FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 februari 2010

Hull snoept Chelsea punten af

Chelsea is er niet in geslaagd de voorsprong op Manchester United uit te bouwen tot vier punten. De koploper van de Premier League kwam uit bij het tegen degradatie strijdende Hull City niet verder dan 1-1. Steven Mouyokolo zette Hull na een halfuur spelen zelfs op voorsprong, Didier Drogba maakte kort voor rust gelijk.

Beide ploegen hadden een dood spelmoment nodig om tot scoren te komen. Mouyokolo kopte raak uit een corner van Stephen Hunt. Drogba, die zijn eerste wedstrijd speelde na te zijn teruggekeerd van de Afrika Cup, maakte uit een door George Boateng veroorzaakte vrije trap gelijk. Jan Vennegoor of Hesselink speelde bij Hull, dat net onder de degradatiestreep bivakkeert, ruim een uur mee.

Ook in de FA Cup, waar nog twee replays uit de vierde ronde op het programma stonden, rolden er verrassende eindstanden uit de bus. Tweededivisionist Crystal Palace versloeg Wolverhampton Wanderers met 3-0. Wigan Athletic maakte het nog bonter door op eigen veld met 2-0 te verliezen van Notts County, dat uitkomt op het vierde niveau in Engeland.

Didier Drogba (Chelsea) in actie - Bron: Novum/AP

Sony: "Gran Turismo 5 komt waarschijnlijk deze herfst"

James Armstrong, de baas van de Portugese Sony Computer Entertainment Europe-branche, heeft gezegd dat hij verwacht dat Gran Turismo 5 deze herfst uit moet komen, nog voor de kerst. Aan een officiële releasedatum durfde de beste man zich nog niet te wagen. Armstrong heeft eerder gezegd dat de langverwachte game eind 2009 uit zou komen, maar zijn statement werd ontkracht door uitspraken op de Tokio Game Show.

Gran Turismo 5 zou eerst in maart uitkomen, maar de game werd tot een onbekende tijd uitgesteld. De game is nu al 5 jaar in ontwikkeling en de productiekosten zijn inmiddels opgelopen tot 60 miljoen dollar. De Gran Turismo-reeks wordt door velen gezien als de meest realistische raceserie ooit gemaakt, maar heeft sinds een paar jaar concurrentie van de Forza-serie, die op de Xbox ook hooggewaardeerde racesims heeft neergezet. Als de uitspraken kloppen kunnen we aan het eind van het jaar zien welke race-serie de onbetwiste nummer 1 wordt.

'Ajax was bezig met vertrek vier spelers'

Volgens Voetbal International heeft Ajax de laatste dagen voor de sluiting van de transfermarkt nog onderhandeld over het vertrek van vier spelers.

Portsmouth was in de race voor Gabri, terwijl Real Valladolid naar de diensten van Oleguer hengelde. De transfers gingen niet door, omdat beide ploegen struikelden over het salaris van beide Spanjaarden bij Ajax.

Ook voor George Ogararu en Rob Wielaert was er interesse. Sparta wilde Ogararu terwijl ADO Den Haag in de race was voor Wielaert. Ook bij deze spelers was het salaris het struikelblok.

Doordat Ajax deze spelers niet van de hand kon doen, konden de Amsterdammers naast Nicolas Lodeiro en de transfervrije Koreaan Suk geen spelers meer aantrekken.

Bankier bekijkt naaktfoto's tijdens tv-interview

Een medewerker van een Australische bank heeft morgen zijn baas heel wat uit te leggen. Terwijl zijn collega vandaag bloedserieus een saaie verklaring aflegde voor een tv-zender, zat de bewuste bankier op de achtergrond zichzelf op te geilen met naaktfoto's.

Martin Lakos van de Macquarie Bank werd vandaag door de Australische tv-zender Channel 7 geïnterviewd over de nieuwe rentetarieven van de Australische bank. Terwijl de bankmedewerker zijn mening geeft over de gelijk gebleven rente, wordt de aandacht van de kijker al snel getrokken door het tafereel dat zich achter Lakos afspeelt. Lakos' collega heeft namelijk meer oog voor naaktfoto's van Miranda Kerr, die over zijn computerscherm rollen.

De vrouwenliefhebber heeft ineens door dat heel Australië heeft gezien dat hij naar blote vrouwen kijkt. Hij draait zich ineens om en kijkt vol in de camera. Vervolgens gaat men weer terug naar de studio, zoals dat zo mooi heet.

Direct na de uitzending stonden de telefoons bij de televisiezender roodgloeiend. Diverse kijkers hebben geklaagd over de in hun ogen schokkende beelden. De bank heeft toegezegd de zaak te zullen onderzoeken en passende maatregelen te nemen.


Dat dit kan, in Australië!

Stoere chick of aandachtsjunk?

Mist een meisje dat niet aftelt tot ze eindelijk in een strak topje en een kort rokje naar de disco mag, maar in plaats daarvan het ruime sop kiest, geen essentiële fase in haar ontwikkeling? Welke ontwrichtende consequenties staan haar tere kinderziel te wachten als ze de wijde wereld verkent in plaats van de mond van een of andere puistenkop in het fietsenhok? Wat is er mis met zo snel mogelijk de havo afmaken? Hoe sneller een meisje op een veilige kantoorbaan zit, hoe beter. Toch?

'Leger Noord-Korea flink in verval'

Noord-Korea is gedwongen te vertrouwen op zijn atoomprogramma omdat de conventionele troepen van het land ernstig in verval zijn. Dat heeft het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, Dennis Blair, vandaag gezegd.

Het Noord-Koreaanse leger beschikt over een gedateerd arsenaal, pover getrainde soldaten die bovendien uit vorm zijn, onbuigzame leiders, corruptie, laag moreel en problemen met het commando en de controle over de troepen, zei Blair tegen congresleden.

Het verschil in militair potentieel tussen Noord- en Zuid-Korea is enorm en daar komt binnen korte tijd ook geen verandering in, aldus Blair. Hierdoor is Pyongyang genoodzaakt terug te grijpen 'op zijn atoomprogramma om externe aanvallen op de staat en het regime af te wenden'.

Bouma: "Ik heb alle ellende achter me gelaten"

Wilfred Bouma speelde gisteren eindelijk weer eens de volle negentig minuten mee met zijn ploeg Aston Villa. Het was wel bij het belofteteam van zijn ploeg, maar onze landgenoot hoopt zo snel mogelijk weer zijn rentree te maken in de hoofdmacht.

Twee jaar geleden brak Bouma zijn linkerenkel en tijdens zijn revalidatie kreeg de oud-PSV'er een fikse terugslag. Daar bleef het niet bij, want Bouma liep na deze blessure een kwetsuur aan zijn teen op. Daar is de verdediger net van hersteld.

Gisteravond maakte Bouma eindelijk weer eens wat speelminuten mee, al was het bij de beloftes. Bouma reageerde via de clubsite: "Dit is de derde keer dat ik terugkom, dus hopelijk is driemaal scheepsrecht. Ik heb alle ellende weggewerkt en achter me gelaten. Vooraf aan de wedstrijd hadden we afgesproken dat als ik een uur zou spelen het fantastisch zou zijn, en alles meer zou zelfs beter zijn. Dus dat ik de volle negentig minuten heb kunnen spelen, maakt me heel erg blij."

De door blessures geplaagde verdediger vervolgde: "Ik heb dus al vaker mijn rentree gemaakt, maar het blijft elke keer weer fantastisch om op het veld te staan. Ik wil weer volledig wedstrijdfit worden en moest het maandag eigenlijk een beetje rustig aan doen. Maar dat is onmogelijk, want soms wil je er gewoon zo hard als je kan ingaan op het veld. Dat is ook precies wat ik gedaan heb en ik ben er prima vanaf gekomen."

Iran bereid uranium naar buitenland te sturen

Iran is bereid het verzoek van de Verenigde Naties in te willigen en uranium ter verrijking naar het buitenland te sturen. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vandaag in een televisie-interview gezegd.

Volgens Ahmadinejad heeft Teheran 'geen problemen' uranium naar het Westen te sturen om het enkele maanden later verrijkt terug te krijgen.

De beslissing is een belangrijke ommekeer in de opstelling van het land. Maandenlang hebben Iraanse politici het plan in de media bekritiseerd en alternatieven aangedragen voor het sturen van uranium naar het buitenland.

Het Westen verdenkt Iran ervan uranium te willen verrijken om daarvan een kernwapen te vervaardigen, aantijgingen die Teheran altijd heeft ontkend. Iran beweert met zijn atoomprogramma slechts vreedzame doeleinden na te streven.

Bolt doet mee aan wedstrijd New York

Usain Bolt zal twaalf juni meedoen aan een atletiekwedstrijd in New York. De Jamaicaan keert zo terug naar de plaats waar hij twee jaar terug zijn eerste wereldrecord op de 100 meter liep.

Bolt zal meedoen aan de Diamond Leaguewedstrijd in het Icahn Stadium op Randall's Island. De drievoudig olympisch kampioen is diktevreden over deze accomodatie: "Deze baan is razendsnel."

Op 31 mei 2008 liep Bolt er een tijd van 9,72. Dit was genoeg om het wereldrecord over te nemen. Dit record verbeterde hij sindsdien nog een paar keer en staat nu op 9,58. Ook heeft de Jamaicaanse sprinter het wereldrecord van de 200 meter in handen. Deze staat op 19,19.

Bolt vertelde dat hij het enthousiasme van de toeschouwers destijds nog altijd goed voor de geest kon halen.

'Cluj-spits Traore was bijna PSV'er'

Lacina Traore was topkandidaat om de leemte, die Jonathan Reis bij PSV achterliet, op te vullen. Dat bericht het Algemeen Dagblad.

PSV-trainer Fred Rutten vroeg na het vertrek van Reis publiekelijk om versterkingen voor de spitspositie, maar de clubleiding van de Eindhovenaren beschikte niet over voldoende financiële middelen. Ook Traore kon derhalve niet worden verwelkomd.

De 19-jarige aanvaller maakte indruk bij Cluj in de Europa League-duels met PSV. Zijn transfersom van naar verluidt vier miljoen euro was niet haalbaar. PSV had daarnaast nog andere spelers in beeld.

Uiteindelijk werd vroeg in de avond besloten de zoektocht naar een aanvaller te staken. PSV wilde geen paniekaankoop doen. "Iets doen om iets te doen, daar schiet je niets mee op. Als er niemand beschikbaar is, dan houdt het op", aldus algemeen directeur Jan Reker.

"Het is niet zo dat we na twee wedstrijden zonder doelpunten in paniek zijn. De trainer had specifieke wensen, maar als het niet gaat, dan gaat het niet."

Vrouw voor rechter om verkoop 'gothic katten'

In een Amerikaanse rechtbank dient vandaag een bizarre rechtszaak. De 34-jarige Holly Crawford had namelijk een gat in de markt ontdekt. Ze voorzag drie van haar katten van enkele piercings om de beestjes te verkopen als zogeheten 'gothic katten'.

De vrouw moet voor de rechtbank in Luzerne County terechtstaan wegens dierenmishandeling en criminele samenzwering. Zelf ontkent Crawford haar katten te hebben mishandeld. Ze beweert namelijk steriele naalden en chirurgische zeep te hebben gebruikt. Daarnaast hield ze de beestjes goed in de gaten.

De gepiercete katten werden eind vorig jaar ontdekt tijdens een huiszoeking in haar woning. De dieren bleken te zijn voorzien van oor-, nek- en staartpiercings. Een van de katten had zelfs een ring om de staart om zo de bloedsomloop af te knellen, met als doel dat de staart er snel zou af vallen.

Voor een schokkende foto van een 'gothic kat', check de bron

Lendl eenmalig terug op de tennisbaan

Ivan Lendl zal een eenmalige comeback in het tennis maken. De bijna vijftigjarige Amerikaan zal in actie komen tijdens een demonstratietoernooi.

Lendl, geboren in het Tsjechische Ostrava, zal na een afwezigheid van zestien jaar eenmalig terugkeren op de tennisbaan. Hij zal tien april in actie komen tijdens een demonstratietoernooi in Atlantic City.

Zijn vroegere Zweedse rivaal Mats Wilander zal de tegenstander zijn van Lendl, die in zijn succesvolle zeventienjarige profcarrière maar liefst 270 weken de wereldranglijst aanvoerde.

De andere partij die op het programma staat van de 'Ceasars Tennis Classic' zal gaan tussen de Amerikaan Andy Roddick en de Rus Marat Safin. Laatstgenoemde naam onlangs afscheid van het ATP-circuit.

Win een Meet and Greet met Machine Head!

Aanstaande donderdag spelen Bleeding Through, Hatebreed en Machine Head in de HMH te Amsterdam.

Met in zijn kielzog Hatebreed en Bleeding Through presenteert Machine Head 'The Black Procession' in de Heineken Music Hall. Met het legendarische debuutalbum 'Burn My Eyes' uit 1994 zette de Amerikaanse thrash metalband zich in één klap op de kaart. De status van die plaat nam zelfs zulke mythische proporties aan dat het viertal uit Californië er jarenlang meer hinder dan profijt van leek te ondervinden. Alle latere albums werden eraan gewogen en te licht bevonden.

Tot het jaar 2003, toen het album 'Through The Ashes of Empires' verscheen; een ouderwets sterke, alles vernietigende thrashgranaat. En ook met de laatste plaat uit 2007, 'The Blackening', wist Machine Head weer te overtuigen met scheurende gitaren, beukende drums, donderende baslijnen en indrukwekkende teksten. Weet Machine Head ook jou te overtuigen in de HMH?

FOK! mag dus een Meet and Greet voorafgaand aan de show weggeven! Daarnaast mag je ook nog eens bij de soundcheck aanwezig zijn! Wat je moet doen om kans te maken op de twee kaarten? Even in dit topic posten!

Uitslagen Eredivisie (02/02/2010)

Om 20.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

 

NAC Breda

1 - 1

AZ

 90' Kwakman
   75' Moisander
 
 Gele kaart: Snoyl, (NAC Breda), Jaliens, Lens, (AZ)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.750
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Elshot
Kwakman
Zwaanswijk (Fehér/16)
Snoyl
De Graaf
Gilissen (Reuser/83)
Schilder
Kolkka (Cairo/65)
Lurling
Gorter
  Romero
Jaliens
Moisander
Moreno
Poulsen
Wernbloom
Elm
Schaars
Dembélé (Lens/70)
El Hamdaoui
Martens


VVV-Venlo

3 - 1

sc Heerenveen

 11' De Regt
 14' García
 16' Calabro
   35' Sibon (pen)
 
 Gele kaart: Paauwe, Schaken, (VVV-Venlo), Grindheim, Papadopulos, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.500
Arbiter: Luinge
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
De Regt
v.Kouwen
Paauwe
Fleuren
Leemans
García (v.Dessel/78)
Auassar
Schaken
Calabro
Ahahaoui (Viana/83)
  Vandenbussche
Svec
Bak Nielsen
Dingsdag
Koning
Grindheim (Papadopulos/72)
Losada (Haglund/46)
Elm
Beerens (Assaidi/19)
Sibon
Paulo Henrique

Met zijn allen monsters verslaan in Monster Hunter Tri trailer

Monster Hunter Tri is, zoals de naam al doet vermoeden, de derde 'Monster Hunter'-game die op de console verschijnt. Deze game zal in april verschijnen op de Wii en zal naast singleplayer ook online multiplayer bevatten. In deze online modus zal je wederom Wii Speak kunnen gebruiken om met vrienden te kunnen praten tijdens je avontuur. Capcom weet echter nog niet zeker of ze een maandelijks bedrag voor een abonnement gaan vragen, zoals ze in Japan hebben gedaan, of of ze het gewoon gratis gaan maken.

Nintendo Life heeft op YouTube een nieuwe trailer van de game online gegooid, waarin de wereld van Monster Hunter Tri wordt getoond. Monster Hunter Tri is vanaf april niet alleen los te koop, maar ook in twee verschillende bundels met Wii Speak of een limited edition Classic Controller.

 

Liverpool aast op Jovanovic

Volgens de Britse krant News of the World zal de Serviër Milan Jovanovic aan het eind van het seizoen een driejarig contract kunnen tekenen bij Liverpool. De speler van de Belgische kampioen Standard Luik is deze zomer transfervrij en zou een vervanger kunnen worden voor Ryan Babel en/of Albert Riera.

Jovanovic werd het afgelopen seizoen nog verkozen tot de beste speler uit de Belgische competitie. Hierdoor is de speler erg in trek op de transfermarkt en had eerder ook Birmingham City interesse in de linkerspits. Maar volgende de Britse krant zou de international, mits er geen gekke dingen gebeuren, dus kunnen tekenen bij de huidige nummer vijf van de Premier League.

Belg haalt Top Gear met parkeerstunt Panda

In de herfst van zijn leven is Eugène Breynaert uit Liedekerke wereldberoemd geworden. De bejaarde Belg heeft namelijk een klein autootje, een oude Fiat Panda, maar eveneens een piepkleine garage. Sinds een reportage over de 88-jarige Eugène vorige week te zien was in de Belgische Man Bijt Hond, is het filmpje op YouTube al meer dan een miljoen keer bekeken. Het filmpje is zelfs zo populair, dat het zal worden vertoond in Top Gear.

's Wereld populairste autoprogramma is vol lof over het parkeertalent van de krasse knar. "Inwoners van Londen zouden miljoenen betalen voor zo'n parkeerplaats", staat te lezen op hun website.

De Belg zal te zien zijn met de aankondiging 'World’s narrowest garage'. En nauw is de garage van Eugène zeker. Ondanks dat een Fiat Panda met een breedte van 1,49 meter geen grote auto is, is het nog knap stuurwerk om deze in een garage van iets meer dan anderhalve meter te krijgen. De Belg doet dit echter al 28 jaar, een 'instant classic', aldus Top Gear.


Deze Belg mag je niet uitlachen, petje af!

Xbox Live Marketplace: Splosion Man in de aanbieding

Het is weer dinsdag, dat betekent dat bekend is wat er deze week nieuw is op Xbox Live. Ten eerste kunnen de racers onder ons stoeien met de demo van Superstars V8 Next Challenge, de opvolger van de racegame Superstars V8. De arcade-game Splosion Man is deze week de aanbieding van de week en met een korting van maar liefst 50% kost deze game deze week nog maar 400 MSP.

Halo 3 fans die ODST niet in hun bezit hebben kunnen nu ook eindelijk meespelen in sommige playlists omdat het Mythic Mappack deel 2 vanaf vandaag te downloaden eerst. Deze was exclusief voor de ODST-bezitters, maar voor 800 MSP kun je nu ook meeknallen op de maps Heretic, Longshore en Citadel. Verder kan je vandaag via games on demand Medal of Honor: Airborne downloaden en is de arcade game Chime beschikbaar. Dit is een puzzelgame waarbij je blokjes op de goede plaats moet laten vallen onder het genot van opzwepende muziek.

Zwitsers akkoord met komst Guantanamo-gevangenen

Het Zwitserse kanton Jura, in het noordwesten van Zwitserland, is klaar voor het opnemen van twee Chinese gevangenen die op Guantanamo Bay vastzitten. Dat heeft het kanton vandaag gezegd. Het kanton wil de broers op humanitaire gronden opnemen. De Zwitserse regering moet nog een beslissing nemen over de zaak.

China wil dat de gevangenen, twee Oeigoeren, worden teruggestuurd naar China. Het land beweert dat de broers terroristen zijn.

Vorige maand werd de eerste gevangene uit Guantanamo Bay opgenomen in Zwitserland. Het ging om een Oezbeek.

Turkse arbeiders in hongerstaking

Zo'n tweehonderd Turkse arbeiders zijn vandaag begonnen aan een drie dagen durende hongerstaking uit protest tegen het verlies van banen en arbeidsrechten na de privatisering van een tabaksfabriek die in handen was van de staat.

Duizenden werknemers van het bedrijf demonstreren al sinds december in de Turkse hoofdstad Ankara. Zij zeggen hun rechten terug te eisen. De regering weigert ondertussen hun eisen in te willigen en biedt in plaats daarvan afvloeiingspremies of contracten op basis van lagere lonen.

Zes vakbondsorganisaties, die tezamen een miljoen arbeiders vertegenwoordigen, hebben opgeroepen tot een staking uit solidariteit met de tabaksarbeiders. Deze zou overmorgen plaats moeten vinden.

Bosnische agenten vallen moslimdorp binnen

Honderden politieagenten zijn vandaag het afgelegen islamitische dorp Gornja Maoca, in het noordoosten van Bosnië, binnengevallen. De agenten zeiden dat ze op zoek waren naar een niet nader aangeduide veiligheidsdreiging. In het dorp wonen ultraconservatieve Wahhabi-moslims, een strenge tak van het soennisme.

Volgens een woordvoerder van de procureur was de inval een van de grootste politieoperaties sinds de oorlog, die van 1992 tot 1995 in het land woedde. Er werden bij de inval zeven mensen aangehouden, onder wie zes Bosniërs en een buitenlander, van wie de nationaliteit niet bekend werd gemaakt. De agenten namen wapens, computers en dvd's in beslag.

De woordvoerder zei dat de agenten het dorp binnenvielen, omdat ze op zoek waren naar personen die verdacht worden van het 'in gevaar brengen van de constitutionele orde van Bosnië en het verspreiden van nationalistische, raciale en religieuze haat'.

De inwoners van het dorp waren vijandig tegenover journalisten die het gebied na de inval binnengingen. Ze vroegen de media meteen te verdwijnen. De bevolking bestaat uit boeren die weigeren naar de televisie te kijken of telefoons te gebruiken. Naar eigen zeggen mengen ze zich niet graag met mensen buiten hun gemeenschap.

Testdag Valencia 2 februari

Felipe Massa heeft net als gisteren de snelste tijd neergezet tijdens de testdag op het circuit van Valencia. De Ferrari-rijder wist Sauber-coureur Kamui Kobayashi meer dan drie tienden voor te blijven. Lewis Hamilton bracht de derde tijd op de klokken.

Robert Kubica veroorzaakte de enige rode vlag van de dag. Zijn Renault viel vijf minuten voor het einde van de sessie stil op het rechte stuk.

Testdag 02-02-2010, Valencia

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 F. Massa Ferrari 01:11.722 124
2 K. Kobayashi Sauber 01:12.056 96
3 L. Hamilton McLaren 01:12.256 108
4 R. Kubica Renault 01:12.426 119
5 N. Rosberg Mercedes Grand Prix 01:12.899 119
6 R. Barrichello Williams 01:13.377 102
7 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 01:13.823 107

Minister laat CBR doorlichten

Minister van Verkeer Camiel Eurlings laat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) grondig doorlichten. Hierbij worden veranderingen bij de organisatie niet uitgesloten. Dit zei hij vandaag in de Tweede Kamer.

Het CBR staat al langer onder toezicht van de minister. Er zouden interne strubbelingen en administratieve problemen bij de organisatie geconstateerd zijn.

CDA en VVD zijn het niet eens met het nieuwe onderzoek. Het CBR zit al in een reorganisatie, en de partijen zijn bang dat deze nu vertragingen oplopen door het nieuwe onderzoek. Bij de reorganisatie zouden banen geschrapt worden, maar dit gaat nu niet meer gebeuren. Door natuurlijk verloop zijn er al mensen opgestapt.

