IJshockey is een barbaarse sport...

...en dat moeten we vooral zo houden! Eens in de zoveel tijd laaien er, vooral in de NHL, weer discussies op of de sport niet te hard is geworden en of er niet teveel ernstige blessures als gevolg van harde bodychecks ontstaan. Dit keer ontstond er weer discussie na een smerige elleboogstoot die jeugdinternational Patrice Cormier uitdeelde aan Mikael Tam in de QMJHL, een van de belangrijkste juniorencompetities in Canada.


Filmpje van de smerige elleboogstoot van Patrice Cormier

Men moet echter beseffen dat veel mensen in het publiek mede voor de harde bodychecks en de gevechten komen. Tuurlijk, het publiek juicht als er een mooie goal gescoord wordt, maar het stadion ontploft pas echt als er iemand goed tegen de grond gewerkt wordt of er een gevecht ontstaat. Het publiek komt niet speciaal hiervoor naar het stadion (een enkele uitzondering daargelaten), maar het is wel degelijk een onderdeel van het spektakel.

Juist dit sfeertje komt in gevaar zodra men ingrijpende regelwijzigingen gaat doorvoeren. Het is nu al verboden om iemand bewust op het hoofd te raken of iemand hard van achteren te raken die je niet kan zien aankomen, en dat is volledig terecht, maar nu was het voorstel om ook de onbewuste acties waaruit letsel ontstaat hard aan te pakken. Dit zorgt ervoor dat spelers veel voorzichtiger zullen gaan spelen waardoor er een essentieel onderdeel uit het spel verdwijnt: het fysieke geweld.

Het voorstel is er uiteindelijk niet doorgekomen omdat ook de General Managers van de clubs lijken te beseffen dat situaties als bovenstaand filmpje excessen zijn en niet vaak voorkomen. Indien iets dergelijks toch gebeurt kan er hard opgetreden worden, en dat is nu ook gebeurd. Cormier is voor de rest van het seizoen, inclusief de play-offs, geschorst en zal waarschijnlijk ook voor de rechter moeten verschijnen vanwege mishandeling. Het is echter onzin om de hele sport te verkloten voor enkele uitzonderingssituaties.

Er is wel een andere manier om veel blessures te voorkomen maar toch de sport zijn charmes te laten behouden. Sinds het seizoen 2005/2006 is de zogeheten trapezoid rule ingevoerd. De trapezoid is een gebied achter het doel waar de goalie de puck mag spelen. Speelt hij hierbuiten de puck krijgt hij een tijdstraf van twee minuten die door een andere speler uitgezeten mag worden. Deze regel is destijds ingevoerd om het spel te versnellen: men kan nu de puck gemakkelijker langs de boardings spelen zonder dat de goalie daar steeds tussen kan komen.


Uitleg over de trapezoid-regel

De regel heeft echter ook nadelige effecten. Het spel speelt zich nu veel meer af langs de boardings, en juist daar ontstaan veel blessures. Iemand die nu hard geraakt wordt kan namelijk met zijn hoofd tegen de boarding aan komen. Bovendien bestaat er in het ijshockey de icing-regel. Als het verdedigende team de puck in één keer naar de andere speelhelft speelt achter de achterlijn, en het team dat aan het aanvallen was de puck aanraakt, wordt het spel stilgelegd onder het mom van icing. Het verdedigende team mag dan niet van line wisselen, en er wordt een face-off gehouden bij het doel van het team dat aan het verdedigen was.


Uitleg over de icing-regel

Het gevolg is dat als een verdediger de puck kwijt moet en hem wegramt naar de andere speelhelft, dat zijn teamgenoten hier als een gek achteraan gaan om de icing te voorkomen. Er ontstaat dus een race naar de puck tussen een aanvaller van het verdedigende team en een verdediger van het aanvallende team. De speler die als eerste bij de puck aankomt wordt vervolgens meestal hard de boarding ingeramd door de speler die te laat komt, en hieruit ontstaan vaak blessures. In de Europese liga's speelt dit probleem niet, want daar wordt icing automatisch gegeven zodra de puck de achterlijn passeert, zonder dat het aanvallende team de puck eerst nog moet aanraken.

Als de trapezoid-regel wordt opgeheven mag de goalie de puck weer aanraken buiten het kleine gebiedje achter het doel om zo icing op te heffen. Bovendien zal het spel zich minder langs de boardings afspelen en meer in het midden van het ijs, wat het spel voor het publiek vermoedelijk zelfs nog aantrekkelijker zal maken. Kortom: de harde hits en de gevechten blijven, maar het aantal blessures vermindert. Het lijkt mij de ideale situatie, maar voorlopig beslisten de GM's van de NHL-clubs anders...