FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 november 2010

Canada overweegt in Afghanistan te blijven

Canada neemt een verzoek van de Verenigde Staten om na 2011 in Afghanistan te blijven in overweging. Dat heeft de Canadese minister van defensie Peter MacKay zondag gezegd. De missie moet dan wel veranderen van een gevechtsmissie naar een trainingsmissie.

Als de Canadese militairen in Afghanistan blijven, moeten ze volgens MacKay op de basis blijven en zullen ze niet langer in de zuidelijke provincie Kandahar gestationeerd worden. Het parlementaire mandaat voor de gevechtsmissie eindigt in 2011.

Canada heeft ongeveer 2900 militairen in Afghanistan. Sinds het begin van de oorlog in Afghanistan zijn er meer dan honderdvijftig Canadese militairen omgekomen.


Minister van Defensie MacKay (Foto: Novum)

Lady Gaga grote winnares MTV EMA's

Lady Gaga is de grote winnares van de MTV EMA 2010. De Amerikaanse zangeres kreeg drie awards, onder meer die voor de beste zangeres. Justin Bieber zat haar met twee onderscheidingen op de hielen. De 16-jarige Canadese zanger kreeg onder meer de muziekprijs voor beste zanger.

De prijzen werden zondagavond in de Spaanse hoofdstad Madrid uitgereikt. Het was de zeventiende editie van de toekenning van de onderscheidingen.

De Californische rockband Linkin Park kreeg de prijs voor de beste live act en de Duitse poprockband Tokio Hotel ging aan de haal met de titel beste 'world stage' optreden. De Amerikaanse rapper Eminem is volgens de organisatie de beste hiphopper.

De onderscheiding beste new act ging naar de Amerikaanse zangeres Ke$ha en die voor beste alternative naar haar landgenoten van de band Paramore. De Amerikaanse band Bon Jovi is uitgeroepen tot global icon. Katy Perry (ook Amerikaans) maakte voor California Gurls de beste video.

Uitslag FC Porto - Benfica

De Portugese topper tussen FC Porto en Benfica is gewonnen door de thuisploeg. Benfica werd met maar liefst 5-0 verslagen. Zowel Radamel Falcao als Hulk wisten tweemaal te scoren. Het andere doelpunt kwam op naam van Silvestre Varela.

FC Porto, koploper in Portugal, had in het eigen Estádio Dragão totaal geen moeite met nummer twee Benfica. Al na elf minuten opende Varela de score en binnen het half uur stond het al 3-0 in het voordeel van Porto. In een tijdbestek van vier minuten scoorde Falcao tweemaal.

Na rust drong Benfica aan, maar na ruim een uur spelen mocht Benfica, waar de spitsen Javier Saviola en Óscar Cardozo niet van de bank kwamen, met tien man verder. Luisao kreeg de rode kaart. Tien minuten voor tijd kreeg Porto een strafschop en dit buitenkansje werd benut door de Braziliaanse spits Hulk. Kort voor tijd scoorde Hulk zijn tweede doelpunt van de avond en bracht daarmee de 5-0-einstand op het scorebord.

Door de overwinning bedraagt de voorsprong van Porto na tien speelrondes al maar liefst tien punten.

Agger maanden uitgeschakeld met kuitblessure

Liverpool-verdediger Daniel Agger staat langdurig langs de kant met een kuitblessure. De Deen ontbrak bij de winst op Chelsea.

De blessure van Agger is een tegenvaller voor trainer Roy Hodgson, die euforisch was na de zege van Liverpool op regerend landskampioen Chelsea. De Deense mandekker moest al verstek laten gaan op Anfield Road. De verdediger blijkt nu nog langer langs de kant te moeten staan.

Agger werd deze week onderzocht na klachte over zijn kuit. Nader onderzoek wees uit dat de Deense international een ernstige blessure heeft. "We kunnen niet eens een periode van herstel inschatten. Het gaat dus heel lang duren", zei Hodgson tegen Engelse media.

"Agger kan op dit moment niets. Hij moet rust houden en het bot in zijn kuit weer laten aangroeien. De verkalking houdt dat op dit moment tegen", besluit de trainer van Liverpool. Agger speelde dit seizoen pas drie competitieduels voor The Reds.

Uitslag Real Madrid - Atlético Madrid

De Madrileense derby tussen Real Madrid en Atlético Madrid is gewonnen door de thuisploeg. In het Santiago Bernabéu won De Koninklijke dankzij doelpunten van Ricardo Carvalho en Mesut Özil met 2-0.

De wedstrijd was halverwege de eerste helft als beslist. Atlético kwam de klappen niet te boven. In tegenstelling tot voorgaande duels kwamen de doelpunten niet van Cristiano Ronaldo en Gonzalo Higuaín. Carvalho opende na tien minuten de score vanuit een vrije trap van Xabi Alonso. De Portugese verdediger was alert en passeerde Atlético-doelman David de Gea. Net bekomen van de eerste tegentreffer kregen de bezoekers een nieuwe tik te verwerken.

De 2-0 kwam op naam van Özil. De Duitse international verkeert in grootse vorm in Madrid en bewees dat andermaal in de Madrileense derby. De middenvelder schoot een vrije trap op fraaie wijze langs de wederom kansloze De Gea. De tweede treffer van Real bleek beslissend voor de overwinning van De Koninklijke. Atlético spartelde tegen, maar scoorde niet.

Het gevreesde Atlético-duo Diego Forlan en Sergio Agüero was regelmatig dreigend, maar ook de Zuid-Amerikanen konden Real geen pijn doen. Aangezien de thuisploeg verzuimde de voorsprong uit te breiden bleef het na een doelpuntloze tweede helft 2-0. Real neemt door de zege weer een voorsprong op Barcelona. De Catalanen staan één punt achter.


Real Madrid pakt drie punten in stadsderby tegen Atlético - Bron: Novum/AP

Rutten: "Rode kaart Reis zwaar bestraft"

Fred Rutten zag PSV vanmiddag met de hakken over de sloot van FC Utrecht winnen (2-1). De formatie uit Eindhoven speelde een uur lang met tien man, omdat Jonathan Reis na een half uur met een directe rode kaart van het veld werd gestuurd. Toch was de oefenmeester van de ploeg uit de Lichtstad content met het geboekte resultaat.

"We speelden een uur lang met tien man en dan kan het altijd gebeuren dat een bal verkeerd valt," aldus Rutten tegenover de camera van Eredivisie Live. "Ik ben in elk geval wel blij met de wijze, waarop de ploeg heeft gespeeld. In de eerste helft waren we de bovenliggende partij en kregen zelfs een paar kansen, die we helaas niet af wisten te maken. In de tweede helft was het vooral overleven, zeker als je met tien man staat, maar je krijgt altijd nog een paar kansen. Als we die goed uit hadden gespeeld, dan hadden we nog twee goals kunnen maken."

Na een half uur moest PSV met tien man verder, vanwege de rode kaart van Reis. Rutten kon zich niet helemaal vinden in de visie van de arbiter van dienst, Jan Wegereef. "Ik kan niet zeggen dat het een slaande beweging is, maar dat hij uit zelfbescherming op deze wijze de lucht in gaat. Het is in mijn ogen zwaar bestraft. De scheidsrechter bepaalt de kaart, maar ik zie het in een iets anders perspectief."

De verwachting is overigens dat PSV tegen de straf, die de Nederlandse voetbalbond (KNVB) mogelijk zal opleggen, in beroep gaat. "Wij gaan de beelden ook bestuderen en zullen dan zien wat er uitkomt, maar mijn eerste gevoel zegt dat we tegen de straf in beroep gaan."

Rutten was in elk geval tevreden met het spel van PSV, maar zag hier en daar ook nog wel verbeterpunten. "Je kon aan het team zien dat we hier wilden winnen. En dat vind ik een heel mooi gevoel. We hebben dat in fasen op een volwassen manier gedaan, maar in sommige gevallen hadden we de bal ook meer kunnen hebben."

Israël weg uit dorp op Libanese grens

Israël is bereid om zich terug te trekken uit de noordelijke helft van Ghajar, een dorp langs de Libanese grens. Dat hebben medewerkers van de Israëlische regering zondag gezegd. Israël houdt het dorp sinds 2006 bezet en de terugtrekking kan een belangrijk conflict met Libanon tot een eind brengen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat het plan voor de terugtrekking maandag officieel presenteren aan de Verenigde Naties, tijdens een bespreking met secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. Hoe en wanneer de terugtrekking precies plaats moet vinden is nog niet duidelijk.

Israël veroverde in 2006 het noordelijke deel van Ghajar in de strijd tegen Hezbollah-strijders in Libanon. Een staakt-het-vuren, dat onder leiding van de VN tot stand kwam, maakte een einde aan de gevechten. Israël werd gevraagd zich terug te trekken uit het dorp, maar het land weigerde dit uit vrees dat Hezbollah zich weer in het dorp zou vestigen.

Regeringsmedewerkers zeiden dat in het voorstel voor de terugtrekking een overeenkomst met Unifil, de vredesmacht van de VN in Libanon, is opgenomen. Het is duidelijk dat Israël garanties wil dat strijders van Hezbollah geen voet aan de grond kunnen krijgen in het dorp.


(Foto: Novum)

Bejaard echtpaar komt om in Turkije

Een bejaard Nederlands stel heeft een verkeersongeluk in Turkije met het leven moeten bekopen. Een 79-jarige man en zijn 82-jarige vrouw kwamen om bij hun appartement in Alanya toen een beschonken automobilist frontaal tegen hun busje botste. Dat melden Turkse media.

Het duo was in een minibusje onderweg van het vliegveld in de badplaats Antalya naar Alanya. De vrouw overleed vrijwel direct, haar echtgenoot in een ziekenhuis. De 30-jarige automobilist bleef ongedeerd en is aangehouden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het bericht nog niet bevestigen.

Gascoyne: "Cosworth slachtoffer van problemen bij Xtrac"

Volgens de technisch directeur van Lotus Racing Mike Gascoyne heeft de breuk met Cosworth niets te maken met de motorenfabrikant zelf. Het Maleisische team is tevreden over de Britse krachtbronnen, maar is minder te spreken over de standaard versneliingsbakken die door Xtrac geleverd zijn.

"Jammer genoeg heeft de partner van Cosworth ze dit jaar enorm laten zitten. We worstelen al het hele jaar met problemen en ze zijn ze nu nog niet de baas," zei Gascoyne tegen redbull.com. Daarom gaat Lotus voor volgend jaar in zee met Red Bull voor de versnellingsbakken en met Renault voor de motoren. "Cosworth is slachtoffer van iets waar ze niets aan kunnen doen. De betrouwbaarheid van de hele aandrijflijn was de drijfveer voor ons om dingen te veranderen."

HRT schuift volgend jaar Xtrac ook aan de kant als leverancier voor de versnellingsbakken, want het is met Williams in zee gegaan. Alleen Virgin Racing zal het bedrijf min of meer trouw blijven. "Ons situatie is een beetje verschillend omdat we zo ongeveer onze eigen versnellingsbak hebben met de interne delen die elders gefabriceerd zijn."

Oud-hockeyinternational Overdijkink overleden

In zijn woonplaats Bilthoven is voormalig hockeyinternational Gerard Overdijkink op 74-jarige leeftijd overleden. Hij werd zaterdag tijdens het fluiten van een jeugdwedstrijd bij zijn club SCHC getroffen door een hartstilstand.

Overdijkink, die erelid was van Stichtsche, kwam 41 keer uit voor Oranje. Hij maakte deel uit van de olympische selectie voor Melbourne (1956) en Rome (1960).

Westen hekelt verkiezingen Myanmar

Westerse regeringsleiders hebben geen goed woord over voor de verkiezingen die zondag zijn gehouden in Myanmar, het vroegere Birma. De belangrijkste oppositiepartijen doen niet mee aan de eerste stembusgang in twintig jaar.

"De verkiezingen in Birma zijn allesbehalve vrij en eerlijk", zei de Amerikaanse president Barack Obama. Hij gebruikte daarbij de vorige naam van het land, die door het regime in 1989 werd gewijzigd in Myanmar. Obama herhaalde zijn oproep aan de junta om de gevangen oppositieleidster Aung San Suu Kyi en andere dissidenten vrij te laten.

Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton drong daarop aan. Ze noemde het verloop van de verkiezingen in strijd met 'internationaal aanvaarde normen, met name in de houding ten aanzien van de oppositie’.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague is de uitslag van de verkiezingen 'een voldongen feit’. "Voor de mensen van Birma betekent het een terugkeer aan de macht van een wreed regime dat de grondstoffen van het land heeft geplunderd en wijdverbreide mensenrechtenschendingen heeft gepleegd", aldus Hague.

Suárez: "Titel wordt nu moeilijk voor ons"

Luis Suárez raakt met Ajax door een thuisnederlaag tegen ADO Den Haag verder achterop bij koploper FC Twente nummer twee PSV. Ajax kon in de afgelopen weken niet imponeren en verloor zondagmiddag voor de tweede keer in eigen huis. Nadat eerder FC Utrecht te sterk was voor de Amsterdammers, wist ook ADO te profiteren van de matige vorm van de ploeg van Martin Jol. Aanvoerder Suárez weet niet hoe Ajax in de huidige vorm terecht is gekomen.

"Wij speelden zo slecht", zei de Uruguayaan tegen Eredivisie Live. "Ik weet niet wat het probleem van ons is, maar wij kunnen niet alle wedstrijden goed spelen. Zoveel domme foutjes. Tegen Utrecht verliezen, vandaag ook, en dat is zo slecht voor het elftal", aldus de spits. Suarez weet dat de achterstand op de concurrentie verder oploopt.

"We zijn niet honderd procent weg van de titel, maar FC Twente en PSV zijn sterk en het is nu moeilijk voor ons. Ons doel is altijd om te winnen, maar soms kan dat niet", besluit Suárez, die halverwege oktober zijn laatste doelpunt maakte voor Ajax. De achterstand van de Amsterdamers op koploper Twente is inmiddels vier punten.

Iraakse politici gaan praten over impasse

Leiders van de twee belangrijkste Iraakse coalities, de Iraqiya-coalitie van oud-premier Ayad Allawi en de Rechtsstaat-coalitie van premier Nouri al-Maliki, zijn van plan maandag in de noordelijke stad Irbil met elkaar in gesprek te gaan in een poging de al acht maanden durende politieke impasse in Irak te doorbreken. Als de bespreking tussen de twee sterk verdeelde coalities doorgang vindt, kan dat een teken zijn dat er een eind kan komen aan de patstelling.

Exact acht maanden na de parlementsverkiezingen heeft Irak nog steeds geen nieuwe regering. Noch de Iraqiya, noch de Rechtsstaat wist een absolute meerderheid te behalen, waardoor beide coalities zich gedwongen zien tot onderhandelingen om een werkbare regering te vormen.


Premier Nouri al-Maliki (Foto: Novum)

Schumacher liet Rosberg voorbij

Michael Schumacher heeft na afloop van de Grand Prix van Brazilië toegegeven dat hij Mercedes Grand Prix-teamgenoot Nico Rosberg bewust voorbij heeft gelaten. De zevenvoudig wereldkampioen hoopte dat zijn teamgenoot die op verser rubber dan hij was Jenson Button voor plaats vijf nog kon pakken.

Dit lukte Rosberg uiteindelijk niet, waardoor Rosberg zesde werd, voor Schumacher. Rosberg moest tijdens de safetycarperiode een keer extra binnenkomen omdat er volgens teambaas Ross Brawn een probleem met de boordradio was en hierdoor de tweede pitstop de mist in ging. De Duitser kwam een ronde later weer naar binnen, maar omdat de Mercedes-rijders een ronde voorsprong hadden op de als achtste rijdende Nico Hülkenberg kostte deze fout geen posities.

Jol: "Vorig jaar zijn we ook sterk teruggekomen"

Ajax verloor vanmiddag met 0-1 van ADO Den Haag. Volgens coach Martin Jol is zijn ploeg veerkrachtig genoeg om dit verlies te boven te komen.

Jol wijt het verlies tegen de Hagenaars aan het gebrek van buitenspelers. "Vorig jaar kon ik in zulke wedstrijden nog wel eens Dennis Rommedahl brengen. Nu heb ik eigenlijk geen echte buitenspelers", aldus Jol na afloop van de wedstrijd op de persconferentie.

"Geef me een zak met tien miljoen euro en ik kom er wel uit. Natuurlijk willen wij ook iemand als bijvoorbeeld Dzsudzsák van PSV. Maar zo'n speler kunnen we niet betalen. Voor mijn komst hebben ze hier geloof ik wel 60 miljoen euro uitgegeven. Maar dat geld hebben ze ook niet aan buitenspelers besteed."

Toch is de aanwezigheid van buitenspelers voor Jol niet zodanig belangrijk dat Ajax zich zorgen moet gaan maken. "Of dat zorgwekkend is voor de toekomst? Nee hoor, vorig jaar zijn we ook sterk teruggekomen. Dat moet nu ook weer lukken", zo besluit de oefenmeester van de Amsterdammers.

Veldt wint Europees zilver op omnium

Tim Veldt heeft bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Polen zilver veroverd op het omnium. De Nederlander moest alleen Roger Kluge uit Duitsland voor zich dulden. Het brons was voor Rafal Ratajczyk, die op het slotonderdeel, de kilometer tijdrit, Veldt zag passeren.

Veldt was vorig jaar al eens de nummer drie van de wereld op het omnium. De baanwielrenner maakte vooral indruk op de individuele achtervolging. Met 4.26,00 minuten over vier kilometer noteerde hij de snelste tijd.

Neusblessure Schaars

Stijn Schaars moest vanmiddag in de competitiewedstrijd van AZ bij Vitesse twintig minuten voor tijd het veld verlaten. Na een botsing kreeg de aanvoerder van de Alkmaarders last van zijn neus. Volgens trainer Gertjan Verbeek is het reukorgaan niet gebroken.

"Maar als je een tik tegen je hoofd krijgt, gaan je hersens op en neer in je hoofd. Dan wil je nog wel eens duizelig zijn”, aldus Verbeek.

Het is onduidelijk of Schaars midweeks in actie kan komen in de bekerwedstrijd tegen FC Eindhoven.

Nederlandse journalist 'verstoort orde' in Brussel

De Nederlandse journalist Arnold Karskens is zaterdag gearresteerd in Brussel wegens verstoring van de openbare orde. Dat meldt het gratis dagblad De Pers, waarvoor Karskens een reportage maakte over asielzoekers in België. Karskens ontkende schuldig te zijn aan opruiing en werd binnen enkele uren vrijgelaten. De hoofdredactie van De Pers tekent protest aan tegen de handelswijze van de Brusselse politie.

