Ruim honderd krakers bij Haagse demonstratie

Redactie

In Den Haag hebben zich zondagmiddag tussen de 120 en 140 krakers verzameld voor een demonstratie door het centrum. De groep maakt een 'omtrekkende beweging', zodat het winkelend publiek niet te veel wordt gestoord. "De sfeer is wat ons betreft prima", zegt een politiewoordvoerder.

De demonstratie, die iets na 14.00 uur begon en om 17.00 beëindigd, wordt begeleid door een geluidswagen. De groep hield onder meer halt bij het terrein aan het Buitenom, waar voorheen het kraakpand De Blauwe Aanslag stond. Daar hadden veertig krakers zaterdag een tentenkamp opgeslagen, maar dat werd op verzoek van de politie ontmanteld.

De krakers voeren dit hele weekeinde actie tegen het kraakverbod dat sinds 1 oktober van kracht is. Ze zijn ook boos omdat de bouw van appartementen op het terrein van De Blauwe Aanslag nog steeds niet is begonnen. Het voormalig belastingkantoor werd in 2003 gesloopt.

De demonstranten noemen kraken 'pure noodzaak'. "Kraken is een bevochten recht om asociaal woonbeleid en leegstand tegen gaan."