FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 februari 2010

Roma bindt ook Udinese aan zegekar

AS Roma blijft de zeges aaneen rijgen. De ploeg van trainer Claudio Ranieri nam het in de halve finale van de Coppa Italia op tegen Udinese en boekte een 2-0 overwinning.

De middenmoter uit de Serie A reisde met veel vertrouwen af naar Rome. De ploeg versloeg in de kwartfinale AC Milan. Deze goede lijn kon Udinese echter niet doortrekken tijdens het duel met de Romeinen.

Tegen Udinese kwam de thuisspelende ploeg al vroeg op voorsprong via een doelpunt van Mirko Vucinic. Roma zette vier minuten voor de thee via Philippe Mexès de 2-0 op het scorebord, en dat bleek na negentig minuten ook de eindstand bleek te zijn.

Met de 2-0 overwinning staat Roma met één been in de finale. Over tien dagen volgt de return bij Udinese.

AZ presenteert vrijdag nieuwe shirtsponsor

AZ presenteert vrijdag de nieuwe shirtsponsor. Sinds de val van de DSB Bank speelt de Alkmaarse club zonder bedrukking op het tenue, maar daar komt verandering in.

In de shirts zonder bedrukking komt echter verandering, want gaat AZ in zee met BUKO Transport uit Beverwijk, aldus het Noordhollands Dagblad. Sinds de Champions League-wedstrijd eind oktober 2009 tegen Arsenal speelt de regerend landskampioen zonder sponsornaam op het tenue.

Dat was één van de gevolgen van de ondergang van Dirk Scheringa, toen nog eigenaar en voorzitter van de landskampioen. Zijn bedrijf DSB kon vóór het faillissement werd uitgesproken als laatste shirtsponsor van de club nog wel de financiële verplichtingen tot het eind van deze competitie na komen.

Het bedrag dat de directie van het Beverwijkse transportbedrijf nu neertelt is als extra inkomsten dus een succesje voor de curatoren. Wanneer de ploeg van Dick Advocaat komende zondag Feyenoord treft, prijkt de nieuwe shirtsponsor al op de tenues.

Vijf 'Nederlanders' in WK-selectie Nieuw Zeeland

Rotterdam-spelers Simon Child, Phil Burrows en Ryan Archibald zijn door de bondcoach van Nieuw Zeeland, Shane McLeod opgeroepen voor het WK in India, meldt de Nieuw-Zeelandse hockeybond. Ook de twee kiwi's van Kampong, Dean Couzins en Ben Collier, behoren tot het keurkops van McLeod.

De selectie van de Black Sticks bestaat voorlopig uit zeventien man. De laatste plaats in het Nieuw Zeelandse WK-team wordt door Blair Hilton of Joel Baker ingevuld. Oud-Den Bosch cornerkanon Hayden Shaw was niet beschikbaar voor de het WK. Nieuw-Zeeland speelt op 1 maart zijn eerste wedstrijd in de groepsfase van het WK tegen Canada. Twee dagen later treffen de kiwi's Nederland.

De zeventien geselecteerden: David Green, Nick Haig, Andrew Hayward, Simon Child, Blair Hopping, Dean Couzins, Ryan Archibald, Stephen Graham, Kyle Pontifex, Phil Burrows, Arun Panchia, Shea McAleese, Richard Petherick, Hugo Inglis, Ben Collier, Steve Edwards, Nick Wilson. Achttiende plek: Blair Hilton en Joel Baker.

Karlovic naar kwartfinales ATP Zagreb

Ivo Karlovic heeft zich net als zijn landgenoot Mario Cilic weten te plaatsen voor de kwartfinales van het ATP-toernooi in Zagreb. Karlovic, spelend op eigen bodem, kreeg de zege echter niet cadeau.

Het boomlange servicekanon trof in de achtste finales ALexandre Sidorenko. Twee tie-breaks in het voordeel van Karlovic wisten de wedstrijd uiteindelijk te belissen; 7-6 (4) en 7-6 (8).

In de kwartfinales treft Karlovic zijn landgenoot en de als eerste geplaatste Cilic. Hij versloeg eerder op de dag de Oostenrijker Daniel Kollerer.

Vlaar ontevreden over spel

Ron Vlaar reageerde na afloop van de 0-1 overwinning op Feyenoord teleurgesteld. De verdediger rekende het zichzelf aan dat hij niet eerder de wedstrijd besliste.

"We hebben sowieso niet goed gespeeld. Ik denk dat als ik de 0-2 had gemaakt, dat het klaar was. Hij moest er gewoon in. We hebben het ons zelf niet makkelijk gemaakt. We wisten dat het niet makkelijk hier zou worden. Het enige wat telde was de overwinning, die hebben we gepakt", aldus de verdediger tegenover de camera's van Eredivisie Live.

"We kwamen moeilijk aan voetballen toe. André Bahia en ik moesten veel initiatief nemen. Er was weinig beweging zonder bal en als dat er wel was, moet je de bal ook geven. Dat ging niet altijd even goed. In de laatste twintig minuten hadden ze wel overwicht, maar kwamen we niet echt in de problemen. Daarnaast heeft RKC ook niet echte kansen gekregen",
besloot de 24-jarige Rotterdammer.

Bollegraf tevreden met spel FED-cup team

Het Nederlandse damesteam heeft vandaag verloren van Slovenië in de FED-cup. Toch is Manon Bollegraaf, de coach van het team, niet ontevreden over de wedstrijden die haar dames hebben afgewerkt. "Het is ongelooflijk goed wat Chayenne en Aranxta vandaag hebben gepresteerd".

"Ik heb vandaag zes uur lang strijd gezien op de baan," aldus Bollegraaf na het 2-1 verlies. "Chayenne speelde alsof ze dik in de top-100 staat, terwijl ze de nummer 397 van de wereld is. Na afloop kwam haar tegenstandster Katerina Srebotnik naar me toe en zei: Chayenne was vandaag te goed voor mij. En dat zegt een speelster die in 2008 nog de nummer twintig van de wereld was! Dat is een enorm compliment dat Chayenne in haar zak moet steken en mee aan de slag moet."

Ewijk verloor haar eerste enkelspel van Srebotnik waarna Aranxta Rus de zware opgave kreeg om Polona Hercog (nummer 63 van de wereld) te verslaan. De kopvrouw van Oranje kwam in de buurt maar moest uiteindelijk de overwinning aan haar leeftijdsgenote laten.

Heerenveen vangt ook bot bij Vergoossen

SC Heerenveen wil zo snel mogelijk een vervanger aanstellen van de ontslagen Jan de Jonge. De Friezen besloten om Sef Vergoossen te polsen voor de functie van tussenpaus, maar hij gaf aan geen interesse te hebben.

De Limburgse omroep L1 meldt op haar website dat de oefenmeester vriendelijk heeft bedankt voor het aanbod. Volgens Vergoossen staat hij te ver af van het Eredivisie-voetbal en zou er bovendien niet voldoende tijd zijn om zich in te werken bij de Friese club.

Eerder vandaag kwam het bericht naar buiten dat ook Foppe de Haan niet tijdelijk naar Heerenveen zal komen. De oefenmeester is momenteel trainer van Ajax Cape Town en heeft het naar zijn zin bij de Zuid-Afrikaanse club.

Heerenveen zit momenteel zonder hoofdtrainer nadat Jan de Jonge na de nederlaag tegen VVV-Venlo (3-1) besloot op te stappen. De coach had niet meer het idee dat de gehele spelersgroep achter hem stond.

Lippi: "WK-selectie al bijna rond"

Marcello Lippi vertelde tegenover FIFA.com dat hij al zeventien namen van Italiaanse spelers in zijn hoofd heeft die komende zomer waarschijnlijk meegaan naar het WK in Zuid-Afrika. De Italiaanse bondscoach is nog naar zes spelers op zoek om zijn 23-koppige selectie compleet te maken.

Lippi liet weten: "Ik heb de selectie al grotendeels in mijn hoofd. Zeventien spelers zijn zekerheden voor het wereldkampioenschap."

De zoektocht naar de overige zes spelers zal volgens de bondscoach lastig genoeg zijn: "Ik heb nog zes spelers nodig, maar heb ook nog vier maanden om daar een beslissing over te nemen. Het zal wel een lastige keuze worden, omdat Italië over minstens 35 spelers beschikt die van WK-niveau zijn."

Italië is tijdens het WK ingedeeld in groep F. Daarin zal de formatie van Lippi het op moeten nemen tegen Paraguay, Nieuw-Zeeland en Slovenië. Een speler die nog niet zeker is van een plaatsje selectie, is Alessandro del Piero. De speler van Juventus kampte met veel blessureleed en verloor daardoor zijn plekje bij de nationale ploeg. "Maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik onderdeel uitmaak van het Italiaanse team", aldus del Piero.

Uitslagen Eredivisie speelronde 21

Deze week werd in de Eredivisie de 21ste speelronde afgewerkt. De wedstrijd tussen N.E.C Nijmegen en Willem II werd afgelast. Deze wedstrijd zal medio februari ingehaald worden. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor komend weekend.

AZ heeft na de verliespartijen tegen Ajax en FC Groningen opnieuw niet weten te winnen. Op bezoek bij NAC Breda werd uiteindelijk met 1-1 gelijkgespeeld.

AZ was de eerste helft de betere ploeg en overklaste NAC met prima combinatiespel. Mounir El Hamdoui wist echter een grote kans voor rust niet te benutten. Na rust kwam NAC beter voor de dag en ging op zoek naar de voorsprong.

Toch was het AZ dat na 75 minuten de leiding pakte. Niklas Moisander wist na een vrije trap van Rasmus Elm vanuit de rebound de 1-0 te scoren en leek zo de winst binnen te slepen voor de ploeg van trainer Dick Advocaat. Toch liet de ploeg in de slotfase de punten liggen, aangezien Kees Kwakman de 1-1 binnen wist te koppen.

FC Twente gaat ook na de wedstrijd tegen Heracles Almelo mede aan kop in de Eredivisie. Heracles Almelo werd in een slechte wedstrijd met 2-0 verslagen.

De Heraclieden zetten vanaf minuut één druk op FC Twente, maar konden niet verder drukken. Daardoor kwam de ploeg van trainer Steve McClaren gedurende de eerste helft vorderde, toch in hun spel. Een inividuele actie van Ruiz zorgde ervoor dat FC Twente met een 1-0 voorsprong de rust inging.

Ook na rust hadden de Twentenaren het lastig met de ploeg van Gert-Jan Verbeek, die sterk tegenstand bood. Een defensieve blunder aan de kant van Heracles zorgde er echter voor dat Blaise N'Kufo de wedstrijd kon beslissen. Hij profiteerde optimaal en scoorde de 2-0. De zege kwam in de slotfase niet meer in gevaar.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
NAC Breda
AZ 1-1
VVV-Venlo SC Heerenveen
3-1
N.E.C Nijmegen
Willem II afg
FC Groningen
ADO Den Haag 2-0
PSV FC Utrecht 2-1
FC Twente
Heracles Almelo
2-0
Ajax Roda JC 4-0
Sparta Rotterdam
Vitesse 1-1
RKC Waalwijk
Feyenoord 0-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PSV 21 17 4 0 55 49-14
2 FC Twente 21 17 4 0 55 42-15
3 Ajax 21 14 4 3 46 60-17
4 Feyenoord 21 12 6 3 42 32-17
5 Heracles Almelo 21 10 3 8 33 27-28
6 FC Utrecht 21 8 8 5 32 24-20
7 NAC Breda 21 8 6 7 30 29-30
8 AZ 21 9 2 10 29 33-24
9 FC Groningen 21 7 6 8 27 25-28
10 VVV-Venlo 21 5 9 7 24 29-30
11 Vitesse 21 6 5 10 23 24-34
12 Roda JC 21 5 5 11 20 25-40
13 sc Heerenveen 21 6 2 13 20 23-39
14 Sparta Rotterdam
21 5 5 11 20 20-37
15 N.E.C Nijmegen
20 4 7 9 19 22-35
16 ADO Den Haag 21 4 6 11 18 20-38
17 Willem II 20 5 2 13 17 24-39
18 RKC Waalwijk 21 4 0 17 12 17-40

Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Luis Suárez Ajax 22
2 Bryan Ruiz FC Twente 15
3 Ola Toivonen PSV 11
4 Mads Junker Roda JC 9
= Blaise N'Kufo FC Twente 9
6 Miroslav Stoch FC Twente 8
= Bas Dost Heracles Almelo 8
= Balázs Dzsudzsák PSV 8

Programma:

Datum Thuis Uit
05/02 Willem II NAC Breda
06/02 PSV ADO Den Haag
06/02 SC Heerenveen FC Utrecht
06/02 Roda JC
Sparta Rotterdam
06/02 Heracles Almelo
FC Groningen
07/02 Feyenoord AZ
07/02 RKC Waalwijk
N.E.C Nijmegen
07/02 VVV-Venlo Vitesse
07/02 Ajax FC Twente

Been: "Gelijkmaker kon zomaar vallen"

Mario Been gaf na afloop van het duel tussen RKC Waalwijk en Feyenoord ruiterlijk toe dat het pompen of verzuipen was in de slotfase. "RKC gooide alle lengte naar voren. De gelijkmaker had zomaar kunnen vallen. Gelukkig was onze doelman Rob van Dijk weer uitstekend op dreef." 

Been vond dat zijn ploeg de spannende eindfase aan zichzelf had te danken. "We hadden 0-2 moeten maken. Ron Vlaar en Karim El Ahmadi hebben daarvoor de kansen gehad", betoogde de Rotterdamse trainer. 

Nadat Denny Landzaat voor de tweede keer dit seizoen van het veld werd gestuurd kwam de ploeg niet meer van eigen helft af. "We liepen alleen maar achteruit. Ik vond de rode kaart van Denny nogal zwaar bestraft. De scheidsrechter had dit ook met geel kunnen afdoen, zeker ook omdat er volgens mij eerst een overtreding op Leroy Fer aan voorafging." 

 

Levita: "We hadden kunnen scoren"

Keeper Ohad Levita hield een wrang gevoel over aan het duel met Feyenoord eerder vanavond. De doelman van RKC Waalwijk zag zijn ploeg aardig meevoetballen met Feyenoord, maar kreeg desondanks één tegendoelpunt te verwerken. Jon Dahl Tomasson tekende uiteindelijk voor de winnende treffer. 

"We hadden kunnen scoren tegen Feyenoord, dat was belangrijk geweest," aldus de jonge Israëlische sluitpost van de hekkensluiter in de Eredivisie. Zorgen over een mogelijke degradatie maakt Levita zich nog niet. "Natuurlijk hopen we ons te handhaven, we hebben nog genoeg kansen." De goalie beseft het belang van de komende wedstrijden "Ik geloof in de spelersgroep en iedereen heeft het geloof om zich te handhaven. We blijven hard werken en proberen de komende duels punten te pakken", besloot de oud-sluitpost van Hapoel Kfar Saba.

 

Landzaat: "Het was geel, geen rood"

Feyenoord zal komende zondag Denny Landzaat moeten missen. De middenvelder kreeg namelijk een rode kaart in het duel met RKC Waalwijk eerder vanavond. De middenvelder tackelde een speler van de tegenpartij van achter en scheidsrechter Pol van Boekel trok resoluut de rode kaart.

De speler van de Rotterdamse formatie reageerde vol onbegrip op de rode kaart: "Ik had de intentie om de bal te spelen en ik denk dat ik dat ook doe. Het ziet er erger uit dan het is volgens mij. Het is wel geel, maar geen rode kaart." De routinier was nog even bang dat zijn rode kaart de zege van Feyenoord in gevaar bracht. "Ik had het zeker niet verwacht. In de laatste fase van de wedstrijd wil je het team dit ook niet aandoen. Ik kan het zelf ook niet gebruiken, maar de intentie om de bal te spelen was er."

Bos actief op 500 meter in Vancouver

Jan Bos zal de 500 meter schaatsen op de Olympische spelen in Vancouver. De Nederlandse sprinter is door de KNSB voorgedragen aan het NOCNSF die het advies heeft overgenomen. Stefan Groothuis zal in Canada als reserve actief zijn op diezelfde afstand.

Eerder hadden Jan Smeekens, Simon Kuipers en Ronald Mulder zich al geplaatst voor de kortste schaatsafstand. Met de aanwijzing van Bos zijn alle startplaatsen van de Nederlandse schaatsers vergeven.

Mourinho krijgt boete om beledigen journalist

Jose Mourinho mag zijn goed gevulde portemonnee opentrekken om een boete van 13.000 euro te betalen. De trainer van Internazionale is beboet voor het beledigen en vastpakken van een journalist. Niet alleen Mourinho krijgt een boete ook zijn club moet 20.000 euro betalen voor hetzelfde voorval, zo maakte de Italiaanse voetbalbond vandaag bekend. 

De 47-jarige Portugees had eind vorig jaar na afloop van het duel met Atalanta Bergamao (1-1) een reporter die bij de bus stond te wachten beledigd. 

 

ADO-spits Oper mist ook duel met PSV

ADO Den Haag heeft nog weinig plezier kunnen beleven aan Andres Oper. De aanvaller mist door een blessure ook het duel met PSV van aankomende zaterdag.

Oper, die in de winterstop de gelederen van de Hagenaren kwam versterken, ondervindt nog te veel hinder van een spierblessure.

De Estse spits heeft last van een vochtophoping bij de overgang tussen achillespees naar kuit. Hij traint nu nog volgens een aangepast schema. Volgende week hoopt Oper de groepstraining bij zijn nieuwe ploeg te kunnen hervatten.

De voorgaande vier seizoenen droeg Oper het shirt van Roda JC, maar de club uit Kerkrade wilde niet met de spits door en verlengde het contract niet. Daarop vertrok hij naar China, maar dat bleek geen succes.

Nazi-muziek uitgedeeld op scholen

Op schoolpleinen en in jeugdclubs in Duitsland kunnen jongeren voortaan in aanraking komen met 'extreem rechtse' muziek. Een verzoek om een verbod voor het uitdelen van cd's met nazi-muziek is namelijk afgewezen door een Duitse overheidsinstantie. De extreem rechtse partij NPD mag de cd's dus gewoon uitdelen. 

De politie van de Duitse deelstaat Nedersaksen probeerde de verspreiding te verbieden. Op de cd's staan namelijk liedjes die elementen bevatten van de nazi-ideologie en andere uiterst rechtse opvattingen. De schijfjes worden al sinds 2004 door de NPD uitgedeeld aan jongeren.

Door de muziek komen vele jongeren voor het eerst in aanraking met de wereld van extreem rechts.

De reden voor de afwijzing van het verbod zal de komende weken bekend worden gemaakt.

Ashton Kutcher: Valentijnsdag is voor haat

Valentijnsdag staat weer voor de deur, maar de dag van de liefde is niet voor elke celeb een zegen. "Ik haat Valentijnsdag", bromt acteur Ashton Kutcher in een interview met het Amerikaanse weekblad Parade. "Ik kan er niet tegen."

Kutchers vrouw Demi Moore hoeft over anderhalve week geen rode rozen, serenades of andere liefdesverklaringen te verwachten. Sterker nog, Kutcher is van mening dat Valentijnsdag in het teken van haat moet staan. "Ik vind dat elke dag in het teken van romantiek moet staan. 364 dagen per jaar moet het over de liefde gaan. En dan die ene dag, Valentijnsdag, gebruik je om iedereen die je haat uit te leggen waarom je een hekel aan ze hebt."

Ironisch genoeg gaat Kutchers nieuwe film over Valentijnsdag. In 'Valentine's Day', die vanaf 11 februari in Nederland te zien is, worden stellen gevolgd die in aanloop naar de dag van de liefde uit elkaar gaan of juist bij elkaar komen. De filmmakers wisten een sterrencast te strikken voor de romantische rolprent. Naast Kutcher komen ook onder meer Jessica Alba, Jessica Biel, Bradley Cooper, Eric Dane, Patrick Dempsey en Jamie Foxx voorbij.

Kutcher moet in het interview toegeven dat hij eigenlijk geen reden heeft om Valentijnsdag te haten. "Voor mannen is het makkelijker, wij hebben geen verwachtingen. Als je niets verwacht, kun je ook niet teleurgesteld worden. Ik heb eigenlijk nog nooit een vervelende Valentijnsdag gehad."

Geen rozen, rumbonen en rode wijn voor Demi op de 14e

Duo Fitton/O'Shea uitgeschakeld in Veldhoven

De eerste dag van de 32e editie van de Dutch Open Darts in NH Koningshofte Veldhoven is opvallend verlopen. In het koppeltoernooi werden Tony O’Shea en Darryl Fitton verslagen. Dit mag als opzienbarend worden beschouwd, aangezien deze spelers al jaren op wereldniveau spelen.

Ook Andy Fordham en zijn medespeler Nik Sluimer wisten niet ver te komen. Net als Fitton en O'Shea sneuvelden ook zij al in de derde ronde. Er waren weinig Nederlandse teams die zich tot de kwartfinales wisten te werken. In de achtste ronde verloren Peter van der Veer en Dick van Dijk nipt met 3-2 van Craig Baxter en Alan Soutar.

Een andere Nederlander wist wel de kwartfinales te bereiken. Rick Hofstra wist samen met Tony West een plek te bemachtigen bij de laatste acht koppels. Zondag zullen zij uitkomen tegen de winnaars van twee jaar geleden, namelijk Ian White en John Henderson.

De andere twee koppels die de kwartfinales al wisten te bereiken, zijn de kampioenen van drie jaar geleden, Scott Waites en Gary Thompson. Dit duo zal spelen tegen Craig Baxter en Alan Soutar.

Bij de dames werden vandaag de kwartfinales afgewerkt. Het krachtige koppel Francis Hoenselaar en Trina Gulliver heeft wederom foutloos gespeeld en zij hebben hiermee hun plek in de halve finale van zondag veiliggesteld. Ook Karin Krappen en Irine Armstrong gaan door, ten koste van het sterkspelende damesduo uit Nederland, Carla Molema en Rilana Eradus. De overige twee koppels die de halve finales wisten te halen, zijn Daisy van Driel samen met Diana Appeldoorn en Deta Hedman met Karen Lawman.

IJsland zoekt steun bij EU en IMF

IJsland hoopt niet dat de Europese Unie de gebeurtenissen rond de bank Icesave in verband zal brengen met broodnodige fondsen die het land nodig heeft van het Internationale Monetaire Fonds. De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir sprak daar vandaag over met de voorzitter van de Europese Commissie Manuel Barroso.

Het Scandinavische land wacht mogelijk de potentieel rampzalige gevolgen van een referendum over terugbetaling van Icesave-tegoeden aan Britse en Nederlandse spaarders. Uit peilingen blijkt dat IJslanders in meerderheid tegen het plan voor terugbetaling zijn dat het IJslandse parlement eind vorig jaar presenteerde. De president van het land ging er toen niet mee akkoord en sprak zijn veto uit. Het voorstel wordt nu op 6 maart in een referendum aan de bevolking voorgelegd.

Volgens Sigurdardottir voelen veel IJslanders zich 'het slachtoffer van gebrekkige EU-regels en vinden de meesten dat de last van het Icesave-debacle eerlijk over de drie landen verdeeld moet worden'.

Het kleine IJsland is afhankelijk van fondsen van het IMF om uit zijn economisch dal te klimmen.

Tante Obama getuigt in asielaanvraag

De Afrikaanse tante van president Barack Obama heeft vandaag tijdens een hoorzitting voor een Amerikaanse immigratierechtbank een getuigenis afgelegd. Zij verzocht op medische gronden om asiel. Dat heeft haar advocaat gezegd. Er werd vandaag nog geen uitspraak over de aanvraag gedaan.

Twee artsen gaven eveneens een verklaring in de besloten zitting die uiteindelijk enkele uren duurde.

De uit Kenia afkomstige Zeituni Onyango is een halfzus van wijlen Obama's vader. Ze verhuisde in 2000 naar de Verenigde Staten, waar haar eerste asielaanvraag werd afgewezen en ze in 2004 te horen kreeg dat ze uitgezet zou worden. Ze vertrok echter niet en bleef in Boston wonen.

Leonardo en Amoah terug bij NAC

Robert Maaskant kan morgen weer beschikken over Leonardo en Matthew Amoah. Leonardo keert terug na een schorsing en Matthew Amoah is terug uit Angola waar hij deelnam aan de Afrika Cup.

Rob Penders en Patrick Zwaanswijk ontbreken bij de ploeg uit Breda. Zwaanswijk liet eerder vandaag een MRI-scan maken waarvan de resultaten snel worden verwacht. Rob Penders is nog altijd herstellende van zijn neusbreuk. De verdediger staat inmiddels weer op het trainingsveld maar ondervind nog altijd teveel last. "Het dreunt nog teveel in die neus en in mijn hoofd bij het lopen. Bovendien doet het koppen nog zeer. Het is allemaal nog te vers, dus het is niet verstandig om morgen te spelen. Dus dat doe ik ook niet."

 

Cipier met strafblad niet terug in dienst

Een cipier die ontslagen is omdat hij een strafblad bleek te hebben, hoeft niet terug in dienst te worden genomen. De medewerker van de penitentiaire inrichting in Vught werd de laan uitgestuurd omdat hij veroordeeld is voor onverzekerd rijden. Hij stapte naar de rechter, maar die stelde hem niet in het gelijk.

De gevangenisbewaarder zou zeven dagen met een elektronische enkelband moeten rondlopen. Hij had dit niet gemeld bij zijn werkgever, die daarom spreekt van 'ernstig plichtsverzuim'. De cipier uit Vught vond zijn ontslag disproportioneel en heeft de overtreding niets te maken met een goede functievervulling.

De voorzieningenrechter in Den Bosch stelde hem niet in het gelijk.