Op het station van Brussel-Noord slapen de laatste maanden steeds meer asielzoekers en andere buitenlanders. Slapende kinderen en hun ouders worden getolereerd, maar verder moet iedereen tussen 01.00 uur en 04.00 uur het station verlaten.

De politie veegde het station zaterdagnacht met een hondenbrigade schoon, meldt de krant. Karskens zag hoe twee agenten een man aan zijn revers het station uitsleepten en maakte een foto. Toen een politieman zei dat het fotograferen van agenten verboden is protesteerde Karskens, waarna hij werd aangehouden.

De foto van het 'brute' politieoptreden werd gewist. Karskens, die asielopvang een van de grootste maatschappelijke problemen in België noemt, omschrijft dit als 'censuur'. Zijn reportage wordt woensdag gepubliceerd.

Been: "We komen nog steeds te moeilijk tot scoren"

Coach Mario Been was enerzijds blij met het 1-1 gelijkspel vanmiddag tegen Roda JC, maar hij vindt dat zijn ploeg had moeten winnen.

Aanvaller Luc Castaignos wist laat in de wedstrijd het doel te vinden. Daardoor bleef de schade beperkt en kan Been enigszins tevreden terugkijken. Toch vindt de Rotterdammer dat er meer in had gezeten. "Gezien het spelbeeld hadden we eigenlijk ook wel verdiend om te winnen", aldus Been op de persconferentie.

Ook tegen Roda JC viel het Been op dat zijn ploeg met hetzelfde probleem kampt, als in de voorgaande wedstrijden. "We komen nog steeds veel te moeilijk tot scoren. We kregen alleen al in onze uitstekende beginfase een veel kansen."

"Toch kom je dan weer op achterstand, omdat Bahia te ver van zijn man stond te dekken. We hebben daarna lang tegen de gelijkmaker aangehikt. Gelukkig heeft de ploeg met een punt alsnog loon naar werken gekregen", zo besloot de coach van de Rotterdammers.

Obama noemt Nederland in toespraak

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Nederland aangehaald tijdens een toespraak in India. "Op het moment gaat maar 2 procent van onze export naar India. Dat is minder dan we exporteren naar Nederland, terwijl de bevolking van Nederland kleiner is dan die van Mumbai."

Obama zei dit zaterdag in een speech tegen Indiase zakenlui in Mumbai. Hij vindt dat de Verenigde Staten meer moeten doen om de handel met India te vergroten. Obama maakt momenteel een rondreis door Azië om de handelsbetrekkingen aan te halen om zo de Amerikaanse export te stimuleren.

Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker zei in een reactie dat het kabinet zich zal inzetten om de handelsrelatie tussen India en Nederland verder te verbeteren. Nederland exporteert nu jaarlijks voor 1,7 miljard euro naar India en andersom is dat 2,4 miljard euro. De Verenigde Staten importeren jaarlijks 4,5 procent van onze totale export, die rond de 300 miljard euro bedraagt.

Actie bij zoutjesfabrikant Smiths

Werknemers van het distributiecentrun van Smiths in Utrecht gaan zondagavond actievoeren. Dat heeft een woordvoerster van FNV Bondgenoten gezegd. Om 22.00 uur komt de eerste ploeg in actie, omdat de directie niet heeft regeageerd op het ultimatum van de bond.

Doordat Smiths de werkzaamheden van het centrum wil uitbesteden aan Kuehne + Nagel, gaan de 75 werknemers er gemiddeld 15 procent in loon op achteruit. Dat komt doordat ze dan onder een andere cao vallen. FNV Bondgenoten vindt dat Smiths de werknemers een vergoeding moet geven.

Vanaf maandagochtend acht uur volgen er meer acties. Werknemers gaan dan in een 'stille tocht' van het distributiecentrum naar het hoofdkantoor van Smiths in Utrecht, aldus de woordvoerster van FNV Bondgenoten, een tocht van ongeveer tien minuten.

Lijk in sporttas aangetroffen

In de nacht van zaterdag op zondag is in het Noord-Franse Watreloos een stoffelijk overschot gevonden in een sporttas. Het gaat om het lichaam van een 24-jarige Marokkaanse man, wist de Franse krant Le Parisien te melden.

De sporttas was op straat achtergelaten. Een bron bij de politie vertelde dat 'twee omwonenden een grote sporttas op de grond zagen staan in een donkere hoek van de straat. Toen ze gingen kijken troffen ze een lijk in de tas aan'. Het lichaam vertoonde geen sporen van geweld, om de doodsoorzaak vast te stellen zal maandag sectie verricht worden.

In de tas werden ook een Marokkaanse paspoort en een Spaanse verblijfsvergunning aangetroffen. De politie van Lille onderzoekt de zaak.

IJmuidenaar doodde vriendin

De politie gaat ervan uit dat de 21-jarige man uit IJmuiden die vrijdag zelfmoord pleegde, verantwoordelijk is voor de dood van zijn 19-jarige vriendin. Beide lichamen zijn zondag vrijgegeven.

De vrouw werd vrijdagmiddag gevonden in een woning aan de Lange Nieuwstraat. Zij is door een misdrijf om het leven gekomen. Enkele uren later trof de politie haar 21-jarige vriend dood aan bij een flatgebouw aan de Schiplaan.

Hoe de twee om het leven zijn gekomen, heeft de politie niet bekendgemaakt. Ook over het motief is nog niets naar buiten gebracht.

Vettel: "Ongelooflijke dag voor mij "

Sebastian Vettel won vandaag de Grand Prix van Brazilië en boekte daarmee zijn vierde zege van dit seizoen. Bovendien is hij nog in de race voor de wereldtitel en is zijn team Red Bull Racing al zeker van de wereldtitel bij de constructeurs.

"Ik had een goede start en nadat ik Hülkenberg had ingehaald, kon ik in de verte verdwijnen en de race controleren. Het was nog even spannend toen de safetycar in de baan kwam, maar ik hoefde toen alleen even voorzichtig met de banden te zijn. Mijn eerste positie kwam niet meer in gevaar," aldus Vettel na afloop. "Het is een ongelooflijke dag en ik ben erg trots."

Wegereef: "Overtreding op Nesu niet gezien"

Jan Wegereef eiste vanmiddag een hoofdrol voor zich op bij het duel tussen FC Utrecht en PSV (2-1). De arbiter gaf Jonathan Reis (PSV) en Jacob Lensky (FC Utrecht) een rode kaart, keurde een doelpunt toe na een overtreding op Mihai Nesu en onthield de Domstedelingen een strafschop, waar PSV die wel kreeg.

"Op het veld heb ik niks meegekregen van de overtreding op Nesu," liet Wegereef aan Eredivisie Live weten. "Ik heb net de beelden bekeken. Daar is wel contact, maar op de beelden was het contact niet superhelder waar te nemen."

Over de rode kaart van Reis kon Wegereef duidelijk zijn. "Daar mag ik niet op ingaan, omdat de aanklager betaald voetbal eerst een onderzoek zal instellen. Er was wel sprake van een code 99; ernstig gemeen spel."

Vervolgens werd FC Utrecht een penalty onthouden, nadat Michael Silberbauer in het strafschopgebied van PSV onderuit werd gehaald. Wegereef: "Wat ik in het veld zag, wordt bevestigd op de beelden. Hij komt wel ten val, maar dat kwam niet door de tegenstander."

Ook over de tweede rode kaart bestond volgens Wegereef niet veel discussie. "Toivonen werd ten val gebracht door de laatste verdediger. Als het dan al een penalty is, dan is dat ook rood."

Wegereef kent hoe dan ook een stormachtige periode. Twee weken geleden stuurde de leidsman Vurnon Anita, tijdens het duel tussen Excelsior en Ajax (1-0), met een directe rode kaart van het veld. Daags na deze wedstrijd seponeerde de Nederlandse voetbalbond (KNVB) deze prent en werd Wegereef op het strafbankje gezet. Toch is de arbiter niet bang, dat het nu weer gebeurt. "Soms zit het mee, soms zit het tegen. Ik had liever een duel in de luwte gehad, maar dat was nu niet het geval."

Uitslag Anderlecht - Club Brugge

Anderlecht en Club Brugge hebben vanavond in de Belgische klassieker de punten met elkaar gedeeld. Na negentig minuten spelen stond er een 2-2-gelijkspel op het scorebord. Club Brugge gaf een 0-2-voorsprong uit handen.

Kort voor aanvang van de wedstrijd werd duidelijk dat landgenoot Donk in de warming-up geblesseerd was geraakt. Met Van Gijseghem in plaats van Donk startte Club voortvarend aan de wedstrijd. Al na vijf minuten namen de bezoekers zelfs de voorsprong. Een schot van Perisic werd niet goed gepareerd door Anderlecht-goalie Proto en Dalmat profiteerde optimaal. Hij schoot de terugkomende bal bij de tweede paal binnen.

Club bleef vervolgens goed spelen en Anderlecht liep in het begin van de wedstrijd veelal achter de feiten aan. Tot overmaat van ramp kwam de ploeg zelfs met 0-2 achter. Na een goede actie van Van der Heyden mocht Geraerts aanleggen en hij schoot de bal hoog in het doel binnen. De bezoekers leken op rozen te zitten, maar kort voor rust ging het finaal mis voor de ploeg van trainer Adri Koster. Eerst wist Juhasz uit een corner de 1-2 te scoren en een paar minuten later omspeelde Lukaku doelman De Vlieger en scoorde de gelijkmaker in het lege doel.

Na de rust moest Club Brugge het stellen zonder spelmaker Vargas. Hij kreeg in de eerste helft een tik van Kouyaté en liep daardoor een breuk op in zijn gezicht. Anderlecht had in de tweede helft het meeste balbezit en kreeg kansen via Kanu en Lecjaks. Beide spelers schoten echter hoog over. De beste kansen van de tweede helft waren toch voor Club Brugge. Kouemaha kwam oog-in-oog met Proto, maar de doelman wist redding te brengen. Even later redde Proto opnieuw sterk. Perisic ontglipte de buitenspelval en stoomde richting het Anderlecht-doel. Het schot werd echter met de voet gepareerd door Proto.

Door het gelijkspel blijft Anderlecht op de tweede plaats staan, twee punten achter koploper Racing Genk. Club Brugge staat na dit weekend op een teleurstellende negende plek. De achterstand op Racing Genk bedraagt negen punten.

Gebrselassie zet punt achter loopbaan

Langeafstandsloper Haile Gebrselassie zet een punt achter zijn carrière. De 37-jarige Ethiopiër viel vandaag uit bij de marathon van New York met knieklachten. Het was de eerste keer dat hij meedeed in New York. De wereldrecordhouder gaf aan niet langer te willen afzien.

In zijn loopbaan veroverde Gebrselassie twee Olympische titels op de 10.000 meter en acht wereldtitels. In september 2008 zette hij het wereldrecord op de marathon in Berlijn op 2.03,59.

Op het moment dat Gebrselassie op moest geven, liep hij nog mee in de kop van de wedstrijd. Uiteindelijk werd de marathon gewonnen door zijn landgenoot Gebre Gebremariam in 2.08,14.

FOK! tv-tip: Great Migrations

National Geographic Channels Great Migrations geeft een compleet nieuwe betekenis aan het begrip 'bewegen'. De zevendelige serie gaat zondag 7 november om 21.00 uur in première in de Benelux en vertelt ontzagwekkende verhalen over talrijke diersoorten en hun bewegingen over de aarde.

De door Jeroen Krabbé ingesproken en in high-definition gefilmde serie is het omvangrijkste project uit de geschiedenis van de National Geographic Society. Voor de serie is bijna drie jaar gefilmd en het team heeft zo'n 670.000 kilometer gereisd over alle zeven continenten. De serie zal wereldwijd in 166 landen en 34 talen te zien zijn en bereikt daarmee 330 miljoen huishoudens.

Crossmediaal

Great Migrations gaat echter verder dan alleen televisie. De serie zal een heel spectrum van National Geographic-platforms bestrijken. Te denken valt aan tijdschriftartikelen, kalenders, DVD's, toepassingen voor smartphones, spellen, lezingen, tentoonstellingen, etc.

Naast vier uur vertoning van de dierenmigraties, is er ook aandacht voor een special over het wetenschappelijk onderzoek naar deze migraties, een achter-de-schermen-special over de technologieën en passie die nodig waren om de serie te maken en een visueel concert bestaande uit beelden, ondersteund met originele muziek.

Kwetsbaar bestaan

De serie toont nooit eerder vastgelegd gedrag van dieren, nieuwe inzichten en een gedetailleerd verslag van diverse dierenmigraties. Onder andere zebra's in Botswana, olifanten in Mali, trekmieren in Costa Rica en witte haaien uit de Stille Oceaan passeren de revue. Met geavanceerde technologie wisten de makers van de documentaire bovendien de reizen van microscopisch klein plankton en doorzichtige kwallen vast te leggen.

Door de beelden krijgen kijkers een indruk van het kwetsbare bestaan en de zoektocht naar overleving in het dierenrijk. Move as millions. Survive as one.

FOK! tv-tip: docu WO I vanuit de lucht

De Britse publieke omroep BBC 1 zendt zondagavond om 22.00 uur een documentaire uit over de Eerste Wereldoorlog; The First World War from Above. Bijzonder aan deze documentaire is dat er unieke beelden worden vertoond die tijdens de oorlog vanuit de lucht zijn gemaakt. Het betreft zowel foto- als videomateriaal.

De foto's, recentelijk gevonden in Parijs, die door Britse piloten tijdens de oorlog zijn genomen, laten de verwoestingen vanuit de lucht zien. Naast deze materiële verwoesting, is ook het menselijk leed vanuit de lucht vastgelegd. De videobeelden tonen de loopgraven en slagvelden zoals die erbij lagen na de oorlog, in de zomer van 1919.

Aanstaande donderdag wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Het is dan 92 jaar geleden dat op 11-11-1918 om 11 uur 's ochtends WO I officieel werd beëindigd.

Een korte impressie van de 60 minuten durende documentaire is hier alvast te bekijken.

Meer informatie over de documentaire en WO I is te vinden op de websites van de BBC en Forum Eerste Wereldoorlog.

Schreuder wint 100m wisselslag in Stockholm

Hinkelien Schreuder heeft op de tweede en laatste dag van de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Stockholm ook de 100 meter wisselslag gewonnen. Gisteren was ze ook al succesvol op de 50 meter vrije slag.

Schreuder, wereldrecordhouder op de 100 meter wisselslag, tikte vanmiddag aan in een tijd van 59,70 en bleef daarmee de Amerikaanse Julia Smith voor.

Joeri Verlinden werd derde op de 100 meter vlinderslag in een tijd van 52,02. De winst ging naar de Zweed Lars Frölander die aantikte in 51,26.

Uitslagen Duitsland speelronde 10

Afgelopen weekend stond in de Duitse Bundesliga de tiende speelronde op het programma. Hieronder de uitslagen, stand en een link naar de overiges statistieken.

VfB Stuttgart overklast Werder Bremen

VfB Stuttgart kende een goede week. Nadat de ploeg in de Europa League Getafe met 1-2 wist te verslaan, werd vandaag met ruime cijfers gewonnen van Werder Bremen. Na tien minuten spelen zette Marica zijn ploeg al op voorsprong. Frings kreeg na 25 minuten spelen een uitgelezen kans om Werder Bremen terug op gelijke hoogte te brengen, maar hij miste een strafschop. Stuttgart wist voor rust nog tweemaal te scoren. Cacau was beide keren de doelpuntenmaker.

Na een uur spelen mocht Cacau vanaf zestien meter aanleggen om zijn derde doelpunt van de wedstrijd te maken, maar ook hij kreeg de bal er niet in. Korte tijd later wist Gentner Stuttgart alsnog op 4-0 te zetten. Ruim een kwartier voor tijd vergrootte Niedermaier de zorgen van Werder Bremen door ook een doelpunt te scoren. Boka bracht kort voor tijd de 6-0 eindstand op het scorebord. Door dit resultaat verlaat Stuttgart de onderste regionen van de Bundesliga.

Huntelaar trefzeker voor Schalke 04

Schalke 04 heeft afgelopen weekend de broodnodige drie punten gepakt in het duel met FC Sankt Pauli. In eigen huis won de ploeg uit Gelsenkirchen met 3-0. Door dit resultaat komt voor Schalke 04 langzamerhand de aansluiting met de subtop weer in beeld.

Alle doelpunten van Schalke 04 kwamen van de voet van een oud-speler van Real Madrid. Na een kwartier spelen bracht Raúl Gonzalez zijn ploeg op voorsprong. Kort na rust wist ook Klaas-Jan Huntelaar te scoren en bracht Schalke 04 daarmee op een veilige 2-0 voorsprong. Tien minuten voor tijd wist Raúl zijn tweede doelpunt van de wedstrijd te scoren en zette daarmee de 3-0 eindstand op het scorebord.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Schalke 04 FC Sankt Pauli 3-0
Eintracht Frankfurt VfL Wolfsburg 3-1
SC Freiburg FSV Mainz 05 1-0
Hamburger SV 1899 Hoffenheim 2-1
M'gladbach Bayern München 3-3
1. FC Nürnberg 1. FC Köln 3-1
Hannover 96 Borussia Dortmund 0-4
Bayer Leverkusen FC Kaiserslautern 3-1
VfB Stuttgart Werder Bremen 6-0


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund 11 9 1 1 28 27-7
2 FSV Mainz 05 11 8 0 3 24 19-11
3 Bayer Leverkusen 11 6 3 2 21 22-16
4 Eintracht Frankfurt 11 6 1 4 19 20-11
5 1899 Hoffenheim 11 5 3 3 18 22-15
6 1. FC Nürnberg 11 5 3 3 18 17-15
7 Hamburger SV 11 5 3 3 18 17-15
8 SC Freiburg 11 6 0 5 18 17-18
9 Bayern München 11 4 4 3 16 15-13
10 Hannover 96 11 5 1 5 16 13-20
11 Werder Bremen 11 4 2 5 14 19-27
12 VfL Wolfsburg 11 4 1 6 13 18-19
13 FC Sankt Pauli 11 4 1 6 13 12-18
14 VfB Stuttgart 11 3 1 7 10 22-19
15 FC Kaiserslautern 11 3 1 7 10 14-21
16 Schalke 04 11 2 3 6 9 13-17
17 1. FC Köln 11 2 2 7 8 13-22
18 M'gladbach 11 1 4 6 7 17-33

Benieuwd naar meer statistieken over de Duitse Bundesliga? Klik hier!

Van Dop camoufleert spreekkoren met muziekbandje

De aanhang van FC Utrecht heeft zich vanmiddag in het duel met PSV (1-2) van zijn slechte kant laten zien. De spreekkoren werden door Jan Willem van Dop met een ingenieus idee gecamoufleerd.

