FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 oktober 2008

[NFL] Uitslagen & Standen week 8

Ook week 8 van de NFL is in de boeken. Het jaarlijkse uitstapje van de NFL naar het buitenland was ook dit weekend. Hiervan komt later nog een sfeerverslag. Een kleine terugblik op het afgelopen weekend.

De Tennessee Titans lieten zien waarom ze dit seizoen de te kloppen ploeg zijn. Ook de Colts moesten geloven aan de solide spelende mannen van Jeff Fisher. Ondanks dat de Titans niet elke week 40 punten op het bord zetten, winnen ze hun wedstrijden wel en dat is waar het om gaat. Dit is vooral te danken aan hun running backs. Chris Johnson en LenDale White hebben dit seizoen samen al veertien keer de endzone gevonden. Tegen de Colts waren het opnieuw de twee die het verschil maakten. White eindigde met twee touchdowns, Johnson scoorde er ook een. Uiteindelijk wonnen de Titans met 31-21 nadat ze de rust in gingen met een 14-6 achterstand.

Ook de Giants en de Steelers moesten het dit weekend uitvechten. Beide teams hadden een 5-1 record en worden gezien als de één van de favorieten in hun conferenties. Aanvankelijk leek het gelijk op te gaan. De Steelers scoorden al vroeg een touchdown en de Giants kwamen vaak in red zone maar konden die uitstapjes niet omzetten in touchdowns. De twee teams gingen rusten met een 9-7 voorsprong voor de Giants. In de twee helft kwam de wedstrijd los. Nate Washington scoorde een 67-yard pass van Ben Roethlisberger en de Giants leken niets terug te kunnen doen. Echter in het vierde kwart stond Eli Manning op. De mannen uit New York hadden echter wel hulp nodig van de Steelers. Nadat in de eerste helft de longsnapper van de Steelers geblesseerd was geraakt moest een invaller optreden. Dat ging hem echter niet al te goed af en de snap rolde aan de achterkant de endzone uit, wat een safety betekent. Met nog drie minuten te gaan vond Manning Kevin Boss in de endzone en pakten de Giants een voorsprong die ze niet meer uit handen gaven.

Hieronder vind je de uitslagen van week 8. De standen volgen nog.

Uitslagen week 8
Oakland Raiders @ Baltimore Ravens10 - 29
Arizona Cardinals @ Carolina Panthers23 - 27
Tampa Bay Buccaneers @ Dallas Cowboys9 - 13
Washington Redskins @ Detroit Lions25 - 17
Buffalo Bills @ Miami Dolphins16 - 25
St. Louis Rams @ New England Patriots16 - 23
San Diego Chargers @ New Orleans Saints32 - 37
Kansas City Chiefs @ New York Jets24 - 28
Atlanta Falcons @ Philadelphia Eagles14 - 27
Cleveland Browns @ Jacksonville Jaguars23 - 17
Cincinnati Bengals @ Houston Texans6 - 35
New York Giants @ Pittsburgh Steelers21 - 14
Seattle Seahawks @ San Francisco 49ers34 - 13
Indianapolis Colts @ Tennessee Titans21 - 31

Voetbalsters veroveren EK-ticket

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zich voor het eerst in de historie geplaatst voor het EK. In Volendam werd Spanje met 2-0 verslagen.

Nederland won afgelopen zaterdag al in Madrid met 0-2 van Spanje en begon daarom met een voorsprong aan het duel. Toen waren de Spaanse dames duidelijk de betere ploeg maar wisten ze kansen niet te benutten, nu was daar geen sprake van. In de eerste helft werd Nederland tweemaal gevaarlijk. Het schot van Van de Ven werd gekeerd door keepster Tirapu. Even later was het wel raak, een vrije trap van Smit werd benut door Stevens.

Net als in de eerste helft mocht Spanje het spel maken, maar de Spaansen wisten niet wat ze ermee moesten doen. Uit een counter scoorde Nederland de 2-0. Rechtsback Bito gaf de voorzet en Stevens scoorde een kopbal haar tweede doelpunt. Pas een kwartier voor tijd was Spanje voor het eerst gevaarlijk.Een vrije trap van Torrejón belandde op de lat.

"Ik wilde het droog houden, maar dat is dus niet gelukt", sprak een emotionele bondscoach Vera Pauw. "Ik ben zo trots op iedereen. Het was niet mooi vanavond,maar ze hebben hun taken fantastisch uitgevoerd."