'Wilders manipuleert Koranteksten'

Zes experts op het gebied van de Koran, de islam en het recht stellen dat Geert Wilders zich "suggestief en misleidend" uitlaat. De PVV-voorman hakt Koranverzen in twee stukken. Het vreedzame stukje verstopt hij, menen ze.

De professoren, Fred Leemhuis (arabist en bekende Koranvertaler), Jan Michiel (recht, sharia), Gerard Wiegers (religiestudies), Pieter Sjoerd van Koningsveld (islamologie), Ruud Peters (Arabische taal en cultuur) en Marlies ter Borg (Koran en Bijbel) schrijven dit in een brief aan de rechtbank in Amsterdam, het Openbaar Ministerie en de advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz.

De rechtbank in Amsterdam behandelt het proces tegen Geert Wilders, die momenteel wordt vervolgd wegens uitlatingen die Wilders de afgelopen jaren in diverse media heeft gedaan.

De brief is een reactie op het verzoek van de PVV-voorman aan de rechtbank. Hij wilde verschillende deskundigen opvoeren om aan te tonen dat zijn uitspraken op waarheid berusten. De experts in de brief beweren nu het tegendeel om "het evenwicht te herstellen".

"Met een logische analyse van volledige Korancitaten en gegevens uit andere bronnen wordt aangetoond dat de uitspraak van Wilders over de gewelddadigheid van de islam indruist tegen in de wetenschap geldende feiten en methoden", stellen de zes wetenschappers. "Zowel Christenen als Moslims keren zich tegenwoordig af van het verbreiden van hun geloof met het zwaard. Moslims zijn in grote meerderheid tegen terreur, zelf zijn zij veel vaker slachtoffer daarvan dan Westerlingen." aldus de experts.

Tumult in Brazilië om homo-uitlatingen generaal

Een Braziliaanse generaal heeft stevige kritiek te verduren gekregen van (homo-)rechtengroepen. De man had gezegd dat homoseksuele militairen geen troepen zouden mogen leiden. Het tumult komt op een moment dat ook in de Verenigde Staten de discussie over homo's in het leger is losgebarsten.

Generaal Raymundo Nonato vertelde een senaatscommissie gisteren dat, hoewel hij vond dat homoseksuelen niet uit het leger geweerd moeten worden zolang ze niet voor hun geaardheid uitkomen, een homoseksuele militair in een bevelhebbende functie 'in gevechtssituaties niet door zijn troepen wordt gehoorzaamd'.

De commissie moest over de aanstelling van Nonato als hoofd van de hoogste militaire rechtbank in Brazilië beslissen. De vraag was ook afkomstig van de commissie en de commissie stemde zelfs unaniem in met Nonato's aanstelling.

Braziliaanse rechtenorganisaties riepen echter dat de generaal ongeschikt is als hoofd van de militaire rechtbank.

Kans op gladheid houdt aan

Vannacht en morgennacht kan het nog steeds glad zijn op de wegen. Het KNMI waarschuwt dat natte weggedeelten 's nacht kunnen bevriezen. Weggebruikers dienen hier rekening mee te houden.

De avondspits verliep vanavond zonder al te veel problemen. Op het hoogtepunt stond er 237 kilometer file. Dat is een zware spits, maar niet uitzonderlijk, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Er deden zich weinig ongevallen voor.

Op verschillende plekken worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd vanwege beschadigd wegdek. Hierdoor zijn op sommige snelwegen rijstroken afgesloten.

Uitslag RKC Waalwijk - Feyenoord

In de Eredivisie werd vanavond één wedstrijd gespeeld. De uitslag van RKC Waalwijk tegen Feyenoord vind je hieronder.

 

RKC Waalwijk

0 - 1

Feyenoord

     48' Tomasson
 
 Gele kaart: D. Mulder, Luirink (RKC Waalwijk), de Vrij (Feyenoord)
 Rode kaart: Landzaat (84) (Feyenoord)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 7.000
Arbiter: van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Levita
D. Mulder
Luirink
Colin
Metaj
Agustien (Berger/86)
H. Mulder
di Gregorio (Benschop/58)
de Ceulaer (Vorm/77)
Idabdelhay
Boerrigter
  van Dijk
de Vrij
Vlaar
Bahia
de Cler
El Ahmadi
Tomasson (Hofland/86)
Fer
Wijnaldum
Makaay (Landzaat/69)
Biseswar (Schet/69)

De Haan heeft geen trek in trainersfunctie bij Heerenveen

Met het vertrek van Jan de Jonge begint de geruchtenstroom rond de vacante functie van trainer bij SC Heerenveen op gang te komen. Foppe de Haan zal in ieder geval niet de opvolger worden van de ontslagen oefenmeester.

De Haan is momenteel in dienst van Ajax Cape Town. In Zuid-Afrika heeft de ervaren coach het uitstekend naar zijn zin en hij ziet dan ook geen reden om aan de klus in Heerenveen te beginnen.

Heerenveen wil binnen een week een tussenpaus aanstellen als opvolger van De Jonge. In de zomer moet een definitieve kandidaat worden gevonden. De namen van Ron Jans en Henk ten Cate doken in de wandelgangen al op. De Haan liet op zijn beurt aan Omrop Fyslan weten geen trek te hebben in de trainersfunctie bij de Friezen.

Het is niet bekend of De Haan na afloop van zijn periode in Zuid-Afrika wel openstaat voor de trainersfunctie. Intussen onthoudt Jans zich van commentaar over de vermeende belangstelling. De coach treedt aan het einde van dit seizoen terug bij FC Groningen.

Transfers Haarlem-spelers naar amateurclubs geblokkeerd door KNVB

Een fikse tegenvaller voor enkele voormalig voetballers van het gevallen HFC Haarlem. Een overstap naar het amateurvoetbal wordt geblokkeerd door de KNVB.

Een transfer naar een profclub is wel toegestaan. De beslissing van de KNVB heeft tot verbaasde gezichten geleid bij onder meer Marcel Akerboom. De verdediger besloot na het faillissement te vertrekken naar Hoofdklasser Noordwijk. De KNVB gaf echter geen gehoor aan de overschrijving.

"We willen ons aan de regels houden", was de uitleg vanuit Zeist. In de reglementen is opgenomen dat spelers niet tijdens het seizoen mogen verhuizen van een Betaald Voetbal Organisatie naar het amateurvoetbal.

"Het lijkt me dat je dit niet kan maken", reageert een verbaasde Akerboom tegen Voetbal International. "Ze ontnemen je de kans op werk. De VVCS (Vereniging Van Contract Spelers, red.) is inmiddels aan het onderzoeken of juridische stappen mogelijk zijn. Ik wacht het rustig af maar verwacht dat het goed komt."

Nieuwe video Challenger-ramp opgedoken

De oudere FOK!kers weten het zich vast nog wel te herinneren. Op 28 januari 1986 ontplofte totaal onverwacht Spaceshuttle Challenger tijdens de lancering. Nu, 24 jaar na de Challengerramp, zijn eindelijk de eerste amateurbeelden opgedoken.

Ene Jack Moss filmde de lancering vanuit zijn straat in Winter Gardens in de staat Florida, zo'n 130 kilometer vanaf lanceerbasis Cape Canaveral. Op de video is te zien hoe Moss samen met zijn vrouw en buurman de lancering afwacht. Na veertig seconden verschijnt de Challenger boven een paar bomen. "Dat is helderder dan gebruikelijk", hoort men Moss zeggen. Vijf seconden later splitst de stoomwolk in tweeën en is de Spaceshuttle ontploft.

Het filmpje van Moss is hoogstwaarschijnlijk de enige amateurvideo van de ramp. Al die tijd hield de Amerikaan de beelden voor zichzelf, tot hij net voor zijn dood in december vorig jaar de beelden doneerde aan het ruimteverkenningsarchief in Louisville.

"Het is gefilmd vanuit een heel andere hoek dan al de talloze beelden die destijds zijn geschoten", vertelt directeur Marc Wessels. "Ik heb besloten de beelden openbaar te maken. Jack heeft de beelden aan ons geschonken opdat we mensen kunnen vertellen over ruimtevaart."

De Challenger explodeerde slechts 73 seconden na de lancering. Een defecte O-ring aan een van de stuwraketten bleek de oorzaak van de ramp waarbij alle zeven bemanningsleden omkwamen. De NASA heeft pas twee en half jaar later de ruimtemissies hervat.


Vroeger was YouTube er dan ook niet...

Brittany Murphy stierf aan longontsteking

De Amerikaanse actrice Brittany Murphy stierf eind december aan een combinatie van longontsteking, medicijnvergiftiging en ijzergebrek. Dat heeft een lijkschouwer vandaag tegenover CNN laten weten. 

Om welke medicijnen het gaat, is niet bekendgemaakt. Het volledige autopsierapport van de 32-jarige actrice wordt later deze maand naar buiten gebracht.

Murphy's echtgenoot, scenarioschrijver Simon Monjack, belde op 20 december het alarmnummer vanuit hun villa in Hollywood, waarop de filmster met spoed naar een ziekenhuis werd vervoerd. De actrice, die onder meer in de films Clueless, Eight en Sin City speelde, overleed daar korte tijd later.

Monjack verklaarde na Murphy's dood dat ze zich al een paar dagen niet goed voelde. Volgens hem gebruikte ze antibiotica en nam ze medicijnen tegen menstruatiepijn en hoesten.

Murphy begon op jonge leeftijd te acteren in televisieseries. Ze was op haar veertiende Brenda Drexell in de serie Drexell Class. In 1995 werd ze filmactrice dankzij haar rol in Clueless. Haar stem is ook in een aantal tekenfilms te horen, zoals de stem van de pinguïn Gloria in Happy Feet.

Mourinho en Materazzi: "Balotelli is een kind"

Mario Balotelli is niet vies van controverse en dat wekt bij Marco Materazzi en José Mourinho onderhand flinke ergenissen. Het tweetal bestempelt de aanvaller van Internazionale als 'kinderachtig'.

Balotelli werd tijdens het bekerduel met Fiorentina van woensdag (1-0 winst) gewisseld na een felle woordenwisseling met Mourinho. "Mario is een groot kind dat altijd wil spelen", zei Materazzi in diverse Italiaanse media. "Hij is té kinderachtig. Als we praten, vertel ik hem dat hij mij als voorbeeld moet nemen. Ik wil ook graag altijd spelen, maar dat kan niet. Dat accepteer ik."

De talentvolle aanvaller maakte na zijn wissel tijdens het bekerduel veel stampij en dat was een doorn in het oog van Mourinho. "Het is Mario's probleem als hij boos is. Ik wisselde hem omdat het team moeite had met het behouden van het balbezit. Wat dat betreft zijn Goran Pandev en Diego Milito intelligenter dan Mario."

Mourinho liet weten dat een incident tijdens het verdedigen bij een dood spelmoment de reden van zijn wissel was. "Hij zocht naar een contactlens die hij kwijt was geraakt. Hij had aan het team moeten denken. Er dreigde gevaar", aldus de Portugees.

Beek uit organisatie WK 2012

Beek heeft zich teruggetrokken als organisator van een aantal evenementen tijdens het WK Wielrennen in 2012. De in Beek geplande onderdelen worden overgenomen door Landgraaf, zo maakten de betrokken gemeentes vandaag bekend. 

Beek zou als startplaats fungeren voor de individuele tijdrit voor junioren. De Limburgse gemeente heeft aangegeven op dit moment geen geld te kunenn steken in het evenement. Landgraaf heeft daarna besloten alle extra onderdelen binnen de eigen stadsgrenzen te laten starten. "De gemeente kan zich nog nadrukkelijker profileren als wieler- en evenementenstad," aldus burgemeerster Bert Janssen van Landgraaf. De organisatie van het evenement moet nu alleen nog een wijziging naar de UCI sturen. Alle wedstrijden zullen wel gewoon finishen in Valkenburg.

Pluto verandert van kleur

Tot verrassing van veel astronomen verandert Pluto van kleur en schuiven ijsplaatsen over het oppervlak van de dwergplaneet. Dat blijkt uit nieuw vrijgegeven foto's die met de Hubble ruimtetelescoop zijn gemaakt.

Op de foto's oogt Pluto aanzienlijk roder dan in de afgelopen tientallen jaren. Voor een leek heeft Pluto een geeloranje gloed, een beetje als de kleur van vloeibare honing, maar astronomen zeggen dat er twintig procent meer rood te zien is dan vroeger.

Ook is te zien dat stikstof in ijsvorm groeit en krimpt, in het noorden lichter is en in het zuiden donkerder. Volgens astronomen verandert Pluto meer aan zijn oppervlakte dan andere lichamen in het zonnestelsel. Dat is opmerkelijk, omdat een seizoen in sommige delen van Pluto zo'n honderdtwintig jaar duurt.

Hoewel Pluto ooit werd beschouwd als planeet, is het object in 2006 in de categorie dwergplaneet geplaatst.

Ciolek: "Benieuwd hoe alles uitpakt"

Komende zondag begint Gerald Ciolek aan zijn wielerseizoen. De Duitser, rijdend voor Milram, zal uitkomen in de Ronde van Qatar. De sprinter is benieuwd hoe zijn nieuwe teamgenoten zullen presteren.

Ciolek, in 2009 winnaar van de Vueltarit naar Emmen, heeft met Roger Kluge en Roy Sentjens nieuw mensen in zijn treintje voor de massasprints. De Duitser is benieuwd hoe zijn nieuwe ploeggenoten het er vanaf gaan brengen in het Midden Oosten.

"We hebben ons goed voorbereid en zien uit naar de eerste wedstrijd"
, aldus Ciolek. "De nieuwkomers passen goed in de ploeg, de samenwerking verloopt prima. Nu moeten we zien hoe het in de koers uitpakt."

Milram zal in Qatar ook met onze landgenoten Servais Knaven en Niki Terpstra aan de start verschijnen.

Man met granaat aan de wandel

Eergisteren moest de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) al aan de bak om een granaat op te ruimen die een jongen mee naar huis had genomen. Gisteren mocht het Explosieven Opruimings Commando (EOC) hetzelfde trucje nog eens uithalen. 

Deze keer trof de politie een granaat aan bij een 65-jarige man uit Blerick. De man had de granaat tijdens een wandeling op de Venlose hei gevonden en mee naar huis genomen. De politie kwam de man op het spoor na een anonieme tip. 

Het EOC heeft de granaat meegenomen en op een andere plaats de lucht in laten vliegen. De Blerickenaar bleef echter niet met lege handen achter, hij kreeg namelijk een proces-verbaal.

Het is niet bekend wat de man met de granaat van plan was. 

Schaatsers ergeren zich aan dopingregels

Diverse Nederlandse schaatsers hebben kritiek op de strenge dopingprocedures van de Olympische Spelen in Vancouver, die over acht dagen van start gaan. Zo moeten alle deelnemers zeer nauwkeurig laten weten op welke plaats ze zich bevinden.

"Ik kan naast topsporter net zo goed boekhouder worden. De dopingcontroleurs willen nog weten waar en wanneer je op de wc zit," liet Mark Tuitert via zijn website weten. Hij is tevens van mening dat het antidopingbureau (WADA) een beetje aan het doorschieten is in zijn plannen. "Terwijl het juist tijdens de Spelen heel gemakkelijk is om een sporter te vinden, want we zitten allemaal samengepakt in grote flats."

Ook Annette Gerritsen kijkt met een kritische blik naar de procedures. "Bezig met invullen van de whereabouts. Moet tijdens de Spelen elk uur aangeven waar ik mij bevind. Je kunt ook te ver doorslaan als je het mij vraagt", is op haar Twitter-pagina te lezen.

'Melkmonsters Q-koorts deugen niet'

De melkmonsters die gebruikt worden om te bepalen of een geiten- en schapenbedrijf geruimd moet worden vanwege Q-koorts deugen niet. De landbouworganisatie LTO Nederland denkt dit omdat bij een Limburgse geitenhouder verschillende uitslagen uit de test kwamen. 

Een melkmonster uit een tank werd door twee verschillende instanties getest. Bij de ene instantie was de uitslag positief, oftewel besmet, maar bij de andere instantie bleek uit het monster dat er niks aan de hand was en dat er dus geen Q-koorts aanwezig is op het bedrijf. 

De Limburgse boer heeft desondanks toch pech gehad, want zijn bedrijf wordt alsnog geruimd. LTO wil nu een andere methode om te controleren of er Q-koorts op een bedrijf heerst. 

Pool krijgt tien jaar cel voor misbruik dochter

Een Pool die zijn dochter zes jaar lang opsloot, haar herhaaldelijk verkrachtte en twee kinderen bij haar verwekte, is door een Poolse rechtbank veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

Het proces begon vorig jaar maart en vond plaats achter gesloten deuren om de nu 23-jarige dochter en haar familie te beschermen. De media werden alleen toegelaten tot de rechtszaal toen de rechter het eindoordeel uitsprak.

Een woordvoerder van de rechtbank, Janusz Sulima, vertelde dat het hof de Pool schuldig had bevonden aan meerdere gevallen verkrachtingen, seksuele handelingen met een minderjarige, en fysieke en mentale mishandeling van de dochter en andere familieleden.

De aanklagers eisten vijftien jaar celstraf, omdat de Pool ongebruikelijk geweld en extreme wreedheden zou hebben gebruikt. De rechter legde echter een lagere straf op, omdat er onvoldoende bewijs was voor het geweld en de extreme wreedheden. "In deze zaak zijn de overtredingen van de verdachte bij dreigementen gebleven. Hij dreigde zijn dochter te vermoorden of dreigde mensen te vertellen dat zij hem uitlokte of dwong tot seks. Maar hij gebruikte geen geweld", aldus Sulima.

De verdachte gaf toe dat hij seks met zijn dochter had, maar hield vol dat het met wederzijdse instemming plaatsvond. Hij vertelde journalisten dat hij in beroep zou gaan tegen de uitspraak.

De Pool heeft sinds 2008 opgesloten gezeten, nadat zijn vrouw en hun dochter naar buiten kwamen met de beschuldigingen. De dochter vertelde de politie dat haar vader haar had verkracht en zes jaar lang had opgesloten. Soms werd ze uit de kamer gelaten, onder andere voor de geboorte van de twee kinderen, die ze -gedwongen door haar vader- af moest staan voor adoptie.

'Dinosaurus had strepen en Mohawk-kuif'

Een groep wetenschappers heeft vandaag in een studie gezegd dat de Anchiornis Huxleyi, een dinosaurussoort, strepen had en een Mohawk-kuif. Het artikel verscheen vandaag in de online-editie van het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De bekendmaking komt daags nadat een andere groep wetenschappers bekendmaakte dat sommige dinosaurussen roodbruin gekleurde veren hadden. De twee artikelen zijn de eerste die op een betrouwbare wijze kleuren toekennen aan dinosaurussen.

De wetenschappers focusten zich op melanosomen, pigmentkorrels die verantwoordelijk zijn voor kleur. Ze waren in staat om de kleuren van losse veren te bepalen en konden zodoende kleurenpatronen ontdekken.

De dino, die honderdvijftig miljoen jaar geleden leefde, woog tijdens zijn leven waarschijnlijk ongeveer honderdtien gram. Het dier had waarschijnlijk een donkergrijs of zwart lichaam en vleugels met enkele witte veren, die zorgden voor een streeppatroon. Bovendien had het diertje een roodbruine kuif en spikkels op het hoofd.

"Het was geen kraai of een mus, maar een schepsel met een opvallende pluimage", aldus Richard Prum, professor ornithologie op de universiteit Yale. "Het moet een opvallend diertje zijn geweest als het vandaag de dag zou leven."

Prum speculeerde dat het kleurenpatroon van de dino wellicht functioneerde als een communicatiemiddel of gebruikt werd om paringspartners aan te trekken. Een andere wetenschapper uit het onderzoeksteam, Julia Clarke, suggereerde dat de kleurpatronen een belangrijke rol hebben gespeeld bij de evolutie van de dinosaurussen. De patronen konden voor camouflage zorgen of er kon mee worden gepronkt.

Geen Italiaanse teams in Ronde van Murcia

De Ronde van Murcia weert alle Italiaanse ploegen in hun koers. De organisator van de koers, Paco Guzmán, zegt tegen de Spaanse krant Marca dat hij dit doet uit solidariteit met Vueltawinnaar Alejandro Valverde, die voorlopig niet mag koersen in Italië vanwege zijn vermeende betrokkenheid in de zaak Fuentes.

De Nederlandse ploegen Rabobank en Vacansoleil kregen wel een uitnodiging. Hetzelfde geldt voor Team Sky, RadioShack, Astana en Cervélo. Door het weren van de Italiaanse teams is er ruimte gekomen voor kleinere teams als Caja Rural en de Spaanse beloftenselectie, die dan ook hun opwachting maken in de rittenkoers.

Van de Brom: "Halen Manucharyan niet voor de bank"

AGOVV-aanwinst Edgar Manucharyan begint vrijdag tijdens het Jupiler League-duel tegen SC Cambuur in de basis. De aanvaller kwam donderdag definitief op huurbasis over van Ajax.

"We halen hem niet om op de bank te zetten", aldus coach John van den Brom tegenover Omroep Gelderland. "Ik ken hem al heel lang, heb in mijn Ajax-tijd met hem gewerkt."

Van de Brom vervolgt: "Het is gewoon een kwaliteitsspeler, die mijn inziens zowel bij ere- als eerste divisieclubs zijn waarde kan hebben. Ik ben blij dat hij dat de komende maanden bij ons komt doen."

Bovendien is een andere speler op proef. "Een Irakese Nederlander, Shabakandam. Zijn laatste club was in Irak. Hij heeft gisteren voor het eerst meegetraind, hij kan aardig voetballen."

Obama ontmoet Dalai Lama in februari

President Barack Obama zal deze maand in het Witte Huis de Dalai Lama ontmoeten. Dat heeft de woordvoerder van Obama, Robert Gibbs, vandaag gezegd. Een specifieke datum noemde Gibbs niet, maar een medewerker van de Dalai Lama liet weten dat hij op 17 en 18 oktober in Washington is.

China heeft er bij de Amerikaanse regering op aangedrongen geen ontmoeting te organiseren met de Tibetaanse spirituele leider. Beijing beweert dat de Dalai Lama uit is op de vernietiging van de Chinese soevereiniteit door aan te sturen op onafhankelijkheid voor Tibet.

De VS liet weten de Dalai Lama als een gerespecteerde religieuze en culturele leider te beschouwen.

Politie schiet op inbrekers

De politie heeft vanmorgen bij een achtervolging van twee inbrekers in het Gelderse Kesteren waarschuwingsschoten gelost. De vluchtende inbrekers waren eerder met hoge snelheid ingereden op de politieauto. De verdachten zijn ontkomen, zo meldt de politie.

Rond 05.15 uur kreeg de politie een melding van een inbraak bij een kledingzaak op de Achterdorp in Kesteren. De twee insluipers waren er in een zilverkleurige auto vandoor gegaan. Agenten zagen het voertuig over de rotonde rijden op de kruising van de Betuwsestraat en de Rhenenseweg. Het voertuig kwam de politieauto tegemoet en reed op hoge snelheid tegen de rechterflank van de auto.

De twee zetten hun vlucht te voet voort, waarbij de politie enkele waarschuwingsschoten loste. De verdachten bleven rennen en wisten uiteindelijk te ontkomen.

PVV woedend over 'walgelijk' internetfilmpje

De PVV is hevig ontstemd over het filmpje van Pezpaq, een onderdeel van de radiozender FunX, dat op internet circuleert. Hierin wordt een film aangekondigd die gaat over de moord op Geert Wilders. PVV-Kamerlid Martin Bosma noemt het 'ronduit smakeloos'.

De trailer voor de niet-bestaande film is te zien op de website pezpaq.tv, dat verbonden is met FunX, een gesubsidieerde multiculturele radiozender. De PVV'er is woedend en heeft minister van OCW Ronald Plasterk (PvdA) vragen gesteld.

"Geert Wilders leeft onder de zwaarst mogelijke beveiliging. Dat je entertainment maakt over de moord van zo iemand is walgelijk. Waarom moeten mensen hier in hemelsnaam belasting voor betalen? Het zou goed zijn als FunX haar subsidiegeld gaat gebruiken om mee te doen aan het reguliere luisteronderzoek. Dan zal snel blijken dat de zender door vrijwel niemand beluisterd wordt en dus snel kan worden opgeheven."

In het filmpje wordt gesuggereerd dat de PVV-leider zou zijn vermoord.


Your taxeuro's at work...

Olympische sporters krijgen veertien condooms

De Olympische Spelen starten volgende week vrijdag in Vancouver. Bij binnenkomst krijgen de sporters van de organisatoren een welkomstgeschenk. Naast handschoenen en lichtgevende staafjes (voor het geval het licht uitvalt) krijgen de sporters ook veertien condooms per atleet.

Of dit er niet te veel zijn? Volgens voormalig Canadees snowboarder Crispin Liscomb hadden het er nog wel meer mogen zijn. "Na vier jaar te focussen op dat ene doel, elke dag te denken aan die olympische topprestaties, wil je even stoom afblazen wanneer je competitie afgelopen is. Dan ben je klaar om alle remmen los te gooien."

Naast de sporters zullen ook de toeschouwers voorzien worden van een kit. Door vrijwilligers van SafeGames2010 zullen pakketten met balsem, lipbalsem, opnieuw lichtgevende sticks en dvd's met noodnummers worden uitgedeeld. Ook een lokale sexshop doet mee aan deze acties. Womyns' Ware geeft elke toeschouwer met een toegangskaartje voor een olympisch evenement korting van tien procent op hun artikelen. Verder krijgen alle geaccrediteerde journalisten een waardebon van vijf dollar en atleten die langskomen krijgen zelfs een gratis geschenk.