Scheidsrechter Jan Wegereef gaf PSV in de tweede helft een penalty, nadat Jacob Lensky Ola Toivonen in de zestien had neergehaald. Lensky kreeg rood, waarna Balazs Dzsudzsák het duel besliste. De leidsman was na de 0-2 de gewezen boeman.

De aanhang van Utrecht liet zich van zijn slechte kant zien door Wegereef onheus te bejegenen. Om die liederen te camoufleren werd door de stadionspeaker minutenlang muziek gedraaid. De muziek kon weggedraaid worden toen Demouge de 1-2 maakte.

Jan Willem van Dop, algemeen directeur van Utrecht, gaf opdracht voor de opvallende actie om een bandje te draaien. "Het is een middel", aldus Van Dop na afloop. "Het staat nergens dat je het niet mag doen. Of het een eigen idee was? Ja."

Turnster Rijken wint twee keer goud bij Wereldbeker

Turnster Marlies Rijken heeft bij Wereldbekerwedstrijden in het Kroatische Osijek twee keer goud gewonnen. Ze was de sterkste op de onderdelen vloer en balk.

Op de vloer bleef ze met een score 13,250 de Kroatische Tina Erceg (13,075) en de Tsjechische Jana Sikulova (12,850) voor. Op de balk behaalde ze een score van 14,050. Daarmee bleef de turnster van Pro Patria de Poolse Paula Plichta (13,625) en de Tsjechische Jana Sikulova (12,925) ruim voor.

Groot protest in Zuid-Korea tegen G20-top

Duizenden mensen zijn zondag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul bijeengekomen om te protesteren tegen een top van de G20 die komende week plaatsvindt. Een deel van de demonstranten probeerde door de stad te marcheren, maar werd door de oproerpolitie tegengehouden met pepperspray.

De demonstranten zijn tegen globalisering en volgens hen is de G20-top niet gericht op het creëren van banen en het beschermen van sociale programma's en worden bezuinigingen op de sociale voorzieningen doorgedrukt. De actievoerders hebben gezegd tot donderdag, de dag waarop de top begint, elke dag de straat op te gaan.

De G20, de club van grootste economieën ter wereld, werd opgericht in 1990 en is van steeds groter belang. De G20 probeert de wereldeconomie te stabiliseren en het financiële systeem te verbeteren, om te voorkomen dat er opnieuw een wereldwijde financiële crisis ontstaat, zoals in 2008.


Protesten tegen G20 (Foto: Novum)

De Jong: "Prioriteit bij natuurijs"

Bob de Jong won vandaag op indrukwekkende wijze de tien kilometer op de Nederlandse kampioenschappen per afstand. Toch zal hij zich dit seizoen niet alleen op de langebaan richten.

De Jong traint dit seizoen mee met de marathonrijders van de BAM ploeg, die dit weekend de vijf en tien kilometer domineerden. "Ik wil dit seizoen heel hard op een 400 meterbaan schaatsen. Maar zodra het gaat vriezen, mag die baan best wat langer worden. Ook al is er dan een WK, dan rijd ik op natuurijs," aldus de Jong.

Bob de Vries, ploeggenoot van De Jong, werd afgelopen vrijdag al kampioen op de vijf kilometer en werd vandaag op de tien kilometer tweede. "Het valt dit weekeinde allemaal op zijn plaats voor ons", reageerde De Vries. "Maar eerlijk gezegd overtreft dit wel onze verwachtingen. Het hele podium is weer groen, maar nu wel een andere tint groen dan dat van TVM."

Dat hij vandaag op tien kilometer werd geklopt door De Jong kon zijn humeur niet verpesten. "Ik rijd hier een dik persoonlijk record, dus ik ben heel tevreden”, sprak De Vries. "Bob schaatste de afgelopen tijd al heel sterk, dus ik had dit zien aankomen. Hij is de verdiende winnaar."

Azerbeidzjanen kiezen nieuw parlement

De Azerbeidzjaanse bevolking is zondag naar de stembus gegaan om een nieuw parlement te kiezen. Het land is op dit moment stevig in de greep van president Ilham Alijev en zijn partij.

Aan de verkiezingen voor het parlement, dat bestaat uit slechts een kamer, deden bijna zevenhonderd kandidaten mee. Er zijn 125 zetels beschikbaar. De helft van de kandidaten was onafhankelijk, maar de strijd ging voornamelijk tussen de partij van Alijev, de YAP, en oppositiepartij Musavat.

Het hoofd van de centrale kiescommissie van het land zei eerder zondag te hopen dat de verkiezingen transparant en democratisch verlopen. De leider van de belangrijkste oppositiepartij, Musavat, betwijfelde echter of het tellen van de stemmen eerlijk zal verlopen.

Oppositiepartijen beklaagden zich zondag over het feit dat hun waarnemers de toegang tot een aantal stembureaus werd ontzegd. Isa Qambar, de leider van Musavat, zei dinsdag een demonstratie te willen organiseren.

Na de vorige parlementsverkiezingen, vijf jaar geleden, gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen grootschalige fraude die plaats zou hebben gevonden. Recente demonstraties van de oppositiepartijen trokken echter slechts een handvol mensen. Het is dan ook nog maar de vraag of er veel mensen op de demonstratie van dinsdag af zullen komen.

De eerste uitslagen worden maandag verwacht.


Verkiezingen in Azerbeidzjan (Foto: Novum)

Gebremariam wint marathon van New York

Gebre Gebremariam heeft de marathon van New York op zijn naam geschreven. Voor de Ethiopische atleet was het de eerste marathon die hij liep.

Aanvankelijk was er een grote kopgroep. Op ongeveer tien kilometer van de streep kwam Gebremariam samen met de Keniaan Emanuel Mutai, de vice-wereldkampioen, aan kop. In de finale liep Gebremariam vervolgens weg en kwam in een tijd van 2.08,14 over de meet. Mutai liep 2.09,51. Wereldrecordhouder Haile Gebrselassie viel na 25 kilometer uit.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Keniaanse Edna Kiplagat. Kiplagat kwam in een tijd van 2.28,20 over de finish.

Uitslag Liverpool - Chelsea

Liverpool heeft vandaag met 2-0 van Chelsea gewonnen. Fernando Torres was tweemaal trefzeker voor de thuisploeg. Liverpool steeg door de overwinning naar de negende plaats, terwijl koploper Chelsea de concurrentie ziet naderen.

De intenties waren in het begin van de wedstrijd duidelijk. Chelsea zocht direct naar de openingstreffer. De ploeg van trainer Ancelotti kreeg na twaalf minuten achter een tegendoelpunt te verwerken. Na een fraaie voorzet van Kuyt, zette Torres zijn ploeg Liverpool op 1-0.

Kort voor rust werd de marge uitgebreid. Op aangeven van Raúl Meireles scoorde Torres prachtig vanaf de rand van de zestien zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. In de tweede helft probeerde Chelsea de aanslutingstreffer te scoren, maar de hechte verdediging van Liverpool hield de boel netjes dicht.

Door de overwinning stegen The Reds een flink aantal plaatsen. De ploeg van trainer Hodgson staat nu op de negende plaats. Ondanks de nederlaag blijven The Blues lijstaanvoerder. Het gat met nummer twee Manchester United slonk wel naar twee punten.

Miley wederom vrijgezel

Miley Cyrus is wederom vrijgezel. De ster uit Hannah Montana heeft alweer Liam Hemsworth verlaten. Enkele maanden geleden waren de twee tortelduifjes ook al uit elkaar gegaan.

Ook haar ouders Billy Ray Cyrus en Tish Cyrus zitten op dit moment midden in een scheiding, na een huwelijk van zeventien jaar. Miley, die 23 november achttien jaar wordt, had vorig jaar nog met Liam de film The Last Song opgenomen. De reden van de breuk is nog niet echt duidelijk, een vriend van Liam vertelt het volgende aan de website People.com: "Er was geen ruzie. Het was gewoon opeens uit. Ze waren ervoor al goede vrienden, dat zullen ze in de toekomst ook blijven."

Op dit moment zit Miley in Madrid voor de MTV European Music Awards vanavond.

Miley Cyrus weer vrijgezel (Foto: Novum)

Malmö FF kampioen van Zweden

Malmö FF heeft vandaag het Zweedse landskampioenschap weten te pakken. Na de voorlaatste speelronde stond de ploeg nog op gelijke hoogte met Helsingborgs FF. Zij speelden echter gelijk en Malmö FF, waar Rick Kruys onder contract staat, wist vandaag te winnen.

Malmö won in eigen huis met 2-0 van promovendus Mjällby. De wedstrijd werd vooraf als lastig bestempeld, aangezien de eerdere ontmoeting in een 4-1-overwinning eindigde voor Mjällby. Onze landgenoot Moestafa El Kabir wist destijds maar liefst viermaal te scoren. De Nederlander wist dit kunstje vandaag niet te herhalen en blijft daardoor op tien competitiedoelpunten staan.

Helsingsborg kwam tegen Kalmar FF niet verder dan 0-0 en daardoor werd de landstitel voor Malmö een feit. De ploeg volgt AIK Solna op als kampioen van Zweden. AIK wist dit jaar ternauwernood degradatie te ontlopen. Åtvidaberg en Brommapojkarna moeten volgend seizoen wel een stapje terugnemen. Zij eindigden op de vijftiende en zestiende plaats en degraderen daardoor rechtstreeks. Nummer veertien Gefle IF moet via de play-offs degradatie zien af te wenden.

Van der Haar Europees kampioen veldrijden

Lars van der Haar heeft bij het Europees kampioenschap veldrijden voor een dubbelslag voor Nederland gezorgd. Nadat eerder Daphny van den Brand de titel won bij de vrouwen, was Van der Haar vanmiddag de sterkste bij de beloftenwedstrijd.

Hij versloeg Elia Silvestri in een sprint met zijn tweeën. De derde plaats was voor de Belg Joeri Adams, een ploeggenoot van Van der Haar bij het Rabobank Offroad Team. Met Emiel Dolfsma (vijfde) en Tijmen Eising (zesde) eindigden nog twee Nederlanders in de top tien.

[F1] Uitslag Grand Prix van Brazilië

Sebastian Vettel heeft de Formule 1 Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. De Red Bull-rijder bleef op Interlagos teamgenoot Mark Webber en kampioenschapsleider Fernando Alonso voor. Door dit resultaat wist Red Bull het constructeurskampioenschap te winnen.

Nico Hülkenberg begon verrassend vanaf poleposition. De Williams-coureur bleef gisteren in de kwalificatie op een opdrogende baan in São Paulo Red Bull-rijders Sebastian Vettel en Mark Webber voor. Daarachter startten Lewis Hamilton en Fernando Alonso als vierde en vijfde.

De beste start was voor Sebastian Vettel die meteen de leiding van Hülkenberg overnam. Webber pakte enkele bochten later nog een plaats van de jonge Duitser af, terwijl Renault-rijder Vitaly Petrov een foutje maakte en na één ronde 23e lag. Alonso probeerde Hamilton in te halen na de eerste ronde, maar de Brit sloeg terug. In bocht vier maakte de McLaren-rijder een foutje, waardoor Alonso alsnog de vierde stek pakte.

Robert Kubica nam de zesde plaats van Rubens Barrichello over, terwijl verder naar achteren Jenson Button en Michael Schumacher streden om plaats negen. Hispania-rijder Christian Klien kwam door een elektrisch probleem in de motor pas enkele ronden later de baan op.

Alonso voerde de druk op Hülkenberg op, maar de jonge Duitser hield in het eerste gedeelte van de race stand. De Red Bulls profiteerden van het gevecht om plaats drie en reden meer dan een seconde per ronde weg bij de rest van het veld. In de zevende ronde was het wel raak voor Alonso die goed uit de derde bocht kwam en de Ferrari naast de Williams zette. In de volgende bocht was de Spanjaard de Duitser die de deur openhield voorbij.

Hamilton klaagde op de boordradio over een gebrek aan grip, maar toch plaatste hij een aanval op Hülkenberg, maar de Duitser ging op het rechte stuk later op de rem en behield de vierde plaats. De eerste stopper was McLaren-rijder Jenson Button die uit de trein achter Hülkenberg werd gehaald om zo later in de race te kunnen winnen. Massa volgde een ronde later, maar Button haalde de Braziliaan in.

De stops zorgden ervoor dat meer rijders naar binnen kwamen. Bij Williams ging het mis rechtsachter bij Rubens Barrichello, waardoor de Braziliaan veel tijd verloor. Massa moest vanwege een los rechtervoorwiel voor de tweede keer naar binnen en verloor veel tijd. Hülkenberg kwam na vijftien ronden samen met Kubica naar binnen, terwijl Hamilton zich leek te bedenken en doorreed. Voor Button pakten de stops goed uit, want hij haalde zo onder meer Hülkenberg en Kubica in.

Na ruim twintig ronden lag Vettel eerste, voor Webber, Alonso, Nico Rosberg, Kamui Kobayashi en de McLarens van Hamilton en Button. Deze beiden waren al gestopt, terwijl de top vijf nog naar binnen moest. Omdat Hamilton de snelste ronden neerzette reageerde Ferrari na 24 ronden door Alonso binnen te halen voor het harde rubber. Beide Red Bulls volgden snel, maar veranderingen in de top drie vonden niet plaats. Hamilton lag na 27 ronden vierde, voor de nog niet gestopte Kobayashi en Button.

Halverwege de race bleken de Red Bulls van Vettel en Webber dominant. Alonso kon slechts genoegen nemen met plaats drie op meer dan tien seconden afstand. Veel verder naar achteren wist Massa langzaam maar zeker naar voren te rijden. De Braziliaan werkte zich van achteraan op naar plaats zestien en ging op jacht naar meer. De vijftiende plaats kreeg hij cadeau doordat Barrichello zijn voorband stuk reed op de voorvleugel van Jaime Alguersuari.

Webber voerde de druk op Vettel op door snelle rondetijden te rijden. Beide Red Bulls reden na 46 van de 71 ronden af op een batterij auto's die vanaf plaats negen van Adrian Sutil tot en met plaats zestien van Massa voerde. Met nog 20 ronden te gaan ging Vitantonio Liuzzi wijd in bocht twee en parkeerde zijn Force India in de muur. Omdat deze bolide op een gevaarlijke plaats stond kwam de safety car naar buiten. Een aantal rijders, waaronder Hamilton maakten hiervan gebruik door te pitten en nieuwe banden te halen.

Vettel ging aan de leiding, voor Webber, Alonso, Hamilton, Button, Schumacher en Rosberg. De andere rijders vanaf plaats acht van Hülkenberg reden op een ronde achterstand. Na 55 ronden kwam de safety car naar binnen en ging Vettel er als een haas vandoor, terwijl Webber, Alonso, Hamilton en Button zich door het verkeer naar voren moesten rijden. Massa wist enkele plaatsen te winnen, maar de Braziliaan raakte bij bocht vier bij het inhalen de Toro Rosso van Buemi voor plaats twaalf, ging wijd en kon overnieuw beginnen.

Het gevecht om het tiende punt ging tussen Alguersuari en Kamui Kobayashi, waarbij de Japanner won. Vooraan hadden de Red Bulls een ruime voorsprong, maar Alonso voerde de druk op door met nog vijf ronden te gaan een halve seconde per ronde sneller te zijn. Daarachter was Hamilton nog sneller, maar de Brit lag te ver weg.

Na 71 ronden kwam Sebastian Vettel als eerste over de streep, voor Webber en Alonso. Hamilton pakte de vierde plaats voor Button, Rosberg, Schumacher, Hülkenberg, Kubica en Kobayashi. Hierdoor werd Red Bull constructeurskampioen en doen er nog vier rijders mee in Abu Dhabi voor het kampioenschap.

Uitslag race Brazilië

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 1:33:11.803
2 Mark Webber Red Bull Racing +4.243
3 Fernando Alonso Ferrari +6.807
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +14.634
5 Jenson Button McLaren-Mercedes +15.593
6 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +35.320
7 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +43.456
8 Nico Hülkenberg Williams +1 Ronde
9 Robert Kubica Renault +1 Ronde
10 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
11 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
12 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
14 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
15 Felipe Massa Ferrari +1 Ronde
16 Vitaly Petrov Renault +1 Ronde
17 Nick Heidfeld Sauber +2 Ronden
18 Heikki Kovalainen Lotus F1 +2 Ronden
19 Jarno Trulli Lotus F1 +2 Ronden
20 Timo Glock Virgin Racing +2 Ronden
21 Bruno Senna HRT F1 Team +2 Ronden
22 Christian Klien HRT F1 Team +6 Ronden
DNF Lucas Di Grassi Virgin Racing +9 Ronden
DNF Vitantonio Liuzzi Force India F1 +22 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 246
2 Mark Webber Red Bull Racing 238
3 Sebastian Vettel Red Bull Racing 231
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 222
5 Jenson Button McLaren-Mercedes 199
6 Felipe Massa Ferrari 143
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 130
8 Robert Kubica Renault 126
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 72
10 Adrian Sutil Force India F1 47
11 Rubens Barrichello Williams 47
12 Kamui Kobayashi Sauber 32
13 Nico Hülkenberg Williams 22
14 Vitantonio Liuzzi Force India F1 21
15 Vitaly Petrov Renault 19
16 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 8
17 Pedro de la Rosa Sauber 6
18 Nick Heidfeld Sauber 6
19 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 3
20 Heikki Kovalainen Lotus F1 0
21 Jarno Trulli Lotus F1 0
22 Bruno Senna HRT F1 Team 0
23 Lucas Di Grassi Virgin Racing 0
24 Karun Chandhok HRT F1 Team 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Sakon Yamamoto HRT F1 Team 0
27 Christian Klien HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull Racing 469
2 McLaren-Mercedes 421
3 Ferrari 389
4 Mercedes Grand Prix 202
5 Renault 145
6 Williams 69
7 Force India F1 68
8 Sauber 44
9 Scuderia Toro Rosso 11
10 Lotus F1 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0

F. Schleck winnaar Amstel Curaçao Race

De Amstel Curaçao Race is gewonnen door de Luxemburger Fränk Schleck. De renner van Saxo Bank, die volgend seizoen een team start met zijn broertje Andy, versloeg op het eiland de Italiaan Alessandro Petacchi en de Nederlands kampioen Niki Terpstra.

De race was door hevige regenval ingekort tot een uur koersen. Het criterium was eerder door de regenval verplaatst van de zaterdag naar de zondag.

[Upd] Beth Holloway ontmoet Joran

Vanavond pas op tv bij SBS, nu al online dankzij CBS: de ontmoeting tussen Beth Holloway en Joran van der Sloot in de Peruaanse Castro Castro-gevangenis.

Peter R. de Vries mocht van de gevangenisdirecteur een verborgencamera-actie houden waarbij Joran werd geconfronteerd met Beth Holloway, de moeder van Natalee Holloway. Joran wordt er van verdacht haar te hebben vermoord. De ontmoeting leidt overigens niet tot een nieuwe wending in de zaak. Natalee is nog steeds niet boven water.

