Zuid-Holland. Schultz weigerde de vergunningen echter.

Ze vreesde dat een kolonie beschermde kleine mantelmeeuwen op Texel door de bouw wordt bedreigd. Ook zouden olieboorplatforms door de windmolenparken moeilijker bereikbaar worden voor helikopters. Eneco stapte daarop naar de rechter om de weigering aan te vechten.

De methode die is gebruikt om te onderzoeken of het park invloed heeft op de meeuwen doet volgens de rechtbank geen recht aan de 'biologische werkelijkheid'. Uit deskundigenrapporten van Eneco zou blijken dat de berekeningen niet goed zijn. Op grond hiervan had de vergunning daarom ook niet mogen worden geweigerd.

Toch mag de bouw van de rechter niet doorgaan omdat olieboorplatforms inderdaad moeilijker bereikbaar worden voor helikopters als het windmolenpark wordt gebouwd.

Bij verkeer tussen twee platforms blijven de helikopters doorgaans laag vliegen omdat niemand er last van heeft en omdat stijgen en dalen veel brandstof zou verspillen. Door een windmolenpark zou dat niet meer mogelijk zijn.

De nadelen voor de uitbaters van de platforms zijn volgens de rechtbank te groot als de windmolenparken worden gebouwd. Het zou geen realistische optie zijn om hun te vragen over of om de parken heen te vliegen.

'Ronaldinho in belangstelling Blackburn'

Niet alleen Gremio aast op de diensten van Ronaldinho. De aanvaller van AC Milan staat nu ook in de belangstelling van het Engelse Blackburn Rovers. De club zou volgens diverse Engelse media contact hebben opgenomen met het management van de bij Milan mislukte Braziliaan.

Volgens The Mirror kan de Braziliaan bij de Engelse ploeg een bedrag van 150.000 euro per week opstrijken. Ronaldinho zal proberen er met Gremio uit te komen mocht dat niet lukken keert hij terug bij Milan dat meldt tenminste zijn broer en zaakwaarnemer, Roberto de Assis.

NMa: verzekeraars vormden kartel

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bevestigt dat een groep van acht verzekeraars, waaronder ASR, Delta Lloyd en Generali, een kartel vormde op het gebied van aansprakelijkheidsverzekeringen voor notarissen, schrijft het Financieele Dagblad maandag.

De verzekeraars werkten samen in een zogeheten 'pool' om de risico's te spreiden. De betreffende pool had 60 procent van de markt in handen waardoor er onvoldoende concurrentie mogelijk was.

Volgens de NMa is er geen boete gegeven omdat het Verbond van Verzekeraars snel heeft gereageerd met het opstellen van een bindend protocol dat dit soort concurrentiebeperkingen moet voorkomen.

RTL in mobiele telefonie met Vodafone

RTL Nederland zet samen met Vodafone een nieuw merk voor mobiele telefonie op, meldt het Financieele Dagblad maandag.

Beide partijen kondigen hiertoe maandag een samenwerking aan, waarbij Vodafone de verkoop van abonnementen en levering van toestellen op zich neemt en RTL de content en marketing, aldus de krant.

Bij de lancering van het merk in februari zal ook de naam worden bekendgemaakt. De doelgroep is vrouwen tussen 20 en 40 jaar.

De partners werken bij televisieprogramma The Voice of Holland al samen. Hiervoor is een crossmediaal format ontwikkeld door het productiebedrijf van John de Mol.

Eerste raddraaiers jaarwisseling berecht

De eerste verdachten die tijdens de jaarwisseling de fout in zijn gegaan staan maandag voor de 'supersnelrechter'. Ook dinsdag staan zaken gepland. In totaal gaat het om 29 verdachten, blijkt uit een rondgang.

Voor de rechtbank in Den Haag moeten elf verdachten zich verantwoorden wegens het plegen van geweld tegen de politie of brandweer tijdens de jaarwisseling.

Ook bij de rechtbank in Arnhem en Zutphen staan maandag supersnelrechtzittingen gepland, maar hier bleek in beide gevallen maar één zaak geschikt. In Rotterdam staan vier verdachten terecht.

Bij de rechtbank in Amsterdam en Utrecht worden dinsdag supersnelrechtzittingen gehouden. Hier staan respectievelijk vier en acht verdachten voor de rechter.

Supersnelrecht houdt in dat verdachten binnen drie dagen worden berecht. Justitie hanteert een lik-op-stukbeleid, omdat het wangedrag tijdens oud en nieuw hard wil aanpakken. De strafeis ligt gemiddeld 75 procent hoger dan normaal. Bij geweld tegen hulpverleners wordt de eis zelfs met tweehonderd procent verhoogd.

