FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 februari 2010

Alonso: "Eindelijk is het zover"

Ferrari beleefde deze week een uitermate goede eerste testweek in de Formule 1. De F10 prijkte de afgelopen dagen in Valencia met Felipe Massa al bovenaan de tijdenlijsten en vandaag was dat met Fernando Alonso achter het stuur niet anders. De Spanjaard waakt echter voor te veel euforie, omdat het maar testen zijn en niet iedereen aanwezig was.

"Ik heb maanden op dit moment gewacht en eindelijk is het zover," zei Alonso die voor het eerst in de Ferrari mocht rijden. "We hebben de laatste weken veel in de fabriek gewerkt, maar ik miste nog de ervaring op de baan. Vandaag heb ik me vooral gericht op het leren kennen van de auto. Er waren vele nieuwe dingen voor mij, zoals de Schubert helm en de remmen van Brembo die ik nog nooit eerder gebruikt had."

"Ik moet zeggen dat het dankzij het werk van Felipe (Massa, red.) gelijk makkelijk ging. De auto was goed en snel, en de set-up was ook prima. Het is alleen niet mogelijk om te zeggen waar we ten opzichte van de anderen staan. Ikzelf heb ze niet gevolgd, omdat ik te veel werk voor het team te doen had. Er zijn nog zoveel onbekende zaken en het is net als een training van een voetbalteam: je weet niet of ze met twee doelmannen of met hun tweede team spelen."

"Om competitief te zijn moet je een betrouwbare auto hebben en wij zijn goed op weg," zei Alonso die zelf vandaag tot 127 ronden kwam. Hij kreeg veel steun van zijn fans. "Ik wist dat er veel fans verwacht werden, maar dit is toch even iets anders. Het is midden in de week en het was fantastisch om zoveel fans op de tribune te zien. Ik heb alle 127 ronden genoten."

Juryleden voor Songfestival bekend

Tatjana Simic, radio-dj Daniël Dekker, George Baker en Johnny Logan vormen zondag de vakjury bij het Nationaal Songfestival. Dat maakte de Tros vandaag bekend. Het viertal beslist samen met het studiopubliek welke kandidaat Nederland mag vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival 2010 in Noorwegen.

Simic werd onder het mom van 'Oostblokdeskundige' als tactische spil aangetrokken. De laatste jaren scoorden landen uit Oost-Europa opvallend hoog tijdens het liedjesfestival. Johnny Logan won het Songfestival driemaal voor Engeland.

Vijf kandidaten studeerden onder begeleiding van een bekende Nederlandse zanger ieder een eigen versie in van het nummer 'Ik Ben Verliefd - Shala Lie', geschreven door Pierre Kartner. De stem van elk jurylid weegt mee voor twintig procent, het studiopubliek krijgt ook een vijfde deel in de beslissing.

Gisteren werd bekend dat Corry Konings, coach van kandidaat Marlous Oosting, afhaakt in de race. Volgens de regels van de Tros betekent dat ook het einde van de deelname van Marlous. De manager van Marlous laat weten dat zijn pupil zondag gewoon op het podium staat. De Tros zegt nog op het verlossende telefoontje van de manager te wachten.

Kermisexploitant botst met gemeente Den Bosch

Een kermisexploitant is woedend op de gemeente Den Bosch. Dit jaar zijn op de kermis in Den Bosch geen botsauto's welkom omdat dit agressie in de hand zou werken. De exploitant vindt dat de gemeente doet aan symptoombestrijding en wil alsnog een vergunning voor zijn botsauto's.

Volgens Karel Eckelboom hebben zijn botsauto's niets te maken met de onveiligheid in de stad. "Overlast van jongeren heerst door de hele stad", aldus de gepikeerde kermisexploitant. Eckelboom heeft inmiddels een brief naar de gemeente gestuurd waarin hij zijn bezwaren uiteenzet. Hij vreest voor het voortbestaan van de botsauto's en laat het er niet bij zitten. "In het kermisbloed zit ook parade maken. Aandacht vragen voor mijn zaak. Als de botsauto's nu worden geweerd in Den Bosch, dan is het schaap over de dam", voegt hij hier in creatieve bewoordingen aan toe.

Lady Gaga zet tatoeage voor fans

Lady Gaga heeft er weer een tatoeage bij. 'Little Monsters' prijkt sinds gisteren op haar onderarm. De tekst is een verwijzing naar haar fans, die de excentrieke zangeres altijd haar kleine monstertjes noemt.

Gaga pronkte vandaag op een via Twitter verspreide foto met haar nieuwe tatoeage. "Kijk wat ik gisteravond heb gedaan", schrijft de 23-jarige zangeres. "Voor mijn kleine monsters, op de arm waarmee ik mijn microfoon vasthoudt."

Haar fans reageren enthousiast op Gaga's nieuwe versiersel. De 23-jarige zangeres, die werd geboren als Stefani Germanotta, wordt bedolven onder liefdesverklaringen en complimenten. Lady Gaga zelf schrijft dat ze trots is op haar tatoeage.

Nederlander naakt in Duitse trein

In een hogesnelheidstrein tussen Essen en Bochum in Duitsland is een naakte Nederlander opgepakt die in kleermakerszit op de bodem van een coupé zat. De 31-jarige, dronken man heeft een proces-verbaal gekregen wegens exhibitionisme en zwartrijden.

Sommige media in Duitsland speculeerden vandaag al over een nieuwe trend. Ook in Mönchengladbach werd namelijk een naakte man in een trein aangetroffen. Omdat deze trein stilstond, werd deze man, die een slaapplaats gevonden dacht te hebben, niet bekeurd voor zwartrijden.

Jamaicaan bereikt kwartfinale ATP-toernooi

Dustin Brown heeft de kwartfinales bereikt van het Zuid-Afrikaans Open van Johannesburg. De Jamaicaan wist de Fransman Laurent Recouderc met twee sets te verslaan; 6-4 en 6-4.

De overwinning betekende de eerste kwartfinaleplaats ooit in een ATP-toernooi voor een Jamaicaan. Brown, in Duitsland geboren, is de huidige nummer 141 van de wereldranglijst. In zijn eerste partij tijdens het toernooi in Johannesburg was hij te sterk voor de als vierde geplaatste Zwitser Marco Chiudinelli.

Om als eerste Jamaicaan de halve finales te bereiken van een ATP-toernooi, zal Brown opnieuw een Fransman moeten verslaan, Stephane Robert. "Ik kan het nog niet echt geloven. Tegen Chiudinelli had ik wat mazzel, maar zo'n goede speler verslaan, gaf me wel zelfvertrouwen", aldus Brown over zijn verrichtingen tot dusver.

NASA verwacht goed weer voor lancering spaceshuttle

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verwacht komend weekeinde goed weer voor de lancering van de spaceshuttle. De organisatie zei vandaag dat de kans op goed weer ongeveer zeventig procent is en dat morgenochtend begonnen wordt met aftellen.

De planning is dat het ruimteveer Endeavour zondagmorgen gelanceerd gaat worden voor een laatste grote missie om werkzaamheden aan het internationale ruimtestation ISS te verrichten. Aan boord van het ruimteveer zijn een nieuwe kamer voor het ruimtestation en een koepeldak met zeven ramen.

Nijhuis: "Wedstrijd als alle andere"

Scheidsrechter Bas Nijhuis zegt geen last te hebben gehad van aantijgingen dat hij Ajax-Roda JC niet had mogen fluiten. De Twent zou onbewust voordeel kunnen veroorzaken voor FC Twente door Ajax kaarten te geven.

FC Twente en Ajax spelen dit weekeinde tegen elkaar. "Het was voor mij een wedstrijd als alle andere", zei Nijhuis tegen Eredivisie Live.

Ook over de twee veelbesproken strafschoppen tijdens Ajax-Roda bleef Nijhuis bij zijn mening. Een opmerking van Suárez dat de arbiter aan de spits zou hebben gevraagd of het een penalty was, deed hij af als onzin. "Misschien is het mijn accent of misschien begrijpt hij de taal niet zo goed. Ik zei tegen hem: voor mij is dit een strafschop."

Dat er voor de tweede strafschop gevlagd werd, zei Nijhuis niet zoveel. "Ik zei meteen dat het via een eigen speler ging en dus geen buitenspel was. Dat daar dan een penalty uitkomt, dat kan." Dat de Roda-staf vervolgens over de rooie ging, vond Nijhuis niet kunnen. "Zo kun je je niet tegenover een scheidsrechter gedragen."

'We zijn allemaal buitenaardse wezens'

We hoeven inderdaad niet in de ruimte te zoeken naar aliens. We zijn namelijk allemaal buitenaards. Tot deze conclusie komt een Britse wetenschapper, die gisteren met deze bewering naar buiten kwam.

Het begon allemaal miljoenen jaren geleden, toen het menselijk ras als microben door kometen naar de aarde werd gebracht. "We zijn allemaal aliens. We delen allemaal dezelfde kosmische afkomst", verklaart professor Chandra Wickramasinghe. "Iedere keer als er een nieuw planetair systeem wordt gevormd, banen enkele overlevende microben zich een weg in kometen."

Volgens de astrobioloog van de universiteit van Cardiff vermenigvuldigt het zaad zich snel en verspreidt het zich over planeten. "We maken dus deel uit van een grote keten die zich uitstrekt over een groot deel van de kosmos. Het bewijs wijst onverbiddelijk in deze richting."

Hoewel de Bijbel anders beweert, gelooft Wickramasinghe dat de eerste 'zaden van het leven' al 3800 miljoen jaar geleden op de aarde waren neergedaald. Het leven is miljarden jaren van planeet naar planeet gestuurd door botsende kometen, aldus de wetenschapper. Wel accepteert hij dat zijn theorie niet verklaart hoe het leven oorspronkelijk is ontstaan. "Hoewel we geen stuitend bewijs hebben hoe het leven in den beginne is ontstaan, is het zeker dat dit is verspreid door de ruimte."

Proces tegen Maleisische oppositieleider begonnen

Het proces tegen de Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim, die in augustus 2008 werd aangeklaagd voor sodomie, is vandaag van start gegaan. Het is de tweede keer dat Anwar terecht moet staan voor sodomie.

Nadat Anwar aan het begin van het proces ontkende dat hij onwettige seks zou hebben gehad met Saiful Bukhari Azlan, een verkiezingsmedewerker, riepen de aanklagers Saiful vandaag op als eerste getuige. De aanklagers beloofden expliciet en onverbloemd details van de sodomie te onthullen en een groot deel van de getuigenis van Saiful vond dan ook plaats achter gesloten deuren. De hoorzitting zal morgen worden hervat.

Anwar noemde tijdens de rechtszaak de beschuldiging van sodomie een 'kwaadaardige aanklacht' en een 'frivole aanklacht, verzonnen door politieke meesterbreinen'.

De advocaat van de overheid, Mohamad Yusof Zainal Abiden, zei dat de aanklagers de schuld van Anwar buiten alle gerede twijfel zouden aantonen met behulp van de getuigenis van Saiful en het verzamelde bewijsmateriaal, waaronder het forensische bewijs.

Het langverwachte proces ging vandaag van start nadat de advocaten van Anwar geen mogelijkheden meer zagen om het proces uit te stellen. De advocaten hebben achttien maanden lang het proces weten te vertragen met bijvoorbeeld een verzoek om toegang te krijgen tot het medische bewijs van de aanklagers.

Volgens Anwar is de regering van president Najib Razak het brein achter de sodomie-aanklacht. Zij zou op deze wijze de oppositie, de drie partijen die samen de Volksalliantie vormen, willen ondermijnen. De oppositie behaalde in 2008 een enorme verkiezingswinst. Anwar zei gisteren dat de regering de rechterlijke macht misbruikt om hem politiek uit te schakelen. De regering ontkende een samenzwering.

Als Anwar schuldig word bevonden aan sodomie kan hij maximaal twintig jaar celstraf krijgen. Bovendien is het hem tot vijf jaar na zijn vrijlating verboden om deel te nemen aan de politiek. Dat zou een zware klap betekenen voor de oppositie, die als eerste echte alternatief wordt gezien voor de regeringscoalitie Nationaal Front, die sinds 1957 aan de macht is.

Uitslag Anderlecht - Club Brugge

Vanavond stond de klassieker van de Belgische competitie op het programma. Anderlecht ontving in eigen huis aartsrivaal Club Brugge. De thuisploeg wist door middel van een werelddoelpunt in de laatste minuut de drie punten in eigen huis te houden.

Het begin van de wedstrijd was voor Club Brugge. De gasten kwamen het sterkst uit de startblokken, maar moesten toch toezien hoe Anderlecht de leiding pakte. Juhasz wist te profiteren van slecht verdedigingswerk van Brugge en schoot van dichtbij hard binnen. Toch kwamen de gasten na ruim een kwartier weer op gelijke hoogte. Odjidja wist een afgeketste corner vanuit de tweede lijn binnen te schieten.

Tot aan de rust wist Anderlecht het spel meer naar zich toe te trekken, maar dit leidde nauwelijks tot kansen. Ook na rust was de thuisploeg de betere ploeg, maar zag hoe Club Brugge brutaal de leiding nam. Kouemaha wist een prachtige aanval via onder andere Perisic te bekronen met een doelpunt.

Een stunt leek in de maak, maar na ruim een uur moest Club Brugge met tien man verder. Vargas, pas zeven minuten in het veld, kreeg de rode kaart van scheidsrechter Wouters. Anderlecht-trainer Jacobs reageerde hier meteen op door Frutos als extra spits te brengen. De Argentijn stond nog geen twee minuten in het veld of hij wist de 2-2 te scoren.

Club Brugge wist aanvallend niets meer klaar te spelen en moest hopen op een puntje. Lange tijd zag het er naar uit dat de gasten alsnog een punt pakten bij Anderlecht, maar Mbark Boussoufa dacht hier anders over. De spelmaker van Anderlecht sneed in de slotsecondes van de wedstrijd vanaf links naar binnen en haalde vanuit een onmogelijke hoek uit op doel. Tot ieders verbazing belandde de bal in de verste kruising en zorgde daardoor op prachtige wijze voor de 3-2.

Door dit resultaat loopt Anderlecht uit op Club Brugge in de Jupiler Pro League. Het verschil na 22 wedstrijden is inmiddels negen punten.

Uitslag Sparta Rotterdam - Vitesse

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en Vitesse. Hieronder vind je de uitslag.

Sparta Rotterdam

1 - 1

Vitesse

 60' Falkenburg
   89' Greene
 
 Gele kaart: Adeleye, Duplan, (Sparta Rotterdam), Verhaegh, Kaya, (Vitesse)
 
Stadion: Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 9.213
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Seliga
Koenders
Adeleye
Viergever
Slijngard
Falkenburg
Touzani
v.Gessel
Strootman
Poepon (Duplan/57)
John (Dissels/75)
  Velthuizen
Verhaegh
Sprockel (Stevanovic/37)
Drost
Jong-a-Pin
Claudemir
Greene
Pluim
Kaya (Hofs/63)
Kolk
Nilsson

Van Gaal: "Braafheid was niet populair bij de fans"

Edson Braafheid verruilde Bayern München deze week voor het Schotse Celtic. Volgens trainer Louis van Gaal heeft de linksback een 'ongelukkige' periode in München gehad, omdat de fans weinig waardering voor hem hadden.

"Edson werd door veel supporters niet echt op waarde geschat", reageert Van Gaal tegenover Sky Sports. "In zo'n geval is het het beste om een speler naar een andere club te laten gaan."

Van Gaal is het zelf niet eens met de mening van een groot deel van de fans. "Edson is een uitstekende verdediger. Maar hij is hier gewoon ongelukkig geweest. Ik hoop dat de fans in Glasgow hem helpen."

Bayern is momenteel tweede in de Duitse Bundesliga. Der Rekordmeister nam Braafheid afgelopen zomer over van FC Twente. De 26-jarige verdediger gaat bij Celtic op jacht naar de eerste plek in de Schotse Premier League, waar rivaal Glasgow Rangers tien punten voorsprong heeft op The Bhoys.

'Helft Nederlanders voor legaliseren softdrugs'

De helft van de Nederlanders is voor legalisering van softdrugs. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Een kwart van de mensen vindt dat softdrugsgebruik verboden moet worden.

Onder GroenLinks-stemmers is 88 procent voorstander van legalisering. De aanhang van het CDA en de ChristenUnie staat het meest negatief tegenover softdrugs. Ongeveer de helft van de stemmers op deze partijen is voor het verdwijnen van coffeeshops en wil dat het gebruik van wiet en hasj verboden wordt.

Het uitbreiden van het aantal coffeeshops kan maar bij zes procent van alle geënquêteerden op goedkeuring rekenen, 41 procent vindt dat het huidige aantal coffeeshops behouden moet worden.

Overigens heeft 62 procent van de ondervraagden nog nooit een stickie gerookt. De meeste blowers zijn te vinden bij het de SP'ers en PVV'ers: van hen rookt momenteel respectievelijk elf en zeven procent af en toe of regelmatig een joint.

De coalitiepartijen denken verschillend over sofdrugs. PvdA wil het gedoogbeleid verruimen terwijl CDA en ChristenUnie juist af willen van de coffeeshops. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind pleitte vandaag nog voor een verbod op het blowen in de buitenlucht. Morgen debatteert de Kamer over het softdrugsbeleid.

Albert wint A-cross Maldegem

Zondag gaf Niels Albert nog op tijdens de wereldtitelstrijd, maar amper drie dagen later stond de renner uit Baal alweer op de hoogste trede van het podium. Albert bleef na een spannende slotfase in Maldegem Kevin Pauwels voor. Als derde eindigde Bart Wellens, terwijl Sven Nys ene Klaas Vantornout de Vlaamse top vijf vervolledigden.

De kersverse wereldkampioen Zdenek Stybar werd pas zevende. "Festiviteiten hier en daar hebben zijn tol geëist," verklaarde de Tsjech. "Het lukte van geen meter. Deze trui geeft me natuurlijk een heel speciaal gevoel. De komende dagen worden heel wat belangrijker. Daarom ook dat ik twee dagen serieus ga trainen. Ik wil me nog bewijzen in enkele wedstrijden."

Eurlings: 'strooi maar zand'

Gemeenten en provincies moeten de komende dagen zand en pekel gaan strooien in plaats van zout. Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) is niet van plan ze nog langer zout van het rijk te geven. Dat heeft hij vanavond gezegd in de Tweede Kamer.

Eurlings gaat alleen over snelwegen, niet over provinciale en gemeentelijke wegen en straten. Tot nu toe heeft hij zout geleverd aan provincies, maar daar houdt hij nu mee op. Er is nog tienduizend ton zout over, en dat is de komende dagen nodig voor de snelwegen. "Het zout heb ik zelf nodig", zei Eurlings tijdens een spoeddebat over het tekort aan strooizout.

Gemeenten en provincies moeten van Eurlings meer met alternatieven voor zout gaan werken, zoals zand en pekelwater. Op snelwegen kan dat niet, omdat die veelal van zoab zijn gemaakt. Zand en pekel zijn daar slecht voor.

Volgens Eurlings is er meer zout onderweg. Deze week leveren vrachtwagens zo'n 2700 ton strooizout af vanuit Turkije. Vanaf eind volgende week komen drie schepen binnen met elk tienduizend ton zout, ook uit Turkije. Daarnaast wordt er nog tienduizend ton uit België verwacht. Als er weer voldoende zout is, krijgen provincies en gemeenten weer zout van Eurlings.

Twee weken geleden zei Eurlings nog in de Tweede Kamer dat er voor de rest van de winter voldoende strooizout zou zijn. Inmiddels begint het zout behalve bij Rijkswaterstaat ook bij veel provincies en gemeenten op te raken. Met name de oppositie verwijt Eurlings dat hij zich niet aan zijn toezegging heeft gehouden. "Hij heeft iets uit te leggen", zei SP'er Emile Roemer.

"Het kan toch niet zo zijn dat we wegen gaan sluiten en mensen heupen laten breken?" vroeg VVD'er Charlie Aptroot zich hardop af. "Het lijkt geen onderwerp om over te debatteren, maar het gaat wel om de veiligheid van burgers in Nederland", zei onafhankelijk Kamerlid Rita Verdonk, die het spoeddebat had aangevraagd.

Eurlings stelde dat het weer van de afgelopen tijd extremer was dan het leek. "Het was geen min twintig en er lagen geen meters sneeuw. Maar vanuit het wegenbeheer gezien was het toch extreem. Het gaat sinds half december onafgebroken van vriezen naar dooien. Je strooit, dan dooit het en spoelt het zout weg, 's avonds vriest de boel weer op, en dan kun je weer overnieuw beginnen."

Als de winter eenmaal is afgelopen, laat Eurlings onderzoeken hoe de zoutvoorziening in de toekomst beter kan.

Boulahrouz: "Ik wilde ver gaan om bij Ajax te spelen"

Khalid Boulahrouz laat in de nieuwste uitgave van Voetbal International weten dat hij er alles voor over gehad te hebben om bij Ajax te kunnen voetballen. "Ik was bereid ver te gaan om bij Ajax aan spelen toe te komen. Met het oog op het WK vond ik het niet zo belangrijk dat ik driekwart van mijn salaris zou inleveren", aldus Boulahrouz.

De Amsterdammers handelden volgens Boulahrouz op een vreemde manier: "Het duurde een tijdje tot ze met een concrete aanbieding kwamen en die werd later weer ingetrokken, de clubleiding stak er een stokje voor. Dat liep een beetje raar allemaal. Toch hebben we tot het laatste moment gekeken of er mogelijkeden waren. Dat bleek niet het geval."

Uitslagen Eredivisie (03/02/2010)

Deze week is er in de Eredivisie een midweekse speelronde. Gisteren werd al een aantal wedstrijden afgewerkt en vandaag stond er ook een aantal wedstrijden op het programma. In dit overzicht vind je de uitslagen van de wedstrijden die om 20:00 uur en om 20:15 zijn begonnen.

