Nederlandse toeristen zwemmen uren na zinken boot

Vier Nederlandse toeristen hebben zondag uren gezwommen nadat de boot waar ze op zaten voor de kust van de Filipijnen was gezonken. De kapitein had hun niet verteld dat de marine onderweg was om hen te redden, laten ze vanaf het eiland El Nido weten.

De twee stelletjes (twee 29-jarige Amsterdammers en een 26-jarige vrouw en een 29-jarige man uit Sneek) reisden met enkele tientallen andere toeristen mee op een zogenoemde banglaboot. "De golven waren na een tijd 5 meter hoog en sloegen naar binnen", zegt de 26-jarige vrouw. "Na een tijd gingen we dus maar in de kapiteinshut zitten."

Daar kreeg ze door dat het steeds verder misging. "De kapitein was druk bezig met mensen bellen. Na een tijd roken we benzinelucht. Toen gooide hij iedereen een reddingsvest toe met de woorden 'save yourself'."

Een 29-jarige vrouw uit Amsterdam heeft toen haar vader gebeld met de mededeling dat de boot aan het zinken was. De vader heeft de Nederlandse ambassade gewaarschuwd. De boot ging inderdaad een stuk onder water, maar het dak bleef boven. De toeristen moesten hun rugtassen achterlaten, maar konden hun paspoorten en wat geld meenemen in buideltasjes.

"De bemanning en een grote groep reizigers stonden op het dak. We waren er niet gerust op", zegt de 26-jarige vrouw. "Als de boot alsnog was gezonken had hij ons mee kunnen trekken. Ook was de kapitein vaag over of er nou redding op weg was of niet."

Ook leek het gewicht van de mensen op het dak te veel voor de boot. Daarom sprongen meerdere toeristen van het dak af de zee in. De Nederlanders dobberden ongeveer een uur in het water. Dat was volgens de vrouw uit Sneek vol te houden omdat het water ongeveer 28 graden was.

Een gezin met kinderen die niet konden zwemmen had een veilig heenkomen gevonden op een groot stuk hout dat van de boot was geslagen. Samen met andere reizigers klampten de Nederlanders zich aan het vlot vast.

"We vonden het heel eng, maar we vertrouwden er niet op dat er snel redding zou komen en besloten het vlot naar een eiland zo'n 2,5 kilometer verderop te duwen." Uiteindelijk zwommen zo'n negentien reizigers een paar uur lang in verschillende groepjes richting het eiland.

Vissers

Eenmaal in de buurt lukte het de aandacht van lokale vissers te trekken. Die haalden de reizigers uit zee. "Het was een klein eiland, ze hadden daar denk ik niet eerder toeristen gezien." Zo'n driehonderd mensen stonden de schipbreukelingen volgens de vrouw uit Sneek op het strand op te wachten.

De 29-jarige Amsterdamse die eerder haar vader had gebeld, had haar telefoon meegenomen. "De simkaart heeft het op een of andere manier overleefd. Ik kreeg een telefoon van iemand op het eiland en kon weer bellen." Drie rugzakken van de backpackers zijn aangespoeld, maar een rugzak was leeg.

Aanvankelijk zouden de toeristen worden opgehaald door het zusterschip van de gezonken boot, maar uiteindelijk bracht de marine hen maandag naar El Nido. "Daar kregen we kleren, slippers en overnachting in een hotel."

Degenen die waren achtergebleven op de boot zijn later opgehaald door het zusterschip. De boot met 36 passagiers was op een rondreis van Palawan naar Coron.

De Nederlanders zijn niet van plan hun reis af te breken. "We willen het graag positief afsluiten", zegt de 29-jarige Amsterdamse. De vakantie van het stel uit Sneek zou nog ongeveer een week duren, die van de Amsterdammers zestien dagen.