'Aanpak jongeren A'dam verdringt evenementen'

Redactie

De politie van Amsterdam maakt honderden van zijn elfhonderd rechercheurs vrij om jonge criminelen aan te pakken. Dat gaat ten koste van het beveiligen van evenementen zoals grote dancefeesten. Die moeten hun beveiliging voortaan maar zelf betalen, zei burgemeester Eberhard van der Laan zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De burgemeester heeft maandag een gesprek met politie en justitie over de plannen. Die zijn volgens hem enthousiast. De nieuwe aanpak richt zich vooral op allochtone jongeren. "Alle partijen hebben de afgelopen twintig, dertig jaar fouten gemaakt door kinderen gewoon op school te plaatsen en te denken dat het wel goed komt."

"Die kinderen redden het niet, ik zou het ook niet redden. Ze gaan spijbelen en belanden in de kleine criminaliteit." Van daar belanden ze volgens de burgemeester in de gewapende criminaliteit.

Dit probleem is volgens hem te lang niet serieus genomen. Door de verschuiving van de capaciteit kunnen minder evenementen worden beveiligd. Gevraagd om een keuze te maken stelde de burgemeester dat vooral grootschalige dance-events niet meer door de politie worden beveiligd.

Die organisatoren verdienen volgens de burgemeester flink aan de feesten in Amsterdam. Daarom zouden ze de beveiliging wel zelf kunnen betalen. Toch betekent het volgens hem dat sommige organisatoren er geen brood meer in zullen zien om een feest in de hoofdstad te organiseren.

Tijdens de uitzending verscheen voor een van de ramen van de studio een spandoek met de tekst 'mr. Leegstand', verwijzend naar de ontruimingen van kraakpanden die dinsdag gepland staan. Ook uitte iemand vanuit het publiek kritiek op de plannen van de burgemeester. Van der Laan zei echter niet voor leegstand te ontruimen en wees erop dat een eigenaar meer over zijn eigendom te zeggen heeft dan een 'willekeurige voorbijganger'.

Wel zei hij dat de eigenaar moet zorgen dat een pand niet opnieuw kan worden gekraakt. "We hebben onze politiecapaciteit hard nodig en we gaan niet twee keer hetzelfde pand achter elkaar ontruimen. In zo'n geval komt een pand onderaan het lijstje te staan, wat betekent dat het een paar jaar duurt voordat het kan worden ontruimd."