"Zowel sport als seks zijn uitstekende cardiovasculaire activiteiten," aldus woordvoerster Janna Sylvest. "En nog een gelijkenis: statistisch wordt seks meer bedreven tijdens de wintermaanden, net zoals sleetje rijden."

Dit nieuws zal natuurlijk veel geruchten op gang brengen rond de Nederlandse schaatsers. Volg alle amoureuze neukroddels binnen de Nederlandse groep op het forum.

Russische politie rukt uit voor vibrator

Een vibrator heeft vandaag in een Russisch postkantoor grote opwinding veroorzaakt. Een beveiligingsmedewerker had de politie gewaarschuwd toen hij op de sorteerafdeling een pakketje vond met een trillend object. 

De politie kondigde een bomalarm af, berichtten Russische media. Daarop spoedde zich een speciaal commandoteam naar het postkantoor in de zuidwestelijke stad Orenburg. Zo'n twintig werknemers werden in veiligheid bracht.

Bij doorzoeking van het pand stuitten de veiligheidsdiensten al gauw op de vibrerende staaf, die tijdens transport was aangegaan.

Rusland tekent Europees rechtenverdrag

President Dimitri Medvedev heeft vandaag een wet ondertekend en daarmee protocol 14 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geratificeerd. Protocol 14 moet er voor zorgen dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens efficiënter werkt om een grote achterstand in de behandeling van zaken in te kunnen lopen.

Russische parlementsleden keurden het document afgelopen maand al goed, waardoor het protocol vandaag eindelijk in werking kon treden. Voor de implementatie was het akkoord van alle 47 lidstaten nodig en Rusland was het enige land dat het protocol nog niet had ondertekend.

Man bakt afgehakt mensenhoofd in pizza-oven

Zoiets kan ook alleen in het land van de maffia. Een man heeft een rivaal doodgeschoten, zijn hoofd er afgehakt en deze vervolgens in een pizza-oven laten doorbakken.

De moordenaar, de veertigjarige Alberto Arrighi, is de eigenaar van een wapenwinkel in het centrum van het Italiaanse Como. Op een kwade dag komt ineens Giacomo Brambilla bij hem in de winkel. De 39-jarige man krijgt nog meer dan een ton van Arrighi, en wil eindelijk wel eens geld zien. Hierop ontstaat een ruzie, die eindigt wanneer de wapenhandelaar een vuurwapen pakt en Brambilla twee keer door zijn hoofd schiet.

Vervolgens pakt Arrighi een mes en snijdt het hoofd van het lijk af. Vervolgens gaat hij naar de pizzeria van zijn zwager in Como en stopt daar het hoofd in de oven.

De wapenhandelaar stapt weer in zijn auto, rijdt meer dan 150 kilometer en stopt dan bij een viaduct. Hier pakt hij het onthoofde lichaam van Brambilla en gooit dit in een rivier. Vervolgens rijdt hij weer terug naar zijn toko om de bloedvlekken weg te schrobben.

Arrighi had verwacht wel weg te komen met de bizarre moord, maar hij had even niet gerekend op de vriendin van het slachtoffer. Omdat ze wist van de ruzie, besloot ze na Brambilla's verdwijning aan te kloppen bij de wapenwinkel. Omdat er een sterke geur hing van bleekmiddel, besloot ze de politie in te schakelen.

Toen de politie eenmaal arriveerde, zagen ze al snel de bloedsporen. Arrighi bekende zijn daad vrijwel direct. Volgens de politie had de wapenhandelaar een pizza-oven gebruikt omdat deze na een avond pizza's bakken stond af te koelen voor de volgende dag. Ook de restauranteigenaar is gearresteerd. De politie wil er verder geen woorden meer aan verspillen, wat hen betreft is de zaak gesloten.

RBC Roosendaal legt drie amateurs vast

Ralf Seuntjens, Wesley Pollemans en Felino Jardim komen met ingang van het nieuwe seizoen voor RBC Roosendaal uit. Seuntjens en Pollemans tekenden beiden een tweejarige overeenkomst met een eenzijdige optie voor een derde seizoen, terwijl Jardim zijn handtekening zette onder een éénjarige overeenkomst met een optie voor nog één seizoen.

De 20-jarige Seuntjens belandde via de opleiding van Boeimeer in de voetbalopleiding van RBC Roosendaal, terwijl Pollemans (21) nagenoeg de gehele jeugdopleiding van NAC Breda doorliep. De rechterverdediger stond dit seizoen reeds dertien maal in de basis bij RBC Roosendaal.

De 24-jarige Jardim kwam vorig seizoen over van Cambridge United. De middenvelder vertegenwoordigde de Nederlandse jeugdelftallen onder 17 en 19 jaar. In die periode kwam uit voor Feyenoord, Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk. Jardim speelde tot nu toe al veertien wedstrijden in de hoofdmacht.

Middelkoop sneuvelt in Feucherolles

Matwe Middelkoop heeft de tweede ronde van de Future in Feucherolles niet kunnen bereiken. Hij verloor van Nicolas Renevand; 6-1 en 6-2.

Middelkoop, die met zijn winst in de eerste ronde zijn eerste overwinning van 2010 boekte, had weinig tot niets in te brengen tegen de Franse qualifier. Onze landgenoot pakte slechts drie games.

De tennisser uit Leerdam was als tweede geplaatst voor het toernooi, waar in totaal 10.000 dollar aan prijzengeld te verdelen is.

Egypte onthult renovatie oudste klooster

Egypte heeft vandaag een gerenoveerd klooster onthuld, het oudste christelijke klooster ter wereld. De restauratie heeft acht jaar geduurd en heeft ruim tien miljoen euro gekost.

Het hoofd van de Egyptische archeologische dienst, Zahi Hawass, onthulde het klooster en noemde het een teken van het vredig naast elkaar bestaan van christenen en moslims. "De onthulling die we vandaag doen, laat de wereld zien dat wij graag de monumenten uit ons verleden willen herstellen, of ze nou koptisch zijn, joods of christelijk."

Hawass verwees naar een incident van een kleine maand geleden, waarbij tijdens een beschieting van een koptische kerk zeven doden vielen. Op de vraag of er een verband bestond tussen de schietpartij en het moment van de bekendmaking van de renovatie antwoordde Hawass: "Het incident in boven-Egypte tussen twee broeders kan gebeuren. Ik wil dat iedereen dit incident vergeet." Hij merkte op dat het renovatiewerk werd gedaan door moslims.

Egypte klooster onthulling

Adelaar (Sparta): "Ik gooi de handdoek niet"

Sparta Rotterdam-trainer Frans Adelaar kan onmogelijk tevreden zijn met zijn drie punten uit de laatste negen wedstrijden. Eerder deze week stapte collega Jan de Jonge op bij sc Heerenveen, maar Adelaar toont zich strijdbaar.

Drie punten van de mogelijke achttien werden er behaald. Een score waar Sparta niet bepaald trots op kan zijn. Adelaar, gesteund door spelers en directeur Peter Bonthuis, blijft op zoek naar de oplossing voor de slechte reeks.

"Het houdt me continu bezig dat we zijn afgezakt naar de vijftiende plaats. Je blijft maar denken hoe je de negatieve reeks kan doorbreken. Het laat me niet los. Het is niet zo dat ik wegloop voor de feiten. Ik gooi de handdoek niet, want ik geef niet zo makkelijk op", aldus Adelaar op Radio Rijnmond.

Na Sparta-Vitesse (1-1) lieten Erik Falkenburg, Kevin Strootman en directeur Peter Bonthuis weten de trainer volledig te steunen.

Verdwaalde ijswandelaars gered door helikopter

Een verdwaald echtpaar is vanavond na een uit de hand gelopen ijswandeling door een helikopter gered. Het echtpaar was al een tijd op het IJsselmeer toen ze zo'n drie kilometer uit de kust door de mist de weg kwijt raakten. Ze raakten in paniek en belden 112. De reddingsheli vond ze pas na anderhalf uur.

De man en de vrouw waren in de middag vertrokken uit Gaast om de ijsschotsen te bekijken. Na een tijdje wandelen werden ze overvallen door de plotseling opkomende dichte mist. Daardoor hadden ze nog maar zo'n driehonderd meter zicht. Om de situatie nog penibeler te maken was de batterij van hun telefoon ook bijna leeg.

De hulpdiensten raadden aan, toen ze rond 16.30 uur alarm sloegen, de telefoon direct uit te zetten en af en toe opnieuw te bellen. De politie durfde zelf ook het ijs niet op uit vrees ook te verdwalen. Pas rond 18.00 uur werd het echtpaar gevonden. Ze werden door de laagvliegende heli opgepikt en aan wal afgezet bij een ambulance.

Volgens een woordvoerder van de politie waren de twee behoorlijk onderkoeld. Hoe ze er precies aan toe zijn is nog niet bekend.

De politie begrijpt dat mensen naar de ijsschotsen willen kijken, maar noemt het een gevaarlijke bezigheid. Door het verschil in temperatuur tussen het ijs en de lucht is de kans op mist op het ijs groot. Het is voor het eerst dit jaar dat in de regio mensen op een dergelijke manier in de problemen raken.

'Ajax opnieuw duurste team Eredivisie'

Ajax is nog altijd het beste 'merk' van Nederland. Ook op het veld staat qua marktprijs de meeste kwaliteit. Toch zeggen deze gegevens weinig op sportief gebied bij de Amsterdammers. Het laatste landskampioenschap vierde Ajax in 2004.

Transfermarkt.de berekende op basis van de marktwaarden de waarden van de spelersgroepen en Ajax kwam daar met 103 miljoen euro als eerste uit. De Amsterdamse ploeg heeft een voorsprong van maar liefst twintig miljoen euro op PSV. AZ, de regerend kampioen, staat met dertig miljoen euro achterstand derde.

Opvallend in de stand is de lage notering van Heracles Almelo, de huidige nummer vijf van de Eredivisie. Ook VVV-Venlo staat in verhouding met de sportieve prestaties laag op de lijst.

De volledige lijst van de Eredivisieclubs

# Club Marktwaarde
1. Ajax € 103.250.000
2. PSV € 80.250.000
3. AZ € 70.800.000
4. Feyenoord € 65.600.000
5. FC Twente € 53.050.000
6. SC Heerenveen € 42.200.000
7. FC Groningen € 34.350.000
8. FC Utrecht € 31.750.000
9. Vitesse € 23.550.000
10. NAC Breda € 22.750.000
11. Roda JC € 19.225.000
12. NEC Nijmegen € 18.875.000
13. ADO Den Haag € 17.400.000
14. Willem II € 16.325.000
15. Heracles Almelo € 14.950.000
16. Sparta Rotterdam € 14.600.000
17. VVV-Venlo € 13.725.000
18. RKC Waalwijk € 12.050.000

'Heerenveen wil terugtredende Jans als opvolger van De Jonge'

SC Heerenveen heeft Ron Jans op de korrel als opvolger van inmiddels opgestapte Jan de Jonge. Recentelijk gaven de Friezen al aan zo snel mogelijk een nieuwe coach te willen presenteren.

Volgens BN/De Stem staat Ron Jans op het lijstje van de club om na dit seizoen voor de spelersgroep te staan. De oefenmeester is momenteel in dienst van FC Groningen, maar besloot enkele maanden geleden aan het eind van het seizoen terug te treden.

Bij Heerenveen stapte trainer De Jonge eerder deze week op. De oefenmeester trok na de fikse nederlaag tegen VVV-Venlo (3-1) zijn conclusies. De Jonge dacht dat de spelersgroep van Heerenveen niet meer volledig in hem vertrouwde.

Met een dertiende plaats op de ranglijst maakt de ploeg een zeer stroef seizoen door. De club, die normalite meedraait in de subtop van de Eredivisie, wist dit seizoen nog maar zes keer te winnen.

Chelsea mag weer spelers kopen

Het transferverbod dat de FIFA Chelsea had opgelegd is opgeheven door het internationale sporttribunaal CAS. De FIFA had het verbod gekregen doordat de Engelse ploeg Gael Kakuta op een onreglementaire manier had overgenomen van RC Lens. De clubs zijn nu echter overeen gekomen dat het contract van Kakuta met Lens niet geldig was.

"Door deze nieuwe omstandigheden moeten de sancties tegen Chelsea en Kakuta worden opgeheven," zei het CAS in zijn uitspraak. De maandenlange schorsing die het vijftienjarige talent boven het hoofd hing is hierdoor ook komen te vervallen. Overigens was die schorsing (evenals die van Chelsea) opgeschort totdat het CAS uitspraak had gedaan in deze zaak.

Virgin Racing voert shakedown uit

De VR-01 van Virgin Racing heeft vandaag zijn shakedown gehad op het circuit van Silverstone. Nadat de wagen eergisteren door de crashtest van de FIA kwam, kon het vandaag zijn eerste meters maken op het circuit.

De wagen is ontworpen door Nick Wirth, die daarbij geen windtunnel gebruikte aangezien de wagen volledig in CFD is ontworpen. Dit is een computermodel dat aerodynamicastromingen kan nadoen. Virgin is van plan zich volgende week in Jerez bij de overige teams te voegen tijdens de tests aldaar.

'Verdubbeling hulpgelden niet de standaard'

De regering gaat niet bij elke ramp het bedrag dat Nederlanders storten voor hulp aan het getroffen gebied verdubbelen. Dat zei minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) vandaag in de Tweede Kamer tijdens een overleg over de actuele situatie in Haïti. "Het is geen precedent."

Tijdens de grote inzamelingsactie voor het door een aardbeving getroffen land werd vorige maand bijna 84 miljoen euro opgehaald. De helft van dat bedrag is afkomstig van Koenders.

Tijdens het debat klonk kritiek op de handelwijze van de bewindsman, omdat bij het ingezamelde geld dat hij verdubbelde, ook al giften zaten van gemeenten. De VVD had liever gezien dat alleen giften van particulieren en bedrijven waren verdubbeld. "We moeten voortaan niet langer belastinggeld dat al is gegeven niet nog een keer uitgeven", zei Han ten Broeke.

D66-leider Alexander Pechtold eiste van de minister een brief waarin deze uiteenzet hoeveel belastinggeld er precies is uitgegeven. Pechtold kreeg bijval voor zijn verzoek van de grootste regeringspartij CDA. De PvdA was daarentegen juist te spreken over de actie. "Het lijkt mij vooral positief", zei Martijn van Dam.

Koenders liet echter weten dat hij niet van plan is een brief te sturen over de precieze hoogte aan belastinggelden dat onderdeel is van de 84 miljoen. Zo'n uitsplitsing is 'ondoenlijk', stelde hij. Het is ook in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de gemeenten, stelde hij. Zij konden immers weten dat het geld werd verdubbeld, aangezien de bewindsman dat van tevoren had aangekondigd.

De minister benadrukte verder dat de Algemene Rekenkamer gaat toezien of het geld goed wordt besteed.

Van der Poel naar BKCP-PowerPlus

Het Rabobank-Giant Offroad team heeft naast David van der Poel gegrepen. Het misschien wel grootste Nederlandse cross-talent verkoos BKCP-PowerPlus boven het nieuwe offroadteam.

Van der Poel, zoon van voormalig wereldkampioen Adri, zal bij zijn team onder andere Niels Albert, de wereldkampioen van 2009, tegenkomen bij de Belgische formatie. Verder rijdt ook Philipp Walsleben bij deze formatie. Door de keuze van Van der Poel blijven Gerben de Knegt en Bart Aernouts voorlopig de enige renners van het Rabobank-team.

Fed Cup Team verliest van Slovenië

De Nederlandse dames van het REAAL Fed Cup Team hebben de tweede groepswedstrijd tegen Slovenië verloren. Beide partijen werden door de Sloveense dames gewonnen.

Toch kreeg de ploeg van Manon Bollegraf kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Chayenne Ewijk moest het uiteindelijk in drie sets afleggen tegen haar opponente Katerina Srebotnik. De voormalig nummer twintig van de wereld trok uiteindelijk aan het langste eind tegen onze landgenote; 4-6, 6-3 en 6-4.

Ook Arantxa Rus wist haar partij niet in winst om te zetten. Polona Hercog, nummer 63 van de wereldranglijst, had net als haar landgenote Srebotnik drie sets nodig om de Nederlandse te verslaan; 6-7, 7-5 en 6-2.

Morgen speelt Oranje haar laatste groepswedstrijd in poule A van de Europees/Afrikaans zone. Het sterke Israël is dan de tegenstander.

Domenicali: "Nog veel werk te verzetten"

Ferrari kwam de afgelopen dagen tijdens de Formule 1-test op het circuit van Valencia sterk voor de dag. Op alle drie de dagen werd de snelste tijd door een rode bolide neergezet, waarbij Fernando Alonso zijn teammaat Felipe Massa aftroefde qua snelste tijd. Teambaas Stefano Domenicali wil echter geen overhaaste conclusies trekken met betrekking tot het kampioenschap.

"We moeten niet vergeten hoe we er vorig jaar voor stonden," zei de Italiaan. "We hebben nog heel veel werk te verzetten en er zijn nog steeds problemen die moeten worden opgelost. Bovendien weten we niet met hoeveel brandstof de anderen rijden. Het is dus onmogelijk om nu al iets over de krachtsverhoudingen te zeggen. Het is bovendien goed mogelijk dat sommige teams verstoppertje aan het spelen zijn, en er moeten nog een paar auto's gepresenteerd worden."

"We zijn wel tevreden over de betrouwbaarheid van de nieuwe auto," vervolgde de Domenicali. "We hebben zonder problemen al meer dan 1.400 kilometer gereden, wat een erg goed begin is. In Valencia zijn we ook begonnen met het bestuderen van het gedrag van de nieuwe Bridgestone-banden bij verschillende brandstofhoeveelheden, maar de waarde van die data is niet heel groot. Dit circuit is namelijk niet heel erg veeleisend voor de banden en de temperaturen van afgelopen week, zijn ook niet representatief voor wat we straks tijdens het seizoen zullen tegenkomen."

"We moeten ons dus niet laten afleiden door de gereden tijden. Die kunnen volkomen misleidend zijn. Er bestaan geen wonderen in de Formule 1. Om snel te zijn moet je maanden en maanden keihard werken, maar ondertussen werken je tegenstanders net zo hard en met evenveel motivatie."

Voetbalbond Haïti krijgt financiële steun

Wereldvoetbalbond FIFA heeft een bedrag van ruim twee miljoen euro beschikbaar gesteld aan Haïti. Het geld is bedoeld om de voetbalaccommodaties, die op 12 januari bij de verwoestende aardbeving werden vernield, op te bouwen. De FIFA schonk kort na de ramp al tweehonderdduizend euro aan noodhulp voor het getroffen land.

Bij de aardbeving werden niet alleen trainingscentra en speelvelden vernield, ook het hoofdgebouw van de Haïtiaanse voetbalbond ging tegen de vlakte. De FIFA heeft beloofd om tijdens de wederopbouw van deze accommodaties de voetbalbond van het Carabische land met raad en daad bij te staan.

Het grootste succes van Haïti op voetbalgebied was de plaatsing voor het WK in 1974. Daar werd het vervolgens na nederlagen tegen Italië, Polen en Argentinië al in de groepsfase uitgeschakeld.

Cilic bereikt kwartfinale ATP Zagreb

Mario Cilic heeft de kwartfinales bereikt van het ATP-toernooi in Zagreb. De Kroaat, die op eigen bodem speelt, won van Daniel Koellerer; 6-2 en 6-1.

Cilic, eerste geplaatst en in Zagreb voor het eerst bijgestaan door zijn nieuwe coach Goran Ivanicevic, kwam geen momnent van de westrijd in gevaar. De halve finalist van de afgelopen Australian Open stond slechts drie games af aan zijn opponent.

In de kwartfinale wacht mogelijk een confrontatie met zijn landgenoot Ivo Karlovic. De Kroaat, die bekend staat om zijn loeiharde service, zal dan eerst moeten afrekenen met Alexandre Sidorenko. De Fransman wist in de kwalificaties onze landgenoot Robin Haase te verslaan.

Het toernooi van Zagreb heeft in de tweede ronde wel afscheid moeten nemen van een thuisspeler. Ivan Ljubilic verloor in drie sets van Lukas Lacko; 7-6 (6), 5-7, 7-6 (5). Lacko zal het nu moeten opnemen tegen Philipp Petzschner. De Duitser wist zijn landgenoot Benjamin Becker in drie sets te verslaan; 1-6, 7-6 (4) en 7-6 (5).

Breuer: "Aanpak De Jonge werkte niet"

Woensdag trad Jan de Jonge terug als trainer van SC Heerenveen. Hij was daarmee de tweede trainer, naast Trond Sollied, die dit seizoen weg ging als trainer van de club uit Friesland. De spelersgroep heeft volgens aanvoerder Michel Breuer ook in de spiegel gekeken na dit vertrek.

"Als er nu al twee trainers zijn vertrokken, zegt dat ook iets over de selectie lijkt me," aldus Breuer die verder ook op de coach zelf inging. "De aanpak van Jan de Jonge werkte niet. Dat was op het veld duidelijk te zien, de 'chemie' ontbrak. Er was geen klik en dan krijgt de trainer, als de resultaten slecht zijn, de zwarte piet. Zo werkt dat in het voetbal. Het klinkt hard, maar we moeten nu snel de knop omzetten."

Directeur Yme Kuiper van SC Heerenveen zegt dat de club nu op zoek gaat naar een trainer die een nieuwe impuls aan de spelersgroep kan geven.

NAC mist Penders in Brabantse derby met Willem II

NAC Breda mist komende vrijdag in de uitwedstrijd tegen Willem II Rob Penders. De verdediger is herstellende van een gebroken neus.

Penders liep de neusbreuk eind januari tijdens het Eredivisie-duel met RKC op. De boomlange verdediger leek de uitwedstrijd tegen Willem II echter gewoon te halen, maar het herstel van Penders verloopt niet volgens plan.

Trainer Robert Maaskant moet het ook stellen zonder Patrick Zwaanswijk, zijn andere centrale verdediger. Hij heeft een knieblessure overgehouden aan het midweekse treffen met AZ. De aanvallers Leonardo en Matthew Amoah zijn wel weer inzetbaar.

Bij Willem II doet Frank Demouge niet mee. De spits is geschorst. Mitchell Donald, die onlangs op huurbasis overkwam van Ajax, is speelgerechtigd en kan zijn debuut maken. 

Hondentijdschrift onder vuur om gele jodenster

Een Oostenrijks tijdschrift over honden heeft een folder teruggetrokken omdat er een pitbull op stond die een gele ster droeg. Dat heeft de uitgever van het tijdschrift vandaag gezegd. De folder, die op straat werd uitgedeeld, wekte de woede van de joodse gemeenschap.

De folder werd uitgedeeld uit protest tegen nieuwe vergunningen voor bepaalde hondenrassen. Een pitbullpuppy stond afgebeeld met een gele ster waarop het woord 'slecht' stond afgedrukt. De puppy zat naast een labradorpup. Daarboven stond de tekst: 'Wat maakt ons verschillend?'.

Uitgever Gerald Pötz zei dat het tijdschrift niet de bedoeling had de foto in verband te brengen met de vervolging in de Tweede Wereldoorlog van de joden, die door de nazi's gedwongen werden een gele Davidsster te dragen. De gele ster bij de pitbull is nu vervangen door een rode.

Hondentijdschrift onder vuur om gele jodenster

Baptista vol vertrouwen: "Ik ga naar het WK"

Een zekerheid voor de basis is Júlio Baptista bij AS Roma allerminst, maar de aanvaller denkt niet dat zijn plaats in de WK-selectie van Brazilië in gevaar komt.

Baptista, die onlangs nog in verband werd gebracht met AC Milan inzake een ruil met Klaas-Jan Huntelaar, heeft vertrouwen in eigen kunnen. "Ik denk niet dat het problemen oplevert", zei hij tegen Corriere dello Sport.

Het Beest denkt dat hij een onbetwistbare kracht is voor Brazilië-bondscoach Dunga. "Hij heeft mij altijd gebruikt als alternatief voor Kakà. Ik zou niet weten waarom dat voor het WK ineens anders zou zijn."

Voordat hij naar Roma kwam, speelde Baptista voor onder meer Sevilla, Arsenal en Real Madrid. Bij eerstgenoemde club maakte hij een fantastische indruk, wat in een transfer richting Madrid resulteerde. Daar wist hij echter, evenals in Londen, niet te slagen.

Schoorel naar kwartfinale Future Nussloch

Thomas Schoorel heeft zich bij de laatste acht weten te plaatsen tijdens het Future-toernooi in het Duitse Nussloch, dat genoteerd staat op 15.000 dollar. De Amsterdammer won in twee sets van de Belg Alexander Folie; 7-6 (4) en 6-1.

Schoorel moest toezien hoe zijn Belgische opponent in de eerste set direct een 2-0 voorsprong pakte. Onze landgenoot vocht zich terug tot 2-2 en sloeg toe in de tie-break, door deze met 7-4 te winnen.

In de tweede set was een break bij 2-1 genoeg voor de Amsterdammer om de winst veilig te stellen. Schoorel treft naar alle warschijnlijkheid in de kwartfinales Mario Ancic. De Kroaat is op de weg terug na een lange afwezigheid. Ancic is in Nussloch als eerste geplaatst en zal in de tweede ronde eerst moeten afrekenen met Dawid Olejniczak.

Bozic: "Kan Milaan - Sanremo winnen"

Vacansoleil-renner Borut Bozic is de afgelopen dagen al goed bezig. Hij won de eerste twee etappes van de Ster van Bessèges en won vorig jaar al een Vueltaetappe en werd derde in Parijs – Tours. Tegen Wielermagazine zegt de Sloveen dat zijn ambities nog hoger liggen: hij wil Milaan – Sanremo winnen.