Update 18.30 uur
De player werkte niet bij iedereen, maar de 6 minuten durende samenvatting staat nu ook heel handig op YouTube. Wie de versie met Peter R. de Vries als hoofdrolspeler wil zien kan vanavond terecht op SBS6 vanaf 21.30 uur.

Versla het kwade ei in de Flipnote-competitie

Nintendo heeft de Flipnote Monsters Competition opgestart. In de competitie werkt Nintendo samen met de illustrator Andrew Rae, lid van de Peepshow Collective in Engeland. De competitie is exclusief voor mensen met een DSi of DSi XL en je zal het gratis programma Flipnote moeten gebruiken om mee te doen.

Flipnote is een gratis teken/animatie programma dat op de DSi te vinden is. Rae heeft met het programma Flipnote een karakter gemaakt, Bad Egg, en jij als deelnemer moet een monster maken dat Bad Egg kan verslaan. Bad Egg is niet zomaar een eitje van want hij heeft een superkracht waar zijn schaal breekt en een hagedis tevoorschijn komt. De hagedis is nog krachtiger en heeft meer bereik maar gelukkig heeft Bad Egg ook een zwak punt. Voordat Bad Egg zijn superkracht kan gebruiken zal hij een korte periode stil moeten zitten.

Andrew Rae zal uit alle inzendingen vier monsters kiezen en die tegenelkaar laten opnemen. De uiteindelijke winnaar mag het opnemen tegen Bad Egg in een éénmalig animatie-filmpje van 90 seconden dat gemaakt is door Andrew Rae. De competitie stopt op 21 november en de winnaars zullen vlak voor kerst bekend gemaakt worden.

Om mee te doen zal je zelf een monster moeten tekenen, als je wilt kan je animaties toevoegen maar dit is niet verplicht. Ben je benieuwd en wil je weten hoe je mee kan doen en je monster kan uploaden? Bekijk dan alle regels hier en bekijk hieronder nog een filmpje over hoe Badd Egg tot stand is gekomen.

Ferrer door toernooiwinst dichtbij World Tour Finals

David Ferrer heeft het ATP-toernooi van Valencia gewonnen. De Spanjaard versloeg in de finale zijn landgenoot Marcel Granollers met 7-5 en 6-3. Het is de negende toernooizege van Ferrer, die eerder in 2008 de sterkste was in Valencia.

Door zijn winstpartij is Ferrer bijna zeker van een plaats bij de ATP World Tour Finals in Londen. Hij staat nu zevende op de wereldranglijst en kan alleen de World Tour Finals nog mislopen als zowel Andy Roddick als Fernando Verdasco hem komende week passeren op de wereldranglijst.

'Roethof net een koloniale pooier'

Journalist en opiniemaker Peter Breedveld heeft hard uitgehaald naar de werkwijze van documentairemaker Mildred Roethof. Zij kwam afgelopen week in het nieuws na een felle discussie in De Wereld Draait Door (DWDD) met vier Amsterdamse meisjes die lijdend voorwerp zijn in Roethofs zondag uitgezonden docu 'Rauw en puur'.

In de uitzending wordt de 'losgeslagen levensstijl' van de tienermeiden ten toon gesteld. De vier meisjes waren het duidelijk niet eens met het uiteindelijke resultaat van Roethof. Volgens hen zijn ze onder valse voorwendselen misbruikt door de tv-maakster, en zendt zij alleen de negatieve beelden uit. Roefhof zegt daarentegen juist veel om de meisjes te geven.

Breeveld: "Roethof gaat te werk volgens een vast procedé: ze wint het vertrouwen van een groep jongeren met wat geveinsde belangstelling voor hun rap-ambities, zet de camera erop en laat uiteindelijk alleen de stoere praatjes van de dames en heren in haar docu zien."

"In haar eerdere docu Sex Sells resulteerde dat in een hysterisch pamflet over liefdeloze Breezer-seks in de kelderbox en in de aflevering van haar docuserie Rauw en puur zien de door haar gefilmde jongeren zich eveneens ongenadig te kijk gezet. Blaxploitation op z'n Hollands"
, bekritiseert de opiniemaker.

"Roethof geeft geen ruk om die meisjes, ze exploiteert ze als een koloniale pooier en als ze klaar met ze is, gooit ze ze weg als een uitgeperste citroen", zo vervolgt Breedveld. De journalist roept op tot een beroepsverbod voor Roethof. Breeveld adviseert jongeren dan ook om nooit aan toekomstige documentaires van haar mee te werken.

Lees hier het hele commentaar van Peter Breedveld op Mildred Roethof.


'Documaker Mildred Roethof net een koloniale pooier die meisjes exploiteert'

[NK] De Jong klasse apart op 10km

Bob de Jong heeft bij het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen de 10.000 meter bij de mannen gewonnen. De Jong was met een tijd van 12.59,95 een klasse apart. De Jong is de opvolger van Sven Kramer die de afgelopen drie jaar de titel won.

Bob de Vries, die afgelopen vrijdag de Nederlandse titel op de 5.000 meter pakte, werd in 13.08,13 tweede. Het brons ging naar Jorrit Bergsma die in een tijd van 13.11,54 over de finish kwam.  Wouter Olde Heuvel viel met zijn achtste plaats wat tegen. Jan Blokhuijsen (13.26,07) en Mark Ooijervaar (13.40,60) werden allebei gediskwalificeerd omdat ze met hun schaatsen over de lijn kwamen.


Uitslag 10.000 meter, mannen:

# Naam schaatser Tijd
1 Bob de Jong
12.59,95
2 Bob de Vries 13.08,13
3 Jorrit Bergsma 13.11,54
4 Arjen van der Kieft 13.19,51
5 Ted-Jan Bloemen 13.20,22
6 Robert Bovenhuis 13.20,80
7 Willem Hut 13.23,69
8 Wouter Olde Heuvel 13.28,37

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vanmiddag stond de twaalfde speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. Koploper FC Oss liet een steek vallen op bezoek bij Quick '20. De achtervolgers De Treffers, dat thuis won in de topper tegen Argon, en JVC Cuijk, ruim te sterk voor VVSB, profiteerden. Daardoor is de spanning weer helemaal terug.

Onderin deden Haaglandia en Gemert goede zaken. Zondagkampioen Gemert won bij Baronie, dat steeds verder wegzakt op de ranglijst. Troosteloos laatste blijft Dijkse Boys, dat ook vandaag weer een dikke nederlaag moest slikken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
AFC Hollandia 0-3
Baronie Gemert 0-1
Dijkse Boys EVV 1-4
Haaglandia / Sir Winston FC Lienden 3-2
FC Hilversum Achilles '29 2-2
JVC Cuijk VVSB 4-0
Quick '20 FC Oss 2-2
De Treffers Argon 1-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 12 8 3 1 27 20 - 10
2 De Treffers 12 7 3 2 24 20 - 13
3 JVC Cuijk 12 7 2 3 23 25 - 14
4 Hollandia 12 6 2 4 20 14 - 9
5 Argon 12 6 2 4 20 11 - 12
6 Achilles '29 12 5 4 3 19 20 - 10
7 AFC 12 5 3 4 18 24 - 21
8 EVV 12 5 2 5 17 15 - 14
9 Quick '20 12 4 3 5 15 17 - 15
10 VVSB 12 4 3 5 15 15 - 17
11 FC Lienden 12 5 0 7 15 22 - 26
12 Haaglandia / W. 12 3 4 5 13 14 - 18
13 Gemert 12 3 2 7 11 9 - 15
14 Baronie 12 3 2 7 11 13 - 22
15 FC Hilversum 11 2 4 5 10 10 - 15
16 Dijkse Boys 11 2 1 8 7 9 - 27

Federer winnaar van ATP-toernooi Basel

Roger Federer heeft voor de vierde keer in zijn carriere het ATP-toernooi van Basel gewonnen. De Zwitser was in eigen land in de finale te sterk voor Novak Djokovic, 6-4, 3-6 en 6-1.

Beide tennissers hadden aan één break genoeg om een set binnen te halen, waardoor de derde set beslissend werd. Djokovic, tweede van de plaatsingslijst, liet het in die set afweten en zag Federer twee keer door zijn service heen gaan. Het is voor Federer het negende toernooi dat hij minstens voor de vierde keer wint.

Krakers verstoren Buitenhof-uitzending

Het live discussie- en interviewprogramma Buitenhof is zondagmiddag twee maal verstoord door actievoerende krakers. Eerst werden interviewster Clairy Polak en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan overvallen door een spandoek op het raam, en vervolgens begon een man uit het publiek zich te roeren in de discussie met de burgemeester.

"U kunt weggaan of uw mond houden", aldus Clairy tegen de brutale man uit het publiek. De man nam het op voor kunstenaars die volgens hem zomaar op straat worden gegooid door het beleid van Van der Laan. De Amsterdamse burgemeester kon in eerste instantie wel lachen om het spandoek.

Bekijk hier de hele Buitenhof-uitzending van zondag.


Krakers verstoren live Buitenhof-uitzending in Amsterdam

Uitslagen Eredivisie speelronde 13

Dit weekend werd in de Eredivisie de dertiende speelronde afgewerkt. Ajax raakte verder achterop bij de koplopers door thuis met 0-1 van ADO Den Haag te verliezen. Willem II werd door VVV-Venlo nog dieper in de problemen gebracht, de nummer zeventien versloeg de nummer achttien met 1-4.

FC Groningen stond gisteravond al na twee minuten op achterstand, in eigen huis tegen NAC Breda. Granqvist verschalkte bij een corner van NAC zijn eigen doelman waardoor NAC op 0-1 kwam. In de zeventiende minuut scoorde Granqvist weer, ditmaal wel in het goede doel. Vanaf elf meter wist hij Ten Rouwelaar te passeren. Vlak vor rust kreeg Groningen wederom een penalty, en het was weer Granqvist die de bal binnenschoot: 2-1. In de tweede helft ging NAC op zoek naar de gelijkmaker, maar vond die niet.

sc Heerenveen stond gisteravond met de rust met 2-0 voor tegen Heracles Almelo, door een doelpunt van Breuer en een benutte penalty van Beerens. In de 70e minuut hervond Heracles de aansluiting nadat Overtoom de bal vanaf elf meter binnenschoot: 2-1. Zes minuten later zorgde Everton voor de gelijkmaker, zijn kopbal werd nog gered maar uit de rebound schoot hij toch raak: 2-2. In de 94e minuut zette Heerenveen nog een aanval op, Narsingh legde de bal breed op Dost, waarna Maertens met de onderschepping van die voorzet de bal in zijn eigen doel schiet: 3 -2 winst voor sc Heerenveen.

ADO Den Haag heeft in Amsterdam Ajax met 0-1 weten te verslaan. Ajax zat geen moment in de wedstrijd en speelde slap en ongeconcentreerd. Verhoek wist kort voor rust te profiteren en scoorde in de kruising: 0-1. Ook na rust had ADO het betere van het spel en zorgde de bezoekers ervoor dat het spel van Ajax hevig ontregeld werd. ADO speelde de wedstrijd professioneel uit en kon zo voor het eerst sinds 1986 Amsterdam verlaten met drie punten op zak.

De Wedstrijd van de Week was die tussen Willem II en VVV-Venlo, een verslag van die wedstrijd lees je hier.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
Ajax ADO Den Haag 0-1
Feyenoord Roda JC Kerkrade 1-1
Vitesse AZ 1-1
FC Utrecht PSV 1-2
FC Groningen NAC Breda 2-1
De Graafschap NEC 1-4
FC Twente Excelsior 2-1
SC Heerenveen Heracles Almelo 3-2
Willem II VVV-Venlo 1-4

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Twente 13 9 4 0 31 25 - 9
2 PSV 13 9 3 1 30 39 - 10
3 Ajax 13 8 3 2 27 33 - 14
4 FC Groningen 13 8 3 2 27 27 - 17
5 Roda JC 13 6 6 1 24 23 - 16
6 AZ 13 6 4 3 22 17 - 13
7 ADO Den Haag 13 6 3 4 21 23 - 23
8 FC Utrecht 13 6 1 6 19 21 - 19
9 SC Heerenveen 13 5 4 4 19 20 - 18
10 NEC 13 5 3 5 18 24 - 22
11 NAC Breda 13 5 2 6 16 16 - 19
12 De Graafschap 13 3 4 6 13 16 - 29
13 Heracles Almelo 13 3 3 7 12 21 - 24
14 Feyenoord 13 3 3 7 12 17 - 27
15 Excelsior 13 3 2 8 11 15 - 25
16 Vitesse 13 2 4 7 10 11 - 25
17 VVV-Venlo 13 3 0 10 9 14 - 26
18 Willem II 13 0 2 11 2 12 - 38

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Schaatsbond KNSB wil teamsprint promoten

De Nederlandse schaatsbond wil een nieuw onderdeel aan het schaatsprogramma toevoegen. De KNSB hoopt de internationale bond ISU ervan te overtuigen om ook de teamsprint in het wereldbekerprogramma op te nemen. Bij de teamsprint bestaat een ploeg uit drie sprinters, die drie ronden afleggen. Na elke omloop valt één rijder af.

De schaatsbond wil bij de wereldbekerfinale, in maart in Heerenveen, een demonstratie van dit onderdeel geven. Daarbij zullen overigens niet de beste schaatsers worden ingezet, omdat deze zich zullen concentreren op de WB-finales. De ploegachtervolging begon aanvankelijk ook als bijnummer van een wereldbekerevenement, maar werd al snel gepromoveerd tot olympisch nummer.

[Upd] Pakketje op Overvecht niet gevaarlijk

Het treinverkeer van en naar station Utrecht Overvecht is zondagmiddag stilgelegd na de vondst van een verdacht pakketje. Een trein is ontruimd, laat een politiewoordvoerder weten.

Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. Spoorbeheerder Prorail verwacht dat de dienstregeling rond 16.30 uur weer normaal is.

Update 16:42 uur

Het verdachte pakketje dat zondag in een trein bij station Utrecht Overvecht is gevonden, blijkt niets gevaarlijks te bevatten. Alle reizigers konden na ongeveer een half uur weer terug de trein in en hun weg vervolgen, zo liet de politie weten.

Het treinverkeer tussen Utrecht Centraal, Amersfoort, Baarn en Hilversum werd rond 14.00 uur korte tijd stilgelegd, na de vondst van het pakketje.

Ruim honderd krakers bij Haagse demonstratie

In Den Haag hebben zich zondagmiddag tussen de 120 en 140 krakers verzameld voor een demonstratie door het centrum. De groep maakt een 'omtrekkende beweging', zodat het winkelend publiek niet te veel wordt gestoord. "De sfeer is wat ons betreft prima", zegt een politiewoordvoerder.

De demonstratie, die iets na 14.00 uur begon en om 17.00 beëindigd, wordt begeleid door een geluidswagen. De groep hield onder meer halt bij het terrein aan het Buitenom, waar voorheen het kraakpand De Blauwe Aanslag stond. Daar hadden veertig krakers zaterdag een tentenkamp opgeslagen, maar dat werd op verzoek van de politie ontmanteld.

De krakers voeren dit hele weekeinde actie tegen het kraakverbod dat sinds 1 oktober van kracht is. Ze zijn ook boos omdat de bouw van appartementen op het terrein van De Blauwe Aanslag nog steeds niet is begonnen. Het voormalig belastingkantoor werd in 2003 gesloopt.

De demonstranten noemen kraken 'pure noodzaak'. "Kraken is een bevochten recht om asociaal woonbeleid en leegstand tegen gaan."

Fini roept Berlusconi op af te treden

Parlementsvoorzitter Gianfranco Fini heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zondag opgeroepen om af te treden. Hij deed dit in de stad Perugia tijdens een bijeenkomst van zijn nieuwe partij Toekomst en Vrijheid.

Berlusconi is voortdurend in opspraak. Vorige week nog bleek dat de premier had gelogen tegen de politie. Berlusconi kreeg zo een minderjarig meisje vrij dat een seksfeest had bezocht waar ook hij aanwezig was. Deze week trok hij internationaal de aandacht door in een reactie op dat schandaal te zeggen dat het beter is 'om mooie meisjes leuk te vinden dan om homoseksueel te zijn'.

Fini is medeoprichter van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid. De twee raakten echter gebrouilleerd, waarna Fini zijn eigen partij oprichtte. Hij wil met het ontslag van Berlusconi de weg vrijmaken voor de formatie van een centrumrechts kabinet met een nieuw programma.

Het Italiaanse persbureau Ansa meldde kort na Fini's oproep dat de 74-jarige premier 'geen intentie heeft om op te stappen'. Berlusconi is aan zijn derde periode als premier bezig. Hij bekleedde dat ambt in de jaren 1994-1995, 2001-2006 en van 2008 tot heden.

Iran wil gesprekken over atoomprogramma in Turkije

Iran heeft voorgesteld om gesprekken over het atoomprogramma van het land met de Verenigde Staten en een aantal andere westerse landen plaats te laten vinden in Turkije. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki zondag gezegd.

Volgens Mottaki hebben 'onze vrienden in Turkije' gezegd dat de gesprekken in Turkije kunnen plaatsvinden. Iran hoopt volgens de minister dat er snel overeenstemming wordt bereikt over de agenda en de datum van de gesprekken.

Teheran heeft eerder gezegd bereid te zijn om met de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland ergens na 10 november om de tafel te gaan. Deze landen verdenken Iran ervan het atoomprogramma te gebruiken als dekmantel voor de productie van kernwapens. Iran ontkent dit.


De Iraanse minister van buitenlandse zaken: Manouchehr Mottaki (Foto: Novum)

Mijn eigen vliegtuig...

Gabriel Nderitu had een droom. En zijn droom was om een eigen vliegtuig te bouwen. Na heel veel gegoogled te hebben en overal vandaan onderdelen verzameld te hebben, wordt zijn droom bijna werkelijkheid.

Ik heb nog niet kunnen vinden of het  hem daadwerkelijk gelukt is om zijn vliegtuig de lucht in te krijgen. Hopelijk krijgen wij binnenkort het antwoord daarop. Maar ik vind het nu al een mooi project!

Inbrekers nemen genoegen met tros bananen

Inbrekers die zaterdag een woning in Kerkdriel binnendrongen hadden kennelijk zin in fruit. De buit bestond uit een tros bananen. De bewoners hebben aangifte gedaan.

De bewoners waren even weg tussen 17.40 en 18.40 uur. Toen ze thuiskwamen waren enkele deuren van de woning aan de Marslaan geforceerd.

Eerder op de dag hadden twee onbekende mannen op het erf informatie gevraagd over de verkoop van schapen. Of het duo met de inbraak te maken heeft is niet bekend, meldt de Gelderse politie.

