Jacht op wanbetalers zorgpremie

De jacht op de wanbetalers is geopend. Wie zijn ziektekostenpremie niet betaalt, riskeert beslag op loon, uitkering of bankrekening. Dat meldt het Parool vandaag.

Uit cijfers van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) en de grote ziektekostenverzekeraars in Nederland blijkt dat er zeker 150.000 wanbetalers zijn, die samen een bedrag van 600 miljoen euro verschuldigd zijn aan de verzekeraars. Zeker de helft van deze wanbetalers betaalt wel vaker niet.

Sinds een half jaar kan het CVZ mensen met een betalingsachterstand dwingen om aan de zorgpremie te voldoen. Het college int momenteel al de premie van 49.000 wanbetalers van zorgverzekeraar CZ en een aantal kleine zorgverzekeraars. De komende maanden zal dit aantal snel oplopen als ook Uvit (waarin Univé, IZA, Trias en het VGZ zitten), Menzis en Achmea hun dossiers van wanbetalers overdragen aan het college.

Deze week zullen 38.000 wanbetalers van Menzis een brief op de mat krijgen, waarin wordt gevraagd de achterstallige premies alsnog te betalen. Doen zij dit niet, dan schakelen zij het CVZ in. De wanbetalers bij Menzis zijn goed voor 90 miljoen euro, gemiddeld ongeveer 1900 euro per verzekerde.

Zo'n 35.000 wanbetalers van Uvit uit Arnhem zijn recent al overgedragen aan het CVZ en het CZ heeft inmiddels 75.000 klanten met een betalingsachterstand een brief gestuurd. Van deze klanten hebben er uiteindelijk 31.000 besloten om alsnog te betalen. Van de groep die nog steeds niet betaald heeft, hebben er ongeveer 30.000 nog geen premie betaald sinds de invoering van de basisverzekering in 2006.

Ook klanten van Achmea die hun premies niet betalen kunnen een brief verwachten. Van de 76.000 wanbetalers zijn er 15.000 die nog nooit betaald hebben voor de basisverzekering.