Westen hekelt verkiezingen Myanmar

Westerse regeringsleiders hebben geen goed woord over voor de verkiezingen die zondag zijn gehouden in Myanmar, het vroegere Birma. De belangrijkste oppositiepartijen doen niet mee aan de eerste stembusgang in twintig jaar.

"De verkiezingen in Birma zijn allesbehalve vrij en eerlijk", zei de Amerikaanse president Barack Obama. Hij gebruikte daarbij de vorige naam van het land, die door het regime in 1989 werd gewijzigd in Myanmar. Obama herhaalde zijn oproep aan de junta om de gevangen oppositieleidster Aung San Suu Kyi en andere dissidenten vrij te laten.

Ook EU-buitenlandchef Catherine Ashton drong daarop aan. Ze noemde het verloop van de verkiezingen in strijd met 'internationaal aanvaarde normen, met name in de houding ten aanzien van de oppositie’.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague is de uitslag van de verkiezingen 'een voldongen feit’. "Voor de mensen van Birma betekent het een terugkeer aan de macht van een wreed regime dat de grondstoffen van het land heeft geplunderd en wijdverbreide mensenrechtenschendingen heeft gepleegd", aldus Hague.