Wie een gevangenisstraf krijgt opgelegd, moet die direct uitzittten. Ook opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling worden uitgevoerd.

Groot-Brittanië verliest ondanks zege Murray

Andy Murray is het jaar 2011 goed begonnen. De Brit won tijdens de Hopman Cup met 7-5 en 6-1 van de Italiaan Potito Starca. Genoeg voor een overwinning op Italië was de zege van Murray niet. Laura Robson verloor van Francesca Schiavone 7-5 en 6-3. Ook het Mixed dubbel werd ook door Italië gewonnen 6-7, 7-6 en 10-2.

Later deze maand zal Murray zijn finaleplaats op de Australian Open proberen te verdedigen. De Brit stond afgelopen jaar in de finale tegen de Zwitser Roger Federer maar had toen geen schijn van kans tegen de Zwitser.

Later vandaag zullen Frankrijk en de Verenigde Staten het tegen elkaar opnemen in de Hopman Cup.

[Dakar] De Rooy: "Een goede tik"

Een 'goeie tik' heeft al in de eerste etappe een einde gemaakt aan de Dakar Rally voor trucker Gerard de Rooy. De Brabander maakte gisteren in de wedstrijdproef een sprong met zijn Iveco en bij de landing blesseerde De Rooy zich aan zijn rug.

"Ik heb bij testen in Narbonne wel hardere klappen gemaakt en daarbij was niets aan de hand. Maar nu voelde ik meteen dat er iets klem schoot. Ik kreeg geen adem meer en alles deed pijn. Mijn rug, maar ook mijn zij en mijn buik", vertelde De Rooy vandaag op de website van zijn team.

De 30-jarige De Rooy moest de vorige editie van de woestijnrally aan zich laten voorbijgaan vanwege ernstig rugletsel. Hij brak enkele maanden voor de start een ruggenwervel. Die oude blessure speelde op in de etappe van Victoria naar Cordoba in Argentinië. "Het was niet eens zo’n harde klap, maar wel een goeie tik. Na tien minuutjes ging het wel weer en wilde ik verder rijden, maar dat ging absoluut niet zonder pijnstillers. Er was al snel een arts bij ons en die heeft alles nagekeken. Er is vrijwel zeker niets kapot, maar mogelijk zit er een zenuw bekneld.’’

'Goeie tik' velt trucker De Rooy
'Goeie tik' velt trucker De Rooy (Foto: ANP)

[Dakar] Uitslag etappe 1

Gisteren is de eerste etappe van de Dakar-rally verreden. Het werd meteen een zeer bewogen etappe met belangrijke uitvallers bij de vrachtwagens. Zowel Wuf van Ginkel, Gerard de Rooy als Hans Bekx moesten de strijd staken.

Motoren

Bij de motoren kwam er een verrassende winnaar uit de etappe. Ruben Faria, normaal een hulprijder van één van de toppers, wist de overwinning naar zich toe te trekken. Vorig jaar had hij een groot aandeel in de eindoverwinning van Cyril Despres tijdens de rally en nu gaat hij voor eigen succes. Despres volgde op slechts 28 seconde van de Portugees, maar ook Marc Coma verloor niet veel (1:15min) en bleef goed bij. Het hulpje van Coma, Juan Pedrero, kwam als vierde over de streep. Frans Verhoeven was de beste Nederlander met een tiende plaats. Henk Knuiman eindigde als 24e.

Auto's

Carlos Sainz pakte de overwinning bij de auto's. Hij reed een zeer solide race in zijn Volkswagen en wist zodoende Stephane Peterhansel in zijn BMW voor te blijven. Mede-Volkswagen coureur Nasser Al-Attiyah wist beslag te leggen op de derde plaats. Gedurende de etappe werden de coureurs verrast door hevige regenval, maar dit hield de meeste coureurs niet tegen. Het grootste slachtoffer van de regen werd uiteindelijk Robby Gordon die sterk gestart was, maar met zijn twee wiel aangedreven Hummer in de regen geen partij meer was.

Mark Miller en Daniel de Villiers, beide Volkswagen-rijders, wisten beslag te leggen op plek vier en vijf. Krzysztof Holowczyc pakte met zijn BMW de zesde plaats. Erik van Loon kwam als dertiende over de streep en was zodoende de beste Nederlander, vlak voor Tonnie van Deijne die als achttiende over de streep kwam.

