Azerbeidzjanen kiezen nieuw parlement

De Azerbeidzjaanse bevolking is zondag naar de stembus gegaan om een nieuw parlement te kiezen. Het land is op dit moment stevig in de greep van president Ilham Alijev en zijn partij.

Aan de verkiezingen voor het parlement, dat bestaat uit slechts een kamer, deden bijna zevenhonderd kandidaten mee. Er zijn 125 zetels beschikbaar. De helft van de kandidaten was onafhankelijk, maar de strijd ging voornamelijk tussen de partij van Alijev, de YAP, en oppositiepartij Musavat.

Het hoofd van de centrale kiescommissie van het land zei eerder zondag te hopen dat de verkiezingen transparant en democratisch verlopen. De leider van de belangrijkste oppositiepartij, Musavat, betwijfelde echter of het tellen van de stemmen eerlijk zal verlopen.

Oppositiepartijen beklaagden zich zondag over het feit dat hun waarnemers de toegang tot een aantal stembureaus werd ontzegd. Isa Qambar, de leider van Musavat, zei dinsdag een demonstratie te willen organiseren.

Na de vorige parlementsverkiezingen, vijf jaar geleden, gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen grootschalige fraude die plaats zou hebben gevonden. Recente demonstraties van de oppositiepartijen trokken echter slechts een handvol mensen. Het is dan ook nog maar de vraag of er veel mensen op de demonstratie van dinsdag af zullen komen.

De eerste uitslagen worden maandag verwacht.


Verkiezingen in Azerbeidzjan (Foto: Novum)