"Ik ben niet bang voor de Cipressa en de Poggio," aldus Bozic. "Ik heb in Parijs-Tours aangetoond dat ik zulke lastige hellingen goed verteer. En als ik er in de straten van San Remo nog bij zit, ben ik beslist kansrijk. Ik denk dat we het als ploeg nog beter gaan doen dan vorig jaar. Daarom kijk ik ook vol verwachting uit naar La Primavera."

Wilders bedankt voor radiodebat

Geert Wilders doet zondag niet mee met het verkiezingsdebat van Radio 1. Dat laat de PVV-leider vandaag weten. Hij zegt 'te lang op een botte manier aan het lijntje gehouden' te zijn.

Wilders spreekt van een 'waardeloze organisatie'. "Ze bekijken het maar bij NOS-radio." Aan het debat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart doen bijna alle fractievoorzitters mee. Behalve Wilders zijn alleen Arie Slob (ChristenUnie) en Bas van der Vlies (SGP) niet aanwezig. Zij nemen de zondagsrust in acht.

Bij de televisiedebatten die de NOS en EenVandaag nog organiseren zal Wilders wel zijn opwachting maken.

"Ze bekijken het maar bij NOS-radio."

Lodeiro: "Ik voel me fit"

Vandaag arriveerde Nicolas Lodeiro eindelijk bij de Amsterdam ArenA om er aan de slag te kunnen. De Uruguyaanse middenvelder moest lang wachten op een werk- en verblijfsvergunning, maar niets staat hem een debuut bij Ajax nog in de weg.

Een week geleden tekende Lodeiro een contract van 2,5 jaar bij Ajax, maar moest vervolgens terug om zijn papierwerk in orde te maken. Vandaag keerde de landgenoot van Luis Suárez eindelijk terug in Amsterdam.

 "Het was een lange vlucht. Ik ben een beetje moe. Ik heb de afgelopen tien dagen in Uruguay doorgetraind en ben dus fit. Het is aan de trainer om te beslissen of ik zondag tegen de nummer één (FC Twente red) al speel", aldus Lodeiro tegenover Ajax TV. Komende vrijdag traint de Zuid-Amerikaan voor het eerst mee met de groep.

FC Emmen - FC Oss afgelast

De voor morgenavond geplande Jupiler League-wedstrijd tussen FC Emmen en FC Oss is afgelast. Dit wordt gemeld op de website van de Emmenaren. Naast een dik pak sneeuw ligt er namelijk ook nog een ijslaag op het veld, waardoor het onbespeelbaar blijft.

Door deze afgelasting moet FC Emmen negen competitieduels af gaan werken in een maand tijd. Het zal, mits het sneeuw en ijs van het veld verdwenen is, elke maandag en vrijdag in actie moeten komen. De wedstrijd tussen FC Emmen en FC Oss wordt mogelijk op 1 maart ingehaald.

THQ schrapt 60 banen bij studio's

THQ heeft 60 mensen ontslagen. Alle ontslagen vielen bij de ontwikkelstudio's Juice Games en Rainbow Studios. De twee studio's zijn geherstructureerd. Beide studio's zullen zich nu op digitaal gedistribueerde games gaan richten, meldt Edge.

Voortaan staat Juice Games bekend als THQ Digital Studios Warrington, terwijl Rainbow Studios door het leven gaat als THQ Digital Studios Phoenix. Rainbow Studios heeft net haar laatste creatie afgeleverd in Europa: MX vs ATV: Reflex. De game is vanaf deze week voor verschillende spelcomputers te krijgen.

De twee geherstructureerde studio's zullen met onmiddellijke ingang werken aan nieuwe projecten gebaseerd op de belangrijkste merknamen van THQ, bijvoorbeeld 'WWE Smackdown vs RAW' of 'MX vs ATV'. De eerste games worden ergens tussen april 2010 en maart 2011 verwacht.

Men werkt aan games voor het PlayStation Netwerk, de Xbox Live Arcade, iPhone en de vorige week onthulde iPad.

Duitse bond en Löw staken per direct contractbesprekingen

De Duitse voetbalbond (DFB) heeft in een officiële verklaring naar buiten gebracht dat de besprekingen met bondscoach Joachim Löw over een contractverlenging zijn afgebroken.

Beide partijen houden er niet dezelfde opinie op na. Hetgeen voorlopig verdere afspraken onmogelijk maakt.

Löw wil verschillende rechten hebben over het jongerenelftal van onder 21 van de Duitse bond. Maar er zijn echter enkele problemen waardoor de DFB niet kan instemmen met deze eisen.

Zowel Löw als de Duitse voetbalbond hebben besloten de gesprekken te staken. Dit om te voorkomen dat de focus op het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika minder wordt.

Nederlandse hockeymannen winnen van Engeland

Het Nederlands elftal heeft vandaag in Spanje met 4-3 gewonnen van Engeland. Jeroen Hertzberger maakte in de slotminuut de winnende treffer. De spits van Rotterdam was ook al verantwoordelijk voor het openingdoelpunt.

Via Hertzberger en Teun de Nooijer nam Oranje een 2-0 voorsprong in de voorbereidingswedstrijd op het wereldkampioenschap in India, dat over ruim drie weken begint. Maar de taaie Europees kampioen knokte zich terug in het duel. Vlak voor rust werd de aansluitingstreffer gemaakt: 2-1.

Na de pauze kreeg Nederland kansen op de 3-1, maar was het Engeland dat scoorde. Twee keer zelfs, waardoor de Britten ineens op voorsprong stonden: 2-3. Maar de mannen van bondscoach Michel van den Heuvel herstelden zich knap en via Rogier Hofman en opnieuw Hertzberger werd er alsnog gewonnen.

"Het was een harde internationale topwedstrijd waarin twee ploegen elkaar geen meter ruimte gaven", zei Van den Heuvel, die Billy Bakker en Jaap Stockmann op de tribune hield, na afloop. "We gingen allebei zeventig minuten lang volle bak. Engeland speelde compacter dan tijdens de Champions Trophy en wij waren daarom erg zorgvuldig met ons balbezit en we speelden goed via de buitenkanten."

"Maar het blijft een punt van aandacht dat we gemakkelijk goals weggeven. In het huidige internationale tophockey kun je een wedstrijd niet van begin tot eind beheersen, maar we moeten wel de schade beperken en minder soft goals tegenkrijgen."

"Aan de andere kant vind ik het erg knap van de jongens dat ze zich na de 2-3 van Engeland herpakten en nog vol voor de winst gingen. En dat we vier veldgoals maken is natuurlijk ook uitstekend", aldus de  bondscoach van Oranje.

 

Ongeleid projectiel

Ik zie de draaikonterij van Nout Wellink op tv. Het irriteert me. Het hele bankwezen is bedekt met een dikke laag stof. Als buitenstaander zie je nauwelijks wat zich daaronder afspeelt. Probeer je het stof weg te blazen, dan komt het in je ogen en raak je even verblind. Tegen de tijd dat je je ogen weer opent, zie je het plaatje dat de driedelig grijsgestreepten je graag willen laten zien. Het is tijd dat iemand daar de boel eens flink opschudt. I know just the guy!

Onthulling Warhammer 40K Online op E3

Brian Farrell van THQ heeft investeerders uitgenodigd om tijdens de E3 Expo in Los Angeles te komen kijken naar in potentie de kip met de gouden eieren van de uitgever, namelijk 'Warhammer 40K Online'.

THQ werkt al tijden samen met haar studio in het Amerikaanse Austin aan een MMORPG gebaseerd op het Warhammer 40.000-universum. Er is nog niet veel over de game bekend, maar deze grote online titel wordt binnen de volgende twee jaar verwacht.

"De kans om de grootste omzet te behalen zit voor ons duidelijk in de Warhammer 40K MMO. Ik nodig u uit om langs te komen tijdens de E3 en het met eigen ogen te aanschouwen. We denken een sterke MMO te hebben die de strijd aan kan", zei Farrell.

Farrell is kennelijk erg onder de indruk van de wijze waarop er geld verdiend kan worden met grote online games. De Warhammer 40K MMO zou namelijk kunnen zorgen voor een geldstroom die in potentie vijf, zes of wel zeven jaar aanhoudt, in plaats van één of twee jaar.

Misschien alternatief voor maagzuurremmers

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft goede hoop een alternatief te kunnen bieden voor levenslang gebruik van maagzuurremmers. Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft wekelijks last van brandend maagzuur en slikt daarvoor medicijnen.

Naar schatting gaat per jaar in Nederland 330 miljoen euro over de toonbank aan maagzuurremmers. Het UMCG verwacht met een nieuw type operatie, waarbij niet in het lichaam van de patiënt wordt gesneden, het gros van de maagzuurproblemen te kunnen verhelpen.

Artsen brengen via de mond een buis in de maag. Uit de buis klapt een instrument dat een plooi van de maag gebruikt om rond de slokdarm een nieuw manchet te leggen. Dat manchet voorkomt dat het maagzuur vanuit de maag omhoog naar de slokdarm schiet. Volgens één van de artsen die de operatie uitvoert, de chirurg Vincent Nieuwenhuijs, heeft 70 procent van de mensen die de operatie ondergaat na twee jaar nog steeds geen maagzuurremmers nodig.

De operatie wordt in Nederland al langer uitgevoerd. Het ziet er volgens Nieuwenhuijs steeds meer naar uit dat de ingreep ook op lange termijn een oplossing biedt.

Hiddink: "Ik neem de tijd voor een goede beslissing"

Guus Hiddink weet nog niet precies waar hij volgend seizoen de scepter zwaait, maar voor de zekerheid gaat hij dit weekeinde wel voor de Russische bond naar Polen voor de loting van de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne.

Hiddink houdt een nieuw contract als Russisch bondscoach nog altijd open als één van de opties. Hij heeft echter nog niet met de nieuwe baas Sergey Fursenko gesproken.

"Fursenko's voorganger wilde met me doorgaan, de spelers wilden dat ik aanbleef, maar als de zaken nu anders liggen, hoor ik dat wel", aldus Hiddink in het Algemeen Dagblad. "Daar maak ik me niet zo druk om. Ik ga eerst komend weekeinde naar de loting in Warschau voor het EK van 2012. Rond die loting spreek ik de heer Fursenko ongetwijfeld."

"Voorlopig ben ik gewoon nog een half jaar in dienst bij de Federatie", zegt de Varssevelder. "Ik heb steeds gezegd dat ik de tijd neem om een goede beslissing te nemen. Iedereen weet dat ik gehecht ben aan het Russisch team. Ik werk nog steeds met die jongens en die kunnen rekenen op mijn volle aandacht."

De uitspraken van Hiddink komen naar buiten op de dag dat er opnieuw geruchten opsteken vanuit Liverpool. The Daily Mail meldt dat de Nederlander terug zou willen keren naar de Premier League en dat hij topfavoriet is bij Liverpool wanneer Rafael Benitez vertrekt.

Noord-Korea zou Hiddink naar verluidt ook graag aan het roer zien wanneer zij aantreden op het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika aankomende zomer.

Jupiler League clubs willen samenwerkingsverband met Ajax

FC Omniworld hoopt opnieuw op een samenwerking met Ajax. Algemeen directeur Rien Timmer laat weten dat zijn club daarvoor openstaat. Ook AGOVV Apeldoorn ziet een samenwerking met de Amsterdammers wel zitten.

De Amsterdamse club had een verregaande coöperatie met Haarlem, maar daaraan is een eind gekomen door het faillissement van de Jupiler League-club.

Zowel FC Omniworld als AGOVV zou het gat dat Haarlem achterlaat willen opvullen voor de Amsterdammers, weet Voetbal International. De clubs uit de Jupiler League hebben weinig financiële middelen en kunnen profiteren van een samenwerkingsverband op sportief gebied. Zo stalde Ajax bij Haarlem enkele spelers en stuurde men er ook hulp op technisch gebied naar toe.

Vijf jaar geleden sloten Omniworld en Ajax al een dergelijke overeenkomst, maar daar is niet veel van terechtgekomen doordat Ajax vervolgens een partnerschap aanging met Haarlem. Omniworld heeft als voordeel dat Arie van Eijden, voormalig algemeen directeur van Ajax, commissaris is in Almere. AGOVV heeft daarentegen als voordeel dat het getraind wordt door oud-Ajacieden John van den Brom en Peter van Vossen. 

VS stuurt 'bomhonden' naar Irak

Het Amerikaanse leger stuurt meer zogenoemde 'bomhonden' naar Irak nu de regering van premier Nouri al-Maliki onder vuur ligt vanwege ondeugdelijke apparatuur voor het opsporen van verborgen explosieven. De eerste honden komen morgen aan, heeft een legerwoordvoerder gezegd.

In totaal worden komend jaar 145 van dergelijke speurhonden naar Irak gestuurd. Irak verzocht het Amerikaanse leger om de honden, nadat was gebleken dat apparatuur voor het opsporen van explosieven waarschijnlijk niet goed werkt. Deze apparatuur werd bij veel controleposten gebruikt.

Iraakse politiemensen zullen getraind worden om met de honden te kunnen werken. Met het oog op de naderende Iraakse verkiezingen zullen de eerste agenten met hun honden binnen 45 dagen worden ingezet in Bagdad.

Kort geleden waren Iraakse politiemensen nog tegen het inzetten van honden, omdat die binnen de islam als onrein worden beschouwd.

De Sims bestaan tien jaar

Vandaag is het tien jaar geleden dat 'De Sims' voor het eerst op de PC verschenen. Het virtuele leven van de Sims is tegenwoordig niet meer uit het landschap van videogames weg te denken.

Sinds het debuut van de oorspronkelijke game 'De Sims' op 4 februari 2000, zijn er in de daverende bekroonde gamereeks drie basisspellen uitgekomen: 'De Sims', 'De Sims 2' en 'De Sims 3'. Als aanvulling op deze games zijn er een groot aantal uitbreidingspakketten uitgebracht.

Binnenkort zullen uitbreidingen als 'De Sims 3: Luxe Accessoires' verschijnen voor het nieuwste deel van De Sims. Inmiddels heeft Electronic Arts al ruim twee miljard dollar verdiend met dankzij de populariteit van deze virtuele huisgenoten.

'Woods deze maand weer in actie'

Topgolfer Tiger Woods maakt mogelijk deze maand nog zijn rentree op de golfbaan. De Amerikaan zou zich volgens de Australische krant Herald Sun hebben ingeschreven voor de Accenture Matchplay Championship, dat van 15 tot en met 21 wordt gehouden.

Woods speelde sinds december niet meer op de Tour nadat hij in opspraak was geraakt vanwege een aantal buitenechtelijke relaties. De berichtgeving over Woods’ buitenechtelijke affaires kwam op gang na een auto-ongeluk vlakbij zijn woning. Zijn vrouw zou hem met een golfclub uit het wrak hebben gered. Woods speelde een tijd niet op de PGA Tour omdat hij zich liet opnemen in een kliniek in Mississippi om aan zijn seksverslaving geholpen te worden.

Paus geeft zijn zegen aan de Spelen

Paus Benedictus XVI heeft vandaag zijn zegen gegeven aan de Olympische Winterspelen, die volgend weekeinde beginnen in Vancouver.

De Spelen kunnen volgens de kerkvorst bijdragen aan de wereldvrede en wederzijds begrip tussen mensen. De paus liet een boodschap uitgaan van Vaticaanstad naar de Canadese aartsbisschop Michael Miller.

"Mijn beste wensen gaan naar alle deelnemende atleten, de organisatie en de vele vrijwilligers die grootmoedig meehelpen aan dit belangrijke evenement." Hij herhaalde de woorden van zijn voorganger Johannes Paulus II: "Ik roep in herinnering dat sport een effectieve bijdrage kan leveren aan een vreedzame verstandhouding tussen mensen en een nieuwe beschaving van liefde kan vestigen."

Bende skimmers opgerold

Vijf personen uit Roemenië en Moldavië zijn aangehouden op verdenking van skimming. De Fiod kwam de bende op het spoor nadat op 6 december een Roemeen op Schiphol werd aangehouden met een grote hoeveelheid geld.

De man arriveerde in december vanuit Mexico. Na zijn aanhouding heeft de Fiod een doorzoeking verricht in een woning in Hoofddorp. Hierbij zijn computers, een telefoon en een grote hoeveelheid skimapparatuur in beslag genomen. Drie mannen en een vrouw werden gearresteerd.

Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

'Jihad tegen India om Kashmir gaat door'

Duizenden militanten in het Pakistaanse deel van de regio Kashmir hebben vandaag bezworen dat ze doorgaan met de 'heilige oorlog' of jihad tegen India. Leidende politici in India en Pakistan maakten eerder op de dag bekend dat ze het bilateraal overleg gaan hervatten.

De extremisten in Kashmir zijn felgekeerd tegen het vredesproces tussen de buurlanden, dat stil kwam te liggen na de terreuraanslagen in de Indiase metropool Mumbai in november 2008. India en Pakistan controleren op dit moment delen van Kashmir. De regio is al decennia een splijtzwam in de betrekkingen tussen beide landen.

"Het Kashmirprobleem kan niet worden opgelost via dialoog", stelde voorzitter Syed Salahuddin van de Verenigde Jihad Raad. Die vertegenwoordigt zestien partijen die een eind willen maken aan de aanwezigheid van India in Kashmir.

Vandaag organiseerde de raad een demonstratie in Muzaffarabad, de hoofdstad van Pakistaans Kashmir. Enkele duizenden militanten waren daarbij aanwezig.

Weer ritzege Bozic in Ster van Bessèges

Borut Bozic heeft weer toegeslagen in de Ster van Bessèges. De sprinter van de Vacansoleil formatie was net als gisteren de sterkste in de massasprint. Na 134 kilometer versloeg de nummer drie van afgelopen Parijs – Tour Arnaud Molmy, Nico Eeckhout en Dominique Rollin in de sprint.

Twee Fransen waren lange tijd in de aanval. Laurent Lefèvre (Bbox Bouygues Telecom) en Benoît Vaugrenard (Française des Jeux) reden weg uit het peloton, maar de heren werden op veertig kilomter van de eindstreep weer teruggepakt. In de slotkilometers probeerde Yoann Offredo het nog, maar die werd door goed kopwerk van Vacansoleil bijgehaald, waarna Bozic het in de sprint afmaakte.

Popstar Wesley krijgt reallifesoap

Wesley Klein krijgt een eigen reallifesoap. De 21-jarige zanger won vrijdag de finale van talentenjacht 'Popstars'. Klein stort zich volledig op zijn carrière als popster. Nadat hij zijn baan als betontimmerman opzegde, laat hij zich nu ook dagelijks omringen door camera's.

In vier afleveringen worden de eerste weken van Wesley als bekende zanger getoond. Ook maakt de kijker kennis met zijn familie.  De vriendin van Klein is momenteel zwanger van hun eerste kindje.

'Op Weg naar de Top' is vanaf 6 februari te zien bij SBS.

Aanhouding na vondst twee lijken Almelo

Een 25-jarige man is in Almelo aangehouden omdat hij mogelijk iets te maken heeft met twee lijken die gisteravond en vanmorgen werden gevonden.

De man werd vanmorgen opgepakt in een woning aan de Ambtstraat, waar hij had ingebroken.

Kort nadat hij was ingerekend kwam de melding binnen van een medewerkster van de thuishulp dat haar 73-jarige cliënte, die ook in de Ambtstraat woonde, niet opendeed. Agenten namen poolshoogte en troffen de bejaarde vrouw dood in haar woning aan. Ze bleek slachtoffer van een misdrijf.

Gisteravond werd in een woning aan de Goossenmaatsweg het stoffelijk overschot van een 53-jarige man gevonden. Ook hij bleek vermoord te zijn. De precieze doodsoorzaak wordt onderzocht. Ook onderzoekt de recherche of de inbreker te maken heeft met de twee moorden.

'Laurent Blanc nieuwe bondscoach Frankrijk'

Laurent Blanc, trainer van Girondins Bordeaux, heeft naar verluidt een akkoord getekend met Franse voetbalbond (FFF) om de nieuwe coach van Frankrijk te worden na het WK in Zuid-Afrika.

De felbekritiseerde huidige bondscoach Raymond Domenech zijn contract verloopt na het Wereldkampioenschap in Zuid Afrika. Wegens de slechte kwalificatiecampagne waar Frankrijk dankzij play-offs tegen Ierland doorheen kwam wordt er niet verwacht dat hij bij zal tekenen.

Jean-Pierre Escalettes, voorzitter van FFF, gaf eerder aan vier kandidaten te hebben voor de functie. Blanc stond op die shortlist onder andere met een andere oud-international Didier Deschamps, die nu nog Olympique Marseille coacht.

Volgens het blad Le Parisien is de 44-jarige Blanc echter de voornaamste kandidaat. De voormalig verdediger van Barcelona en Manchester United zou al gesproken hebben met Escalettes en had al een rendezvous met enkele andere hoge bestuursleden van de FFF dit jaar.

De wereldkampioen van 1998 kent grote succesen met Bordeaux. Hij doorbrak de hegemonie van Olympique Lyon afgelopen jaar en is dit jaar nog in de race voor alle titels.

Een officieel bericht rondom de bekendmaking van de nieuwe bondscoach van Frankrijk wordt nog voor het eind van het seizoen verwacht, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dit al voor het eind van de lente zal gebeuren.

Scherfvrij glas om Britse drinkers te beschermen

De Britse regering wil dat kroegen proeven nemen met bierglazen ('pints') die niet versplinteren, in een poging geweld als gevolg van alcoholgebruik terug te dringen. Twee prototypen glazen die niet in splinters breken als ze kapot gaan zijn dinsdag gepresenteerd door het ministerie van binnenlandse zaken.

Het probleem dat de regering wil bestrijden is geweld na het overvloedig drinken van bier. Drinkers willen nog wel eens, onder invloed van grote hoeveelheden drank, hun pint-glas stukslaan om elkaar met de scherven te lijf te gaan. Aangerichte verwondingen kosten gezondheidsdiensten jaarlijks 2,7 miljard pond (drie miljard euro). Naar schatting vinden ieder jaar bijna negentigduizend incidenten plaats waarbij kapotte glazen als wapen worden gebruikt.

De prototypes van de scherfvrije glazen moeten nog verdere testen ondergaan voor zij op vrijwillige basis door kroegen kunnen worden geïntroduceerd.

Scherfvrij glas in Britse pub

Swinkels richt zich op terugkeer tegen ADO

De winterstop is traditioneel een moment van rust en herstel voor de spelers. Willem II-voetballer Arjan Swinkels liep echter een blessure op en is sindsdien bezig geweest met zijn herstel.

Swinkels hoopt volgend weekend tegen ADO Den Haag weer deel uit te maken van de wedstrijdselectie van trainer Alfons Groenendijk, meldt Omroep Brabant.

De verdediger liep in januari tijdens het trainingskamp in Torremolinos een lastige enkelblessure op. Donderdag trainde Swinkels voor het eerst sinds die blessure individueel op het veld. Hij denkt volgende week weer gedeeltelijk met de groepstraining mee te kunnen doen.

Aankomend weekend spelen de Tilburgers thuis tegen provinciegenoot NAC Breda. 13 februari wacht de confrontatie met ADO met de mogelijke terugkeer van Swinkels.

Mourinho: "Zo kunnen we Chelsea niet verslaan"

José Mourinho is niet tevreden over het spel van Internazionale. Er moet wat veranderen willen de nerazzuri in de Champions League een kans maken tegen Chelsea.

Internazionale staat nog steeds bovenaan in de Serie A. Met nog zeventien wedstrijden voor de boeg bedraagt de voorsprong op naaste belager AC Milan acht punten. Toch is de Portugese oefenmeester van mening dat zijn ploeg beter moet.

Volgende week speelt Mourinho met Inter tegen zijn oude club Chelsea. "We kunnen Chelsea zeker verslaan, maar niet met het spel dat we de laatste wedstrijden hebben getoond",  zegt Mourinho bij fourfourtwo.com.

"We waren de laatste wedstrijden niet secuur genoeg in de passing. Het zint me niet dat het ons maar niet wil lukken om consistent te presteren." Dit weekend moet Inter het eerst opnemen tegen Cagliari om de voorsprong in de strijd om het kampioenschap te behouden.

Tomasson: "Teleurstelling is goed teken bij Feyenoord"

De teleurstelling na het gelijke spel bij Ajax getuigt volgens Jon Dahl Tomasson van de juiste mentaliteit. Het behaalde spelniveau van het bekerduel met PSV moet het streven zijn voor Feyenoord.

Feyenoord stelt zich niet meer tevreden met een punt tegen een topclub. De Deense spits zag de teleurstelling bij meerdere spelers na het gelijkspel tegen Ajax.

"We zijn niet langer blij met een punt tegen een andere topclub, omdat we bij PSV hebben bewezen dat we zulke wedstrijden ook kunnen winnen"
, aldus de 33-jarige aanvaller in Voetbal International. "Het zegt wel iets over de progressie die we hebben gemaakt. Deze mentaliteit hoort bij een topclub. Het niveau in de wedstrijd tegen PSV moet ons streven zijn."

Tomasson merkte ook op dat hij de club nog nooit zo rustig had meegemaakt. "Feyenoord is een oase van rust en ik geef toe: dat is wennen. In al die jaren bij de club was er altijd wel ruzie om transfers, sportieve prestaties, financiën, om weet-ik-veel waarover niet. Het leek wel een virus, maar momenteel is het anders. Er heerst een uitstekende sfeer op de club en dat is voor een groot deel de verdienste van de trainer. Mario Been zorgt voor rust in de tent."