Vrachtwagens

Bij de vrachtwagens ging het spektakel meteen van start. Helaas voor de Nederlanders pakte dit erg slecht uit. Wuf van Ginkel viel al voor het begin van de "special" uit nadat hij een klapband had gekregen en de vrachtwagen door een koprol te zwaar beschadigd raakte om verder te kunnen. Ook Gerard de Rooy moest vroegtijdig opgeven. Na 72 kilometer in de "special" kreeg de Brabander weer last van een rugblessure waardoor hij moest opgeven. Gevreesd wordt dat dit ook wel eens zijn laatste rally zou kunnen zijn hierdoor. Tenslotte viel Hans Bekx ook nog uit. Hij kwam vroeg in de "special" op zijn kant te liggen en kon niet meer verder.

Door het uitvallen van Wuf van Ginkel en Gerard de Rooy heeft het Russische Kamaz-team weer twee concurrenten minder en blijven alleen Ales Loprais en Marcel van Vliet nog over om de russen van hun zoveelste overwinning af te houden. Loprais eindigde de eerste dag op vier minuten van Vladimir Chagin in zijn Kamaz. Marcel van Vliet viel echter wat tegen met een achtste plaats. Kabirov maakte het podium compleet en bezorgde Kamaz een tweede podiumplaats.

Facebook wilde Twitter in 2008 overnemen

De socialenetwerksite Facebook heeft in 2008 tevergeefs geprobeerd Twitter over te nemen. Facebook bood 500 miljoen dollar (376 miljoen euro) voor Twitter, maar dat overnamebod werd afgeslagen. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times.

De oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, zou 500 miljoen dollar in eigen aandelen hebben geboden voor Twitter, aldus de krant. In een interview met de medeoprichter van Twitter, Biz Stone, kwam naar voren dat Twitter een zelfstandig bedrijf wilde blijven en niet overgenomen wilde worden door een andere onderneming.

Desondanks draait Twitter ruim vier jaar na de oprichting nog steeds geen winst, aldus Financial Times. Per eind november telde Twitter 175 miljoen geregistreerde gebruikers die afgelopen jaar 25 miljard 'tweets' verzonden. Dagelijks worden ongeveer 95 miljoen berichtjes verzonden via Twitter.

'Facebook wilde Twitter in 2008 overnemen'
'Facebook wilde Twitter in 2008 overnemen' (Foto: ANP)

Man (20) Breda verloor Russisch roulette

De 20-jarige man uit Breda die eind vorige week 'per ongeluk' zou zijn neergeschoten door een 21-jarige vriend blijkt de verliezer te zijn van een spelletje Russisch roulette. Bij dit gezelschapsspel wordt een revolver geladen met één kogel en halen de spelers om de beurt de trekker over met het vuurwapen op het eigen gelaat gericht. Een variant op dit spel is dat de revolver niet op het eigen hoofd, maar op het hoofd van een medespeler is gericht.

Het slachtoffer raakte zwaargewond doordat de bewuste kogel zijn kaak doorboorde. Een meisje van 17 en twee jongens van 19 en 20 jaar deden ook mee aan de festiviteiten, zij zijn weer vrijgelaten. De 21-jarige vriend die in het weekend nog verklaarde per ongeluk te hebben geschoten, wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Mass Effect 2 DLC komt voor deel 3

Mass Effect 2 krijgt nog één DLC-pack voordat deel 3 uitgebracht wordt, dat heeft ontwikkelaar Bioware bevestigd. Dit kwam samen met het nieuws dat het zogenaamde Ceberus Network, hét Mass Effect nieuwskanaal, er vanaf 24 januari voorlopig mee ophoudt.

Na 24 januari wordt het Ceberus Netwerk voorlopig niet meer voorzien van nieuws. Enige uitzondering zijn nog drie onbekende weken in 2011. Die drie weken waar er nog wel wat verschijnt op het Ceberus Network verschijnt er DLC voor Mass Effect 2 én wordt er vast vooruit geleefd naar de release van Mass Effect 3.

Pokémon Black en White releasedatum VS

Nintendo heeft aangegeven een releasedatum te hebben voor de nieuwe Pokémon Black- en Whitespellen. Deze komen namelijk op 6 maart uit in de Verenigde Staten. Zoals gewoonlijk zullen in deze versies verschillen zitten. Zo is er in Black een stad te vinden genaamd Black City en in White een bosrijke omgeving genaamd White Forest.

Ook zullen bepaalde Pokémon meer of minder verschijnen in bepaalde seizoenen, aangezien dit dé vernieuwing wordt in de nieuwe reeks. Nieuwe starter-Pokémon hebben nu een Engelse naam gekregen: gras-type Snivy, vuur-type Tepig en water-type Oshawott.

Tot het volledige verhaal voltooid is zullen spelers Pokémon tegenkomen die ze nog niet eerder gezien hebben in vorige versies. Ook zullen er originele starterpersonages zijn die beginnen in de Unova regio. Er is nog geen EU releasedatum bekend.