FC Groningen

2 - 0

ADO Den Haag

 16' Granqvist(pen)
 58' Holla
   
 
 Gele kaart: Stenman, (FC Groningen), Derijck, Bosschaart, Buijs, Kum, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21,000
Arbiter: van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Hiariej
Granqvist
Blind
Stenman
Lovre (83/ Nordstrand)
Ajilore (58/ Zonneveld)
Holla
Enevoldsen
Bacuna
Matavz
  Zwinkels
Derijck
Bosschaart (83/ Immers)
Kum
Buijs
Luijckx
v.d. Bergh
Toornstra
Verhoek (83/ Knopper)
Milic
Soltani

PSV

2 - 1

FC Utrecht

 6' Toivonen
 60' Engelaar
   39' Keller
 
 Gele kaart: Manolev, Rodríguez, (PSV), Mertens, Cornelisse, Loval, (FC Utrecht)
 Rode kaart: , Keller (77/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 25.520
Arbiter: van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev
Ooijer
Rodriguez
Salcido
Afellay
Bakkal (90/ Marcellis)
Simons (57/ Engelaar)
Lazovic
Toivonen
Dzsudzák (73/ Amrabat)
  Vorm
Cornelisse
Keller
Wuytens
Lensky
Mertens
v. Dijk
Silberbauer
Asare
v. Wolfswinkel (82/ Loval)
Mulenga

FC Twente

2 - 0

Heracles Almelo

 43' Ruiz
 66' N'Kufo
   
 
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Stam (64/ Kuiper) Douglas
Wisgerhof
Tiendalli
Brama
Perez (58/ Tioté)
Ruiz
Janssen (71/ Parker)
N\'Kufo
Stoch
  Pieckenhagen
Breukers
Maertens
v.d. Linden
Looms
Overtoom
Quansah
Vejinovic (75/ Hakola)
Douglas (75/ Steur)
Dost
Everton (67/ Armenteros)

AFC Ajax

4 - 0

Roda JC

 54' Suárez(pen)
 69' Suárez(pen)
 79' Suárez
 86' Suárez
   
 
 Gele kaart: , Saeijs, (Roda JC)
 Rode kaart: , De Fauw (67/2xg) (Roda JC)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 46.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d. Wiel
Oleguer
Vertonghen
Emanuelson
De Zeeuw
Enoh (46/ Lindgren)
De Jong
Rommedahl
Pantelic (78/ Suk)
Suárez
  Tyton
Saeijs (64/ Kah)
De Fauw
Kruiswijk
De Jong
Delorge
Vormer
Hadouir
Janssen
Bodor (64/ Sutchuin Djoum
Junker

Jongen neemt mortiergranaat mee op fiets

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft gisteren een Franse mortiergranaat opgeruimd in het Noord-Hollandse Burgerbrug. De granaat was dit weekend door een 13-jarige jongen gevonden. Hij had het explosieve ding achterop zijn fiets mee naar huis genomen, meldt het ministerie van Defensie.

Het ging om een Franse mortiergranaat met een doorsnee van 81 millimeter uit de Tweede Wereldoorlog. Het explosief komt waarschijnlijk uit opgespoten zand dat voor de Franse kust is gewonnen.

De EOD waarschuwt mensen om explosieven die zij vinden nooit aan te raken of te vervoeren en meteen de politie in te schakelen. Dagelijks zet de EOD gemiddeld drie tot vier ploegen van twee tot drie personen in Nederland in voor het opruimen van gevonden explosieven.

 

Sedoc zo goed als zeker naar WK indoor

Gregory Sedoc kan zich zo goed als zeker opmaken voor een reis naar Doha. Daar vindt in maart het WK indoor plaats.

Sedoc liep in Düsseldorf op de 60 meter horden een tijd van 7,71. Daarmee was onze landgenoot weliswaar twee hondersten van een seconde langzamer dan de limiettijd. Aangezien Sedoc al was voorgeselecteerd door de Atletiekunie, is zijn tijd in Düsseldorf waarschijnlijk voldoende om alsnog aan het WK deel te nemen.

De tijd van 7,71 liep de hordenloper echter in de series. In de finale liep hij 7,73 en eindigde hij op 23 hondersten achterstand op de Cubaanse winnaar Dayron Robles als vijfde.

Gratis DLC voor Mass Effect 2 binnen enkele weken

Mensen die Mass Effect 2 braaf in de winkels gekocht hebben kregen als gratis toegang tot het Cerberus Network met de daarbij horende bonusmissie en -character. Nu heeft BioWare bekend gemaakt dat het daar niet bij ophoudt. Over enkele weken zal er nieuwe DLC verschijnen die gratis en voor niets te verkrijgen zal zijn als je geregistreerd bent bij Cerberus.

Wat de DLC gaat inhouden is nog niet duidelijk. Zeer waarschijnlijk zal het niet nog een extra karakter zijn, de Normandy heeft daar niet echt ruimte meer voor, en dus een leuke nieuwe missie. Maar meer dan speculeren kunnen we op dit moment niet.

Mass Effect 2 verscheen vorige week voor de Xbox 360 en PC en werd door ons beoordeeld met een 9,5.

ME2

De jacht op de Collectors gaat verder?

Tamaela sneuvelt in eerste ronde Sutton

Elise Tamaela is er in Sutton niet in geslaagd om de tweede ronde van het ITF-toernooi te bereiken.

Tamaela had zich via de kwalificaties weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi en trof daarin Renata Voracova. Tamaela won de eerste set nog wel, maar de andere twee sets liet de Culemborgse aan haar opponente; 5-7, 6-4 en 6-1.

Twee andere landgenotes, Kiki Bertens en Nicolette van Uitert, overleefden de kwalificaties niet.

Frankrijk voor verbod op export tonijn

Frankrijk is voor een verbod op de export van blauwvintonijn, maar wil dat de maatregel pas over achttien maanden ingaat. Dat heeft de Franse minister van ecologie, Jean-Louis Borloo, vandaag gezegd. Het voorstel voor het verbod werd gedaan door Monaco, het buurland van Frankrijk, en zal in maart worden besproken op een bijeenkomst in Qatar waar de Conventie voor de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) wordt besproken.

In het voorstel staat dat de Atlantische blauwvintonijn op een lijst onder appendix 1 van de conventie moet worden gezet. Dit betekent dat de vis alleen voor consumptie in de landen van de Europese Unie mag worden gevangen. Milieuactivisten zeggen dat hierdoor de vangst aanzienlijk zal worden verminderd, omdat export naar Japan daardoor verboden wordt.

De Franse minister van landbouw en visserij, Bruno le Maire, zei dat het uitstel van het verbod met achttien maanden nodig is, omdat wetenschappers de tijd moeten krijgen om de kwestie te bekijken en de mogelijkheden van vangst op kleine schaal te inventariseren. Frankrijk wil eveneens dat de Europese Unie subsidie verleent aan vissers die door het verbod getroffen worden.

Het aantal blauwvintonijnen is sinds 1957 met bijna 75 procent gedaald. Natuurbeschermers zeggen dat de vis met uitsterven wordt bedreigd.

De Jonge vertrekt bij Heerenveen

Jan de Jonge vertrekt als hoofdcoach bij SC Heerenveen. De trainer die het stokje begin dit seizoen overnam van Trond Sollied heeft zelf zijn functie als hoofdtrainer neergelegd.

Onder leiding van De Jonge staat Heerenveen momenteel op de dertiende plaats en verloor het gisteren tegen VVV-Venlo alweer de tiende wedstrijd van dit seizoen.

De Jonge zal nog wel bij sc Heerenveen actief blijven. Hij neemt zijn oude functie van hoofd opleidingen weer op zich. Wie de opvolger van De Jonge bij de Friezen wordt is nog niet bekend.

Playboy wijst Wendy van Wanten af

De 49-jarige Vlaamse presentatrice Wendy van Wanten ziet het wel zitten om naakt in de Playboy te verschijnen. Helaas voor Wendy heeft hoofdredacteur Jan Heemskerk van het blootblad geen interesse in een 'tweede Patricia Paay'.

"Wij vinden het hartstikke fijn en willen Wendy graag feliciteren met haar verjaardag. Maar hoewel we zeer tevreden zijn met onze Patricia Paay-cover, willen we er nu ook weer geen gewoonte van maken," aldus Heemskerk.

Praat ook op ons forum mee over de playboyplannen van Wendy van Wanten.

World of Warcraft Auction House komt naar de iPhone

Voor de echte World of Warcraft verslaafden komt Blizzard binnenkort met een 'game' voor de iPhone en de iPod Touch. Het gaat hier om de 'Auction House', de marktplaats voor World of Warcraft items. De World of Warcraft Auction House zal een live verbinding met de echte Auction House hebben, zodat je overal waar je bent kan bieden op de nieuwste items.

Het kan nog wel even duren voordat de Auction House uitkomt, Blizzard wenst dat het perfect werkt en hebben het volgende hierover te zeggen:

''This is a fairly complex service to develop, due in large part to its unprecedented integration with the game, so we don't have an exact release date yet. It's important to note here that certain elements of the service will be premium-based, which we'll go into more detail on once the service functionality is finalized. As with all of the services we offer, we plan to integrate the Auction House and Armory in a way that won't disrupt the gameplay experience, and we won't release it until it meets the quality standards that we've set for our other features and services.''

WoW

Jacht op wanbetalers zorgpremie

De jacht op de wanbetalers is geopend. Wie zijn ziektekostenpremie niet betaalt, riskeert beslag op loon, uitkering of bankrekening. Dat meldt het Parool vandaag.

Uit cijfers van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) en de grote ziektekostenverzekeraars in Nederland blijkt dat er zeker 150.000 wanbetalers zijn, die samen een bedrag van 600 miljoen euro verschuldigd zijn aan de verzekeraars. Zeker de helft van deze wanbetalers betaalt wel vaker niet.

Sinds een half jaar kan het CVZ mensen met een betalingsachterstand dwingen om aan de zorgpremie te voldoen. Het college int momenteel al de premie van 49.000 wanbetalers van zorgverzekeraar CZ en een aantal kleine zorgverzekeraars. De komende maanden zal dit aantal snel oplopen als ook Uvit (waarin Univé, IZA, Trias en het VGZ zitten), Menzis en Achmea hun dossiers van wanbetalers overdragen aan het college.

Deze week zullen 38.000 wanbetalers van Menzis een brief op de mat krijgen, waarin wordt gevraagd de achterstallige premies alsnog te betalen. Doen zij dit niet, dan schakelen zij het CVZ in. De wanbetalers bij Menzis zijn goed voor 90 miljoen euro, gemiddeld ongeveer 1900 euro per verzekerde.

Zo'n 35.000 wanbetalers van Uvit uit Arnhem zijn recent al overgedragen aan het CVZ en het CZ heeft inmiddels 75.000 klanten met een betalingsachterstand een brief gestuurd. Van deze klanten hebben er uiteindelijk 31.000 besloten om alsnog te betalen. Van de groep die nog steeds niet betaald heeft, hebben er ongeveer 30.000 nog geen premie betaald sinds de invoering van de basisverzekering in 2006.

Ook klanten van Achmea die hun premies niet betalen kunnen een brief verwachten. Van de 76.000 wanbetalers zijn er 15.000 die nog nooit betaald hebben voor de basisverzekering.

AZ geeft fans met stadionverbod nieuwe kans

Landskampioen AZ start in samenwerking met KWF Kankerbestrijding een project om spreekkoren in de stadions voortaan te voorkomen. Dat meldt de Alkmaarse club vandaag.

Zestien supporters van AZ die een stadionverbod hebben, kunnen hiermee een traject bewandelen om bij goed gedrag een deel van hun straf te laten kwijtschelden.

AZ en KWF Kankerbestrijding geven donderdag meer informatie prijs over hun samenwerking. De club legde zestien fans onlangs een stadionverbod op, omdat ze in de wedstrijd tegen Ajax spreekkoren lieten horen aan het adres van Demy de Zeeuw.

Bozic blij na ritzege

Borut Bozic pakte vanmiddag in de eerste etappe van de Ster van Bessège de eerste overwinning voor Vacansoleil van 2010. De Sloveen was de snelste in de massasprint.

Bozic was verrast maar zeer blij na afloop van de etappe. ”Het was meer dan perfect zoals het team vandaag reed. Dat ik nu al win is ongelooflijk, mijn ploegmaten hebben me overtuigd mee te sprinten omdat ik zelf van mening was nog niet goed genoeg te zijn. Dit is zeker niet de laatste zege van ons in de komende weken. De leiderstrui is een mooi extraatje en ik bekijk het verder van dag tot dag.”

Eis: 13 jaar voor 'crime passionel'

Dertien jaar eiste het Openbaar Ministerie (OM) vandaag tegen de Nijmegenaar Henk H. (32) voor de rechtbank in Arnhem. Volgens het OM wurgde hij zijn 37-jarige vriend, Pascal Hartman, vorig jaar met een riem, waarna hij een zelfmoord in scène zette.

Volgens de aanklager sleepte Henk het lichaam van zijn vriend na zijn daad naar de badkamer, waar hij het liet lijken alsof de man zichzelf opgehangen had. Het motief: relatieproblemen en angst om de liefde van zijn leven kwijt te raken of financiële problemen, als we de aanklager mogen geloven.

De verdachte laat echter weten dat hij het totaal niet eens is met deze beschuldigingen. Volgens hem ging het om 'uit de hand gelopen wurgseks'. De vriend zou plotseling zijn overleden tijdens het spelletje, waarna Henk de zelfmoordscène bedacht uit schaamte voor hun avontuurtje.

De advocaat van Henk H. heeft daarom om vrijspraak gevraagd. Over twee weken zal de rechtbank uitspraak doen.

Schansspringer Ammann zegeviert in Klingenthal

Vlak voor de start van de Olympische Spelen in Vancouver heeft Simon Ammann laten zien dat hij in vorm is. De Zwitserse skispringer won vandaag de wereldbekerwedstrijd op de grote schans in het Duitse Klingenthal. Ammann, die zijn vijfde zege van dit seizoen boekte, sprong afstanden van 133 en 134 meter.

De 28-jarige Ammann bleef met een puntentotaal van 263,9 de Pool Adam Malysz en zijn Oostenrijkse concurrent Gregor Schlierenzauer duidelijk voor.

Ammann verstevigde bovendien de leiding in het algemeen klassement en heeft na 18 van de 23 evenementen een voorsprong van meer dan 150 punten op Schlierenzauer. 

Deco waarschuwt Arsenal: "Drogba beste spits ter wereld"

Chelsea, koploper van de Premier League, speelt komend weekend op Stamford Bridge tegen Arsenal. Middenvelder Deco gooit alvast wat olie op het vuur door te stellen dat Didier Drogba de beste spits ter wereld is.

Drogba was de afgelopen maand met Ivoorkust actief op de Afrika Cup in Angola. Dinsdag keerde de spits weer terug bij Chelsea, dat uit tegen Hull City twee punten liet liggen (1-1). Drogba maakte de enige Londense treffer.

Teamgenoot Deco is blij dat Drogba weer terug is. "Iedereen zou Didier wel in zijn team willen hebben. Voor mij is hij de beste spits ter wereld als hij topfit is", aldus de Portugees op de officiële clubwebsite.

In eerdere confrontaties met Arsenal was Drogba vaak trefzeker. Dit seizoen staat zijn doelpuntenteller al op twintig goals uit 25 duels (in alle competities). "We moeten goed voorbereid zijn, elke wedstrijd wordt vanaf nu moeilijker. Dit is een periode waarin we de competitie kunnen beslissen", vindt Deco.

Chelsea krijgt zondag bezoek van Arsenal, dat na 24 competitiewedstrijden een achterstand van zes punten heeft. Manchester United staat slechts één punt achter het team van manager Carlo Ancelotti.

Openbaar toilet als woning

Woonruimte vinden is niet altijd even makkelijk en vaak duur. In Hangzhou (China) loopt het echter de spuitgaten uit: tien Chinese arbeiders zijn uit nood in een openbaar toilet gaan wonen.

Eén van de arbeiders laat weten dat hij te weinig geld heeft om een woning te huren. Het wonen in een toilet is echter niet erg prettig. De sterke urinelucht went wel, laat een van de bewoners weten, maar het is volgens de vrouw nog erger dat mensen het fornuis en de pannen stelen. Een andere bewoner laat weten echt genoeg te hebben van de muizen die in hun 'woning' rondlopen.

Eén van de bewoners laat weten dat een vriend van haar jaloers is op haar woonruimte, omdat zij geen huur hoeft te betalen. Om de bewoners te ontzien mijden veel Chinezen de toiletten. De Chinese overheid wil echter paal en perk stellen aan deze 'creatieve woonoplossing'. "Ze zijn bedoeld voor openbaar gebruik", laat de overheid weten.

Een foto van de onconventionele woning is hier te vinden.

Heerenveen-directeur Kuiper houdt spelers verantwoordelijk voor resultaten

Yme Kuiper, directeur bij sc Heerenveen, heeft trainer Jan de Jonge verzocht om individueel met zijn spelers te gaan praten. Dat meldt Omrop Fryslân.

Kuiper houdt De Jonge niet verantwoordelijk voor de slechte resultaten van de Friezen. Dinsdag verloor Heerenveen met 3-1 bij VVV-Venlo. Na een dramatische start stonden de bezoekers na een kwartier al met 3-0 achter.

Volgens Kuiper is een gebrek aan zelfvertrouwen de belangrijkste oorzaak voor de zwakke prestaties. De Fries hoopt dat individuele gesprekken met de spelers meer duidelijkheid biedt over hoe men het tij kan keren.

Door de nederlaag in Venlo staat Heerenveen dertiende. De Friezen, die vorig jaar nog de KNVB beker wonnen en zich plaatsten voor Europees Voetbal, hebben daarmee slechts twee punten meer dan de nummer zestien, ADO Den Haag.

Miley Cyrus' zusje (9) lanceert lingerielijn

Opnieuw weet Noah Cyrus op een schokkende manier in het nieuws te komen. Stond vorig jaar met Halloween half Amerika op haar achterste benen toen het negenjarige zusje van Miley Cyrus in een SM-outfit verscheen, nu heeft het kleine meisje zelfs een eigen lingerielijn gepresenteerd.

Samen met haar beste vriendin Emily Grace heeft Noah onder de noemer 'Ohh! La, La! Couture' een lingerielijn voor kinderen ontworpen. Volgens de makers is de lingerielijn 'trendy, lief en doet het denken aan de ware persoonlijkheid van Emily'.

Noah heeft in samenwerking met andere ontwerpers diverse stijlen ontworpen. Zo kan het ondergoed prima worden gecombineerd met ballerina-pantoffels, 'funky sneakers' of met pikante kousen en laarzen.

Noah heeft niet alleen aan kleine meisjes gedacht. Zelfs grotere meisjes kunnen haar lingerie gewoon aantrekken. Het ondergoed is namelijk beschikbaar tot in maat 44.


Een filmpje van Noah in netkousen. Voor foto's, klik hier

Testdag Valencia 3 februari

Fernando Alonso heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde testdag op het circuit van Valencia. De Spanjaard meer dan zes tienden sneller dan zijn landgenoot Pedro de la Rosa. Michael Schumacher eindigde tijdens zijn eerste volledige testdag op de derde plaats, op iets minder dan een seconde van Alonso.

Vitaly Petrov maakte vandaag zijn Formule 1-debuut. De Rus kwam in zijn Renault tot de zesde tijd, waarmee hij alleen Nico Hülkenberg achter zich liet. Deze laatste kwam vanochtend overigens in aanraking met De la Rosa, waarna de auto van de Spanjaard door een takelwagen terug naar de pits gebracht moest worden.

Testdag 03-02-2010, Valencia

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 F. Alonso Ferrari 01:11.470 127
2 P. de la Rosa Sauber 01:12.091 80
3 M. Schumacher Mercedes Grand Prix 01:12.438 82
4 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 01:12.576 97
5 J. Button McLaren 01:12.951 82
6 V. Petrov Renault 01:13.097 75
7 N. Hulkenberg Williams 01:13.669 126

 

Gecombineerde uitslagen

Pos Coureur Team Tijd Ronden Snelste dag
1 F. Alonso Ferrari 01:11.470 127 3
2 F. Massa Ferrari 01:11.722 226 2
3 K. Kobayashi Sauber 01:12.056 96 2
4 P. de la Rosa Sauber 01:12.091 154 3
5 L. Hamilton McLaren 01:12.256 108 2
6 R. Kubica Renault 01:12.426 188 2
7 M. Schumacher Mercedes Grand Prix 01:12.438 122 3
8 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 01:12.576 97 3
9 N. Rosberg Mercedes Grand Prix 01:12.899 158 2
10 J. Button McLaren 01:12.951 82 3
11 V. Petrov Renault 01:13.097 75 3
12 R. Barrichello Williams 01:13.377 177 2
13 N. Hulkenberg Williams 01:13.669 126 3
14 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 01:13.823 125 2
15 G. Paffett McLaren 01:13.846 86 1

'Ouders verantwoordelijk voor gameverslaving'

Arno Wilkens van United Games heeft tegenover Novum Nieuws zijn ongenoegen geuit over het rapport van onderzoeksbureau IVO. "De grootste verantwoordelijkheid ligt zoals bij alle verslavingen bij de ouders," zegt Wilkens.

In het rapport van het Rotterdamse onderzoeksbureau IVO wordt gesteld dat de game-industrie onverantwoordelijk omgaat met het onderwerp gameverslaving.

United Games is de uitgever van verschillende grote online spellen in de Benelux, waaronder 'Runes of Magic' en het populaire 'Runescape'. United Games adviseert spelers om na een uur spelen tien minuten pauze te nemen.

"Er zijn softwaresystemen in werking die actief in de gaten houden hoe lang spelers de game spelen. Als een speler over een van tevoren bepaalde maximale tijd heen gaat, komt er een berichtje over binnen," geeft Wilkens aan. Binnenkort kunnen ouders in bijvoorbeeld 'Runes of Magic' een slot op een spel zetten, zodat de game slechts een bepaald aantal uur per dag of week gespeeld kan worden.

Wilkens ontkent het bestaan van gameverslaving niet, maar vindt het onzin om de game-industrie verantwoordelijk te stellen: "We zijn niet verantwoordelijk voor de acties van individuele spelers. Verschillende adviezen of waarschuwingen zijn inderdaad wenselijk. Maar restricties inbouwen voor de mogelijkheden binnen je spel zijn uit den boze. Een sigaret stopt halverwege ook niet met branden, en een fles alcohol sluit zichzelf ook niet wanneer het glas half vol is."

"De grootste verantwoordelijkheid ligt, zoals bij alle verslavingen, bij de ouders. Door hen goed te informeren en onderwijzen over games, door middel van labels, waarschuwingen, handleidingen en meer kunnen zij hun kinderen opvoeden met goede maatstaven rondom gaming."

