Israël weg uit dorp op Libanese grens

Israël is bereid om zich terug te trekken uit de noordelijke helft van Ghajar, een dorp langs de Libanese grens. Dat hebben medewerkers van de Israëlische regering zondag gezegd. Israël houdt het dorp sinds 2006 bezet en de terugtrekking kan een belangrijk conflict met Libanon tot een eind brengen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat het plan voor de terugtrekking maandag officieel presenteren aan de Verenigde Naties, tijdens een bespreking met secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. Hoe en wanneer de terugtrekking precies plaats moet vinden is nog niet duidelijk.

Israël veroverde in 2006 het noordelijke deel van Ghajar in de strijd tegen Hezbollah-strijders in Libanon. Een staakt-het-vuren, dat onder leiding van de VN tot stand kwam, maakte een einde aan de gevechten. Israël werd gevraagd zich terug te trekken uit het dorp, maar het land weigerde dit uit vrees dat Hezbollah zich weer in het dorp zou vestigen.

Regeringsmedewerkers zeiden dat in het voorstel voor de terugtrekking een overeenkomst met Unifil, de vredesmacht van de VN in Libanon, is opgenomen. Het is duidelijk dat Israël garanties wil dat strijders van Hezbollah geen voet aan de grond kunnen krijgen in het dorp.


(Foto: Novum)