Inter mist Samuel mogelijk tot volgend seizoen

Internazionale moet het de rest van het seizoen mogelijk zonder Walter Samuel stellen. De verdediger hield gisteren aan de wedstrijd tegen Brescia (1-1) een zware knieblessure over. Binnen enkele dagen gaat de 32-jarige Argentijn onder het mes.

De regerend landskampioen en Champions League-winnaar zag in dezelfde wedstrijd ook Wesley Sneijder uitvallen vanwege hoofdpijn, terwijl de Braziliaan Maicon een hamstringblessure opliep. Inter speelt deze maand nog tegen FC Twente in de Champions League.

Uitslagen Eredivisie (07/11/2010)

Om half drie begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Feyenoord

1 - 1

Roda JC

 87' Castaignos
   24' Junker
 
 Gele kaart: Bahia, (Feyenoord), Hadouir, Wielaert, Vormer, Bodor, (Roda JC)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 43.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Dijk
De Vrij
Vlaar
Bahia
De Cler
Biseswar
El Ahmadi
Wijnaldum
v.Haaren
Bruins (Cabral/60)
Castaignos
  Tyton
De Fauw
Wielaert
Kah
Hempte (Addo/64)
Delorge (Bodor/42)
Vormer
Janssen
Sutchuin Djoum
Hadouir (Meulens/80)
Junker



Vitesse

1 - 1

AZ

 90' Aissati
   47' Pellè
 
 Gele kaart: Jenner, Matic, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Kashia
v.d.Struijk
Rajkovic
Büttner (Caldirola/46)
Jenner (Barazite/81)
Pröpper
Aissati
Matic
Stevanovic
Nilsson (Pluim/33)
  Romero
Marcellis
Moisander
Moreno
Klavan
Elm
Wernbloom
Schaars (Viergever/72)
Holman (Sigthorsson/83)
Jonathas (Pellè/36)
Martens


FC Utrecht

1 - 2

PSV

 81' Demouge
   25' Dzsudzsák
 75' Dzsudzsák (pen)
 
 Gele kaart: Nesu, Cornelisse, (FC Utrecht), Pieters, Engelaar, Toivonen, (PSV)
 Rode kaart: Lensky (74) (FC Utrecht), Reis (33) (PSV)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse
Schut
Wuytens
Nesu (Nijholt/72)
Duplan
Silberbauer
Maguire (De Kogel/60)
Lensky
Mertens
v.Wolfswinkel (Demouge/46)
  Isaksson
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Pieters
Afellay (Lens/87)
Toivonen
Engelaar
Bakkal
Reis
Dzsudzsák

 

Sijsling wint Challenger Eckental

Igor Sijsling heeft de Challenger in het Duitse Eckental gewonnen. In de finale versloeg de Nederlander vanmiddag de Belg Ruben Bemelmans met 3-6, 6-2 en 6-3.

Sijsling leek in de finale na een vroege break in de tweede set weinig meer te duchten te hebben van zijn tegenstander. Sijsling won de tweede set met 6-2 en liep in de derde uit naar 4-1. Bemelmans wist echter terug te komen tot 4-3, maar verder kwam de Belg niet. Sijsling brak zijn tegenstander vervolgens en trok de winst op eigen service vervolgens naar zich toe.

Het is voor de tweede maal in zijn loopbaan dat Sijsling een Challenger wint. In 2006 won hij het toernooi in het Russische Saransk.

FOK! presenteert live-topics en nieuwe layout

Vandaag introduceert FOK! haar nieuwe forumlayout met de titel 'New Decade'.

Aan deze layout is bijna een jaar gewerkt en na uitgebreid getest te zijn, eerst door crew en later door ruim 7000 users, is deze nu online gegaan.

New Decade kent diverse functies die we in Nederland nog op geen enkel ander forum zijn tegengekomen (en wereldwijd ook niet terug hebben kunnen vinden op grote fora).

De meest in het oog springende verandering is dat voor ingelogde gebruikers de topics zichzelf nu verversen met nieuwe berichten, wijzigingen etc zonder dat hiervoor een reload nodig is. Datzelfde geldt voor de forum en topiclijsten, active topics en my active topics.  Ook het zelf posten en wijzigen van berichten gebeurt zonder reloads, hoewel dit later waarschijnlijk voorbehouden blijft aan mensen met een premium account. Ook is het mogelijk topiclijsten te sorteren, simpelweg door op hun kolomtitel te klikken.

Naast nieuwe functionaliteit is er ook hard gewerkt aan optimalisering in javascript en jQuery routines, zodat de boel soepel en snel blijft draaien.

Met de nieuwe layout sluit FOK! ook ondersteuning voor IE6 af. Er zullen geen bugfixes gedaan worden, noch zal er worden getest onder de oeroude Microsoft telg. Het forum draait wel onder IE7 en IE8, maar voor een optimale ervaring raden we iedereen aan vooral op een meer recente browser over te stappen, zoals Chrome, Safari, Firefox of Opera, of alvast te upgraden naar de beta van IE9.

Neem eens een kijkje op forum.fok.nl.

Het FOK! devteam.

forumlayout new decade

Enorme zwarte markt voor tonijn

De enorme vraag naar Japanse sushi zorgt voor een zwarte markt in tonijnvlees ter waarde van miljarden euro's. Overheden knijpen een oogje dicht, ondanks de vrees voor uitroeiing van de soort. Dat is de conclusie van een zeven maanden durend onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten dat zondag is gepresenteerd.

Het onderzoek besloeg tien landen, maar vond vooral overtredingen in Frankrijk. De overheid zou daar welwillend samenwerken met vissers, om te knoeien met de officiële vangstcijfers. "Iedereen bedriegt", vertelde de Franse visser Roger Del Ponte.

Tonijn is een ingrediënt van sushi. Het bestand aan blauwvintonijn is de laatste veertig jaar echter met 75 procent afgenomen, waarschuwde de Internationale Commissie voor het Behoud van de Atlantische Tonijn (ICCAT) eerder. De ICCAT vergadert van 17 tot 27 november over strengere visquota.

Iwema verkast naar team Arie Molenaar

Jasper Iwema rijdt komend seizoen in de 125cc-klasse voor het Nederlandse Arie Molenaar Racingteam. Dit werd vandaag bekendgemaakt na afloop van de Grote Prijs op het circuit van Valencia. Iwema ontbrak daar overigens vanwege een schouderblessure.

Vorig jaar sloot de 20-jarige Nederlandse motorcoureur zijn eerste volledige GP-seizoen af met drie WK-punten. Dit jaar, in dienst van CBC Corse Team, pakte hij 34 punten waarmee hij zestiende in de eindstand werd. Zijn zesde plek bij de TT van Assen was zijn beste prestatie.

[MotoGP] Uitslag Grote Prijs van Valencia

De Spaanse motorcoureur Jorge Lorenzo heeft het seizoen in de MotoGP in stijl afgesloten. De wereldkampioen won vanmiddag de Grote Prijs van Valencia.

Lorenzo eindigde op zijn Yamaha in de laatste wedstrijd van het seizoen voor de Australiër Casey Stoner en de Italiaan Valentino Rossi. Het was voor Lorenzo de negende zege van het seizoen.

In de Moto2 werd de laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen door de Tsjech Karel Abraham.

Boullier bevestigt gesprekken met Lotus Groep

Renault-teambaas Eric Boullier heeft bevestigd in gesprek te zijn met de Lotus Groep dat eigendom is van het Maleisische Proton. Volgens de Fransman zijn zulke gesprekken normaal omdat deze met meerdere partijen plaatsvinden.

Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat Renault als motorleverancier een deal voor 2011 had gesloten met het 1Malaysia Team, dat momenteel als Lotus Racing in de Formule 1-actief is. In de persberichten werd met geen woord over de naam Lotus gerept. Dit geeft aan de geruchten voeding dat Renault F1 in de toekomst omgedoopt wordt in Lotus Racing of in ieder geval Lotus Groep als hoofdsponsor krijgt. Renault zelf zou verder kunnen gaan als onafhankelijke motorleverancier.

"Op dit moment doen vele geruchten de ronde, maar het is waar dat we (met Lotus Groep) hebben gesproken over een samenwerking," zei Boullier.

BioWare is voorzichtig met Kinect en Move

In een interview heeft CEO en co-founder Dr Ray Muzyka van BioWare laten weten wat het standpunt is van de ontwikkelaar wat betreft de mogelijkheden met Kinect en Move. BioWare is zeer voorzichtig met het gebruik van de nieuwe mogelijkheden, maar zien ook de mogelijkheden die het te bieden heeft.

Hij zei:"You could bolt it on, do it as afterthought, kind of 'Hey, Ta-dah! It's Kinect-enabled! Check!' Well, that's not how we would do it. We would actually try to think about how you do it in a way that actually makes the game better, and how you do it in a way that if you're not expecting the gamer to have a Kinect, they can play it with a usual controller interface, or with a keyboard and mouse on PC. How do you make it work so that it's really, really good on all of those?"

Verder voegt hij toe dat de 'user interface' altijd een groot punt is bij BioWare, ze bouwen de UI voor elke game opnieuw, om deze zo goed mogelijk bij de game te laten passen, zelfs als ze dit per platform verschillend moeten doen.

"We do what we need to make our games awesome and accessible to play. So if we design a Kinect game or a Move game, we haven't anything on that front, but if we were to at some point in the future, we'd do it really thoughtfully."

Hij is overigens wel onder in de indruk van de ambitie die Microsoft heeft met betrekking tot Kinect. Hij zei: "It's a really interesting channel. Microsoft is trying to crack a really big nut with this thing."

[NK] Voorhuis snelste, Kleinsman wint 5.000 meter

Moniek Kleinsman heeft bij het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen de titel op de 5.000 meter bij de vrouwen gepakt. Kleinsman, die vorig jaar het zilver op deze afstand pakte, klokte een tijd van 7.15,61.

Marije Joling had na drie van de vijf ritten de snelste tijd met 7.19,49. In de eerste rit na de dweil lagen Moniek Kleinsman en Linda de Vries lang boven de tijd van Joling. Zes ronden voor het einde was Kleinsman voor het eerst sneller dan Joling en dankzij haar goed opgebouwde race wist ze de voorsprong ook vast te houden. Ze kwam uiteindelijk in een tijd van 7.15,61 over de finish. In de laatste rit kwam Jorien Voorhuis wel als snelste vrouw over de streep maar ze werd gediskwalificeerd omdat ze met haar schaats verschillende malen over de lijn kwam.


Uitslag 5.000 meter, vrouwen:

# Naam schaatser Tijd
1 Moniek Kleinsman
7.15,61
2 Carlijn Achtereekte 7.18,15
3 Marije Joling 7.19,49
4 Anouk van der Weijden 7.22,51
5 Maria Sterk 7.22,94
6 Irene Schouten 7.23,67
7 Lisette van der Geest 7.29,54
8 Janneke Ensing 7.30,85

Button: "Overval was onwerkelijk"

Jenson Button werd gisteravond belaagd door een aantal gewapende overvallers. Dit gebeurde tijdens de rit van het circuit in Brazilië naar het hotel. Ook zijn vader, fysiotherapeut en manager zaten in het vervoermiddel. Vandaag ging de coureur van McLaren in op deze gebeurtenis.

"Zoals altijd liet onze chauffeur ruimte bij het stoplicht," begon Button zijn relaas. "Dat is een vaste procedure, voor het geval je weg moet kunnen rijden. We zagen wel een groepje jongens staan, maar die leken in eerste instantie geen bedreiging te vormen. Tot één van hen in zijn broekzak greep en een geweer trok."

De chauffeur deed vervolgens verwoede pogingen om zo snel mogelijk weg te komen en raakte daarbij een aantal andere auto's. "Er was weinig ruimte, waardoor ik even vreesde dat het hem niet zou lukken. We hebben zes andere auto’s geraakt, maar konden gelukkig weg komen. Het is zo onwerkelijk wat er gebeurd is."

"Je hoort elk jaar weer van die incidenten en daar schrik je van, maar het is zo anders als je het zelf opeens overkomt. Ook al zag ik dat pistool, ik kon niet geloven dat het ons zou overkomen. We reden in een Mercedes B-klasse, daar is niks flashy of bijzonders aan. Hoe dan ook, ik ben opgelucht dat we er zo goed mee zijn weg gekomen."

[Upd] Paul de Leeuw verliest van Linda

Paul de Leeuw wist zaterdag met zijn eenmalige tv-programma Pauls Kadoshow niet te winnen van Linda de Mols Ik Hou van Holland. De Leeuw trok volgens zondag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek 1,1 miljoen mensen, terwijl Ik Hou van Holland op 2,5 miljoen kijkers kon rekenen.

Het was voor het eerst in maanden dat De Leeuw en De Mol weer een kijkcijferstrijd voerden. De laatste keer dat de tv-sterren zaterdagavond tegenover elkaar geprogrammeerd stonden was in mei dit jaar, toen De Leeuw nog een weekendshow had.

Andere goedscorende programma's waren zaterdag Ushi & Loesie (2,2 miljoen kijkers), Kassa (1,4 miljoen) en Het Lagerhuis (1 miljoen). De VARA had ter gelegenheid van hun 85-jarig bestaan een speciale uitzendavond met de eerder genoemden Pauls Kadoshow en Het Lagerhuis.

Update 14:55 - De Leeuw wil niet meer tegenover De Mol
De Leeuw heeft aangegeven niet meer te willen concurreren met De Mol. De jolige VARA-presentator baalt ervan dat zijn Sinterklaas-show in december recht tegenover Ik Hou Van Holland te zien zal zijn. "Ik vind het programmatisch zo'n domme zet. Twee Sinterklaasprogramma's recht tegenover elkaar. Hoe kun je nou twee programma's met een Sinterklaas naast elkaar zetten? Zet mij op een andere dag! Ik heb er een officieel punt van gemaakt", aldus De Leeuw.

De presentator heeft ook lang getwijfeld over Pauls Kadoshow van afgelopen zaterdag: "Kwam ik weer op het kantoortje van VARA-directeur Frans Klein met mijn twijfels dat ik het nooit zou winnen van Ik Hou Van Holland. Dat moet niet je leidraad zijn, zei Klein. Je leidraad moet zijn of je een leuk programma kan maken op de zaterdagavond voor een breed publiek. Na dat gesprek is bij mij de knop omgegaan. Hij heeft mij erg geholpen."

Als het aan De Leeuw ligt, blijft hij voorlopig actief in de luwte: "Als je het mij vraagt, maak ik liever de MaDiWoDoVrijdagshow en hou ik me verder gedeisd. Vooruit, alleen mijn Sinterklaasprogramma dat ik al tien jaar lang doe, wil ik blijven maken."


Paul de Leeuw verliest kijkcijferstrijd van Linda de Mol (Foto: Novum)

Youp van 't Hek ook ten strijde in programma Kassa

Youp van 't Hek trekt ook in het consumentenprogramma Kassa ten strijde tegen helpdesks van grote bedrijven. De cabaretier kondigde afgelopen week al aan eenmalig een blad, De Help, uit te brengen over de slechte service van grote ondernemingen.

Van 't Hek krijgt in Kassa een eigen rubriek waarin hij opmerkelijke klachten voordraagt. "Elke week, tot De Help verschijnt, vertel ik een anekdote uit de grote bak van hilarische en treurige helpdeskverhalen", kondigde hij zaterdag aan in het programma. Kassa wordt wekelijks uitgezonden op Nederland 1.

Van 't Hek haalde onlangs op Twitter uit naar T-Mobile, nadat zijn zoon maandenlang door hen aan het lijntje werd gehouden. Vervolgens werd de cabaretier overspoeld door inzendingen van mensen met soortgelijke verhalen. Met het blad De Help wil hij de werkwijze van helpdesks van grote bedrijven aan de kaak stellen.

 

Zoekactie naar inzittenden auto hervat

De zoekactie met een sonarboot en honden naar mogelijke inzittenden van een auto die zaterdag in het water van het randmeer Wolderwijd bij Zeewolde werd gevonden, is zondagmiddag hervat. Dat heeft de politie laten weten.

Zaterdagochtend werd een auto op de kop aangetroffen in het water langs de Knardijk. Van inzittenden ontbreekt elk spoor. Duikers van de brandweer zochten zaterdag de omgeving af, maar vonden niets. Ook een zoekactie met een sonarboot en honden leverde niets op. De auto staat op naam van een 39-jarige man uit Zeewolde, maar die trof de politie niet op zijn woonadres aan. Familie van de man is op de hoogte gebracht.

De politie vermoedt dat de auto uit de bocht is gevlogen en in het water is terechtgekomen. Er hebben zich echter geen getuigen gemeld, waardoor niet bekend is hoe lang de auto in het water lag.

Pellè: "Als AZ wil dat ik ga, dan ga ik"

AZ-spits Graziano Pellè beseft dat zijn hoge salaris zwaar weegt op de begroting van de club. Hij zal meewerken aan een goede oplossing.

Volgens de Italiaanse aanvaller is zijn positie tijdens de beginfase van het seizoen aan een specifiek voorval, zijn fysieke samenstelling, te wijten. "Spelers zoals ik, met een groot lijf, hebben tijdens de voorbereiding altijd een paar weken nodig om in het ritme te komen. Dat heb ik de trainer ook laten weten. Maar na de eerste vier oefenwedstrijden kwam ik niet meer aan bod. AZ rekende op mijn vertrek", aldus Pellè tegenover Voetbal International.

"Ik hoorde dus niet eens bij de beste 25 spelers. Dat is vervelend om te horen. In die peridoe ben ik een keer naar Italië gegaan. Niemand deed daar moeilijk over. Vanaf het moment dat ik weer bij de groep hoorde, werk ik hard en richt ik me puur op de competitie."

"Nog één keer heb ik mijn familie bezocht, toen iedereen twee vrije dagen kreeg. Ook als je niet bij de eerste achttien zit, moet je namelijk de wedstrijden van AZ in het stadion volgen. Ik kon er na 1 september dus niet eens meer even tussenuit. Dat verhaal is overtrokken."


"Hoewel het me in Nederland goed bevalt, besef ik dat mijn perspectief niet verandert. Mijn hoge salaris vormt een probleem voor de club. We zullen er in december opnieuw over praten. Als AZ wil dat ik ga, dan ga ik. Maar wel naar een club waar ik een reële kans krijg. Dat is voor mij belangrijker dan geld."

Politie vindt handgranaat bij Limburger

Bij een huiszoeking in Hoensbroek heeft de politie zaterdagmiddag een bajonet en een handgranaat gevonden. Bomexperts moesten ter plaatse komen om het voorwerp af te voeren. De handgranaat was volgens een politiewoordvoerder geen verzamelobject.