Uit eerder onderzoek is gebleken dat veel ouders (93 procent) de leeftijdskeuringen van PEGI herkennen, maar nog niet eens de helft van de consumenten gebruikt de keuring bij de aanschaf van een game.

Bauer-kids mogen geen kut zeggen

Hoewel papa een eigen carnavalsplaat uitheeft, zingen de kinderen van Frans Bauer alleen die van de New Kids. Hun kraker 'Je kunt de groeten uit Brabant hebben, KUT' schalt dan ook dagelijks door de caravan.

Alleen is Mariska Bauer (Maris) er niet zo van gediend. Zodra de kinderen de carnavalshit opzetten gaat de radio weer uit. In De Wereld Draait Door bekende papa Frans al met het schaamrood op zijn kaken dat de typetjes uit Maaskantje waarschijnlijk dé carnavalskraker van 2010 hebben. Hij durfde de tekst niet te zingen. Ook in huize Bauer is het niet meer te horen. Dat wil zeggen, als Maris er snel genoeg bij is.

Ook dit jaar weer Gamekings Live!

Een nieuw jaar betekent weer een nieuwe editie van Gamekings Live. Op de vierde editie van deze previewshow worden de nieuwste games getoond door publishers en de Gamekings. Dit jaar wordt het net een beetje anders aangepakt, aangezien het evenement in februari plaats zal vinden.

Op deze drie uur durende show zullen onder andere Battlefield Bad Company 2, God of War III, Metro 2033, Red Steel 2 en Heavy Rain worden gespeeld op een groot bioscoopscherm. Volgens de Gamekings zullen ze van alle games nieuwe content tonen. Na de gameplay zullen mensen de mogelijkheid hebben vragen te stellen aan de publishers en Gamekings.

Ben je ook wel benieuwd naar deze content? Of wil je ook wel naar een game-event gaan? Dan is Gamekings Live wel iets voor jou. Echter, het wordt dit jaar niet zoals vorig jaar in de MustSee Delft gehouden, maar in MustSee Breda. Deze zaal is wel kleiner dan die van MustSee Delft, dus schiet op want vol is vol. Hieronder staat de rest van de data:

 

Gamekings Live

Zaterdag 27 februari: 11.00 tot 18.30 uur

Mustsee Bioscoop Breda

Entree: 11,20

Kaartjes:www.gamekingslive.nl, www.belbios.nl of www.mustsee.nl

Man bekogelt tienermeisjes met sperma

De politie van de Engelse plaats Bury is naarstig op zoek naar een man die er een behoorlijk ranzige fetisj op nahoudt. De vieze man bekogelt namelijk schoolmeisjes met sperma.

Inmiddels heeft de man al zes meisjes lastiggevallen. De smeerpijperij begon november vorig jaar, het laatste incident dateert van vorige week.

De recherche heeft geen goed woord over voor de aanvallen, waarbij de man nietsvermoedende meisjes achtervolgt. Enige tijd later komen de meisjes erachter dat ze zijn besmeurd met dierlijk sperma. 

"Walgelijk", reageert rechercheur Lynne Vernon. "We hebben zes verschillende aangiften genoteerd. We willen niemand onnodig ongerust maken, maar we nemen dit hoogst serieus."

De afgelopen maanden zijn diverse meisjes in de leeftijd van dertien tot en met vijftien jaar besmeurd met de zaadcellen. Over het motief van de man tast de politie nog volledig in het duister.

Vieira is klaar voor debuut bij Manchester City

De transfer van Patrick Vieira naar Manchester City was deze winter de opvallendste transfer in Engeland. Vieira is hersteld van een enkelblessure en kan niet wachten op zijn debuut.

De Fransman is niet zomaar van Milaan naar City gekomen. "Hopelijk kunnen we ons doel bereiken en de top vier halen. We komen steeds dichterbij Manchester United, het gat wordt steeds kleiner", aldus de middenvelder op de officiële website.

Vieria kampte al enige tijd met een enkelblessure, maar is nu hersteld. "Ik kijk er erg naar uit om weer in de Premier League te voetballen. Bij Inter heb ik de wedstrijden van City gevolgd. Ik heb een club gevonden die aan mijn verwachtingen voldoet. De toekomst voor City is fantastisch. Er lopen hier heel veel winnaars rond."

Patrick Vieira (35) maakte tussen 1996 en 2005 furore bij Arsenal. Met die club won hij in 1998 en 2002 de dubbel en hij was aanvoerder van het team dat in 2003-2004 ongeslagen kampioen werd. Zijn beslissende strafschop tegen Manchester United, waarmee hij Arsenal in 2005 de FA Cup bezorgde, was zijn laatste actie in het shirt van The Gunners. De geboren Senegalees vertrok naar Juventus, de club die hij een jaar later verruilde voor Inter.

Problemen politiecomputers houden aan

De computerproblemen waar de politie in Noord- en Oost-Nederland sinds een week of twee mee worstelt zijn nog steeds niet opgelost. De bedoeling was om maandag te beginnen met het verhogen van het aantal gebruikers dat in de systemen kan inloggen. Dat is niet gelukt, en sinds het weekeinde is het aantal storingsmeldingen zeker niet afgenomen, meldt de politie vandaag.

Vorige week werd de hoofdoorzaak gevonden. In het rekencentrum van de politie was bij onderhoud een reparatieprogramma niet geplaatst, waardoor bepaalde systemen langzaam vastliepen. Het aantal mensen dat kan inloggen zou deze week worden verhoogd van drieduizend naar zesduizend, maar dat bleek te optimistisch.

"Collega's hebben last van lange inlogtijden, lopen vast en hebben problemen van algehele traagheid van het systeem", licht korpschef van het korps IJsselland Pieter-Jaap Aalbersberg toe. Hij kan dit naar eigen zeggen niet meer uitleggen aan de dertienduizend collega's in de getroffen korpsen.

Vanaf vandaag worden 750 nood-pc's ingezet. De drieduizend andere werkplekken worden vanaf morgen stapsgewijs met vijfhonderd verhoogd. De gebruikers zullen voorlopig nog wel storingen ondervinden, verwacht Aalbersberg.

Het computerprobleem heeft betrekking op de korpsen Friesland, Groningen, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid en Twente. Deze acht korpsen werken met een gezamenlijk computercentrum. Het communicatienetwerk C2000, de meldkamersystemen en het telefoonverkeer werken wel gewoon.

Ajax heeft vier Haarlem-huurlingen weer terug

Timothy van der Meulen, Sergio Padt, Javier Martina en Tayfun Candan zijn teruggekeerd bij Ajax. Het viertal was verhuurd aan Haarlem, naar nu die club definitief uit het profvoetbal is verdwenen, is hun huurcontract ook weg.

Ajax maakte woensdag bekend dat de vier talenten daarom weer in Amsterdam komen voetballen. HFC Haarlem werd vorige week failliet verklaard, maar had nog acht dagen om het tij te keren. Dat is niet gelukt.

Martina en verdediger Candan hebben in Amsterdam een contract tot het eind van dit seizoen. De verbintenissen van doelman Padt en verdediger Van der Meulen lopen nog een jaar langer door. Het is nog onduidelijk of zij ook volgend seizoen bij Ajax actief zijn.

Naast de vier genoemde spelers was ook Edgar Manucharyan verhuurd aan Haarlem. Hij maakt het seizoen af bij AGOVV in Apeldoorn.

Cabañas komt bed uit

De Paraguayaanse profvoetballer Salvador Cabañas, die anderhalve week geleden tijdens een schietincident in een bar een kogel in zijnhoofd kreeg, heeft zijn ziekenhuisbed al even kunnen verlaten.

Chirurg en chefarts Ernesto Martinez vertelde vandaag dat de speler van de Mexicaanse club America in een stoel heeft gezeten en enige tijd met familie en vrienden heeft gepraat. Volgens Martinez gaat het de goede kant op met de Zuid-Amerikaan, die de aanslag als door een wonder overleefde. Het lijkt niet nodig hem naar de Verenigde Staten over te brengen om daar verder te worden behandeld. Cabañas heeft ook al gesproken met mensen van justitie, maar is nog niet verhoord over de toedracht van de schietpartij. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Overigens kwam vandaag het nieuws naar buiten dat ook een ploeggenoot van Cabañas bij America is neergeschoten. Toen carjackers zijn auto wilde stelen werd Juan Carlos Silva geraakt door een kogel. Zijn verwondingen vallen mee.

Ecclestone wil Stefan GP op F1-grid zien

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil dat Stefan GP dit seizoen nog aan racen in de Formule 1 toekomt. Het team wordt geleid door de Servische zakenman Zoran Stefanovic en heeft als thuisbasis Keulen, waar het de oude fabriek van Toyota Motorsport betrokken heeft. De bolide van het team is het chassis waar Toyota in 2010 mee zou gaan rijden, samen met de motor van het Japanse merk.

Het team heeft al een coureur, zeer waarschijnlijk Kazuki Nakajima, vastgelegd en heeft aangekondigd dat het van 25 tot 28 februari gaat testen op het circuit van Portimão in Portugal. Daarnaast heeft Stefan GP op haar website gezegd dat het al apparatuur naar Bahrein heeft gezonden en dat het bij de eerste Grand Prix aanwezig zal zijn.

"Ik geloof niet in de deelname van Campos en US F1," zei Ecclestone in Sport Bild. "In plaats daarvan heb ik goede contacten met Stefan en ik probeer een startplek voor dit team te krijgen. Ralf Schumacher zou een ideale coureur voor het team zijn. Hij heeft de ervaring en kent het team."

Ralf racete zijn laatste drie jaren in de Formule 1 voor Toyota, voordat hij naar de DTM vertrok. Zowel hijzelf als Stefan GP willen niet bevestigen dat er contact is geweest. Voormalig teambaas van Midland, Spyker en Force India zou bij het Servische project betrokken zijn. Ook voormalig McLaren-ontwerper en aanzetter van spygate Mike Coughlan zou zich aan het team verbonden hebben, evenals Dave Ryan die bij het Britse team ontslagen werd na liegate.

Jongeren spelen 'levensgevaarlijk' spel op spoor

Noord-Hollandse jongeren maken er sinds enige tijd een sport van om bij het station Krommenie-Assendelft op het spoor te gaan staan en pas weg te springen als de trein vlakbij is. De politie gaat hard optreden tegen dit levensgevaarlijke spelletje.

Sinds vorige week zijn er bij de politie signalen binnengekomen dat veel jongeren zich op en rond het spoor ophouden. Het traject tussen Alkmaar en Amsterdam is een van de drukste van Nederland, iedere paar minuten passeert hier een trein. Vooralsnog hebben zich geen ongelukken voorgedaan.

Meerdere jongeren hebben al een boete van negentig euro gekregen. De politie neemt vanaf vandaag iedereen die betrapt wordt direct mee naar het bureau. Vervolgens worden de verdachten doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Ook worden de ouders op de hoogte gesteld. Omdat veel jongeren tijdens de schoolpauzes op en rond het spoor worden gesignaleerd, worden ook de scholen geïnformeerd over het risicovolle gedrag van de leerlingen.

Auto DaMarcus Beasley opgeblazen

Glasgow Rangers-spits DaMarcus Beasley is slachtoffer geworden van een aanslag. De BMW van de Amerikaan werd maandagnacht buiten zijn huis in Glasgow in brand gestoken. De oud-PSV'er bleef ongedeerd. De Schotse politie onderzoekt de zaak, maar gaat uit van brandstichting.

Rangers noemt het incident in een verklaring 'verontrustend en beklagenswaardig'. Beasley zelf is wat laconieker. Via twitter meldt hij dat hij 'in de markt is voor een nieuwe auto'. "Je moet toch iets vinden om te lachen. Het gaat goed. Ik ben blij dat er niemand gewond is geraakt."

NEC'er Tshibamba vervolgt loopbaan in Polen

Joël Tshibamba verwacht deze week een contract te tekenen bij het Poolse Arka Gdynia. Dat vertelt de aanvaller van NEC aan De Gelderlander.

Tshibamba, dit seizoen verhuurd aan FC Oss, kreeg onlangs te horen dat hij gratis uit Nijmegen mocht vertrekken. Arka Gdynia, een club uit de hoogste divisie van Polen, wordt waarschijnlijk zijn nieuwe werkgever. "Het is de bedoeling dat ik voor de rest van het seizoen teken."

De 21-jarige Congolees hoopt in het noorden van Polen zijn carrière weer wat beter op de rails te krijgen. "In Nederland heb ik nu een stempel van moeilijke jongen. Ik wil de komende maanden presteren, laten zien dat ik wel degelijk kan slagen als profvoetballer."

Van (oud-)ploeggenoten Arek Radomski en Andrzej Niedzielan kreeg Tshibamba wat informatie over de club. "Arek vertelde me dat het een goede stap in mijn carrière zou zijn."

Fursenko is nieuwe voorzitter Russische bond

Sergei Fursenko is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Russische voetbalbond. Hij is de opvolger van Vitaly Mutko.

Mutko traf eind november af om zich meer te kunnen richten op zijn werkzaamheden als minister van Sport. Fursenko werd door 95 van de 106 stemmers uitgeroepen tot de nieuwe voorzitter.

De 55-jarige Rus was tussen 2005 en 2008 voorzitter van Zenit Sint Petersburg. Onder zijn leiding werd die club in 2007 landskampioen en een jaar later winnaar van de UEFA Cup en de Russische en Europese Super Cup.

Naast zijn werk als voorzitter is Fursenko sinds 2003 de 'general manager' van JSC Lentransgaz, een dochteronderneming van oliemaatschappij Gazprom.

Ribéry beslist in maart

Franck Ribéry zal ruim voor het begin van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika een besluit nemen over zijn sportieve toekomst. De middenvelder van Bayern München wordt hevig begeerd door Real Madrid.

"Ik geloof dat we er in maart wel uit zijn", zei de Franse international vandaag op de Duitse sportzender DSF. "Dan weet ik of ik blijf of wegga." Ribéry, die nog een contract heeft tot medio 2011, benadrukte dat financiële overwegingen geen rol zullen spelen. "Geld is voor mij niet het belangrijkste. De sportieve toekomst geeft de doorslag. Die moet passen bij mijn ambitie", lichtte hij toe.

De Franse sterspeler, na veel blessureleed eindelijk fit, zei ook dat hij zich thuis voelt in het zuiden van Duitsland. "Ik ben blij hier te spelen. Bayern is een grote club. Ze doen er alles aan de voetballers het naar de zin te maken."

CD: In Vain - Mantra

De titel Mantra doet mij meteen denken aan het meesterwerk van de veganisten van Shelter destijds. Deze release is echter van het Noorse In Vain en heeft muzikaal weinig te maken met straight edge. Het gaat hier om progressieve metal met doom/death/black als uitgangspunt. Spiritueel gezien moet deze nieuwe cd kennelijk wel in hetzelfde daglicht gezien worden als de hara krishna hardcore punk van Ray Cappo. Ik heb de teksten van In Vain niet nagelezen, want het gaat hier voornamelijk om de muziek.

 In Vain Mantra

Bioshock 2: Uber-Edition de jouwe voor $14999

Mochten er fans zijn van Bioshock 2 die zo ontzettend verslingerd zijn aan deze serie en ook nog eens zwemmen in het geld, dan kunnen zij wellicht hun poen kwijt aan de zogenaamde Uber-Edition van dit spel. Deze editie zal een prijskaartje hebben van maar liefst $14999 (zo'n 11000 Euro). Het extraatje wat trouwens bij deze versie zal zitten, waardoor hij ook zo duur is, is een volledig werkende Big Daddy en zal in een oplage van 500 stuks verschijnen. Je zal er dus snel bij moeten zijn om jezelf eigenaar te mogen noemen van deze über speciale editie van Bioshock 2!

Voor de goedgelovigen onder ons; we worden uiteraard in maling genomen met deze nepaankondiging. Vooralsnog zou het nog niet eens zo'n gek idee zijn geweest. Alleen de prijs is misschien een beetje absurd hoog.

Hieronder het aankondigingsfilmpje, waarbij overigens ook de echte special edition wordt getoond.

Sparta moet Boakye lang missen

Emmanuel Boakye zal dit seizoen niet meer voor Sparta Rotterdam in actie gaan komen. De rechtsback van de Rotterdammers kwam voor het laatst in actie in het met 1-2 verloren duel tegen Roda JC op 7 november en kampt sindsdien met een knieblessure. Deze kan zodanig ernstig zijn dat hij voor zijn carrière moet vrezen.

De Ghanees onderging onlangs een kijkoperatie. "We constateerden kraakbeenletsel en dat is iets wat moeilijk geneest, als is dat wel persoonsgebonden. Pas over zes weken mag Boakye weer voorzichtig iets doen. Wij gaan er vanuit dat het wel goed komt," zei de clubarts van Sparta Lucas Vogel tegen Voetbal International.

Mocht het herstel niet goed verlopen dan lijkt het einde van de loopbaan van Boakye in zicht. Sparta nam de 24-jarige Ghanees voor de start van dit seizoen over van Heracles Almelo waar hij drie jaar gespeeld heeft. Daarvoor kwam hij bij Ajax in totaal in zes wedstrijden op het hoogste niveau in actie.

Presentatie Force India op 9 februari

Force India zal haar bolide voor het seizoen 2010 op 9 februari om 11:00 gaan lanceren. De VJM03 zal in Jerez gepresenteerd worden, waarbij dit online zal gebeuren. Het baandebuut van de nieuwe auto zal een dag later tijdens de tweede testsessie van de Formule 1 zijn.

Het is nog niet bekend of Adrian Sutil of Vitantonio Liuzzi de eerste meters mag gaan maken met de nieuwe bolide. Wel bekend is dat de eerder vastgelegde testcoureur Paul di Resta het niet zal worden.

Illegaal Brits kasteel moet weg

Een Brit die illegaal een kasteel heeft gebouwd moet het bouwwerk binnen een jaar neerhalen en het terrein terugbrengen in de originele staat. Dat heeft een rechtbank vandaag bepaald. De man, Robert Fidler, bouwde het kasteel stiekem in Salfords, 65 kilometer ten zuiden van Londen. Hij woonde er bijna vijf jaar.

Het kasteel, compleet met kanonnen en verdedigingswallen, werd in 2002 gebouwd. Fidler woonde er sindsdien samen met zijn vrouw en kind. Om er voor te zorgen dat het kasteel niet werd ontdekt, plaatste hij hooibalen om zijn droomhuis heen.

Stedenbouwkundige van de gemeente Reigate en Banstead Borough, Mike Miller, zei dat de gemeenteraad tevreden is met de uitspraak. Volgens Miller is het een rechtvaardiging voor het besluit om Fidler voor het gerecht te dagen. "Het was een flagrante poging de gemeente om de tuin te leiden en de stedenbouwkundige plannen te omzeilen", aldus Miller.

De advocaat van Fidler was enorm teleurgesteld over de uitspraak. "Meneer Fidler en zijn familie woonden meer dan vijf jaar in hun huis. De stedenbouwkundige wetgeving zegt dat iemand die meer dan vier jaar in een substantieel afgebouwd huis woont, beschermd is tegen het neerhalen van het huis." Volgens de advocaat hadden inwoners van het dorp geen last van het huis. De advocaat besloot dan ook om in hoger beroep te gaan. Mogelijk wordt er zelfs beroep aangetekend bij het Europese hof als het Engelse hof het hoger beroep afwijst.

Illegaal Brits kasteel moet weg

Bolt begint seizoen op de 400 meter

De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt zal het seizoen 2010 gaan beginnen met een wedstrijd over 400 meter. De atleet zal in eigen land in het nationale stadion in Kingston op 13 februari zijn opwachting gaan maken.

De wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter neemt het onder meer op tegen zijn landgenoten Yohan Blake, Ricardo Chambers, Daniel Bailey en Marvin Anderson. Laatste wedstrijd die Bolt liep was de finale van de World Athletics in Thessaloniki. Dit jaar wil hij in ieder geval deel gaan nemen aan zeven van de veertien wedstrijden in de nieuwe Diamond League.

Chinese man mag zoontje niet meer vastketenen

Autoriteiten in de Chinese hoofdstad Peking hebben een taxichauffeur verboden om zijn tweejarige zoontje nog langer aan een paal vast te ketenen. Sinds vrijdag legde de man zijn kind aan de ketting terwijl hij klanten op zijn taxibrommer aan het rondrijden was. Dit meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag.

De man zei dat hij vorige maand zijn vierjarige dochter is kwijtgeraakt. Zijn vrouw is geestelijk gehandicapt en niet in staat om op hun kinderen te passen. Volgens de taxichauffeur was het vastbinden van zijn zoontje de enige manier waarop hij kon werken om zijn familie te onderhouden. Aanbiedingen van buurtgenoten om de peuter te adopteren, heeft hij afgeslagen.

De directeur van een lokaal persbureau zegt dat het gezin onlangs in Peking is komen wonen en hun zoon daarom niet naar een kinderopvang kan sturen. "Het is een kwestie waar veel nieuwkomers in de hoofdstad mee te maken krijgen. Opvang voor kinderen van migrantenfamilies bestaat hier niet. Er zijn veel kleine kinderen die hierdoor in Peking rondzwerven."

Oud-langlaufer Myllylä bekent dopinggebruik

Oud-olympisch kampioen langlaufen Mika Myllylä heeft bekend dat hij in zijn carrière epo heeft gebruikt. De inmiddels 40-jarige Fin werd in 2001 voor twee jaar geschorst nadat hij vlak voor de start van het wereldkampioenschap in Lahti samen met vijf landgenoten betrapt werd op het gebruik van verboden middelen. "Ik heb zelf de epo geïnjecteerd," zei Myllylä tegen de Finse televisie.

Hij werd in het verleden olympisch kampioen op de 30 kilometer klassiek in Nagano en pakte in totaal zes olympische medailles. Bij de wereldkampioenschappen pakte hij vier maal goud, drie maal zilver en twee maal brons. Na zijn schorsing probeerde hij terug te keren op het hoogste niveau, maar successen zaten er niet meer in.

In naam der liefde

Het was in de zomer, ergens begin jaren tachtig. We waren jong, vrij en onbezonnen. School ging ons gemakkelijk af en we genoten van alles wat zich daarbuiten nog afspeelde. We lagen uren in het gras te filosoferen, struinden alle grote popfestivals af en lieten regelmatig een dikke joint rondgaan. We luisterden naar Doe Maar, U2 en Joy Division en dronken liters thee en bier. Het leven was goed, de zon scheen, letterlijk en figuurlijk. We genoten met volle teugen, van het leven en van elkaar. Het was onze summer of love, niet in de laatste plaats door Luc.