Pokemon

Tien mensen naar ziekenhuis door zuurstofgebrek

Tien mensen zijn zondagavond in een woning in Amsterdam onwel geworden. Aanvankelijk dacht de brandweer dat er sprake was van koolmonoxidevergiftiging, maar uiteindelijk bleek het te gaan om zuurstofgebrek.

Rond 21.00 uur kreeg de brandweer een melding dat mensen in een woning in de Curaçaostraat onwel waren geworden. Eerst werd gesproken van vier slachtoffers, maar uiteindelijk waren tien mensen onwel geworden.

De brandweer kon echter geen koolmonoxide vinden. De brandweer vermoedt dat de mensen onwel werden doordat het erg warm was in de woning en doordat er niet werd geventileerd. Daardoor zou er te weinig zuurstof in de lucht hebben gezeten. De bewoners zijn geadviseerd, bij het stoken van de kachel, te ventileren en ook een koolmonoxidemelder te kopen.

Night Sky krijgt PC release

Ontwikkelaar Nicalis heeft bevestigd dat de door natuurkrachten gedreven game, Night Sky, ook een release krijgt op de PC. Aanstaande vrijdag zal de game het levenslicht zien.

Night Sky is een combinatie van Monkey Ball in 2D en de indie-hit Limbo. Het doel van het spel is om een bal door verschillende lastige obstakel-gevulde levels te sturen. Goede timing en momentum is een pré bij deze game.

Ook sluiten de makers een release naar de console niet uit, maar ze willen eerst afwachten hoe de game op de PC/Mac wordt ontvangen. "We haven't given up on consoles for it, but we'd like to see what everyone thinks of the game on PC/Mac," aldus de ontwikkelaar op Twitter.

Australische luchtmacht helpt bij watersnood

Australië heeft maandag de luchtmacht ingezet voor de bevoorrading van de stad Rockhampton in Queensland, die door overstromingen vrijwel van de buitenwereld is afgesloten. Het aantal doden als gevolg van de watersnood is opgelopen tot tien.

Een groot deel van de Outback is door de overstromingen veranderd in een meer. Door zware regenval die kort voor Kerstmis begon staat nu in het noordoosten van Queensland een gebied onder water dat net zo groot is als Frankrijk en Duitsland samen. Ongeveer tweehonderdduizend mensen zijn door de wateroverlast getroffen. Premier Julia Gillard stelde maandag noodhulp ter beschikking, waardoor boeren tegen lage rente leningen kunnen krijgen om als de grond is opgedroogd hun bedrijven weer op gang te brengen.

Gillard sprak van een grote natuurramp en zei dat het flink wat tijd zal kosten om ervan te herstellen. "De uiteindelijke schade kan in de honderden miljoenen dollars lopen", zei zij.

In Rockhampton, een stad aan de kust met 75.000 inwoners, stonden de luchthaven en de autosnelweg naar Brisbane door de buiten zijn oevers getreden rivier de Fitzroy onder water. Tientallen gezinnen moesten hun huizen verlaten en opvangcentra op hoger gelegen delen opzoeken. Burgemeester Brad Carter zei dat 40 procent van de stad overstroomd kon raken. Hij denkt dat bewoners minstens twee weken moeten wachten voor ze weer naar huis kunnen.

Verwacht wordt dat het water de komende dagen nog zal stijgen. Het leger voert twee vluchten met Hercules-transportvliegtuigen naar een vliegveld ten noorden van Rockhampton uit om nog zo veel mogelijk voedsel, medische artikelen en andere hulpgoederen naar de stad te krijgen voordat ook de enige andere toegangsweg naar Rockhampton afgesloten zal moeten worden.


Australische luchtmacht helpt bij watersnood (Foto: Novum)

[NBA] Boston weet weer wat winnen is

In de NBA heeft de koploper in de Eastern Conference, Boston Celtics, een zege geboekt. In Canada werd Toronto Raptors met 79-93 verslagen.

Boston moest het nog doen zonder de geblesseerde Kevin Garnett, maar kon wel weer beschikken over Rajon Rondo. Rondo, goed voor de meeste assists in de NBA, bracht weer lijn in het spel van Boston.

Toronto, dat vier geblesseerde spelers moest missen, stond in het derde kwart nog een punt voor. Boston bleek daarna echter meer inhoud te hebben. Bij Boston was Paul Pierce met dertig punten topscorer.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New York Indiana 98-92
Ls Clippers Atlanta 98-107
Toronto Boston 79-93
Cleveland Dallas 95-104
Portland Houston 100-85
Sacramento Phoenix 94-89
LA Lakers Memphis 85-104

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een overijverig bewindspersoon.