Het huis werd doorzocht omdat de 26-jarige bewoner van het pand bij een controle een ploertendoder, een zakmes, pepperspray en cocaïne op zak bleek te hebben. De man is aangehouden.

Honderden mensen bezoeken graf Mulisch

Honderden mensen hebben zondag het graf van de schrijver Harry Mulisch op Zorgvlied in Amsterdam bezocht. Dit meldde een woordvoerder van de begraafplaats.

"Op zondag is het altijd druk, maar nu is het drukker dan normaal", aldus de zegsman. "Veel mensen vragen bij onze wachtdienst waar het graf van de schrijver is."

Mulisch werd zaterdag begraven op Zorgvlied. De schrijver overleed een week geleden op 83-jarige leeftijd.

Honderden mensen bezoeken graf Mulisch
Honderden mensen bezoeken graf Mulisch (Foto: ANP)

Agenten knuppelen oproerkraaiers centrum Emmen uit

Agenten hebben met knuppels zaterdagnacht een groep van ongeveer vijftien stennisschoppers het centrum van Emmen uitgedreven. De jongeren liepen volgens de politie schreeuwend en scheldend door het centrum.

Toen agenten hen daarop aanspraken, zouden de jongeren hebben gereageerd door hen onder meer uit te schelden voor 'kankerboeren', 'mietjes' en 'vuile homo's'. De agenten droegen de jongeren meerdere keren op te vertrekken, maar ze luisterden niet.

Met hulp van agenten uit de provincie, een diensthond en de wapenstok zijn de jongeren vervolgens op andere gedachten gebracht. Twee mannen van 21 en 25 jaar zijn aangehouden voor het beledigen en bedreigen van agenten.


(Foto: Novum)

[NK] Kuipers: "Ïk ben nog niet in topvorm"

Simon Kuipers pakte vandaag de Nederlandse titel op de 1.500 meter bij de NK afstanden in Heerenveen. De schaatser van TVM zette zijn concurrent Mark Tuitert op ruim een seconde achterstand.

"Dit is heel snel. Het liep heel erg lekker. Ik kon vanaf de eerste bocht goed tempo maken en dat ook vasthouden," aldus Kuipers die benadrukte dat hij nog niet in topvorm is. "Bij de NK sprint, eind december, wil ik pas echt top zijn."

Wilders vindt Koran erger dan Mein Kampf

De Koran is erger dan Mein Kampf als het om aanzetten tot haat en geweld gaat. Dat betoogt PVV-leider Geert Wilders in een interview met het invloedrijke Duitse weekblad Der Spiegel.

In de Koran staan volgens Wilders meer anti-joodse passages dan in het boek van Adolf Hitler. Ook zou het islamitische heilige boek geen ruimte laten voor andere inzichten. Daarmee zou de islam dezelfde principes volgen als het fascime en het communisme.

In het interview geeft Wilders aan dat hij de vergelijking kan maken omdat hij ook delen van Mein Kampf heeft gelezen. "Bij ons is Mein Kampf verboden. Als mijn vrienden aan de linkerkant consistent zouden zijn in hun beleid, zou ook de Koran moeten worden verboden."

Der Spiegel wijst erop dat de Bijbel ook tot geweld oproept en geeft als voorbeeld een citaat van Jezus. "Breng me nu die vijanden hier die mij niet als koning wilden, en steek hen voor mijn ogen neer." Wilders stelt echter dat het er in het Nieuwe Testament gematigder aan toe gaat.

Een cruciaal verschil is volgens hem ook dat moslims de Koran veel stricter opvatten dan christenen de Bijbel. Daarom zou een vergelijking niet opgaan.

Het proces tegen Wilders was mede gebaseerd op de uitspraak dat de Koran net zo erg zou zijn als Mein Kampf. Wilders' advocaat Bram Moszkowicz betoogde echter dat niet vaststaat dat Wilders juist is geciteerd.

Gaikai: 'Televisies klaar voor stream-gaming'

Volgens Gaikai CEO David Perry zijn televisie-fabrikanten 'hongerig naar games'. Volgens hem zijn ze naarstig op zoek naar uniciteit in een wereld waar alle producten hetzelfde aanbieden. Gaikai biedt een streamingservice, waar games via servers direct speelbaar zijn via het televisiescherm, zonder tussenapparaatje.

Volgens Perry stoppen TV-makers niet voor niets ethernet aansluitingen in hun producten. Ze zijn niet bereid om octocore-processors en dikke videokaarten in hun TV's te verwerken, maar willen wel een graantje meepikken van de games-business. Volgens Perry is de enige manier om dat te doen een kanaal aanbieden dat een stream-gaming service kan ondersteunen.

Gaikai beweert dat die optie vandaag de dag al mogelijk is, mede door de ethernetpoort op nieuwe televisies. Ze hebben achter de schermen al live demonstraties uitgevoerd waar World of Warcraft op Xbox 360, Facebook, iPad en laptops draaide - gestreamed van servers. Volgens Perry willen gamers net als televisiekijkers ook games-on-demand, en met streaming zou het gebruik van meerdere platforms een groot voordeel zijn.

Het strijdtoneel is ondertussen bepaald, want concurrent OnLive hijgt eveneens in Gaikais nek. De streaming-gameservice is van de grond gekomen in de VS, en werkt momenteel aan grote releases in Groot-Brittannië en België. We hebben OnLive zelf al een keer kunnen proberen, en Borderlands op een Macbook Pro via een Wireless internet aansluiting had 'maar' 200ms vertraging. We kunnen niets anders zeggen dat streaming games een veelbelovende ontwikkeling zal worden.

 Onlive Mac
Gaikai's concurrent OnLive @ work

Uitslag Ajax - ADO Den Haag

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen Ajax en ADO Den Haag. Hieronder vind je de uitslag.

AFC Ajax

0 - 1

ADO Den Haag


   44' Verhoek
 
 Gele kaart: De Zeeuw, Emanuelson, (AFC Ajax), Radosavljevic, Verhoek, Coutinho, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 43.914
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d.Wiel (Oleguer/17)
Ooijer
Vertonghen
Anita (Sulejmani/46)
De Zeeuw (Eriksen/66)
De Jong
Lindgren
Suarez
El Hamdaoui
Emanuelson
  Coutinho
Leeuwin
Derijck
Kum
M.Piqué
Radosavljevic
v.d.Bergh (Boelykin/80)
Toornstra
Verhoek (Antonia/75)
Immers
Kubik (Visser/86)

Van den Brand wint EK veldrijden

Daphny van den Brand is dit weekend voor de derde keer in haar carrière Europees kampioene veldrijden geworden. De Nederlandse wist in Frankfurt haar landgenote Sanne van Paassen en Helen Wyman uit Groot-Brittannië voor te blijven.

Van den Brand, die in 2006 en 2007 ook al de beste was, volgt met deze nieuwe titel Marianne Vos op. Zij was vandaag niet aanwezig in de Duitse stad en verdedigde haar titel zodoende niet.

Didulica: "Shirt ruilen kost 70 euro"

Joey Didulica heeft zich in een gesprek met RTV Noord-Holland openhartig uitgelaten over verschillende zaken bij AZ. Zo zouden selectiespelers geld moeten betalen als er tijdens de Europa League van voetbalshirt werd geruild.

"Ik denk dat de club er in financieel opzicht te veel uit de deelname aan de Europa League wil wringen," liet Diduclica in het interview weten. "We moeten bijvoorbeeld 70 euro betalen als we ons shirtje willen ruilen na de wedstrijd. Dat is toch een traditie in de Europa League en dat wordt nu op ons salaris ingehouden. Dan moet je ook geen keeper van vijf miljoen euro op de bank houden."

Didulica doelde daarmee op zijn eigen positie binnen de selectie van AZ. De sluitpost speelde op 11 september zijn laatste wedstrijd en moet sindsdien Sergio Romero, die aanvankelijk bij AZ wilde vertrekken, voor zich dulden. De trainingsresultaten zouden volgens de Australiër moeten bepalen welke doelman de voorkeur zou krijgen, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. "Het gaat niet om de beste, maar om de duurste. Die speelt uiteindelijk," aldus de sluitpost, die daarmee naar het transferbedrag van Romero refereerde.

Kew Jaliens bevond zich aan het begin van het seizoen ook in de bovengenoemde situatie. Didulica: "Hij was de beste speler tijdens de voorbereiding en werd ook aanvoerder. Maar in het eerste duel zat hij op de bank, omdat hij minder geld waard is dan anderen."

'HRT sluit overeenkomst met Toyota'

Volgens Auto Bild hebben Hispania Racing en Toyota Motorsport een overeenkomst gesloten voor 2011. Details zijn nog niet bekend, maar naar verluidt gaat het worstelende Spaanse team het ontwerp van de Toyota TF110 gebruiken. Deze bolide stond eind vorig jaar op de tekentafels, maar door het terugtrekken van Toyota is deze nooit gebouwd.

Auto Bild zei dat na lange onderhandelingen HRT en het team uit Keulen eindelijk een overeenkomst hebben gesloten. Het ontwerp van de TF110 zou in de afgelopen maanden doorontwikkeld zijn om er zo voor te zorgen dat deze de concurrentie bij zou kunnen houden als de bolide gereden zou hebben. Eerder werd al bekend dat HRT volgend jaar gebruik zal gaan maken van de versnellingsbakken van Williams.

[NK] Wüst: "Een topweekeinde"

Ireen Wüst kan met een goed gevoel terugkijken op het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen. Na de titel gisteren op de 3.000 meter, was Wüst vandaag ook de beste op de 1.500 meter.

"Een topweekeinde. We gaan de goede kant op," aldus Wüst die eind september nog een operatie onderging aan haar buik. De rijdster van TVM had niet verwacht dat ze zo snel weer in vorm zou zijn. "Het is nu zaak om dit een beetje uit te bouwen en dan te pieken in januari, februari en maart. Ik ben blij dat ik de 1.500 meter won. Dat is toch een beetje mijn afstand."

'Topjaar' voor Blizzard door WoW en SC2

Volgens Blizzard-baas Mike Morhaime zou 2010 een topjaar voor niet alleen Blizzard zelf zijn, maar ook voor World of Warcraft - en dat nog voordat de uitbreiding Cataclysm is gereleased. 'Onze verkoop is 2009 al voorbijgestreefd' - vertelde hij investeerders vorige week. Exacte cijfers gaf hij echter niet.

Een van de redenen dat World of Warcraft nog steeds een drakenaandeel in MMO-land heeft, is te danken aan de release van Wrath of The Lich King in China. Het heeft het globale aantal spelers voorbij de 12 miljoen geholpen. Met de op handen zijnde release van Cataclysm hopen ze nog meer spelers, vooral degene die ondertussen zijn gestopt, aan te trekken. Ze beweren dat Cataclysm een hogere replayability-waarde heeft dan andere uitbreidingen.

Niet alleen WoW is van grote waarde gebleken, ook StarCraft 2 heeft niet zonder verrassing keihard kunnen knallen. Volgens Morhaime zou de verkoop van SC2 in de eerste week bijna evenveel verkocht hebben als World of Warcraft in één jaar. 'Dit is een uitstekende basis voor toekomstige uitbreidingen.' - aldus de Blizzard-baas.

Wow Cataclysm

De expansion voor WoW komt in december uit.

[125cc] Uitslag Grote Prijs van Valencia

De Spanjaard Marc Marquez is vanmiddag bij de Grote Prijs van Valencia wereldkampioen in de 125cc-klasse geworden. Hij eindigde in de wedstrijd vandaag als vierde en dat was genoeg voor de titel.

Nicolas Terol, zijn naaste belager in de strijd om het kampioenschap, eindigde als derde maar dat was niet genoeg om Marquez in de stand voorbij te gaan.

De wedstrijd werd gewonnen door de Brit Bradley Smith. Jasper Iwema ontbrak vanwege een schouderblessure.

[NK] Kuipers pakt ook titel op schaatsmijl

Simon Kuipers heeft bij het Nederlands kampioenschap afstanden de titel op de 1.500 meter gepakt. De rijder van TVM, die eerder dit weekend de titel op de kilometer pakte, kwam in Thialf tot een tijd van 1.44,81. Mark Tuitert werd tweede, Stefan Groothuis pakte het brons.

Hein Otterspeer, een van de verrassingen van dit weekend, reed met 1.48,94 een nieuw persoonlijk record. In de rit erna werd die tijd echter alweer door Renz Rotteveel verbeterd. Mark Tuitert, olympisch kampioen op deze afstand, zette de snelste tijd in de negende rit neer op 1.45,86. Stefan Groothuis kwam er in de rit erna met 1.46,31 dichtbij. Simon Kuipers leek aanvankelijk de tijd van Tuitert ook niet te verbeteren maar door een een sterke laatste ronde kwam hij toch onder de 1.45.


Uitslag 1.500 meter, heren:

# Naam schaatser Tijd
1 Simon Kuipers 1.44,81
2 Marl Tuitert 1.45,86
3 Stefan Groothuis 1.46,31
4 Wouter Olde Heuvel 1.46,97
5 Rhian Ket 1.47,07
6 Koen Verweij 1.47,76
7 Remco Olde Heuvel 1.48,04
8 Renz Rotteveel 1.48,30

Sorcery is vertraagd of vergeten

Sorcery is een van de spellen die getoond werd bij de presentatie van de Sony Move op de E3-beurs. Sindsdien is er weinig meer vernomen, alleen dat het spel begin 2011 uit zou komen. Nu heeft Sony een nieuwe releaselijst uitgegeven met komende Move-titels. Grote afwezige is, je raadt het al, Sorcery. Sony heeft nog geen commentaar gegeven of dit een foutje is of niet.

In het spel zul je als tovenaarsleerling de wereld moeten redden van de Nightmare Queen. Zij wil het altijd nacht laten zijn om zo haar monsters de wereld in te kunnen sturen en ook koningin van dit land te kunnen worden. Jij, als veelbelovende tovenaar, gaat daar natuurlijk een toverstokje voor steken.

Banken: meer kredieten verstrekt aan MKB

Banken hebben in de afgelopen twee jaar ondanks de economische crisis meer leningen verstrekt aan het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Volgens het onderzoek stegen de uitstaande leningen aan bedrijven met een kredietbehoefte tot 250.000 euro sinds 2008 met 3,3 procent. De uitstaande leningen tot 3 miljoen euro gingen met 7,3 procent omhoog, aldus de brancheorganisatie.

Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de taskforce kredietverlening, waarin banken en ondernemersorganisaties samenwerken, om een beeld te krijgen van de kredietverlening aan het MKB. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB), die over leningen aan alle bedrijven gaan, bleek dat de kredietverlening tijdens de crisis geen krimp heeft laten zien. Volgens DNB stijgt de totale kredietverlening momenteel met ruim 3 procent per jaar.

De banken en ondernemersorganisaties hebben sinds november vorig jaar een kredietdesk om ondernemers te helpen met het verkrijgen van leningen. In een jaar tijd kwamen daar circa duizend reacties binnen. Voor de helft ging het om klachten en voor de andere helft om verzoeken voor informatie over kredietverstrekking.

'Aanpak jongeren A'dam verdringt evenementen'

De politie van Amsterdam maakt honderden van zijn elfhonderd rechercheurs vrij om jonge criminelen aan te pakken. Dat gaat ten koste van het beveiligen van evenementen zoals grote dancefeesten. Die moeten hun beveiliging voortaan maar zelf betalen, zei burgemeester Eberhard van der Laan zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De burgemeester heeft maandag een gesprek met politie en justitie over de plannen. Die zijn volgens hem enthousiast. De nieuwe aanpak richt zich vooral op allochtone jongeren. "Alle partijen hebben de afgelopen twintig, dertig jaar fouten gemaakt door kinderen gewoon op school te plaatsen en te denken dat het wel goed komt."

"Die kinderen redden het niet, ik zou het ook niet redden. Ze gaan spijbelen en belanden in de kleine criminaliteit." Van daar belanden ze volgens de burgemeester in de gewapende criminaliteit.

Dit probleem is volgens hem te lang niet serieus genomen. Door de verschuiving van de capaciteit kunnen minder evenementen worden beveiligd. Gevraagd om een keuze te maken stelde de burgemeester dat vooral grootschalige dance-events niet meer door de politie worden beveiligd.

Die organisatoren verdienen volgens de burgemeester flink aan de feesten in Amsterdam. Daarom zouden ze de beveiliging wel zelf kunnen betalen. Toch betekent het volgens hem dat sommige organisatoren er geen brood meer in zullen zien om een feest in de hoofdstad te organiseren.

Tijdens de uitzending verscheen voor een van de ramen van de studio een spandoek met de tekst 'mr. Leegstand', verwijzend naar de ontruimingen van kraakpanden die dinsdag gepland staan. Ook uitte iemand vanuit het publiek kritiek op de plannen van de burgemeester. Van der Laan zei echter niet voor leegstand te ontruimen en wees erop dat een eigenaar meer over zijn eigendom te zeggen heeft dan een 'willekeurige voorbijganger'.

Wel zei hij dat de eigenaar moet zorgen dat een pand niet opnieuw kan worden gekraakt. "We hebben onze politiecapaciteit hard nodig en we gaan niet twee keer hetzelfde pand achter elkaar ontruimen. In zo'n geval komt een pand onderaan het lijstje te staan, wat betekent dat het een paar jaar duurt voordat het kan worden ontruimd."

Meer slachtoffers luchtbuksschutter melden zich

Bij de Delftse politie hebben meer slachtoffers van een tot nu toe onbekend gebleven luchtbuksschutter zich gemeld. Dat laat de politie zondag weten.

Eerder deze week meldden zich al vier mensen bij de politie nadat ze op de Brabantse Turfmarkt waren beschoten met een luchtbuks. Ze werden in hun rug geraakt en raakten lichtgewond. Bij een van de slachtoffers werd een kogeltje in de kleding gevonden.

Naar aanleiding van de berichtgeving hebben nog twee mensen zich gemeld, waarmee het aantal slachtoffers op zes uitkomt. De politie houdt 10 november een passantenonderzoek om te achterhalen wie de dader is. Ook wordt de komende week een driedimensionale scan van het gebied gemaakt om zo uit te rekenen waarvandaan is geschoten.

Tyton wil bij eerste vijf eindigen

Roda JC Kerkrade presteert dit seizoen boven verwachting. De ploeg van trainer Harm van Veldhoven bivakkeert momenteel op de vijfde plaats in de Eredivisie. Przemyslaw Tyton, doelman van de Limburgers, is hier erg blij mee en wil deze jaargang ook op deze positie afsluiten.

"Ik focus op het hier en nu," liet Tyton aan Voetbal International weten. "Dat is Roda en ik ga er alles aan doen om met deze mooie club bij de eerste vijf te eindigen."