De transferperiode zorgde nog wel voor enige onrust, maar ook dat is weer voorbij. "Zo'n transferwindow zorgt altijd voor spanning. Spelers worden onrustig, want het gaat over hun toekomst. Twee keer per jaar heb je te maken met die onrust, maar gelukkig kunnen we ons nu weer op het voetbal concentreren."

Deco stopt na WK als international

Deco zal in Zuid Afrika zijn laatste interlands spelen voor het Portugees nationaal elftal. De 32-jarige middenvelder meldde dit vandaag zelf tegenover Radio Globo.

"De cirkel is na dit WK rond. Ik stop vanwege mijn leeftijd, maar ook vanwege de extra fysieke belasting die interlandvoetbal met zich meebrengt", aldus de in Brazilië geboren Deco. Sinds zijn debuut speelde Deco 71 interlands in het shirt van de Portugezen. Mede dankzij de middenvelder bereikte het land in 2004 de EK-finale en kwam het in 2006 tot de vierde stek op het WK.

Letland veilt spookstad

Het verlaten stadje Skrunda-1, dat circa 150 kilometer ten westen van de Letse hoofdstad Riga ligt, wordt morgen in zijn geheel geveild. Diverse geïnteresseerden hebben zich al gemeld.

De koper van het stadje wordt eigenaar van 45 hectare grond, met daarop een winkelcentrum, een kinderdagverblijf, tien appartementsblokken, een saunacomplex en twee nachtclubs. Het startbod bedraagt 150.000 lat (210.000 euro), maar de koper moet er wel rekening mee houden dat er een boel achterstallig onderhoud aan de gebouwen verricht moet worden.

Skrunda-1 deed in het Sovjettijdperk dienst als radarbasis. In de Sovjet-Unie waren vele van deze afgesloten gemeenschappen te vinden, die gebruikt werden voor militaire of wetenschappelijke doeleinden. In 1999 vertrokken de laatste Russische militairen uit Skrunda-1.

Kijk ook eens op ons forum voor het topic over spooksteden en -gebouwen over de hele wereld.

 

'Hargreaves uit CL-selectie United gehaald'

Owen Hargreaves heeft in geen maanden gespeeld voor Manchester United. Eerder meldde manager Sir Alex Ferguson dat hij wellicht fit zou zijn voor het Champions League treffen met AC Milan.

The Times meldt echter dat de Engelsman van de lijst met spelers is afgehaald voor de Champions League. Hargreaves kwam zestien maanden geleden in actie voor The Mancunians.

Knieproblemen zorgden ervoor dat de oud-speler van Bayern München zo lang aan de kant bleef. Toch werd Hargreaves wel opgenomen in de Champions League selectie van United.

Een klap in het gezicht is het dan ook voor de middenvelder dat hij in de knock-outfase niet zal spelen.

Van Nistelrooy moet debuut voor HSV uitstellen

De fans van Hamburger SV zullen minstens nog een week moeten wachten voor ze Ruud van Nistelrooy kunnen bewonderen. De Nederlandse spits is nog niet fit genoeg en zal de wedstrijd van komend weekend tegen 1.FC Köln naar alle waarschijnlijkheid over moeten slaan.

Van Nistelrooy kwam vorige maand over van Real Madrid, maar kampt momenteel nog met een conditionele achterstand. Coach Bruno Labaddia doet daarom vermoedelijk tegen Köln geen beroep op hem. "Als er de komende dagen geen speler met een blessure wegvalt, laten we Ruud thuis. Nog een weekje training zal hem goed doen."

Fallout: New Vegas debut-trailer en getijde van release

Er is vandaag weer nieuwe informatie verschenen over Fallout: New Vegas, de nieuwste game in de Fallout-serie ontwikkeld door Obsidian Entertainment die bekend is van Knights of the Old Republic 2 en Neverwinter Nights 2. De game staat nu gepland voor een release in het najaar, bevestigde uitgever Bethesda.

Verder is de debut-trailer van Fallout: New Vegas vandaag verschenen, waarin weer de bekende Fallout-sfeer te vinden is. Fallout: New Vegas speelt zich af in het gokparadijs New Vegas en het gokken moet ook een element worden in de game. De game wordt ontwikkeld voor de Xbox 360, Playstation 3 en de PC.

Groothuis: "Sta er beter voor dan ooit"

Voor Stefan Groothuis was er vier jaar geleden maar één weg die hem naar Olympisch Goud zou moeten brengen. Hij maakte destijds een route en hiervan mocht onder geen beding worden afgeweken. Als bijvoorbeeld de bus naar de schaatsbaan vertraging opliep raakte Groothuis al geïrriteerd. Verspilde moeite, blijkt nu.

"Ik ben iets losser geworden." In 2006 ging Groothuis ook niet een andere wedstrijd bezoeken of zomaar de stad in. Andere hadden hem namelijk gewaarschuwd voor de vele afleidingen die er waren. Het werd uiteindelijk zo erg dat Groothuis bijna niet meer uit zijn hotelkamer kwam.

Inmiddels weet de pupil van coach Jac Orie beter: "Ik wil iets meer genieten van het fenomeen Spelen," legt hij uit. "En soms moet je ook de dingen accepteren zoals ze lopen. In Vancouver zal je ook wel weer allerlei recepties hebben, waardoor ik 's middags niet altijd aan mijn anderhalf rust toe kom. Een paar jaar geleden kon ik me daar druk om maken. Nu laat ik dat lekker gaan. Je kan het toch niet benvloeden."

Als de Gelderlander deze instelling aan blijft houden vergroot hij zijn kans op een medaille tijdens de Olympische Spelen. Hij zit in dat er niet maar een weg is die leidt naar Olympisch Goud. Niet voor niets herhaalde de Nederlands sprintkampioen keer op keer dat hij ervan overtuigd is er genoeg mogelijkheden zijn om Shani Davis te verslaan.

"Waarom ik van Shani win? Omdat ik in bepaalde fases van de race al heb laten zien dat ik beter dan hem ben," aldus Groothuis die momenteel in Calgary zijn laatste voorbereidingen treft voor de Olympische Spelen. "In de opening kan ik wat winst pakken, in de eerste ronde hoef ik niet voor hem onder te doen en ik heb ook laten zien dat ik een heel goede slotronde kan rijden. Als ik die dingen in één race combineer, kan ik sneller zijn."

Er zijn er veel die al zijn vergeten dat Groothuis vier jaar geleden ook al op weg was naar een medaille in Turijn. Na 600 meter noteerde hij de snelste tijd van iedereen. Echter, in de voorlaatste bocht ging het mis, Groothuis sneed de bocht verkeerd aan en moest deze corrigeren. Hierdoor vloog hij uit de binnenbocht en was de kans op een medaille verkeken. "Voor mij was die race een bevestiging dat ik bij belangrijke wedstrijden altijd iets extra's kan brengen."

Ook in Vancouver zal de slotronde cruciaal zijn in de strijd om het olympisch goud op de 1000 meter. Hier heeft het team van Jac Orie de afgelopen weken zeer specifiek op getraind. Dat ze technisch goed blijven schaatsen op het moment dat hun benen volledig verzuurd zijn. Dit is tevens een kwaliteit die Shani Davis bijna tot in de perfectie beheerst.

"Natuurlijk is Shani favoriet. Hij heeft alles gewonnen, dat kan niemand ontkennen," beseft ook Groothuis. "Maar ik hoef voor hem niet onder te doen. En die laatste 0,1 of 0,2 seconde die bepalend zijn? Ik geloof in mijn droom van de Spelen."

Dudek na dit jaar weg bij Real Madrid

Jerzy Dudek hoeft na dit seizoen volgens de krant Marca niet te rekenen op contractverlenging bij Real Madrid. De 36-jarige goalie is al sinds 2007 de vervanger mocht Iker Casillas geblesseerd raken. In het verleden speelde de Pool vijf seizoenen bij Feyenoord en zes bij Liverpool.

De Madrilenen willen een jongere reservedoelman aantrekken. De 24-jarige Diego Alves zou voor vijf miljoen van Almería overgenomen moeten worden. Daar is de Braziliaan al sinds de zomer van 2007 de vaste doelman.

Boonen: "Ik kan niet wachten om te beginnen"

Tom Boonen begint zijn wielerseizoen dit jaar in de Ronde van Qatar. Daarna zal de Belg in actie komen in Oman. Deze koersen vormen de opmaat naar het voorjaar waar hij weer ouderwets wil gaan vlammen.

"Ik kan niet wachten om te beginnen. Dit wordt een belangrijke test om te zien hoe de vorm is na al het werk in de winter. De ploeg is er klaar voor en gemotiveerd. We zullen in de voorste gelederen rijden om verrassingen door de wind te voorkomen," zei Boonen die de Ronde van Qatar al drie keer gewonnen heeft en sinds 2004 elk jaar wel een ritzege pakte.

Assistent-trainer Roda JC vier wedstrijden geschorst

Roda JC-trainer Harm van Veldhoven moet het vier duels zonder zijn assistent René Trost doen. Trost krijgt vier wedstrijden aan zijn broek voor zijn reactie op het fluiten van scheidsrechter Bas Nijhuis.

De assistent-trainer ging gisteravond volledig door het lint in de Arena toen de arbiter Ajax de tweede penalty van de wedstrijd toekende en Davy de Fauw met rood van het veld stuurde. Trost, die naar de tribune werd gestuurd, kon door zijn collega's maar moelijk tot bedaren worden gebracht.

De aanklager van de KNVB deed Trost een voorstel van vier duels onvoorwaardelijk, plus nog één voorwaardelijk. Trost is akkoord gegaan met de straf. Verzorger Norbert Keulen van Roda JC kreeg door de KNVB een schorsing van één duel opgelegd.

'Terry vrijdag om de tafel met bondscoach'

John Terry heeft vrijdag een ontmoeting met bondscoach Fabio Capello om over zijn toekomst als aanvoerder van de nationale ploeg te praten. Dat meldt tv-zender Sky News. De captain van Engeland en Chelsea ligt zwaar onder vuur nadat boulevardkranten een buitenechtelijke relatie tussen hem en de ex-vriendin van mede-international Wayne Bridge aan het licht brachten.

Capello kwam donderdagmiddag aan op vliegveld Heathrow, maar voelde er weinig voor de massaal aanwezige pers te woord te staan. De Italiaan herstelde in Zwitserland van een knieoperatie en zou eigenlijk direct doorvliegen naar Warschau, waar zondag de loting voor de EK-kwalificatie wordt verricht. Die plannen heeft hij nu echter plotseling gewijzigd.

Terry wil in afwachting van het gesprek ook niet al te veel kwijt. "Er is nog niets te melden over zijn toekomst als aanvoerder van Engeland", meldde zijn woordvoerder. "John gaat de kwestie eerst bespreken met Capello. De bondscoach zal vervolgens met een verklaring naar buiten komen."

De komende interland van de Engelsen staat gepland voor 3 maart, als wordt aangetreden tegen de Afrikaanse kampioen Egypte. Normaal gesproken zouden Terry en Bridge, die tegenover vrienden zou hebben laten weten nooit meer met zijn voormalige boezemvriend samen te willen spelen, elkaar dan weer tegenkomen.

Meisje van 16 levend begraven

De politie van Turkije heeft in het zuidoosten van dat land een zestienjarig meisje onder de grond gevonden. Medine Memi was namelijk levend begraven. Het meisje werd het slachtoffer van eerwraak omdat ze er vriendschappen op nahield met jongens.

Het meisje werd na een tip uit de grond gehaald. Met haar handen op haar rug gebonden zat ze op de bodem van een twee meter diepe kuil. Medine bleek al twee weken te zijn vermist.

Bij een autopsie bleek het meisje grote hoeveelheden zand in haar maag en longen te hebben. Het kan niet anders, of het meisje is levend onder de grond gestopt.

De politie heeft hierop de vader en de opa van Medine opgepakt. De vader heeft toegegeven zijn dochter te hebben begraven omdat hij het niet kon hebben dat ze met jongens omging.

Tram blokkeert snelweg

Een tram heeft vandaag ellenlange files veroorzaakt op de snelweg E54 in Zuid-Duitsland. Elf uur lang was de weg geblokkeerd, na een ongeval met een dieplader met daarop een tramstel. Dat meldde de politie.

Het incident had plaats in de buurt van Rheinfelden aan de rivier de Rijn, die ter plaatse de grens vormt met Zwitserland. Twee zware kranen moesten worden ingezet om het 50 meter lange en 120 ton zware gevaarte te verwijderen, nadat het deels in de berm en deels dwars op de snelweg was beland.

De tram was bestemd voor Bern, de hoofdstad van Zwitserland.

Jongen (15) vergast zichzelf met deodorant

Een Duitse jongen heeft zichzelf op bizarre wijze om het leven geholpen. De vijftienjarige Fabian uit Überlingen heeft zichzelf afgelopen vrijdag namelijk met deodorant van het leven beroofd.

De jongen werd vrijdag aangetroffen op zijn slaapkamer met een zak over zijn hoofd. Naast hem lag een busje deodorant. Zijn vader probeerde hem nog te reanimeren, maar tevergeefs.

Het schijnt namelijk dat je high wordt door een zak over je hoofd te trekken en vervolgens deodorant te spuiten in de zak en diep te inhaleren. Fabian heeft hier ervaring mee, want volgens zijn moeder had hij altijd het raam van zijn slaapkamer open om de stank te verdrijven. "Twee weken geleden ging hij onderuit in de badkamer", vertelt zijn moeder. "Hij verzekerde me dat hij was uitgegleden op de gladde vloer, maar vermoedelijk had hij toen ook gesnoven".

Zijn ouders brengen de trieste dood van hun zoon nu naar buiten. Ze hopen dat ze op deze manier jongeren kunnen weerhouden van een vergassingsdood door middel van deodorant.

Nigel Mansell en zoons in Le Mans

De beroemde 24 Uur van Le Mans kent in de 78e editie, die plaatsheeft in juni, een bijzonder deelnemend team. De Britse autocoureur Nigel Mansell, in 1992 wereldkampioen Formule 1, komt aan de start met zijn zoons Greg en Leo.

De familie Mansell rijdt bij de fabriekswagens mee in een Ginetta Zytek. Titelverdediger is de Oostenrijker Alexander Wurz. Hij rijdt voor het fabrieksteam van Peugeot.

Bij de grote concurrent Audi is de Deense achtvoudig winnaar Tom Kristensen kopman. Vooralsnog verschijnen twee Nederlandse coureurs aan de start, maar dan in de privérijdersklasse LM GT2: Tim Coronel (Spyker) en Paul van Splunteren (Porsche).

Bijna 400 Britse politici moeten geld terugbetalen

Huidige en voormalige leden van het Britse Lagerhuis moeten in totaal 1,12 miljoen pond (1,28 miljoen euro) aan onterechte declaraties terugbetalen aan de schatkist. Dat heeft de accountant die de declaraties van politici heeft onderzocht vandaag gezegd.

Het betreft 392 (ex-)volksvertegenwoordigers van alle partijen, onder wie premier Gordon Brown. Het was de krant The Daily Telegraph die in mei vorig jaar voor het eerste berichtte over het buitenissige declaratiegedrag van Britse politici. Accountant Thomas Legg zei vandaag dat ambtenaren wier taak het was de onkostendeclaraties van Lagerhuisleden te controleren te nederig waren om vraagtekens te plaatsen bij de declaraties. Ook een gebrek aan transparantie stelde de volksvertegenwoordigers volgens hem in staat de gekste onkosten, zoals tweede huizen, pornofilms, paardenmest en een rijkversierd eendenhok, te declareren.

Twee Lagerhuisleden zijn opgestapt en nog eens 150 stellen zich bij de komende verkiezingen niet opnieuw verkiesbaar in verband met het schandaal. Zes parlementsleden wacht mogelijk strafrechtelijke vervolging.

Brown moet dertienduizend pond terugbetalen aan onterecht gedeclareerde kosten voor een werkster. Labour-Lagerhuislid Barbara Follett heeft het hoogste bedrag terugbetaald: 42.458 pond.

De leider van de Liberaal-Democraten, Nick Clegg, zei te hopen dat er met het onderzoek van Legg een eind is gekomen aan 'het waardeloze declaratiesysteem dat we hadden'. Een onafhankelijk instituut stelt momenteel nieuwe declaratieregels op.

Skimmers actief bij Ikea in Duiven

De vestiging van Ikea in het Gelderse Duiven is van 22 tot en met 26 januari doelwit geweest van skimmers. Dat bevestigde het meubelbedrijf vandaag. Ikea wil niet zeggen hoeveel mensen zijn gedupeerd door de skimmers, die een betaalterminal in het restaurant hadden gemanipuleerd.

Volgens dagblad de Gelderlander gaat het mogelijk om honderden gedupeerden en duurde de skimactie zelfs een maand. "We zijn het precies nagegaan met de afhandelaar van de pintransacties en daaruit blijkt dat er alleen van 22 tot en met 26 januari sprake was van skimmen", aldus een woordvoerster van Ikea. Gedupeerden krijgen hun geld terug van de bank.

Het bedrijf heeft camerabeelden bekeken om te zien wat er precies is gebeurd in het restaurant. Ook treft Ikea voorzieningen om herhaling te voorkomen. Over die maatregelen wil het bedrijf verder niets zeggen. De pinafhandelaar heeft aangifte gedaan bij de politie.

Skimmers actief bij Ikea

Bos vindt dat hij geen fouten heeft gemaakt

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vindt dat hij geen fouten heeft gemaakt in de aanloop naar de kredietcrisis. Dat heeft hij vandaag verklaard voor de parlementaire commissie-De Wit, die onderzoek doet naar de crisis.

Vanaf zijn aantreden in februari 2007 heeft Bos niets verkeerd gedaan, vindt hij zelf. Hij riep in herinnering dat de Tweede Kamer hem steeds heeft gesteund.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op de banken, valt niets te verwijten, vindt Bos. "Zij hebben in alle fases gedaan wat ze moesten doen", zei hij. DNB-president Nout Wellink heeft de crisis wel onderschat, maar dat gold voor alle experts en betrokkenen wereldwijd.

Dat DNB vaak achter de feiten aanliep, valt die organisatie niet te verwijten, maar ligt volgens Bos aan de manier waarop financieel toezicht werkt. Bovendien kon DNB als Nederlandse toezichthouder niet veel uitrichten om de internationale financiële crisis tegen te houden, zei Bos.

De commissie-De Wit heeft de afgelopen drie weken tal van betrokkenen uit de politiek en de financiële wereld ondervraagd over de kredietcrisis. Bos was vandaag als laatste aan de beurt. In een later stadium gaat de commissie zich buigen over de steun- en reddingsacties die Bos heeft ondernomen voor onder meer ABN Amro en ING.

Ik heb geen fouten gemaakt!

Vrouw merkt niets van mes in nek

Een door een overval erg geschrokken vrouw uit Moskou, kwam onlangs thuis zonder gemerkt te hebben dat er een mes in haar nek was gestoken. Julia Popova (22) mag nu blij zijn dat dit incident zo goed voor haar is afgelopen.

Julia liep nietsvermoedend naar huis toen ze opeens oog in oog kwam te staan met een overvaller die het had voorzien op haar kostbaarheden. Bij de beroving werd ze ook nog eens in haar nek gestoken door de onverlaat. Doordat ze zo geschrokken was, had ze niet in de gaten dat het steekwapen nog steeds in haar nek zat en liep de resterende veertig minuten rap door naar huis.

Bij thuiskomst bemerkten haar ouders het mes, dat slechts luttele millimeters verwijderd was van haar ruggengraat. Binnen een kwartier was de ambulance ter plaatse om het slachtoffer naar het ziekenhuis te vervoeren alwaar het mes operatief werd verwijderd.

"De vrouw heeft vreselijk veel geluk gehad", aldus een arts van het Moskouse ziekenhuis. "Doktoren hebben de foto genomen, maar hoe deze in handen van de media is gekomen, is onduidelijk".

Onrust voor Spelen in Duits schaatskamp

Met nog slechts acht dagen voor de start van de Olympische Spelen in Vancouver heeft Anni Friesinger gezorgd voor een relletje in het Duitse schaatskamp. Aanleiding hiervoor is de beslissing van de Duitse bond om arts Gerald Lutz mee te nemen naar Canada.

Lutz stelde vorig jaar na overleg met de Duitse bond dat Claudia Pechstein een milde griep had, terwijl ze betrapt was op abnormale bloedwaarden. Sindsdien wil Friesinger niets meer met hem te maken hebben. In plaats daarvan zou Volker Smasal mee moeten gaan naar Vancouver. Deze arts is de vaste begeleider van Friesinger en hielp haar in 2008 met een knieoperatie.

Uit het overleg dat volgde is gekomen dat de arts van de shorttrackers Mario Bottesi nu Friesinger bij zal staan. "Dit is een compromis, maar niet de ideale oplossing voor een atlete met zo'n staat van dienst als Anni," zei de manager van de schaatsster Klaus Kärcher. Het Duitse Olympische Comité reageerde er bij monde van Thomas Bach op: "We kunnen niet voor elke atleet een persoonlijke arts meenemen."

Playstation Store is overgenomen door de minis maand

Deze maand is er iets speciaals aan de hand met de Playstation Store. Het is namelijk minis maand. Dit houdt in dat de minis afgeprijsd zijn voor iedereen. Daarnaast is ook Final Fantasy VIII verschenen en kan je ook aan de slag met de Bad Company 2 demo.

PlayStation Store - PS3

Special Offers
Beschikbaar tot 18 februari

Comet Crash (van €7.99 voor €5.99)
UNO (van €7.99 voor €4.99)
Tank Battles (van €3.99 voor €3.19)
voorcleus (van €7.99 voor €4.99)
Snakeball (van €7.99 voor €4.99
Buzz! Brainbender (van €29.99 voor €14.99)
Ape Quest (van €9.99 voor €5.99)

Beschikbaar tot 4 maart
Lilo and Stitch: Trouble in Paradise (PSone)(van €4.99 voor €3.99)
Bug’s Life (PSone) (van €4.99 voor €3.99)

minis month
Beschikbaar tot 18 februari

Fieldrunners (van €4.99 voor €3.99)
Kahoots (van €2.99 voor €1.99)
Vempire (van €2.99 voor €1.99)
Breakquest (van €2.99 voor €1.99)
Pinball Fantasies (van €4.99 voor €3.99)
Bloons (van €3.99 voor €2.49)
Mahjongg Atifacts: Chapter 2 (van €3.99 voor €2.99)
Dracula – Undead Awakening (van €4.99 voor €2.99)

PSone
Final Fantasy VIII (€9.99)

Demos
Battlefield Bad Company 2
Alien vs. Predator (Multiplayer)

minis
Spaceball: Revolution (€4.99)

Add-On Game Content
Dante’s Inferno
Gratis Souls Pack (Gratis)
Small Soul Pack (€0.99)
Medium Soul Pack (€1.99)
Large Soul Pack (€3.99)
inFamous – Gigawatt Blades Pack (Gratis)
Topatoi – Pillar of the Skies (€5.99)
Dragon Ball: Raging Blast – Revived Warriors Pack (Gratis)
EyePet – Lucky Dip Pack 11 (Gratis)
Age of Booty
Map Pack 1 (Gratis)
Map Pack 2 (Gratis)
Map Pack 3 (Gratis)
Map Pack 4 (Gratis)
Map Pack 5 (Gratis)
Map Pack 6 (Gratis)
Map Pack 7 (Gratis)
Map Pack 8 (Gratis)
Map Pack 9 (Gratis)


Rock Band
Going Country Pack 03 (€7.99)
Gone by Montgomery Gentry (€1.49)
Me and My Gang by Rascal Flatts (€1.49)
On The Road Again by Willie Nelson (€1.49)
She Thinks My Tractor’s Sexy by Kenny Chesney (€1.49)
Suds in the Bucket by Sara Evans (€1.49)
Swing by Trace Adkins (€1.49)

Guitar Hero 5
30 Seconds To Mars Track Pack (€5.49)
Attack (€1.99)
From Yesterday (€1.99)
Kings and Queens (€1.99)

Videos
After Burner Climax Trailer
Army of Two: The 40th Day Mask Creator Trailer
Dante’s Inferno Fraud Dev Diary
Hasbro Family Game Night Trailer
 
Theme
Army of Two: The 40th Day Theme 2

Landelijke toevoegingen
Braid (€9.99)
Toegevoegd aan Nederland, Luxemburg, Rusland en Belgie

PlayStation Store - PSP
Special Offers

Beschikbaar tot 18 februari

Buzz! Brainbender (van €29.99 voor €14.99)
Ape Quest (van €9.99 voor €5.99)

Beschikbaar tot 4 maart
Lilo and Stitch: Trouble in Paradise (PSone)(van €4.99 voor €3.99)
Bug’s Life (PSone) (van €4.99 voor €3.99)

minis month
Beschikbaar tot 18 februari

Fieldrunners (van €4.99 voor €3.99)
Kahoots (van €2.99 voor €1.99)
Vempire (van €2.99 voor €1.99)
Breakquest (van €2.99 voor €1.99)
Pinball Fantasies (van €4.99 voor €3.99)
Bloons (van €3.99 voor €2.49)
Mahjongg Atifacts: Chapter 2 (van €3.99 voor €2.99)
Dracula – Undead Awakening (van €4.99 voor €2.99)

minis
Spaceball: Revolution (€4.99)

Add-On Game Content
LittleBigPlanet
Savannah Level Kit (€2.99)
Savannah Costume Pack (Gratis)
The Gardens Costume Pack (Gratis)

Overval op geldtransport in Amsterdam

De politie is met man en macht op zoek naar de daders van een overval op een geldtransport vanmiddag in Amsterdam. De dader of daders sloegen toe op het moment dat een afgelegen geldautomaat aan de rand van het centrum werd bijgevuld. Of er iets is buitgemaakt is onduidelijk.