Berlusconi stoot Israëliërs voor het hoofd

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft opgeroepen tot medeleven met zowel de slachtoffers van de Holocaust als die van de oorlog in de Gazastrook begin vorig jaar. Door de Holocaust te verbinden aan het lot van de Palestijnen riskeert de premier onenigheid met zijn Israëlische gastheren, die hem een warm welkom bereidden.

In een toespraak in Jeruzalem zei Berlusconi dat Israëls oorlog in Gaza tegen Hamasstrijders gerechtvaardigd was omdat het zelfverdediging betrof. Maar tijdens een bezoek aan de Westelijke Jordaanoever legde hij uit dat dit niet betekent dat er geen sympathie gevoeld moet worden voor de slachtoffers van de oorlog, die zo'n veertienhonderd Palestijnen het leven kostte.

Berlusconi: medeleven voor én Holocaust én Palestijnen

Duitse bond doet grijze onderbroek Robben in de ban

Arjen Robben mag niet meer aantreden in zijn lange grijze onderbroek, die hij vanwege de kou de laatste wedstrijden onder zijn officiële tenue draagt. De Duitse voetbalbond heeft Robbens club Bayern München laten weten dat de lange onderbroek dezelfde kleur moet hebben als de rest van het tenue, in dit geval rood.

Robben speelt sinds drie weken in de lange onderbroek, vooral om spierblessures te voorkomen. "Ik ben een explosieve speler en moet mijn spieren daarom goed warm houden", legt de in topvorm verkerende buitenspeler uit op de website van zijn club. "Ik weet dat zelfs mijn vrouw het geen gezicht vindt, maar het is wel functioneel."

De kans is dan ook groot dat Bayern zaterdag in de uitwedstrijd tegen landskampioen Wolfsburg in een rode onderbroek te bezichtigen is. "Onze sponsor Adidas heeft ons verzekerd dat ze voor een rode broek zullen zorgen", zegt technisch directeur Christian Nerlinger. "Nu hopen we maar dat Arjen niet bijgelovig is."

Studenten en Universiteit Utrecht bereiken akkoord

De studenten en het college van bestuur van de Universiteit Utrecht zijn tot een principeovereenkomst gekomen. Een woordvoerder van de studenten, die sinds vandaag het bestuursgebouw van de universiteit bezetten, verwacht dat het akkoord rond 17.30 uur wordt gepresenteerd.

"De conceptvoorstellen liggen er, maar er wordt nog gewerkt aan de puntjes op de i. Het is een hele ingewikkelde kwestie", aldus de woordvoerder. De studenten eisen dat de basisbeurs in stand blijft.

Op de Erasmus Universiteit Rotterdam werden sinds maandag een paar collegezalen bezet. De studenten laten weten dat morgen een demonstratie wordt gehouden op het 'Tinbergen Plaza' op de campus van de universiteit. De demonstratie naar het bestuursgebouw begint om 13.00 uur. Een lid van het college van bestuur en minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) komen de demonstranten toespreken, melden de studenten.

Fed Cup-team wint van Bulgarije

Het Nederlands Fed Cup-team heeft zijn eerste wedstrijd in poule A van de Europees/Afrikaanse zone gewonnen. Na twee enkelspelen stond Nederland tegen Bulgarije al op een 2-0 voorsprong, waardoor de uitslag van het dubbelspel niet meer van belang was.

Chayenne Ewijk won met 6-1, 6-7 en 6-2 van Dia Jevtimova en Arantxa Rus versloeg daarna Tsvetana Pironkova met 6-7, 6-3 en 6-4. Nederland speelt in Groep A nog tegen Israël en Slovenië. De groepswinnaar plaatst zich voor de play-offs om promotie/degradatiewedstrijden.    

 

UWV publiceert spookvacatures

Tussen de vacatures van het UWV, het voormalige arbeidsbureau, zitten ook banen die helemaal niet bestaan. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) vindt dat echter niet per se verkeerd. Dat heeft Donner vandaag laten weten.

Donner vindt het misleidend dat er in de vacaturebank en op de banensite van het UWV, Werk.nl, zogeheten spookvacatures voorkomen, stelt hij in antwoord op Kamervragen van CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. Donner gaat het UWV vragen de zaak te bespreken met brancheorganisaties en uitzendbureaus.

Wel wijst Donner erop dat er ook goede redenen kunnen zijn om spookvacatures te publiceren. Zo zijn er bedrijven die altijd op zoek zijn naar sollicitanten, voor het geval er in de toekomst vacatures te vervullen zijn. Ook uitzendbureaus gaan vaak zo te werk. Donner vindt dat in orde, zolang sollicitanten maar echt kans maken op een baan.

UWV publiceert spookvacatures

Dagzege Bozic in Ster van Bessège

De eerste etappe van de 40e editie van de Ster van Bessèges is gewonnen door Borut Bozic. De Sloveense renner van Vacansoleil was na 167 kilometer koersen van Aigues Mortes naar Le Grau du Roi de snelste in de massasprint.

Floris Goesinnen (Skil-Shimano) zocht al vroeg de aanval en kreeg Julien Loubet van AG2R met zich mee. Het duo kreeg een maximale voorsprong van bijna tien minuten. Twintig kilometer voor de meet kreeg het tweetal gezelschap van Johan Coenen (Topsport Vlaanderen) maar in de slotfase van de etappe werd het trio teruggepakt door het peloton.

Final Fantasy XIV waarschijnlijk ook voor Xbox 360

 

Eigenaren van een Xbox 360 die na Final Fantasy XI dachten dat zij het deze keer zonder een nieuwe online Final Fantasy moesten doen hebben waarschijnlijk geluk. In een recente vacature die door een medewerker van Square Enix is geplaatst staat namelijk aangegeven dat de aankomende Final Fantasy XIV niet alleen voor de Playstation 3 en PC gepland staat, maar ook voor de Xbox 360.

Dat de kans voor een Xbox 360-versie er in zat was niet geheel onwaarschijnlijk. Dit omdat Square Enix een aantal jaren geleden al aangaf dat zij bezig waren met een nieuwe online Final Fantasy voor de Xbox 360 en PC (toen nog onder de codenaam Rapture). Na deze onthulling was het eerder verrassend dat Square Enix op de E3 2009 aangaf dat FFXIV alleen voor de PS3 (en PC) ontwikkeld zou worden. SE heeft ook nooit toegegeven dat er geen mogelijkheid zou kunnen zijn voor een Xbox 360-versie.

Final Fantasy XIV Logo

Final Fantasy XIV wordt geregisseerd door Nobuaki Komoto. Hij heeft al eerder aan een aantal expansies van Final Fantasy XI gewerkt en spellen zoals Xenogears en Chocobo’s Dungeon 2. Dit is overigens wel zijn eerste (volledige) Final Fantasy als regisseur. Tevens zal deze Final Fantasy voor het eerst sinds lange tijd weer worden voorzien van de muziek van Nobuo Uematsu. De laatste Final Fantasy die hij solo componeerde was alweer een tijdje geleden, namelijk voor Final Fantasy IX uit 2001.

Wie denkt dat FFXIV meer van hetzelfde zal zijn, zal misschien lichtelijk verrast zijn dat het spel niet zal werken met levels en experience-punten, zoals we gewend zijn bij Final Fantasy XI en de meeste MMORPG’s. In plaats daarvan zal de nadruk van het spel liggen op wapens. Die zullen namelijk bepalen hoe het spel speelt en hoe uiteindelijk de gevechten verlopen.

Final Fantasy XIV staat nog steeds in de planning voor een gelijktijdige, wereldwijde release ergens dit jaar.

 

Scribblenauts meer dan een miljoen keer verkocht

Scribblenauts voor de Nintendo DS is sinds de release in september vorig jaar ruim een miljoen keer verkocht. Dat heeft Warner Bros Interactive bekendgemaakt middels een persbericht.

"We zijn enorm blij met het verkoopsucces van Scribblenauts dat we toeschrijven aan het innovatieve karakter van de game en de aantrekkingskracht die het heeft op gamers van alle spelniveaus," zei Martin Tremblay van Warner Bros Interactive.

Scribblenauts is exclusief op de Nintendo DS verschenen. De game draait om puzzels oplossen, met als doel een ster te pakken. Deze liggen op moeilijk bereikbare plekken en dus heb je allerlei objecten nodig om de vijanden te omzeilen en de ster te pakken. Deze objecten kan je krijgen door het woord, in het Nederlands, in te voeren via het touchscreen van de Nintendo DS. Op die manier kan je vliegen met een jetpack, rijden op een olifant of een muur kapot blazen met een tank.

Internationaal heeft Scribblenauts meer dan vijftig prijzen gewonnen, en nu zijn er een miljoen exemplaren van deze Nintendo DS-game verkocht.

scribble

ADO stevent opnieuw af op miljoenenverlies

Naar alle waarschijnlijkheid zal ADO Den Haag ook dit seizoen diep in de rode cijfers terecht komen. De Haagse voetbalclub stevent af op een tekort van 2.5 miljoen euro.

Als voornaamste oorzaak wordt de financiële crisis genoemd. Om kosten te besparen heeft ADO besloten het huurcontract voor parkeerterrein P4 niet te verlengen en zal het aantal externe beveiligers worden verminderd.

ADO Den Haag sloot het vorig seizoen met een tekort van 3 miljoen euro.

Swift weigert VS inzage bankgegevens

Swift, het bedrijf dat het internationale betalingsverkeer verzorgt, weigert om de VS inzage te geven in bankgegevens van EU-burgers. Het bedrijf werkt niet mee aan de onlangs gesloten overeenkomst, omdat het vindt dat het Europese Parlement het akkoord nog moet goedkeuren.

"Zolang het Europees Parlement het akkoord niet heeft goedgekeurd, treedt het niet in werking", aldus een woordvoerder van Swift. Volgens het bedrijf is er nu geen duidelijke juridische basis om de gegevens te verstrekken. Sinds 1 januari is de reeds bestaande uitwisseling van gegevens stopgezet.

Het Verdrag van Lissabon schrijft voor dat het Europees Parlement om advies moet worden gevraagd. Het akkoord is echter één dag voordat het verdrag trad gesloten. Swift is van mening dat het Parlement desondanks goedkeuring moet geven.

Het Parlement was voor het akkoord fel tegen op inzage in bankgegevens door de Amerikaanse autoriteiten. Jerzy Buzek, de voorzitter van het EP, zegt dat het Parlement het verdrag ongedaan wil maken. Op 10 februari wordt een uitspraak verwacht.

Virgin-eigenaar Branson trots op team

Eigenaar Richard Branson zegt genoeg redenen te hebben om trots te kunnen zijn op het team van Virgin Racing. Ze hebben allemaal samen hard gewerkt om te zorgen dat de auto nu al af is. Hiermee spreekt Branson voor het eerst openlijk zijn waardering uit.

De nieuwe auto -genaamd Virgin-Cosworth VR-01- werd vanochtend door het team gepresenteerd op de website. De auto is gehuld in het rood en zwart en is ontworpen door Wirth Research. De manier waarop de bolide is ontworpen is revolutionair, in plaats van het tradionele windtunnelwerk hebben ze dit keer gekozen voor computational fluid dynamics (CFD).

Na een shakedown op het circuit van Silverstone zal de auto volgende week zijn debuut maken op het Spaanse circuit van Jerez. Hiermee zal Virgin het eerste team zijn dat met zijn aankomende rivalen zal gaan testen.

Branson is duidelijk onder de indruk. "Wat een auto", verklaarde de miljardair tegenover autosport.com. "Nick en zijn ontwerpteam hebben geweldig werk geleverd en zij verdienen het dan ook om vandaag in de schijnwerpers te staan."

"Het is geweldig om onderdeel uit te maken van deze reis en om zo’n sterke geest aan het werk te zien. Volgende week zullen we afgerekend worden op onze snelheid op de baan, maar ik hoop niet dat het overschaduwt wat voor geweldig werk we geleverd hebben om in zo’n korte tijd dit team op te zetten."


Hoewel de Brit aangeeft geen enkel idee te hebben waar zijn team zich tegenover de concurrentie momenteel staat, laat hij toch weten het volste vertrouwen in zijn team te hebben.

Politieman aangehouden voor bezit xtc

Een 27-jarige politieman is afgelopen zondag aangehouden omdat hij xtc-pillen in zijn bezit zou hebben gehad. De korpsleiding van de politie Brabant-Noord heeft hem maandag buiten functie gesteld en is een disciplinair onderzoek begonnen. Het strafrechtelijk onderzoek loopt in een andere regio, zo laat het korps vandaag weten.

De man werd in zijn vrije tijd aangehouden. Hij mag zijn functie niet uitoefenen totdat de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

'Zonder overname was staatssteun ABN Amro onnodig'

Als het consortium van vijandige bieders ABN Amro niet had overgenomen, dan had de bank niet gered hoeven worden door injecties van miljarden aan staatssteun. Dit verklaarde oud-bestuurder Wilco Jiskoot vandaag voor de commissie-De Wit.

"Als de transactie met het consortium niet had plaatsgevonden dan had al dat geld er niet ingepompt hoeven te worden", aldus Jiskoot aan de parlementaire onderzoekscommissie die de oorzaken en gevolgen van de kredietcrisis onderzoekt. "We waren er redelijk doorgekomen", zegt hij doelend op de financiële crisis.

Het RFS-consortium, dat bestond uit Royal Bank of Scotland plc (RBS), Fortis nv en Banco Santander sa, nam de Nederlandse grootbank over toen in 2008 de crisis zich vanuit de Verenigde Staten uitbreidde. Een jaar later is de Staat eigenaar van de Nederlandse onderdelen van ABN Amro en Fortis. De kosten hiervan zijn in de tientallen miljarden gelopen.

De voormalige ABN Amro-bestuurslid vindt het jammer hoe het gelopen is: "Ook ik betreur waanzinnig dat gebeurd is wat is gebeurd." Toch heeft het volgens hem niet aan hem gelegen. Vooral bij de Haagse politiek was interesse "nauwelijks aanwezig" en ontbrak het aan animo om "de handen ineen te slaan".

Ondanks de pogingen van bestuurders de risico's van een splitsing van de bank onder de aandacht te brengen, lieten met name de minister van Financiën en toezichthouders van De Nederlandsche Bank dit gebeuren. "Het heeft ons verbaasd dat dit ergens ter wereld toegestaan wordt", zegt Jiskoot.

Hij wijst ook op de gebrekkige financiering van met name RBS en Fortis. Waarbij hij tevens aantekent dat Britse banken als RBS en Barclays, tevens op enig moment geïnteresseerd in ABN Amro, nog minder kapitaal aan hoefden te houden dan continentaal-Europese banken.

Het voormalig hoofd van de zakenbankactiviteiten van ABN Amro vindt kritiek op het beloningsbeleid onterecht. Er was geen sprake van een 'loterij zonder nieten', de bank had wel degelijk een bonus-malus regeling, waarbij bij slechte resultaten beloning teruggevorderd kon worden.

Wegwerker zwaargewond door glijdende auto

Een wegwerker is vanmorgen zwaargewond geraakt toen een slippende auto op de A1 bij Hengelo vol tegen hem aan gleed. De 47-jarige man uit het Gelderse Alem is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De 45-jarige bestuurder van de auto is ter controle naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 10.00 uur tussen Oldenzaal en Hengelo-Noord. Het slachtoffer was bezig een defecte lantaarnpaal te repareren.

De automobilist gleed weg nadat hij een vrachtwagen had ingehaald. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk. Of de automobilist iets valt te verwijten is onduidelijk.

Klimaatpanel maakt fout met zeespiegelcijfers

'Climategate' gaat onverminderd voort. Gebleken is dat de aannames van het klimaatpanel van de Verenigde Naties over Nederland niet kloppen. Dat zegt Joop Oude Lohuis van het Planbureau voor de Leefomgeving in Vrij Nederland.

Het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) stelt in een rapport over klimaatverandering dat 55 procent van Nederland onder de zeespiegel ligt en dat daar 65 procent van het bruto nationaal product (bnp) wordt geproduceerd.

Deze cijfers zijn afkomstig van het Planbureau voor de Leefomgeving, zegt Oude Lohuis in het weekblad, maar het IPCC heeft twee getallen bij elkaar opgeteld. Het gebied dat onder de zeespiegel ligt en het gedeelte dat vatbaar is voor overstromingen. 'Slechts' een vijfde van Nederland ligt volgens de onderzoeker onder de zeespiegel. Hier wordt negentien procent van het bnp verdiend.

Het IPCC ligt de afgelopen weken constant onder vuur. Grootste blunder tot dusverre was de bewering van het klimaatpanel dat de gletsjers in de Himalaya in 2035 gesmolten zouden zijn. Deze stelling bleek niet wetenschappelijk onderbouwd.  Ook werden belangrijke rapporten gebaseerd op scripties van studenten en interviews met bewoners in plaats van op gedegen onderzoek.

Gisteren nog bleek dat een van de meest vooraanstaande onderzoekscentra op het gebied van klimaatverandering cijfers had achtergehouden en doelbewust uit rapporten had geweerd omdat deze de theorie van global warming tegenspraken.

FC Twente neemt Mihaylov definitief over van Liverpool

FC Twente neemt de Bulgaarse doelman Nikolay Mihaylov definitief over van Liverpool. De reservekeeper van de Tukkers wordt sinds 2007 gehuurd van het Engelse Liverpool. Manager Rafael Benitez heeft hem niet meer nodig en vrijdag zal Mihaylov dan ook een tweejarig contract ondertekenen in Enschede. Dat meldt TC Tubantia.

De 21-jarige Mihaylov is nog altijd tweede keus achter Sander Boschker. De man met de meeste wedstrijden voor FC Twente ooit weet niet van ophouden. Tot die tijd moet Mihaylov het doen met wedstrijden met het reserveteam. Tot dusverre kwam hij uit in zes competitiewedstrijden voor de nummer twee van de Eredivisie. Drie keer verdedigde hij het doel tijdens wedstrijden in Europa.

Buffon: "Met Zaccheroni halen we de Champions League"

Alberto Zaccheroni volgde onlangs de ontslagen Ciro Ferrara op bij Juventus. Doelman Gianluigi Buffon heeft veel vertrouwen in de nieuwe trainer.

Tot aan het einde van dit seizoen zal Zaccheroni aan het roer staan bij de club uit Turijn. De eerste wedstrijd met Zaccheroni als trainer werd niet winnend afgesloten. Tegen Lazio werd het 1-1. Buffon weet dat de nieuwe trainer niet kan toveren, maar wel denkt Buffon dat er een einde kan komen aan de negatieve reeks.

"Hij heeft op mij een goede indruk achtergelaten", vertelt Buffon in de Italiaanse media. "Hij heeft een manier gevonden waarop we problemen kunnen oplossen die we tijdens wedstrijden tegenkomen. Ik denk dat we kunnen klimmen op de ranglijst met zijn goede werk."

Als Juventus op deze manier doorgaat, zal Champions League-voetbal een moeilijk verhaal worden. "Ons doel is om te eindigen op een plaats die recht geeft op Champions League-voetbal. Of dat nu de derde of tweede plaats is, maakt ons niet uit."

Spijkerman in beeld bij Ajax Cape Town

Mocht Foppe de Haan in juli besluiten niet verder te gaan bij Ajax Cape Town, dan zal Hennie Spijkerman het stokje volgens Voetbal International overnemen.

Spijkerman werd in januari door Ajax naar voren geschoven als trainer van HFC Haarlem. Daar moest hij Jan Zoutman opvolgen die vertrok naar IJsselmeervogels. Haarlem ging failliet en Spijkerman keerde terug in Amsterdam. Daar is hij momenteel scouting-coördinator.

In juli wordt bekeken of De Haan langer doorgaat bij Ajax Cape Town. Wanneer de twee partijen er niet uit komen, ziet Ajax Spijkerman als ideale opvolger in Zuid-Afrika.

Of Spijkerman ook daadwerkelijk naar Ajax Cape Town gaat is nog maar de vraag. De trainer heeft nog meer opties. "In maart ga ik met de clubleiding om de tafel."

Wilders opent website over proces

Geert Wilders lanceert vandaag twee websites over het politieke proces dat tegen hem en de vrijheid van meningsuiting wordt gevoerd. Vanaf vandaag kan zowel het Nederlandse als het internationale publiek het proces tegen de PVV-leider op de voet volgen.

Op beide websites staat niet alleen actueel nieuws maar ook achtergrondinformatie over de deelnemers, de aanklacht, de aanleiding en het belang van deze zaak voor de vrijheid van meningsuiting in Nederland.

Geert Wilders: "Dit proces gaat om meer dan mij alleen. Het gaat over de toekomst van de vrijheid van meningsuiting in Nederland. De uitkomst van dit proces raakt de vrijheid van alle Nederlanders. Met deze websites wil ik iedereen in staat stellen op de hoogte te blijven van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het proces."

De Nederlandse versie van de site is te vinden op www.wildersproces.nl.  De internationale versie vind je op www.wildersontrial.com.

Auto boort zich in bus bij IJtunnel

Een personenauto heeft vandaag voor een ravage gezorgd bij de IJtunnel door een boom omver te rijden en zich in een bus te boren. De auto stond kort daarvoor zonder reden stil op de weg. Toen agenten wilden kijken wat er aan de hand was, racete de auto weg. De bestuurder verloor vermoedelijk de macht over het stuur.

Het verkeer uit de IJtunnel kon volgens de Amsterdamse politie door het ongeluk aan het eind van de ochtend enige tijd niet richting het Centraal Station rijden, maar alle beperkingen zijn inmiddels opgeheven. De IJtunnel zelf is niet afgesloten geweest.

De inzittenden van de auto raakten gewond. Volgens een politiezegsman raakte een van hen bewusteloos en kermde de ander van de pijn. Beiden zijn naar een ziekenhuis gebracht. In de bus die vol in de rechterzijkant werd geramd, kwam iedereen met de schrik vrij.

De auto zorgde voor het ongeluk voor een kleine opstopping door zonder reden midden op de weg stil te staan in de buurt van de tunnel. Tussen de toeterende auto's erachter stond ook een auto met agenten. Nog voordat ze op het raam konden kloppen, scheurde de Audi A6 weg, licht de politiewoordvoerder toe.