Tyton is momenteel één van de betere keepers van de Eredivisie. Daarnaast loopt de ontwikkeling van de Poolse doelman gelijk aan de groei van Roda JC Kerkrade. "Zowel voor Roda als voor mij is het een goed seizoen. Twee jaar geleden waren we bijna gedegradeerd. Nu doen we bovenin mee. We zijn zoveel sterker geworden en kunnen wekelijks verrassen."

De sluitpost is Roda JC Kerkrade in elk geval erg dankbaar. "Dankzij Roda heb ik een kans gekregen in het nationale team van Polen. Door wekelijks te spelen, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en merk ik dat mijn teamgenoten mij ook meer vertrouwen."

Samen bewegen met Sonic the Hedgehog

SEGA zal op 10 november Sonic Free Riders op ons los laten. Niet geheel toevallig op de datum dat Kinect in Nederland te koop is. Het spel maakt dan ook gebruik van de nieuwe bewegingssensor van Microsoft. In dit nieuwe spel zul je ook met z'n tweeën tegelijk kunnen spelen.

Met speciale modussen voor multiplayer is beweging gegarandeerd. Strijd tegen elkaar, of doe juist een co-op spel. Ben je met meer spelers? Geen probleem, dan kies je een estafette-race, waarin je op bepaalde punten het stokje, uh, cameraplaats doorgeeft. Het spel zal alleen te spelen zijn voor Kinect-eigenaren, er is geen ondersteuning voor een gamepad.

[WK volleybal] Overzicht na dag 10

Vrijdag 29 oktober is het WK volleybal voor vrouwen in Tokio van start gegaan. Ook de Nederlandse volleybalvrouwen doen een gooi naar de titel. De dames gingen echter eerder vandaag onderuit tegen Kenia. Hieronder zijn de overige uitslagen te vinden

Poule E

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Setstanden
Peru Zuid-Korea 1-3 26-24, 15-25, 18-25, 23-25
Servië China 3-1 21-25, 25-20, 25-22, 25-22
Polen Rusland 0-3 17-25, 21-25, 31-33
Japan Turkije 3-1 25-19, 23-25, 25-19, 25-13

Stand

# Land Punten Winst Verlies
1 Rusland 10 5 0
2 Japan 8 3 2
3 Zuid-Korea 8 3 2
4 Servië 7 3 2
5 Polen 7 2 3
6 Turkije 7 2 3
7 China 6 1 4
8 Peru 5 0 5

Poule F

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Setstanden
Nederland Thailand 1-3 15-25, 23-25, 25-15, 24-26
Tsjechië Duitsland 0-3 8-25, 17-25, 16-25
Brazilië Cuba 3-1 23-25, 25-20, 25-13, 25-18
Italië Verenigde Staten 3-1 25-16, 24-26, 27-25, 27-25

Stand

# Land Punten Winst Verlies
1 Brazilië 10 5 0
2 Verenigde Staten 9 4 1
3 Duitsland 8 3 2
4 Italië 8 3 2
5 Nederland 7 2 3
6 Cuba 6 1 4
7 Tsjechië 6 1 4
8 Thailand 6 1 4

[NK] Wüst ook de beste op 1.500 meter

Ireen Wüst is de nieuwe Nederlandse kampioen op de 1.500 meter bij de vrouwen. Wüst, die gisteren ook al de titel op de 3.000 meter won en in Vancouver begin dit jaar de olympische titel pakte, was op de schaatsmijl in 1.57,33 de snelste. Marrit Leenstra pakte het zilver, Laurine van Riessen het brons.

Linda de Vries had met 2.00,03 lange tijd de snelste tijd verreden. Marrit Leenstra, eerder dit weekend al goed voor goud op de 1.000 en zilver op de 3.000 meter, ging daar in de zesde rit met 1.57,39 ruim onder. Diane Valkenburg en Margot Boer maakten er in de achtste rit een boeiende rit van maar allebei wisten ze de tijd van Leenstra niet te verbeteren.

Ireen Wüst had in de rit erna weinig aan haar tegenstandster Elma de Vries. Tot de laatste ronde had ze een kleine achterstand op de tijd van Leenstra en ze wist die tijd om te buigen in een kleine voorsprong en kwam in 1.57,33 over de meet. In de twee ritten erna werd die tijd niet meer verbeterd.


Uitslag 1.500 meter, vrouwen:

# Naam schaatser Tijd
1 Ireen Wüst 1.57,33
2 Marrit Leenstra 1.57,39
3 Laurine van Riessen 1.59,58
4 Ingeborg Kroon 1.59,68
5 Jorien Voorhuis 1.59,69
6 Lotte van Beek 1.59,81
7 Margot Boer 1.59,97
8 Linda de Vries 2.00,03

Bon Jovi DLC voor Rock Band 3

Rock Band 3 krijgt maar liefst twaalf nieuwe liedjes van Bon Jovi als downloadable content. Het Bon Jovi Greatest Hits-pakket komt 9 november uit op de Xbox 360, Playstation 3 en Nintendo Wii. Het pakket zal €14,99 / 1600 MS Points / 2000 Wii Points gaan kosten.

De twaalf nieuwe liedjes uit dit pakket zijn:

  • Bad Medicine
  • Blaze of Glory
  • Have a Nice Day
  • I’ll Be There For You
  • It’s My Life
  • Lay Your Hands On Me
  • Livin’ on a Prayer
  • Runaway
  • Wanted Dead or Alive
  • We Weren’t Born to Follow
  • Who Says You Can’t Go Home
  • You Give Love a Bad Name

Alle nummers zijn ook los te koop voor €1.49 / 160 MS Points / 200 Wii Points per stuk. Livin' on a Prayer (Rock Band 2), You Give Love a Bad Name (Lego Rock Band) en Wanted Dead or Alive (Rock Band) hebben al in eerdere versies van de Rock Band-serie gezeten, maar deze zijn geupdatet met de Pro-versies voor gitaar, keyboard en drums. Voor het lied Runaway kan je nog een optionele update voor Pro Guitar en Pro Bass kopen en dit zal een extra €0,75 / 80 MS Points / 100 Wii Points kosten.

Mocht je geen fan zijn van Bon Jovi, dan zijn er voor jou ook nog drie andere nieuwe nummers te koop:

  • Deftones – My Own Summer (Shove It)
  • New Order – Blue Monday
  • Talking Heads – Burning Down the House

Ook deze liedjes zijn uit te breiden met de Pro Guitar en Pro Bass voor een extra €0,75 / 80 MS Points / 100 Wii Points.

 

Paus wijdt basiliek Barcelona in

De paus heeft zondag de Sagrada Familia-kerk van architect Gaudi ingewijd als basiliek. Paus Benedictus XVI sprenkelde heilig water in de kerk, terwijl een enorm orgel speelde en drie koren zongen voor de 6500 gasten. Het was de eerste mis die werd opgedragen in het middenschip van de kerk sinds de bouw begon in 1882.

De bouw van de beroemde Sagrada Familia duurt nog minstens vijftien jaar. Zo moet er nog een centrale toren verschijnen, met een kruis dat een hoogte van 170 meter bereikt.

Voor de mis in de Sagrada had de 83-jarige kerkvorst een ontmoeting met het Spaanse koningspaar Juan Carlos en Sophia. De paus ontmoet ook premier José Luis Zapatero, kort voor zijn terugvlucht naar Rome.

Paus wijdt basiliek Barcelona in
Paus wijdt basiliek Barcelona in (Foto: ANP)

Man opgepakt voor beschietingen Malmö

De Zweedse politie heeft zaterdag een 38-jarige man opgepakt voor het beschieten van immigranten in Malmö. De man wordt verdacht van moord en meerdere pogingen tot moord.

Een onbekende schutter heeft sinds oktober meerdere immigranten in de stad in het zuiden van Zweden beschoten. De politie liet eerder weten dat het waarschijnlijk om iemand gaat die het op immigranten heeft voorzien en alleen werkt.

Bij de beschietingen is een dode gevallen. Acht mensen raakten gewond. In een korte verklaring laat de politie weten dat de arrestatie te maken heeft met de schietpartijen in Malmö.

PS3-versie Mass Effect 2 krijgt interactief stripverhaal

Nathalie Edermann, een moderator op BioWare's Social Network, heeft gezegd dat de PS3-versie van Mass Effect 2 een interactief stripverhaal krijgt om het verhaal tussen Mass Effect en Mass Effect 2 over te brengen. Dit wordt zo gedaan omdat Mass Effect niet op de PS3 uitkwam, waardoor je anders geen keuzes uit Mass Effect kan overnemen.

In de comic zullen alle gebeurtenissen uit het eerste deel worden uitgelegd, alsmede dat de spelers op bepaalde momenten keuzes kunnen maken, die weer van invloed zijn op Mass Effect 2. Dit zijn de keuzes die de spelers van Mass Effect ook moesten maken. Verder is bekend geworden dat Kasumi's: Stolen Memory, Overlord en Lair of the Shadow Broker op de disc aanwezig zijn. Op de Xbox 360- en PC-versie was dit betaalde DLC. Ook staat het Cerberus Network, en een extra missie van zes uur gewoon op het schijfje.

Mass Effect komt in januari uit voor de PlayStation 3. 

Italië op rozen in Fed Cup-finale tegen Amerika

De Italiaanse tennissters zijn weer een stap dichterbij prolongatie van de Fed Cup gekomen. Flavia Pennetta won met 7-6 (4), 6-2 van Bethanie Mattek-Sands en zette daarmee Italië in de eindstrijd op een 2-0 voorsprong tegen Amerika.

Eerder won Francesca Schiavone al van Coco Vandeweghe. De Italianen hebben nog een punt om de derde Fed Cup-zege uit de geschiedenis te behalen.

Italië treedt in San Diego aan met precies dezelfde formatie waarmee het vorig jaar eveneens Amerika in de finale versloeg. Het thuisland moet het stellen zonder de gezusters Serena en Venus Williams.

Vleminckx: "Even lachen, gieren en brullen"

N.E.C.-spits Björn Vleminckx was gisteravond tegen De Graafschap (1-4) de held van de wedstrijd. Met zijn drie doelpunten was hij dan ook uiterst tevreden.

"Ja, het was even lachen, gieren en brullen langs de kant", aldus de 24-jarige aanvaller na afloop van de wedstrijd tegenover het ANP. "Dat mag natuurlijk best als je met 1-4 wint", zo voegde hij eraan toe. Ondanks zijn sterke optreden blijft de Belgische spits bescheiden.

"Het is mooi meegenomen dat ik drie keer scoor, maar die drie punten zijn belangrijker. Ik doe niet meer dan mijn best. In vergelijking met vorig seizoen heb ik nu meer vertrouwen. Maar het hele team speelt ook beter", zo vindt Vleminckx, die dit seizoen al elf keer scoorde.

De aanvaller is momenteel topscorer in de Eredivisie. Samen met Ajax-spits Mounir El Hamdaoui deelt hij de eerste plaats op topscorerslijst.

Button ontsnapt aan gewapende overval in Brazilië

Jenson Button is zaterdagavond in Sao Paulo ternauwernood ontsnapt aan een gewapende aanval van zes Braziliaanse criminelen. De 30-jarige Brit was onderweg van het Interlagos circuit, waar zondag de Formule 1-race gereden wordt, naar zijn hotel, toen de mannen hun geweren richtten op zijn gepantserde Mercedes. Door sterk handelend optreden van zijn chauffeur wist Button te ontkomen.

"Mijn chauffeur was fenomenaal", zegt Button tegen de Britse krant Daily Mail. Het incident had plaats in een Braziliaanse sloppenwijk. "Het was echt heel erg eng. Ik zag opeens een geweer op me gericht. Ik weet niet of ze wisten wie ze aan het overvallen waren", zegt Button. "Mijn chauffeur gooide in een keer het stuur om en trapte het gaspedaal in. Achter ons zagen we zes mannen die allemaal een machinegeweer droegen." Uiteindelijk raakte geen van de inzittenden gewond.

Buttons werkgever McLaren had al extra voorzorgsmaatregelen getroffen. Button zat in een gepantserde wagen en had een getrainde politieagent als chauffeur. Normaal gesproken bestuurt Button zelf de auto.

Het is de eerste keer dat een Formule 1-coureur betrokken is bij een gevaarlijk incident in de Braziliaanse miljoenenstad. Button start zondag op het Interlagos-circuit als elfde.


Button ontsnapt aan overval (Foto: Novum)

'Alleen CDA-aanhang voor missie Afghanistan'

Alleen bij de aanhang van het CDA is een meerderheid voor een missie in Afghanistan te vinden. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt zondag dat 61 procent van de CDA-stemmers voor is.

Bij de aanhang van VVD en D66 zijn iets meer voor- dan tegenstanders, maar omdat tien procent geen mening heeft, is er onder hen geen meerderheid voor de missie te vinden. Het kabinet van VVD en CDA probeert achter de schermen steun voor een trainingsmissie in Afghanistan te vinden.

Het gaat daarbij om een missie waarbij Afghaanse politieagenten worden opgeleid, bestaande uit zo'n vijfhonderd man. Onder hen zijn veel militairen, die de trainers zouden moeten beschermen.

Gedoogpartij PVV is tegen een nieuwe missie. Uit de peiling van De Hond blijkt dat 78 procent van de PVV-aanhangers ook tegen de missie is. VVD en CDA hebben dus steun van de oppositiepartijen nodig om de missie door te laten gaan.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft al voor de verkiezingen gezegd een trainingsmissie te willen, maar alleen als die geen uitgesproken militair karakter heeft. Van de SP-stemmers is 83 procent tegen, van de PvdA-stemmers 69 procent en van de GroenLinks-stemmers zestig procent.

In de zetelpeiling zijn er deze week nauwelijks verschillen met vorige week. De PvdA daalt met een zetel naar zeventien zetels. De VVD stijgt met een zetel naar 34 zetels. Het CDA levert ook een zetel in en komt uit op zestien. De coalitie plus PVV komt daarmee uit op 81 zetels.

 

'Mourinho bij City in beeld als Mancini vertrekt'

Naar verluidt zou Manchester City geïnteresseerd zijn in coach José Mourinho als de opvolger van Roberto Mancini. De druk op Mancini wordt steeds groter, aangezien drie keer op rij heeft verloren. Het verlies tegen Lech Poznan in de Europa League heeft de speculatie dat Mancini voortijdig de laan uitgestuurd kan worden sterker gemaakt. Volgens The Mirror richt de club zich al op een geschikte opvolger voor de Italiaanse coach.

Zo zou Mourinho één van de coaches die City met serieuze belangstelling volgt. The Special One volgde Mancini al eens eerder op. Toen de voormalige speler van Sampdoria bij Inter vertrok, werd Mourinho aangesteld als hoofdcoach. Onder leiding van de huidige Real Madrid-coach boekte de nerazzurri grote successen.

Mourinho heeft te kennen gegeven dat hij ooit nog eens terug wil keren naar de Premier League, waar hij als coach van Chelsea al eens eerder werkzaam was. City zou echter ook andere coaches in de gaten houden, volgens The Mirror gaat het om Martin O'Neill en Harry Redknapp.

Geen Armored Core 5 in 2010

From Software, ontwikkelaar en uitgever van Armored Core 5, heeft aangegeven dat het spel niet in 2010 in de schappen komt te liggen. Nu hadden wij in Europa toch al de hoop opgegeven, maar ook in Japan zal men iets langer moeten wachten. Armored Core 5 zal nu in 2011 op Xbox 360 en PlayStation 3 verschijnen.

In Armored Core 5 neem je bezit van een heuse mech, dat is een bemande robot, om de wereld te redden van allerlei andere slechte organisaties met ook een ongezonde belangstelling voor robots. In het vijfde deel wil men weer terug naar het tactische aspect van de eerdere delen. Door de robots kleiner, wendbaarder en weer in meer stedelijke omgevingen te plaatsen zal het spel weer meer lijken op het oudere spel in de reeks die op PlayStation One is uitgekomen.

Australiërs zoeken brokstukken A380

Australische onderzoekers hebben zondag een oproep gedaan aan de inwoners van het Indonesische eiland Batam, om ieder brokstukje van de A380-probleemvlucht van Qantas naar de politie te brengen.

Donderdag moest een A380 die net vertrokken was van Singapore richting Sydney, na motorproblemen een noodlanding maken in Singapore. Bewoners van Batam meldden toen al dat er brokstukken uit de lucht waren gevallen.

De onderzoekers van het Australian Transport and Safety Bureau (ATSB) zoeken vooral een metalen onderdeel uit een van de motoren, dat na de noodlanding ontbrak. Het ziet eruit als een onderdeel uit een versnellingsbak van een auto en kan mogelijk de oorzaak van de problemen met de kist verklaren. Een aantal brokstukken is al verzameld door de Indonesische autoriteiten.

Australiërs zoeken brokstukken A380
Australiërs zoeken brokstukken A380 (Foto: ANP)

Museumnacht groot succes

De Amsterdamse museumnacht, die zaterdagavond begon en tot in de vroege uurtjes van zondag duurde, was een groot succes. Niet eerder werkten zoveel musea mee en niet eerder was het evenement zo vroeg al uitverkocht. Dat liet een woordvoerder van het evenement zondagochtend weten.

In totaal waren er 26.000 kaartjes verkocht, 45 musea openden 's avonds en 's nachts hun deuren. "Met name het sprinkhanen eten in De Hortus en het optreden van de band Zwart Licht in Smart Project Space waren erg populair. Ook 'de tien wonderen' in het Bijbels Museum trok veel bekijks. Bezoekers konden daar water in wijn veranderen, met een slang op de foto en in een plastic bal over de grachten, waardoor het leek dat ze op water liepen."

KLM vliegt weer naar Jakarta

De KLM hoeft zondag geen vluchten te schrappen vanwege de uitbarsting van de Indonesische vulkaan Merapi. Dat laat een woordvoerder weten. Zaterdag moest de luchtvaartmaatschappij nog een vlucht richting Jakarta schrappen vanwege de aswolken die de vulkaan uitspuugt.

Luchtvaartmaatschappijen bekijken nu per dag of het verantwoord is naar Jakarta te vliegen. De afgelopen weken heeft de vulkaan enorme hoeveelheden gas, rotsblokken en as uitgespuugd. Daardoor zijn 138 mensen omgekomen.

De Amerikaanse president Barack Obama is op doorreis in Azië. Dinsdag staat een bezoek aan Jakarta gepland. Er zou nog geen sprake van zijn dat het bezoek door de vulkaan niet door kan gaan.

Ontvoerder baby aangehouden in Zwolle

De politie heeft zaterdagavond op het station van Zwolle een man aangehouden omdat hij een twee weken oude baby had ontvoerd. De politie vermoedt dat het om zijn eigen kind gaat.