Cultuur
De minister wil een onafhankelijk onderzoek uitvoeren, wat gericht is op informatievoorziening, (financiële) prestaties en organisatiecultuur. Naast een nieuwe structuur zou de organisatie ook een nieuwe cultuur moeten krijgen. In een toelichting daarop zei hij dat 'de ondernemingsraad en de directie rollebollend over de straat zijn gegaan'.

Hij doelde hiermee op een gebeurtenis vorig jaar. De ondernemingsraad stapte toen naar de rechter omdat niet duidelijk was hoeveel banen door de reorganisatie zouden verdwijnen.

Zodra het nieuwe onderzoek afgerond is zal er een nieuwe algemeen directeur en een nieuwe voorzitter van de raad van toezicht worden benoemd. Het is de bedoeling dat het onderzoek deze zomer klaar is, evenals de reorganisatie. Het salaris van de directeur zal niet boven de balkenendenorm uitkomen, zo beloofde de minister. Eurlings zal die functionarissen voortaan zelf benoemen.

Pensioenregeling
Een probleem bij het CBR waar de Kamer over struikelde, is de pensioenregeling bij de organisatie. De kosten van die regeling liggen vijftig procent hoger dan bij vergelijkbare organisaties. Personeel van het CBR krijgt nog naar het laatstverdiende loon.

Er wordt gekeken naar een andere regeling. Volgens de minister moeten de ondernemingsraad en directie dit maar oplossen. Charlie Aptroot (VVD) wil dat de Kamer bij de CBR-tarieven ingrijpt, als de kosten van de pensioenregeling niet omlaag gaan.

EiffelTowers verliezen op Cyprus

De basketballers van EiffelTowers Den Bosch hebben hun tweede wedstrijd in de tweede ronde van de Eurochallenge verloren. De tegenstander Proteas Limassol was echter pas in de verlenging te sterk.

Lang zag het er voor de  Bosschenaren goed uit en in het vierde kwart had het zelfs een voorsprong van vijf punten. Met nog drie minuten te gaan kwam de ploeg uit Cyprus echter langszij tot 67-67. Daarna ging het spel over en weer, maar de eindstand was 75-75. In de verlenging ging het echter alsnog mis en werd de wedstrijd met 87-85 verloren.

Studenten Utrecht maken zich op voor ontruiming

De studenten die een gebouw van de Universiteit Utrecht sinds gisterochtend bezetten maken zich op voor ontruiming door de politie. De universiteit heeft de actievoerders in een slotverklaring te verstaan gegeven dat er geen behoefte meer is aan verder overleg. De studenten verwachten nu dat de politie ze zal verwijderen.

Een woordvoerder van de studenten zegt dat een vrijwillig vertrek geen optie is. "De enige manier om deze actie echt te verliezen is als we zelf weggaan. Daar is dus geen sprake van. We gingen er vanuit dat we hier weer zouden slapen, maar verwachten nu dat de politie zo langskomt."

Naast Utrecht werden gisteren ook in andere steden gebouwen van universiteiten bezet. In Amsterdam en Nijmegen werden de acties gistermiddag al afgebroken. Studenten uit die steden togen vandaag naar Utrecht om de acties daar te steunen. In Rotterdam zitten ook nog studenten in de universiteit.

Daar verloopt de bezetting volgens een woordvoerder 'soepeltjes'. De universiteit heeft voor een van de twee bezette collegezalen nu ook de elektra en de verwarming aangezet. Behalve dat de lokale PvdA-lijsttrekker Dominique Schrijer langskwam en de kant van de studenten koos is er verder nog geen succes voor de actievoerders.

Inzet van de acties is het kabinetsvoornemen om de basisbeurs af te schaffen. De studiefinanciering zou alleen nog uit een lening moeten bestaan. De studenten zijn daar boos over en eisen dat de universiteiten zich daar tegen uitspreken. De vereniging van universiteiten VSNU staat achter de plannen.

De universiteit in Utrecht steunt de VSNU, maar geeft in een schriftelijke verklaring wel aan dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs gewaarborgd moet blijven. Er is volgens de studenten twee keer gesproken over de kwestie, maar dat leverde niets op.

De universiteit was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Saudische bruid (12) trekt scheidingszaak in

De moeder van een 12-jarig Saudisch meisje dat aan een 80-jarige man was uitgehuwelijkt heeft onverwachts een rechtszaak ingetrokken om een scheiding voor haar dochter te bewerkstelligen. Dat hebben Saudische media vandaag gemeld.

De beslissing van de moeder kwam een dag voordat het hof een uitspraak in de zaak zou doen. Volgens Saudische kranten zegt het meisje nu dat ze heeft ingestemd met het huwelijk. Het is onduidelijk wat de moeder er toe heeft bewogen de rechtszaak te laten vallen op een moment dat in het koninkrijk een zeldzaam debat werd gevoerd over kindhuwelijken.

De vrouw had het proces aangespannen om haar dochter 'te bevrijden'. Maar gisteren trok ze zich terug na een verzoening met haar ex-man, die het meisje zou hebben uitgehuwelijkt in ruil voor een aanzienlijke bruidsschat. De moeder heeft wel weten te bewerkstelligen dat het meisje haar school mag afmaken.

Admiraal VS: 'homo's toestaan in leger'

De hoogste Amerikaanse militair, admiraal Mike Mullen, heeft er vandaag op aangedrongen dat homoseksuelen voortaan openlijk in het leger kunnen dienen. Tegen de senaatscommissie voor gewapende strijdkrachten zei hij dat het een kwestie van integriteit is en dat het verkeerd is mensen te dwingen 'te liegen over wie ze zijn om ze hun eigen medeburgers te laten verdedigen'.

Minister van defensie Robert Gates heeft plannen aangekondigd om het huidige beleid van 'niet vragen, niet zeggen', dat stamt uit 1993, te versoepelen. President Barack Obama riep op tot het herroepen van het oude beleid, een verandering die de instemming van het Congres vereist.

De Republikeinse senator John McCain, voorzitter van de senaatscommissie, is fel gekant tegen herziening van het beleid. "Is dit beleid ideaal?" vroeg McCain, zelf een voormalige marineofficier, zich af. "Nee, dat is het niet. Maar het is wel effectief." Ook andere Republikeinen zijn tegen versoepeling van het beleid, zeker op een moment dat de Verenigde Staten in twee oorlogen zijn verwikkeld en te kampen hebben met een terreurdreiging. Democraten zijn wel voorstander van verandering.

Bos wil Makaay terughalen naar Vitesse

Roy Makaay is bezig aan zijn laatste contractjaar bij Feyenoord. De spits die bij de Rotterdammers op het tweede plan is geraakt is deze zomer transfervrij en zijn oude liefde Vitesse lijkt in de markt te zijn om hem terug te halen naar Arnhem.

Vandaag verklaarde de trainer van Vitesse, Theo Bos, tegen De Gelderlander dat hij later dit seizoen om de tafel wil gaan zitten met Makaay om een terugkeer te bespreken. Tijdens de winterstop hadden de Arnhemmers niet genoeg geld om de 43-voudig international binnen te halen, maar als Makaay deze zomer transfervrij is hoeft dat geen problemen meer op te leveren voor Vitesse. Makaay liet eerder weten dat hij in Nederland alleen bij Feyenoord of Vitesse wil spelen.

Batman-film slechtste film aller tijden

George Clooney mag dan een goed bakkie koffie serveren, Batman spelen kan hij beter aan Michael Keaton of Christian Bale overlaten. De film 'Batman and Robin', met naast Clooney Chris O'Donnel en Uma Thurman in de hoofdrol, is door de lezers van Empire Magazine verkozen tot slechtste film aller tijden.

'Batman and Robin' ging in 1997 in première en kostte ruim honderd miljoen euro om te maken. Toch zie je dat volgens de critici er niet aan af. Sterker nog, de film zou bijna de complete handel in Batman-spullen de nek hebben omgedraaid. Vooral de kitscherige pakjes, inclusief tepels, en het 'overdreven' script stuit filmliefhebbers tegen de borst.

Het grootste filmblad ter wereld, Empire Magazine, vroeg haar lezers te helpen zoeken naar de 'rampzaligste film aller tijden'. "'Batman and Robin' is een synoniem geworden voor merchandisehandel doden en slechte films maken", oordeelt het filmblad.

De Batman-film kreeg bijna drie keer zoveel stemmen als de nummer twee. Hoewel John Travolta's Battlefield Earth het op IMDB een stuk slechter doet dan de volgens Empire Magazine slechtste film, komt deze science fiction er met een tweede plek nog goed vanaf. The Love Guru met Mike Myers in de hoofdrol doet het met een derde plek niet veel beter.

Voor wie nog wat slechte films wil zien, volgt hier de volledige top tien: 1. Batman and Robin, 2. Battlefield Earth, 3. The Love Guru, 4. Raise The Titanic, 5. Epic Movie, 6. Heaven's Gate, 7. Sex Lives Of The Potato Men, 8. The Happening, 9. Highlander II: The Quickening, 10. The Room.


Zelfs Arnold Schwarzenegger kon de film niet opkrikken

Gewonde Dakar-coureur terug naar Italië

Motorcoureur Luca Manca mag het ziekenhuis in Chili verlaten. De 29-jarige Italiaan wordt binnen enkele dagen overgevlogen naar een hospitaal in eigen land, waar hij verder behandeld kan worden. Manca raakte vorige maand bij een crash tijdens de zesde etappe van de Dakar Rally zwaar gewond.

Manca liep bij de crash in de Chileense Atacama-woestijn een schedelbreuk, een hersentrauma en een longbeschadiging op. In een ziekenhuis in Santiago werd hij dagenlang kunstmatig in coma gehouden. De kans is groot dat de Italiaan volledig zal herstellen.

Spanje: jeugdwerkloosheid 43%

De werkloosheidsaanvragen in Spanje stegen in januari met 3,1 procent op maandbasis tot 4,05 miljoen, het meest sinds de start van de registratie in 1996. Dat meldt het Spaanse ministerie van Arbeid vandaag. Van de nieuwe werklozen had 90 procent een tijdelijk contract.

Het werkloosheidspercentage bedroeg 19,5 procent, alhoewel dit nog cijfers over de maand december zijn. Spanje kampt hiermee met de hoogste werkloosheid van het hele eurogebied.

Spanje zit al jaren diep in de economische problemen na het ineenstorten van de vastgoedzeepbel twee jaar geleden. Sindsdien zijn meer dan een half miljoen bouwvakkers ontslagen.

Maravillas Rojo, de staatssecretaris van Arbeid: "De overheid is er zich bewust van dat er bijkomende maatregelen nodig zijn. Vrijdag komen er nieuwe voorstellen om de werkloosheid te bestrijden."

Vorig jaar trok de overheid al 8 miljard euro uit om de werkloosheid te bestrijden en creëerde meer dan 400.000 banen door onder meer om voetpaden te verbreden, parken en voetgangerszones aan te leggen.

De Spaanse economie kromp verder in het derde kwartaal van vorig jaar, terwijl heel wat andere Europese landen weer groei optekenden. De jeugdwerkloosheid laat een nog dramatischer beeld zien in Spanje met een recordpercentage van 42,9 procent in oktober 2009.


Rosberg loopt niet weg voor Schumacher

Eerder vandaag gaf Rubens Barrichello zijn collega Nico Rosberg nog het advies om zo snel mogelijk Mercedes Grand Prix te verlaten, vanwege de aanwezigheid van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. De Duitser gaat echter graag de strijd aan met zijn landgenoot.

"Ik ben ook niet de traagste en toon respect voor anderen," aldus Rosberg tegen Autosport.com. "Ik maak me er niet zo druk om. Ik ga keihard werken en zie wel waar het schip strandt. Blijk ik langzamer dan mijn teamgenoot te zijn, dan doe ik iets niet goed en zal ik nóg harder moeten werken. Ben ik sneller, dan is dat geweldig."

Barrichello, die van stoeltje ruilde met Rosberg, maakt zich zorgen over dat de Duitser geen eerlijke kans krijgt zoals hemzelf dat in het verleden bij Ferrari overkwam. Rosberg: "Rubens is zes of zeven seizoenen op rij door Schumacher verslagen, nietwaar? Daarom verbazen zijn uitspraken me niks. Ik heb vorig jaar voor mezelf bewezen dat ik in de top mee kan. Voor mij wordt het een uitdaging, maar die ga ik graag aan."

Bolletjesslikker opgepakt in trein

In de internationale trein tussen Oberhausen en Arnhem is gisteren een bolletjesslikker opgepakt. De marechaussee heeft deze opmerkelijke vangst vandaag gemeld.

Tijdens een controle bleek dat de 27-jarige Amsterdammer gesignaleerd stond. Samen met de Duitse Bundespolizei arresteerde de marechaussee de man. Hij werd naar Schiphol gebracht, waar met speciale apparatuur de bolletjes cocaïne in beslag werden genomen.

Meestal worden bolletjesslikkers betrapt op een luchthaven. Deze arrestatie is daarom volgens de marechaussee best bijzonder.

Stefan GP test eind februari met nieuwe bolide

Stefan GP heeft serieuze plannen om al in maart de Formule 1 te betreden. Eerder vandaag maakte de renstal al bekend dat het bij de eerste race in Bahrein aanwezig zal zijn, nu is ook duidelijk geworden dat het team eind deze maand op het circuit van Portimão in Portugal de bolide voor het eerst wil testen.

De Stefan S-01 zal van 25 tot en met 28 in Portugal gaan testen, de presentatie zal kort daar voor liggen. De auto is ontwikkeld door het team zelf en met hulp van Toyota Motorsport gebouwd. De bolide is uitgerust met de Stefan RG-01-motor, wat dezelfde motor is die Toyota gebruikte in de Formule 1.

Er zal getest worden met twee coureurs, wier identiteit nog niet bekend is. Stefan GP heeft al een coureur met twee jaar ervaring vastgelegd. Vermoedelijk gaat het hier om Kazuki Nakajima die onder contract staat bij Toyota en twee jaar voor Williams in de Formule 1 heeft gereden.

Evans: "Geen schande als ik Tour niet rij"

Wereldkampioen Cadel Evans is nog allerminst zeker van deelname aan de Tour de France komende zomer. De nummer twee van de edities van 2007 en 2008 moet samen met zijn nieuwe ploeg BMC hopen op een wildcard voor de Franse rittenkoers.

"Het verkrijgen van een uitnodiging voor de Tour is momenteel onze grootste uitdaging," zei Evans, die waarschijnlijk in de Giro d’Italia start. "We moeten resultaten behalen in de lente om te laten zien dat we deelname in de Tour verdienen. Als dit niet lukt, is het volledig acceptabel als die uitnodiging niet komt."

Meisje ontdekt lijk onder papa's bed

Dankzij de scherpe blik van haar negenjarige dochter heeft een vrouw uit de Zuid-Afrikaanse stad Phuthaditjhaba een gruwelijke ontdekking gedaan. Onder het bed van de man des huizes bleek namelijk het lijk van een vrouw te liggen.

De moeder werd gisteren op haar werk gebeld door haar dochtertje. Het meisje vertelde dat ze absoluut niet op de slaapkamer van haar vader mocht komen. Geschokt vertelde het kind dat ze een mensenbeen onder het bed had zien uitsteken.

Toen de vrouw gisteravond thuiskwam, ging ze gelijk op onderzoek uit. Al snel deed de vrouw de gruwelijke vondst. Onder het bed waarop haar man in dromenland lag, lag het naakte lichaam van een vrouw verstopt.

Haar echtgenoot, een politieman nota bene, werd wakker en beval zijn vrouw lucifers te gaan halen uit de keuken. In plaats van te gehoorzamen, liep ze linea recta naar de buren, die toevallig ook de kost verdienen bij de politie. Toen ze samen met de vrouw bij het huis arriveerden, bleek het lijk inmiddels op de keukenvloer te liggen.

Al snel kwamen de collega's van de man die wel in functie waren om de man in te rekenen. Volgens de politie zal er sectie op het vrouwenlichaam worden verricht om de exacte doodsoorzaak vast te stellen. Haar identiteit is nog niet bekend. De gearresteerde agent moet morgen al voorkomen, hij wordt verdacht van moord en verkrachting.

Bos: 'domme fout' van koukleumende Kamerleden

PvdA-leider Wouter Bos vindt dat de Kamerleden Pierre Heijnen en Paul Kalma een 'grote domme fout' hebben gemaakt door te pleiten voor verplaatsing van de gemeenteraadsverkiezingen in verband met de kou. Dat zei Bos vandaag in een interview met RTL-Z.

"Elke partij heeft tijdens een campagne recht op één grote, domme fout", zei Bos. Hij zei verder dat Heijnen en Kalma terecht een standje hebben gekregen tijdens de PvdA-fractievergadering van vandaag.

De beide PvdA'ers kwamen gisteren met een pleidooi voor een onderzoek naar verplaatsing van de gemeenteraadsverkiezingen naar een warmer tijdstip. Het is nu te koud om campagne te voeren en bovendien is de opkomst in de zomer hoger, stelden Heijnen en Kalma.

De PvdA-actie wekte de hoon van andere partijen. Het CDA bood sjaals en erwtensoep aan, de SP kwam met vijfhonderd mutsen.

Megazaak oud-taxibaas Grijpink in november

Oud-taxibaas Dick Grijpink staat in november terecht voor wiethandel in een vier weken durende megazaak. In de zaak moeten 25 verdachten zich verantwoorden voor hun rol in een netwerk dat zich bezighield met wietkwekerijen, voornamelijk in Noord-Holland, maar ook in Groningen en Almere. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Justitie spreekt van een megazaak als een zaak meer dan 32 uur gaat duren, inclusief eventuele regiezittingen. De verdachten komen in vier weken tijd op twaalf zittingsdagen voorbij. Het gaat daarbij om de veronderstelde leiders van de bende, onder wie Grijpink en een 41-jarige Almeerder, tot wietknippers en witwassers.

Grijpink kwam eind juni voorlopig op vrije voeten na vijf maanden voorarrest. De rechtbank in Alkmaar zag geen reden hem in afwachting van een eventuele veroordeling vast te houden.

In de zomer van 2006 werd Grijpink afgezet als directeur van de Taxicentrale Amsterdam (TCA). De rechtbank besloot in juli 2006 dat Grijpink en twee andere directieleden van TCA het veld moesten ruimen wegens structureel wanbeleid.

Celstraffen geëist tegen mensensmokkelaars

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag celstraffen tot drie jaar geëist tegen vier leden van een bende die vijf meisjes ronselden voor de drugshandel. De slachtoffers waren om verschillende redenen niet bestand tegen de invloed van de verdachten en moesten drugstransporten uit Marokko en Brazilië uitvoeren.

Tegen twee 22-jarige vrouwen en een 28 jarige man werd drie jaar cel geëist. Een 20-jarige vrouw hoorde negen maanden cel eisen. De twee 22-jarige verdachten ronselden de slachtoffers. Ze werden vriendinnen met meisjes die vanwege hun leeftijd, intelligentie en persoonlijke omstandigheden vatbaar waren voor mooie beloftes.

De meisjes, van wie er twee in een opvanghuis voor jongeren met een verstandelijke handicap woonden, werd wijsgemaakt dat de drugs in hun bagage niet door drugshonden kon worden gevonden. De tassen zouden met een stof zijn ingespoten waardoor de honden de drugs niet konden ruiken.

Ook kregen de slachtoffers te horen dat douanebeambten waren omgekocht. Mochten ze desondanks toch worden gepakt dan zouden ze worden vrijgekocht. Twee slachtoffers van 17 en 19 jaar uit Den Haag ondervonden in Marokko dat dat loze woorden waren. Ze hebben daar een jaar vastgezeten voor drugshandel.

De smokkelpraktijken kwamen aan het licht door een oplettende medewerkster van een reisbureau. Die trok aan de bel toen een man een reis boekte voor twee meisjes. Een van hen was nog minderjarig, maar de ouders hadden niet getekend voor de reis. Ze stonden volgens justitie op het punt om een grote partij cocaïne uit Brazilië te halen.

De rechtbank doet uitspraak op 17 februari.

Brabander bijt agent in hand

Een 32-jarige man uit Oosterhout heeft gistermiddag in Breda in een ontsnappingspoging een agent in zijn hand gebeten. Ook een andere diender raakte gewond aan een hand, meldt de politie.

De man, die eerder op de dag was opgepakt voor een gewelddadige beroving op zijn vriendin, werd overgebracht naar een cellencomplex toen hij probeerde te vluchten. Agenten konden de man overmeesteren toen hij rond 17.00 uur de benen nam. Hij verzette zich daarbij wel hevig.

De agenten zijn in het ziekenhuis onderzocht. Van de Oosterhouter is bloed afgenomen om te kijken of de gebeten agent kans loopt op infectieziekten. Dat bleek niet zo te zijn. De verdachte is alsnog naar het cellencomplex gebracht.

Gemuteerde beesten in Metro 2033 trailer

THQ heeft vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven van hun komende shooter Metro 2033, waarin vooral de gevaren die je op pad tegen zal komen centraal staan.

Nebo had laatst het genoegen om de game alvast te mogen spelen en hij was meer dan een beetje enthousiast. Omdat ik het toch niet beter kan omschrijven hier maar een quote van wat Nebo van de game vindt:

Ik kan nog behoorlijk wat woorden wijden aan de tofheid van Metro 2033. De beklemmende metrogangen, de gezellige bunkers en het doodenge, apocalyptische Moskou; Metro 2033 weet het allemaal overtuigend over te brengen. De sfeer in de game is één van de beste die ik de afgelopen jaren in een game heb gezien, Metro 2033 is daarmee flink wat plaatsen gestegen in mijn most wanted-lijstje.

Metro 2033 verschijnt 19 maart op de PC en Xbox 360.

 

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 5

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

Engeland

 

Afgelopen dinsdag stonden er een aantal wedstrijden in de Engelse Championship op het programma. Swansea City moest thuis aantreden tegen Coventry City. Doelman Dorus de Vries stond de hele wedstrijd tussen de palen bij Swansea en hij hield zijn doel schoon. Het werd 0-0. Het Bristol City van Evander Sno werd ontzettend afgeslacht door Cardiff City. Bristol, waar Sno na 79 minuten inviel, ging met 0-6 onderuit. Toen Sno inviel stond de eindstand al op het scorebord.

Dit weekeinde kwam Jan Vennegoor of Hesselink in actie voor Hull City in een duel tegen Wolverhampton Wanderers in de strijd tegen degradatie. Hij maakte de 1-0. Uiteindelijk werd het 2-2, waardoor Hull in de kelder van de Premier League blijft staan. Pim Balkestein speelde de hele wedstrijd met zijn club Ipswich Town in de uitwedstrijd tegen Preston North End. De wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning voor Preston, waardoor de club van Balkestein weer gevaarlijk dicht in de buurt van de degradatiezone komt. Afgelopen weekend maakte Patrick van Aanholt zijn debuut voor Newcastle United. Uit bij Leicester City werd het 0-0. Ondanks dit gelijkspel blijft Newcastle wel koploper in the Championship met vier punten voorsprong op nummer twee Nottingham Forest, maar Newcastle heeft een wedstrijd minder gespeeld.

