Sint wint filmposterprijs

De horrorfilm Sint heeft de Filmposter Award 2010 gewonnen. Bijna 10 procent van de ruim 58.000 stemmen ging naar het affiche van de film van regisseur Dick Maas. Op de poster is een zombie-Sinterklaas te zien.

Over de filmposter van Sint ontstond veel ophef nadat regisseur Johan Nijenhuis deze kindonvriendelijk noemde. Verschillende belangengroepen van ouders mengden zich in de discussie en eisten dat de poster niet in openbare ruimtes of op straat zou worden geplaatst. De rechter bepaalde uiteindelijk dat de afbeelding van de horrorsint gewoon mocht worden getoond.

Maas nam de prijs dinsdag in bioscoop Pathé City in Amsterdam in ontvangst. "Natuurlijk heeft de hele ophef geholpen om de poster en daarmee de film onder de aandacht van het publiek te brengen", zei de 59-jarige regisseur. "Maar afgezien daarvan is het een heel mooie, doeltreffende poster die menig kinderkamer niet zal ontsieren. Ik ben dan ook erg blij dat het publiek het met ons eens is."

De publieksprijs, in het leven geroepen door de TV Krant, werd voor de zevende keer uitgereikt. Met 58.367 stemmen was de belangstelling beduidend groter dan in 2009, toen ruim 38.000 mensen op hun favoriete filmposter stemden.

In totaal werden 48 posters genomineerd van films die vorig jaar in de Nederlandse bioscopen te zien zijn geweest. Op de tweede plaats eindigde de 3D-film Alice in Wonderland. De top drie werd afgerond met The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader.


Filmposter Sint wint prijs (Foto: Novum)