Wat er precies is gebeurd is nog onbekend, maar het gaat om een geldautomaat aan de Tweede Wittenburgerdwarsstraat bij het Oosterdok.

Overval op geldwagen

Portsmouth in handen van Aziatische zakenman

De Engelse voetbalclub Portsmouth is in handen gevallen van de Aziatische zakenman Balram Chainrai. De Hongkonger is dit jaar met zijn bedrijf Portpin al de vierde eigenaar van de in nood verkerende club.

De spelers en trainers van de nummer laatst van de Premier League krijgen hun salaris telkens net op tijd en ook de belastingdienst zit achter de club aan. De afgelopen periode zijn de televisiegelden al naar de schuldeisers doorgesluisd. Desondanks is er een schuld en met een lening van zeventien miljoen pond moet de ergste nood gelenigd worden. Portpin kreeg in ruil voor de lening de aandelen van de club van Ali Al-Faraj er bij. Hij nam de club afgelopen oktober over van Sulaiman al-Fahim uir Dubai die het meerderheidsbelang van de ploeg in augustus kocht van de Rus Aleksandre Gaydamak.

Microsoft verlaagt prijs losse 120 GB HDD

Microsoft heeft vandaag aangekondigd dat de prijs van een losse 120 GB harde schijf voor de Xbox 360 is gedaald. Vooralsnog lijkt het bedrijf geen plannen te hebben een 250 GB harde schijf los uit te brengen.

De prijs van de 120 GB harde schijf is gedaald naar € 129,99, met de nadruk dat dit geldt zolang de voorraad strekt. Dit laatste is opvallend, misschien maakt Microsoft zich toch op om een losse 250 GB harde schijf te lanceren zoals het bedrijf dat onlangs in Japan heeft gedaan.

Volgens een mederwerker van Microsoft bekijkt het bedrijf in samenwerking met retailers wat de beste producten zijn voor iedere regio. Voor Japan was dat duidelijk een 250 GB harde schijf, voor Europa is dat blijkbaar een goedkopere 120 GB harde schijf.

120 GB HDD

Schansspringer Vassiliev niet naar Spelen

Rusland zal het op de Olympische Spelen in Vancouver moeten stellen zonder schansspringer Dimitry Vassiliev, zo meldde de Russische bond vandaag. De beste springer uit het land liep vorige maand bij een wereldbekerwedstrijd in Oostenrijk een knieblessure op.

Vassiliev werd vorig seizoen nog vijfde in de wereldbeker en gehoopt werd dat hij in Canada tot een stunt in staat zou zijn op een individueel nummer of op het teamspringen. Deze winter verliep nog niet voorspoedig voor de Rus die nu met gescheurde kniebanden noodgedwongen thuis moet blijven.

'Bavaria achter Jos van Oss'

De onvergetelijke carnavalskraker Zachte G, Harde L van Jos van Oss is niet alleen een geinig hobby-project. Bierbrouwer Bavaria zou volgens een aantal weblogs een flinke vinger in de pap hebben.

Reclamebureau Kumpany zit achter de viral-campagne. Het liedje werd door Edwin Evers als eerste gedraaid in zijn ochtendshow. Toen Guido Weijers erover twitterde ging het balletje rollen en inmiddels is het filmpje in acht dagen ruim 700.000 keer bekeken. Een dure zaak voor de beste Jos. "Ik zei tegen mijn vrienden dat als de clip meer dan 100 keer bekeken zou worden ze een rondje bier van me kregen. Dat gaat nu een heel dure grap worden," zo zei hij maandag tegen de Telegraaf.

In de clip danst Jos met zijn Randstad-chicks op verschillende plekken in Amsterdam. Te zien is hoe Jos een blikje Heineken bij het beeld van André Hazes vervangt door een blikje Bavaria. Ook pist hij tegen het gebouw van de Heineken Experience.

Zowel Bavaria als het management van Jos van Oss ontkennen overigens dat Bavaria iets met het nummer te maken heeft.

Team Fortress 2 krijgt Highlander gamemode

Valve heeft in hun nieuwste patch voor Team Fortress 2 niet alleen ondersteuning voor Steam Cloud toegevoegd voor keybindings en spraypaints, ook is er een nieuwe gamemode toegevoegd die Highlander heet.

In Highlander zijn er twee teams met elk 9 spelers, waarin in ieder team elke klasse slechts één keer voor mag komen. Vervolgens worden er geen objectives of iets dergelijks gehaald maar speelt men gewoon Team Deathmatch, met dus grotere nadruk op het optimaal gebruik maken van de sterke punten van jouw klasse.

De patch wordt automagisch gedownload zodra je Steam opnieuw opstart.

Highlander

Sorry, ander soort Highlander...

Politie haalt auto zonder remmen van de weg

Verkeersagenten hebben gistermiddag in Lelystad een totaal bevroren auto van de weg gehaald die tal van gebreken vertoonde. De remmen werkten niet meer, de portieren sloten niet en de bestuurder had nog een linnen rijbewijs dat al jaren ongeldig was.

De auto met Franse kentekenplaten werd bestuurd door een 79-jarige Nederlander die al jaren in Frankrijk woont. De man, die af en toe in Nederland verblijft, verklaarde dat hij nog prima kon remmen op de motor. De politie heeft het voertuig echter ogenblikkelijk van de weg gehaald.

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Heidfeld derde rijder Mercedes GP

Nick Heidfeld is benoemd tot derde en testcoureur bij Mercedes Grand Prix, zo maakte het team vandaag bekend. De Duitser was al langer in de running voor deze plaats, maar tot vandaag was de deal nog niet bezegeld. Een racestoeltje zat er voor de 32-jarige coureur deze winter niet in.

Heidfeld kwam in 2000 de Formule 1 binnen bij het team van Prost en reed sindsdien 167 Grands Prix voor Sauber, Jordan, Williams en BMW Sauber. Het jaar 2007 was zijn beste tot nu toe met plaats vijf in het kampioenschap. Hij heeft in totaal twaalf maal op het podium gestaan, maar nimmer op de hoogste plaats.

Afgelopen winter werd Heidfeld genoemd bij verschillende Formule 1-teams. Het stoeltje bij Sauber ging naar Pedro de la Rosa, terwijl Vitaly Petrov en Michael Schumacher met de stoeltjes bij respectievelijk Renault en Mercedes aan de haal gingen.

Twee stempassen in Rotterdamse wijk door fout

Inwoners van de Rotterdamse wijk Hillegersberg hebben deze week twee stempassen voor de gemeenteraadsverkiezingen ontvangen. De fout kwam gisteren aan het licht nadat een oplettende burger aan de bel trok bij de gemeente. De gemeente stuurt de ontvangers van twee passen een vervangende stemkaart die er anders uitziet.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de kans dat iemand over een maand twee keer zijn stem kan uitbrengen nihil. Niet alleen zien de nieuwe passen er heel anders uit, waardoor de foute passen opvallen, ook zijn de nummers van de oude passen bekend bij de stembureaus.

De dubbele passen zijn verstuurd naar mensen van één kiesdistrict. De woordvoerder spreekt dan ook van een beperkt en overzichtelijk probleem, maar hij weet niet exact om hoeveel mensen het gaat. Het zijn er naar schatting maximaal 2500. De ontvangers van de dubbele passen krijgen bij de nieuwe stempas een brief met een toelichting.

De fout is vermoedelijk ontstaan bij de drukker of de leverancier van de stempassen. Volgens de gemeente wordt dat nog onderzocht en wordt de rekening voor de fout doorgestuurd.

Straf voor gedwongen huwelijk omhoog

De straf voor gedwongen huwelijken gaat omhoog van negen maanden naar twee jaar. Dat staat in een wetsvoorstel waar minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) aan werkt, zo heeft zijn ministerie vandaag laten weten.

Justitie mag ook meer opsporingsmethoden toepassen, zoals het opvragen van bel- en internetgegevens van verdachten. Verder kunnen huwelijken die onder dwang in het buitenland gesloten zijn, straks altijd in Nederland worden aangepakt.

Een Nederlander die een vrouw in het buitenland gedwongen heeft met hem te trouwen, kan nu alleen worden vervolgd als huwelijksdwang ook in dat andere land strafbaar is. Voor buitenlanders geldt dat ze in Nederland moeten wonen. Beide beperkingen gaan verdwijnen.

Ton boete voor fotosessie.com voor aansmeren fotoshoot

De Consumentenautoriteit heeft een boete van honderdduizend euro opgelegd aan een fotostudio die op agressieve en misleidende wijze fotoshoots aan de man bracht. Jongeren werden benaderd via sites als Hyves en kregen te horen dat ze kans maakten op een modellencarrière als ze een fotoshoot bestelden.

Volgens de consumentenwaakhond werd ten onrechte de indruk gewekt dat de 'kandidaten' op hun uiterlijk waren geselecteerd en een speciale aanbieding kregen met een bijbehorend tarief. In de praktijk bleek daar allemaal niets van waar te zijn.

Het bedrijf hield er bovendien oneerlijke voorwaarden op na. Klanten die niet kwamen opdagen bij een afspraak, werden geconfronteerd met aanmaningen, invorderingen en prijsverhogingen.

De hoge boete wordt opgelegd omdat studio fotosessie.com zich richt op een kwetsbare groep. Met de boete wordt volgens de Consumentenautoriteit een signaal afgegeven aan consumenten dat zij goed op moeten letten bij dergelijke praktijken op netwerksites.

De praktijken kwamen aan het licht na meldingen op de website ConsuWijzer. Ook op ons eigen forum kwamen meldingen binnen. De fotostudio kan nog bezwaar aantekenen tegen de boete.

Staking bij Griekse douane en belastingdienst

De Griekse douane en belastingdienst zijn vandaag voor twee dagen in staking gegaan. De staking draait om het plan van de regering om een deel van de bonussen voor het personeel van deze diensten af te schaffen. Voor 10 februari staat een staking van de rest van het Griekse ambtenarenapparaat gepland.

De Griekse regering heeft tot drastische bezuinigingsmaatregelen besloten om het hoofd te bieden aan de ernstigste economische crisis sinds tientallen jaren. De maatregelen die de regering wil nemen zijn onder andere het terugdringen van de salarissen, het aanpakken van de enorme zwarte markt en het hervormen van de gezondheidszorg en de ambtenarenpensioenen.

De plannen die Athene heeft ontvouwd om het begrotingstekort op te lossen hebben de goedkeuring van de Europese Commissie. Als Griekenland echter niet in staat blijkt het uitdijende begrotingstekort terug te brengen, zal de Europese Unie strenge maatregelen eisen, zoals nieuwe belastingen of bezuinigingen.

[NBA] Phoenix beëindigt fraaie reeks Denver

Denver Nuggets is er niet in geslaagd de tiende thuiszege op rij in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA te boeken. De nummer twee van de Western Conference werd met 109-97 geklopt door Phoenix Suns. Amara Stoudemire en Jason Richardson namen beiden twintig punten voor de Suns voor hun rekening.

Bij Denver waren Nene en J.R. Smith goed voor vijftien punten. De thuisploeg moest het al voor de zesde keer stellen zonder sterspeler Carmelo Anthony, die nog altijd herstelt van een enkelblessure.

Denver ziet de achterstand op Los Angeles Lakers, de koploper in de Western Conference, steeds verder oplopen. De landskampioen was thuis met 99-97 nipt te sterk voor Charlotte Bobcats en heeft nu vijf overwinningen meer dan Denver.

McEwen: "WK-parcours lijkt op Ronde van Vlaanderen"

Robbie McEwen is terug in het wielerpeloton en dat zal de wielerwereld weten ook. De 37-jarige Australiër wil graag Mark Cavendish verslaan en ook het WK in eigen land lijkt hem wel wat. Alleen beseft hij wel dat het parcours niet voor hem gemaakt is.

In 2009 was de Katyusha-renner uitgeschakeld met een blessure. "Ik heb het wielrennen erg gemist. Maar in de Tour Down Under heb ik laten zien dat ik het nog steeds kan. Een ritzege zat er net niet in, omdat ik nog wat explosiviteit mis, maar in het klassement ben ik toch maar mooi op de vierde plaats geëindigd," zei McEwen tegen Sporza.

"Mark Cavendish is erg sterk. Hij is nog beter dan ik in mijn jonge jaren. Maar ik ben gemotiveerd. Mijn job bestaat eruit hen te kloppen. En ik vraag me af of de trein van Team Columbia nog zo sterk is als vorig jaar. Belangrijke wagonnetjes als Boasson Hagen en Hincapie zijn vertrokken. Ik denk dat ze de sprint dus minder zullen domineren."

Het WK wielrennen vind dit jaar plaats in Geelong, maar lijkt niet geschikt te zijn voor de sprinters. "Ik ken het parcours, maar zo makkelijk is het niet. Er zitten twee verraderlijke hellingen in. De sprinters kunnen die overleven, maar ze zullen wel moeten aanklampen. Je kunt het parcours wat vergelijken met de Ronde van Vlaanderen, maar dan zonder de kasseien. Ik zal mijn kansen gaan, ookal speelt het parcours in de kaart van renners als Valverde en Gilbert."

[UPD] Dode bij brand studentenhuis Groningen

Op de bovenverdieping van een studentenhuis in het centrum van Groningen woedt momenteel een grote brand. Het is onduidelijk of er nog mensen in het pand zijn. Er zou sprake zijn van twee lichtgewonden, maar dat kan een woordvoerder van de Hulpverleningsdienst Groningen nog niet bevestigen.

De melding over de brand in het pand aan de Oude Ebbingestraat vlakbij de Grote Markt, kwam rond 07.30 uur binnen bij de hulpverleningsdienst. Het vuur is nog niet onder controle en er is gevaar dat de brand overslaat naar aangrenzende panden en andere verdiepingen van het gebouw.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onduidelijk.

Update 12:18 uur:
De brand is inmiddels onder controle. De hulpverleningsdiensten vermoeden echter dat er nog een meisje in het pand aan de Oude Ebbingestraat aanwezig was tijdens de brand. De brandweer gaat het pand dan ook binnen om te zoeken naar het meisje dat vermoedelijk op bezoek was in het studentenhuis.

Update 13:07 uur:
Zojuist is door de brandweer bevestigd dat het vermiste meisje, dat tijdens de brand in het huis is achtergebleven, overleden is.

Vallès dicht bij stoeltje US F1

Adrian Vallès is dicht bij een stoeltje bij US F1. De Spanjaard lijkt de teamgenoot te worden van de Argentijn José María López. Hij is de kampioen in de Superleague Formula en heeft al ervaring in de Formule 1 dankzij het testen voor Midland en Spyker enkele jaren geleden.

De Spaanse krant Marca meldt dat de de onderhandelingen in een vergevorderd stadium zitten en dat een aankondiging aanstaande is. "Sorry, ik kan er geen commentaar op geven," zei Vallès gisteren vanuit Valencia tegen de krant Diario Informacion. Daarin werd ook gemeld dat de Spanjaard naar Groot-Brittannië is gevlogen om de deal rond te maken.

De bedgeheimen van Driek Oplopers

Van de week was er ook een heel item over dit onderwerp bij Pauw en Witteman. Daar zat ook een pornoactrice. Ze heette Charisma, en ze kon praten. Je zag ook niet dat het een pornoster was, want ze had een coltrui aan. Bovendien maakte ze een verstandige opmerking, en dat vond ik wel heel opvallend bij een pornoactrice. Misschien was ze vroeger op school wel een onderpresteerder, en kan ze eigenlijk veel meer dan pornoster zijn. Maar ze merkte op, dat je alleen maar seks mag hebben met wederzijds goedvinden. Kinderen en dieren zijn om voor te zorgen en niet om seks mee te hebben.

Bonus van 925.000 euro voor Real-spelers

De spelers van Real Madrid krijgen dit seizoen van het bestuur van de club ieder een bonus van 925.000 euro. Het enige dat ze hiervoor hoeven te doen is het winnen van de Champions League en het pakken van de landstitel. Gisteren is over de premies een akkoord gesloten tussen de spelersraad en de bestuursleden.

Volgens de Spaanse krant AS zullen de spelers ieder 575.000 euro krijgen als de Champions League wordt gewonnen. De landstitel is 'slechts' 350.000 euro waard. In de Primera División staat Real Madrid momenteel na twintig van de 38 wedstrijden vijf punten achter op koploper Barcelona. In de Champions League zal de Koninklijke later deze maand in de achtste finale Olympique Lyon gaan treffen.

Wildcard Henin voor Indian Wells

De organisatie van het tennistoernooi van Indian Wells heeft Justine Henin een wildcard toegewezen. De Belgische keerde dit jaar terug in het WTA-circuit na ruim een jaar afwezigheid, maar heeft op dit moment nog geen zodanig hoge ranking dat ze op basis hiervan deel mag nemen aan het toernooi.

Henin drong meteen na haar comeback al door tot de finale van de Australian Open. Hierin werd ze in drie sets verslagen door Serena Williams. Na een ingelaste rustpauze zal ze nu deel gaan nemen aan Indian Wells dat op 8 maart van start gaat.

Shell boekt 1,96 miljard dollar winst

Olieconcern Shell is in het vierde kwartaal van 2009 op winst uitgekomen. De nettowinst bedroeg 1,96 miljard dollar tegen een verlies van 2,8 miljard dollar een jaar eerder. Dat maakte Shell vandaag bekend.

Analisten gepolst door Reuters rekenden op een nettowinst van 2,89 miljard dollar. De productie van Shell bedroeg over het afgelopen kwartaal 3,331 miljoen vaten olie en gas per dag. Hier werd gerekend op een olie-equivalent van 3,38 miljoen vaten.

Shell leed bij zijn downstream-activiteiten (raffinage en pompstations) een verlies van 1,76 miljard dollar. Dat kwam vooral door een eenmalige afschrijving van 1,3 miljard dollar. Shell maakte verder bekend nog eens duizend banen extra te schrappen. Topman Peter Voser blijft voorzichtig over de toekomst. "We gaan niet uit van een spoedig herstel en de vooruitzichten blijven onzeker."


Royal Dutch Shell boekt 1,96 miljard dollar winst in het vierde kwartaal

'Arts Jackson vrijdag aangeklaagd'

Dokter Conrad Murray wordt morgen in Los Angeles aangeklaagd. Dat meldt een anonieme bron bij de rechtbank. De lijfarts van Michael Jackson wordt beschuldigd van het toedienen van een dodelijke hoeveelheid van het narcosemiddel propofol aan de popster.

Diverse andere bronnen beweerden gisteren dat de arts wordt aangeklaagd voor dood door schuld. Volgens eerdere verwachtingen zou de dokter diezelfde dag al worden opgeroepen door de rechter. De advocaat van Murray liet weten dat ook zijn cliënt daar op rekende.

Michael Jackson overleed 25 juni aan een hartstilstand met een dodelijke hoeveelheid propofol in zijn bloed. Jackson stierf op 50-jarige leeftijd, drie weken voordat hij aan een laatste grote concertreeks zou beginnen in Londen.

Vier jaar geëist in zaak villaspanjehuren.nl

Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft vier jaar cel geëist tegen een 41-jarige man die ervan verdacht wordt honderden vakantiegangers te hebben opgelicht. Bijna vierhonderd Nederlanders en 150 Belgen gingen via zijn site villaspanjehuren.nl het schip in.

De slachtoffers huurden huisjes die al verhuurd bleken te zijn of die helemaal niet bestonden. Het aanbetaalde geld waren ze kwijt en een deel van hen kwam er pas op de plaats van bestemming achter dat er iets niet klopte.

De zaak kwam aan het rollen toen een aantal van hen in juli aangifte deed. Na aandacht in de media voor de zaak bleven de aangiftes binnenstromen. De eigenaar van de site was intussen met de noorderzon vertrokken.

Justitie verwijt hem dat hij op 'gewiekste wijze' met een professioneel uitziende site slachtoffers heeft gemaakt. Ook de omvang van de zaak en het feit dat het geld is verdwenen speelden mee in het bepalen van de hoogte van de strafeis.

De politie zei eerder uit de gaan van een bedrag van ongeveer een miljoen euro dat door de man zou zijn buitgemaakt. De Nederlandse gedupeerden hebben samen in ieder geval ruim vijf ton schade geleden. Hoe groot het bedrag precies is is niet bekend.

Justitie vervolgt de man ook voor witwassen en probeert de criminele winsten later in een aparte ontnemingszaak terug te krijgen. Daarvoor wordt zo precies mogelijk vastgesteld hoeveel winst de man met zijn praktijken heeft gemaakt.

De rechter doet uitspraak op 18 februari.

Achttien steden willen EK vrouwenvoetbal

Het EK vrouwenvoetbal van 2013 leeft in Nederland. Maar liefst achttien steden hebben zich bij de KNVB aangemeld als mogelijke speelstad. De UEFA zal het toernooi in oktober toewijzen aan een land. Ons land heeft hierbij concurrentie van Hongarije, Polen, Zweden en Zwitserland.

Amsterdam (Olympisch Stadion), Arnhem (Gelredome) en Eindhoven (Philips Stadion) zullen het EK in ieder geval niet toegewezen krijgen. Deze steden boden bij de KNVB stadions aan die groter zijn dan de maximumcapaciteit die de UEFA eist. De meeste wedstrijden zullen gespeeld worden in stadions waarvan de capaciteit tussen de 7.000 en 10.000 toeschouwers liggen. Eén stadion moet 20.000 toeschouwers kunnen herbergen en op kunstgras zal er niet gespeeld gaan worden.

Hierdoor zijn de steden Breda, Den Bosch, Den Haag, Doetinchem, Emmen, Kerkrade, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Oss, Rotterdam, Sittard, Tilburg, Venlo en Waalwijk nog in de race om mogelijk speelstad te worden op het EK.

Auto boort zich in casino in Nevada

Een 70-jarige automobilist is met hoge snelheid de entreehal van een casino binnengereden, waarna hij zich door een rij eenarmige bandieten boorde.

Het ongeluk, dat zich voltrok in Laughlin, in het zuiden van de Amerikaanse staat Nevada, kostte twee klanten van het casino het leven. Zeker acht mensen raakten gewond.

De automobilist bleef ongedeerd. Hij zei de macht over het stuur te hebben verloren omdat hij was flauwgevallen. Ooggetuigen zeiden dat de man met een snelheid van minstens 100 kilometer per uur op het casino afdenderde na eerst door een rood licht te zijn gereden.

Mercedes: "W01 nog niet snel genoeg"

Mercedes Grand Prix heeft toegegeven dat de MGP W01 nog niet snel genoeg is. De bolide is een doorontwikkeling van de BGP001 waar Brawn GP vorig jaar beide wereldtitels in de Formule 1 mee won. Daarnaast bleek de auto bij de eerste test in Valencia nog niet geheel betrouwbaar te zijn.

"Ik denk dat we een beetje achter liggen," zei Michael Schumacher maandag al tegen Bild. Op de tijdenlijst prijkte de naam van Schumi na drie dagen testen in Valencia slechts op plaats zeven. "Ik denk niet dat we gelijk liggen met de snelsten of er al klaar voor zijn om de eerste race te winnen, maar dat is niet belangrijk. Wat wel belangrijk is om vanaf het begin veel punten te pakken en daarna de auto goed door te ontwikkelen."

Bij de W01 moesten deze week al verschillende uitlaatstukken vervangen worden en de dag van Schumacher eindigde gisteren voortijdig vanwege een hydraulisch lek. Daarnaast was de bolide nog niet in balans. "We zijn niet zo snel als de Ferrari's en ook Lewis Hamilton was snel, dus het lijkt er op dat we wat werk te doen hebben," zei teambaas Ross Brawn.

Transformers 3 mogelijk ook in 3D

In navolging van het succes van 3D-films zal ook de derde Transformers-film waarschijnlijk in 3D uitkomen. Dat bericht het Amerikaanse vakblad Variety.

Regisseur Michael Bay en filmstudio Paramount zijn er nog niet over uit of ze de film met 3D-technologie op willen nemen, zoals bij 'Avatar' is gebeurd, of dat ze de film na afloop van de opnames willen omzetten in 3D, zoals Warner Bros dat momenteel doet met de film 'Clash of the Titans'. Eerder al bevestigde Warner dat ook de twee laatste Harry Potter-films in 3D uit zullen komen.

Er is hieromtrent nog geen knoop doorgehakt omdat de regisseur en de filmstudio er niet zeker van zijn of de premièredatum van 30 juni 2011 wel haalbaar is, als besloten wordt om de film in 3D te maken. Als het niet mogelijk lijkt om de film voor die tijd in 3D klaar te hebben, dan zal dit derde robotspektakel gewoon alleen in 2D verschijnen.

De tweede Transformers-film, 'Transformers: Revenge Of The Fallen', was vorig jaar een wereldwijd succes. In Amerika was het zelfs de één-na-grootste hit van het jaar; alleen 'Avatar' bracht nog meer op. En terwijl 'Avatar' voor negen Oscars genomineerd is, gooit 'Transformers: Revenge Of The Fallen' hoge ogen bij een heel ander soort Awards: het tweede avontuur van de Autobots is genomineerd voor zeven Razzies, de prijzen voor de Slechtste Films van het jaar.

Buschauffeur rijdt lastige passagier aan

Een buschauffeur heeft gisteren in Utrecht een 23-jarige man uit Zeist aangereden die het er niet mee eens was dat hij niet meer meekon met de bus. De man werd twintig meter door de bus achteruitgeduwd, toen hij uit protest voor de bus sprong. Dat meldt de politie.

