'Alleen CDA-aanhang voor missie Afghanistan'

bennootje

Alleen bij de aanhang van het CDA is een meerderheid voor een missie in Afghanistan te vinden. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt zondag dat 61 procent van de CDA-stemmers voor is.

Bij de aanhang van VVD en D66 zijn iets meer voor- dan tegenstanders, maar omdat tien procent geen mening heeft, is er onder hen geen meerderheid voor de missie te vinden. Het kabinet van VVD en CDA probeert achter de schermen steun voor een trainingsmissie in Afghanistan te vinden.

Het gaat daarbij om een missie waarbij Afghaanse politieagenten worden opgeleid, bestaande uit zo'n vijfhonderd man. Onder hen zijn veel militairen, die de trainers zouden moeten beschermen.

Gedoogpartij PVV is tegen een nieuwe missie. Uit de peiling van De Hond blijkt dat 78 procent van de PVV-aanhangers ook tegen de missie is. VVD en CDA hebben dus steun van de oppositiepartijen nodig om de missie door te laten gaan.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft al voor de verkiezingen gezegd een trainingsmissie te willen, maar alleen als die geen uitgesproken militair karakter heeft. Van de SP-stemmers is 83 procent tegen, van de PvdA-stemmers 69 procent en van de GroenLinks-stemmers zestig procent.

In de zetelpeiling zijn er deze week nauwelijks verschillen met vorige week. De PvdA daalt met een zetel naar zeventien zetels. De VVD stijgt met een zetel naar 34 zetels. Het CDA levert ook een zetel in en komt uit op zestien. De coalitie plus PVV komt daarmee uit op 81 zetels.