'Collega klaagt over scheids bij Ajax-Roda'

Scheidsrechter Bas Nijhuis had nooit aangesteld mogen worden voor de wedstrijd van Ajax tegen Roda JC van vanavond. Dat zeggen scheidsrechters vandaag in De Telegraaf. Nijhuis is fan van FC Twente en die ploeg kan direct profiteren van eventuele gele kaarten die Ajacieden in de wedstrijd tegen Roda oplopen.

Nijhuis woont in Enschede en zit geregeld op de tribune bij wedstrijden van Twente. "Om hem dan de wedstrijd vóór Ajax-FC Twente te 'geven', terwijl er vijf Ajacieden qua gele kaarten op scherp staan, is niet slim", zegt een anonieme scheids. De arbiter voegt er aan toe dat hij niet twijfelt aan de integriteit van zijn collega, maar vreest dat die het nooit goed kan doen in de wedstrijd. Andere scheidsrechters noemen de commotie in de krant overdreven.

De KNVB laat weten nooit inhoudelijk te willen reageren op anonieme berichten. "Scheidsrechters worden aangesteld op basis van prestaties. Nijhuis doet het dit seizoen tot nu toe erg goed en krijgt dan ook grotere wedstrijden. Alle scheidsrechters fluiten naar eer en geweten."

De KNVB-zegsvrouw spreekt tegen dat er een fout is gemaakt bij de aanstelling. "Er gaan meerdere mensen over de aanstelling van de scheidsrechter. Daar is altijd overleg over en dat wordt uitgebreid besproken."