De bestuurder reed aan de verkeerde kant van de weg, verloor de controle over de wagen en overschreed de middenberm. Na een boom 'doormidden' te hebben gereden reed de dure personenauto tegen bus 33 uit Amsterdam-Noord.

De politie onderzoekt waarom de auto stilstond en er zo plotseling vandoor ging. De precieze toestand van de inzittenden is nog niet bekend.

Recordhoeveelheid zout gestrooid

Er is tot nu toe een ongekend grote hoeveelheid strooizout op de Nederlandse wegen verspreid. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat meldde vandaag dat de teller halverwege de winter al op een recordhoogte van 152.000 ton staat. In een normale hele winter wordt ongeveer 70.000 ton gestrooid.

Gezien de krapte op de zoutmarkt heeft Rijkswaterstaat besloten zijn zout alleen nog voor de snelwegen te gebruiken. De overheidsinstantie levert dan ook geen zout meer aan het zogeheten zoutloket waar lagere overheden voor de belangrijkste wegen uit kunnen putten. "We willen de balans weer terugbrengen", aldus de zegsman, die daarmee aangeeft dat de voorraden op peil moeten worden gebracht. "Er zijn hier en daar nog voorraden bij provincies en gemeenten die via het zoutloket kunnen worden verdeeld. Verder wijzen wij op alternatieve methoden zoals pekel en zand, die voor snelwegen niet bruikbaar zijn."

De provincie Groningen liet vandaag al weten met een tekort aan strooizout te kampen.

Rutten wil door met technische staf

De trainer van PSV, Fred Rutten, hoopt dat zijn parttime assistenten Phillip Cocu en René Eijkelkamp langer in Eindhoven zullen blijven. De verbintenissen van beiden lopen aan het eind van dit seizoen af. Keeperstrainer Anton Scheutjens tekent in ieder geval voor twee seizoenen bij.

"Het is mijn intentie om met hen door te gaan", aldus Rutten. Het contract van fulltime assistent Erik ten Hag loopt nog door.

Arrestant in cel stierf aan overdosis

De arrestant die in augustus in een politiecel in Capelle aan den IJssel overleed, is gestorven aan een combinatie van een middel tegen depressies en drugs. De politie heeft geen schuld aan het overlijden van de man, concludeert de officier van justitie die het sterfgeval onderzocht.

De 45-jarige Rotterdammer werd op 1 augustus opgepakt, nadat zijn vrouw de politie had gebeld omdat ze zich bedreigd voelde. Op het bureau werd de man onderzocht door de GGD, maar die kon niets ernstigs vinden. Tien minuten later lag hij dood in zijn cel.

Uit onderzoek is nu volgens het Openbaar Ministerie gebleken dat de man een overdosis had genomen van een middel tegen depressies en daarbij drugs had gebruikt. Die cocktail werd hem fataal. De middelen waren waarschijnlijk ook de reden dat de man zich agressief gedroeg tegenover zijn vrouw.

De betrokken politiemensen worden niet vervolgd. Er valt hen volgens het OM niets te verwijten.

Aliens vs Predator-demo komt morgen

Het is voorlopig nog een beetje geheim, maar morgen zal er een demo verschijnen van Aliens vs Predator. De demo zal naar verluidt verschijnen op alle drie de platformen waarop de game ook zal verschijnen en zal multiplayer bevatten.

Of de demo alleen maar multiplayer zal bevatten of ook een deel van de singleplayer is vooralsnog onduidelijk, wel vermoeden we dat de Predator Hunt-mode in de demo zal zitten. Dit omdat SEGA gisteren een trailer uit heeft gegeven waarin de Predator Hunt-spelmode wordt toegelicht.

 

Aliens vs Predator wordt 19 februari verwacht op de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

FC Twente leent 8 miljoen van gemeente

FC Twente heeft een akkoord bereikt met de gemeente Enschede over een lening van acht miljoen euro. FC Twente wil het geld steken in het vergroten van het stadion naar 32.000 plaatsen.

De gemeente Enschede heeft echter nog wel wat voorwaarden aan de lening gesteld. Zo zal Twente een hogere rentepercentage moeten gaan betalen over een eerder afgesloten rekening. Ook zal FC Twente zich moeten gaan inzetten voor het wijkwerk in Enschede en zal het ervoor moeten zorgen dat sponsors stageplaatsen beschikbaar maken. De resterende 8,40 miljoen euro zullen door FC Twente zelf moeten zien te worden opgebracht. De totale kosten van de verbouwing zullen rond de 16,5 miljoen euro komen.

Terry mag verlof nemen van Ancelotti

John Terry mag de bekerwedstrijd die Chelsea volgende week zaterdag speelt tegen Cardiff City laten schieten. Dat liet trainer Carlo Ancelotti gisteravond weten na afloop van de inhaalwedstrijd tegen Hull City (1-1).

Terry is hét gespreksonderwerp in Engeland nadat boulevardkranten onthulden dat de verdediger er een buitenechtelijke relatie op nahield met de vriendin van zijn oud-ploeggenoot Wayne Bridge. De vrouw van Terry is na alle commotie met de kinderen naar Dubai gevlogen. Naar verluidt zou het clubicoon van Chelsea haar graag achterna reizen in een poging zijn huwelijk te redden. "Als hij een vakantie nodig heeft, krijgt hij een vakantie", was de reactie van Ancelotti tegenover de BBC. "Dit gaat verder niemand iets aan. Jullie merken het wel als je de opstelling ziet."

Volgens Ancelotti heeft de kwestie geen invloed op de stemming in de kleedkamer. "De sfeer is net zo goed als anders", zei de Italiaan. "Niets kan onze concentratie verstoren in de jacht op de landstitel." Ondanks de beweringen van Ancelotti speelde Chelsea een matige wedstrijd, terwijl de supporters van Hull met liedjes als 'Terry where is your wife', de speler negentig minuten lang treiterden.

Ook bondscoach Fabio Capello is door 'Terry-gate' met een probleem opgezadeld. Vanuit de media is een lobby gaande om de 29-jarige verdediger zijn aanvoerdersband bij de nationale ploeg af te nemen, terwijl mede-international Bridge aan vrienden zou hebben laten weten nooit meer met zijn voormalige boezemvriend samen te willen spelen.

Bridge kreeg al de steun van zijn ploeggenoten van Manchester City, de club waarvoor hij sinds januari vorig jaar speelt. Carlos Tevez, Nigel de Jong en Stephen Ireland toonden zondag tijdens de wedstrijd tegen Portsmouth een shirt met de opdruk 'Team Bridge' om hun collega een hart onder de riem te steken.

Wilders vindt proces nog steeds niet eerlijk

PVV-leider Geert Wilders vindt dat hij geen kans heeft op een eerlijk proces nu de rechtbank maar drie van de achttien getuigen die hij wilde oproepen, heeft toegelaten. Dat heeft Wilders vandaag gezegd.

"Een echte crimineel mag rustig tien getuigen oproepen. De rechtbank gunt mij geen eerlijk proces", zei Wilders kort nadat de rechtbank in Amsterdam uitspraak had gedaan over de getuigen die tijdens het proces mogen worden gehoord. Wilders had achttien juristen, islamkenners en radicale moslims willen oproepen. Van de rechtbank mag hij slechts drie islamkenners laten komen. Die worden achter gesloten deuren ondervraagd.

Wilders zei de getuigen nodig te hebben omdat zij kunnen aantonen dat hij de waarheid heeft gesproken over de islam. "Hoe kan ik mij verdedigen als ik niet met getuigen-deskundigen kan aantonen dat ik de waarheid heb gezegd?" vroeg Wilders zich retorisch af.

Wilders staat terecht wegens zijn antikoranfilm 'Fitna' en anti-islamitische uitspraken die hij de afgelopen jaren in diverse media heeft gedaan. Hij wordt verdacht van groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie.

De PVV-leider kondigde aan zijn verdediging voort te zetten. "We gaan nog steeds helemaal voor vrijspraak."

Rob Ronalds verbaasd over plagiaat-claim

Zanger Rob Ronalds is zelf ook verbaasd over de ophef rond zijn plaat 'Haar rode lampie' en 'Groeten Uit Brabant!' van de New Kids. De auteurs van het nummer van Rob Ronalds vinden dat de New Kids plagiaat hebben gepleegd.

"Ik kreeg afgelopen weekend 200 mails van mensen die me vanalles toewensen."
En dat terwijl de zanger helemaal geen problemen heeft met het nummer van de Brabanters. "Ik wens de New Kids veel succes met hun plaat. Het is gewoon een kneiter!"

Steffen Haars, een van de bedenkers van de New Kids, is het niet eens met de plagiaat-claim. "We kenden het nummer van Rob Ronalds helemaal niet." Hun eigen nummer hebben ze zelf geschreven. De muziek komt van twee producers uit Venray.

Kou treft horeca dubbel in buidel

Horecaondernemingen worden hard getroffen door het winterweer. Door de kou blijven klanten liever thuis en tegelijk zijn de stookkosten hoger. De omzet van de horeca liep mede daardoor met 3,5 procent terug in het vierde kwartaal, concludeert branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland vandaag uit een peiling.

De kou is echter niet de voornaamste reden dat de omzet terugloopt. Nog steeds worden de crisis en het rookverbod als de grootste boosdoeners gezien. De omzet daalt sinds halverwege 2008, toen het rookverbod en de crisis hun intrede deden. Uit onderzoeken die minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft laten uitvoeren blijkt overigens dat er geen verband is tussen het rookverbod en de dalende omzet.

De omzet liep het hardst terug bij hotels (-5,6 procent) en restaurants (-4,8 procent). Ook werden ondernemers in grote steden zwaarder getroffen dan ondernemers in de rest van het land. Wel hebben ze plannen om het tij te keren. Besparen op stookkosten is een van de meestgenoemde maatregelen.

Voor het eerste kwartaal van dit jaar wordt een omzetdaling van een kleine een procent ten opzichte van vorig jaar verwacht.

IJshockey is een barbaarse sport...

...en dat moeten we vooral zo houden! Eens in de zoveel tijd laaien er, vooral in de NHL, weer discussies op of de sport niet te hard is geworden en of er niet teveel ernstige blessures als gevolg van harde bodychecks ontstaan. Dit keer ontstond er weer discussie na een smerige elleboogstoot die jeugdinternational Patrice Cormier uitdeelde aan Mikael Tam in de QMJHL, een van de belangrijkste juniorencompetities in Canada.

Sony: "PS3 zal spoedig beter verkocht zijn dan X360"

In onze regelmatig terugkerende nieuwscategorie publisher-propaganda hebben we dit keer de VP van Sony, Peter Dille, aan het woord. In een interview met de Amerikaanse website IGN sprak Dille zijn volste vertrouwen uit over de positie van de PlayStation 3 op de consolemarkt. Momenteel mag de Xbox 360 dan acht miljoen keer meer over de toonbank zijn gegaan (39 miljoen om 31 miljoen), maar dat is een situatie die spoedig verholpen zal zijn.

Volgens Dille heeft de PS3 twee punten waarom hij de console van Microsoft zal verslaan. De eerste is zijn langere levensduur. Sony heeft altijd gezegd dat de PS3 tien jaar op de markt mee moest draaien en volgens Dille gaat dat ook zeker lukken. De X360 aan de andere kant zal veel eerder van de markt gehaald worden door Microsoft.
Daarnaast heeft Microsoft niet kunnen profiteren van zijn eerdere launch. Ondanks de voorsprong die de soft- en hardwaregigant uit Redmond kon opbouwen is het verschil tussen de twee beperkt gebleven. De Amerikanen voelen de hete adem van de Japanners in hun nek en spoedig zullen ze Sony zelfs op de rug moeten kijken.

Wat betreft de console zelf is Dille ook een groot fan van Home, de virtuele wereld waar je je met de PS3 in kunt verdiepen. De gemiddelde bezoekers spendeert zo'n 60 minuten in Home wat volgens Dille erg veel tijd is.
Los van het succes bij het publiek is het ook een succes voor Sony zelf. De ingame items zoals t-shirts kosten namelijk erg weinig om te maken en zijn vanaf de launchdag winstgevend. Daarbij zorgen ze ook nog voor promotie van de games die op de kleding staat. Mensen zien games in Home, gaan zich vervolgens in dat spel verdiepen en komen hem dan wellicht ook nog.

Het volledige interview met Peter Dille, waarin hij praat over de tegenvallende launch van de PS3 en de successen van PSN, kun je terecht op IGN.

Sluiter in kwalificaties ABN Amro-toernooi

Raemon Sluiter heeft van Richard Krajicek een wildcard ontvangen voor deelname aan het kwalificatietoernooi van het ABN Amro World Tennis Tournament. De Rotterdammer krijgt gezelschap van Jesse Huta Galung die eveneens een wildcard ontving voor de kwalificaties van het ATP-toernooi. In het dubbelspel mogen dankzij een wildcard Robin Haase en Thiemo de Bakker gaan acteren.

"Het heeft wel iets romantisch om weer op zaterdag in Hal 1 van Ahoy aan de slag te gaan. In ieder geval zal ik supergemotiveerd aan de start verschijnen, want ik wil niets liever dan mij kwalificeren voor 'mijn toernooi'," zei Sluiter die zelf in 2003 in de finale van het toernooi stond.

Komende vrijdag zal de loting in Ahoy' plaats gaan vinden, waarna de kwalificaties zaterdag van start gaan. Volgende week zal in Rotterdam het hoofdtoernooi afgewerkt gaan worden. Vier spelers uit de mondiale top tien van de tennisranglijst zullen aanwezig zijn. De verliezend finalist van vorig jaar Rafael Nadal is hier niet bij, omdat hij met een knieblessure afgezegd heeft.

Ploeggenoot Cabañas neergeschoten

Terwijl Salvador Cabañas nog steeds niet is hersteld, is nu ook diens ploeggenoot bij America neergeschoten. Toen carjackers zijn auto wilde stelen in Mexico City werd Juan Carlos Silva geraakt door een kogel. De verwondingen van de 21-jarige middenvaller vallen mee. Hij heeft alleen een schotwond in zijn bil.

Cabañas werd een week geleden in zijn hoofd geschoten in een bar in Mexico City. De kogel van de schietpartij zit nog steeds in zijn hoofd. Artsen vinden het te gevaarlijk om deze nu al te verwijderen. Het gaat wel een stukje beter met hem.

Steam op donderdag een paar uur niet beschikbaar

Op de officiële website van Steam, het online distributiesysteem van Valve, is te lezen dat er morgen softwareonderhoud gepleegd gaat worden op een aantal servers van Steam. Een aantal diensten zijn gedurende deze periode niet beschikbaar, waaronder de Steam Community, het maken van matches en lobbies, het downloaden van games en tevens kan er niets gekocht worden in de Steam store. Het onderhoud start om 15:00u Nederlandse tijd en verwacht wordt dat dit drie uur gaat duren.

Steam logo

Beroep tegen vrijspraak Vroemen

De Nederlandse Dopingautoriteit tekent beroep aan tegen de vrijspraak van Simon Vroemen vorige week door de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak.

In 2008, tijdens een door hem zelf aangevraagde controle, testte de steeple-loper positief op het verboden middel metandienon. De tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak was vorige week van mening dat het dopinglab in Keulen de internationale standaard niet heeft nageleefd. Daarmee achtte ze de overtreding van Vroemen niet bewezen.

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, zegt in een verklaring dat er geen sprake is van vormfouten. "Onzin, dat is niet meer dan een interpretatie van het ISR. Als de beroepscommissie van het ISR niet overstag gaat, stappen we naar het CAS."

Virgin Racing presenteert eerste bolide

Virgin Racing heeft vandaag haar eerste Formule 1-auto gepresenteerd. Helemaal vlekkeloos ging dit niet, want de launch zou online te zien zijn, maar door technische problemen ging dit niet door. De VR-01 is geheel ontworpen met behulp van computers, waarbij het team er voor gekozen heeft om de windtunnel links te laten liggen.

"Het is een mooie dag voor iedereen die betrokken is bij Virgin Racing. Ik wil alle werknemers enorm bedanken voor hun harde werken. Het was een enorme klus om een auto te ontwerpen in zo'n korte tijd. Gelukkig hadden we de beste ontwerpers uit de Formule 1 tot onze beschikking en weten we heel goed wat nodig is om succesvol te zijn in deze sport. Ik heb er alle vertrouwen in dat de ditigale manier van ontwerpen de toekomst is voor de Formule 1," zei technisch directeur Nick Wirth die verantwoordelijk is voor het ontwerp van de bolide.

Teambaas John Booth ziet de toekomst van zijn renstal met vertrouwen tegemoet. "Deze presentatie is het resultaat van een emotionele reis die vorig jaar juni begon, toen we het fantastische nieuws kregen dat onze inschrijving was geaccepteerd. We konden niet lang genieten van dit moment, want er volgde een race tegen de klok. Er moest een auto worden ontworpen en gebouwd, er moest een team worden samengesteld en een fabriek worden ingericht. Ik heb er altijd het volste vertrouwen in gehad dat Nick met een goede auto op de proppen zou komen. De VR-01 is het resultaat van tien maanden intensief werken en ik kijk er nu naar uit om de wagen voor het eerst op de baan te zien, net als iedereen bij Virgin."

De eerste maal dat de auto in actie komt is morgen en vrijdag. Dan zal de bolide een shakedown ondergaan, alvorens naar Jerez overgebracht te worden. Daar vindt volgende week de tweede wintertest van het nieuwe Formule 1-seizoen plaats. Timo Glock en Lucas di Grassi zullen de coureurs van het team zijn.

Virgin VR-01

Virgin Racing VR-01
Virgin Racing VR-01
Virgin Racing VR-01

Virgin Racing VR-01

Virgin Racing VR-01
De Virgin Racing VR-01

Iraniërs mogen nucleaire kennis opdoen in Nederland

Iraanse studenten mogen een nucleaire studie in Nederland volgen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald. Een groep studenten had de zaak aangespannen omdat ze vanwege hun nationaliteit geen studie mochten volgen waarin ze nucleaire kennis opdoen. Nederland wil zo voorkomen dat Iran nucleaire kennis in handen krijgt.

Het verbod is in strijd met het discriminatieverbod, bepaalde de rechtbank. Er zouden geen zwaarwegende redenen zijn die het overtreden van dit verbod rechtvaardigen.

Iran wordt scherp op de voet gevolgd door de internationale gemeenschap omdat er vrees bestaat dat het aan een kernwapenprogramma werkt. Iran stelt echter alleen interesse te hebben in het opwekken van kernenergie.

Businessclass: Voor te lachen

Heel af en toe wil ik er graag naar kijken. Niet zozeer vanuit een professionele belangstelling of vanwege het enorme waarheidsgehalte. Verveling op zondagochtend is de belangrijkste motivatie, en verder kijk ik alleen maar “voor te lachen”. Met slechts een beperkte fantasie is het namelijk pure satire en cabaret waar je naar zit te kijken.
Natuurlijk heb ik het over Businessclass van Harrie “Dikke Nek” Mens.

Verloren heipaal blokkeert A2

Een vrachtwagen is vandaag op de A2 een heipaal van twintig meter verloren. De paal blokkeert twee rijbanen bij knooppunt Oudenrijn. Vanuit Utrecht richting Amsterdam staat aan het begin van de middag zeven kilometer file. Hoelang het gaat duren om het object van de weg te krijgen is onbekend, meldt de VerkeersInformatieDienst.

De heipaal viel even voor het middaguur door nog onbekende oorzaak van de oplegger. Verkeer wordt vanaf het knooppunt Oudenrijn omgeleid via Hilversum.

Darksiders verkoopt minder dan verwacht

Ondanks alle lovende kritieken stelt Darksiders op commercieel vlak teleur. Volgens analist Todd Greenwald gaat de action-adventure waarschijnlijk niet aan de verwachtingen voldoen van één miljoen verkochte exemplaren..

"Darksiders heeft niet aan de verwachtingen van THQ voldaan", aldus de analist van onderzoeksbureau Signal Hill. "Er is een flink marketingbudget en 2-3 jaar ontwikkelingskosten aan deze titel gespendeerd. Het lijkt er nu op dat Darksiders uiteindelijk de verkoopverwachtingen van één miljoen exemplaren niet halen."

Verder claimt Greenwald dat de game al na twee weken op verschillende plekken tegen flink gereduceerde prijzen verkocht werd. Slecht nieuws voor iedereen die veel plezier met de door Zelda-geïnspireerde game heeft beleeft. Hoewel het einde van Darksiders anders doet vermoeden, lijkt een vervolg allesbehalve zeker. FOK!Games vond Darksiders in ieder geval de moeite waard om te proberen en kreeg en mooie 90. De review vind je hier.

a

Cryptic verkoopt speelbare rassen Star Trek: Online

Honderden fans van Star Trek: Online zijn pisnijdig op de developer van de game. Al voor de game namelijk in de Europese winkels ligt is er al DLC voor verschenen, namelijk twee speelbare rassen. Opvallend is dat een van de speelbare rasen, de Federation Klingon, in de beta uit het spel waren gehaald onder de smoes dat er sprake zou zijn van grafische problemen.

De twee rassen, de Federation Ferengi en de Federation Klingon, zijn meer dan slechts skins voor de speler, ze komen met enkele unieke eigenschappen en kunnen in-game bij Cryptic gekocht worden. Kosten zijn 240 Cryptic points voor de Klingons (omgerekend ongeveer € 2,50) en 80 Cryptic points voor de Ferengi (omgerekend ongeveer € 0,80). Spelers uiten hun frustraties vooral op het forum van het spel, veel gamers hebben speciale edities van de game gekocht maar kunnen dan alsnog gaan betalen voor content die al bij de lancering van het spel aanwezig is.

Andere spelers vinden het niet heel erg dat er betaalde rassen in het spel zitten, maar vinden voornamelijk het feit dat vrouwelijke Ferengi aangekleed zijn belachelijk. Volgens Star Trek canon is het voor vrouwelijke Ferengi verboden om ook maar iets te doen zonder toestemming van het mannelijke opperhoofd, het feit dus dat alle vrouwelijke Ferengi in Star Trek: Online kleding aanhebben zou dus een schande zijn.

Ferengi

Beppu alsnog weg bij Skil-Shimano

Skil-Shimano en Fumiyuki Beppu hebben besloten het doorlopende contract van de Japanner te ontbinden. De Japanner kan daardoor op trainingskamp met zijn nieuwe werkgever Team RadioShack.