De passagier stond rond 08.45 uur met zijn vriendin op het Stationsplein op de bus te wachten. Nadat een aantal mensen waren ingestapt ging de deur van de bus dicht. De man klopte op de deur om de aandacht van de chauffeur te trekken. Toen dit niet lukte en de bus langzaam begon te rijden, liep de man voor de bus om zo de aandacht van de chauffeur te trekken. De bus reed echter verder, waardoor de man vooruit werd geduwd. Om te zorgen dat hij niet viel, hield hij zich vast aan een ruitenwisser.

Toen de bus de bocht om ging viel de man op het wegdek en raakte daarbij gewond aan zijn been en zijn schouder. Een pot verf die de man bij zich had, viel hierbij ook kapot. De politie onderzoekt waarom de buschauffeur is doorgereden.

Kubica: "Renault zit dicht bij Ferrari"

Robert Kubica heeft benadrukt dat de nieuwe Renault R30 meer is dan opnieuw gespoten R29. De Pool rijdt dit jaar voor het eerst als racecoureur bij het Franse team dat deze winter deels overgenomen werd door Genii Capital.

De R30 doet qua vormen veel denken aan de niet erg competitieve R29, maar het tempo van de auto verraadt toch dat het om een geheel nieuwe bolide gaat. Kubica was deze week tijdens de testweek in Valencia namelijk maar een seconde langzamer dan de Ferrari's. "Het lijkt een oude auto, maar hij is nieuw," zei Kubica. "Het komt mogelijk omdat we kortere auto hebben dan onze concurrenten. Met volle tanks hebben we het tempo en zijn we niet veel langzamer dan de Ferrari."

Toch heeft bij de Pool niet de nieuwe Ferrari de meeste indruk achter gelaten deze week. "Duidelijk de McLaren," zei hij. "Aan de achterzijde hebben zij op aerodynamisch gebied enkele zeer interessante oplossingen."

China boos op Zwitserland

China is weer eens boos.  Ditmaal op Zwitserland omdat het heeft besloten twee Chinezen op te nemen die nu nog gevangen zitten in Guantanamo Bay. Het gaat om twee etnische Oeigoeren. De beslissing van de Zwitserse regering om de twee op te nemen is schadelijk voor de Chinees-Zwitserse betrekkingen. Dit heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken gezegd.

De regering in Bern ging gisteren akkoord met de komst van de Oeigoeren nadat het kanton Jura dinsdag te kennen had gegeven de twee te willen opnemen.

China wil dat de twee gevangenen worden teruggestuurd naar China. Het land beweert dat de broers terroristen zijn. Volgens woordvoerder Ma Zhaoxu van het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing zijn de broers lid van een terreurgroep genaamd de Islamitische Beweging voor Oost-Toerkmenistan. De twee werden respectievelijk in 2001 en 2002 in Afghanistan opgepakt.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich voorgenomen het gevangeniscomplex in Guantanamo Bay zo snel mogelijk te sluiten. De gedetineerden worden teruggestuurd naar hun land van herkomst, behalve in de gevallen waar in eigen land gevreesd moet worden voor vervolging. De regering in Washington wil daarom de Oeigoeren het liefst elders dan in China ondergebracht zien.

De Zwitserse minister van justitie Eveline Widmer-Schlumpf zei dinsdag dat Zwitserland 'stabiele en goede relaties met China heeft' en deze 'graag wil behouden'. Het Zwitserse besluit is volgens haar dan ook in de eerste plaats op puur humanitaire gronden genomen.

Vorige maand werd de eerste gevangene uit Guantanamo Bay opgenomen in Zwitserland. Het ging om een Oezbeek.

Eigen buikvet kan hartpatiënten helpen

Mensen die een hartinfarct hebben gehad kunnen baat hebben bij een injectie met stamcellen uit hun eigen buikvet. Die stamcellen kunnen helpen de schade aan het hart te repareren. Dat hebben cardiologen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ontdekt.

Tot dusver hebben veertien patiënten de behandeling ondergaan. Zij kregen binnen 24 uur na een hartinfarct stamcellen ingespoten die uit hun eigen buikvet waren gefilterd. De pompfunctie van hun hart herstelde beter dan bij patiënten die geen injectie kregen, meldde het Erasmus MC. De patiënten die met stamcellen zijn behandeld, lijken volgen de onderzoekers ook minder beperkingen te ondervinden in hun dagelijks leven.

De bevindingen zijn volgens de onderzoekers zo veelbelovend dat het onderzoek mogelijk wordt uitgebreid naar andere landen.

Toyota geeft remprobleem Prius toe

De Japanse autofabrikant Toyota heeft vandaag toegegeven dat er een ontwerpfout zit in het remsysteem van zijn paradepaardje, de Prius.

Het concern heeft het antiblokkeerssysteem (ABS), dat voorkomt dat een auto in een slip raakt, herontworpen voor de nieuwste generatie van de hybride auto. Voor de auto's die al op de weg rijden, zal Toyota binnenkort maatregelen aankondigen.

"De veranderingen in het ontwerp van het ABS werden in januari doorgevoerd", aldus kwaliteitsdirecteur Hiroyuki Yokoyama. Toyota heeft in de Verenigde Staten al honderd klachten ontvangen over remproblemen met de Prius; in Japan zijn dat er 77.

Volgens Yokoyama is het niet zo dat de remmen het niet meer doen, maar de bestuurder moet wel harder trappen: "Je kan de auto veilig tot stilstand brengen als je het rempedaal hard indrukt."

Benítez verwacht veel van 'gefocuste' Babel

Ryan Babel maakt het seizoen gewoon af bij Liverpool. Nu alle speculaties over een eventueel verhuur van tafel zijn, verwacht manager Rafael Benítez dat de Nederlander meer gefocust zal zijn op zijn eigen spel.

Benítez is blij dat de speculaties nu even ophouden. "Als we spelen zonder de speculaties rondom Ryan Babel, is het makkelijker voor hem om zich te focussen en voor mij om hem op te stellen", vertelt de Spanjaard aan Sky Sports.

Nu Babel zich bij Liverpool in het elftal wil knokken en uiteraard vecht voor een plek bij Oranje, denkt Benítez veel plezier te beleven aan de buitenspeler. "Aanvallend zullen we er sterker op worden."

Benítez gaf verder aan dat hij de terugkeer van Glen Johnson en Fernando Torres pas rond maart verwacht.

Papiervernietiger creëert wc-papier

Nooit meer nood aan wc-papier met deze revolutionaire uitvinding van uit de hoge hoed van het Japanse bedrijf Oriental Co. Ltd.  Het miraculeuze apparaat maakt in slechts een half uur van 40 velletjes A4 papier een toiletrol.

Er kleven wel een aantal nadelen aan de vinding. Zo kost een exemplaar ruim 100.000 dollar en neemt deze een halve woonkamer in beslag. Daarnaast is het apparaat niet echt qua kosten efficiënt.  De gemiddelde rol wc-papier kost zo'n 20 cent.  Dit apparaat verbruikt dat alleen al aan stroom. 

Op het filmpje is de wondermachine, genaamd 'de Witte Geit', in volle glorie te bewonderen.

Hiddink lijkt serieuze kandidaat voor Noord-Korea

Het blijft gissen waar de toekomst van Guus Hiddink gaat liggen. Zijn rol als bondscoach van Rusland lijkt te zijn uitgespeeld, maar de Varssevelder hoeft niet stil te zitten. Noord-Korea wil met Hiddink graag naar het WK.

Noord-Korea polste Hiddink al na diens uitschakeling voor het WK in Zuid-Afrika. Met Rusland verloor de oefenmeester in de play-offs van de Slovenen. Destijds ging Hiddink niet in op de avances van de Noord-Koreanen. "Guus zat er op dat moment helemaal doorheen", vertelt zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen in het AD. "Bovendien vond hij het niet netjes. Het was samen uit, samen thuis."

Tijdens het WK van 2002 loodste Hiddink Zuid-Korea naar de halve finale van het WK. Wellicht dat een overstap naar Noord-Korea als verraad kan worden gezien. "Bijna het tegendeel", weet Van Nieuwenhuizen. "De bevolking van Noord- en Zuid-Korea gunt elkaar het beste."

De kans is zeer groot dat er onder de nieuwe bondsvoorzitter een nieuwe bondscoach komt, lijkt Hiddink op zoek te moeten naar een andere baan. "Maar één ding is zeker: de voetballerij is nog niet van Guus Hiddink af. De kater is verwerkt en de strijdlust terug."

Laura Dekker in hoger beroep

De 14-jarige Laura Dekker die solo de wereld rond wil zeilen, is in hoger beroep gegaan tegen haar ondertoezichtstelling. Dat meldde haar advocaat Peter de Lange.

De advocaat voert hiervoor drie redenen aan. Als inwoner van Gelderland had de zaak niet in Utrecht, maar voor de rechtbank in Arnhem moeten zijn behandeld. Daarnaast is Laura niet als zelfstandige procespartij behandeld, maar als minderjarige. "Iemand die zo'n reis gaat maken, moet ook als volwassene voor de wet worden gezien", stelt De Lange.

Ook stelt hij vragen bij de term ernstige bedreigingen, waaraan haar ontwikkeling tijdens de reis bloot zou worden gesteld. Zelf bereidt ze zich nog steeds voor op de grote reis die ze waarschijnlijk in juli kan gaan maken. "Door tegelijkertijd in hoger beroep te gaan, mikken we op twee sporen", aldus De Lange.

'Stefan GP koopt bolides Campos'

Het lijkt er op dat Campos Meta niet deel kan gaan nemen aan het Formule 1-seizoen 2010. Volgens het Duitse Auto Motor Und Sport en het Finse Turun Sanomat heeft Stefan GP namelijk de bolides die bestemd waren voor Campos overgenomen van chassisbouwer Dallara.

Campos ligt volgens de berichten achter met de betalingen aan Dallara en heeft naar verluidt nog niet de beschikking over de Cosworth-motor. A1GP-baas Tony Teixeira zou het team samen met zijn eigen raceklasse willen redden, maar als Zoran Stefanovic de bolides inmiddels gekocht heeft, dan kan het reddingsplan geen doorgang meer vinden.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone was geen voorstander van de overname van Campos door Teixeira, omdat de A1GP in de financiële problemen verkeert en Ferrari naar verluidt nog acht miljoen euro tegoed heeft. Deze schulden zou de Zuid-Afrikaan eerst moeten aflossen wil Ecclestone toestemming voor een overname geven.

Stefan GP heeft inmiddels al apparatuur naar de eerste race in Bahrein van 14 maart gestuurd en mocht het waar blijken te zijn dat de licentie van Campos afgenomen wordt dan maakt het Servische team goede kans om deze over te nemen. Kazuki Nakajima zou al vastgelegd zijn als coureur en voor de tweede plaats wil Ecclestone Ralf Schumacher terug in de F1, maar het lijkt er op dat Jacques Villeneuve zijn comeback gaat maken. De lancering van de eerste Stefan GP is in ieder geval gepland voor 25 februari.

Werkloosheid allochtonen stijgt weer

De werkloosheid onder niet-westerse allochtonen is vorig jaar door de economische crisis voor het eerst sinds 2005 weer gestegen. Tot 2009 nam de werkloosheid onder deze groep juist sterk af. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

Vorig jaar was elf procent van de niet-westerse allochtonen werkloos, wat drie keer zoveel is als de werkloosheid bij autochtonen. Hier lag de werkloosheid op vier procent. In 2008 was negen procent van de niet-westerse allochtonen nog werkloos, bij autochtonen was dit 3,2 procent.

Van de niet-westerse allochtone mannen was 11,3 procent vorig jaar werkloos tegen 8,2 procent een jaar eerder. Bij vrouwen ging het om 10,7 tegen 10,2 procent. Onder Marokkanen was de werkloosheid de afgelopen jaren het hoogst. Vorig jaar was dit 12,3 procent. De laagste werkloosheid onder niet-westerse allochtonen is te vinden onder Surinamers. Bij hen was 10,1 procent werkloos.

Omzet supermarkten groeit

De omzet van de Nederlandse supermarkten is in januari gestegen met 3,1% in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder. Dit meldt onderzoeksbureau GfK Nederland.

De omzet steeg in januari naar 2,39 miljard euro, tegenover 2,32 miljard euro in januari 2009. De omzetgroei komt volgens de consumentenorganisatie voort uit het toegenomen supermarktbezoek in januari, waarbij de waarde van de gemiddelde kassabon met 22,10 euro vrijwel gelijk is gebleven ten opzichte van een jaar eerder.

Daarnaast werd de omzetgroei afgelopen maand mede veroorzaakt door een extra verkoopdag. Gecorrigeerd voor deze extra dag kwam de groei uit op 1,8%.

Paul de Leeuw stopt met Lieve Paul

Paul de Leeuw stopt per direct met zijn tv-programma Lieve Paul. Dat heeft hij vanochtend bekendgemaakt in het radioprogramma van Giel Beelen op 3FM.

Lieve Paul werd afgelopen seizoen iedere zaterdag- en zondagavond uitgezonden op prime-time bij de VARA op Nederland 1. Het programma was een vervolg op zijn succesvolle Mooi! Weer de Leeuw, maar werd niet door iedereen even enthousiast ontvangen. De kijkcijfers van Lieve Paul vielen dan ook erg tegen.

De Leeuw meldde dat hij bezig is met een nieuw soloprogramma, dat vanaf 6 maart op televisie verschijnt. Ook is hij bezig met een nieuw late-night programma met BNN-presentator Filemon Wesselink. Hier worden binnenkort vier pilotafleveringen van opgenomen.

Schweertman niet opgewassen tegen Mueller

Squasher Piedro Schweertman is er woensdagavond niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de tweede ronde van de St. Cloud Open 2010 in Parijs. De Nederlander was in de eerste ronde niet opgewassen tegen de Zwitser Nicolas Mueller.

Een schande was de nederlaag van de linkshandige Schweertman allerminst. De Zeeuw was tijdens het proftoernooi in Frankrijk ongeplaatst en trof in de Zwitser de nummer twee van de plaatsingslijst. Bovendien verkeert de jonge Mueller al maanden in topvorm. De Nederlander won nog wel de openingsgame, maar in het vervolg van de partij moest hij het afleggen tegen de nummer 43 van de wereld: 8-11, 11-0, 11-5, 11-7. Schweertman steeg eerder deze maand naar positie 106 op de wereldranglijst, zijn hoogste positie ooit.

Splinter Cell: Conviction komt 13 april

Nadat vorige maand Splinter Cell: Conviction uit werd gesteld, heeft Ubisoft de game nu een officiële datum gegeven. De game komt uit voor de Xbox 360 en de PC op 13 april. Om het publiek zeker te laten weten dat de game dit keer echt uitkomt op die datum, hebben ze de datum in steen gegraveerd. Of ze hiermee ook bedoelen dat de game steengoed wordt dat moeten wij zelf nog zien, maar dat kan nu vanaf 13 april. Dat is althans de Amerikaanse releasedatum. Hier in Nederland zal de game de 15e in de winkels liggen.

In Splinter Cell Conviction speel je opnieuw als Sam Fisher, wiens dochter is vermoord. Op je zoektocht naar wraak is niemand meer veilig.

Splinter Cell

Steegmans eist één jaarsalaris van Katusha

Gert Steegmans wil dat de Russische wielerploeg Katusha zijn verplichtingen nakomt en zijn tot eind 2010 lopende contract financieel geheel honoreerd. De Belgische sprinter eiste dat bij een zitting van de arbeidsrechter in Genève.

Halfweg het vorige seizoen verliet Steegmans de ProTour-formatie omdat hij zich weigerde te houden aan het reglement dat de ploeg had opgesteld. Iedere coureur zou volgens het reglement van de ploeg vijf jaarsalarissen moeten afstaan bij een positieve dopingtest. Steegmans weigerde dat reglement te ondertekenen, waarop hij de formatie uiteindelijk verliet. Inmiddels staat de winnaar van één Touretappe onder contract bij RadioShack.

Brood: "RKC moet RBC niet achterna"

De trainer van RKC Waalwijk Ruud Brood wil niet dat zijn club RBC Roosendaal achterna gaat. Dat degradeerde enkele jaren roemloos uit de Eredivisie met een record aan verloren wedstrijden. RKC staat nog wel laatste, maar staat nu nog vijf punten achter nummer zeventien Willem II. Brood wil verder bij de club uit Waalwijk, maar dan moet er sportief wel iets te halen zijn.

"Ik weet dat RKC financieel terug moet. Het moet echter geen RBC-verhaal worden. Ik moet wel het gevoel hebben dat er iets kan gebeuren hier," zei Brood in het Algemeen Dagblad. Hij speelde jarenlang voor RBC Roosendaal dat destijds regelmatig op het hoogste niveau acteerde, maar nu slechts middenmoter in de Jupiler League is. Die club moet het komend jaar met een begroting van minder dan drie miljoen euro doen.

Commissie Smit: Kopen startplaats ontoelaatbaar

In december werd duidelijk dat (inmiddels) voormalig schaatster Gretha Smit tijdens de Olympische Spelen van 2006 probeerde de startplaats te kopen van de Poolse Katarina Bachleda-Corus op de 5.000 meter. De Poolse hapte echter niet toe en reed zelf de afstand. Een commissie van de KNSB die het voorval onderzocht heeft stelt dat geld bieden voor een startplaats ontoelaatbaar is.

Volgens die commissie komen de regels rond fair play in het geding door het geld bieden voor startplaatsen. NOC*NSF en de KNSB hebben de coaches en begeleiders van de olympische sporters inmiddels duidelijk gemaakt dat het verboden is voor sporters of hun begeleiders mensen een vergoeding te geven voor bijvoorbeeld een startplaats.

Overigens ontkent de 'hoofdverdachte' in het verhaal, voormalig coach van Gretha Smit Ingrid Paul, dat zij geld heeft geboden of heeft laten bieden voor een startplaats.

Suárez: "Er was een beetje contact"

Luis Suárez kreeg gisteravond in de thuiswedstrijd van Ajax tegen Roda JC in de 54e minuut een omstreden penalty van scheidsrechter Bas Nijhuis. Na het passeren van Jan-Paul Saeijs botste de Urugyaan met Davy de Fauw, waarna de bal op de stip ging. Suárez benutte de strafschop zelf, wat de opmaat naar de 4-0 zege betekende.

De Fauw meldde na afloop dat Suárez zich bewust had laten vallen. Hij zou dit vijf minuten na de strafschop hebben gezegd. De Urugyaan ontkent dit. "Er was een beetje contact met mij en de scheidsrechter gaf daarom een strafschop."

Recordbedrag voor beeld Giacometti

Een beeld van de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti is gisteren op een veiling van Sotheby's in Londen voor het recordbedrag van 65 miljoen pond (een kleine 74,5 miljoen euro) van de hand gegaan. Het gaat volgens het veilinghuis om het hoogste bedrag dat een kunstwerk ooit op een veiling heeft opgebracht.

Het levensgrote 1,83 meter hoge beeld, 'L'Homme Qui Marche I', stamt uit 1961 en geldt als een van de meest herkenbare iconen van de moderne kunst. Het was binnen acht minuten verkocht. De koper wenst anoniem te blijven.

Beeld Giacometti brengt 74,5 miljoen op (Foto: Novum)

Opwarming aarde verklaarbaar door daling meetpunten

Climategate ontvouwt zich verder nu de gemeten opwarming van de aarde sinds 1990 voor een belangrijk deel verklaard kan worden door een grote afname van het aantal weerstations sinds die tijd. Het aantal meetstations slonk van ruim zesduizend naar amper vijftienhonderd.

Omdat de weergegevens van plattelandsgebieden, hoger gelegen plekken en plaatsen dichter bij de Noordpool niet langer meetellen voor het wereldgemiddelde, lijkt de berekende temperatuur te hoog te zijn uitgekomen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

De gemiddelde temperatuur schiet rond 1990, tegelijk met het sluiten van een groot aantal meetstations, plotseling omhoog, zo constateren de Amerikaanse onderzoekers Joseph D'Aleo en Anthony Watts. De onthulling zet nieuwe vraagtekens bij het al zo geplaagde VN-klimaatpanel IPCC, dat blijft volhouden dat de menselijke CO2-uitstoot voor een rampzalig broeikaseffect zorgt.

VVD-Kamerlid Neppérus en PVV-Kamerlid De Mos eisen uitleg van minister Cramer (Milieu). "Blijkbaar mocht het niet kouder worden", zegt Neppérus, die eist dat er onafhankelijk onderzoek komt naar het IPCC. "En dit keer geen slap briefje van Cramer. Misschien moeten we de internationale recherche er maar op afsturen."

Volgens Amerikaans onderzoek is het aantal Siberische stations dat meetelt in het wereldgemiddelde temperatuurberekening gedecimeerd. Bolivia, hooggelegen in de Zuid-Amerikaanse Andes, telt zelfs in het geheel niet meer mee.  Deze koude blinde vlekken worden ingevuld met schattingen vanuit resterende stations in de buurt.

"De fel gepropageerde gevaarlijke opwarming vindt dus misschien helemaal niet plaats", zegt PVV-Kamerlid De Mos. "Dit haalt definitief de basis weg onder alle claims dat de laatste tientallen jaren de allerwarmste ooit zijn geweest."

Ook De Mos eist onafhankelijk onderzoek, maar weet in Nederland niet meer wie dat nog zou moeten doen, omdat vele instituties banden hebben met het IPCC. Opzienbarend is het uiteenlopen tussen de temperatuurdata van satellieten en van aardse weerstations. Terwijl de eerste amper oplopen en sinds 2001 zelfs een temperatuurdaling tonen, meten aardse stations meer warmte.

Volgens D'Aleo en Watts toont dit eigenlijk de groeiende verstedelijking, want meetapparatuur die vroeger in het vrije veld stond, geeft nu vlak bij asfalt, gebouwen of parkeerplaatsen een relatief hogere temperatuur af. Satellieten zijn in dat opzicht veel betrouwbaarder en consistenter.

Volgens de Nederlands geofysicus Hans Erren beperkt de enorme daling in het aantal gebruikte meetstations de mogelijkheid om gegevens te controleren. "Dit is gewoon slordig. Als je je database niet updatet, dan ben je niet goed met je werk bezig."

Toeristen van eiland Hiddensee geëvacueerd

Helikopters van de Duitse marine hebben gisteren de laatste zeventig toeristen geëvacueerd die nog vastzaten op het eiland Hiddensee in de Oostzee. Eerder waren al tientallen toeristen geëvacueerd.

Op de heenweg naar het eiland namen de helikopters voedsel, medicijnen, post en andere benodigdheden mee voor de ruim duizend bewoners van Hiddensee.

Het eiland is door ijs al dagenlang afgesloten van de buitenwereld.

Studio's Hollywood verliezen downloadproces

Een aantal toonaangevende filmmaatschappijen heeft vandaag een nederlaag geleden in een zaak tegen een Australische internetprovider. De federale rechtbank in Sydney bepaalde dat iiNet, de op twee na grootste provider van Australië, niet verantwoordelijk is voor illegale downloadpraktijken van zijn klanten. De zaak was aangespannen door een consortium van 34 Amerikaanse en Australische mediabedrijven, waaronder de filmstudio's Warner Bros, Disney, Paramount, Columbia en Twentieth Century Fox.

In een eerder stadium hadden ze iiNet op de hoogte gesteld van de illegale praktijken van de klanten van het internetbedrijf. IiNet ondernam geen actie tegen de klanten, waarop de mediaondernemingen naar de rechter stapten. "Het is onmogelijk om te concluderen dat iiNet heeft ingestemd met schendingen van het auteursrecht", aldus rechter Dennis Cowdroy in zijn vonnis. "Het had niet de macht om dergelijke schendingen te voorkomen."

Snow Patrol geeft concert in Amsterdam

Snow Patrol geeft maandag 31 mei een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Dit maakte concertorganisator Mojo vandaag bekend.

De laatste keer dat Snow Patrol een eigen concert gaf in Nederland is drie jaar geleden. De half Schotse en half Ierse band sloot vorig jaar de veertigste editie van Pinkpop af. Het vijftal stond eveneens in het voorprogramma van de twee uitverkochte concerten van U2 in de Amsterdam ArenA.

In november bracht de band na zes studioalbums het compilatiealbum Up To Now uit. Dit album is een verzameling van vijftien jaar Snow Patrol en bevat zowel oude als nieuwe nummers, waaronder Just Say Yes en Run. Zanger Gary Lightbody richtte Snow Patrol in 1994 op in Schotland. Sinds die tijd won de band al verschillende awards.

Van de laatste vier platen die Snow Patrol uitbracht, zoals Chasing Cars en Shut Your Eyes zijn ondertussen meer dan tien miljoen exemplaren verkocht.

Moord op Palme verjaart niet

De moord op de Zweedse premier Olof Palme, die in 1986 werd gepleegd, zal niet verjaren. Het Zweedse parlement, de Riksdag, heeft gisteren unaniem een wetswijziging goedgekeurd waardoor de verjaringstermijn voor de moord komt te vervallen.

De verjaringstermijn van 25 jaar vervalt per 1 juli 2010. Dat geldt niet alleen voor de moord op Palme, maar voor alle gevallen van moord en doodslag, alsmede misdaden tegen de menselijkheid, volkerenmoord en terrorisme met de dood tot gevolg.

Palme werd op 28 februari 1986 na afloop van een bezoek aan een bioscoop in Stockholm voor de ogen van zijn vrouw Lisbet doodgeschoten.

De politie dacht eind jaren '80 met Christer Pettersson, een Zweedse beroepscrimineel met een groot aantal veroordelingen aan zijn broek, de moordenaar te pakken te hebben. Nadat hij in eerste aanleg was veroordeeld werd Pettersson in 1990 in hoger beroep vrijgesproken, onder meer omdat de politie er niet in slaagde het moordwapen boven water te krijgen.

De zaak is nog altijd niet opgelost.

