Swift weigert VS inzage bankgegevens

Swift, het bedrijf dat het internationale betalingsverkeer verzorgt, weigert om de VS inzage te geven in bankgegevens van EU-burgers. Het bedrijf werkt niet mee aan de onlangs gesloten overeenkomst, omdat het vindt dat het Europese Parlement het akkoord nog moet goedkeuren.

"Zolang het Europees Parlement het akkoord niet heeft goedgekeurd, treedt het niet in werking", aldus een woordvoerder van Swift. Volgens het bedrijf is er nu geen duidelijke juridische basis om de gegevens te verstrekken. Sinds 1 januari is de reeds bestaande uitwisseling van gegevens stopgezet.

Het Verdrag van Lissabon schrijft voor dat het Europees Parlement om advies moet worden gevraagd. Het akkoord is echter één dag voordat het verdrag trad gesloten. Swift is van mening dat het Parlement desondanks goedkeuring moet geven.

Het Parlement was voor het akkoord fel tegen op inzage in bankgegevens door de Amerikaanse autoriteiten. Jerzy Buzek, de voorzitter van het EP, zegt dat het Parlement het verdrag ongedaan wil maken. Op 10 februari wordt een uitspraak verwacht.