Afgelopen jaar kwam Beppu een contract overeen met de ploeg van manager Johan Bruyneel. Hij was echter vergeten te zeggen dat hij nog een verbintenis had bij Skil-Shimano. Na langdurige onderhandelingen besloot Skil Beppu alsnog te laten gaan.

In een reactie zegt de manager van Skil, Iwan Spekenbrink, dat de sponsors van de ploeg begripvol gereageerd hebben op het vertrek van Beppu. Daarnaast prees hij RadioShack om zijn terughoudende opstelling nadat de ploeg van Lance Armstrong kennis had genomen van het dubbele contract.

Succesvolle operatie voor Santi Cazorla

Santi Cazorla is succesvol geopereerd aan zijn rechterknie. De speler van Villarreal liep een blessure op en moet vermoedelijk een maand herstellen. De aanvallende middenvelder had in het verleden al vaker te kampen met fysiek ongemak.

Een hernia hield hem in een eerder stadium al geruime tijd aan de kant. Dit jaar speelde Cazorla veertien duels voor Villarreal, maar nu moest hij toch onder het mes.

Marca meldt dat de operatie is geslaagd en dat de revalidatie ongeveer vier weken in beslag zal nemen. De eerste pijn ondervond de middenvelder al in oktober, maar hij besloot gewoon door te spelen.

De komende tijd zal de medische staf van de Spaanse club meer details geven over de fysieke gesteldheid van Cazorla.

Publieke zender promoot moord op Wilders

Op internet is een filmpje verschenen waarop wordt verteld over de moord op Geert Wilders. Het filmpje blijkt afkomstig te zijn van Pezpaq, een dochteronderneming van de publieke radiozender Fun-X.

Het korte filmpje laat zien hoe de moord op de politicus wordt beraamd. Aan het einde blijkt het een preview te zijn, de moord zelf moet nog plaatsvinden. Wilders is immers nog altijd in leven.

De politicus heeft zelf nog niet gereageerd. Of het filmpje aanzet tot haat, of slechts vrijheid is van meningsuiting, moet je zelf maar beoordelen.


'Wilders gaat dood'

Haarlem is licentie definitief kwijt

HFC Haarlem is definitief de KNVB-licentie kwijt. Nadat de club vorige week failliet was verklaard, had de club acht dagen om bij de rechter bezwaar aan te tekenen. Die termijn is inmiddels verstreken.

Veel hoop heerste er niet in de harten van de Haarlem-supporters, maar de acht dagen respijt waren toch nog een zijden draadje. Het zit er nu echter definitief op voor HFC Haarlem als profclub.

Op 25 januari vroeg de club al het faillissement aan. Stilletjes hoopte de club de afgelopen dagen nog op een gulle gever, maar die hoop bleek ongegrond. Daarmee verdwijnt Haarlem definitief van de professionele voetbalkaart.

14 chihuahua's eten lijk baasje op

De politie van de Amerikaanse stad Phoenix heeft deze week een schokkende ontdekking gedaan. In het huis van een bejaarde man troffen zij het lijk van de overleden bewoner aan. Rond hem zaten veertien uitgehongerde chihuahua's, die zich te goed deden aan het lichaam van hun baasje.

Toen de oude, eenzame man ruim twee weken geleden op natuurlijke wijze overleed, bleven al zijn hondjes alleen achter. De viervoeters zaten opgesloten in de woning, zonder eten of drinken.

Volgens de politie wisten veertien van de in totaal 22 chihuahua's te overleven doordat zij delen van het lijk van hun baasje hadden opgegeten. Toch troffen de agenten alsnog acht hondenlijkjes aan. De veertien uitgehongerde chihuahua's zijn overgedragen aan de dierenarts, drie van hen zijn er slecht aan toe.


Een filmpje over de arme hondjes

'Makaay in de basis bij Feyenoord tegen RKC'

Volgens AD Sportwereld zal Feyenoord-trainer Mario Been met Roy Makaay starten in de punt van de aanval. Feyenoord treft morgen RKC in het kader van de competitie.

De terugkeer van Makaay in de basis bij Feyenoord zou ten koste gaan van middenvelder Denny Landzaat. Jon Dahl Tomasson, afgelopen weekend tegen Ajax opgesteld als diepe spits, zal een linie terugzakken.

Ook Diego Biseswar zal vanaf het beginsignaal meedoen aan Rotterdamse zijde. Hij zal de plek innemen van Sekou Cissé, die plaats zal nemen op de bank. Tim de Cler zal de geblesseerde Giovanni van Bronckhorst vervangen links in de verdediging.

Vrouw dagenlang geteisterd door Teletubbies

Een dvd van de Teletubbies heeft een vrouw in het Limburgse kerkdorp Born dagenlang van haar slaap beroofd. De dvd zat sinds afgelopen zondag in de dvd-speler van de buren. Omdat de speler in de herhaalstand stond, werd de dvd voortdurend opnieuw afgespeeld. De buren konden hier niet op worden aangesproken omdat ze op vakantie waren.

In haar wanhoop belde de vrouw gisteravond de politie. Agenten kwamen op bezoek en konden het gebrabbel van Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po inderdaad horen.

De politie liet een slotenmaker aanrukken om de woning binnen te komen. Zo kon het leed van de vrouw worden beëindigd. Een politiewoordvoerder gaat er niet vanuit dat sprake is van een opzettelijke actie om de buren te pesten. "Waarschijnlijk zijn de bewoners de dvd-speler simpelweg vergeten."

Negen Nederlanders actief in Ster van Bessèges

Vandaag start de wielerwedstrijd de Ster van Bessèges. Hieraan zullen negen Nederlanders, verdeeld over vier teams, aan deelnemen. Skil-Shimano is hofleverancier met vijf landgenoten. Rabobank zal niet deelnemen aan de vijfdaagse koers.

Skil-Shimano vaardigt Koen de Kort, Roy Curvers, Albert Timmer, Tom Veelers en Robin Chaigneau af naar de start van de Ster van Bessèges. Johnny  Hoogerland en Joost van Leyen vertegenwoordigen de Nederlandse inbreng in de achtkoppige formatie van Vacansoleil.

Ook Hans Dekkers van Landbouwkrediet en Stefan van Dijk van de kleine Belgische ploeg Verandas Willems verschijnen aan de start. De Ster van Bessèges start vandaag met een etappe over 146 kilometer van Aigues Mortes naar Le Grau du Roi. Zondag is de vijfde en laatste etappe.

FIFA-ranglijst: Egypte maakt grote sprong

Egypte heeft een grote sprong gemaakt op de officiële wereldranglijst van de FIFA. De Farao's wisten veertien plekken winst te boeken en staan nu op een tiende plaats. Dit komt doordat de Egyptenaren afgelopen maand de Afrika Cup wisten te winnen.

Vanwege de Afrika Cup zorgden vooral de Afrikaanse landen voor de beweging in de FIFA-ranglijst. Verliezend finalist Ghana klom van de 34e naar de 27e plaats, terwijl Zambia, het land van FC-Utrechtspeler Jacob Mulenga, steeg van de 84e naar de 73e plaats.

Kameroen, één van de tegenstanders van Nederland tijdens het WK in Zuid-Afrika, zakte van de elfde naar de twintigste plaats. Oranje bleef op een derde plek staan, achter Spanje en Brazilië.


De top-tien + WK-tegenstanders Oranje

# Land
1. (1) Spanje
2. (2) Brazilië
3. (3) Nederland
4. (4) Italië
5. (5) Portugal
6. (6) Duitsland
7. (7) Frankrijk
8. (8) Argentinië
9. (9) Engeland
10. (24) Egypte
...  
20. (11) Kameroen
26. (28) Denemarken
40. (43) Japan

'Shell bouwt activiteiten Nigeria verder af'

Royal Dutch Shell plc zal in de komende maanden zijn aanwezigheid in Nigeria op het land verder afbouwen in het licht van infrastructurele tegenvallers en dalende winsten.

"Ze verkopen veel onshore bezittingen, en dat is natuurlijk nog niet voorbij", zo stelt een bron uit de industrie dichtbij de situatie tegen Dow Jones Newswires. "Ze willen een groot deel van hun aanwezigheid op het land en in moerasgebieden elimineren. Ze hebben een te grote footprint, en zullen zich verder moeten toeleggen op het consolideren en concentreren van de offshore-activiteiten", aldus de bron.

Vorige week kondigde de Nigeriaanse joint venture van Shell aan het 30%-belang in drie olieblokken die sinds 2008 dicht zijn, te verkopen aan een consortium van lokale en buitenlandse bedrijven voor een niet nader genoemd bedrag.

Afgelopen zaterdag zei Shell dat vandalisme een lek heeft veroorzaakt in een pijpleiding, hetgeen resulteerde in het stopzetten van drie flowstations in de Niger Delta.

"We zijn offshore winstgevend, maar maken op het land en in de moerasgebieden geen winst", aldus de bron. "Er zijn (onshore) gewoon teveel problemen met gemeenschappen, militante groeperingen, bonden en stakingen. Het is geen goede operationele omgeving."

Militante aanvallen en vandalisme door oliedieven hebben in de afgelopen drie jaar voor grote productieverliezen gezorgd voor Shell, dat onder de Westerse bedrijven in de Delta het meest is blootgesteld aan die problemen.

De twee offshore olievelden van Shell in Nigeria produceren goed, aldus de bron. "Op EA halen we een gemiddelde van 112.000-118.000 vaten per dag en bij Bonga is dag ongeveer 160.000 per dag. Dat is winstgevend".

Zowel Bonga als EA waren in het verleden doelwit van militante groeperingen, maar de offshore-activiteiten zijn relatief veilig ten opzichte van de onshore-installaties. Het EA-veld heeft een productiecapaciteit van ongeveer 115.000 vaten per dag terwijl Bonga een productiecapaciteit heeft van 225.000 vaten per dag.

Iran lanceert nieuwe onderzoeksraket

Iran heeft met succes een onderzoeksraket gelanceerd. Aan boord van de raket bevinden zich een muis, enkele wormen en twee schildpadden. Dat heeft de Iraanse minister van defensie vandaag gezegd.

De lancering van de Kavoshgar-3, Farsi voor Verkenner-3, is onderdeel van Irans ambitieuze ruimtevaartprogramma. Eveneens vandaag, het was in Iran Nationale Ruimtedag, werd een nieuwe kleine raket onthuld, de Simorgh, evenals een drietal satellieten. De Simorgh-raket zal worden gebruikt om satellieten in een baan om de aarde te brengen.

De afgelopen twee jaar heeft Iran een tweetal raketten de ruimte in geschoten met wetenschappelijke apparatuur aan boord om informatie te verzamelen over wind, temperatuur en andere gegevens. Vorig jaar werd voor het eerst een satelliet gelanceerd, die uiteindelijk veertig dagen rond de aarde zou cirkelen.

Teheran zegt met de satellieten natuurrampen in het geregeld door aardbevingen getroffen land in kaart te willen brengen en zijn telecommunicatie te willen verbeteren. In het Westen heeft het ruimtevaartprogramma de vrees gewekt dat Iran de opgedane kennis en technologieën wil toepassen in kernkoppen voor langeafstandsraketten.

Duikers halen scootmobieler uit gracht

Brandweerduikers hebben vanochtend in Amsterdam twee mensen uit de Nieuwe Keizersgracht gevist. Rond 09.15 uur was een invalide man met een scootmobiel in de gracht terechtgekomen. Een omstander sprong in het water om hulp te bieden.

De duikers wisten beide mannen op de wal te krijgen. De invalide man is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. Zijn voertuig is uit het water gehaald.

Heitinga: "Wilde niet rest van mijn loopbaan rechtsback zijn"

John Heitinga speelt sinds dit seizoen bij Everton. De verdediger kwam over van Atlético Madrid, waar hij met lichte tegenzin werd geposteerd als rechtsback. De international koos bewust voor de club uit Liverpool.

In Madrid verkaste Heitinga van de centrale positie achterin naar de rechtsbackpositie. "Ik had geen zin om de rest van mijn carrière rechtsback te spelen. En zij konden het geld goed gebruiken", reageerde Hetinga tegenover ProVoetbal.

Vervolgens koos de oud-Ajacied voor Everton. "Omdat die competitie beter bij me past. Ook zou ik daar meer kans maken op de centrale positie. Het is een gevoelskwestie. Ik had ook de indruk dat ze mij graag wilden hebben"

Ondanks dat het even wennen was voor de verdediger, voelt Heitinga zich thuis bij Everton. "Als speler moet je dat altijd, maar ik kan het niveau aan, heb natuurlijk al de nodige bagage hoewel ik pas 26 ben. Ik denk dat de Spaanse en Engelse competitie de sterkste van de hele wereld zijn."

"Everybody Hurts"

Heel veel artiesten willen hun steentje bijdrage aan de wederopbouw van Haiti. En als artiest zijnde kun je dan het beste een nummer uitbrengen. In dit geval "Everybody Hurts".  In dit geval: Leona Lewis,  Rod Stewart, Mariah Carey, Cheryl Cole, Mika, Michael Buble, Joe McElderry, Miley Cyrus, James Blunt, Gary Barlow, Jon Bon Jovi, Mark Owen, James Morrison, Susan Boyle,  Aston Merrygold, Marvin Humes, Shane Filan, Mark Feehily, Kylie Minogue en Robbie Williams. Met dank aan Paul voor de submit.

Bullock: liposuctie voor Oscars

Sandra Bullock is vast van plan eerst liposuctie te laten plegen voordat ze op 7 maart naar de Oscars gaat. Ze dingt mee naar de prestigieuze filmprijs voor Beste Actrice voor haar rol in het American football-drama 'The Blind Side'.

"Ik vind het wel tijd voor een beetje liposuctie, voor een streng dieet, en wellicht een licht Engels accent", citeert US magazine de 45-jarige actrice uit een interview met de Today Show. "Ik zou graag zeggen dat het tijd wordt voor een bril, maar die draag ik normaal ook al."

Toen de Oscarnominaties gisteren vroeg in de Amerikaanse ochtend bekend werden gemaakt, lag Bullock nog 'te slapen als een baby'tje'. Voor haar is alles nog nieuw. "Ik heb dit nog nooit eerder gedaan!", roept ze uit. Dat ze nog niet eerder is genomineerd voor een Oscar staat buiten kijf, of ze ooit eerder liposuctie heeft laten plegen staat voor velen al jaren ter discussie.

Overigens is Bullock naast een Oscar ook genomineerd voor een Razzie Award voor Slechtste Actrice voor haar rol in de comedy 'All About Steve'. De Razzies worden op 6 maart, de avond voor de Oscars, uitgereikt. Als Bullock zowel een Razzie als een Oscar wint, zal het voor het eerst in de geschiedenis zijn dat een actrice in hetzelfde jaar met beide awards naar huis gaat.

Van Raaij definitief weg bij PSV

Harry van Raaij bekleedt sinds kort geen officiële functie meer bij PSV. De voormalig voorzitter van de Brabantse club blijkt twee maanden geleden te zijn opgestapt uit het stichtingsbestuur, een orgaan dat een belangrijke stem heeft in het benoemen van de leden van de raad van commissarissen. Dat zegt hij woensdag in De Telegraaf.

Een verschil van inzicht met de huidige president-commissaris Frits Schuitema staat aan de basis van het vertrek van Van Raaij. De oud-voorzitter heeft een ander idee over de manier waarop de commissarissen moeten opereren en vindt dat de leden niet te lang op hun post moeten blijven zitten. "Het enige waarover we hetzelfde dachten, was dat de structuur moest veranderen", licht hij toe.

Van Raaij, tussen 1996 en 2004 voorzitter van PSV, besloot uiteindelijk zelf zijn functie neer te leggen. "Gezien de onderlinge verhoudingen leek het me beter de eer aan mezelf te houden", verduidelijkt hij. "Ik had al langer het gevoel geen deel meer uit te maken van de PSV-leiding, ondanks mijn positie in het stichtingsbestuur." Hij zegt wel de thuiswedstrijden van PSV te blijven bezoeken.

Rutten: "Lijkt wel of Maradona is vertrokken"

Het vertrek van Jonathan Reis bij PSV heeft veel stof doen opwaaien. Toch wil PSV-trainer Fred Rutten nu een streep zetten onder de affaire, die naar zijn mening te breed is uitgemeten.

PSV twijfelde of het een extra aanvaller aan de selectie zou toevoegen, maar besloot uiteindelijk het seizoen af te maken met de huidige spelersgroep. Rutten vindt de ophef over het vertrek van de Braziliaan zeer overdreven. "Het lijkt wel alsof Maradona is vertrokken", tekende VI op tijdens de persconferentie van dinsdag. Rutten zelf wilde graag een nieuwe aanvaller. "De financiële middelen zijn nu eenmaal beperkt en daar moet ik me bij neerleggen. Zelf wil ik als trainer nu eenmaal altijd meer, ik streef naar het hoogste."

Toch zou PSV nog in de markt zijn voor Lacina Traoré, speler van CFR Cluj. De negentienjarige aanvaller moet echter vier miljoen euro kosten.

'Hiddink kiest toch voor Turkije'

In Turkije weten ze het zeker, komende week zal Guus Hiddink bevestigd worden als de nieuwe bondscoach van het land. Zijn contract bij de Russische voetbalbond loopt over enkele maanden af en daardoor is Hiddink een zeer gewilde coach voor diverse clubs en bonden.

Met name in Turkije hebben ze goede hoop dat Hiddink zal komen. Hij zal de onlangs opgestapte Fatih Terim moeten opvolgen. Turkije meldde overigens eerder al eens dat Hiddink zal komen, maar de Varssevelder kon het toen niet maken om Rusland direct na de uitschakeling voor het WK te verlaten.

De zaakwaarnemer van Hiddink, Cees van Nieuwenhuizen, vindt de uitlatingen van Turkse zijde te voorbarig: "De clubs en bonden staan voor Guus in de rij. We kunnen ook de tijd nemen voor het maken van een keuze, want we gaan ervan uit dat Guus in ieder geval zijn huidige contract met Rusland tot 15 juli van dit jaar uitdient."

Ook China en Noord-Korea zouden interesse hebben in de 63-jarige Hiddink. Mocht hij voor de zomer coach worden van Noord-Korea, dan zal Hiddink alsnog actief zijn op het WK in Zuid-Afrika. Met Rusland werd hij in de play-offs uitgeschakeld door Slovenië.

Ontevreden klant blaast verzekeringskantoor op

In de Australische stad Darwin heeft een ontevreden klant op geheel eigen wijze wraak genomen op zijn verzekeringskantoor. Hij reed het kantoor binnen met een winkelwagentje vol met jerrycans benzine en een lading vuurwerk en stak de boel aan. Bij de explosie en daaropvolgende brand raakten vijftien mensen gewond. Vier gewonden zijn er slecht aan toe. Dit heeft de politie van het Australische Darwin vandaag bekendgemaakt.

De explosie was zo krachtig en maakte zoveel lawaai dat grote paniek uitbrak in het winkelcentrum waar het kantoor gevestigd was. De dader is een man van 44. Hij gaf zichzelf aan, zei de politie. Waarover hij precies ontevreden was, is nog niet duidelijk.

Problemen busvervoer door gladheid

De bussen in Almere zijn vanochtend naar binnen gegaan wegens de gladheid. Het is daar volgens vervoerder Connexxion onverantwoord om te blijven rijden. In Hilversum en Wijk bij Duurstede gingen de bussen later van start, maar rijden inmiddels wel.

In verschillende andere plaatsen waren ook problemen. Zo kampten bussen in de Veluwe van Veolia in de vroege ochtend met problemen door de gladheid, maar daar zijn de ergste problemen voorbij.

De VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwt ook opnieuw voor gladheid. Door de regenval van gisteren is het zout deels van de weg gespoeld. Doordat de regen daarna is vastgevroren op het wegdek is het spekglad, stelt de VID.

WK squash in 2011 in Rotterdam

In 2011 zal het wereldkampioenschap squash plaatsvinden in Rotterdam. Daarmee troefde de havenstad onder andere Amsterdam en Eindhoven af. Vorig jaar werd het WK voor vrouwen nog gehouden in Amsterdam.

Vorig jaar was Rotterdam het decor van de World League volleybal en het WK turnen. Dit jaar zal er onder andere het WK turnen, het EK kortbal en de start van de Tour de France plaatsvinden.

Herhalingen van Arsenal terug kijken op de PSP

Tijdens thuiswedstrijden van Arsenal kunnen supporters van de Londense voetbalclub met een PSP alle actie in herhaling bekijken op hun draagbare spelcomputer. Dit werkt alleen wanneer je binnen het bereik van het draadloze internet bent in het Emirates Stadium in Londen, het stadion van de club. Deze nieuwe service staat bekend onder de naam Arsenal TV Matchday Plus en kost fans 10 pond voor de eenmalige download.

Met 'Arsenal TV Matchday Plus' kunnen fans herhalingen bekijken vanuit diverse camerahoeken. Bovendien zijn er opties om zelf het beeld te vertragen, en om live wedstrijdstatistieken, spelerinformatie, nieuws en een voorbeschouwing in video te downloaden.

Deze technologie is in de afgelopen twee jaar ontwikkeld met hulp van supporters en testgroepen. Sony en Arsenal willen 'Arsenal TV Matchday Plus' deze maand lanceren.

Ook buitenlandse clubs houden geld op zak

Niet alleen Nederlandse, maar ook buitenlandse clubs hebben tijdens de wintertransferperiode hun geld massaal op zak gehouden. Zo besteedden de twintig clubs uit de Engelse Premier League in totaal 34 miljoen euro. De afgelopen zeven jaar gaven Britse voetbalclubs nog nooit zo weinig geld uit. Dat meldt het Financieel Dagblad op basis van cijfers van accountantsbureau Deloitte.

Het verschil met een jaar geleden is opvallend groot. Toen hadden clubs uit de hoogste Engelse divisie in de winter nog bijna tweehonderd miljoen euro over voor nieuwe spelers. Ook Spaanse, Duitse, Franse en Italiaanse clubs deden het opvallend rustig aan. De Spaanse topclubs Barcelona en Real Madrid, normaal gesproken enthousiast met het trekken van de geldbuidel, haalden zelfs geen enkele nieuwe speler.