De regels voor het toewijzen van sociale huurwoningen zijn onder druk van Europa veranderd. Woningcorporaties moeten voortaan 90 procent van de woningen met een huur tot 647 euro per maand verhuren aan huishoudens met een inkomen van maximaal 33.614 euro. De overige 10 procent mogen ze verhuren aan hogere inkomens. De regels gelden alleen voor nieuwe huurders.
 
Veel corporaties zijn niet blij met de nieuwe regels. Zij stellen dat veel gezinnen tussen wal en schip zullen vallen. Mensen met een iets hoger inkomen dan 33.614 euro kunnen geen sociale huurwoning meer krijgen, maar verdienen te weinig voor een koopwoning of een huurwoning in de particuliere sector. Een aantal woningstichtingen is een procedure bij het Europees Hof van Justitie begonnen tegen de nieuwe regels. Die zaak loopt nog.

Matchwinnaar Samaras wil bij Celtic blijven

Georgios Samaras kan komende zomer transfervrij vertrekken naar een andere club, maar de Griekse aanvaller wil het liefst bij Celtic blijven.

Samaras was gisteren de grote man in de Old Firm tegen Rangers. De oud-speler van sc Heerenveen maakte twee goals, waardoor de bezoekers op Ibrox Park met 0-2 van de aartsrivaal wonnen. Het waren pas zijn eerste twee competitiegoals van dit seizoen en Samaras hoopt dat Celtic hem een nieuw contract aanbiedt.

"Ik wil hier blijven. Als de manager dat ook wil, zullen we de komende dagen of weken bekijken of we een oplossing vinden. Ik voetbal niet voor een nieuw contract, maar voor mijn teamgenoten en de manager", zegt Samaras in de Daily Mail. "Het gaat erom dat je geniet en dat heb ik vandaag natuurlijk wel gedaan."

Celtic-manager Neil Lennon was zeer tevreden met de goals van Samaras, die in de belangstelling zou staan van Sporting Clube de Portugal. "Georgios heeft nog nooit voor problemen gezorgd sinds hij hier speelt. Hij is een goede prof, maar hij moet nog wel constanter gaan worden", aldus de manager.

Spits veel rustiger dan gevreesd

Hoewel door de verwachte gladheid en het einde van de kerstvakantie een drukkere ochtendspits werd verwacht, is het maandagochtend erg rustig op de weg. Rond 08.00 uur stond er 40 kilometer file terwijl 150 gebruikelijk is, meldt een woordvoerder van de ANWB.

Ook werd meer drukte op de weg gevreesd doordat de NS vanwege defect materieel met kortere treinen rijdt. "We dachten dat het toch zeker net zo druk zou zijn als op een gebruikelijke maandagochtend, met een piek van 250 kilometer file rond 08.30 uur. Maar dat gaan we nu niet halen", zegt de woordvoerder.

De relatieve rust komt deels doordat de verwachte gladheid is uitgebleven. Alleen op lokale wegen is het volgens de ANWB glad. "Maar dat kan niet de enige verklaring zijn. Misschien dat veel mensen een dagje aan hun vakantie hebben geplakt", zegt de woordvoerder.

De spits verloopt echter niet geheel zonder problemen. De A28 tussen Amersfoort en Zwolle was enige tijd in beide richtingen afgesloten tussen strand Horst en afrit Ermelo omdat iemand vanaf een viaduct op de weg dreigde te springen. Uiteindelijk is dat niet gebeurd. Rond 08.00 uur werd de weg in beide richtingen weer geopend.

'Politie sloot computer Robert M. bij inval af'

Bij de inval in het huis van kindermisbruikverdachte Robert M. heeft de politie zijn computer uitgezet en meegenomen. Dat bemoeilijkt het onderzoek naar de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, omdat zijn computer alleen is op te starten met een uiterst moeilijk te kraken wachtwoord, schrijft de Volkskrant maandag op basis van bij het onderzoek betrokken bronnen.

De computer is zeer waarschijnlijk beveiligd met een code van tientallen tekens. De politie vermoedt dat de computer een grote collectie kinderporno herbergt. Tijdens verhoren heeft M. enkele codes gegeven, maar het gaat waarschijnlijk om codes die alleen toegang geven tot een klein deel van de harde schijf. Toch is daarop al strafbaar materiaal gevonden.

DVD: The Brothers Bloom

De gebroeders Bloom staan centraal in de film The Brothers Bloom. De twee zijn geboren oplichters. Sterker nog, ze zijn de beste oplichters ter wereld. Ze winden miljonairs om hun vinger met complexe scenario's vol intrige. Maar één van de broers heeft er genoeg van. Gezamenlijk besluit het duo om nog één laatste slag te slaan. Het wordt een klus die leidt tot een reis om de wereld...

