'Helft Nederlanders voor legaliseren softdrugs'

De helft van de Nederlanders is voor legalisering van softdrugs. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Een kwart van de mensen vindt dat softdrugsgebruik verboden moet worden.

Onder GroenLinks-stemmers is 88 procent voorstander van legalisering. De aanhang van het CDA en de ChristenUnie staat het meest negatief tegenover softdrugs. Ongeveer de helft van de stemmers op deze partijen is voor het verdwijnen van coffeeshops en wil dat het gebruik van wiet en hasj verboden wordt.

Het uitbreiden van het aantal coffeeshops kan maar bij zes procent van alle geënquêteerden op goedkeuring rekenen, 41 procent vindt dat het huidige aantal coffeeshops behouden moet worden.

Overigens heeft 62 procent van de ondervraagden nog nooit een stickie gerookt. De meeste blowers zijn te vinden bij het de SP'ers en PVV'ers: van hen rookt momenteel respectievelijk elf en zeven procent af en toe of regelmatig een joint.

De coalitiepartijen denken verschillend over sofdrugs. PvdA wil het gedoogbeleid verruimen terwijl CDA en ChristenUnie juist af willen van de coffeeshops. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind pleitte vandaag nog voor een verbod op het blowen in de buitenlucht. Morgen debatteert de Kamer over het softdrugsbeleid.