Bij Celtic maakte Jos Hooiveld zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Hamilton Academical. Hooiveld speelde de hele wedstrijd en Celtic won met 0-1. Glenn Loovens kwam niet in actie voor the Bhoys. Ondanks puntverlies van de koploper Glasgow Rangers blijft Celtic tweede op gepaste afstand.

Duitsland


Borussia Mönchengladbach won in een spannend duel met 4-3 van Werder Bremen. Bij Borussia kwamen Tobias Levels en Roel Brouwers in actie, maar ze kwamen niet tot scoren. Door deze overwinning staat Borussia Mönchengladbach twaalfde in de Bundesliga. Nummer vier van de 2.Bundesliga, Arminia Bielefeld, trad aan tegen nummer drie FC Augsburg. Bij Arminia Bielefeld begon oud-PSV'er Michael Lamey in de basis. Hij pakte in de 42e minuut een gele kaart en werd een kwartier voor tijd gewisseld. Bielefeld verloor met 3-1 en Augsburg liep daardoor drie punten uit. Bielefeld moet oppassen, want nummer vijf Fortuna Düsseldorf en nummer zes MSV Duisburg staan op gelijke hoogte. Julian Jenner en zijn club Rot-Weiss Ahlen boekten een belangrijke overwinning op RW Oberhausen. De hekkensluiter van de 2.Bundesliga won met 1-0 en heeft nu twaalf punten. De achterstand op de voorlaatste, FSV Frankfurt, bedraagt nog wel vier punten. Jenner begon in de basis en werd na 82 minuten gewisseld.

Valletta FC heeft de koppositie weten te bemachtigen in de Maltese Premier League. De ploeg trof afgelopen weekend Tarxien Rainbows en speelde met 2-2 gelijk. Jordi Cruijff viel in de 81e minuut in, maar hij had geen invloed meer op de uitslag. De 2-2 eindstand stond al op het scorebord. Valletta stond voor dit weekend in punten gelijk met koploper Birkirkara, maar aangezien deze ploeg met 0-1 verloor van Sliema Wanderers, gaat Valletta met een punt voorsprong aan de leiding.

Australië


Brisbane Roar heeft uitstekende zaken gedaan in de Australische A-League, dat na afgelopen weekend nog twee speelrondes kent. Thuis werd van Sydney FC, dat tweede stond, gewonnen met 1-0. Sergio van Dijk, die de hele wedstrijd in de basis stond, scoorde twee minuten voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd. Van Dijk staat momenteel tweede op de Australische topscorerslijst met dertien treffers achter zijn naam. Bas van den Brink boekte met zijn ploeg Gold Coast United een 1-0 overwinning op koploper Melbourne Victory. Van den Brink speelde de hele wedstrijd. Door dit resultaat komt Gold Coast United op een gelijk aantal punten van Melbourne Victory, maar de ploeg uit Melbourne heeft wel een beter doelsaldo. Dyron Daal speelde met zijn ploeg North Queensland Fury tegen middenmoter Newcastle Jets en boekte een 2-1 overwinning. Deze drie punten kan de ploeg van Daal goed gebruiken, want met nog twee speelrondes te gaan, heeft de ploeg nu zes punten voorsprong op hekkensluiter Adelaide United. Daal speelde de hele wedstrijd mee, maar kwam niet tot scoren.

Sergio van Dijk
Sergio van Dijk - Brisbane Roar - bron: wikipedia.nl

[Upd] Twee duels in Eredivisie afgelast

De competitiewedstrijd tussen FC Groningen en ADO Den Haag, die voor vanavond op het programma stond, gaat niet door. Het veld van Euroborg is afgekeurd, waardoor de wedstrijd is afgelast.

De andere drie duels van vanavond gaan vooralsnog wel door. NAC Breda ontvangt AZ, NEC speelt tegen Willem II en VVV-Venlo tenslotte moet het vanavond opnemen tegen sc Heerenveen.

Update @ 14:55 uur

De wedstrijd FC Groningen - ADO Den Haag wordt nu morgenavond gespeeld. Aanvang van het duel is 20:00 uur

Update @ 18:58 uur

Het duel tussen NEC en Willem II gaat toch niet door. Arbiter Dick van Egmond heeft het veld in De Goffert afgekeurd. Het is nog niet bekend wanneer deze wedstrijd wordt ingehaald.

Göbel naar Spakenburg

Alper Göbel maakt het seizoen af bij zaterdaghoofdklasser Spakenburg. De ex-prof speelde tot de winter bij Göztepe Izmir in Turkije, maar kocht zijn contract af. Nadat een stage bij SC Cambuur niet in een profcontract resulteerde, besloot Göbel in te gaan op de interesse van Spakenburg.

De 27-jarige verdediger uit Deventer speelde 145 duels in de Jupiler League. Hij debuteerde als prof bij Go Ahead Eagles en verruilde die club na vier seizoenen voor FC Den Bosch. Daar vertrok hij al na één seizoen, om daarna het mislukte avontuur in Turkije te beginnen. Spakenburg kwam Göbel op het spoor na een tip van middenvelder Michael Samuel, die eerder bij Go Ahead met hem samenspeelde.

Studente verkoopt maagdelijkheid voor 45.000 dollar

Een negentienjarige studente uit Nieuw-Zeeland had geen zin om ergens achter de kassa te zitten of drankjes te serveren om haar studie te betalen. Het meisje uit Northland besloot haar kostbaarste bezit, haar maagdelijkheid, op een veilingsite te zetten. Een volslagen vreemdeling mag nu voor maar liefst 45.000 Nieuw-Zeelandse dollar, ruim 22.750 euro, haar vliesje doorboren.

De studente, die de advertentie onder de naam 'Unigirl' op internet plaatste, is dolgelukkig. Het hoogste bod is 'veel meer dan ze ooit had durven dromen'. "Ik wil graag alle ruim dertigduizend mensen bedanken die mijn advertentie hebben bekeken", reageerde ze op de site. "Ik wil ook graag alle ruim twaalfhonderd bieders bedanken."

De grootste veilingsite van Nieuw-Zeeland, TradeMe, reageerde dat een dergelijke advertentie in strijd is met hun voorwaarden en ze deze nooit zouden toestaan. Ineed.co.nz, de site waarop de bewuste studente haar advertentie had geplaatst, zegt niet moreel te oordelen over haar leden.

Twee nieuwelingen voor Omniworld

FC Omniworld heeft zich versterkt met twee spelers van het Slowaakse AS Trencin, de club van Tscheu La Ling. David Depetris en Tomas Peciar maken het seizoen af in Almere. Zij moeten de club helpen in de strijd tegen degradatie.

Technisch manager Jeffrey Kooistra is zeer blij met het duo: "Zeker omdat in de markt veel clubs op zoek zijn naar een linksbenige verdediger en een doelpuntenmaker. Beide spelers zijn geweldige talenten. Tomas Peciar is international van Slowakije Onder-21 en David Depetris scoorde vorig seizoen 21 keer voor AS Trencin."

De Argentijn Depetris is geen onbekende in Nederland. Hij was eerder op proef bij FC Utrecht en Feyenoord. Die clubs besloten echter niet met hem in zee te gaan.

Den Bosch haalt De Graaff binnen

Roel de Graaff maakt het seizoen op amateurbasis af bij FC Den Bosch. De spits komt van het failliete Haarlem en kon dus zonder problemen overstappen naar de Brabanders.

De 26-jarige aanvaller kreeg onlangs nog een aanbieding uit Azerbeidzjan, maar besloot daar niet op in te gaan. De Graaff was bezig aan zijn tweede periode bij Haarlem, nadat hij tussendoor een jaar voor FC Zwolle had gespeeld. De in Pijnacker geboren speler kwam tot nu toe 87 keer in actie in de Jupiler League. Hij maakte negentien doelpunten. Manager voetbalzaken Fred van der Hoorn noemt de komst van De Graaff een buitenkansje.

De Graaff wordt in Den Bosch herenigd met Wilmer Kousemaker, die in januari al van Haarlem werd gehaald. Mogelijk komt er nog een speler met een Haarlem-verleden naar Den Bosch. Middenvelder Benjamin van den Broek staat ook in de nadrukkelijke belangstelling van de Bosschenaren, maar kan mogelijk ook naar het Belgische Lierse SK.

Premier League vordert 2.3 miljoen van Portsmouth

Portsmouth verkeert in financiële nood. De club uit de Premier League kampt met grote schulden en daarom heeft de organisator van de Engelse competitie besloten om 2.3 miljoen euro van de verkopen van Pompey te vorderen.

De Engelse club staat in het rood bij enkele andere clubs, waarvan Chelsea en Watford er twee zijn. Deze clubs zullen naar verluidt geld ontvangen van de Premier League.

Eerder tijdens de transferperiode kreeg Pompey een transferembargo opgelegd. Toen deze door de FA eenmaal was opgeheven, trok de club Quincy Owusu-Abeyie en Ricardo Rocha aan.

Verder sijpelde er nog een opmerkelijk bericht binnen dat Portsmouth de eigen website niet meer kon betalen. Dat nieuws volgde alvorens bekend werd dat de Engelsen voor de vierde keer op rij het salaris van de spelers niet konden uitkeren.

Open Beta Command & Conquer 4 nu verkrijgbaar

Electronic Arts heeft vandaag via de Amerikaanse website Gamespot een open testperiode geopend voor de strategiegame Command & Conquer 4: Tiberium Twilight.

Spelers kunnen door middel van de multiplayer beta kennismaken met de manier van spelen die voor het eerst in de serie gehanteerd wordt. Deze testperiode voor Command & Conquer 4: Tiberium Twilight omvat alleen de online spelmodus die je met en tegen elkaar zult spelen. De beta van Command & Conquer 4: Tiberium Twilight is namelijk speelbaar in twee teams van vijf, op vier verschillende maps.

Command & Conquer 4: Tiberium Twilight zal vanaf 19 maart in de Nederlandse winkels liggen, en verschijnt enkel op de pc.

Frankrijk weert man met boerka-vrouw

Een buitenlander die zijn vrouw dwong tot het dragen van een boerka, is het Franse staatsburgerschap ontzegd. De Franse minister van Immigratie, Eric Besson, heeft daartoe een decreet ondertekend, liet hij vandaag weten.

Tijdens een standaardonderzoek naar de achtergrond van de man bleek dat hij zijn vrouw verplichtte tot het dragen van de allesverhullende sluier. "Hij verwierp de principes van scheiding van staat en kerk en de gelijkheid van man en vrouw", stelde Besson. De naam en nationaliteit van de man die Frans staatsburger wilde worden, zijn niet naar buiten gebracht.

Het besluit volgde op de publicatie van een rapport van een Franse parlementscommissie vorige week, die daarin pleitte voor een verbod op de allesbedekkende islamitische sluier. De Franse regering wint momenteel juridisch advies in voor het opstellen van wetgeving waarin ze de boerka en nikab op zoveel mogelijk terreinen probeert te verbieden, verklaarde premier François Fillon eerder.

Frankrijk telt met ongeveer vijf miljoen moslims de grootste islamitische minderheid van Europa. Ongeveer 1900 vrouwen in het land dragen een boerka.

Frankrijk weert man met boerka-vrouw

Wii voorkomt valpartijen bij bejaarden

Uit een Australische studie is gebleken dat het balansbord van de Wii valpartijen bij ouderen kan verminderen. Het balansbord zou hetzelfde effect hebben als kostbare laboratoriumapparatuur die gebruikt wordt bij het aanduiden van risicopersonen.

Van alle 65-plussers maakt één op de drie minstens één flinke smakkerd per jaar. De valpartijen worden voorzaakt door evenwichtssstoornissen of draaierigheid. De draaierigheid komt door een te lage bloeddruk of omdat de zenuwen die het verst van het brein verwijderd zijn, die in de voeten dus, het meest afnemen als de leeftijd toeneemt. De hersenen hebben dan meer moeite met het snel corrigeren van de voeten zodra iemand dreigt om te vallen.

Het bord biedt hier uitkomst tegen, het meet namelijk het evenwicht, of je recht staat en welk been dan het meest belast wordt. Het balansbord maakt van deze gegevens gebruik bij spelletjes zoals skiën.

Zodra uit oefeningen met het bord blijkt dat het evenwicht bij een risicopersoon onder de maat is, kan deze persoon maatregelen nemen om zijn evenwicht te verbeteren. Hij zou bijvoorbeeld oefeningen kunnen doen om minder te vallen.

 

Strijders Gaza sturen drijvende bommen naar Israël

Palestijnse strijders in de Gazastrook hebben een aantal explosieven naar Israëlische stranden laten drijven. De actie was bedoeld als wraakneming voor de mysterieuze dood van een Hamas-leider in Dubai vorige maand, zeiden zij vandaag.

Volgens de strijders drijven er nog steeds explosieven in de Middellandse Zee. De Israëlische politie heeft een deel van de kustlijn afgesloten in afwachting van een zoektocht naar de bommen. Premier Benjamin Netanyahu liet weten 'een antwoord' te zullen geven op de actie.

De politie zei dat gisteren twee vaten, met tien kilo explosief materiaal in elk vat, op de Israëlische kust aanspoelden. Een explosieventeam ontmantelde één bom, de andere ging af toen een robot het object beroerde. Er vielen geen gewonden.

Een woordvoerder van de Comités voor Volksverzet, een factie die nauwe banden onderhoudt met Hamas, zei vandaag dat de explosieven de moord op Mahmoud al-Mabhouh in Dubai moesten wreken. Hamas en zijn Iraanse geldschieters houden Israël verantwoordelijk voor de moord op Al-Mabhouh, een Hamas-leider die betrokken was bij het smokkelen van raketten naar Gaza.

Hamas wil wraak op dood Mahmoud al-Mabhouh
 

MVV haalt speler van Internazionale

De Belg Ibrahim Maaroufi verruilt Internazionale voor MVV. De 21-jarige middenvelder tekende een contract voor een half jaar met een optie voor nog drie seizoenen.

Eind 2006 maakte Maaroufi zijn debuut voor Inter en werd toen de op één na jongste speler ooit in de hoofdmacht van Inter. Hij slaagde er echter niet in om door te breken en werd door de Italianen verhuurd aan FC Twente, Vicenza en Bellinzona.

Goedemorgen Extra!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Nu een extra aflevering over door ROVER gewenste schandalige geldverspilling.

Flauwekul. Reizigersvoorzitter Michael van der Vlis biedt woensdag een petitie aan tegen de afschaffing van de strippenkaart. Hij wil liever dat er twee betaalsystemen -strippenkaart en zoneabonnement enerzijds, en anderzijds de OV-chipkaart- naast elkaar in gebruik blijven.

Stel je voor. Een supermarkt. Twee rijen kassa’s. Niet naast elkaar, maar achter elkaar! De klanten passeren eerst een rij roze kassa’s. De helft van de klanten betaalt contant of pint daar, en een deel van de kassameisjes kijkt verveeld voor zich uit omdat hun kassa gewoon voorbij wordt gelopen. Vervolgens nóg een rij kassa’s. Blauwe. De andere helft van de klanten betaalt contant of pint daar, en opnieuw zit een aantal kassameisjes duimen te draaien omdat hun kassa wordt gepasseerd door klanten die al aan een roze kassa hadden afgerekend. Dát is wat er gebeurt als je zowel een elektronisch als een papieren betaalsysteem in werking houdt. Zonde van het geld. Ik zou liever zien dat dat wordt besteed aan meer openbaar vervoer. Daarom ben ik (en het is een publiek geheim, wie die ‘ik’ werkelijk is) al heel lang verklaard tegenstander van dat dubbele systeem. Trouwens...

Ik pis over de sneeuwpop van mijn buurjongetje

Dachten we dat we er vanaf waren, komt die verdomde sneeuw wéér om de hoek kijken. Het lijkt wel winterwonderland dit jaar voor de sneeuwliefhebbers. Nog even en langlaufers vullen het straatbeeld. Nog even en kleine dorpen raken ondergesneeuwd. Nog even en we spreken van een nieuwe ijstijd. Allemaal leuk en aardig, maar ik heb er inmiddels schoon genoeg van. Zoals het Duitse woord voor sneeuw al zegt: Sch-NEEEEE!

Duizenden handtekeningen voor behoud strippenkaart

Ongeveer vijfendertigduizend mensen hebben de petitie getekend voor het behoud van de strippenkaart in het openbaar vervoer. De handtekeningen worden morgenochtend in Den Haag overhandigd aan de vaste Kamercommissie voor Verkeer.

De actie is een initiatief van omroep Max, ouderenorganisaties, reizigersorganisatie Rover en vertegenwoordigers van chronisch zieken en gehandicapten. Zij vinden dat staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) de strippenkaart nog niet mag afschaffen in Rotterdam. Vanaf 11 februari kan alleen nog met de OV-chipkaart worden gereisd in de Maasstad.

Maar ouderen en mensen met een fysieke beperking ondervinden nog veel problemen met het gebruik van de chipkaart, menen de initiatiefnemers. Zo zouden er te weinig oplaadpunten zijn, vergeten veel reizigers uit te checken en is de klachtenafhandeling en informatievoorziening onder de maat.

De organisaties startten daarom twee weken geleden de actie voor het behoud van de strippenkaart. Pas als de problemen zijn verholpen, mag de kaart worden afgeschaft. Tot vanmiddag 17.00 uur konden mensen op strippenkaartmoetblijven.nl de petitie ondertekenen. Dat is bijna 33 duizend keer gebeurd. Ongeveer 1800 mensen hebben daarnaast een papieren petitie ondertekend, meldt een woordvoerder van omroep Max.

Zij verwacht dat het uiteindelijke aantal rond de 35 duizend uitkomt als morgenochtend ook de brievenbus is geleegd. Geen slecht resultaat, aldus de woordvoerder.

De Tweede Kamer praat morgen met Huizinga over de OV-chipkaart. De bewindsvrouw herhaalde vorige week echter dat Rotterdam de strippenkaart wat haar betreft mag afschaffen. De stad voldoet aan alle voorwaarden. En uit evaluaties blijkt dat ook ouderen, blinden en slechtzienden 'positief' zijn over het gebruik van de chipkaart, aldus de bewindsvrouw.

uitstel OV-chipkaart?

Dead to Rights houdt PETA te vriend

In 'Dead to Rights: Retribution' dien je als Jack State samen met je trouwe viervoeter Shadow de misdaad te bestrijden. Een hond in een gewelddadige game kan controversie opleveren en zodoende heeft ontwikkelaar Volatile Games er alles aan gedaan om dierenrechtenorganisaties als PETA te vriend te houden.

"We waren ons zeer bewust van de regels rond het werken met dieren en daarom hebben we ook geen echte dieren voor de motion capturing gebruikt. Sowieso denk ik niet dat er veel acteurs zitten te wachten om de rol van man die door hond wordt gemolesteerd te vertolken", aldus project director Imre Jele.

Er zit volgens Imre wel degelijk een serieus aspect aan het gebruik van dieren in games: "De stijl van onze game is erg over de top, maar desondanks hebben we sommige zaken bewust omzeild. Zo zal Shadow bijvoorbeeld nooit met andere honden vechten. We veroordelen elke vorm van dierenmishandeling."

Het diervriendelijke 'Dead to Rights: Retribution' ligt vanaf 16 april voor de Xbox 360 en PS3 in de winkels.

Namco Bandai ontslaat 10 procent

Namco Bandai heeft bekendgemaakt dat de uitgever tien procent van zijn werknemers zal ontslaan. Dat betekent dat 630 mensen hun baan bij de game-uitgever verliezen.

Het besluit om tien procent van de werknemers te ontslaan is vandaag genomen nadat vannacht bekend werd dat er 93 miljoen euro verlies is geleden in de laatste negen maanden. Vorig jaar deed Namco Bandai het nog goed met een winst van 71,4 miljoen euro.

De Japanse uitgever wist te melden dat de meeste ontslagen zullen vallen door werknemers met vervroegd pensioen te sturen. Deze ontslagronde moet Namco Bandai op jaarbasis ruim 27 miljoen euro besparen.

Voor vele games van Namco Bandai vielen de verkoopcijfers in de laatste maanden flink tegen. Met uitzondering van 'Tekken 6'. Namco Bandai heeft de verwachtingen voor het financiële jaar dan ook naar beneden bijgesteld. De uitgever verwacht eind maart een verlies van 245,8 miljoen euro te rapporteren.

Iran reageert woedend op antiraketplan VS

Het Iraanse regime heeft vandaag woedend gereageerd op plannen van de Verenigde Staten om extra Patriot-antiraketsystemen in te zetten in en rond de Perzische Golf. Deze afweersystemen kunnen raketten uitschakelen.

De antiraketinstallaties komen te staan in Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Diverse marineschepen in de regio krijgen ook Patriots aan boord. "We beschouwen deze maatregelen als een complot en een trucje van landen om een gevoel van Iranfobie te creëren", stelde een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De bekendmaking van het raketafweerplan kwam op een moment van toenemende spanning tussen Iran en een aantal Westerse landen, en dan met name de Verenigde Staten en Israël.

Patriot-antiraketsysteem

Palyama, Pang en Meulendijks missen EK Badminton

Dicky Palyama, Eric Pang en Judith Meulendijks zijn niet opgenomen in de selectie voor de EK badminton voor landenteams. Dit toernooi wordt van 16 tot 21 februari afgewerkt in het Poolse Warschau.

Reden van de afwezigheid is dat het trio in de clinch ligt met de bond over een sponsorcontract. Daarom heeft de bond besloten de drie badmintonners niet op te nemen in de selectie voor het EK. Op 24 februari dient er een kort geding over dit conflict.

De herenselectie: Jacco, Arends, Lester Oey, Saber Afif, Ruud Bosch, Rune Massing, Erik Meijs, Nick Fransman, Koen Ridder, Jordy Hilbrink en Dave Khodabux

De damesselectie: Samantha Barning, Iris Tabeling, Paulien van Dooremalen, Thamar Peeters, Lotte Jonathans, Selena Piek, Patty Stolzenbach en Yik-Man Wong

'Huizenprijzen dalen niet meer'

Op de Nederlandse huizenmarkt zijn geen verdere prijsdalingen te verwachten, zolang de hypotheekrente van de belasting aftrekbaar blijft. Dit rapporteert hoogleraar Marc Francke van de Universiteit van Amsterdam op basis van een rekenmodel dat de prijsontwikkeling van woningen verklaart uit inkomen, rente, inflatie en het financiële vermogen van huishoudens.

Uit cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in 2009 met 2 procent daalde, echter was er in het vierde kwartaal een kleine opleving te merken. Volgens hoogleraar Francke is er momenteel geen sprake van overwaardering van Nederlandse huizenprijzen.

Hoogleraar: 'Nederlandse huizenprijzen niet overgewaardeerd'

Spaanse clubs akkoord met plan voor duels op maandag

Vanaf deze maand is er in Spanje bijna elke dag voetbal op tv of in de stadions te zien. De clubs uit de profliga (LFP) hebben ingestemd met een plan van de Spaanse voetbalbond om voortaan ook op maandag en vrijdag te voetballen.

