Problemen politiecomputers houden aan

De computerproblemen waar de politie in Noord- en Oost-Nederland sinds een week of twee mee worstelt zijn nog steeds niet opgelost. De bedoeling was om maandag te beginnen met het verhogen van het aantal gebruikers dat in de systemen kan inloggen. Dat is niet gelukt, en sinds het weekeinde is het aantal storingsmeldingen zeker niet afgenomen, meldt de politie vandaag.

Vorige week werd de hoofdoorzaak gevonden. In het rekencentrum van de politie was bij onderhoud een reparatieprogramma niet geplaatst, waardoor bepaalde systemen langzaam vastliepen. Het aantal mensen dat kan inloggen zou deze week worden verhoogd van drieduizend naar zesduizend, maar dat bleek te optimistisch.

"Collega's hebben last van lange inlogtijden, lopen vast en hebben problemen van algehele traagheid van het systeem", licht korpschef van het korps IJsselland Pieter-Jaap Aalbersberg toe. Hij kan dit naar eigen zeggen niet meer uitleggen aan de dertienduizend collega's in de getroffen korpsen.

Vanaf vandaag worden 750 nood-pc's ingezet. De drieduizend andere werkplekken worden vanaf morgen stapsgewijs met vijfhonderd verhoogd. De gebruikers zullen voorlopig nog wel storingen ondervinden, verwacht Aalbersberg.

Het computerprobleem heeft betrekking op de korpsen Friesland, Groningen, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid en Twente. Deze acht korpsen werken met een gezamenlijk computercentrum. Het communicatienetwerk C2000, de meldkamersystemen en het telefoonverkeer werken wel gewoon.