[PDC] Lewis in finale WK darts

Adrian Lewis is de tegenstander van Gary Anderson in de finale om de wereldtitel van dartsbond PDC. In Londen versloeg Lewis Mark Webster met 6-4. De Engelsman voorkwam daarmee de eerste finale zonder Engelse deelname

Lewis en Webster waren vanaf het begin aan elkaar gewaagd in het Alexandra Palace. De Welshman Webster haalde niet het niveau waarmee hij zaterdag Phil Taylor nog uitschakelde en hij en Lewis gingen vier sets lang gelijk op. In de zesde set zorgde de Engelsman voor de eerste break, maar Webster vocht zich terug en bij 4-4 was het weer gelijk.

Lewis behield vervolgens de set die hij zelf was begonnen en weer moest Webster zich terugvechten. 'Webby' zag Lewis uitlopen naar 2-1 in legs en kreeg in de vierde leg drie pijlen om in de wedstrijd te blijven, maar miste ze allemaal. De 25-jarige Engelsman bleef vervolgens wel koel en bereikte zijn eerste WK-finale.

Ziekenhuis ontwikkelt gezondheidsrisicotest

Door het invullen van een vragenlijst op internet kunnen mensen vanaf maandag nagaan hoe groot het risico is dat ze een van de 28 meest voorkomende aandoeningen in Nederland krijgen. De test bestrijkt de aandoeningen die verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de totale sterfte in Nederland, schrijft De Telegraaf maandag.

Door ziektes als huidkanker of suikerziekte vroeg op te sporen kan beter worden ingegrepen. De test is ontwikkeld door het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag en is het afgelopen jaar getest onder 22.000 patiënten bij zestien grote huisartsenpraktijken.

Van de deelnemers besloot 30 procent vanwege de uitslag naar de huisarts te gaan. Daarvan bleek 38 procent inderdaad meer kans te hebben op nierschade, suikerziekte of hart- en vaatziekten.

De test kent twee varianten. Een gratis versie en een die 20 euro kost. De eerste versie test alleen op hart- en vaatziekten, nierschade en suikerziekte. De tweede test ook op veelvoorkomende kanker en 25 andere aandoeningen. Het ziekenhuis pleit ervoor de laatste test in de basisverzekering op te nemen.

De test is anders dan zelftests die de afgelopen jaren onder vuur kwamen te liggen. Zo nam de Inspectie voor de Gezondheidszorg in 2009 driehonderd grieptesten in beslag. De tests voor Mexicaanse griep werden via een website te koop aangeboden. Volgens de inspectie waren ze te ingewikkeld om door particulieren uit te laten voeren. Bij de test van het Bronovo Ziekenhuis wordt alleen een vragenlijst ingevuld en hoeft de patiënt geen medische handelingen uit te voeren.

Verdachten voor de '(super)snelrechter'

Tientallen mensen verschijnen vanaf maandag voor de rechter, in speciale (super)snelrechtzittingen. De verdachten werden opgepakt tijdens de jaarwisseling, omdat ze die nacht rottigheid hebben uitgehaald.

De politie heeft tijdens de jaarwisseling door het hele land 642 verdachten aangeleverd aan het Openbaar Ministerie (OM), zo bleek uit een eerste inventarisatie. Daarvan wachten 187 in de cel hun beoordeling door het OM af. Van het totale aantal worden 243 mensen verdacht van geweld tegen personen en 115 van geweld tegen personen met een publieke taak. In de overige gevallen gaat het om andere delicten. Zeven politiemensen raakten gewond, van wie vier ernstig.

Verdachten van bijvoorbeeld openlijk geweld of vernieling rond de jaarwisseling worden zo snel mogelijk voor de rechter gebracht. Daarom passen de rechtbanken net als de vorige twee jaren snelrecht toe. In de vier grote steden geldt weer supersnelrecht: daar moet het OM zaken als het kan al binnen drie dagen aan de rechter voorleggen. Maandag zijn er in Den Haag en Rotterdam supersnelrechtzittingen, dinsdag in Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Zeker 23 gevallen worden berecht met supersnelrecht, zeker 44 gevallen voor snelrecht. De aantallen zullen nog wijzigen, meldt het OM.

Verdachten voor de'(super)snelrechter’
Verdachten voor de'(super)snelrechter’ (Foto: ANP)

Twee doden door overstromingen Australië

Het dodental als gevolg van de overstromingen in Australië is opgelopen tot twee. Dit meldde de krant The Sydney Morning Herald maandag op zijn website.