Wedstrijden uit de Primera Division, die nu alleen op zaterdag en zondag worden gespeeld, kunnen voortaan ook op een maandag worden ingepland. Clubs uit de tweede divisie zullen vanaf nu ook op vrijdag in actie kunnen komen.

Het plan, dat op 12 februari ingaat, geldt in principe tot medio 2014. De dinsdag en woensdag zijn bezet voor de Champions League, terwijl donderdag duels uit de Europa League te zien zijn.

Spanje wordt in Europa momenteel nog vertegenwoordigd door drie Champions League-clubs, namelijk Real Madrid, Sevilla en titelverdediger FC Barcelona. In de Europa League zijn Villarreal, Valencia, Athletic de Bilbao en Atlético Madrid nog actief.

Air France pilotenbonden dreigen met stakingen

Twee kleine vakbonden van vliegers van Air France-KLM hebben stakingsdreigingen bekendgemaakt voor 26 februari en 1 maart, uit protest tegen aanpassing van de uitvoering van vrachtvluchten. Air France zegt dat de acties geen gevolgen zullen hebben voor de vrachtoperaties en een woordvoerder voegt toe dat 'alle passagiers gewoon kunnen vliegen'.

De twee vakbonden, de UNPL en Rway/SNPVNAC, vertegenwoordigen ongeveer vijftien procent van de vliegers van Air France. Ze protesteren tegen het overhevelen van sommige vrachtvluchten naar Martinair/Transavia, een dochteronderneming van Air France-KLM, zegt vakbondvertegenwoordiger Jean-Francois Heuzen. De bonden roepen op tot onderhandelingen.

Suárez voorwaardelijk geschorst voor middelvinger

De aanklager betaald voetbal heeft Ajacied Luis Suárez een voorwaardelijke schorsing van één duel opgelegd. In de wedstrijd Feyenoord - Ajax vierde de Uruguyaan het doelpunt van zijn teamgenoot Marko Pantelic door zijn middelvinger op te steken tegen het Rotterdamse publiek. Ajax heeft inmiddels de straf van de aanklager geaccepteerd.

Ajax-trainer Martin Jol wilde zich niet in de discussie mengen of de straf al dan niet terecht is. "Het is een zaak van de aanklager, het gaat er dus niet om of ik begrip voor een actie zou hebben. Ik weet ook niet welke speler van ons zijn middelvinger heeft opgestoken. Ik weet wel dat trainer Ron Jans van FC Groningen een keer zijn middelvinger aan een scheidsrechter heeft laten zien. Hij is toen geloof ik berispt."

Meer dan 75 sterren op remake 'We Are the World'

Meer dan 75 grote sterren verzamelden zich gisteren in Hollywood om de benefietsingle 'We Are the World' voor Haïti op te nemen. Onder de vrijwilligers waren onder anderen Pink, Celine Dion, Lady Gaga, Bono en Barbara Streisand. De aanwezigheid van zo veel sterren in een ruimte leverde bijzondere taferelen op.

Barbara Streisand deed haar divareputatie eer aan. De zangeres nam uitgebreid de tijd om haar solostuk perfect op de band te krijgen. Rapper Lil Wayne kreeg de schrik van zijn leven toen bleek dat hij was ingeroosterd als zanger. "Ben je gek geworden?", reageerde hij. "Ik weet niet hoe je moet zingen."

De benefietsingle wordt geproduceerd door Quincy Jones, die 'We Are the World' 25 jaar geleden ook al opnam voor het goede doel. De opnames vonden gisteren plaats in de Henson Recording Studios, dezelfde studio als toen. Het nummer werd geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie, die er dit keer ook bij was.

Tweede aanhouding in zaak dode Ier Dordrecht

Een tweede verdachte is aangehouden in verband met de dood van een 33-jarige Ier. Die overleed donderdagavond nadat hij vorige week maandag zwaargewond was geraakt in een horecagelegenheid in Dordrecht. Een 45-jarige man uit Dordrecht werd gisteren aangehouden, eerder werd al een 45-jarige Papendrechter opgepakt.

De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht na het incident in de Nieuwstraat. Daar stierf hij enkele dagen later. Wat er precies gebeurd is maakt het Openbaar Ministerie in Dordrecht niet bekend. Beide verdachten zitten vast.

Montaguti wint Ronde van Calabrië

Matteo Montaguti heeft vandaag de eindzege gepakt in de Ronde van Calabrië. De Italiaan zag zijn leidende positie in de laatste etappe niet meer in gevaar komen won zo de wielerkoerst. Allessandro Petacchi won de laatste rit.

Achter Montaguti eindigde Fransisco Ventoso als tweede. Landgenoot van Montaguti, Daniele Pietropolli, eindigde als derde. In de afsluitende etappe bleef Petacchi in de sprint zijn landgenoten Oscar Gatto en Mattia Gavazzi voor.

Nederlander omgebracht in Tsjechisch skioord

Een Nederlandse man is gisteren door geweld om het leven gekomen in het Tsjechische skioord Zacler, niet ver van de Poolse grens. Twee Nederlanders zijn als verdachte aangehouden.

Het slachtoffer en de verdachten kenden elkaar, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. De arrestanten worden volgens hem binnenkort in staat van beschuldiging gesteld.

De familie van het slachtoffer is geïnformeerd en wordt bijgestaan door personeel van de ambassade in Praag, die ook contact onderhoudt met politie en justitie.

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De Tsjechische politie heeft een onderzoek ingesteld. Het ministerie wil in verband met de privacy de leeftijden en woonplaatsen van de betrokkenen niet prijsgeven.

Fed Cup-team loot Israël, Bulgarije, Slovenië

Het Nederlandse Fed Cup-team speelt deze week tegen Israël, Bulgarije en Slovenië. Als Nederland in groep A in de Europees/Afrikaanse zone als eerste eindigt volgt een kruisfinale. Ook de andere drie poulewinnaars spelen daarin. De twee winnaars van die wedstrijden mogen in april een play-off spelen om promotie naar Wereldgroep II af te dwingen.

In de Israëlische Shahar Peer treffen de vrouwen van Fed Cup-coach Manon Bollegraf de nummer 33 van de wereld. Bij Bulgarije is Tsvetana Pironkova de kopvrouw. Zij staat 112e van de wereld. De beste Sloveense is Polona Hercog op de 63e positie.

De Nederlandse kopvrouw is Arantxa Rus, de nummer 117 van de wereldranglijst. Ook Richel Hoogenkamp, Chayenne Ewijk en Nicole Thyssen werden door Bollegraf geselecteerd.

                        

                          Arantxa Rus in actie - Bron: Novum/AP

Lijsttrekker studentenpartij naakt op poster

De Leeuwarder partij Student058 heeft op haar verkiezingsaffiche lijsttrekker Michel Hania naakt laten poseren. Volgens een woordvoerder van de studentenpartij is Hania vooral uit de kleren gegaan om aandacht te trekken.

De foto is gemaakt in de raadszaal van de gemeente Leeuwarden. Hania zit op een stoel en zijn geslachtsdeel wordt afgeschermd door een glas met bier.

Student058 doet dit jaar voor het eerst mee met de gemeenteraadsverkiezingen. "We zijn er puur voor de belangen van studenten. Niets meer, niets minder; zoals ook op de poster staat. Mochten we in de raad zitten en er moet gedebatteerd worden over een bestemmingsplan waar we niets mee te maken hebben, dan houden we ons erbuiten." De partij verwacht drie zetels te halen.

Thuiszorghulp krijgt levenslang voor moord

Monique B. is vandaag tot levenslang veroordeeld voor de moord op een bejaarde vrouw. De 38-jarige thuishulp uit Rijswijk stak op 6 maart vorig jaar een 78-jarige vrouw uit Den Haag in haar woning aan de Laakkade 51 keer met een mes. Het Openbaar Ministerie in Den Haag had achttien jaar gevangenisstraf geëist.

B. was eerder verzorgster van het slachtoffer. Mogelijk was de thuishulp uit op geld of het bankpasje van de bejaarde vrouw. Toen zij hierbij werd betrapt, stak ze de slechtziende vrouw dood. Volgens de rechter moet het slachtoffer "een vreselijke doodsstrijd hebben doorgemaakt". De rechter spreekt van "ongeremde agressie en anderzijds van zeer koelbloedig optreden" van B..

De rechter rekent het B. ernstig aan dat ze tijdens het proces geen inzicht heeft gegeven in haar motieven en aan geen enkel onderzoek heeft meegewerkt. Zo kon niet worden vastgesteld of sprake is van een geestelijke stoornis. Hierdoor is de straf zeer aanzienlijk hoger uitgevallen dan de eis. De rechter sluit niet uit dat de vrouw nog een keer in staat is een soortgelijke daad te plegen en legde haar daarom levenslang op.

'Salcido terug in de basis bij PSV'

Volgens Voetbal International is er woensdagavond weer een plekje ingeruimd voor Carlos Salcido in de basis-elf van PSV. De Mexicaan zal waarschijnlijk de linksback-positie van Erik Pieters innemen tijdens het treffen met FC Utrecht.

Pieters is wegens overbelasting een tijdje niet beschikbaar. Mocht hij meegedaan hebben, dan was het duel met de Domstedelingen een wedstrijd tegen de ploeg waar hij zelf tussen 2006 en 2008 voor speelde.

De afgelopen drie seizoenen was de 29-jarige Salcido altijd een basisspeler bij PSV. De Mexicaanse verdediger kwam voor de Eindhovenaren tot nu toe 94 wedstrijden uit. Dit seizoen staat de teller op slechts zeven wedstrijden.

Europees arrestatiebevel tegen Auschwitz-dief

De rechtbank in het Poolse Krakau heeft vandaag een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Zweed Anders Hogstrom, het vermoedelijke brein achter de diefstal van het 'Arbeit macht frei'-bord dat boven de toegangspoort van Auschwitz hing.

Volgens Rafal Lisak, een woordvoerder van de rechtbank, wordt Hogstrom gezocht voor het aanzetten tot het begaan van een diefstal van cultureel erfgoed.

Vijf Polen werden eerder gearresteerd nadat ze bekend hadden dat ze op 18 december het bord van het toegangshek van Auschwitz hadden gestolen. Het bord werd later in drie stukken teruggevonden.

Voormalig VVD-leider Voorhoeve naar D66

Voormalig VVD-leider Joris Voorhoeve is lid geworden van D66. Dat hebben D66-voorman Alexander Pechtold en VVD-fractievoorzitter Mark Rutte vandaag bevestigd.

Voorhoeve vindt D66 positiever over internationale samenwerking dan de VVD. Hij blijft ook lid van de VVD. "Zo geeft hij een signaal aan de VVD en kan hij actief worden voor D66", zegt Pechtold. Voorhoeve was afgelopen zaterdag bij een bijeenkomst van D66 over ontwikkelingshulp.

Voorhoeve is al enige tijd geleden D66-lid geworden, maar heeft dat tot nu toe buiten de publiciteit gehouden. Huidig VVD-leider Mark Rutte bevestigt dat hij op de hoogte was. "Het is zijn beslissing. Ik ga er verder niet op in", is het enige dat Rutte verder kwijt wil.

In NRC Handelsblad zegt Voorhoeve dat vooral het huidige VVD-standpunt over ontwikkelingshulp de doorslag heeft gegeven. De VVD wil de hulp aan arme landen halveren. Verder zegt Voorhoeve dat hij zowel in de VVD als in D66 actief wil zijn.

Van 1969 tot 1971 was Voorhoeve ook al lid van D66. Van 1986 tot 1990 was hij partijleider van de VVD. Tussen 1994 en 1998 was hij minister van Defensie. Tegenwoordig is hij onder meer hoogleraar en lid van de Raad van State.

Politieman op non-actief na valse aangifte

Een 40-jarige medewerker van Politie IJsselland is uit zijn functie gezet wegens het doen van een valse aangifte. Ook verliet hij een plaats van ongeval na een aanrijding, zonder zijn identiteit bekend te maken.

De agent belandde afgelopen weekend met zijn auto in een sloot en ging er vervolgens te voet vandoor.  Hulpverleners zochten nog uren naar de man, omdat niet duidelijk was of hij te water was geraakt.

Tijdens het onderzoek deed de agent aangifte van diefstal van zijn auto. Deze aangifte trok hij een dag later bij zijn verhoor weer in. Tegen hem wordt een nader onderzoek ingesteld en proces-verbaal opgemaakt.

Feyenoord roept fans op niet naar Waalwijk te komen

Het duel tussen RKC Waalwijk en Feyenoord wordt donderdag gespeeld zonder aanwezigheid van bezoekende fans. De Rotterdamse club protesteert op die manier tegen een verplichte buscombi naar Waalwijk.

Feyenoord heeft voor de competitiewedstrijd geen kaarten aan haar fans verkocht. De club is het niet eens met de verplichte buscombi waarmee de supporters naar Brabant zouden reizen.

Op de officiële website doet Feyenoord een oproep aan fans om dan ook niet op eigen gelegenheid naar Waalwijk te gaan. "Dit ondanks de buitengewoon vervelende wetenschap dat, zoals trainer Mario Been terecht al opmerkte, de ploeg daardoor zijn belangrijke twaalfde man deze keer node zal moeten missen", luidt het statement.

De nummer vier van de Eredivisie trapt donderdag om 20:00 uur af bij hekkensluiter RKC Waalwijk. Komende zondag krijgt Feyenoord bezoek van landskampioen AZ.

Lodeiro klaar voor Ajax

Nicolas Lodeiro kan zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente zijn debuut voor Ajax maken. De middenvelder uit Uruguay is sinds vandaag in het bezit van de vereiste werkvergunning en verblijfspapieren. Hij arriveert morgen in Amsterdam.

"Hij heeft dan waarschijnlijk een jetlag van hier tot het Museumplein", stelde trainer Martin Jol vandaag na de training in de ArenA. "De wedstrijd van woensdag tegen Roda JC komt daarom te vroeg. Maar ik denk dat we zondag tegen FC Twente wel over hem kunnen beschikken. Dat moet kunnen."

Climategate grootschaliger dan gedacht

Uit onderzoek door the Guardian blijk dat professor Phil Jones van de Universiteit van East-Anglia problemen met gegevens over het klimaat heeft verdonkeremaand.

De Britse krant ontdekte onder meer dat Jones meetgegevens uit China heeft weggelaten omdat die de theorie van opwarming van de aarde niet ondersteunden. De Britse professor sprak zelfs het vermoeden uit dat zijn Chinese collega het onderzoek had "verneukt".

The Guardian heeft verder ontdekt dat de Universiteit van East-Anglia structureel WOB-verzoeken naast zich neer heeft gelegd. De universiteit heeft slechts tien keer gehoor gegeven aan een verzoek tot openbaarmaking van informatie, terwijl er in totaal 105 verzoeken zijn binnengekomen. De universiteit en professor Jones dienden het VN-orgaan IPCC van advies over klimaatveranderingen.

Phil Jones, die inmiddels vanwege climategate ontslag heeft genomen, wilde niet reageren op de berichtgeving in The Guardian.

Maertens wel, Fledderus niet tegen FC Twente

Gertjan Verbeek, de trainer van Heracles Almelo, kan morgen in de streekderby tegen FC Twente weer beschikken over Birger Maertens. De schorsing van de verdediger zit er op. Mark-Jan Fledderus is niet inzetbaar, hij is herstellende van een enkelblessure.

"FC Twente verliest niet vaak, wij moeten met zijn allen een goede dag hebben, dan maken we kans," aldus Verbeek die het jammer vindt dat de derby doordeweeks wordt gespeeld. "Het is een speciale wedstrijd. Het is wel jammer dat het op een woensdag is weggedrukt en onder deze winterse omstandigheden plaatsvindt. De wedstrijd leeft en dat is mooi, zowel bij ons als bij FC Twente gaat het erg goed, dat maakt het extra aantrekkelijk.”

 

'Gossip op Pinkpop'

De Amerikaanse indierockband Gossip zal optreden op het Limburgse festival Pinkpop. Op de MySpace van de band staat er een optreden voor de Pinkpopvrijdag. 

Gossip, bekend van de hit 'Heavy Cross', moet de Pinkpopvrijdag delen met Rammstein en Kasabian. Er gaan op dit moment geruchten over onder andere Nick Cave en Faith No More.

Naast Gossip, Rammstein en Kasabian treden ook P!nk, John Mayer en Wolfmother op. De overige bands worden op 24 februari tijdens de Pinkpop Persconferentie bekendgemaakt.

Het Limburgse festival is van 28 tot en met 30 mei in Landgraaf.

Verplichte registratie voor raamprostituees Utrecht

De gemeente Utrecht gaat gedwongen raamprostitutie aanpakken. Vandaag werd een plan gepresenteerd dat uitbuiting van vrouwen tegen moet gaan. Zo moeten vrouwen die achter het raam zitten zich verplicht registreren, mogen zij niet langer dan tien uur achtereen werken en gaat de zone aan het Zandpad en de Hardebollenstraat iedere nacht nog maar vier uur dicht.

Door prostituees zich verplicht te laten registreren komen ze in beeld bij de GG&GD, waar de vrouwen in een gesprek voorlichting krijgen over medische zorg en hulpverlening. Ook houdt de gezondheidsdienst in de gaten of de vrouwen geen slachtoffer zijn van mensenhandel.

Hulpverleners gaan erop toezien dat de prostituees niet langer dan tien uur werken. De nachtsluiting wordt verkort van zes uur naar vier uur. Doordeweeks tussen 02.00 uur en 06.00 uur en in het weekeinde tussen 03.00 uur en 07.00 uur gaan de ramen dicht. Met het verkorten van de sluitingstijd moeten 'onbedoelde bijeffecten' worden tegengegaan, zoals illegale straatprostitutie.

Rechter veroordeelt relschoppers strandfeest

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag celstraffen tot tien maanden opgelegd tegen vier relschoppers die het strandfeest in Hoek van Holland eind augustus ernstig verstoorden.

Voor twee van de vier relschoppers zit de straf er al op. De vier krijgen geen lokatieverbod opgelegd, zoals het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden had geëist.  De 24 jarige Daniël S. uit Krimpen aan den IJssel moet tien maanden de cel in, waarvan vier voorwaardelijk. Daarnaast kreeg S. twee jaar proeftijd opgelegd.

De rechters veroordeelden de 22-jarige Ricardo S. uit Spijkenisse ook tot tien maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook hij heeft twee jaar proeftijd.

De 22-jarige Joost P. uit Schiedam kreeg zes maanden celstraf opgelegd, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Daarmee is P. vandaag al op vrije voeten. Hij moet op last van de rechter een agressieregulatietraining volgen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had celstraffen tegen het drietal geëist van vijftien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Volgens justitie gaat het niet om zware hooligans. Ze kennen elkaar niet, maar echte meelopers zijn het toch niet.

Een 18-jarige Rotterdammer kreeg zes maanden jeugddetentie, waarvan twee voorwaardelijk voor openlijke geweldpleging en bedreiging van agenten. Daarmee zit de celstraf voor de Rotterdammer er nu al op. Wel krijgt hij een proeftijd van twee maanden. Volgens de rechtbank was zijn rol minder groot dan het Openbaar Ministerie (OM) vond. Het OM had tegen hem twaalf maanden jeugddetentie geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Dat gebeurde achter gesloten deuren, omdat hij tijdens het evenement nog minderjarig was.

Het strandfeest Sunset Grooves liep eind augustus volledig uit de hand. Groepen hooligans belaagden de politie en jaagden de agenten tientallen meters op. Uiteindelijk zagen de in nood gedreven agenten zich genoodzaakt te schieten. Ze losten eerst tientallen waarschuwingsschoten en vuurden later gericht. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven.

Nieuw-Zeelands meisje (14) mept haai van zich af

Een 14-jarig meisje in Nieuw-Zeeland heeft een haai van zich af geslagen toen het roofdier gisteren zijn tanden in haar heup zette. De haai liet meteen los; de wetsuit van het meisje was aan flarden en haar huid lag open, maar ze hoefde niet gehecht te worden, zei haar moeder op de radio.

Lydia Ward was met haar broer op Oreti Beach op het Zuidereiland aan het bodyboarden en stond tot haar middel in het water, toen ze haar broer verschrikt zag kijken en opeens het grijze gevaarte naast haar zag. Ze gaf het dier meteen een mep met haar board, waarna het beest wegvluchtte.

Volgens zeebioloog Clinton Duffy van het Nieuw-Zeelandse ministerie van milieu ging het vermoedelijk om een gevlekte zevenkieuwshaai. De soort kan drie meter lang worden en heeft bij Oreti Beach vaker zwemmers aangevallen. De laatste aanval was wel elf jaar geleden.

Seks met dieren wordt echt verboden

Seks met dieren wordt definitief verboden. De Eerste Kamer stemde vandaag met een kleine meerderheid in met een wetsvoorstel dat dit moet regelen. Ook afbeeldingen van seks met dieren worden straks illegaal.

Seks met dieren is nu alleen aan te pakken als het dier er aantoonbaar schade van ondervindt. De nieuwe wet, opgesteld door PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens, verbiedt het in alle gevallen, ook als er geen sprake is van 'pijn, letsel of benadeling van de gezondheid of welzijn van het dier'.

De Tweede Kamer stemde in 2008 al in met het plan. In de Eerste Kamer leefden veel bezwaren. Verschillende partijen vonden het vooral symboolpolitiek. Uiteindelijk stemden alleen CDA en VVD tegen, waardoor de wet met 39 stemmen voor en 35 tegen werd aangenomen.

Bussemaker: orgaandonorcampagne niet mislukt

Het is nog te vroeg om te beweren dat de nieuwe overheidscampagne om meer orgaandonoren te werven, is mislukt. Dat verklaarde staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsvrouw was ontboden door GroenLinks. Kamerlid Tofik Dibi eiste opheldering over het dalende aantal mensen dat zich laat registreren als donor. De afgelopen drie jaar daalde dit aantal van ruim 140 duizend tot 97 duizend nieuwe donoren in 2009, stelde het Kamerlid. "Dat is een schokkende daling", verklaarde Dibi, om vervolgens te concluderen dat de dure landelijke overheidscampagne 'is mislukt'.

Hiervan is geen sprake, stelde Bussemaker. Zij wees erop dat de nieuwe campagne pas in oktober van start is gegaan. De cijfers over 2009 kunnen dus niet worden gebruikt om conclusies te trekken over de resultaten van de campagne. "Ik kan niet zeggen dat de campagne mislukt is." Van een wijziging van het donorbeleid is dan ook geen sprake.

Sinds oktober zijn er twintigduizend nieuwe donoren bijgekomen, wist de bewindsvrouw. "Het is de vraag of het voldoende is, dat zullen we bekijken." Mocht dit aanleiding geven om de campagne bij te stellen, dan zal dat gebeuren, aldus Bussemaker.

Ook Boxmeer weigert pedo Sytze

De pedoseksueel Sytze van der V. mag zich niet vestigen in de gemeente Boxmeer. Dat heeft hij vanmorgen op Radio 1 gezegd. Boxmeer zou de vierde gemeente zijn waar hij wordt geweigerd.