In Nederland was tot en met dinsdag van 95 spelers bekend dat ze waren veranderd van club. Dat aantal kan nog wel iets toenemen, omdat sommige clubs nog moeten wachten tot een buitenlandse voetbalbond een speler vrijgeeft. Het aantal van vorig jaar, toen 153 spelers van club wisselden, wordt echter bij lange na niet gehaald.

Opvallend genoeg was binnen Nederland eerstedivisionist FC Oss het actiefst op de transfermarkt. In een poging degradatie te ontlopen trok de club acht nieuwe spelers aan

Gilbert wil Luik-Bastenaken-Luik winnen

Tijdens de ploegenpresentatie van Omega Pharma-Lotto vertelde Philippe Gilbert dat hij in 2010 graag de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam wil schrijven.

Gilbert maakte vorig jaar een uitstekend seizoen door. Zo pakte hij de winst in Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije. Dit jaar is het winnen van Luik-Bastenaken-Luik een doel: "Dat is de mooiste ja. Dat zeg ik niet omdat ik een Waal ben, maar dat is mijn gevoel. De Ronde van Vlaanderen is ook heel moeilijk. Na die koers heb je overal pijn, maar de finale in Luik is heel lastig."

"Ik word dit jaar 28 jaar en dat betekent dat ik in mijn beste jaren kom. Ik zal steeds bij de favorieten horen, maar ben maar één van de 15 favorieten in Milaan-San Remo. Die zou ik wel graag winnen trouwens. Dan zou ik de laatste drie klassiekers gewonnen hebben", aldus de Belgse wielrenner.

Ahn weer in beeld bij Zuid-Korea

Jung-Hwan Ahn, de man die glorie verwierf toen hij Italië uit het WK van 2002 stootte, mag misschien opnieuw een eindtoernooi spelen. De Koreaanse bondscoach Jung-Moo Huh houdt hem in de gaten.

Ahn is inmiddels 34 jaar en speelde 68 interlands voor Zuid-Korea. In juni 2008 werd hij voor de laaste keer opgeroepen voor de nationale ploeg. Toch gloort het WK in Zuid-Afrika.

Een persbericht van de Koreaanse bond maakte duidelijk dat de assistent-bondscoach naar China zal afreizen om Ahn te aanschouwen.

Na het WK van 2002 kende iedereen Ahn. Hij zorgde met zijn treffer ervoor dat de Italianen naar huis konden. Na thuiskomst werd hij door zijn club Perugia op de transferlijst geplaatst.

Stam/Schep grijpen naast winst

De baanwielrenners Danny Stam en Peter Schep hebben de Zesdaagse van Berlijn niet kunnen winnen. Het duo ging de laatste dag als leiders van start, maar moesten zich uiteindelijk met een derde plek tevreden stellen.

Stam en Schep hadden na de voorlaatste dag een ronde voorsprong op het Duitse duo Robert Bartko en Roger Kluge. Het Duitse duo won ook niet, want de Denen Alex Rasmussen en Michael Morkov grepen op de laatste dag de macht.

[NHL] Capitals behalen record

De Washington Capitals hebben hun elfde overwinning op rij geboekt, een record voor de Capitals. Dit keer werden de Boston Bruins met 4-1 verslagen. Hun vorige record stond op tien overwinningen op rij, en dat was in 1984. De Bruins hebben nu acht keer op rij verloren, hun langste reeks zonder overwinningen sinds 1956.

Man van de wedstrijd werd goalie José Theodore, die 41 van de 42 schoten op doel stopte. De Bruins waren dan ook de bovenliggende partij, maar veel pech en het scoringsvermogen van de Capitals zorgden toch voor een redelijk eenvoudige overwinning voor de ploeg uit Washington. "Het is eigenlijk wel raar. We speelden helemaal niet zo goed, maar wisten toch te winnen. Als je in een winnende reeks zit lukt ineens alles. Als je in een slechte reeks zit schiet je op de paal en maakt de andere goalie fantastische reddingen, zoals Theodore vanavond", aldus Capitals-coach Bruce Boudreau.

Bruins-coach Claude Julien kon zich hier goed in vinden: "Vandaag verdienden we echt om te winnen. Gezien het aantal scoringskansen hadden we na de eerste twee perioden ook met 4-1 voor kunnen staan. Aan het einde van die twee perioden stond het echter gelijk, en daarna kostten een paar fouten ons de overwining. Dat is aardig frustrerend: we hebben twee of drie keer op de paal geschoten, we misten goede kansen en kwamen een goalie in vorm tegen. We zullen echter moeten blijven vechten zoals we vanavond deden, dan valt het vanzelf een keer de goede kant op."

De Bruins kwamen in de eerste periode nog wel op voorsprong. In een vijf tegen drie-situatie wist David Krejci te scoren uit een pass van Marc Savard. Na twee minuten spelen in de tweede periode wist Mike Knuble echter gelijk te maken uit een pass van verdediger Tom Poti. Laich zette de Capitals vervolgens in de derde periode op voorsprong na een fout van verdediger Matt Hunwick. Hierdoor kon Alexander Semin de puck oppikken en afgeven op Laich. Boyd Gordon scoorde de 3-1 uit een pass van Poti voor het doel langs, waarna de 4-1 in het lege net van Alexander Ovechkin slechts nog voor de statistieken van belang was.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Boston Bruins Washington Capitals 1-4
Toronto Maple Leafs New Jersey Devils 3-0
Atlanta Thrashers Tampa Bay Lightning 1-2
Montreal Canadiens Vancouver Canucks 3-2
Nashville Predators Phoenix Coyotes 0-1 (SO)
Dallas Stars Minnesota Wild 4-2
Colorado Avalanche Columbus Blue Jackets 5-1
Los Angeles Kings New York Rangers 2-1
San Jose Sharks Detroit Red Wings 2-4

Armored Core 5 in beweging

De Armored Core serie is voor liefhebbers van Mechs, grote robots die uitgerust zijn met een arsenaal aan diverse wapens. Er zijn intussen al heel wat games van verschenen en dit jaar staat ons Armored Core 5 te wachten. Een groot verschil met de voorgaande games is dat de Mechs een stuk kleiner zijn dan voorheen. Daardoor is het voor de ontwikkelaar From Software mogelijk om de gameplay en het level design aan te passen. Er komt dan ook een stealth element in Armored Core 5, inclusief gangenstelsels en mogelijkheden om te schuilen achter gebouwen, een echt coversysteem dus.

Nieuwe Zelda wordt in de zomer onthuld

Satoru Iwata, topman van Nintendo, heeft investeerders verteld dat hij deze zomer een nieuw Zelda-avontuur zal onthullen voor de Nintendo Wii. Dit zou tijdens de E3 in Los Angeles moeten gebeuren. Het vorige avontuur van Zelda, Twilight Princess, werd zeer goed ontvangen.

Tijdens diezelfde bijeenkomst liet Iwata de overige plannen van Nintendo weten. Zo zullen 'The Last Story' en 'Super Mario Galaxy 2' dit jaar nog uitkomen in Japan, terwijl ook spellen als 'Metroid: Other M' op de kalender staan.

De nieuwe hardware-uitbreiding voor de Nintendo Wii, de Wii Vitality Sensor, zal samen met Zelda tijdens de E3 getoond worden. De Wii Vitality Sensor werd vorig jaar onthuld, maar het is nog niet precies duidelijk wat ermee gedaan kan worden. Ook spellen voor de Wii Vitality Sensor zullen getoond worden.

'Collega klaagt over scheids bij Ajax-Roda'

Scheidsrechter Bas Nijhuis had nooit aangesteld mogen worden voor de wedstrijd van Ajax tegen Roda JC van vanavond. Dat zeggen scheidsrechters vandaag in De Telegraaf. Nijhuis is fan van FC Twente en die ploeg kan direct profiteren van eventuele gele kaarten die Ajacieden in de wedstrijd tegen Roda oplopen.

Nijhuis woont in Enschede en zit geregeld op de tribune bij wedstrijden van Twente. "Om hem dan de wedstrijd vóór Ajax-FC Twente te 'geven', terwijl er vijf Ajacieden qua gele kaarten op scherp staan, is niet slim", zegt een anonieme scheids. De arbiter voegt er aan toe dat hij niet twijfelt aan de integriteit van zijn collega, maar vreest dat die het nooit goed kan doen in de wedstrijd. Andere scheidsrechters noemen de commotie in de krant overdreven.

De KNVB laat weten nooit inhoudelijk te willen reageren op anonieme berichten. "Scheidsrechters worden aangesteld op basis van prestaties. Nijhuis doet het dit seizoen tot nu toe erg goed en krijgt dan ook grotere wedstrijden. Alle scheidsrechters fluiten naar eer en geweten."

De KNVB-zegsvrouw spreekt tegen dat er een fout is gemaakt bij de aanstelling. "Er gaan meerdere mensen over de aanstelling van de scheidsrechter. Daar is altijd overleg over en dat wordt uitgebreid besproken."

IJsland overlegt met EU over Icesave

De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir zal morgen met voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso een overleg hebben over de terugbetalingsregeling van IJsland aan Nederland en het Verenigd Koninkrijk, zo zei een IJslandse official gisterenavond.

"De premier is vandaag in Brussel. Ze zal donderdag Jose Manuel Barroso ontmoeten om Icesave en de kandidatuur van IJsland voor de EU te bespreken", aldus Sigurdardottirs woordvoerder.

De IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson sprak op 5 januari 2010 zijn veto uit tegen het door het parlement aangenomen akkoord over de terugbetaling van EUR3,8 miljard aan voorgeschoten spaartegoeden door de Britse en Nederlandse overheden. De Nederlandse regering liet weten hierover 'extreem teleurgesteld' te zijn terwijl het Verenigd Koninkrijk stelde te verwachten dat IJsland aan zijn verplichtingen zou voldoen.

IJsland zal op 6 maart een referendum houden over de omstreden overeenkomsten met Nederland en het Verenigd Koninkrijk over terugbetaling van de Icesave-gelden.

De Europese Commissie heeft er eerder op gehint dat de Icesave-episode een negatieve impact kan hebben op IJslands verzoek om deel uit te maken van de Europese Unie.

'Winterweer bedreigt banen bouwvakkers'

Duizenden bouwvakkers dreigen hun baan te verliezen omdat ze door het winterweer niet aan de slag kunnen. Honderden bedrijven kunnen sinds half december niet meer bouwen en vallen om als het nog een week blijft vriezen. Ze zijn namelijk verplicht hun personeel door te betalen, zegt de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (ANBI) vandaag in het AD.

De hele bouwsector is al verzwakt door de economische crisis, maar deze problemen spelen vooral bij bedrijven die buiten werken. Het gaat dan om voegers, dakdekkers en metselaars. In het noorden en oosten zijn de bedrijven er het slechtst aan toe omdat het daar al langer vriest.

De ANBI heeft minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) in januari al gevraagd de ontslagregels bij vorst te versoepelen. De regel dat ze bij vorst moesten doorbetalen zou uit de tijd komen dat de bouwbedrijven samen een risicofonds voor dit soort problemen hadden. Dat fonds is door de bedrijven zelf afgeschaft. De bedrijven die nu de dupe zijn zouden weinig invloed op dat besluit hebben gehad.

In het AD stelt FNV Bouw dat de bedrijven er zelf voor kozen het risico op eigen houtje te regelen. Nu worden de risico's volgens voorzitter John Kerstens eenzijdig bij de werknemers gelegd. Ook Bouwend Nederland vindt dat het risico bij de ondernemers moet liggen.

Mass Effect: Redemption vandaag gratis en voor niets

Goed nieuws voor de fans van Mass Effect die de comic Redemption nog niet hebben, vandaag kun je deze namelijk gratis downloaden uit de Appstore. Deze strip van Dark Horse comics zat al gratis bij de collector's edition van Mass Effect 2 en is dus nu ook beschikbaar voor de iPod Touch en iPhone.

In deze comic neemt lead writer van ME2 Mac Walters ons mee naar de periode tussen het eerste en het tweede deel in de gametrilogie. Het verhaal draait om Liara T'Soni die op onderzoek uitgaat in de Terminus Systems, nadat Shepard is verdwenen. Zij is zijn enige hoop om levend terug te komen.

Mass Effect: Redemption zal een vierdelige comicserie worden, waarvan het tweede deel deze week in de Amerikaanse winkels verschijnt.

Big Sister komt eraan in Bioshock 2 launch-trailer

9 februari is het zover, dan kunnen we aan de slag met Bioshock 2. En bij zo'n grote game hoort toch altijd wel een epische launch-trailer. In de trailer zien we Big Daddy zijn Little Sister beschermen van al het Splicer gespuis. Zoals verwacht gaat dat goed, totdat Big Sister aankomt zetten. Kijk zelf hieronder wat er gebeurt in de stad diep onder de zeebodem. Bioshock 2 is ontwikkeld door 2K games en is het langverwachte vervolg op de goed beoordeelde game Bioshock. De sfeer was in deel 1 subliem, maar in deel 2 moet deze net zo goed worden. Verwacht binnenkort een special over Rapture, de stad waar Bioshock zich afspeelt, hier op FOK!Games.

Boek: Stewart, Weisman, Brigg - Cathy's ring

Na het tweede deel volgt een derde deel, althans, dat is de gouden regel voor een trilogie. Zo ook bij de boeken over het avontuurlijke meisje Cathy Vickers. Het verhaal begint al meteen even heftig als mysterieus. Er worden drie huurmoordenaars op Cathy afgestuurd, maar voordat deze haar ook maar een haartje kunnen krenken, zijn ze vakkundig om zeep geholpen. Gelukkig voor haar, want zo kan Cathy haar dagboek bij blijven werken en wordt de lezer uitgedaagd om alle losse eindjes weer verder aan elkaar te knopen. Telefoonnummers, websites en geheime berichten.

Cathy's Ring

Film: The Princess and the Frog

Het bekende thema van de outsider die uiteindelijk de ware liefde vindt en lang en gelukkig leeft, wordt in deze nieuwste Disney-film verteld in het jazzy New Orleans van de jaren twintig van de vorige eeuw. Een jonge, mooie vrouw (doorzetter Tiana, ingesproken door Anika Noni Rose in de Engelse versie en door Linda Wagenmakers in de nagesynchroniseerde Nederlandse versie) wil de droom van haar overleden vader - een eigen restaurant beginnen - waarmaken. Terwijl haar beste en rijke vriendin Charlotte (Jennifer Cody/Georgina Verbaan) alleen maar feest, werkt Tiana keihard om zoveel mogelijk geld te sparen. Op een feest komt een kikker haar vertellen dat hij een prins is (Prins Naveen van het fictieve Maldonië om precies te zijn, Bruno Campos/Jeroen van der Boom) en dat zij hem moet kussen zodat hij weer mens wordt. Hij weet haar te overtuigen maar na de kus verandert hij niet in een prins, maar zij in een kikker! Ze vluchten samen en een dolle tocht vol avontuur en in zang en dans uitbarstende personages volgt.

 Poster

Manucharyan naar AGOVV

De Telegraaf meldt dat Edgar Manucharyan een nieuwe club heeft gevonden. De Armeniër vervolgt zijn loopbaan bij AGOVV. Tot voor kort speelde hij bij HFC Haarlem, maar de Roodblauwe Leeuwen werden vorige maand failliet verklaard. Aanvankelijk zou de huurling terugkeren naar Ajax.

Overigens is het opmerkelijk dat de transfer een paar dagen na het verstrijken van de transferdeadline voordoet. "Maar omdat hij ondanks het faillissement niet terug was overgeschreven, was hij officieel werkloos en kreeg hij van de KNVB toestemming om naar een andere club te gaan," aldus Chiel Dekker, zaakwaarnemer van de speler.

Beleid na strandrellen nekt Dance Parade

De Dance Parade die jaarlijks honderdduizenden dansliefhebbers trok, keert niet meer in de huidige vorm terug in Rotterdam. Het stadsbestuur wil voortaan alleen nog maar ruimte geven aan grote dansfeesten als die plaatsvinden op een afgesloten festivalterrein waar bezoekers uitgebreid worden gecontroleerd.

Dat staat in een brief van het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam over het nieuwe evenementenbeleid, die vandaag aan de gemeenteraad wordt gestuurd. Dat beleid verscherpt volgens het stadsbestuur niet alleen de voorwaarden als het gaat om veiligheid en vergunningverlening van evenementen, maar stelt ook hogere eisen aan de kwaliteit ervan.

Rotterdam past het evenementenbeleid mede aan naar aanleiding van het zeer kritische COT-rapport over de strandrellen in Hoek van Holland. Tijdens een strandfeest in augustus kwam een bezoeker om het leven door een politiekogel, nadat hooligans agenten hadden belaagd.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over koude tropische vis.

Erg zielig voor die tropische vissen. Want een speciaalzaak in Rotterdam heeft een enorme betalingsachterstand bij energieleverancier Eneco. Volgens de tropische-vishandelaar gaat het om slechts twee maanden achterstand, volgens Eneco is er al sinds de afgelopen zomer gedoe met de betalingen. De waarheid zal wel in het midden liggen. Er is grote zorg over de overlevingskansen van de vissen. Zonder energie wordt het water in de aquaria te koud. Toch trok Eneco letterlijk de stekker eruit. Want moet zo’n winkel gevrijwaard zijn van afsluiting als de rekening niet wordt betaald?

Hoe de Chimera tot leven komt in God of War 3

Met twee succesvolle games op de Playstation 2 (met gemiddelde cijfers van 94% en 91%), een succesvolle game op de PSP (91%) en een remake op de Playstation 3 is de God of War-serie toch wel een erg succesvolle serie te noemen. Volgende maand verschijnt de derde game in de serie en zullen we voor het eerst Kratos in High Definition mogen aanschouwen.

Niet alleen Kratos zal met meer polygonen dan ooit te bewonderen zijn maar natuurlijk ook zijn tegenstanders. Dit deel zal nieuwe mythische figuren bevatten die je een kopje kleiner mag maken. Zo ook de Chimera die deels leeuw, deels geit en deels slang is waardoor deze vijand erg lastig wordt om te verslaan. In onderstaande video wordt verteld hoe de Chimera tot stand is gekomen.

Zo wordt er verteld dat ze begonnen zijn met het design voor de Chimera voor God of War 2 op de Playstation 2 waarbij er heel veel bizarre ontwerpen zijn gemaakt. Om het wezen zo realistisch mogelijk te maken hebben de designers gekeken naar echte leeuwen, geiten en slangen.

Er wordt nog veel meer informatie gegeven in onderstaande video.

Gratis Telltale game voor 5 minuten werk

Telltale Games heeft nu een ludieke actie opgezet. Voor maar 5 minuten van je tijd kan je een gratis episode van een Telltale-game naar keuze verdienen. Telltale is een grootmacht in het point-and-click adventure-genre en bekend van games zoals Tales of Monkey Island, Sam and Max en Wallace and Gromit.

Wat je moet doen om gratis zo'n game te scoren is een enquête invullen en daarna komt de episode jouw kant op. Makkelijker kunnen ze het volgens mij niet maken. De enquête kan je HIER vinden.

sam and max

Aanwinsten Celtic kunnen nederlaag niet voorkomen

Celtic kocht de laatste dagen koortsachtig in, maar de komst van onder andere Robbie Keane heeft nog niet gebracht wat ervan verwacht wordt. Kilmarnock bleek gisteravond met 1-0 te sterk.

Ook Edson Braafheid en Jos Hooiveld kwamen de voorbije dagen de gelederen van Celtic (tijdelijk) versterken. Braafheid kwam echter nog niet in actie. Hooiveld vormde samen met Glenn Loovens het defensieve hart. Versterking Diomansy Kamara vormde samen met Keane de voorhoede.

De ploeg van trainer Tony Mowbray had in de eerste helft het initiatief, creëerde tevens voldoende kansen, maar Celtic kwam niet tot scoren. Kilmarnock lukte dat daarentegen wel. Christopher Maguire was op aangeven van Mehdi Taouil de gevierde man door, wat later bleek, de winnende treffer binnen te schieten.

Ook aanwinst Keane liet zich enkele malen gelden, maar telkens vond de Ierse huurling Kilmarnock-doelman Cammy Bell op zijn weg. Door de onverwachte nederlaag tegen de nummer tien van Schotland, raakt de koppositie steeds verder uit het zicht. Lijstaanvoerder Glasgow Rangers heeft nu een voorsprong van tien punten op Celtic.

LLLYYYYYAAAAHHHHHEEEAAAHH!!!!!!

LLLLLYYYYYYYYAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHEEEEEEEAAAAHHHHH!!!!!!!!
GHAAAAAAAAAAAAYYHOOOOOOYAAAAAHEEEEEWHOOOOOO!! VOOOOOOOOOOOOOOOOGGGGGGGGGGGEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
EEEEELLLLLLLLLLLLKKKKKKKKOOOOOOOOOOOOOOIIIIIIIIIIIIII
 
Ik weet niet of deze manier van gamen helemaal aan zal slaan, maar het is het proberen uiteraard altijd waard. Met dank aan vogelkooi voor de submit

En natuurlijk meer info over het spel zelf: Gnilley

Advocaat: "Punten komen wel"

AZ leek gisteravond op de eerste zege van 2010 af te stevenen. De ploeg van Dick Advocaat speelde door een late treffer van Kees Kwakman echter gelijk op bezoek bij NAC Breda: 1-1. Advocaat was gefrustreerd na afloop.

Niklas Moisander had de ploeg uit Alkmaar nog wel op 0-1 gezet, maar Kwakman neutraliseerde die openingstreffer in de slotfase. "Maar als we op deze manier blijven voetballen, komen de punten vanzelf", sprak Advocaat hoopvol op de persconferentie na afloop.

De Haagse oefenmeester was over de uitvoering wel tevreden. "We moeten het veldoverwicht alleen omzetten in doelpunten en dat is helaas niet gelukt", baalde hij. "Ik had het idee dat hier wel wat te halen viel tegen een gehavend NAC. Toch kan ik de ploeg niets verwijten."

NAC-trainer Robert Maaskant sprak van enig geluk dat de treffer nog viel voor zijn ploeg. Advocaat: "Dit is al de tweede opeenvolgende wedstrijd dat mijn collega spreekt van geluk. Erg frustrerend."

China dreigt Obama weer om dalai lama

China heeft de Verenigde Staten nogmaals laten weten dat het niet gediend is van een mogelijke ontmoeting tussen de dalai lama en de Amerikaanse president Barack Obama.

