Holland Achten vallen tegen in finales WK roeien

Olga Kroeders

Zowel de mannelijke als de vrouwelijke Holland Acht is er niet in geslaagd een medaille op het WK roeien te veroveren. De mannen eindigden op de laatste WK-dag in Nieuw-Zeeland als vierde, terwijl de vrouwen genoegen moesten nemen met een vijfde plaats. Beide boten wonnen vorig jaar nog een bronzen plak op het WK in Polen.

De mannen lagen lange tijd op koers voor een medaille. In de laatste vijfhonderd meter stortte het Nederlandse achttal echter in waardoor ze van de tweede naar de vierde plaats kukelden. Het goud ging naar Duitsland dat van start tot finish de race domineerde. De Britten finishten als tweede, vlak voor Australië.

De vrouwelijke Holland Acht maakte geen enkel moment aanspraak op eremetaal. De start was nog aardig, maar al na een paar honderd meter verloor Nederland de aansluiting. Het goud ging overtuigend naar Amerika. Canada werd op vier seconden tweede. Roemenië pakte brons.

Door de mislukte medaillepogingen van de Holland Achten is de oogst van de Nederlandse roeiploeg beperkt gebleven tot één gouden medaille van de lichte vrouwen vier zonder stuurvrouw. Vorig jaar in Polen pakte Nederland nog vier medailles.