De 37-jarige inwoner van Utrecht had eerder die avond zijn ex-vriendin in Deventer bedreigd om vervolgens het kind mee te nemen. Hij was van plan met het kind naar Utrecht te gaan, maar pakte de verkeerde trein.

Dat gaf hij via de telefoon door aan zijn 36-jarige ex-vriendin, die de politie waarschuwde. Op het station van Zwolle werd de man opgewacht door de politie. Rond 20.00 uur werd hij ingerekend.

Het kind is inmiddels terug bij de moeder in Deventer. De man is aangehouden voor bedreiging en ontvoering.

Zeg maar dag tegen de Aarde

Zo even iets wetenschappelijks op deze vroege zondagmorgen. Zoals jullie allemaal weten komt er een dag dat er een einde komt aan onze planeet. En de kans is groot dat dit komt door een botsing met een groot stuk steen uit de ruimte. 

Op deze website kun je alvast te weten komen wat de gevolgen van zo'n inslag. Je moet wat simpele dingetjes invoeren en dan op calculate impact klikken en krijg je even later alle data te zien. Zoals de omvang en diepte van de krater.

Holland Achten vallen tegen in finales WK roeien

Zowel de mannelijke als de vrouwelijke Holland Acht is er niet in geslaagd een medaille op het WK roeien te veroveren. De mannen eindigden op de laatste WK-dag in Nieuw-Zeeland als vierde, terwijl de vrouwen genoegen moesten nemen met een vijfde plaats. Beide boten wonnen vorig jaar nog een bronzen plak op het WK in Polen.

De mannen lagen lange tijd op koers voor een medaille. In de laatste vijfhonderd meter stortte het Nederlandse achttal echter in waardoor ze van de tweede naar de vierde plaats kukelden. Het goud ging naar Duitsland dat van start tot finish de race domineerde. De Britten finishten als tweede, vlak voor Australië.

De vrouwelijke Holland Acht maakte geen enkel moment aanspraak op eremetaal. De start was nog aardig, maar al na een paar honderd meter verloor Nederland de aansluiting. Het goud ging overtuigend naar Amerika. Canada werd op vier seconden tweede. Roemenië pakte brons.

Door de mislukte medaillepogingen van de Holland Achten is de oogst van de Nederlandse roeiploeg beperkt gebleven tot één gouden medaille van de lichte vrouwen vier zonder stuurvrouw. Vorig jaar in Polen pakte Nederland nog vier medailles.

Button ontsnapt aan overval

Nadat Jenson Button gisteravond het circuit in het Braziliaanse Sao Paulo verliet, is hij ontkomen aan gewapende overvallers. Dit zei Button tegenover de Mail on Sunday.

De auto van de wereldkampioen Formule 1 werd tijdens een opstopping in een buitenwijk plots omgeven door zes mensen met machinegeweren. Button en de andere mensen in de auto schreeuwden "go, go, go" naar de politieagent die hun auto bestuurde. De politieagent keerde de wagen snel en slaagde er in te vluchten uit de opstopping.

[NBA] Miami Heat herstelt zich na nederlaag

Het sterrenteam van Miami Heat heeft zich een dag na de nederlaag tegen New Orleans hersteld met een 101-89 zege op New Jersey Nets.

Dwyane Wade was goed voor 29 punten waarvan 23 punten in de eerste helft. LeBron James scoorde 23 punten en John Bosh was goed voor 21 punten.

Shooting-guard Anthony Morrow was voor de Nets goed voor 25 punten. Hij kon echter niet verhinderen dat zijn ploeg dit seizoen voor de vierde maal op rij verloor.

Keniaanse agent schiet tien mensen dood

Een agent heeft zaterdagnacht in Kenia tien mensen doodgeschoten in drie kroegen. De man, ergens in de dertig, is opgepakt. De doorgedraaide agent was volgens de politie in de stad Sakiago op zoek naar een vriendin, maar hij kon haar niet vinden.

De man bezocht eerst twee kroegen, waarbij hij in iedere kroeg iemand doodschoot. Vervolgens bracht hij in een derde kroeg nog eens acht mensen om het leven. Veel stedelingen hadden niet door wat er aan de hand was omdat ze dachten dat het om vuurwerk ging. De hindoes in Kenia vierden Divali, een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme.

In reactie op de moordpartij protesteren veel mensen zondagochtend bij het politiebureau van Siakago, zegt Nyaga Manunga, wiens dochter één van de slachtoffers is. De schietpartij vond vlakbij het politiebureau plaats. "Het is hier niet veilig", zei Manunga. "Het bestaat toch niet dat iemand twintig tot dertig schoten kan lossen zonder dat de politie ingrijpt? "

[WK volleybal] Oranje verliest met 3-1 van Thailand

De volleybalsters van Oranje hebben op het WK in Japan op teleurstellende wijze verloren van Thailand. De ploeg van Avital Selinger werd aanvankelijk overdonderd met het snelle aanvalsspel van de Thaise vrouwen, maar kwam steeds beter in de wedstrijd. Alleen ging het in de vierde set op het cruciale moment weer mis: 25-15, 25-23, 15-25, 26-24.

Oranje had, ondanks een uitvoerige analyse van de tegenstander, zichtbaar moeite om vat te krijgen op de Thaise aanvallen. En in de eerste twee sets was het eigenlijk alleen Ingrid Visser die haar gebruikelijke niveau haalde. Toen later Manon Flier ook nog in vorm raakte leek een vijfde set in het verschiet te liggen. Maar bij setpoint voor Oranje sloeg Thailand een bal op de lijn, waarna Nederland weer even de kluts kwijt was en de wedstrijd uit handen gaf.

Deze uitslag betekent dat Nederland een plaats in de halve finale kan vergeten en het nog erg moeilijk zal worden om kwalificatie voor de plaatsen vijf tot en met acht af te dwingen.

"Erg teleurstellend", noemde Avital Selinger de zevende WK-wedstrijd. ,"We hebben ons niveau niet gehaald. Thailand was goed maar we moeten naar onszelf kijken en leren van onze fouten. Het was duidelijk dat we moeite hadden met de omschakeling van de Cubaanse naar de Aziatische stijl. Ik heb geen moment echt een herkenbaar ritme in ons spel gezien."

Morgen heeft Nederland een rustdag, dinsdag wacht de confrontatie met titelkandidaat Amerika.

Laatste loodjes voor kerntransport Duitsland

Na een blokkade van twee uur door betogende activisten is het omstreden kerntransport in Duitsland weer op gang gekomen. De trein met radioactieve lading reed zondagochtend in slakkentempo onder twee aan een brug bungelende activisten door bij het plaatsje Morschen. Dat heeft de Duitse politie laten weten.

Ongeveer vijftig activisten die zich uit protest op het spoor hadden verschanst werden verwijderd. Eerder werd de trein met de omstreden lading bij Darmstadt ook al stilgelegd door activisten.

De trein met radioactief afval is afkomstig uit het Franse La Hague. In het noordwesten van Frankrijk in de stad Caen liep het transport eerder ook urenlange vertraging op door activisten op het spoor.

Het transport is op weg naar Gorleben in Nedersaksen waar het rond half zeven zondagochtend wordt verwacht.

Laatste loodjes voor kerntransport Duitsland
Laatste loodjes voor kerntransport Duitsland (Foto: ANP)

Aswolk stremt meer vliegverkeer Jakarta

Vele tientallen vluchten van en naar het Indonesische Jakarta zijn opgeschort door de aswolk, die afkomstig is van de ruim 400 kilometer verderop gelegen vulkaan Merapi op Java. Dat meldden de Indonesische luchtvaartautoriteiten zondag.

Zondag zijn uit voorzorg vijftig vluchten van en naar de internationale luchthaven Soekarno-Hatta bij Jakarta gecanceld van vijftien luchtvaartmaatschappijen. Op zaterdag werden er al 36 geannuleerd, waaronder vluchten van KLM. De luchthaven Jakarta Airport, die circa negenhonderd vluchten per dag verwerkt, blijft wel open.

Ook de vliegvelden van steden dichterbij de Merapi ondervinden last van de aswolk. Het gaat onder meer om de luchthavens van Yogyakarta, Solo en Bandung.

Ook zondag spuwde de vulkaan weer volop as en gas uit.

Aswolk stremt meer vliegverkeer Jakarta
Aswolk stremt meer vliegverkeer Jakarta (Foto: ANP)

Vijf vermiste Afghaanse agenten dood gevonden

In het oosten van Afghanistan zijn vijf dode agenten gevonden. De Afghanen werden sinds een week vermist na een aanval van Talibanstrijders op een lokaal hoofdkwartier van de regering.

Bij die aanval in de provincie Khogyani werden gebouwen van de overheid in brand gestoken. Na die aanval werden zestien Afghaanse agenten vermist.

Dorpsbewoners vonden de lichamen zaterdagnacht in de provincie Wardak in het district Chek. Eerder werden al vier lichamen gevonden in de stad Ghazni. Zeven agenten worden nog vermist.

Los hiervan kwamen vijf burgers om het leven toen een auto in de provincie Helmand zondag op een mijn reed. Door de explosie zouden zeven andere burgers, onder wie twee kinderen, gewond zijn geraakt.

Opnieuw brand in parkeergarage in Haarlem

Bij een brand in een parkeergarage in Haarlem zijn zondagochtend zeker zeven auto's uitgebrand. De brandweer verwacht dat door rook- en waterschade meer auto's beschadigd zijn. Het is de tweede keer in korte tijd dat in een parkeergarage in Haarlem een brand woedt.

De brand in de half open parkeergarage aan de Spaarnoogstraat werd rond 04.45 uur ontdekt. Voor de zekerheid werden 48 woningen in een bovenliggend appartementencomplex ontruimd. De bewoners zijn opgevangen op een politiebureau. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het sein brand meester werd even voor 05.15 uur gegeven. De geëvacueerde bewoners kunnen nog niet terug naar huis omdat de brandweer eerst na wil gaan of er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

Twee weken geleden woedde een grote brand in een parkeergarage aan de Damstraat. Waarschijnlijk zijn alle 275 auto's in die garage bij die brand beschadigd of verwoest. De politie vermoedt dat die brand is ontstaan door een technisch mankement in een auto. De oorzaak van de brand van zondagochtend wordt nog onderzocht.

Opnieuw autobrand in Vught

In Vught is zaterdagnacht opnieuw een auto in brand gestoken. Dat gebeurde op de Raadhuisstraat, blijkt uit een alarmmelding van de Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Het is de elfde auto die de afgelopen weken in vlammen is opgegaan. De brand werd rond 02.30 uur ontdekt. De politie onderzoekt of de branden het werk zijn van een pyromaan. In oktober brandden in Vught negen auto's uit in anderhalve week tijd. De politie heeft toen extra gepatrouilleerd, maar dat leidde niet tot arrestaties.

Myanmar na twintig jaar weer naar de stembus

Ongeveer 30 miljoen inwoners van Myanmar (Birma) gaan zondag voor het eerst in twintig jaar naar de stembus. Oppositiepartijen en onafhankelijke waarnemers vrezen echter dat de verkiezingen niet eerlijk zullen verlopen.

De twee voornaamste oppositiepartijen die aan de verkiezingen meedoen, beschuldigen het militaire regime van fraude, omkoping en bedreigingen. Ze zeggen dat het regime op illegale wijze machtigingen en voortijdige stemmen heeft verzameld.

De belangrijkste oppositiepartij van het land, de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, boycot de verkiezingen. De kieswet zou oneerlijk zijn. De NLD won de verkiezingen in 1990, maar de militaire junta verklaarde die uitslag ongeldig.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zei in maart al 'teleurgesteld en gefrustreerd' te zijn over de manier waarop de militaire machthebbers de verkiezingen organiseerden. De militaire machthebbers hebben een kwart van de zetels in het parlement gereserveerd en veel onlangs afgezwaaide militairen doen als burgers aan de verkiezingen mee.

Myanmar na twintig jaar weer naar de stembus
Myanmar na twintig jaar weer naar de stembus (Foto: ANP)

In VS ontvoerde kinderen duiken in Nederland op

Twee broers die hun drie zoons twee jaar geleden in de Verenigde Staten hadden ontvoerd van hun ex-vrouwen zijn in Nederland opgepakt. De broers, John en George Silah, deelden een huis in Californië en verdwenen in 2008 met hun kinderen, melden Amerikaanse media.

De kinderen van 11, 12 en 14 jaar worden door de Kinderbescherming opgevangen in afwachting van hun moeders. Na een bezoek hadden de broers de kinderen twee jaar geleden meegenomen naar Athene. Vervolgens verhuisden ze naar Nederland, waar ze in Den Haag tegen de lamp liepen.

De moeders vreesden dat de vaders waren gevlucht naar hun geboorteland Syrië. Bij het opsporen van de broers hebben de Griekse en Nederlandse autoriteiten volgens de FBI een grote rol gespeeld.

De broers zitten vast en worden waarschijnlijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar worden ze aangeklaagd voor het ontvoeren van kinderen. De kinderen zouden door het gebeuren van streek zijn geraakt.

Nieuwe overeenkomst KNSB met commerciële teams

De KNSB heeft een nieuw samenwerkingsovereenkomst gesloten met de merkenteams. De schaatsbond en VPS, waarin alle commerciële teams van het langebaanschaatsen zijn verenigd, hebben dit bekendgemaakt.

De nieuwe overeenkomst loopt vier jaar. "We hebben elkaar nodig. Een compliment aan de KNSB is op zijn plaats. In het verleden hadden we vaak het gevoel dat we steeds een stukje terrein moesten veroveren. Dat was nu niet het geval. Dit jaar zijn de onderhandelingen een stuk rustiger verlopen," aldus Patrick Wouters van den Oudenweijer, woordvoerder van VPS.

Chadli: "Iedereen was een beetje vermoeid"

Niet voor het eerst deze week was Nacer Chadli gisteren beslissend voor FC Twente. De buitenspeler maakte de 1-1 tegen Excelsior en bracht zijn ploeg zo terug in de race voor de zege. De in Enschede luid toegezongen Chadli werd na afloop opnieuw uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Euforisch was Chadli allesbehalve. "Het was moeilijk", zei hij in gesprek met Eredivisie Live. "We wisten dat het na een Europese wedstrijd moeilijk zou zijn. Iedereen was een beetje vermoeid. We begonnen slap en kwamen daarna goed terug. In de tweede helft hebben we een paar kansen gecreëerd en de 2-1 gescoord."

"De volgende keer moeten we beter oppassen, ook als we tegen Excelsior spelen. Maar de drie punten zijn belanrgijk. We blijven koploper."

Pokeren met eigenaardige legendes

Komende maand komt Poker Nights at the Inventory, een nieuwe poker-game met een viertal eigenaardige legendes als tegenstanders. Je neemt het namelijk op tegen Max (Sam & Max), Tycho (Penny Arcade), Heavy (Team Fortress 2) en Strong Bad (Strong Bad). Het spel komt uit op de PC en Mac en zal rond de €3,50 kosten.

Telltale Games, de ontwikkelaar, stuurde het idee voor het spel rond en vroeg zich af wat sommige karakters zouden doen als ze niet met hun dagelijkse werk bezig waren. Als je de game pre-ordert krijg je een unlock voor Team Fortress 2, in de game zijn nog meer dingen vrij te spelen voor Team Fortress 2. Bekijk de trailer van Poker Nights at the Inventory hieronder.

Jans: "Bizar, maar we willen ook vermaak bieden"

Ron Jans kon opgelucht ademhalen na afloop van sc Heerenveen - Heracles Almelo (3-2). Zijn ploeg won in de laatste minuut van de Heraclieden door een eigen doelpunt van Birger Maertens.

"Bizar, maar we willen ook graag vermaak bieden", zei Jans na afloop tegen Eredivisie Live. "Het had van mij iets anders gemogen, maar vermakelijk was het zeker."

"Ik vond dat we snel en goed kansen creëerden", ging Jans verder. "Het enige manco is dat we bij de rust die wedstrijd in de knip hadden moeten hebben. We hebben moeite om negentig minuten geconcentreerd te verdedigen."

Na de 2-2 van Heracles werd het toch nog 3-2, diep in blessuretijd. "Op een beter moment kan je niet scoren", zei Jans, die zag dat Luciano Narsingh aan de basis stond van die goal. "Narsingh is zo snel. Ik zou het zo leuk hebben gevonden als hij 'm zelf had gemaakt. Ik was er hartstikke blij mee."

Noord-Koreaans kopstuk overleden

Jo Myong-rok, een van de machtigste mensen in Noord-Korea, is zaterdag overleden. Hij stierf op 82-jarige leeftijd aan een hartaandoening. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA naar buiten gebracht.

Jo was eerste vicevoorzitter van de Nationale Defensiecommissie, de raad die feitelijk de macht heeft in het dictatoriale Noord-Korea. In 2000 leidde hij een afvaardiging van het regime die een bezoek bracht aan de Verenigde Staten, een van de grote aartsvijanden.

KCNA prees Jo als ,,een revolutionaire kameraad, die trouw is aan leider Kim Jong-il en een belangrijke activist van de Arbeiderspartij, de staat en het leger. Hij wijdde zijn hele leven aan de heilige strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid van het land en de overwinning van het socialisme’’.

Noord-Koreaans kopstuk Jo overleden
Noord-Koreaans kopstuk Jo overleden (Foto: ANP)

Pastoor: "We vergeten onszelf te belonen"

Excelsior verloor met 2-1 van Twente, maar bood dapper weerstand. Iets wat de ploeg van Alex Pastoor wel vaker overkomt.

De oefenmeester baalt dat zijn ploeg niet minimaal een punt sleepte uit de wedstrijd tegen FC Twente. "Ik zeg elke week bijna hetzelfde. Het is ongelooflijk hoe wij ons presenteren en profileren. We vergeten ons alleen wedstrijd na wedstrijd te belonen. Ik moet zeggen dat ook FC Twente in een aantal situaties een goal had kunnen maken. Voor ons was het niet alleen de manier van verweren, maar ook de laatste twee à drie minuten, waarin de 2-2 in de lucht hing."

Pastoor laat zich niet ontmoedigen door het feit dat Excelsior recht had op meer: "Het laat zien dat we op de goede weg zijn. Daarnaast moet ik mijn spelersgroep complimenten geven, die zonder Eredivisie-ervaring een geweldige vooruitgang boeken."

Van Gerwen in WK finale darts

Michael van Gerwen heeft de finale bereikt van het PDC WK darts tot 21 jaar. Het is het laatste jaar dat de Brabander mag meedoen met de 'jeugd'.

Van Gerwen won vandaag met 4-1  van landgenoot Benito van de Pas. De finale is pas begin volgend jaar. Die vindt plaats in het Londense Alexandra Palace als onderdeel van het 'grote' WK. Van Gerwen neemt het daarin op tegen de Engelsman Arron Monk, een zoon van topspeler Colin Monk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.