Maandag werd het lijk gevonden van een 38-jarige man die was vermist nadat zijn vissersboot zaterdag was ondergelopen. Zondag werd al bekend dat een 41-jarige vrouw is verdronken bij de grote overstromingen in het noordoosten van Australië. Een andere man die in het water is gezien, wordt nog vermist.

Door de overstromingen in Australië staan 22 steden blank en moesten 200.000 mensen hun huizen verlaten in een gebied dat groter is dan Frankrijk en Duitsland samen. De politie heeft versterkingen opgeroepen om plunderingen in het geëvacueerde gebied te voorkomen.

De zwaarste overstromingen in ongeveer vijftig jaar zijn het gevolg van zeer zware regenval in de afgelopen twee weken.

Twee doden door overstromingen Australië
Twee doden door overstromingen Australië (Foto: ANP)

Voorlopig geen actie Gbagbo tegen rivaal

De Ivoriaanse president Laurent Gbagbo ziet voorlopig af van zijn plan om het hotelcomplex te bestormen waarin zijn rivaal Alassane Ouattara zit. Dat heeft zijn minister voor Jeugdzaken Charles Ble Goude zondag laten weten.

Gbagbo had jonge militante aanhangers eerder opgeroepen het hotel met Ouattara in de stad Abidjan te bestormen. Hij trok die oproep echter in onder druk van groepen in zijn omgeving. Het kamp van Gbagbo wil eerst de resultaten van een ultieme bemiddelingspoging door Afrikaanse leiders afwachten.

Raila Odinga, de premier van Kenia die door de Afrikaanse Unie is aangesteld als bemiddelaar voor de crisis in Ivoorkust, reist maandag naar dat land voor een onderhoud met Gbagbo. Die is volgens de internationale gemeenschap de verliezer van de presidentsverkiezingen van eind november. Gbagbo weigert echter de macht over te dragen aan Ouattara.

Voorlopig geen actie Gbagbo tegen rivaal
Voorlopig geen actie Gbagbo tegen rivaal (Foto: ANP)

Zuid- en Noord-Korea zoeken toenadering

Zuid-Korea staat nog steeds open voor een dialoog met Noord-Korea. Als het communistische bewind in Pyongyang aantoont dat het serieus werk wil maken van het terugdringen van de spanningen op het schiereiland, kan het verarmde Noord-Korea rekenen op een 'drastische toename' van de economische samenwerking met het zuiden.

Dit heeft de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak maandag gezegd tijdens zijn nieuwjaarstoespraak Zaterdag hadden de Noord-Koreaanse staatsmedia er al toe opgeroepen de confrontatie tussen beide landen te beëindigen.

In 2010 liepen de spanningen tussen de Korea's hoog op. In maart bracht Noord-Korea een Zuid-Koreaans marineschip tot zinken, 46 opvarenden kwamen om het leven. In november kwamen vier Zuid-Koreanen om het leven toen de noorderlingen een eiland beschoten. Lee waarschuwde maandag tevens dat Seoul geen nieuwe provocaties meer zal dulden.

Kaká na half jaar terug bij Real Madrid

De Braziliaanse middenvelder Kaká kan na maandenlang blessureleed zijn rentree maken bij Real Madrid. De voormalig wereldvoetballer van het jaar kwam dit seizoen vanwege een knie-operatie nog niet in actie. Kaká (28) kan vanavond in de competitiewedstrijd tegen Getafe zijn eerste speelminuten van het jaar maken.

Trainer José Mourinho heeft Kaká opgenomen in zijn selectie van twintig man voor het duel met Getafe. De Portugees kan niet beschikken over zijn geschorste landgenoten Pepe en Ricardo Carvalho. Gonzalo Higuain en Jerzy Dudek zijn geblesseerd.

Kaká kwam in de zomer van 2009 voor 65 miljoen euro over van AC Milan. De Braziliaan kon de hooggespannen verwachtingen mede vanwege een reeks blessures nog niet waarmaken.

sTop 2000?

Zoals altijd kwam er ook dit jaar weer stevige kritiek op het hele gebeuren. In de Volkskrant werd een zuur stuk gepubliceerd met als titel “Een gruwel voor wie echt van muziek houdt”, Leo Blokhuis reageerde op zijn website bevestigend in een tegenreactie. De grootste kritiek, of schandaal zo je wil, kwam van het Eindhovens Dagblad. Die hadden namelijk de op Radio 2's website beschikbare lijstjes met stemmen per plaats en nummer doorgenomen, en kwamen tot de conclusie dat er beide veel nummers worden weggelaten of omlaaggehaald, met name hiphop en (hard)rock, en dat er tevens veel nummers die veel airplay op Radio 2 hebben, omhooggeschopt of uit de hoge hoed getoverd werden. Zo staat Caro Emerald in de top 20, maar Nirvana niet eens in de keuzelijst.