Van der V. wilde zich in Boxmeer vestigen omdat hij daar bij zijn vrijlating stond ingeschreven. Hem zou vandaag zijn verteld dat hij met Eindhoven een oplossing moet zoeken. De gemeente kon nog niet reageren.

Twee keer heeft een rechtbank bepaald dat een gemeente Van der V. niet had mogen weigeren. Eindhoven weigerde hem onder meer omdat voor een verstoring van de openbare orde werd gevreesd, maar omdat het niet Van der V. is die de orde zou verstoren, was dit volgens de rechter geen geldig argument.

Eindhoven wil hem nu alleen een huis bieden als hij bijvoorbeeld een elektronische enkelband draagt, maar daar wil hij niet aan. Zonder maatregelen zou Van der V. geen toezicht hebben.

Hij tekende na zijn vrijlating een vrijwillige overeenkomst met de reclassering, waarin hij onder meer beloofde bij zijn slachtoffers uit de buurt te blijven en zich te laten onderzoeken. Het toezicht is opgeschort, omdat er nog een zaak loopt bij de Hoge Raad.

In de uitzending zei hij te begrijpen dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) het mogelijk wil maken pedoseksuelen te verbieden in de buurt van hun slachtoffers te gaan wonen. Maar hij wees erop dat gemeenten nu niet kunnen worden gedwongen iemand op te nemen. Alleen woningcorporaties hebben woningen en die kunnen daartoe niet worden gedwongen.

Van der V. kwam in september vrij na een straf voor ontucht met twee minderjarige jongens te hebben uitgezeten.

'Ghana wil met Balotelli naar het WK'

Ghana gaat volgens La Gazzetta dello Sport veel in het werk stellen om Mario Balotelli over te halen met de Black Stars deel te nemen aan het komende WK in Zuid-Afrika.

De 19-jarige aanvaller is de zoon van Ghanese immigranten en kwam in de Siciliaanse stad Palermo ter wereld. Enkele jaren later werd hij toevertrouwd aan de familie Balotelli uit Brescia. Daar Balotelli nog geen bindende wedstrijd voor Italië achter zijn naam heeft staan, kan hij nog altijd voor het land van zijn ouders kiezen.

Met name Sulley Muntari, teamgenoot bij Internazionale, en bondscoach Miroslav Rajevac zouden zich de komende dagen gaan bezighouden met het overhalen van Balotelli. "In potentie is hij één van de beste aanvallers ter wereld", aldus Rajevac tegenover La Gazzetta dello Sport. "Ghana biedt hem een mooie kans om met een interessante ploeg deel te nemen aan het WK. Het hangt helemaal van hem af, maar wij zouden het geweldig vinden als we hem zouden kunnen opstellen."

Met een jonge ploeg wist Ghana onlangs tot de finale van de Afrika Cup te reiken. In de eindstrijd was Egypte met 1-0 te sterk voor de Black Stars.

Doping op Spelen kost Italiaanse sporters ton

Het Italiaans olympisch comité (CONI) is een actief ontmoedigingsbeleid tegen doping begonnen. De organisatie waarschuwt dinsdag alle atleten die aan de Olympische Winterspelen in Vancouver meedoen. Een positieve test op de Spelen levert een Italiaanse sporter een boete van honderdduizend euro op.

Alle 109 atleten die Italië stuurt moeten een verklaring ondertekenen dat ze de boete betalen als ze worden betrapt. Twee jaar geleden moest de Italiaanse afvaardiging naar Beijing ook al een contract ondertekenen, maar toen was er nog geen boete aan verbonden.

"De geldboete hebben we toegevoegd om te tonen hoe serieus Italië de strijd tegen de doping neemt", verklaarde CONI-voorzitter Giovanni Petrucci. "Wie niet wil tekenen, gaat niet naar Vancouver."

Oorlogswinter gepasseerd bij Oscars

De Nederlandse speelfilm Oorlogswinter, van regisseur Martin Koolhoven, is niet genomineerd voor een Oscar. De productie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw, maakte kans op een nominatie voor het felbegeerde gouden beeldje in de categorie beste niet-Engelstalige film.

Dat maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscars uitreikt, zojuist bekend. Het oorlogsdrama was de Nederlandse inzending voor de Academy Awards. De film belandde eind januari op een zogenoemde shortlist met negen buitenlandse titels die kans maakten op een nominatie. Vandaag werd bekend welke vijf producties daadwerkelijk in de running zijn om de belangrijkste filmprijs.

Het was voor het eerst sinds 2007 dat een Nederlandse speelfilm het tot de shortlist schopte. Ook Zwartboek, van Paul Verhoeven, kreeg uiteindelijk geen nominatie. De laatste keer dat Nederland een nominatie in de wacht sleepte, was in 2003. Toen zat het drama De tweeling van regisseur Ben Sombogaart bij de laatste vijf. In 1998 won Nederland een Oscar voor beste buitenlandse speelfilm met Karakter (Mike van Diem).

Avatar maakt zoals verwacht kans op veel Oscars, zoals beste film en beste regie. Ook Sandra Bullock is genomineerd.

Kijk op www.oscars.com voor de volledige lijst met nominaties.

[Upd] Voorlopig geen kogelstoten meer voor Smith

Vanwege een slepende blessure aan zijn rug zal Rutger Smith zich gaan richten op discuswerpen en het kogelstoten links laten liggen.

Gisteren meldde Smith zich af voor het NK indoor omdat de veelvoudig Nederlands kampioen door een trainingsachterstand niet fit genoeg is. Overigens deed hij vorig jaar ook niet mee, dat kwam toen ook door een blessure,

Smith behaalde in 2005 zilver bij het kogelstoten bij het WK atletiek. Twee jaar daarna pakte hij brons bij het discuswerpen op het WK. De 28-jarige Nederlander was daarmee toen de enige atleet die in beide disciplines tot de wereldtop behoorde.

Update @ 15:00 uur

In een persbericht laat de Nederlandse atletiekunie weten dat Rutger Smith niet definitief stopt met kogelstoten. Hij wil zich alleen komende zomer (met de EK Atletiek in Barcelona als sportief hoogtepunt) concentreren op het discuswerpen.
 

Van Gaal: "Ribéry moet blijven"

Trainer Louis van Gaal raadt Franck Ribéry aan ook volgend seizoen gewoon bij Bayern München te blijven. De Franse middenvelder staat in de nadrukkelijke belangstelling van Real Madrid.

"Ik zou als ik hem was bij Bayern blijven, omdat ze een goede trainer hebben en steeds beter worden", zei de Nederlandse oefenmeester op de Duitse tv. Bij Real zou hij "niet altijd spelen. Dat weten ook Van der Vaart, Van Nistelrooij en Raul".

Ribéry wacht ondertussen nog steeds op zijn rentree in de basiself van Bayern München. Hij is inmiddels hersteld van een knieblessure en kreeg al wat invalminuten, maar ook tegen VfL Wolfsburg zaterdag begint hij waarschijnlijk nog op de bank. "Hij heeft de afgelopen twee weken goed getraind", aldus Van Gaal. "Tegen Mainz was hij al beter dan in Bremen, maar hij voelt zelf dat hij nog niet 100 procent fit is. Als ik denk dat hij meer kan bijdragen dan de andere spelers, zal hij spelen."

Rooney krijgt ruim 2 ton sponsorgeld voor FIFA

Wayne Rooney, voetballer van Manchester United en het Engelse Nationale Elftal, verdient jaarlijks 200.000 pond aan sponsorgeld voor zijn samenwerking met Electronic Arts, meldt ComputerAndVideogames.

Bij 'FIFA 10' siert Rooney op de cover van het populaire voetbalspel, en is Rooney breed in beeld bij het laadscherm van de Fifa-game. De voetbalster siert al meerder jaren de hoesjes van de populaire voetbalspellen. 

Deze cijfers waren aan het licht gekomen nadat Rooney en zijn vrouw zijn aangeklaagd door hun voormalig managers. Hun bedrijf James Grand Group zou nog 4,6 miljoen tegoed hebben van de Engelse voetballer.

Wayne Rooney verdient, naast het geld dat hij van Electronic Arts krijgt, ook nog eens ruim een ton per week van Manchester United. Daarnaast haalt de voetballer miljoenen per jaar op voor portretrechten en afspraken met Coca Cola en Nike.

CvB UU weigert opnieuw concessies

Op de Uithof in Utrecht miezert het. Het Bestuursgebouw is nog steeds ontoegankelijk. FOK! snelde er vandaag naartoe, en werd vriendelijk verzocht om te lopen naar een drassig grasveld aan de achterkant. Daar staan twee stoelen voor een raam, waar mensen naar binnen kunnen.

Buiten staat een groep studenten zichzelf warm te houden bij de warme chocolademelk en champignonsoep. Binnen zitten enkele tientallen bezetters over het gebouw verspreid. De sfeer is uiterst gemoedelijk, alhoewel er wel enige teleurstelling heerst.

Het gesprek dat een afvaardiging van de bezetters van het Bestuursgebouw vanochtend om elf uur aangingen met het halsstarrige college van bestuur, is namelijk voor de tweede maal op niets uitgelopen. FOK! interviewde Isa, een van de bezetters.

“Er is eigenlijk helemaal niets uitgekomen”, zegt Isa. “Ze weigeren nog steeds elke concessie.” Het college weigert pertinent ook maar een duimbreed te wijken, “zelfs niet nu andere universiteiten zich wel bij de zorgen van de studenten aansluiten.”

“De minachting van het college van bestuur voor de studenten blijkt wel weer. Ze gaan gewoon door met hun lijn van niet naar ons luisteren, terwijl een van onze grote bezwaarpunten is dat er niet naar ons wordt geluisterd. Er is geen harder bewijs voor onze stelling dan dit; ze willen helemaal geen medezeggenschap, niet meer dan precies wettelijk noodzakelijk is.”

De studenten melden volmondig dat ze van plan zijn net zo lang te blijven tot het college van bestuur inbindt, in plaats van rigoureus elke concessie te blijven weigeren. “Wij laten ons niet afpoeieren. Als zij met de huidige lijn voor elkaar krijgen dat we weer na een paar dagen weggaan, hebben we helemaal geen poot meer om op te staan."

Hoewel de studenten bij het college van bestuur aandrongen op het naar huis sturen van twee receptiedames die gisteren van zeven uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds in het gebouw zaten, werd ook dit geweigerd.  De studenten wezen erop dat er volgens de CAO helemaal niet zo lang gewerkt mocht worden, maar ook hier had het CvB geen boodschap aan.

“Met de beveiligers is het vrij vervelend gegaan. Wij zeiden constant: we vinden het prima als jullie weggaan, doe dat alsjeblieft. Dit is niet gedaan omdat het college van bestuur hier een stokje voor stak. Ze zeiden zelfs dat het hen niet om de mensen ging, maar om de infrastructuur van het pand.”  Uiteindelijk zit sinds elf uur gisteravond een nieuwe beveiliger achter de balie, omdat de studenten het inhumaan vonden de baliedames nog langer te laten zitten.

Over het U-Blad meldt Isa: “Het U-Blad is niet zomaar een blaadje dat we graag willen houden, het is de spreekbuis voor alle besluiten en bezuinigingen die uit Den Haag komen. Dat is ontzettend belangrijk. Er zullen enorme bezuinigingen aankomen, de studiefinanciering zal worden afgeschaft als we er niet keihard actie tegen gaan voeren. Als dit wordt doorgevoerd zonder dat het bij de studenten terechtkomt, weet niemand het. Het college is blijkbaar niet gebaat bij het behouden van dit medium – we worden monddood gemaakt.”

De bezetters melden dat er rond twee uur vanmiddag een lawaaidemonstratie gepland staat, waar onder andere de schoonmakersvakbond en FNV Bondgenoten hun steun komen betuigen. Ook zijn er van drie tot zes uur vanmiddag discussies met studenten en politici in een nabijgelegen collegezaal. Hiertoe wordt voor de deur van het bestuursgebouw verzameld.

Stefan GP naar Grand Prix van Bahrein

Het Servische team Stefan GP zal bij de eerste Formule 1-race in Bahrein aanwezig zijn. Het team heeft geen inschrijving voor het seizoen 2010 van de FIA ontvangen, maar op haar website meldt de renstal dat dit hun niet tegenhoudt om naar het Arabische land af te reizen. Onlangs werd nog bekend dat Stefan GP met Toyota Motorsport samen gaat werken.

"Stefan GP schrijf geschiedenis door als eerste team in de Formule 1-historie een container vol materiaal naar de race in Bahrein te sturen zonder dat we een startbewijs hebben gekregen voor 2010. We zijn trots op onze wilskracht en blijven doorgaan met laten zien dat wij thuishoren in de Formule 1," zo staat er in een bericht op de teamsite te lezen.

'Brands sprak al met PSV'

PSV en Marcel Brands, de technisch directeur van AZ, zouden een oriënterend gesprek hebben gevoerd. De club uit Eindhoven zien in Brands de nieuwe technisch manager van de club. Rondom de wedstrijd tussen AZ en PSV zou Brands voor het eerst zijn benaderd en toen zou er ook al informeel zijn gesproken over een eventuele overgang.

Brands is al een aantal jaar verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid van de landskampioen. Die functie bekleedde hij daarvoor bij RKC Waalwijk.

Final Fantasy XIII op drie discs

In Japan kunnen ze inmiddels al een flinke tijd genieten van de PS3-versie van Final Fantasy XIII. De game verschijnt over enkele weken ook in de Verenigde Staten en Europa. In tegenstelling tot Japan krijgen wij ook de Xbox 360-versie.

We wisten dat de game zeer groot zou zijn, en waarschijnlijk niet op één DVD zou passen, maar vandaag heeft Square-Enix bekend gemaakt hoeveel DVD's de Xbox 360-versie zal bevatten. Waar de PS3-versie één Blu-Ray disc bevat, komt de Xbox 360-versie in de vorm van drie DVDs. Vanaf 9 maart kunnen PS3- en Xbox 360-eigenaren dus genieten van dezelfde game, maar moeten de Xbox 360-eigenaren af en toe even opstaan om van DVD te wisselen.

Di Resta derde coureur bij Force India

Paul di Resta is de nieuwe testcoureur van Force India, zo heeft het team vandaag vanuit Glasgow bekend gemaakt. De Schot maakte begin december in Jerez in de rookietest indruk op het Indiase team en verdiende hiermee een contract. Hij zal een aantal vrijdagen gaan rijden en naast zijn Formule 1-activiteiten nog gaan rijden in de DTM voor Mercedes.

"Ik ben erg blij dat ik eindelijk de kans heb gekregen om in de Formule 1 te komen," zei de 23-jarige Di Resta. "Ik ben blij dat ik mijn loopbaan kan beginnen bij Force India, een team dat veel potentieel heeft. Ik zie deze move als een stap dichterbij mijn droom om in de F1 te racen, maar ik besef tegelijkertijd ook dat ik de auto en de circuits moet leren kennen. Ik denk dat dit programma de perfecte manier is om me voor te bereiden en er klaar voor te zijn wanneer de kans op een racestoeltje zich aandoet. Ik hoop dat dit het begin is van een lange carrière bij Force India."

Teameigenaar Vijay Mallya is blij dat hij Di Resta vast heeft gelegd. "Ik wil Paul en JR Hildebrand bedanken voor hun toewijding in de test in Jerez. Beiden hebben hard gewerkt en waren zeer indrukwekkend in de test. We zijn blij dat we Paul vast hebben kunnen leggen, omdat zijn potentieel duidelijk was en hij de juiste houding heeft om in de Formule 1 tercht te komen. Het programma dat we voor hem hebben vastgelegd geeft hem de mogelijkheid om de auto, het team en haar omgeving en de druk die de F1 met zich meebrengt, te leren kennen. We hopen dat het een vruchtvolle samenwerking wordt."

Paraguayaan Cabańas wil WK nog niet vergeten

Salvador Cabañas wil het aankomende WK in Zuid-Afrika nog niet uit zijn hoofd zetten. De international van Paraguay werd vorige maand in een bar in zijn hoofd geschoten. Wonder boven wonder overleefde hij dankzij snel medisch ingrijpen.

De 29-jarige aanvaller van América (Mexico) is volgens lokale media buiten levensgevaar, maar hij ligt nog wel in het ziekenhuis. Cabañas wil hoe dan ook naar het WK, laat hij vanuit het ziekenhuis weten.

Cabañas kwam al 45 keer uit voor het nationale team van Paraguay. Onlangs werd hij nog gelinkt aan een transfer naar het Engelse Sunderland. De Zuid-Amerikaan bleef echter bij América, waar hij sinds 2006 onder contract staat.

Opmerkelijk is dat Cabañas alweer voorzichtig kan lopen en praten, maar dat de kogel nog steeds in zijn hoofd zit. Artsen vinden het te riskant om de kogel nu al te verwijderen.

Sevilla twee maanden zonder De Mul

Tom de Mul zal opnieuw lange tijd uitgeschakeld zijn. De Belg ondergaat vandaag een operatie aan zijn lies en daardoor zal zijn club Sevilla twee maanden geen beroep kunnen doen op hem.

Oud-Ajacied De Mul kampt al het gehele seizoen met blessureleed en kwam daardoor nog geen enkele minuut binnen de lijnen bij Sevilla.

In de zomer van 2007 maakte de aanvaller de overstap van Ajax naar Sevilla. Sindsdien speelde de Belg slechts twaalf wedstrijden voor de huidige nummer vier van de Spaanse competitie. Vorig seizoen werd hij zes maanden verhuurd aan Racing Genk.

Twee thuiszorgorganisaties onder scherper toezicht

Twee nieuwe thuiszorgorganisaties zijn onder verscherpt toezicht gesteld. Het gaat om Particuliere Verpleging Florence in Boxtel en Cura Domestica in Boxmeer, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag.

De instellingen waren onderzocht in het kader van een onderzoek naar nieuwe spelers op de markt. De zorg die ze leverden schoot volgens de inspectie 'structureel' tekort. Zo constateerde de inspectie zeer hoge risico's op het gebied van medicatieveiligheid en de deskundigheid van medewerkers. Ook het op orde houden van zorgdossiers en het naleven van richtlijnen waren niet in de haak.

Het management heeft volgens de inspectie onvoldoende daadkracht om verbeteringen door te voeren. Zo werden de plannen van aanpak te laat ingeleverd en waren de plannen niet in orde.

Particuliere Verpleging Florence heeft volgens de inspectie bezwaar tegen de openbaarmaking van het inspectierapport dat is opgesteld na een bezoek in december. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) besluit binnenkort of dit gebeurt.

In november werd thuiszorgorganisatie Lida in Amsterdam al gesloten omdat de zorg er kwalitatief zo slecht is dat patiënten er ernstige risico's zouden lopen. De organisatie blijft voorlopig gesloten.

Politie vist onderkoelde inbreker uit sloot

Een inbreker is dit weekeinde in Rotterdam onderkoeld geraakt toen hij zich in een sloot wilde verstoppen om aan de politie te ontkomen. Zijn poging was tevergeefs, onder meer door de inzet van politiehonden werd de 22-jarige Utrechtenaar gevonden. Met onderkoelingsverschijnselen werd hij naar een ziekenhuis gebracht.

De politie kreeg zaterdagochtend een melding van een inbraak bij een autobedrijf aan de Watertoren. Agenten zagen twee personen wegrennen en startten een zoekactie. Pas na ruim een halfuur werd de man in een sloot aangetroffen. Daar werd ook een koffer met horloges gevonden, de buit van de inbraak. De tweede verdachte is niet gevonden.

Zaak tegen Hofstadgroep moet over

De zaak tegen de Hofstadgroep moet over. Dit heeft de Hoge Raad vandaag bepaald. De zeven van terrorisme verdachte mannen waren eerder door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken. Het hof in Amsterdam moet zich nu opnieuw buigen over de zaak.

Op 23 januari 2008 oordeelde het hof dat geen sprake was van een terroristische en criminele organisatie omdat het samenwerkingsverband tussen de verdachten te weinig gestructureerd zou zijn. Ook was er volgens de rechters geen sprake van aanzetten tot haat. Het Openbaar Ministerie ging hierna in cassatie.

De advocaat-generaal adviseerde begin december de Hoge Raad al om de uitspraken te vernietigen. Het hoogste rechtsorgaan stelt vandaag dat het hof inderdaad een te beperkte definitie heeft gebruikt van het begrip criminele of terroristische organisatie.

Het hoger beroep van Jason W., een van de leden van de Hofstadgroep, is afgewezen. Hij is veroordeeld tot vijftien jaar cel, omdat hij in 2004 leden van een arrestatieteam in Den Haag probeerde te doden en in het bezit was van handgranaten.

Wegereef leidt Ajax-FC Twente

Jan Wegereef is aangesteld om de wedstrijd Ajax-FC Twente in goede banen te leiden. De topper tussen de nummers twee en drie staat gepland voor zondag en begint om 16.30 uur.

Aangezien internationals Pieter Vink en Kevin Blom recentelijk een wedstrijd van de Amsterdammers hebben gefloten, kwamen beide arbiters niet in aanmerking voor de wedstrijd.

Ook Bas Nijhuis en Björn Kuipers mochten de partij niet leiden. Beide scheidsrechters wonen te dicht bij Enschede.

Doe mij die zwarte maar!

Truus en Bep treffen elkaar tussen alle andere stoepblokkerende keuvelouders voor het schoolplein. Ze vertellen over hun kinderen. “De oudste komt uit Malawi, de tweede uit Cambodja en we overwegen nog een derde!” roept Truus. Bep kijkt haar aandachtig aan. “Hmm. Je gaat me nu toch niet vertellen dat je de derde uit Haïti gaat halen hè? Dat is zo’n modeding na die aardbeving, maar dat raakt ook wel weer uit.”
“Oh…” antwoordt Truus beteuterd. “Wat raad jij je me dan aan?”

Olsen: "Kameroen is beter op het WK dan op de Afrika Cup"

Denemarken treft, net als Nederland, in de groepsfase van het WK Kameroen. De ploeg van Paul le Guen stelde teleur op de Afrika Cup, maar de Deense bondscoach Morten Olsen verwacht meer van Kameroen in Zuid-Afrika.

In de kwartfinale van de Afrika Cup werd Kameroen uitgeschakeld. "Kameroen heeft individueel veel klasse en ik weet zeker dat ze beter zullen gaan spelen op het aankomende WK", zegt Olsen tegen het persbureau Ritzau.

"De meeste spelers uit Kameroen spelen in Europa, dus ze weten dat ze op een WK, vooral tegen Europese landen, anders moeten spelen dan tijdens de Afrika Cup."

Bondscoach Bert van Marwijk was eerder al onder de indruk van Kameroen. "De sterke punten zijn hun enorme fysieke kracht en hun snelheid. Het zijn vrijwel allemaal krachtpatsers, die ook nog eens atletisch zijn."

Kuznetsova alsnog in Russisch Fed Cup-team

Tennisster Svetlana Kuznetsova doet toch mee met Rusland in het Fed Cup-duel met Servië dit weekeinde.

De winnares van Roland Garros had zich, net als Elena Dementieva, Vera Zvonareva, Maria Sharapova en Nadia Petrova, afgemeld voor de eerste ronde. Ze heeft zich echter bedacht, meldde de Russische tennisfederatie vandaag.

