'Shell bouwt activiteiten Nigeria verder af'

Royal Dutch Shell plc zal in de komende maanden zijn aanwezigheid in Nigeria op het land verder afbouwen in het licht van infrastructurele tegenvallers en dalende winsten.

"Ze verkopen veel onshore bezittingen, en dat is natuurlijk nog niet voorbij", zo stelt een bron uit de industrie dichtbij de situatie tegen Dow Jones Newswires. "Ze willen een groot deel van hun aanwezigheid op het land en in moerasgebieden elimineren. Ze hebben een te grote footprint, en zullen zich verder moeten toeleggen op het consolideren en concentreren van de offshore-activiteiten", aldus de bron.

Vorige week kondigde de Nigeriaanse joint venture van Shell aan het 30%-belang in drie olieblokken die sinds 2008 dicht zijn, te verkopen aan een consortium van lokale en buitenlandse bedrijven voor een niet nader genoemd bedrag.

Afgelopen zaterdag zei Shell dat vandalisme een lek heeft veroorzaakt in een pijpleiding, hetgeen resulteerde in het stopzetten van drie flowstations in de Niger Delta.

"We zijn offshore winstgevend, maar maken op het land en in de moerasgebieden geen winst", aldus de bron. "Er zijn (onshore) gewoon teveel problemen met gemeenschappen, militante groeperingen, bonden en stakingen. Het is geen goede operationele omgeving."

Militante aanvallen en vandalisme door oliedieven hebben in de afgelopen drie jaar voor grote productieverliezen gezorgd voor Shell, dat onder de Westerse bedrijven in de Delta het meest is blootgesteld aan die problemen.

De twee offshore olievelden van Shell in Nigeria produceren goed, aldus de bron. "Op EA halen we een gemiddelde van 112.000-118.000 vaten per dag en bij Bonga is dag ongeveer 160.000 per dag. Dat is winstgevend".

Zowel Bonga als EA waren in het verleden doelwit van militante groeperingen, maar de offshore-activiteiten zijn relatief veilig ten opzichte van de onshore-installaties. Het EA-veld heeft een productiecapaciteit van ongeveer 115.000 vaten per dag terwijl Bonga een productiecapaciteit heeft van 225.000 vaten per dag.