Boete voor spoorwegen na sneeuwchaos Italië

De Italiaanse Spoorwegen moeten een boete van 1,3 miljoen euro betalen aan de regio Toscane wegens de chaos na de hevige sneeuwval van 17 december. Dit heeft Enrico Rossi, de president van de regio, bepaald.

Toen 20 centimeter sneeuw was gevallen, raakten in Toscane op 17 december het regionale en landelijke treinverkeer totaal ontregeld. Honderden mensen moesten in stations of in andere soorten noodopvang bivakkeren.

Volgens Rossi heeft de spoorwegmaatschappij haar contractuele verplichting geschonden om voor stipt en betrouwbaar vervoer te zorgen en de reizigers van informatie te voorzien. De oud-communist wil het bedrag van de boete investeren in de verbetering van de kwaliteit van het regionale treinnet. Ook moedigt hij treinreizigers aan gezamenlijk rechtszaken om schadeclaims te voeren tegen de spoorwegen, aldus Italiaanse media zondag.

MQM stapt uit coalitie Pakistan

Een belangrijke Pakistaanse politieke partij, de Muttahida Qaumi Beweging (MQM), trekt zich terug uit de regeringscoalitie van Pakistan. Dat heeft partijleider Faisal Sabswari zondag bekendgemaakt. De partij sluit zich aan bij de oppositie.

De MQM heeft dit besluit genomen omdat de partij niet tevreden is met de aanpak van de regering van problemen als de stijgende inflatie en de corruptie. Eerder deze week trok de partij al twee ministers terug uit het kabinet.

"De regering blijft haar best doen om de coalitie in stand te houden en nationale verzoening na te streven", aldus een woordvoerster van de Pakistaanse president Asif Ali Zardari. "We begrijpen dat de MQM het recht heeft om op de oppositiebank plaats te nemen, maar we hopen dat de beslissing wordt herzien."

Premier Yousuf Raza Gilani zei het vertrouwen te hebben dat de regerende Pakistaanse Volkspartij (PPP) een crisis kan afwenden. Hij zei tegen journalisten dat 'de regering intact zal blijven en niet zal vallen'.

Als de MQM besluit door te zetten, verliest de pro-Amerikaanse regering van Gilani de meerderheid in het parlement. Bovendien kan de regering ten val worden gebracht als de oppositie voldoende steun weet te krijgen voor een motie van wantrouwen tegen Gilani.

Chuck Berry (84) onwel tijdens optreden

De Amerikaanse muzikant Chuck Berry is zaterdag tijdens een optreden in Chicago onwel geworden. Lokale media meldden dat de rock-'n-rollgrondlegger met zijn hoofd op zijn keyboard terechtkwam, enige tijd roerloos bleef liggen en daarna van het podium werd begeleid.

Ambulancepersoneel onderzocht Berry, maar hij hoefde niet naar het ziekenhuis. Na twintig minuten kwam de 84-jarige levende legende terug op het podium. Hij probeerde nog even te spelen, maar zei toen tegen het publiek dat hij de kracht daar niet voor had.

Volgens aanwezige journalisten had Berry een zware avond. Hij had moeite zijn band bij te houden, verwisselde op een gegeven moment zijn gitaar voor zijn keyboard en stopte een keer halverwege een nummer.

Chuck Berry is een van de pioniers van de rock-'n-rollmuziek. De zanger en songwriter is bekend met nummers als 'Maybellene', 'Roll Over Beethoven', 'Rock and Roll Music' en 'Johnny B. Goode'.

Chuck Berry (84) onwel tijdens optreden
Chuck Berry (84) onwel tijdens optreden (Foto: ANP)

Kustplaatsen Chili ontruimd na beving

Enkele kustplaatsen en stranden in Chili zijn zondag geëvacueerd na een aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Later meldde het Chileense seismologische instituut Onemi dat er geen gevaar voor een tsunami was.

Het epicentrum van de beving lag in zee op een diepte van 16,9 kilometer op bijna 600 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Santiago. Uit vrees voor een tsunami evacueerden de autoriteiten enkele stranden in de regio Biobío. Verder verlieten inwoners van enkele kustplaatsen in de regio Araucanía hun huis uit vrees voor de gevolgen van de zeebeving.

De autoriteiten lieten weten dat er geen meldingen over gewonden of schade zijn binnengekomen. Eind februari werd Chili getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. Die beving eiste naar schatting vijfhonderd levens.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.