Frankrijk voor verbod op export tonijn

Frankrijk is voor een verbod op de export van blauwvintonijn, maar wil dat de maatregel pas over achttien maanden ingaat. Dat heeft de Franse minister van ecologie, Jean-Louis Borloo, vandaag gezegd. Het voorstel voor het verbod werd gedaan door Monaco, het buurland van Frankrijk, en zal in maart worden besproken op een bijeenkomst in Qatar waar de Conventie voor de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) wordt besproken.

In het voorstel staat dat de Atlantische blauwvintonijn op een lijst onder appendix 1 van de conventie moet worden gezet. Dit betekent dat de vis alleen voor consumptie in de landen van de Europese Unie mag worden gevangen. Milieuactivisten zeggen dat hierdoor de vangst aanzienlijk zal worden verminderd, omdat export naar Japan daardoor verboden wordt.

De Franse minister van landbouw en visserij, Bruno le Maire, zei dat het uitstel van het verbod met achttien maanden nodig is, omdat wetenschappers de tijd moeten krijgen om de kwestie te bekijken en de mogelijkheden van vangst op kleine schaal te inventariseren. Frankrijk wil eveneens dat de Europese Unie subsidie verleent aan vissers die door het verbod getroffen worden.

Het aantal blauwvintonijnen is sinds 1957 met bijna 75 procent gedaald. Natuurbeschermers zeggen dat de vis met uitsterven wordt bedreigd.