Kuznetsova, de nummer vier van de wereld, voert nu het veredelde B-team aan, dat verder bestaat uit Alisa Klejbanova (31e), Anastasia Pavljoetsjenkova (38e) en Vera Doesjevina (40e). Dubbelspecialiste Ekaterina Makarova valt af.

Rusland won de Fed Cup vier keer op rij tussen 2004 en 2008. Vorig jaar werden de Russinnen in de halve finales uitgeschakeld door de latere kampioen Italië.

Hushovd mist start nieuwe wielerjaar

Thor Hushovd zal de start van het nieuwe wielerseizoen aan zich voorbij moeten laten gaan. De Noor is ziek en kan daardoor niet aan de start verschijnen van de Ster van Bességes.

Zijn team Cervélo zal nu net Brett Lancaster als kopman aan de start van deze wielerwedstrijd beginnen, aldus WielerRevue.

Ploegleider van Cervélo, Alex Sans Vega, vertelde: "We kijken uit naar de eerste koers van het seizoen. De renners zullen de vrijheid krijgen om zich te tonen en we zijn benieuwd naar onze kracht in vergelijking met de concurrentie. Dit is een goede voorbereidingskoers."

In de zomer van 2009 beleefde het Noorse sprintkanon zijn hoogtepunt door in de Tour de France de groene trui mee naar Parijs te nemen. Hij hoopt dit komend jaar weer voor elkaar te krijgen.

F1-teams keuren nieuwe banden en puntenregels goed

De Formule 1-teams hebben gisteren in een vergadering van de F1-commissie besloten enkele veranderingen goed te keuren. Het gaat om de banden- en puntenregels zoals de Sporting Work Group deze vorige week al voor had gesteld. De World Motor Sport Council van de FIA moet de voorstellen nog wel goedkeuren.

Het voorgestelde puntensysteem van 25-20-15-10-8-6-5-3-2-1 punten zal nu veranderd worden naar 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 punten, waarmee het verschil tussen de eerste en de tweede finishers vergroot is. Hierdoor wil de FIA dat coureurs eerder voor een overwinning gaan dan een tweede plaats veilig te stellen.

Verder zijn de bandenregels op de schop gegaan. Teams krijgen per weekend in plaats van veertien sets nog slechts elf sets droogweerbanden. Daarvan moet één setje gebruikt worden in de eerste vrijdagtraining en een tweede setje in de tweede training. Hierdoor wordt gehoopt dat de spanning in de races verhoogd wordt, te meer omdat de coureurs die in Q3 trainen moeten starten op de set banden waarmee ze hun snelste tijd hebben gereden.

Voor 2011 zal de maximum hoogte van de diffuser verlaagd worden van 175 tot 125 millimeter. Eerder was al besloten om de dubbele diffusers in de ban te doen. Deze zorgden vorig seizoen voor veel ophef, waarna een rechtszaak duidelijk maakte dat ze toegestaan waren. Het in de ban doen van de dubbele diffuser zorgt er voor dat de grip van de bolides enorm verminderd wordt.

Tenslotte heeft FIA-president Jean Todt aan de Formule 1-commissie aangegeven dat groene technologieën in de Formule 1 gestimuleerd moeten gaan worden. Daarvoor heeft hij de commissie het mandaat gegeven om te komen met voorstellen, iets was de teams toejuichten.

Sulejmani en Aissati krijgen zware training voor de kiezen

Ismail Aissati en Miralem Sulejmani maakten geen deel uit van de wedstrijdselectie tegen Feyenoord. Het duo bleek niet fit genoeg en daar wordt nu hard aan gewerkt.

Sulejmani en Aissati werden na de training van dinsdag onder handen genomen door hersteltrainer René Wormhout. Beide spelers moesten op de trappen van de tribune allerlei loopoefeningen uitvoeren. Dat meldt De Telegraaf.

Zowel Aissati als Sulejmani zijn dit seizoen uit vorm. Ze moeten het allebei vaak doen met een invalbeurt. Trainer Martin Jol nam ze afgelopen zondag niet mee naar Rotterdam voor De Klassieker.

PvdA Kampen maakt carnavalsplaat

Met nog twee weken te gaan voor het carnaval losbarst, haalt de PvdA een troef uit de hoge hoed om mensen te laten stemmen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

PVDA-Kampen heeft namelijk een carnavalsplaat gemaakt: Allemaal naar het stemlokaal. Deze knijter wordt gezongen door de lokale PVDA kopstukken uit Kampen. Of de plaat ook mensen naar het stemlokaal gaat krijgen moet worden afgewacht.

Meisje van 9 bevallen van jongetje

In China is vorige week een meisje bevallen van een gezonde zoon. De kersverse moeder blijkt echter zelf nog een kind te zijn. Ze is namelijk slechts negen jaar oud.

Het jongetje is vorige week middels een keizersnede op de wereld gezet. Met een gewicht van 2,75 kilo heeft hij een gezond geboortegewicht.

Wie de vader van de spruit is, is nog onduidelijk. Wel hebben de ouders van het meisje de politie ingeschakeld. Seks onder de veertien is in China namelijk verboden.

Duo Stam/Schep op weg naar winst

Baanwielrenners Danny Stam en Peter Schep zijn in Berlijn op weg naar de overwinning in de Zesdaagse van Berlijn. Na vijf dagen heeft het Nederlandse duo een ronde voorsprong genomen om de eerste achtervolgers.

Het Duitse duo Robert Bartko en Roger Kluge staat, met nog één dag te gaan, op een tweede plaats.

Aangezien het Duitse duo wel meer punten heeft vergaard, zullen Stam en Schep op de laatste dag alle zeilen moeten bijzetten om de overwinning binnen te halen

[NBA] Record Bryant ondanks verlies Lakers

Kobe Bryant is sinds maandagavond topscorer aller tijden van Los Angeles Lakers. De sterbasketballer passeerde met een dunk in het derde kwart tegen Memphis Grizzlies Jerry Wests record van 25.208 punten. Daarmee stond West veertiende in de totaalranglijst van de NBA.

Ondanks de 44 punten die Bryant in het duel scoorde, kon hij een nederlaag voor de Lakers niet voorkomen. Met 95-93 ging de zege naar de thuisploeg. Daardoor moet Lakers-coach Phil Jackson nog even op zijn record wachten. Met 533 zeges in het reguliere seizoen voor zijn ploeg evenaart hij het record van Pat Riley.

Pantelic en Enoh willen bijtekenen bij Ajax

Marko Pantelic en Eyong Enoh willen graag hun contract bij Ajax verlengen. De Serviër en Kameroener verwachten er snel uit te komen met de Amsterdamse club.

Pantelic heeft een contract tot het einde van dit seizoen bij Ajax. De spits heeft het erg naar zijn zin in Amsterdam. Hij wil graag nog een paar seizoenen blijven bij de nummer drie van de Eredivisie.

"We zijn er nog niet uit", zegt Pantelic in Sportweek. "Ik wil graag blijven, heb het naar mijn zin in Amsterdam. Maar beide partijen moeten zich vinden in de nieuwe overeenkomst."

Ajax en Pantelic moeten het nog eens worden over de lengte van het contract en het salaris van de Serviër. "Ik ben dit seizoen akkoord gegaan met de voorwaarden van Ajax. Nu moeten ze mijn voorwaarden accepteren. Als dat gebeurt is het oké, als dat niet gebeurt is het ook oké. Wat er ook gebeurt: Ajax zal altijd in mijn hart blijven en ik zal tot de laatste dag blijven werken."

Enoh heeft momenteel een contract tot medio 2012. "Hoe het er exact voor staat, weet ik niet. Ik kom net terug uit Afrika. Mijn manager is er mee bezig. Ik verwacht dat we eruit komen, want ik wil graag nog een paar jaar bij Ajax spelen."

Capcom wil verder met westerse ontwikkelaars

Ondanks de tegenvallende verkoop van 'Bionic Commando' (2009) en Dark Void (2010) wil uitgever Capcom meer samen gaan werken met westerse ontwikkelaars. Bedrijven buiten Japan zullen mogen werken aan games met gevestigde personages en universele thema's, schrijft gamesite Gamasutra.

Het in Japan gevestigde Capcom wil voet aan wal krijgen in Europa en de Verenigde Staten. Vorig jaar maakte het inmiddels failliete Zweedse bedrijf Grin de game 'Bionic Commando'. Het spel verkocht bij de lancering slechts 27 duizend stuks. "Dit toont aan dat het lastig is om de ontwikkeling van een nieuwe game uit te besteden aan bedrijven aan de andere kant van de oceaan."

Ook de recent uitgebrachte actiegame 'Dark Void' verkoopt niet naar verwachting. Deze game is ontwikkeld door het Amerikaanse Airtight Games.

In de toekomst zullen nieuwe series alleen nog maar in Japan ontwikkeld worden. Westerse ontwikkelaars zullen alleen nog maar aan bestaande Capcom-series mogen werken, series die bekend zijn in westerse contreien.

 

Slory: "Ik lijk een beetje op Shaun Wright Philips"

Andwélé Slory tekende maandag een contract bij West Bromwich Albion. De komende vijf maanden speelt de Nederlander in de Championship.

Zijn nieuwe ploeggenoot Gianni Zuiverloon heeft een belangrijke rol gespeeld in de transfer naar Engeland. "Ik ken Gianni al zes jaar dus hij kan me hier mooi rondleiden. Hij was de eerste die ik wilde spreken over een overstap naar WBA", aldus Slory op de clubwebsite van WBA.

"Hij vertelde me te komen. Dat was erg belangrijk voor me bij het nemen van een beslissing", aldus de man die zich vergelijkst met Shaun Wright-Philips. "Ik zeg niet dat ik zo goed als hij ben hoor, maar ik lijk wel een beetje op hem."

Bij Feyenoord raakte Slory volledig op een zijspoor. Bij WBA hoopt hij zelfs weer in beeld te komen voor het Nederlands elftal. "Eerst zal ik goed moeten gaan spelen bij WBA. Wellicht komt Van Marwijk, mijn voormalige trainer bij Feyenoord, me dan weer eens bekijken."

Nieuw Bioshock 2 personage onthuld

Bioshock 2 ligt bijna in de winkels, op 9 februari om precies te zijn. Op de valreep introduceert ontwikkelaar 2K Marin nog een nieuw personage, Augustus Sinclair. Een 'vriendelijke monster' volgens Jordan Thomas, creative director van 2K Marin. Van tijd tot tijd zal hij je dwarsbomen, maar is tevens een handig bondgenoot.

Als je het eerste deel hebt gespeeld, dan klinkt deze naam je waarschijnlijk bekend in de oren. Sinclair was een van de kopstukken in de wetenschappelijk gemeenschap van Rapture en speelde met zijn bedrijf Sinclair Solutions een belangrijke rol in de ontwikkeling van de plasmids. Waar Fontaine een nihilist was, is Sinclair dit zeker niet. Hij improviseert veel en past zijn regels voortdurend aan. 

Zowel in de singleplayer als in de multiplayer krijgt Sinclair een belangrijke rol. Hoewel je hem de multiplayer niet persoonlijk tegen het lijf loopt, is zijn aanwezigheid duidelijk merkbaar. Spelers schrijven zich in bij de Sinclair Solutions Home Consumers Rewards Club, waar deelnemers nieuwe plasmids op elkaar mogen testen. Om te zien welke rol Sinclair precies heeft in Bioshock 2, moeten we nog een weekje wachten.

Consumentenbond verliest geding om 'sms-terreur'

De Consumentenbond heeft vandaag een kort geding over 'sms-terreur' verloren. De bond vindt dat telecomaanbieders onterecht geld in rekening brengen voor ongevraagd ontvangen sms'jes en spande een 'principezaak' aan tegen T-Mobile en Vodafone.

De bond zei eerder dat het nauwelijks iets uithaalt als klanten bij hun provider klagen nadat ze zich onbewust hebben geabonneerd op een sms-dienst. Die bewering moet de bond rectificeren van de rechtbank in Den Haag. Volgens T-Mobile is de zaak van de Consumentenbond gebaseerd op één sms-aanbieder die willekeurig en ongevraagd berichten had verstuurd.

T-Mobile en Vodafone hebben van de aanbieder geëist dat gedupeerde klanten hun geld terugkrijgen. Iedereen die zich heeft gemeld, kreeg volgens T-Mobile zijn geld terug.

Overigens treedt per 1 maart een sms-gedragscode in werking, die volgens T-Mobile sms-reclames transparanter maakt.

'Carnaval is zuipen en vreemdgaan'

Carnaval is een orgie van 'zuipen, vreemdgaan en kutmuziek', die stelling ondersteunt zestig procent van de mensen die op de speciale FOK!carnavalpoll stemden.

Twintig procent vindt carnaval een geweldig feest. De rest heeft geen of een andere mening. Duidelijk is dat er geen gulden tussenweg is: of je vindt het ruk of je vindt het geweldig. Mailgozer zegt: "Carnaval zou je kunnen zien als het suikerfeest van de rooms katholieken."

Metalfreak vindt: "Het overgrote merendeel van FOK! snapt het hele feest dus niet. Maakt niet uit, laat ons Limburgers maar gewoon feesten en kom ons vooral niet vervelen in die tijd." En Signe heeft carnavaltrauma's: "Ik ben als kind ook ooit eens gedwongen om prins carnaval te zijn op de lagere school, daarvoor had ik er al een hekel aan, nu helemaal. Die muziek is ook enorm kut, zelfs met te veel alcohol op."

Stem ook mee! 

CBS weigert Dante's Inferno ad voor de Super Bowl

Dit weekend vindt het grootste jaarlijkse sportevenement van de VS plaats, de Super Bowl. Elk jaar is dit dé gelegenheid voor elk bedrijf om zijn product bij zo veel mogelijk Amerikanen aan te kunnen prijzen. Voor het uitzenden van een advertentie tijdens de finale van de NFL moet alleen wel flink in de buidel getast worden, want spotjes van slechts 30 seconden kunnen tot wel $3 miljoen kosten.

Vorig jaar maakte Sony van deze gelegenheid gebruik om de game Killzone 2 wat extra publiciteit te geven. Dit jaar zal uitgever Electronic Arts, zoals eerder al bekend werd, een spotje uitzenden ter promotie van de actiegame Dante's Inferno. Helaas voor EA is CBS, het bedrijf dat de Super Bowl uitzendt dit jaar, vrij streng in hun selectie van reclames. De advertentie die EA wilde uitzenden moet dan ook aangepast worden. CBS was namelijk niet zo te spreken over de slogan "Go to Hell". Deze moet nu aangepast worden naar "Hell Awaits".

Eerder dit jaar weigerde CBS ook al een spotje, omdat ze het niet geschikt vonden om uit te zenden tijdens de Super Bowl. Daardoor zal dit jaar Mancruch.com, een datingsite voor homo's, hun reclame genaamd "playing for the same team" niet mogen uitzenden. In dit spotje werd door twee mannen met elkaar gezoend. Een spotje dat ook voor een hoop controverse zorgde, maar dan omdat het wel uitgezonden mocht worden, kwam van een conservatieve organisatie die een spotje had gemaakt tegen het toepassen van abortus. Een actie waar met name veel feministische organisaties vrij boos om werden.

De oorspronkelijke advertentie voor Dante's Inferno

Medewerker OM opgepakt voor verduisteren boetes

Een medewerker van het Openbaar Ministerie is gisteren aangehouden omdat hij verdacht wordt van het aannemen van steekpenningen. Hij zou bekeuringen hebben vernietigd en hiervoor geld hebben ontvangen. Dit meldt het OM vandaag.

De verdachte is werkzaam bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) in Utrecht. Bij een intern disciplinair onderzoek kwamen de strafbare feiten aan het licht. Hierop startte de politie een onderzoek. De medewerker is geschorst.

Grote judoploeg naar Parijs

De Nederlandse judoploeg neemt komend weekend met zestien mannen en vrouwen deel aan de Grand Slam in Parijs.

Op het prestigieuze ‘Tournoi de Paris’ komen onder meer voormalig wereldkampioen Guillaume Elmont (-81 kg), Elisabeth Willeboordse (-63 kg) en zwaargewicht Grim Vuijsters (+100 kg) in actie. Een aantal grote namen moet echter verstek laten gaan. Wereldkampioene Marhinde Verkerk (-78 kg), tijdens de voorgaande editie de enige Nederlandse judoka die een medaille behaalde, kent een lichte blessure. Voor Henk Grol (-100 kg), herstellende van een tijdens de WK judo opgelopen afgescheurde knieband, komt het toernooi nog te vroeg. Edith Bosch laat het toernooi schieten om zich verder voor te bereiden op de start van de Olympische kwalificatie, in mei.

Bondscoach Maarten Arens selecteerde Jeroen Mooren (-60 kg), Neal van de Kamer (-66 kg), Dex Elmont, Benji Nortan (-73 kg), Guillaume Elmont (-81 kg), Marvin de la Croes (-90 kg), Danny Meeuwsen (-100 kg), Grim Vuijsters, Benjamin van Leeuwaarde (+100 kg) voor deelname in de Franse hoofdstad.

Damesbondscoach Marjolein van Unen nodigde Birgit Ente (-48 kg), Kitty Bravik (-52 kg), Dani Libosan, Michelle Diemeer (-57 kg), Elisabeth Willeboordse, Anicka van Emden (-63 kg), Linda Bolder (-70 kg) uit om deel te nemen.

'Amsterdammers in isolement door parkeertarieven'

Door de hogere parkeertarieven in de hoofdstad krijgt ruim een kwart van de Amsterdammers minder bezoek. Ouderen en mensen met een laag inkomen krijgen sinds vorig jaar zelfs bijna de helft minder visite, meldt De Telegraaf vandaag op basis van een nog niet naar buiten gebracht onderzoek.

De gemeente wil nog niets loslaten en laat alleen weten dat het college van burgemeesters en wethouders zich vandaag over een onderzoek buigt. Dat gaat volgens een gemeentewoordvoerder over de effecten van de parkeertarieven op de luchtkwaliteit en wordt morgen naar buiten gebracht. Volgens de krant blijkt uit het onderzoek dat er dagelijks zeventigduizend minder autoritten zijn.

Begin vorig jaar werden de tarieven fors verhoogd, mede om de luchtvervuiling terug te dringen. De tarieven voor een uur parkeren lopen op naarmate de auto dichter bij het centrum wordt neergezet. In het stadshart gaat het om vijf euro per uur. In de schil daaromheen loopt het tarief af van vier naar drie tot 1,40 euro per uur.

Door de hogere tarieven zou het schaarser wordende bezoek vaak ook nog eens korter blijven. Ook zouden bezoekers liever op zondag komen, omdat parkeren dan in veel delen van de stad gratis is.

'Revolutie Iran heeft gefaald'

Het regime in Iran is 31 jaar na de revolutie nog steeds gestoeld op dictatuur. Dit betoogde vandaag de Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi op zijn website Kaleme.org. "De Islamitische Revolutie van 1979 heeft gefaald, want de wortels van tirannie en dictatuur, die het tijdperk van de sjah kenmerkten, bestaan nog steeds."

De felle aanval van Mousavi op het regime komt kort voor de nationale feestdag, 11 februari. Dat is de dag waarop in 1979 de ayatollah Ruhollah Mousavi Khomeini (1902-1989) uit ballingschap terugkeerde en zo na bijna vier decennia een einde maakte aan het bewind van de sjah, Mohammad Reza Shah Pahlavi (1919-1980).

Startnummers BMW Sauber bekend

Het BMW Sauber F1 Team zal dit Formule 1-seizoen van de F1 Commissie de nummers 26 en 27 moeten gaan gebruiken. Het team blijft de officiële naam van vorig seizoen voorlopig aanhouden en had daarom door het uitvallen van Toyota recht op de startnummers 9 en 10. Deze zijn echter al toegewezen aan het team van Williams.

Deze situatie ontstond omdat de FIA eind november al een voorlopige inschrijflijst publiceerde, terwijl Peter Sauber nog druk doende was om de renstal over te nemen. Had Sauber nu de startnummers 9 en 10 toegewezen gekregen, dan had niet alleen Williams haar nummers aan moeten passen, maar ook Renault, Force India, Scuderia Toro Rosso en de vier nieuwe renstallen. Daarom zal volgens de Zwitserse krant Blick Kamui Kobayashi met nummer 26 gaan rijden en Pedro de la Rosa met nummer 27.

BP boekt minder winst dan verwacht

Het Britse olieconcern BP plc heeft in het vierde kwartaal van 2009 de aangepaste nettowinst met 68% zien toenemen, als gevolg van een hogere gemiddelde olieprijs en een toegenomen olie- en gasproductie. De winststijging viel echter lager uit dan analisten hadden verwacht.

BP rapporteerde vandaag een aangepaste winst, exclusief de impact van de olieprijs op onverkochte voorraden en buitengewone items, van $4,38 miljard, tegen $2,61 miljard een jaar eerder. Analisten gepolst door Dow Jones Newswires hadden gerekend op een aangepaste winst van $4,69 miljard.

De nettowinst kwam uit op $4,30 miljard, vergeleken met een verlies van $3,34 miljard in het vierde kwartaal van 2008.

De omzet steeg in het afgelopen kwartaal met 20% tot $73,6 miljard, van $61,09 miljard een jaar geleden. De olieproductie steeg in de verslagperiode met 3% tot 4,054 miljoen vaten per dag. Analisten gingen uit van een productie van 4,00 miljoen vaten per dag.

Vooruitkijkend gaat BP ervan uit dat de gasmarkten volatiel zullen blijven en de raffinagemarges onder druk zullen blijven staan.

Fikse daling aantal wintertransfers

De KNVB heeft vanmorgen de cijfers bekend gemaakt van het aantal spelers dat in de afgelopen transferperiode in ons land van club zijn gewisseld. In de periode 4 januari tot en met 1 februari waren dat 95 spelers, een fikse daling ten opzichte van voorgaande jaren.

Vorige winter veranderden nog 153 spelers van club, in 2008 waren dat er 113. Van de 95 getransfereerde spelers zijn 28 spelers naar een buitenlandse club gegaan. Negentien spelers zijn van het buitenland naar Nederland gekomen en 48 spelers wisselden binnen Nederland van club.

Knokken in EA MMA screenshots

MMA (Mixed Martial Arts) is de snelsts groeiende sport in de wereld, het is een mix tussen verschillende soorten vechtstijlen die de vechters beheersen. Vorig jaar is THQ begonnen met de MMA game 'UFC Undisputed 2009', die draait om de vechters van de grootste MMA federatie. EA gaat hiermee concurreren en komen dit jaar met EA MMA. Dit spel zal vechters bevatten uit verschillende federaties.

EA heeft nu nieuwe screenshots vrijgegeven van EA MMA, waarin de details op de vechters te zien zijn. De game moet dit jaar nog uitkomen voor de Xbox 360 en de PlayStation 3.

EA MMA

EA MMA

EA MMA

EA MMA

EA MMA

Barrichello: "Rosberg moet bij Mercedes vertrekken"

Rubens Barrichello staat er om bekend dat hij af en toe een ferme uitspraak doet en ditmaal heeft hij Nico Rosberg op de korrel. De 24-jarige Duitser rijdt dit jaar voor Mercedes Grand Prix met naast hem zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. Daarom heeft Barrichello één advies voor Rosberg: "Ga daar weg. Dat is het enige wat ik er over kan zeggen."

