Nederlandse journalist 'verstoort orde' in Brussel

Redactie

De Nederlandse journalist Arnold Karskens is zaterdag gearresteerd in Brussel wegens verstoring van de openbare orde. Dat meldt het gratis dagblad De Pers, waarvoor Karskens een reportage maakte over asielzoekers in België. Karskens ontkende schuldig te zijn aan opruiing en werd binnen enkele uren vrijgelaten. De hoofdredactie van De Pers tekent protest aan tegen de handelswijze van de Brusselse politie.

Op het station van Brussel-Noord slapen de laatste maanden steeds meer asielzoekers en andere buitenlanders. Slapende kinderen en hun ouders worden getolereerd, maar verder moet iedereen tussen 01.00 uur en 04.00 uur het station verlaten.

De politie veegde het station zaterdagnacht met een hondenbrigade schoon, meldt de krant. Karskens zag hoe twee agenten een man aan zijn revers het station uitsleepten en maakte een foto. Toen een politieman zei dat het fotograferen van agenten verboden is protesteerde Karskens, waarna hij werd aangehouden.

De foto van het 'brute' politieoptreden werd gewist. Karskens, die asielopvang een van de grootste maatschappelijke problemen in België noemt, omschrijft dit als 'censuur'. Zijn reportage wordt woensdag gepubliceerd.