'Zonder overname was staatssteun ABN Amro onnodig'

Als het consortium van vijandige bieders ABN Amro niet had overgenomen, dan had de bank niet gered hoeven worden door injecties van miljarden aan staatssteun. Dit verklaarde oud-bestuurder Wilco Jiskoot vandaag voor de commissie-De Wit.

"Als de transactie met het consortium niet had plaatsgevonden dan had al dat geld er niet ingepompt hoeven te worden", aldus Jiskoot aan de parlementaire onderzoekscommissie die de oorzaken en gevolgen van de kredietcrisis onderzoekt. "We waren er redelijk doorgekomen", zegt hij doelend op de financiële crisis.

Het RFS-consortium, dat bestond uit Royal Bank of Scotland plc (RBS), Fortis nv en Banco Santander sa, nam de Nederlandse grootbank over toen in 2008 de crisis zich vanuit de Verenigde Staten uitbreidde. Een jaar later is de Staat eigenaar van de Nederlandse onderdelen van ABN Amro en Fortis. De kosten hiervan zijn in de tientallen miljarden gelopen.

De voormalige ABN Amro-bestuurslid vindt het jammer hoe het gelopen is: "Ook ik betreur waanzinnig dat gebeurd is wat is gebeurd." Toch heeft het volgens hem niet aan hem gelegen. Vooral bij de Haagse politiek was interesse "nauwelijks aanwezig" en ontbrak het aan animo om "de handen ineen te slaan".

Ondanks de pogingen van bestuurders de risico's van een splitsing van de bank onder de aandacht te brengen, lieten met name de minister van Financiën en toezichthouders van De Nederlandsche Bank dit gebeuren. "Het heeft ons verbaasd dat dit ergens ter wereld toegestaan wordt", zegt Jiskoot.

Hij wijst ook op de gebrekkige financiering van met name RBS en Fortis. Waarbij hij tevens aantekent dat Britse banken als RBS en Barclays, tevens op enig moment geïnteresseerd in ABN Amro, nog minder kapitaal aan hoefden te houden dan continentaal-Europese banken.

Het voormalig hoofd van de zakenbankactiviteiten van ABN Amro vindt kritiek op het beloningsbeleid onterecht. Er was geen sprake van een 'loterij zonder nieten', de bank had wel degelijk een bonus-malus regeling, waarbij bij slechte resultaten beloning teruggevorderd kon worden.