De 37-jarige Braziliaan was bij Ferrari zes jaar teamgenoot van Schumi en speelde ondanks enkele successen tweede viool bij het Italiaanse team. Daarom moet Rosberg oppassen dat hij dat niet wordt. "Ik ben er niet negatief over. Als hij weet wat ik weet en gezien hoe snel Michael vandaag was, dan gaat het lastig voor Rosberg worden. Ik wens hem het allerbeste toe, want ik denk dat hij een talent is dat wereldkampioen kan worden. Als hij dat kan bereiken in hetzelfde team als Michael, wordt wel duidelijk dat Nico kampioensmateriaal is. Laten we het op die manier maar zeggen," zei de veteraan uit de Formule 1-wereld gisteren in Valencia.

De media-aandacht voor Schumi is ongekend en Rosberg merkt dat er weinig is veranderd, ondanks dat zijn landgenoot er drie jaar tussenuit is geweest. "Op de ochtend van de lancering stonden er 100 camera's op Michael gericht en maar eentje op mij. Ik zal er aan wennen en het begrijpen, ik ben coureur. Hoeveel camera's er zijn is niet belangrijk voor mij," zei Rosberg.

Eerste Belgische gevangenen naar Tilburg

Een eerste groep van in totaal vijfhonderd Belgische gedetineerden vertrekt vandaag naar de gevangenis van Tilburg om daar hun straf verder uit te zitten. De Belgische regering heeft celruimte van Nederland gehuurd omdat ze kampt met een cellentekort. In Nederland staat juist gevangenisruimte leeg.

Volgens een woordvoerster van het Belgische ministerie van Justitie vertrekken de gedetineerden vanuit de gevangenis in Wortel (een deelgemeente van Hoogstraten, vlak bij de Nederlandse grens) naar Tilburg. Aantallen wil ze niet noemen, maar volgens niet bevestigde berichten gaat het om 35 gedetineerden. Volgens Belgische media zijn het niet uitsluitend vrijwilligers. Sommigen zouden zijn aangewezen.

Aantaande vrijdag vindt in Tilburg de officiële overdracht plaats tussen Nederland en België. De overeenkomst geldt voor drie jaar en kost de Belgen 90 miljoen euro.

Obama in maart naar Indonesië en Australië

De Amerikaanse president Barack Obama reist in maart naar Indonesië en Australië. Dit is gisteren in Washington bekendgemaakt.

Obama bracht een deel van zijn kindertijd door in Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. Tijdens de trip zal hij formeel een alomvattend partnerschap met Indonesië lanceren, zei een woordvoerder van het Witte Huis.

Zijn bezoek aan Australië markeert de 70e verjaardag van de betrekkingen tussen Australië en de Verenigde Staten. Met de Australische leiders zal hij Afghanistan en het tegengaan van de verspreiding van kernwapens bespreken.

Obama maakt ook een stop in Guam, een Amerikaans gebiedsdeel in de Stille Oceaan.

Complete chaos in MAG

Toen Sony aankondigde om met een 256-player online game te komen waren er veel sceptici die verwachtten dat dit nooit goed zou lukken. Zipper Interactive heeft de schouders er echter onder gezet en is met MAG op de proppen gekomen. Maar feit blijft dat zoveel spelers in een level wel eens voor chaotische beelden kan zorgen. Eigenlijk toch jammer dat in het filmpje geen granaat gegooid wordt.....

MAG

MAG

MAG

MAG

MAG

Nederland wil gestolen gegevens over zwartspaarders

Nederland heeft Duitsland gevraagd of op een daar opgedoken gestolen cd met Zwitserse bankgegevens ook informatie over Nederlandse zwartspaarders staat. Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst vandaag.

Gisterochtend doken berichten op dat een voormalig medewerker van een Zwitserse bank de gestolen cd aan de Duitse regering heeft aangeboden. De regering zou overwegen de cd voor enkele miljoenen te kopen, omdat dat geld snel terug te verdienen is door de zwartspaarders die op de cd staan alsnog belasting te laten betalen.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke situatie speelt. In 2008 betaalde de Duitse inlichtingendienst BND een voormalig medewerker van een bank in het dwergstaatje Liechtenstein tussen de vier en vijf miljoen euro voor een cd met veertienhonderd namen van vermeende belastingontduikers. Daar zaten zeshonderd Duitsers bij. De informatie leidde in Duitsland tot meer dan honderd invallen. Ook in minstens zeven andere landen leidde de cd tot onderzoeken.

Door de informatie op de cd begon in Nederland een onderzoek naar negentien particulieren en twee bedrijven in Nederland. Gegevens van banken in landen met een bankgeheim zijn gewild, omdat deze banken vaak worden gebruikt om belasting te ontduiken.

De discussie of je 'boeven met boeven' mag vangen speelt naast Duitsland ook in Nederland. Hoogleraar fiscale economie Leo Stevens zei op Radio 1 dat de rechtstaat 'naar de knoppen' gaat als dit te snel wordt gedaan. Wel wees hij erop dat de Hoge Raad in de jaren negentig heeft bepaald dat het gebruik van dergelijke informatie is toegestaan.

Behemoth kondigt BattleBlock Theater aan

Behemoth, de maker van Alien Hominid en Castle Crashers heeft zijn volgende arcade game aangekondigd, genaamd BattleBlock Theater. In dit spel ben je gestrand op een eiland met honderden gevangenen. Als dat nog niet erg genoeg is wordt jouw vriend ook nog eens ontvoerd. Het is aan de speler de taak om je door de honderden gevangen te vechten en je vriend terug te vinden. 

De game komt in 2010 uit exclusief uit voor Xbox Live Arcade. Bekijk hieronder de eerste trailer voor BattleBlock Theater.

Utrechts studentenprotest gaat 2e dag in

De studenten die het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht hebben bezet hebben versterking gekregen. Studenten van de Universiteit van Amsterdam zijn vannacht naar Utrecht getrokken. De studenten protesteren onder meer tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs.

De onderhandelingen met het college van bestuur werden gisteren afgebroken. De studenten besloten daarop de nacht in het gebouw door te brengen. "We blijven hier totdat onze eisen zijn ingewilligd", zegt een woordvoerder. Een verklaring van het CvB werd afgedaan als "gebakken lucht". Ook het protest buiten begint volgens hem een permanent karakter te krijgen. "We hebben banken en een vuurkorf neergezet, het wordt buiten een gezellige huiskamer." Sinds het afbreken van de onderhandelingen is er geen contact met het college geweest.

De studenten willen onder meer dat het bestuur van de universiteit zich uitspreekt tegen de mogelijke afschaffing van de basisbeurs. Het kabinet denkt erover die beurs om te zetten in een lening als bezuinigingsmaatregel.

In heel Nederland werden gisteren collegezalen bezet. Ook in Amsterdam en Nijmegen kwam het tot gesprekken tussen de studenten en de colleges van bestuur.

Foto's van de bezetting van het Bestuursgebouw onder andere hier.

Tieners aangeklaagd voor bosbrand Australië

Twee tieners zijn vandaag door de politie aangeklaagd wegens het stichten van een van de bosbranden waarbij vorig jaar in Australië meer dan 170 mensen om het leven kwamen. De jongens van 14 en 15 jaar zouden bij Bendigo, ten noorden van Melbourne, een brand hebben aangestoken die aan een 47-jarige man het leven kostte.

De brand richtte grote schade aan. Er werden 61 woningen verwoest, met een totale schade van vijftien miljoen euro. De tieners zijn aangeklaagd wegens brandstichting met dodelijke gevolgen. De maximumstraf daarvoor is 25 jaar gevangenis.

De Australische staat Victoria werd vorig jaar door een groot aantal branden geteisterd. Honderdrieënzeventig mensen kwamen om het leven en meer dan tweeduizend huizen werden in de as gelegd. De datum 7 februari 2009 is als Zwarte Zaterdag de geschiedenis ingegaan.

Modern Warfare 2 care package glitch blijft ellende

Infinity Ward blijft problemen houden met hun succesvolle game Call of Duty: Modern Warfare 2. Een van die problemen is een glitch waarmee het mogelijk is om een oneindig aantal care packages te verkrijgen. Er is al eerder een patch voor verschenen, maar schijnbaar blijven er manieren om die glitch te misbruiken. Op de Twitter site van fourtwozero (Robert Bowling van Infinity Ward) is namelijk het volgende te lezen:

"Ugh. This care package exploit is becoming the bane of my existence, but not for long. @infinityward is working on a permanent fix for it"

Oftewel, Robert Bowling wordt zo onderhand zelf niet goed van deze glitch, maar heeft er vertrouwen in dat het probleem op korte termijn wel definitief opgelost gaat worden.

[NHL] Gerenoveerde Flames kunnen alsnog niet winnen

De Calgary Flames hebben ondanks een ruil met de Toronto Maple Leafs, waarin zeven spelers betrokken waren, niet kunnen winnen van de Philadelphia Flyers. De Flames wisten met hun nieuwe opstelling slechts achttien schoten op doel te produceren en verloren met 3-0 van de sterk spelende Flyers.

Een dag voor deze wedstrijd werden Dion Phaneuf, Fredrik Sjostrom en belofte Keith Aulie weggeruild naar de Maple Leafs in ruil voor Matt Stajan, Niklas Hagman, Ian White en Jamal Mayers. De Flames hoopten hiermee vooral scorend vermogen binnen te halen. Stajan en Hagman scoren redelijk wat goals vanaf de tweede of derde line, en White is een onderschatte offensief ingestelde verdediger. Dit kostte de Flames echter wel hun beste verdediger, Dion Phaneuf, die ook nog maar 24 jaar oud is en dus nog steeds beter kan worden.

Het gewenste effect bleef in ieder geval in de eerste wedstrijd nog uit. Ondanks het schok-effect dat zo'n grote ruil normaal gesproken heeft speelden de Flames een matte wedstrijd. "We wisten niet genoeg te creëren, schoten te weinig op doel en zij waren scherp bij de kansen die ze kregen. We zullen gewoon beter voorbereid moeten zijn", aldus de nieuweling Stajan.

Man van de wedstrijd werd uiteindelijk Flyers-goalie Ray Emery, die een shutout behaalde. Mike Richards scoorde tweemaal voor de Flyers. Zijn eerste goal was uit een schot van Simon Gagne die afketste van Flames-verdediger Jay Bouwmeester. Richards kon hierna eenvoudig binnentikken. Zijn tweede goal kwam in de powerplay in de derde periode. Claud Giroux scoorde tussendoor met zijn backhand uit een pass van Arron Asham.

"We hadden vanavond veel mensen die niet goed speelden. We waren gewoon niet scherp genoeg en speelden te afwachtend", zei Flames-coach Brent Sutter. Flyers-coach Peter LaViolette was vanzelfsprekend een stuk blijer met het spel van zijn team. "Dit is de eerste keer sinds tijden dat we 60 minuten lang een goede wedstrijd speelden."

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Calgary Flames Philadelphia Flyers 0-3
Pittsburgh Penguins Buffalo Sabres 5-4
Florida Panthers Anaheim Ducks 0-3
Edmonton Oilers Carolina Hurricanes 4-2

Afellay heeft aanbieding PSV in beraad

PSV wil het contract met Ibrahim Afellay openbreken en verlengen. De 23-jarige middenvelder heeft de aanbieding van de Eindhovenaren in beraad genomen.

"Er is nog geen beslissing genomen, alles is nog open," aldus Afellay die niet verwacht dat er op korte termijn knopen zullen worden doorgehakt. "Ik heb het hartstikke goed naar mijn zin, maar ik concentreer me voorlopig op het voetballen."

Sunderland kan opnieuw niet winnen

Sunderland is er opnieuw niet in geslaagd een overwinning te boeken in de Premier League. De 'Black Cats' kwamen gisteren thuis tegen Stoke City niet verder dan 0-0 en wachten nu al meer dan twee maanden op een zege. Na de 1-0 winst op Arsenal op 21 november werden er uit tien wedstrijden maar vier punten gepakt.

Sunderland is inmiddels teruggevallen naar de dertiende plaats in de Premier League en staat nog vier punten boven de degradatiestreep. Stoke City heeft twee punten meer en staat twaalfde.

China waarschuwt VS over Dalai Lama

China heeft vandaag laten weten dat een ontmoeting van de Amerikaanse president Barack Obama met de Dalai Lama de betrekkingen 'ernstig kan ondermijnen'.

De waarschuwing werd afgegeven door Zhu Weiqun, adjunct-directeur van een afdeling van de Chinese communistische partij die onlangs besprekingen voerde met een delegatie van de uitgeweken Tibetaanse leider. Zhu sprak op een persconferentie waarop hij meedeelde dat het overleg niets had opgeleverd.

China voelt zich geroepen de waarschuwing af te geven na signalen uit Washington dat Obama de Dalai Lama zou willen ontmoeten, iets wat China wil vermijden voordat president Hu Jintao vermoedelijk in april naar de Verenigde Staten reist.

De betrekkingen tussen Washington en Beijing zijn al stroever geworden door de aangekondigde wapenlevering van de VS aan Taiwan. China schortte meteen de militaire uitwisseling met de VS op en liet weten dat Amerikaanse bedrijven die aan de leverantie meewerken sancties tegemoet kunnen zien.

Over het overleg met de gezanten van de Dalai Lama merkte Zhu op dat wat China betreft alleen te praten valt over de toekomst van de uitgeweken leider, niet over meer zelfbestuur voor Tibet. "Er is van de kant van de centrale regering op deze punten geen ruimte voor onderhandelingen of concessies", zei hij. Zhu noemde de Dalai Lama niet slechts een religieuze figuur, maar het 'hoofd van een separatistische groep'.

Beijing demoniseert de Dalai Lama en zegt dat hij China's soevereiniteit wil vernietigen door aan te sturen op Tibetaanse onafhankelijkheid. De Dalai Lama houdt al tientallen jaren vol dat hij alleen maar meer autonomie wil, zodat de Tibetanen hun cultuur, taal en godsdienst kunnen beoefenen.

De afgelopen jaren zijn de spanningen in de Tibetaanse gebieden toegenomen. De Tibetanen klagen over religieuze beperkingen, regeringspropaganda en een toestroom van Han-Chinezen, waardoor zij zich in hun eigen omgeving gemarginaliseerd voelen.

'Game-industrie moet waarschuwen voor verslaving'

De game-industrie doet niets om gameverslaving te voorkomen en ontloopt daarmee haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat concludeert onderzoeksbureau IVO in een onderzoek voor het ministerie van Volksgezondheid, schrijft Trouw vandaag. IVO berekende dat Nederland dertigduizend tot tachtigduizend gameverslaafden telt.

Het geeft volgens de krant vooral problemen als samen met vaak anonieme anderen via internet wordt gespeeld. Jeroen Lemmers, die bij de Universiteit van Amsterdam al drie jaar onderzoek doet naar gameverslaving, legt in de krant uit dat het niet simpel is om maatregelen te nemen. Een waarschuwing dat een spel verslavend is, net als op sigarettenpakjes, zou alleen maar aanbevelend werken.

De branchevereniging van de game-industrie, de NVPI, stelt dat de bedrijven wel hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Dat zouden ze doen door leeftijdsindiacties op de verpakking te zetten en aan te geven of er seks, drugs, gescheld of geweld in het spel voorkomt.

Een waarschuwing op de verpakking zou niet veel zin hebben, daarbij pakt een spel voor 97 procent van de kopers niet verslavend uit.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een gevalletje diefstal namens de PvdA.

De Partij van de Arbeid in Amsterdam is volslagen de weg kwijt. Ik kan het niet anders zeggen. De Amsterdamse salonsocialisten waren, samen met de VVD, er in het begin van deze eeuw de aanjagers van, dat de gemeenteraad werd misleid en een besluit om de Noord/Zuidlijn aan te leggen erdoor werd gejast. De stad is nu zo ongeveer failliet wegens de onvoorstelbaar uit de hand gelopen kosten. Maar ja: verkiezingstijd. Dus:

Terry raakt mogelijk aanvoerdersband kwijt

Een buitenechtelijke affaire gaat de Engelse international John Terry mogelijk zijn aanvoerdersband in het nationale team kosten. De Engelse voetbalbond berichtte gisteren dat bondscoach Fabio Capello binnenkort een beslissing neemt.

Terry's affaire met de ex-vriendin van zijn voormalige teamgenoot Wayne Bridge is de afgelopen dagen breed uitgemeten in de Engelse pers. De verdediger van Chelsea, die tevergeefs had geprobeerd de publicaties tegen te houden, werd afgelopen zaterdag massaal uitgefloten door het eigen publiek. Ook zijn ploeggenoten spreken schande van de affaire. Bridge speelt inmiddels bij Manchester City, maar is nog wel Terry's teamgenoot in het Engelse elftal. De eerstvolgende interland staat gepland voor begin maart.

PDC rekent op toeschouwersrecord

In Nederland is het door gebrek aan sponsoring tegenwoordig behelpen, maar in Engeland is darts als kijksport momenteel ongekend populair. De PDC denkt dan ook een recordaantal toeschouwers te lokken naar de eerste wedstrijd van de Premier League Darts, op 11 februari in de O2 in Londen.

De Engelse profbond liet gisteren weten, hoewel ook de nog resterende tickets bijna 25 euro kosten, een kleine 10.000 mensen te verwachten. De plaatsen aan de tafeltjes zijn uitverkocht, die op de eerste ring bijna. Het record staat nog op 8.000 fans. Die kwamen vorig jaar naar de Echo Arena in Liverpool om de beste acht darters van de PDC in actie te zien.

In de eerste ronde van de PLD 2010 neemt Raymond van Barneveld het op tegen de Engelse titelverdediger James Wade. Op het programma staat ook meteen al de herhaling van de WK-finale tussen Phil Taylor en de Australiër Simon Whitlock.

Vooronderzoek naar middelvinger Suárez

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is een vooronderzoek gestart naar Luis Suárez . De aanvoerder van Ajax zou afgelopen zondag tijdens Feyenoord-Ajax na het doelpunt van Marko Pantelic zijn middelvinger hebben opgestoken naar het Feyenoord-publiek. Dit meldt De Telegraaf.

Sommige foto's lijken dat te onderschrijven, maar andere prenten zouden uitwijzen dat ook Pantelic of Rommedahl de dader kunnen zijn. TV-beelden gaven de indicatie dat Suárez inderdaad de dader is. Een woordvoerster van de KNVB zegt dat zij niet weet op welke basis er een vooronderzoek gestart is. "Om iemand in staat van beschuldiging te stellen, heeft de aanklager tenminste twee bewijsmaterialen nodig. Dat kunnen bijvoorbeeld tv-beelden of verklaringen zijn"

CD: Symon - 1+1=3

In 2008 begon het allemaal een beetje te lopen voor Simon Binkenborn en zijn band Symon. De single 'Superstitious' kreeg her en der waardering en vervolgens werd de band de winnaar van een 3FM Serious Talent Award met dit nummer. En nu komt in februari zijn album 1+1=3 uit. Een titel waarmee hij wil laten zien dat niet alles zo simpel in elkaar steekt en het leven niet zo logisch hoeft te zijn. Neem een relatie, daar is 1+1 niet 2, naast twee mensen komt er passie, liefde, jaloezie en ruzie bij kijken. Met 3 laat je de dingen open aldus Simon.

Symon

 

Transformers favoriet bij Razzie-nominaties

De blockbuster 'Transformers: Revenge of the Fallen' en de Will Ferrell-komedie 'Land of the Lost' zijn dit jaar de voornaamste kanshebbers bij de Razzies, de prijzen voor de slechtste films van het jaar. De nominaties zijn gisteren bekendgemaakt en zowel Transformers als Land of The Lost zijn zeven maal genomineerd.

Beide films zijn genomineerd voor de Slechtste Film van het jaar. De andere nominaties in deze categorie zijn de blockbuster 'G.I. Joe: Rise of cobra' en de comedy-films 'All About Steve' en en 'Old Dogs'. Ook deze drie films maken kans op meerdere razzies, aangezien zij respectievelijk zes, vijf en vier keer genomineerd zijn.

'Transformers: Revenge of the Fallen' is ook onder genomineerd voor Slechtste Actrice (Megan Fox), Slechtste Regisseur (Michael Bay) en Slechtste Actrice in een bijrol (Julie White, die de moeder van Shia LaBeouf speelt). Tusen de genomineerden voor Slechtste Actrice bevindt zich ook Sandra Bullock, die genomineerd is voor haar rol in 'All About Steve'. Ironisch genoeg maakt zij dit jaar ook goede kans op een Oscar voor haar rol in de film 'The Blind Side', en daarmee kan zij dus de eerste persoon ooit worden die in hetzelfde jaar zowel een Oscar als een Razzie wint.

John Travolta is niet alleen genomineerd als Slechtste Acteur voor 'Old Dogs', ook maakt hij goede kans op twee ereprijzen: de acteur is genomineerd als Slechtste Acteur van het decennium en zijn sf-film 'Battlefield Earth' uit 2000 maakt kans op de Razzie voor Slechtste Film van het decennium. Andere kanshebbers in deze categorie zijn 'Freddy got fingered' met Tom Green, 'Gigli' met Ben Affleck en Jennifer Lopez, 'I know who killed me' met Lindsay Lohan en 'Swept away' met Madonna. Lohan, Lopez en Madonna zijn alledrie genomineerd als slechtste actrice van het decennium, maar krijgen in deze categorie fikse concurrentie van zowel Mariah Carey en Paris Hilton.

De Golden Raspberry Awards, zoals deze prijzen officieel heten, worden op 6 maart uitgereikt aan de vooravond van de Oscars. In tegenstelling tot de prestigieuze Oscaruitreiking in het glamoureuze Kodak Theater zal de uitreiking van de Razzies ook dit jaar weer plaatsvinden in een klein achterafzaaltje in een theater ergens in Hollywood.

Hier volgen alle nominaties op een rijtje:

Slechtste Film
All About Steve
G.I. Joe: The Rise of Cobra
Land of The Lost
Old Dogs
Transformers: Revenge of The Fallen

Slechtste Acteur

Alledrie de Jonas Brothers - Jonas Brothers: The 3-D Concert Experience
Will Ferrell - Land of the Lost
Steve Martin - Pink Panther 2
Eddie Murphy - Imagine That
John Travolta- Old Dogs

Slechtste Actrice
Beyonce - Obsessed
Sandra Bullock - All About Steve
Mylie Cyrus - Hannah Montana: The Movie
Megan Fox - Jennifer's Body én Transformers: Revenge of the Fallen
Sarah Jessica Parker - Did You Hear About the Morgans?