Peking "is resoluut tegen" zulke gesprekken, liet een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag weten. Gisteren had een lagere Chinese functionaris ook al gewaarschuwd tegen een onderhoud van Obama met de dalai lama. Die zou de betrekkingen tussen Washington en Peking "ernstig ondermijnen", zei een vertegenwoordiger van de Communistische Partij van China.

De dalai lama, de geestelijk leider van de Chinese regio Tibet, brengt in februari een bezoek aan de Verenigde Staten. Obama houdt vast aan een ontmoeting met de Tibetaanse geestelijke, ondanks het Chinese verzet, verklaarde een woordvoerder van het Witte Huis gisteren.

Werder zet Tosic buiten de deur na weigering tot verhuur

Dusko Tosic (Werder Bremen) mag op zoek naar een nieuwe club. De Servische verdediger weigerde om door Werder te worden uitgeleend. Vervolgens werd de 25-jarige Tosic op staande voet ontslagen.

MSV Duisburg wilde Tosic graag huren en ook Werder Bremen leek dat een ideale oplossing voor de speler te vinden. De verdediger dacht daar anders over en weigerde. Tosic moest in een deal betrokken worden met Sandro Wagner, die de omgekeerde weg zou bewandelen.

Volgens Bild wilde hij liever naar Portsmouth. Hij zou naar Engeland zijn gevlogen, maar tot een contract kwam het niet. Die actie kostte hem zijn contract. Klaus Allofs, manager van Werder: "We zijn blij dat dit hoofdstuk afgesloten is. We hebben nooit eerder meegemaakt dat een speler zich zo gedroeg."

Tegenover Bild verklaarde Tosic dat hij binnen veertien dagen alsnog een tweejarig contract in Engeland zal tekenen. Nu de speler transfervrij is, staat niets een latere transfer nog in de weg

Lindsay Lohan naakt in 'Machete'

Lindsay Lohan zou in de dit jaar te verschijnen actiefilm 'Machete' in haar blootje te zien zijn. Dit meldt de Amerikaanse website Hollywoodlife, die beweert het script van de film al te hebben doorgelezen.

Het script van 'Machete' zou een scène bevatten waarin Lohan's personage April Benz onder een waterval aan het vozen is met hoofdrolspeler Danny Trejo en actrice Alicia Rachel Marek, die nota bene Lindsay's moeder speelt in de film. Een leuk detail hierbij is dat de 22-jarige Lohan en de 34-jarige Marek bij elkaar opgeteld nog niet zo oud zijn als de 65-jarige Trejo.

Ook al heeft Lindsay een relatief kleine rol in 'Machete', toch zorgt zij op deze manier voor veel publiciteit. Daar komt nog bij dat haar personage April Benz er in de film op los schiet met allerhande geweren.

'Machete', met in de titelrol Danny Trejo als wraakzuchtige Mexicaan op het oorlogspad, heeft een cast die verder onder meer bestaat uit Robert De Niro, Jessica Alba, Michelle Rodriguez, actie-icoon Steven Seagal en de welhaast vergeten Don Johnson. Regie is in handen van Robert Rodriguez. De film moet in de loop van dit jaar uitkomen.

Problemen gladde Ketelbrug opgelost

De Ketelbrug is goed begaanbaar. Dat melden de ANWB en Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat heeft de brug ten noordoosten van Lelystad rond 03.30 uur met een strooiactie schoon gekregen. Gisterenavond was er ook al gestrooid.

Een rijstrook richting het noorden is de hele spits dicht vanwege een spoedreparatie aan de vangrail. Een vrachtwagen is vanochtend geschaard en in de vangrail beland, meldt de ANWB. Tot veel problemen zal dit waarschijnlijk niet leiden, het meeste verkeer gaat richting Amsterdam.

Eerder werd nog gevreesd dat de Ketelbrug onbegaanbaar zou worden, maar daar is geen sprake van. "Natuurlijk moet je altijd voor gladheid blijven oppassen, met 120 kilometer per uur over de brug razen lijkt me geen goed idee", zegt een woordvoerder van de ANWB.

De Ketelbrug werd maandag onbegaanbaar. Het was zo glad dat vrachtwagens er niet op konden komen. Duizenden weggebruikers zaten urenlang vast.

Door de hevige regen van gisterenavond is volgens de VerkeersInformatieDienst strooizout weggespoeld. Vooral lokale wegen zijn daardoor in ijsbanen veranderd. In Limburg is vannacht een laag sneeuw gevallen. De gladheid heeft vooral in het noorden, midden en oosten van Nederland aanrijdingen veroorzaakt. Voor zover bekend zijn daarbij nog geen gewonden gevallen. Het westen blijft tot nu toe gespaard van grote gladheid.

Marco Kroon met verlof gestuurd

Kapitein Marco Kroon is door het ministerie van Defensie met verlof gestuurd. Dat schrijft het AD vandaag. Van een schorsing zou absoluut geen sprake zijn.

Hoe lang het verlof duurt, is niet bekend. De kapitein, die in mei wegens dapper optreden in Afghanistan de Militaire Willems-Orde kreeg, wordt verdacht van wapen- en drugshandel. Kroon ontkent de aantijgingen. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops zei zondag in het NOS-journaal dat Kroon regelmatig dreigbrieven krijgt van mensen die hem 'kapot willen maken'.

De verdachtmakingen zouden via anonieme bronnen bij de politie zijn binnengekomen. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) kondigde zaterdag aan dat Kroon kan rekenen op juridische bijstand van Defensie.

Hockeysters winnen van China

De Nederlandse hockeysters hebben de oefenstage in de Verenigde Staten afgesloten met een 3-0-zege op China. De doelpuntenmakers in San Diego waren Maartje Paumen, Kelly Jonker en Lidewij Welten.

Paumen opende de score uit een strafcorner. Ondanks een flink veldoverwicht werd er voor rust niet meer gescoord. Na de pauze maakte Jonker haar vierde velddoelpunt tijdens de stage. Paumen schoof vervolgens tien minuten voor tijd de bal vanuit een strafcorner af op Welten, die de eindstand op 3-0 bepaalde.

Het team van bondscoach Herman Kruis was in San Diego voor het eerst weer bij elkaar sinds het gewonnen Europees kampioenschap vorig jaar augustus in Amstelveen. Er werd enkele keren geoefend tegen China en gastland de Verenigde Staten. Het trainingskamp was voor de hockeysters een eerste voorbereiding op het WK in augustus in Argentinië.

FC Porto droogt Sporting Lissabon af in bekertoernooi

FC Porto heeft zich gisteren overtuigend geplaatst voor de halve finales van de Taça de Portugal, het Portugese bekertoernooi. De titelverdediger versloeg aartsrivaal Sporting Lissabon met maar liefst 5-2.

Gevierde man aan de kant van FC Porto was Falcao. Hij wist tweemaal doel te treffen. De andere treffers kwamen op naam van Rolando, Varela en Gonzalez. Binnen het uur wisten De Draken vijf keer te scoren en daarmee was de wedstrijd gespeeld.

Sporting kwam na de 1-0 achterstand nog wel op gelijke hoogte dankzij Izmailov, maar moest vervolgens toezien hoe Porto uitliep naar een 5-1 voorsprong. In de slotfase scoorde de Braziliaan Liedson de 5-2.

Kwakman: "Soms is voetbal onrechtvaardig"

AZ leek de zege in het Rat Verlegh-stadion van NAC binnen te hebben, maar Kees Kwakman besloot anders. De verdediger van de Bredanaars kopte in de slotminuut de gelijkmaker tegen de touwen.

AZ had tijdens het duel het betere van het spel, kwam een kwartier voor tijd op voorsprong via Niklas Moisander, maar kon niet doordrukken. NAC profiteerde daarvan door één van de eerste kansen te verzilveren: 1-1.

"AZ speelde erg goed, dus dan is dit voor ons een gestolen punt", vertelde Kwakman tegen Eredivisie Live. "We speelden niet best, hebben weinig gecreëerd. We misten een hoop spelers en het veld was erg moeilijk bespeelbaar, maar dat mag geen excuus zijn."

NAC maakte weinig aanspraak op een punt, omdat het nauwelijks kansen wist te creëeren. "We hadden de grip op de wedstrijd al verloren. We geloofden er nog wel in en hij viel opeens goed. Soms is voetbal onrechtvaardig", besloot Kwakman.

Hamilton: "Het gevoel zat meteen goed"

Lewis Hamilton hoopt in 2010 weer in de voorhoede van de Formule 1 mee te kunnen doen. De Brit stapte gisteren voor het eerst in de nieuwe MP4-25.

De coureur van McLaren reageerde na afloop: "Vergeleken met de eerste test van 2009 is het écht een verschil van dag en nacht. In de auto was het gevoel meteen goed. Ik stapte lachend uit."

Hamilton was op het circuit van Valencia goed voor een derde tijd. Ferrari-coureur Felipe Massa en Kamui Kobayashi van Sauber bleven de Formule 1-winnaar van 2008 voor. Hamilton keek er niet van op dat Massa met zijn Ferrari een halve seconde sneller was in zijn beste rondje: "Ferrari is erg snel, maar we weten niet hoeveel brandstof iedereen aan boord had."

De teams testen nu ook met meer benzine aan boord, aangezien er in 2010 niet meer bijgetankt mag worden. "Het maakte voor mij eigenlijk weinig verschil. De auto voelt goed aan met veel brandstof. Het is alleen afwachten hoe de banden zich zullen gedragen", aldus Hamilton.

Berlusconi: "Transfer Mancini begrijp ik helemaal niets van"

Silvio Berlusconi is het op zijn zachtst gezegd niet eens met het beleid van zijn club AC Milan. De premier van Italië is eigenaar van de rossoneri.

Milan deed maandag zaken met stadgenoot en rivaal Internazionale. Amantino Mancini verruilde op huurbasis Inter voor Milan. Mancini is een aanvallend ingestelde middenvelder.

"Van deze transfer begrijp ik echt helemaal niets!", aldus de excentrieke Berlusconi in de Italiaanse pers. "Opnieuw een middenvelder... We hebben juist iemand nodig hebben die goals maakt."

"Ik ben het niet eens met deze aankoop"
, besloot de Italiaanse minister-president. De kritiek van Berlusconi is een flinke draai om de oren van Adriano Galliani, de technisch manager van AC Milan.

El Hamdaoui: "We waren absoluut de baas in Breda"

Mounir El Hamdaoui vertrouwt erop dat AZ nog Europees voetbal kan halen. Dinsdagavond eindigde het treffen met NAC Breda in een domper (1-1), nadat AZ voor de zoveelste keer een voorsprong uit handen had gegeven.

AZ speelde beter dan het matte NAC, dat een late gelijkmaker aantekende. "Dit is heel zuur. Behoudens de eerste vijftien minuten, hebben we gewoon goed gevoetbald. We hebben kansen gecreëerd, dan is het erg vervelend dat we in de laatste minuut de gelijkmaker moesten incasseren. We waren absoluut de baas in Breda. Het is jammer dat we dat niet in meer doelpunten konden uitdrukken", was de reactie van El Hamdaoui op de clubsite van AZ.

"Na ons doelpunt proefde ik erg veel zelfvertrouwen bij het team. We stonden voor en speelden goed: dat voelden we. Dan heb je zin om te voetballen. 'Het gaat goed komen', dacht ik. Na de gelijkmaker hadden we misschien ook nog recht op een strafschop."

Die strafschop kwam er niet. Het verschil tussen één schamel punt en de volle buit is groot. Vooral met het oog op Europees voetbal. El Hamdaoui gaat echter niet bij de pakken neerzitten. "Als we zo blijven spelen, gaan we Europees voetbal halen. Maar je hebt er niks aan als je goed speelt zonder resultaat te halen. Maar het halen van Europees voetbal, daar ben ik absoluut van overtuigd. De volledige ploeg heeft die overtuiging. We hebben kwaliteit genoeg in deze selectie. Het moet goed komen. We gaan ervoor", besloot de aanvaller.

Ayala keert terug naar thuisland Argentinië

Na een afwezigheid van vijftien jaar in het Argentijnse voetbal, keert Roberto Fabian Ayala definitief terug naar eigen land. De verdediger, die zonder club zat, tekende een contract bij Racing Club de Avellaneda.

Ook Independiente en River Plate waren in de race om de inmiddels 36-jarige Ayala binnen te halen, maar grepen uiteindelijk naast de verdediger.

Ayala vertelde bij aankomst op het vliegveld: "Ik ben blij met deze club, die een rijke geschiedenis heeft. Daarnaast deden ze me een goed aanbod." De laatste club van de Argentijnse routinier was Real Zaragoza. Daar werd onlangs zijn contract ontbonden.

De verdediger speelde het langst bij Valencia. Daar stond Ayala in totaal zeven seizoenen onder contract. Verder kwam hij onder meer uit voor AC Milan, Napoli en River Plate.

Van den Broeck: "Top-10 Tour de France is mijn doel"

Tijdens de ploegprestatie van Omega Pharma-Lotto waren ook alle ogen gericht op Jurgen van den Broeck. De Belg reed vorig jaar een sterke Toude France, maar zag een hoge klassering in rook opgaan toen hij tijdens de ploegentijdrit ten val kwam.

Dit jaar wil Van den Broeck zich revancheren voor deze stomme valpartij. Hij wil in de top-10 eindigen: "De top-10 is inderdaad mijn doel. De eerste week is meteen al lastig en gevaarlijk met de kasseien en wind. Als ik die goed doorkom ga ik geen gekke dingen doen door aan te vallen. Dan wordt het rijden voor het klassement."

Aangezien Cadel Evans vertrok bij de ploeg, ziet Van den Broeck meer mogelijkheden voor hemzelf: "Ik heb nooit problemen gehad met Evans. Ik heb ook veel geleerd van hem. De tip om naar het buitenland te verhuizen kreeg ik trouwens niet van hem maar van Armstrong. Met hem reed ik in het begin van mijn carriere."

Film: A Single Man

Hoe kom je de dag nog door als na jaren lief en leed gedeeld te hebben met je geliefde, deze sterft? Een gedachte-experiment dat iedereen wel eens heeft uitgevoerd, wordt voor de universitaire docent George bittere realiteit. Zijn vriend Jim is namelijk daags tevoren bij een auto-ongeluk om het leven gekomen en George is volkomen lamgeslagen. A Single Man speelt zich af op 30 november 1962 – een maand na de Cubacrisis - en volgt George gedurende zijn dag. Een etmaal dat onder andere bestaat uit college geven, een afspraak met zijn beste vriendin Charley en veel herinneringen aan Jim. George wil ontsnappen aan de ellende en leegheid van zijn bestaan en is vastbesloten dat vandaag anders gaat zijn.

Poster

 

Wetenschappelijk tijdschrift trekt artikel in

Het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet trekt een artikel uit 1998 in. In de studie werd gesuggereerd dat de bmr-inenting kan leiden tot autisme en darmproblemen, maar geen enkel vervolgonderzoek leverde de resultaten op die de auteur had beschreven.

Het artikel leidde er de afgelopen jaren toe dat steeds minder ouders hun kinderen lieten inenten tegen de bof, de mazelen en de rodehond. Een Brits medisch college oordeelde vorige week dat de wetenschapper die het artikel had geschreven, de Amerikaanse arts Andrew Wakefield, "oneerlijk en onverantwoordelijk" had gehandeld.

Zo verzweeg hij dat hij werd betaald om advies te geven aan advocaten van ouders die vonden dat hun kinderen schade hadden opgelopen door de bmr-prik.

Rechtbank beslist over getuigen zaak-Wilders

De rechtbank in Amsterdam bepaalt vandaag welke deskundigen PVV-leider Geert Wilders tijdens zijn proces mag oproepen. Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz willen onder anderen Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, naar de rechtszaal halen.

Twee weken geleden, op de eerste zitting van het proces, kwam Moszkowicz met een lijst 'deskundigen' die zouden moeten aantonen dat Wilders de waarheid spreekt over de islam, die volgens hem automatisch tot geweld leidt. Onder hen zijn behalve wetenschappers ook radicale moslims, zoals Mohammed B. en twee ayatollahs uit Iran.

Het Openbaar Ministerie wil alleen Wilders zelf laten verhoren. Wat het OM betreft gebeurt dat achter gesloten deuren. Wilders wil echter alleen in het openbaar een verklaring afleggen.

De rechter spreekt zich vandaag ook uit over de procedurele bezwaren waar Moszkowicz mee kwam. Zo stelde Wilders' advocaat dat de zaak voor de verkeerde rechtbank diende. Wilders heeft zijn gewraakte uitspraken niet in Amsterdam gedaan en kan dus niet voor de Amsterdamse rechter worden gebracht, redeneerde Moszkowicz.

Wilders staat terecht wegens zijn antikoranfilm 'Fitna' en anti-islamitische uitspraken die hij de afgelopen jaren in diverse media heeft gedaan. Hij wordt verdacht van groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie.

Het OM vond eigenlijk dat Wilders niet vervolgd hoefde te worden, maar werd ruim een jaar geleden teruggefloten door het gerechtshof. Rechter Jan Moors benadrukte twee weken geleden dat dat niet betekent dat Wilders bij voorbaat al veroordeeld is.

Special: Oscarnominaties 2010

Gisteren was het weer zover, waar we lang naar uitkijken en waar de speculaties weer volop over waren gestart: de Oscarnominaties voor 2010 werden bekend gemaakt. Helaas wist de Nederlandse inzending Oorlogswinter niet via de shortlist bij de nominaties terecht te komen -Koolhaas was lichtelijk teleurgesteld-, maar de shortlist is ook een mooie prestatie. Wie wisten het dan wel tot de eindronde te brengen? Kijk snel hieronder...

Oscars

Cuba meldt 125-jarige vrouw

Een vrouw op Cuba is gisteren 125 jaar geworden. Dat meldde het Cubaanse persbureau AIN.

Juana Batista, die in goede gezondheid verkeert, is volgens AIN de oudste vrouw ter wereld. Batista werd op 2 februari 1885 geboren in de provincie Granma in het oosten van het Caribische eiland, waar ze nog altijd leeft. Ze was de tweede van dertien kinderen. Van de drie kinderen die ze zelf kreeg, leeft er nog een.

Haar zeer hoge leeftijd heeft ze naar eigen zeggen te danken aan de gezonde plattelandslucht, een goede voeding en een "hart vol liefde voor naasten". Eind vorig jaar berichtten Turkse media dat in Turkije de oudste vrouw ter wereld leeft. Halime Solmaz zou op 1 juli 1884 zijn geboren. Het is overigens de vraag of het record bewezen kan worden.

In 1884 was hedendaagse Turkije het centrum van het Ottomaanse Rijk en geboortecertificaten uit die periode zijn niet altijd bewaard gebleven.

Overigens is ook de Cubaanse claim twijfelachtig.

Abdulmutallab geeft nuttige informatie

De Nigeriaan die op eerste kerstdag een vliegtuig op weg van Schiphol naar Detroit probeerde op te blazen, Umar Farouk Abdulmutallab, werkt mee met de Amerikaanse autoriteiten en geeft nuttige informatie tijdens zijn verhoren.

Dat meldde een Amerikaanse functionaris die betrokken is bij het onderzoek gisteren. Abdulmutallab, die lange tijd weigerde mee te werken, praat sinds vorige week en geeft "nuttige, effectieve en actuele inlichtingen", aldus de functionaris, die geen nadere mededelingen deed.

De 23-jarige Abdulmutallab wilde op 25 december in het toestel explosieven tot ontploffing brengen, maar dat plan mislukte door ingrijpen van passagiers en bemanningsleden. Hij is aangeklaagd voor de aanslagpoging.

Iran wil gevangenenruil met VS

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft in een tv-interview de suggestie gewekt dat Iran drie gedetineerde Amerikaanse hikers wil ruilen voor Iraniërs die in Amerikaanse gevangenissen vastzitten. Volgens de president wordt er momenteel met de Verenigde Staten onderhandeld over een gevangenenruil.

Iran zou de drie Amerikanen willen ruilen voor elf Iraanse gedetineerden. De Iraniërs zitten volgens Ahmadinejad soms al jaren zonder proces vast. Onder hen zou zich een atoomgeleerde bevinden die in Saudi-Arabië verdween en een voormalige medewerker van het ministerie van defensie die in Turkije verdween.

De drie Amerikanen waren in juli vorig jaar bezig aan een wandeltocht in de Koerdische regio in het noorden van Irak, toen zij vermoedelijk per abuis de grens overstaken en in Iran belandden. De Iraanse minister van buitenlandse zaken zei in december dat de drie 'verdachte doeleinden' hadden. Eerder werd de suggestie gewekt dat de drie spionnen waren.

Twintig mensen op straat bij Deep Silver

Koch Media heeft Deep Silver Vienna gesloten, meldt Develop Online. Deep Silver Vienna werd in 2006 opgericht na het sluiten van Rockstar Vienna, en bracht in 2009 nog de Wii-game 'Cursed Mountain' op de markt.

Het sluiten van Deep Silver Vienna komt volgens Oostenrijkse rapportages als een donderslag bij heldere hemel. Zo'n twintig mensen zouden hun baan verloren hebben, en zouden tot en met maart betaald moeten krijgen. Een enkeling krijgt een nieuwe baan aangeboden binnen moederbedrijf Koch Media.

Koch Media noemt de economische malaise als schuldige voor de ontslagen bij Deep Silver Vienna. Bij de ontwikkelaar werd, in samenwerking met het Britse Eutechnyx gewerkt aan 'Road to Hell'. Volgens Koch Media zal die game in 2011 uitkomen.

Winst Capcom stijgt spectaculair

Capcom heeft een flinke winstgroei gemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Japanse uitgever, die zich ook steeds meer op het westen wil richten, haalde 866 procent meer winst binnen in de periode maart tot en met december 2009 dan in dezelfde maanden in 2008, meldt MCV.

Games die het meeste opbrachten, waren spellen uit de Monster Hunter- en Ace Attorney-serie. Ook deden de klassieke Mega Man-games een flinke duit in het zakje. De release van 'Resident Evil 5' en 'Street Fighter IV' droeg hier natuurlijk aan bij.

Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er is ook een groot aantal titels dat niet de verkoopcijfers haalt die men verwacht had. Wii-games als 'Okami' en 'Resident Evil: Darkside Chronicles' verkopen 'niet veel', en van het recent uitgebrachte 'Dark Void' verwacht Capcom nu ook niet zoveel meer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.