Myanmar na twintig jaar weer naar de stembus

Ongeveer 30 miljoen inwoners van Myanmar (Birma) gaan zondag voor het eerst in twintig jaar naar de stembus. Oppositiepartijen en onafhankelijke waarnemers vrezen echter dat de verkiezingen niet eerlijk zullen verlopen.

De twee voornaamste oppositiepartijen die aan de verkiezingen meedoen, beschuldigen het militaire regime van fraude, omkoping en bedreigingen. Ze zeggen dat het regime op illegale wijze machtigingen en voortijdige stemmen heeft verzameld.

De belangrijkste oppositiepartij van het land, de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, boycot de verkiezingen. De kieswet zou oneerlijk zijn. De NLD won de verkiezingen in 1990, maar de militaire junta verklaarde die uitslag ongeldig.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zei in maart al 'teleurgesteld en gefrustreerd' te zijn over de manier waarop de militaire machthebbers de verkiezingen organiseerden. De militaire machthebbers hebben een kwart van de zetels in het parlement gereserveerd en veel onlangs afgezwaaide militairen doen als burgers aan de verkiezingen mee.

Myanmar na twintig jaar weer naar de stembus
Myanmar na twintig jaar weer naar de stembus (Foto: ANP)