Slechtste Acteur in een bijrol

Billy Ray Cyrus - Hannah Montana: The Movie
Hugh Hefner (als zichzelf) - Miss March
Robert Pattinson - The Twilight Saga: New Moon
Jorma Taccone - Land of the Lost
Marlon Wayans - G.I. Joe

Slechtste Actrice in een bijrol
Candice Bergen - Bride Wars
Ali Larter - Obsessed
Sienna Miller - G.I. Joe
Kelly Preston - Old Dogs
Julie White - Transformers: Revenge of the Fallen

Slechtste Filmkoppel
Elke willekeurige combinatie van twee of meer Jonas Brothers - Jonas Brothers: The 3-D Concert Experience
Sandra Bullock en Bradley Cooper - All About Steve
Will Ferrell en elke willekeurige tegenspeler, monster of grap - Land of the Lost
Shia LaBeouf en Megan Fox of elke willekeurige Transformer - Transformers: Revenge of the Fallen
Kristen Stewart en ofwel Robert Pattinson ofwel Taylor Lautner - The Twilight Saga: New Moon

Slechtste Sequel, Rip-off or Remake

G.I. Joe: The Rise of Cobra
Land of The Lost
Pink Panther 2
Transformers: Revenge of The Fallen
Twilight Saga: New Moon

Slechtste Regisseur
Michael Bay - Transformers: Revenge of the Fallen
Walt Becker - Old Dogs
Brad Silberling - Land of the Lost
Stephen Sommers - G.I. Joe
Phil Traill - All About Steve

Slechtste Script

All About Steve
G.I. Joe: The Rise of Cobra
Land of The Lost
Transformers: Revenge of The Fallen
Twilight Saga: New Moon

Slechtste Film van het decennium

Battlefield Earth (2000)
Freddy Got Fingered (2001)
Gigli (2003)
I Know Who Killed Me (2007)
Swept Away (2002)

Slechtste Acteur van het decennium

Ben Affleck
Eddie Murphy
Mike Myers
Rob Schneider
John Travolta

Slechtste Actrice van het decennium
Mariah Carey
Paris Hilton
Lindsay Lohan
Jennifer Lopez
Madonna

Spyker: In 2012 winst bij Saab

De Zweedse autofabrikant Saab is naar verwachting in 2012 winstgevend. Om dat doel te halen heeft Saab, dat zich zal toeleggen op drie tot vier modellen, een kapitaalinjectie nodig van circa 1 miljard dollar. Dat heeft de nieuwe eigenaar, Spyker Cars, gisteren rond middernacht bekendgemaakt.

Spyker liet ook weten dat Saab de productie wil opvoeren naar het niveau van 100.000 tot 125.000 per jaar van voor de crisis. Dat is inclusief de 9-4X die in Mexico gebouwd wordt. De rest van de auto's rolt van de band in Saabs thuisbasis Trollhättan.

Naast de 9-4X zal Saab de 9-3 en de 9-5 maken, beide in verscheidene uitvoeringen. Daarnaast onderzoekt het bedrijf de mogelijkheid om het model 9-1 te gaan bouwen. Daarvoor zou echter aanvullende financiering nodig zijn. Het huidige 'business plan' werd opgesteld door Saab en diens voormalige moederconcern General Motors.

Supermarkt discrimineert nog steeds op leeftijd

Supermarkten discrimineren nog steeds op leeftijd. Driekwart van het ontslagen personeel wordt vervangen door iemand die jonger is, meldt voorzitter van CNV Jongeren Jesse Klaver vandaag op Radio 1. Hij baseert zich op een onderzoek van de CNV Dienstenbond.

Medewerkers van 18 worden volgens Klaver vaak al als te oud en dus te duur gezien. De supermarktoorlog zou hier ook een rol bij spelen. Omdat 150 duizend van de 220 duizend supermarktwerknemers jong zijn, valt er veel te besparen door dat deel van het personeel zo jong mogelijk te houden.

Door een ontslag op hun achttiende worden veel jongeren volgens de voorzitter belemmerd in hun carrière. Klaver wil dat in de cao's wordt afgesproken niet te discrimineren op leeftijd.

In 2006 tikte de Commissie Gelijke Behandeling de supermarkten al eens op de vingers om leeftijdsdiscriminatie, nadat CNV jongeren daar om had gevraagd. De supermarktbranche zei toen dat het wel 'meevalt' met het ontslaan van werknemers vanwege hun leeftijd. Vaak zouden jongeren zelf opstappen omdat ze tot hun achttiende een bijbaantje hebben en dan iets anders gaan doen.

'Michael Bublé gek op seks en drugs'

Zanger Michael Bublé mag dan bekend staan om zijn zoetgevooisde muziek, in het dagelijks leven blijkt de Canadees verzot op seks en drugs. Ook vloekt de 34-jarige zanger als een bootwerker en schept hij tijdens de daad op over zijn eigen penis. Dit beweert een vrouw die zegt een ex van de zanger te zijn tegenover de Britse tabloid News of the World. Het gaat om het voormalige fotomodel Tiffany Bromley, die van 1997 tot en met 2007 een knipperlichtrelatie met de zanger zou hebben gehad die vooral op seks gebaseerd was.

"Toen ik Michael ontmoette was hij vriendelijk en oprecht, maar het succes veranderde hem in een met zichzelf geobsedeerde kwal", aldus Bromley. "Vaak zei hij: 'Ik ben de beste levende zanger die er bestaat'. Daarnaast was hij erg onvolwassen en werd hij woest als hij niet meteen zijn zin kreeg". En op keurig taalgebruik viel de zanger ook al nooit te betrappen volgens zijn ex: "Hij vloekte erop los, en ik weet zeker dat hij dat niet in bijzijn van zijn fans deed".

Hiernaast stoorde Tiffany zich aan de manier waarop Michael haar vertelde over zijn seks met andere vrouwen: "Hij schepte op over zijn prestaties in bed. Vele malen vertelde hij mij: 'Ik heb een perfecte prachtig uitziende penis'. Ik negeerde dat, maar hij was inderdaad goed in bed", zo onthult de ex van de populaire crooner.

Daarnaast zou Bublé volgens Bronley ook drie joints per dag roken: "Hij beweerde dat dat zijn manier was om aan het eind van de dag te ontspannen, maar vaak begon hij de dag ermee. Hij zei dat hij dat nodig had voor zijn creativiteit. Hij schreef zijn beste songs ermee". Met drie joints achter de kiezen kreeg Bublé vervolgens regelmatig vreetkicks, waarna hij de hele mini-bar in zijn hotel leegvrat.

Michael Bublé komt op 19 mei zijn onschuldig klinkende liedjes zingen in het Arhemse Gelredome. Vaders, houdt uw echtgenotes én dochters thuis.

Drie dagen zweten op de Citotoets

Ruim 154.000 kinderen uit de groepen 8 van 6.300 basisscholen (85 procent) beginnen vandaag met de Citotoets. De test, die drie dagen duurt, bepaalt mede de studiekeuze voor het voortgezet onderwijs. Ook het advies van de leerkracht en de wensen van de ouders en de leerling wegen mee. In de week van 1 maart volgt de uitslag.

De PO-Raad, de koepelorganisatie voor het basisonderwijs, noemt de eindtoets een bewezen goed middel, maar vindt dat scholen zich niet blind moeten staren op de uitkomsten. Een woordvoerder: "Het advies van de leraar moet zwaarder worden gewogen." Onderwijsdeskundige Simone Doolaard van de Rijksuniversiteit Groningen is het met hem eens. "Het is een momentopname. Bovendien kan een kind niet goed zijn in meerkeuzevragen."

Op aandringen van de koepelorganisatie doen ruim vijftig scholen in de regio's Assen, Roermond, Wijchen en Elburg als proef de toets pas over zes weken. Deze proef moet uitwijzen of hierdoor de overstap naar de middelbare school soepeler verloopt, omdat scholen meer tijd krijgen om hun leerlingen meer kennis op het gebied van rekenen en taal bij te brengen.

Dit jaar kozen bijna twee maal zo veel instellingen voor de digitale Citotoets. Vorig jaar bestelden 82 en dit jaar 156 scholen de versie op de computer. Deze test hoeft niet per se in deze week te worden gedaan. Tot 2 april hebben ze de tijd.

Wegen in noorden gladder dan gisteren

De spits kan in het noorden van Nederland zwaar uitpakken. In Noord-Holland, Friesland en Flevoland kan het door ijzel verraderlijk glad zijn, waarschuwt de VerkeersInformatieDienst. De wegen zijn er gladder dan gisteren, toen de spits in de top 10 van zwaarste spitsen aller tijden kwam.

Op de buitenring van de A10 bij Geuzenveld zijn daarbij twee rijstroken afgesloten. Een vrachtwagen is daar vannacht in brand gevlogen en was moeilijk te bergen omdat de spatborden met de wielen waren versmolten. Door de afgesloten rijstroken kunnen files ontstaan op de A10, A8 en A7. De VID waarschuwt dan ook voor een zeer zware ochtendspits, die zelfs extreem zwaar kan worden.

In de rest van Nederland lijkt de gladheid erg mee te vallen, maar wel wordt sneeuw verwacht, die kan opvriezen en ijzel vormen.

'Nieuwe Bourne-film zonder Matt Damon'

De vierde film rond Jason Bourne zou wel eens een prequel kunnen worden waar Bourne-acteur Matt Damon niet in te zien zal zijn. Dit vertelde Damon zelf aan een reporter van tijdschrift Empire bij de Londense première van de film 'Invictus' op zondag 31 januari.

"Er zal waarschijnlijk één of andere prequel komen met een andere regisseur en hoofdrolspeler voordat wij (Damon en regisseur Paul Greengrass, red.) er zelf nog één doen", zo vertelde de Bourne-acteur van het eerste uur. "Ik denk namelijk dat het voor ons nog wel een jaar of vijf zal duren voor we zover zijn, want we hebben een script nodig."

Het is niet duidelijk of deze uitspraken gebaseerd zijn op daadwerkelijke plannen van filmstudio Universal, of dat Damon dit ter plekke op de Londense rode loper verzon. Een vierde Bourne-film werd onlangs op de lange baan geschoven nadat bleek dat regisseur Paul Greengrass deze niet wilde regisseren. Matt Damon liet hierop weten dat hij nog steeds staat achter zijn uitspraak dat hij geen nieuwe Bourne-film zou maken zonder Greengrass.

Volgens Damon staan zowel hijzelf als de studio open voor ideeën voor een goed verhaal voor een opvolger van de succesvolle derde Bourne-film 'The Bourne Ultimatum': "Als je ideeën hebt, bel Universal dan vooral. Die zullen erg blij zijn als je daarover contact met ze opneemt."

Bourne-fans met ontwenningsverschijnselen kunnen Matt eind dit jaar alweer in een actiefilm zien als de film 'The Adjustment Bureau' in première gaat.

Moment van de waarheid voor Oorlogswinter

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences maakt vanmiddag (Nederlandse tijd) bekend welke films in de running zijn voor een Oscar. In Los Angeles wordt tijdens een officiële ceremonie duidelijk welke films genomineerd zijn voor de belangrijkste filmprijs.

In de categorie beste buitenlandse film is onder meer het Nederlandse Oorlogswinter in de race voor een nominatie. De speelfilm Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven is de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Eind januari werd bekend dat de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw tot de zogenoemde shortlist met negen buitenlandse titels was doorgedrongen. Uiteindelijk worden vijf van die negen films daadwerkelijk genomineerd.

Oorlogswinter neemt het op tegen onder meer Un prophète (Frankrijk) en Das weisse Band (Duitsland). Er maakt nog een Nederlandse productie kans op een Oscar-nominatie. De korte animatiefilm Variété van Roelof van den Bergh is ingezonden in de categorie beste korte animatiefilm. De bekendmaking van de genomineerden in alle categoriën is vanmiddag live te volgen via de website van Film1.

Op 7 maart worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de 82e Academy Awards-uitreiking in Los Angeles.

Film: The Box

Zou jij in ruil voor een miljoen dollar het leven van een onbekende met een druk op een knop durven beëindigen? Voor sommigen een zwaar moreel dilemma; maar voor velen zal het lonkende uitzicht van luxe en rijkdom uiteindelijk domineren over hun langzaam verwelkende gevoel voor compassie. Het echtpaar Norma en Arthur Lewis krijgt in The Box dezelfde kwestie voorgeschoteld wanneer er op een dag een mysterieus pakketje voor hun deur ligt. Erin bevindt zich een vierkant apparaat met daarop een onschuldig ogende drukknop. Diezelfde dag worden ze vereerd met een bezoekje van een oude verminkte man, Arlington Stewart geheten. Volgens zijn uitleg levert het indrukken van de knop miljoen dollar op, maar houdt het tevens in dat iemand elders een kopje kleiner wordt gemaakt. Deal or No Deal is er niks bij.


The Box filmposter

'Ribéry op de bank bij Bayern wegens Robben'

Franck Ribéry moet de laatste wedstrijden voornamelijk starten vanaf de reservebank. Bayern-trainer Louis van Gaal heeft voor de Franse vedette geen plekje meer in de basis-elf. Dit komt volgens de oefenmeester door de goede prestaties van Arjen Robben.

Afgelopen zondag startte Ribéry opnieuw vanaf de bank. In de wedstrijd tegen FSV Mainz 05 kwam de Fransman pas na een uur binnen de lijnen. De wedstrijd werd uiteindelijk met 3-0 gewonnen.

De trainer van Der Rekordmeister legde de situatie uit: "Zelfs Franck kan zien dat we zonder hem heel goed spelen. Ik moet daarom om hem heen, dat is niet zo eenvoudig. Hij heeft drie maanden niet gespeeld en zal zich weer moeten bewijzen om de vaste basisplaats te krijgen. Ook voor Franck is dat best lastig. Dit heb ik gezien tegen Bremen en Mainz."

Arjen Robben vertelde tegenover Bild dat hij op het juiste moment zijn goede vorm weer heeft teruggevonden: "Ik ben op het juiste spoor en op een sterk niveau. Ik ben volledig fit, dat is belangrijk. Alleen dan kan ik laten zien wat ik kan. Franck is van wereldklasse. Hij zal ons nog veel helpen. Wij kijken uit naar zijn terugkeer."

'Beenhakker dacht aan stoppen na afketsen deal Wanderson'

Leo Beenhakker is woedend na het afketsen van de transfer van Wanderson naar Feyenoord. De technisch directeur van de club uit Rotterdam zag in de Braziliaan een ideale versterking voor de voorhoede van De Stadionclub, maar de clubleiding van Feyenoord blokkeerde de transfer.

Wanderson was al medisch gekeurd en kon op huurbasis de overstap maken van GAIS naar Feyenoord. Nadat de Rotterdammers Andwélé Slory verkochten aan West Bromwich Albion, kreeg de ploeg ook financieel wat meer de ruimte. De clubleiding wilde het geld echter niet uitgeven aan Wanderson.

Beenhakker is daarover erg teleurgesteld en zou zelfs overwogen hebben om zijn functie bij Feyenoord neer te leggen. Dit doet hij niet vanwege zijn goede verstandshouding met Feyenoord-trainer Mario Been. Beenhakker noemde Wanderson eerder een 'lot uit de loterij'.

Steven Tyler woedend over vervanger

Steven Tyler is er niet van gediend dat Aerosmith op zoek is naar een nieuwe zanger. De frontman zit momenteel in een afkickkliniek om van zijn medicijnverslaving af te komen. Zijn bandleden zien het echter niet zitten om te wachten op zijn herstel en zetten een zoektocht naar een nieuwe zanger op touw.

Aerosmith maakte twee weken geleden bekend audities te gaan organiseren om een vervanger voor de 61-jarige Tyler te vinden. In de zomer wil de band weer gaan toeren. Gitarist Joe Perry liet weten dat de zoektocht niet per se het einde van Tylers carrière bij Aerosmith betekent. Volgens de gitarist mag de zanger altijd terugkeren zodra zijn fysieke toestand dat toelaat.

Maar Tyler laat het er volgens muziekblad Rolling Stone niet bij zitten. Zijn nieuwe manager dreigt met juridische stappen als de band daadwerkelijk gaat toeren met een nieuwe zanger. Volgens de manager is Aerosmith synoniem aan Tyler. "Stel je eens voor dat de Rolling Stones Mick Jagger vervangen", suggereert de manager." Steven is Aerosmith, samen met de anderen. Hij is degene die het publiek kent. Hij is de zanger."

[PC] Nicholson wint Players Championship

Paul Nicholson heeft gisteren zijn grootste zege uit zijn loopbaan tot nu toe geboekt. In Purfleet wist de Engelse darter zijn landgenoot Mervyn King in de finale van de Players Championship te verslaan.

King werd in de eindstrijd met 13-10 verslagen door Nicholson, die eerder ook al te sterk was voor vijftienvoudig wereldkampioen Phil Taylor. Met deze zege verdient Nicholson 65.000 euro.

Beste Nederlanders in dit PDC-toernooi werden Jelle Klaasen en Michael van Gerwen. Beide Nederlanders kwamen tot de laatste zestien van het toernooi.

El Kabir loopt transfer mis en blijft bij NEC

Moestafa El Kabir maakt het seizoen af bij NEC. De aanvaller van de Nijmegenaren stond in de belangstelling van een buitenlandse club.

"Maar die moesten eerst een speler verkopen voordat ze mij konden aantrekken. Toen dat niet gebeurde, ketste mijn transfer ook af", aldus de Marokkaan tegenover De Gelderlander.

Bij NEC mocht El Kabir, ondanks een doorlopende verbintenis tot 2012, transfervrij vertrekken. Aanstaande dinsdag zal de speler zich weer melden bij de training van Jong NEC.

Bij de ploeg van trainer Wiljan Vloet werd de aanvaller om disciplinaire redenen teruggezet naar het tweede elftal, nadat hij een te hoog vetpercentage had.

Lazio winkelt wederom bij Genoa

Om de verdediging te versterken heeft Lazio per heden Giuseppe Biava gecontracteerd. De verdediger wordt overgenomen van Genoa.

Dit seizoen was de 32-jarige Italiaan een vaste waarde in de ploeg van Genoa, waar hij sinds 2008 onder contract stond. Biava is niet de eerste speler deze transferperiode die naar Rome komt.

Eerder stond de in Seriate geboren speler onder contract bij Biellese, Palermo, Albinese en Albinoleffe. Met name bij laatstgenoemde club was hij een vaste waarde.

Eerder versterkten de Romeinen zich met Thomas Hitzlsperger (VfB Stuttgart) en Sergio Floccari, die eveneens overkomt van Genoa. Met deze nieuwe impulsen wil de club zo snel mogelijk de gevarenzone verlaten.

Toro Rosso verwacht fouten in STR5

Scuderia Toro Rosso verwacht niet dat het in één keer een goede Formule 1-bolide heeft ontworpen. Het Italiaanse team moest vanwege het verbod op klantenchassis voor dit seizoen de activiteiten van de ontwerp- en productieafdeling opschroeven. Daarbij denkt de renstal dat het ontwerp van de STR5 niet vrij van fouten is.

Technisch directeur Giorgio Ascanelli hoopt dat zijn team snel de fouten zal kunnen herstellen. "Ten eerste zijn we gezegend met een goed design. De Red Bull van vorig jaar was een goed ontwerp, dus ik denk dat dat ons dit jaar geholpen heeft. Ten tweede hebben we vorig jaar al aan veel systemen, zoals de koeling, versnellingsbak, hydrauliek, de benzinetank en de benzineleidingen gewerkt, dus dit jaar leek op vorig jaar."

"De mankracht om een auto te bouwen is veel groter, omdat we geen windtunnels of CFD gebruikten, dus we hebben de windtunnel in Bicester verworven. Deze was oorspronkelijk van Red Bull Racing, maar lag sinds enkele jaren stil. We moesten mensen aantrekken die de tunnel runnen, zoals designers, aerodynamica specialisten, modelbouwers en inkopers, waardoor we in Engeland nu een kleine faciliteit hebben zitten. Daarnaast hebben we nu een klein cluster voor CFD-berekeningen in ons bezit."

"De ontwerpafdeling is driemaal zo groot geworden en ook de R&D is gegroeid. Het vinden van mensen is niet makkelijk, het vinden van goede mensen erg lastig en daarna moet je als je ze bij elkaar hebt gezet op de juiste plaats in gaan zetten. Dit kost tijd en ik verwacht dat er fouten zijn gemaakt, omdat een jong team tijd nodig heeft en daarom zijn we er zo vroeg bij. Ik heb geprobeerd om ons de auto zo snel mogelijk klaar te laten krijgen, zodat we de tijd hebben om de problemen die we zeker gaan krijgen op te lossen," zei Ascanelli.

Army of Two: The 40th Day

Army of Two: The 40th Day is het vervolg op Army of Two, een third person shooter met coversysteem die in 2008 uitkwam voor de PS3 en Xbox 360. Het verhaal van The 40th Day staat los van de eerste game en speelt duidelijk een ondergeschikte rol. Daarom is het ook absoluut niet noodzakelijk om de eerste game te kennen alvorens deze game te spelen. Intussen ligt het tweede deel ook in de winkel dus hoog tijd om eens te kijken wat EA ervan gebrouwen heeft.

D3 Publisher onthult game rond film Despicable Me

Vandaag heeft D3 Publisher bekendgemaakt dat de uitgever een spel zal uitgeven rond de film 'Despicable Me'. De animatiefilm is kwestie is gemaakt door Chris Meledandri, een van de creative breinen achter de eerste twee Ice Age-films.

Te midden van een schitterende buitenwijk met mooie witte hekken, goed onderhouden heggen en een aangeveegde stoepen,  is er echter een huis slecht onderhouden huis, en daar verblijft Gru. Gru heeft een gemeen en kwaadaardig plan; Hij wil de maan stelen!

In de schoenen van Gru zal de speler in 'Despicable Me: The Game' diefstallen voorbereiden en aanslagen plegen op zijn aartsvijand Vector. Vector en Gru hebben beiden namelijk slechts een ambitie: de grootste slechterik ooit worden.

'Despicable Me: The Game' zal, samen met de film, in de herfst van dit jaar uitkomen op diverse consoles.

De hel breekt los tijdens de Super Bowl

Electronic Arts heeft vandaag onthuld dat het bedrijf op 7 februari een trailer zal tonen van de game 'Dante's Inferno' tijdens de uitzending van de Amerikaanse Super Bowl.

Dit is het debuut van Electronic Arts als sponsor bij het grootste sportevenement van Amerika. In de strijd om deze prestigieuze American Football-beker nemen de 'New Orleans Saints' het op tegen de 'Indianapolis Colts'.

Voor uitgever Electronic Arts is dit een grote stap. "Binnen het spectrum van live sportevents is de Super Bowl iets speciaals. Het is bijna een nationale feestdag!", meent Frank Gibeau van Electronic Arts. "De Super Bowl is de roos wanneer je spreekt in termen van cross-over media en een brede demografie. Het bereik is uitstekend."

De game 'Dante's Inferno' is gebaseerd op het boek 'Divine Comedy' van Dante Alghieri. De speler zal de negen ringen van de hel moeten doorkruisen om zijn geliefde uit de hel te bevrijden. Omdat niet iedereen bekend is met de verhalen van Dante Alghieri is de Super Bowl het geschikte moment voor Electronic Arts om de hel los te laten barsten voor een breed publiek.

De Super Bowl vindt op 7 februari plaats, en vanaf 9 februari ligt de game 'Dante's Inferno' in de Amerikaanse winkels. In Europa wordt de game op 11 februari verwacht.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.