Eurlings: 'strooi maar zand'

Gemeenten en provincies moeten de komende dagen zand en pekel gaan strooien in plaats van zout. Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) is niet van plan ze nog langer zout van het rijk te geven. Dat heeft hij vanavond gezegd in de Tweede Kamer.

Eurlings gaat alleen over snelwegen, niet over provinciale en gemeentelijke wegen en straten. Tot nu toe heeft hij zout geleverd aan provincies, maar daar houdt hij nu mee op. Er is nog tienduizend ton zout over, en dat is de komende dagen nodig voor de snelwegen. "Het zout heb ik zelf nodig", zei Eurlings tijdens een spoeddebat over het tekort aan strooizout.

Gemeenten en provincies moeten van Eurlings meer met alternatieven voor zout gaan werken, zoals zand en pekelwater. Op snelwegen kan dat niet, omdat die veelal van zoab zijn gemaakt. Zand en pekel zijn daar slecht voor.

Volgens Eurlings is er meer zout onderweg. Deze week leveren vrachtwagens zo'n 2700 ton strooizout af vanuit Turkije. Vanaf eind volgende week komen drie schepen binnen met elk tienduizend ton zout, ook uit Turkije. Daarnaast wordt er nog tienduizend ton uit België verwacht. Als er weer voldoende zout is, krijgen provincies en gemeenten weer zout van Eurlings.

Twee weken geleden zei Eurlings nog in de Tweede Kamer dat er voor de rest van de winter voldoende strooizout zou zijn. Inmiddels begint het zout behalve bij Rijkswaterstaat ook bij veel provincies en gemeenten op te raken. Met name de oppositie verwijt Eurlings dat hij zich niet aan zijn toezegging heeft gehouden. "Hij heeft iets uit te leggen", zei SP'er Emile Roemer.

"Het kan toch niet zo zijn dat we wegen gaan sluiten en mensen heupen laten breken?" vroeg VVD'er Charlie Aptroot zich hardop af. "Het lijkt geen onderwerp om over te debatteren, maar het gaat wel om de veiligheid van burgers in Nederland", zei onafhankelijk Kamerlid Rita Verdonk, die het spoeddebat had aangevraagd.

Eurlings stelde dat het weer van de afgelopen tijd extremer was dan het leek. "Het was geen min twintig en er lagen geen meters sneeuw. Maar vanuit het wegenbeheer gezien was het toch extreem. Het gaat sinds half december onafgebroken van vriezen naar dooien. Je strooit, dan dooit het en spoelt het zout weg, 's avonds vriest de boel weer op, en dan kun je weer overnieuw beginnen."

Als de winter eenmaal is afgelopen, laat Eurlings onderzoeken hoe de zoutvoorziening in de toekomst beter kan.