Sonic The Hedgehog 4 komt naar de consoles

Een tijdje geleden had SEGA een nieuwe game aangekondigd, genaamd 'Project Needlemouse'. Iedereen dacht dat dit over Sonic gaat en vandaag is duidelijk wat het precies voor titel wordt.

Het gaat hier om Sonic The Hedgehog 4, een 2D Sonic game die terug gaat naar zijn roots op de Megadrive. Het spel zal uitkomen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de Wii in episodes. Episode 1 komt dit jaar uit tijdens de zomer op de 3 consoles. Ze zullen uitkomen voor Xbox Live Arcade, PlayStation Network en WiiWare.

De game zal qua verhaallijn zich direct afspelen na Sonic 3 & Knuckles, en alle oude power ups van Sonic zitten ook in deze game.

Ook heeft SEGA de eerste screenshot voor Sonic 4 vrijgegeven, die hieronder te bekijken is.

Sonic 4

Haaien bijten kitesurfer dood

Terwijl een Amerikaanse kitesurfer zijn waterkunsten liet zien in de Atlantische oceaan, aan de oostkust van Florida, is hij om het leven gekomen door een aanval van een school haaien. De 38-jarige man dreef na de aanval enkele honderden meters uit de kust. Een oplettende strandwacht haalde hem vervolgens uit het water. Even later bezweek de watersporter aan zijn verwondingen in het plaatselijke ziekenhuis.

Het gebeurt niet vaak dat iemand in Florida sterft na een haaienaanval. De ongelukkige man is de eerste sinds 2005 die een soortgelijke aanval niet overleeft. In het gebied rondom Florida komen onder andere citroen- en stierhaaien voor. Het is nog niet duidelijk om wat soort haai het gaat.

Kinderpornokoerier op Schiphol gepakt

De marechaussee heeft op luchthaven Schiphol een 65-jarige man aangehouden die verdacht wordt van misbruik van minderjarigen in het buitenland en het in bezit hebben van kinderporno. De man werd gisteren gepakt en kwam net terug uit Thailand.

Bij een reguliere controle werden in zijn koffer foto's gevonden, waarop seks met kinderen te zien is. Ook bleek de man een geheugenkaart te hebben met kinderporno. Nadat ook het huis van de man werd doorzocht, vond de politie video's, dvd's, boeken en meer foto's met kinderporno.

Het team Jeugd en Zeden houdt sinds 2008 vluchten uit Thailand en Brazilië extra in de gaten. Vorig jaar heeft dit geleid tot tien strafdossiers van kinderpornosmokkelaars. Dit jaar zijn er tot nu toe twee kinderpornokoeriers aangehouden.

Verbouwde Heidi: mijn moeder vindt me een freak

De moeder van Heidi Montag is ernom geschrokken van het nieuwe uiterlijk van haar dochter. De 23-jarige Montag liet in november tien cosmetische ingrepen uitvoeren. Haar moeder reageerde daarop met afschuw, maar zag haar dochter gisteren pas in levende lijve.

"Ik was nerveus, maar ook opgewonden", vertelt Montag aan People over de confrontatie. "Ik had in mijn stoutste dromen niet kunnen bedenken dat ze zo zou reageren. Ze keek me aan alsof ik uit de dierentuin kwam. Het was alsof ik haar dochter niet meer was. Ze keek naar me alsof ik een circusfreak was."

"Ze bleef maar zeggen dat ik mijn zelfvertrouwen heb verloren, omdat ik de muziekbusiness in wil", zegt Montag. Heidi wil naar eigen zeggen alleen maar het beste uit zichzelf halen, 'zowel van binnen als van buiten'.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de Nederlandse hulp voor Iran bij het vervaardigen van een kernbom.

Oorspronkelijk mochten Iraanse studenten in ons land geen studie volgen die te maken had met kernenergie en kernwapens. Dat was het gevolg van een besluit van de Verenigde Naties, dat als doel had, te zorgen dat Iran geen kernwapens kan ontwikkelen. Maar helaas:

González naar kwartfinale Santiago

Fernando Gonzalez heeft zich gemakkelijk weten te plaatsen voor de kwartfinale van het Movistar Open in Santiago. De Chileen won in zijn eigen land met 6-4 en 6-3 van zijn Spaanse opponent Ramirez Hildago. 

Ook Alberto Martin wist zich te plaatsen voor de kwartfinale. De Spanjaard versloeg zijn Braziliaanse opponent Ricardo Mello met 6-3 en 6-4. De Spanjaard Marcel Granollers wist zich eveneens te plaatsen voor de volgende ronde hij won gemakkelijk van de Pool Lukasz Kubot (6-4 en 6-2). Ook Joao Souza wist zich ten koste van Pere Riba te plaatsen voor de kwartfinale. 

Vorm: "Bij rood had ik niet mogen klagen"

FC Utrecht ging gisteravond met 2-1 onderuit in Eindhoven bij PSV. De Domstedelingen eindigden het duel met tien man na tweemaal geel voor Sander Keller. Toch was Michel Vorm blij dat hij niet naar de kleedkamer werd gestuurd. Toen FC Utrecht in Eindhoven al met 2-1 achterstond, legde Vorm de doorgebroken Stanislav Manolev neer. De actie van de tweede doelman van Oranje werd niet bestraft.

"Hij brak door en ik zag de bal tussen ons vallen. Tijdens het uitkomen dacht ik: als ik dit maar haal. Maar ik was iets te laat", reageerde Vorm tegenover ELF Voetbal. "Hij tikte de bal langs mij en ik gleed door en raakte hem. Het was meer een botsing dat dan ik bewust op hem ingleed, hopelijk heeft Manolev er geen last van zijn knie aan overgehouden. Ik besef dat ik geluk heb gehad, had niet mogen klagen als de scheidsrechter rood had gegeven."

Na drie duels zonder treffer, scoorden de Domstedelingen weer eens. Het bleek niet genoeg, maar Vorm heeft hoop voor de toekomst. "Het geeft moed naar de volgende wedstrijd tegen Heerenveen."

Popov teleurgesteld na vertrek De Jonge

Goran Popov reageerde teleurgesteld op het vertrek van Jan de Jonge als hoofdcoach bij de Friezen. "Ik ben erg teleurgesteld en zag het niet aankomen. We hebben woensdagochtend alleen een nabespreking gehad van de wedstrijd. Zo'n hectisch seizoen is nieuw voor mij bij deze club. Eerst moest Sollied weg, die ik een supertrainer vind."

Popov vervolgt: "Ik had met De Jonge geen speciale band, maar vond hem een goede trainer. We moeten nu de koppen bij elkaar steken, een familie zijn. We maakten vorig jaar veel meer plezier met elkaar gingen bijvoorbeeld gezamelijk bowlen. Dat gebeurt nu veel minder."

 

Ajax speelt quitte dit seizoen

Ajax zal dit seizoen niet in de rode cijfers belanden. Jeroen Slop, financieel directeur bij de Amsterdammers, was tijdens de jaarcijfers in oktober nog somber hierover, maar heeft er nu wat meer vertrouwen in. "Zoals ik het nu kan inschatten denk ik dat we dit seizoen geen gebruik hoeven te maken van de kredietfaciliteit."

De financiële man bij de Amsterdammers houdt nog wel een slag om de arm. "Je weet natuurlijk nooit zeker wat er gebeurt." De goede financiele cijfers zijn mede te danken aan de loting in de Europa League. "Voor het thuisduel met Juventus zijn al 47.000 kaarten verkocht. En over dat geld kunnen we beschikken. Het zou prettig zijn als de zestiende finale niet de laatste Europese wedstrijd is."

RKC actief op Marktplaats

Om te voorkomen dat Feyenoordsupporters kaarten overkopen van RKC fans is RKC momenteel bezig Marktplaats.nl af te struinen. Door de verscherpte maatregelen rond de wedstrijd van vanavond is het verkopen van kaarten via de website verboden. John Hermans, veiligheidscoördinator bij de Brabanders, legt uit: "Mensen die hun kaartje tóch verkopen riskeren zelfs een stadionverbod," zegt hij. 

De speurtocht van RKC heeft momenteel tien 'boosdoeners' opgeleverd. Deze heeft de club persoonlijk benaderd. De stadionkassa's zullen vanavond gesloten zijn en RKC besloot dat clubkaarthouders slechts één kaart mochten kopen om op die manier de Rotterdammers in het stadion te beperken.

Feyenoord riep onlangs haar fans op om thuis te blijven. De Rotterdammers hadden namelijk geweigerd van de combiregeling gebruik te maken. Trainer Mario Been riep ondanks dat tóch op om massaal naar Waalwijk af te reizen.

Vorig jaar vier miljoen euro op Schiphol onderschept

De marechaussee heeft vorig jaar op Schiphol bijna vier miljoen euro in beslag genomen. In 2008 was dit 3,5 miljoen en in 2007 nog 2,7 miljoen euro. In de meeste gevallen is het geld verkregen door criminele activiteiten en wordt het gesmokkeld om te worden witgewassen.

Vorig jaar trof de marechaussee vaker geldkoeriers aan met grote hoeveelheden bankbiljetten. Het geld was door koeriers bijvoorbeeld ingeslikt of was verstopt in stangen van rolkoffers. Ook zat het geld verstopt in dubbele bodems en kledingstukken.

Onlangs werd in de koffer bij een echtpaar uit de Dominicaanse Republiek een half miljoen euro gevonden. Bij een andere koerier werden verschillende dure horloges en een partij goud gevonden.

Dinosaurussporen voorgoed weg na regenbui

Ongeveer 65 miljoen jaar lang hadden driehonderd voetafdrukken van dinosauriërs in een rotswand in het zuiden van Bolivia gezeten. Na een zware regenbui stortte de rots echter naar beneden. De sporen zijn voorgoed verloren, zei de beheerder van de archeologische vindplaats gisteren.

De voetafdrukken waren afkomstig van twee titanosauriërs, reusachtige plantenetende dinosauriërs, die er tientallen miljoenen jaren geleden hadden rondgelopen. Het ongelukje betekent echter niet het einde voor de vindplaats. In totaal hebben dinosaurussen vijfduizend voetafdrukken achtergelaten op een rotswand van ongeveer 140.000 vierkante meter.

De autoriteiten onderzoeken nog hoe de resterende sporen kunnen worden beschermd.

Down Under van Men at Work blijkt plagiaat

Het nummer Down Under van de Australische band Men at Work is gejat. Een rechter oordeelde gisteren dat de band plagiaat heeft gepleegd met het alom bekende Australische lijflied.

De band om zangers Colin Hay en Ron Strykert maakte begin jaren '80 furore met het nummer Down Under, dat het reilen en zeilen van het Australische leven beschrijft. Een Australische rechter concludeerde echter dat een fluitriff in het nummer komt van het Australische kinderliedje Kookaburra Sits in the Old Gum Tree uit 1935.

Muziekmaatschappij Larrikin heeft de rechten voor dat versje en klaagde daarop Men at Work aan. Met succes. Larrikin eist nu veertig tot zestig procent van de opbrengsten van het lied. Kookaburra werd geschreven door lerares Marion Sinclair.

Het liedje wordt sinds jaar en dag aan schoolkinderen voorgezongen.

Verkeersoverlast door ijzel valt mee

De verwachte verkeersoverlast door ijzel en bevriezing van de weg valt vanochtend mee. Door de dooi en omdat er minder neerslag viel dan verwacht, zijn er minder problemen op de wegen dan was voorspeld. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Gisterochtend waren er problemen op de weg ontstaan door spekgladde wegen.

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer die was afgegeven, vanochtend ingetrokken. In Groningen en Drenthe viel tot 06.00 uur nog sneeuw, maar dat heeft volgens de VID niet tot voor veel problemen voor het verkeer gezorgd. De ANWB meldt dat er sprake is van een gewone ochtendspits. Er staat rond 06.45 uur zo'n 28 kilometer file.

Het KNMI verwacht vandaag veel bewolking en af en toe een bui. In het noordoosten is het 2 graden en in de rest van het land rond de 6 graden.

Button: "Tijden zijn nog niet belangrijk"

Wereldkampioen Jenson Button kwam gisteren voor het eerst met de McLaren MP4-25 in actie. De Brit reed op het circuit van Valencia de vijfde tijd en kwam in totaal tot 82 ronden. Hij zegt dat tijden er op dit moment er niet toe doen, omdat er met verschillende hoeveelheden brandstof is gereden en de coureurs nog maar één circuit gehad hebben.

"Je kunt wel zeggen dat Ferrari snel is, maar hoe snel weten wij nog niet," zei Button na afloop van zijn test waarin hij 1,5 seconde langzamer was dan Ferrari-coureur Fernando Alonso. "Zij kunnen die tijden niet rijden als ze niet competitief zijn, maar we weten niet met hoeveel brandstof ze rijden als ze een dergelijke tijd neerzetten. Hun langzamere runs, met vermoedelijk veel brandstof, zijn nog steeds redelijk snel, dus ik denk dat ze snel zijn."

"Maar het is nu niet goed om te denken wie er snel is of niet, omdat iedereen wel updates voor de eerste race heeft. Tijdens de volgende test kunnen we beter inschatten wanneer mensen met verschillende brandstofhoeveelheden rijden en hoeveel tien kilo doet. Dan kun je kijken wie er snel is en wie niet. Voor ons is het zaak om de auto te verbeteren."

De Brit heeft de derde en laatste testdag in Valencia gebruikt om te wennen aan het McLaren-team. "We hebben vandaag veel werk verzet en het was erg nuttig. Het zou mooi zijn geweest om nog wat meer te testen en aan de set-up te werken, maar deze test was meer bedoeld om te wennen aan de auto, het werken met team en het doen van alle checks die je normaal bij een eerste test doet."

"Dus het was erg nuttig, hoewel de ochtend zwaar was. We moesten veel veranderen aan de auto, maar ik zit nu prima en dat is goed. Ik voel me nu op mijn gemak in de auto en de hoogte is goed, wat belangrijk is voor je zelfvertrouwen," zei de Brit die denkt dat zijn team er bij de test volgende week in Valencia een stuk beter voor zal staan. Dat circuit lijkt veel meer op de Grand Prix-circuits dan Ricardo Tormo waar de coureurs deze hele week op gereden hebben.

Petrov tevreden na eerste testdag

Vitaly Petrov mocht gisteren voor het eerst plaatsnemen in de Renault R30. De Rus werd vorige week door het Franse team gecontracteerd als tweede coureur naast Robert Kubica en mocht meteen de derde testdag in Valencia rijden. Hij kwam in zijn eerste Formule 1-test tot 75 ronden.

"Ik heb genoten van de eerste dag in de auto en alles verliep prima," zei Petrov. "De auto is indrukwekkend vergeleken met een GP2-bolide en ik heb genoten van de hoeveelheid pk's en van de prestaties bij het remmen. Na ongeveer dertig ronden begon ik me op mijn gemak te voelen en begreep de limieten van de auto beter. Het was ook de eerste kans om te werken met de engineers en tot nu toe gaat alles goed."

DVD: Volcanoes of the deep sea / Journey into amazing caves

Imax geeft een extra beleving aan een film. Toch zijn de op dit formaat gemaakte films ook zeer goed thuis te bekijken. Zeker met de standaard uitrusting die de meeste Nederlanders vandaag de dag in huis hebben: een LCD-tv en een goed surround geluidssysteem. Omniversum heeft, met dit in het achterhoofd, een zestal films op dvd en blu-ray uitgebracht. Twee hiervan zullen we in deze review bespreken: Volcanoes of the deep sea en Journey into amzing caves.

ImaxDuo

Boek Stieg Larsson best verkocht in 2009

Mannen die vrouwen haten van de Zweedse schrijver en journalist Stieg Larsson is het best verkochte boek van 2009. Het eerste deel uit de Millennium-trilogie ging 496.918 keer over de toonbank, maakte de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vandaag bekend.

De drie delen van Larsson beleefden vorig jaar een ware opmars in Nederland. Het tweede en derde deel, De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid, staan respectievelijk op de zesde en zevende plaats met ongeveer 250.000 verkochte exemplaren. In de zomer ging de film van het eerste deel van de Millennium-trilogie in première in de Nederlandse bioscopen.

Het Diner van Herman Koch is met een vierde plaats en 300.000 verkochte exemplaren het hoogst (oorspronkelijk) Nederlands genoteerde boek in de CPNB Top 100 van het afgelopen jaar.

Geen nieuwe bekerstunt Leeds United

Leeds United is uitgeschakeld in de FA Cup. De replay tegen Tottenham Hotspur op het eigen Elland Road werd met 3-1 verloren. In de eerste wedstrijd in Londen had Leeds nog met 2-2 gelijkgespeeld tegen de nummer vier van de Premier League. Door die remise was de replay noodzakelijk geworden.

In Leeds kwamen de Spurs na 37 minuten op voorsprong via Jermaine Defoe. Op slag van rust verraste Leeds door gelijk te maken. De Argentijn Luciano Becchio tekende voor die goal. Defoe besliste het duel echter na rust. In de 73e minuut zette hij Tottenham andermaal op voorsprong, in de negentigste minuut maakte hij zijn hattrick compleet.

Geile boodschappen (6)

Hoe zou ze er in het dagelijks leven uitzien? Zwarte kleren of juist heel fel gekleurd met veel rood en fluorescerend groen? Zou ze een piercing dragen? En waar dan? Ik keek naar haar neus, maar kon behalve een puistje geen andere onregelmatigheid ontdekken. Door haar lip? En welke dan? Nee, die lippen van haar zagen er puntgaaf uit. Potjandosie, ik betrapte me er weer eens op dat ik me hier gewoon stond te vergapen aan een jonge meid voor wie ik veel te oud en te getrouwd ben. Maar wat maakte het allemaal uit?

Fable III moet gameplay innoveren

Iedereen die Peter Molyneux een beetje kent, weet dat de man ambitieus is. Voor het derde deel uit de Fable-serie heeft hij weer genoeg ideeën. Hij wil veel gebruikte en standaard gameplay-aspecten vernieuwen door ze te moderniseren en gebruikersvriendelijker te maken. Zo wil hij een nieuw publiek bereiken, maar de gameplay moet niet te simpel worden zodat 'hardcore' spelers ook geïnteresseerd blijven. 

Volgende maand op de Game Developers Conference geven de baas van Lionhead, Peter Molyneux en de director van Microsoft Game Studio, Josh Atkins, samen een presentatie, genaamd "The Complex Challenges of Intuitive Design". De presentatie richt zich op het vernieuwen van de gameplay. Vooral één veel gebruikt gameplay-mechanisme wordt eruit gelicht en Fable III wordt als voorbeeld gebruikt om te laten zien hoe het anders kan.

We hoeven trouwens niet tot de GDC te wachten om meer te zien van Fable III. Op het X10 evenement van Microsoft, volgende week donderdag, zal Lionhead het spel voor het eerst uit de doeken doen.

Sequel op Darksiders en Saints Row in fiscaal jaar 2012

THQ heeft vandaag tijdens een conference drie nieuwe games aangekondigd. Het gaat hier om sequels op drie succestitels, namelijk Warhammer 40.000, Darksiders en Saints Row 2. Deze spellen komen volgens de THQ topman Brian Farrell uit in het fiscale jaar van 2012, wat betekent dat het spel na maart 2011 uit komt.

Over de inhoud van de games is nog niets bekend, maar we houden jullie op de hoogte.

Saints Row
Binnenkort weer zagen?

Fulham wint minimaal van Portsmouth

De sportieve problemen van Portsmouth in de Premier League worden steeds groter. De Engelse hekkensluiter verloor woensdag met 1-0 bij Fulham. Het enige doelpunt van de avond kwam op Craven Cottage op naam van Jonathan Greening. Hij scoorde zestien minuten voor tijd zijn eerste treffer voor de thuisploeg.

Portsmouth, waar nieuwe aanwinst Quicy Owusu-Abeyie acht minuten voor tijd inviel, was zeker niet kansloos. De ploeg had een groot deel van de wedstrijd de beste kansen, maar kreeg de bal niet in het net. Fulham lukte dat een kwartier voor tijd wel toen Greening een voorzet van Damien Duff benutte.

Alguersuari: "Ik voel me beter in de auto"

Jaime Alguersuari mocht voor het eerst deze winter plaatsnemen in de Toro Rosso STR5. De Spanjaard reed gisteren op de laatste testdag in Valencia een tijd van 1:12,576 en reed 97 ronden. Hij werd toegejuicht door ongeveer 30.000 landgenoten.

Hij voerde het hele technische programma uit met tests van beide bandencompounds, het rijden met veel en weinig brandstof en het testen van de aerodynamica. "Het voelde goed om mijn allereerste testsessie in de Formule 1 te voltooien, omdat ik vorig jaar geen mogelijkheid gekregen heb. Ik heb me gericht op het begrijpen van de auto zonder me bezig te moeten houden met de rest van het raceweekend"

"Ik voel me nu een stuk beter in de auto, omdat ik in de drie maanden na de race in Abu Dhabi hard getraind heb. De ervaring van vandaag was goed en ik kijk dan ook uit naar de test in Jerez volgende week. Het is nog lastig om te zeggen waar de auto staat, maar hij voelde competitief aan."

Jol: "De scheidsrechter is de baas"

Zo goed als het na rust ging, zo slecht was Ajax woensdagavond voor de break. Toch won de ploeg van Martin Jol met duidelijke cijfers van Roda JC (4-0). Veel woorden maakte de trainer er na afloop niet aan vuil.

Ajax had moeite om op gang te komen tegen Roda JC, zag ook Jol. “De eerste twintig minuten waren voor Roda. Hun speelwijze leverde ons problemen op. Ook omdat onze backs te ver van Bodor en Delorge stonden.”

“Ondanks dat kregen we drie aardige kansen, maar zij ook twee. Ik vond Roda heel goed spelen. Ik ben blij dat wij in de tweede helft uit een ander vaatje gingen tappen. We kregen daardoor al snel kansen”, aldus Jol.

Over de commotie bij zijn collega Van Veldhoven zei hij dit: “Ik snap het, maar de scheidsrechter is de baas. Hij weigerde voor buitenspel te fluiten en dat was ook zo achteraf.”

Bollegraf: "Ik ben uitermate tevreden"

Gisteren wist het Nederlands Fed Cup-team eenvoudig de eerste wedstrijd in poule A van de Europees/Afrikaanse zone te winnen. Bulgarije werd simpel verslagen en daar was bondscoach Manon Bollegraf erg blij mee.

Bollegraf reageerde in De Telegraaf: "Ik ben uitermate tevreden. Het waren twee grote gevechten tijdens de singles, maar als je er dan met een 2-0 voorsprong uit vandaan komt is dat fantastisch."

Ze was erg te spreken over het spel van de dames: "Chayenne maakte een uitstekend debuut en Arantxa speelde tactisch een heel goede wedstrijd, tegen twee meiden die allebei hoger op de wereldranglijst staan."

Donderdag werkt Oranje het tweede groepsduel af. Dan zijn de Sloveense dames de tegenstander. Vrijdag wacht de confrontatie met het sterke Israël.

Ambtenaren staken voor meer loon

Ambtenaren van gemeenten en provincies gaan actievoeren voor meer loon. De actie begint morgen met een werkonderbreking in het provinciehuis van Zeeland, liet een onderhandelaar van Abvakabo FNV gisteren weten.

De vakbonden willen met de acties een loonsverhoging bewerkstelligen. Overleg daarover met de werkgevers liep stuk. De bonden willen een loonsverhoging van anderhalf procent, terwijl de werkgevers aan de zogeheten nullijn vasthouden.

Behalve de werkonderbreking op het provinciehuis gaat ook de gemeentereiniging 'stiptheidsacties' voeren. Dat betekent dat in een aantal gemeenten het huisvuil niet meer wordt opgehaald. Welke dat zijn, kon de woordvoerder niet zeggen.

Hoelang de acties gaan duren, evenmin. Dat hangt van de werkgevers af. Als die bereid zijn om water bij de wijn te doen, 'dan zitten we morgen weer aan tafel', aldus Abvakabo FNV.

Nintendo laat iets los over Xenoblade

Tetsuya Takahashi, visionair van de Xeno-serie, werkt samen met Monolith Software aan 'Xenoblade', een rollenspel voor de Nintendo Wii. Dit heeft Satoru Iwata van Nintendo onthuld tijdens een bijeenkomst voor investeerders.

'Xenoblade' is een vervolg op 'Xenogears' (PlayStation) en 'Xenosaga' (PlayStation 2). Waar het verhaal over zal gaan, is nog niet bekend. 'Xenoblade' wordt een rpg voor de Nintendo Wii. Wat we mogen verwachten van dit spel zijn gevechten met een gigantisch zwaard tegen monsters en grote robots.

De naam 'Xenoblade' is nog maar net bekend, maar voorheen stond dit spel bij de fanatieke fans bekend als 'Monado: Beginning of the World'. Om Tetsuya Takahashi te eren heeft de game echter de naam 'Xenoblade' gekregen.

Flinke financiële klappen bij Tecmo Koei

De Japanse uitgever Tecmo Koei heeft in de laatste drie maanden van 2009 een verlies geleden van 14,5 miljoen euro. Dankzij deze tegenvallende resultaten heeft het bedrijf de verwachtingen voor het lopende financiële jaar naar beneden bijgesteld.

Tecmo Koei verwacht in het lopende financiële jaar een winst van 1,6 miljoen euro te boeken. Dat is 97 procent lager dan wat men een jaar geleden hoopte te bereiken. De tegenvallende verkoop van enkele exclusieve games voor de Nintendo Wii draagt bij aan de problemen bij Tecmo Koei.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Tecmo Koei het spel 'Quantum Theory' heeft uitgesteld. Daarnaast schijnt ook 'Trinity: Souls of Zill O'll' te zijn uitgesteld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.