Uitslag De Graafschap - FC Utrecht

Om acht uur begon de wedstrijd tussen De Graafschap en FC Utrecht, hieronder vind je de uitslag.
De Graafschap - FC Utrecht 0-2
45+1’ Caluwé 0-1
84’ Silberbauer 0-2

Toeschouwers: 11.900
Scheidsrechter: Blom
Stadion: De Vijverberg
Gele kaart: Volmer, Den Ouden (De Graafschap), Cziommer, Nesu (FC Utrecht)

Opstellingen

De Graafschap: Heijblok, Schuurman, Hese, Volmer, Fung A Wing (J.Buijs/49), v.d.Ouweland, Jungschläger, Meijer (De Ridder/49), Oost, Den Ouden, Assaidi (De Groot/73)

FC Utrecht: Vorm, Cornelisse, Keller, Schut, Nesu, Silberbauer, v.Dijk, Caluwé (Maguire/90+1), Cziommer (George/89), Boussaboun, Loval

[NBA] New York wint onder nieuwe leiding

De New York Knicks kregen in de zomer een nieuwe coach. Mike D’Antoni kwam over van de Phoenix Suns om wat stabiliteit in de ploeg te brengen. In de eerste wedstrijd is dit gelukt tegen de Miami Heat. De Knicks wonnen met 120-115.

De guard Jamal Crawford was de topscorer van de wedstrijd met 29 punten, vier assists en vier rebounds. Zack Randolph voegde daar twintig punten bij en negen rebounds. David Lee, de forward die D’Antoni niet echt van grote waarde schatte toen hij bij het team binnenkwam pakte elf rebounds en scoorde zestien punten. Voorlopig laat Lee zien dat hij zeker een basisplaats verdient.

Dwyane Wade was bij de Heat de topscorer met 26 punten, zeven rebounds en negen assists. Udonis Haslem, de center waar vele teams op azen, scoorde 23 punten en pakte tien rebounds.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
New York KnicksMiami Heat120-115
Philidelphia SixersToronto Raptors84-95
Orlando MagicAtlanta Hawks85-99
Washington WizardsNew Jersey Nets85-95
Detroit PistonsIndiana Pacers100-94
Minnesota TimberwolvesSacramento Kings98-96
Oklahoma City ThunderMilwaukee Bucks87-98
San Antiono SpursPhoenix Suns98-103
Houston RocketsMemphis Grizzlies82-71
Utah JazzDenver Nuggets98-94
Golden State Warriors New Orleans Hornets103-108
Los Angeles ClippersLos Angeles Lakers79-117

Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 8

De afgelopen dagen was er in de eredivisie een doordeweekse speelronde. De competitie kent wederom een nieuwe leider. AZ bezet nu de eerste plaats die het heeft overgenomen van FC Groningen, doordat het zelf won en puntverlies van NAC Breda en FC Groningen.

In Breda stond de 'topper' tussen NAC Breda en FC Twente op het programma. De bezoekers uit Enschede begonnen het best aan de wedstrijd en namen al na elf minuten een voorsprong. Een als voorzet bedoelde bal van Braafheid belandde zomaar in het doel. NAC kwam niet in de wedstrijd, mede doordat Reuser al vroeg eraf moest met een zware blessure. Twente was via N'Kufo en Tioté zelfs dicht bij de 0-2 In de tweede helft liep het beter bij NAC, maar pas in de slotfase werd de thuisploeg echt gevaarlijk. In de blessuretijd kreeg het via Kwakman nog de beste kans, maar ook deze werd niet benut. Lurling was toen al met rood van het veld gestuurd.

FC Groningen na het als koploper op tegen NEC. De ploeg van Ron Jans kwam op een 0-1 voorsprong via Berg. NEC werd daarna sterker, maar het duurde tot in de tweede helft totdat er gescoord werd. Wisgerhof maakte de gelijkmaker nadat zijn schot in de kruising belandde. In de slotfase kwam NEC op voorsprong door een benutte penalty van EL-Akchaoui. Granqvist veroorzaakte de penalty door een handsbal en kreeg daarvoor rood. Groningen kwam echter toch nog langszij door een uithaal van Gárcia.

In Rotterdam werd werd de derby gespeeld tussen Sparta en Feyenoord. In de eerste helft creëerde Feyenoord legio kansen, maar een doelpunt bleef lang uit. Pas in de 40e minuut scoorde Fer de 0-1. Sparta scoorde echter twee minuten later uit hun eerste serieuze mogelijkheid meteen de 1-1. Na rust domineerde Feyenoord niet meer zoals het dat in de eerste helft deed, maar bleef het wel de gevaarlijkste ploeg. Doordat het doelpunt echter wederom uitbleef nam de onzekerheid toe en Sparta profiteerde daar optimaal van. Na een voorzet van Duplan scoorde Poepon de 2-1.

Ajax ging in Almelo tegen Heracles op zoek naar de eerste uitzege van het seizoen. De start was prima want al na twee minuten scoorde Suárez de 0-1. Heracles raakte echter niet van slag en kwam na een half uur spelen langszij dankzij Wuytens. In het vervolg van de wedstrijd waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en zowel Heracles als Ajax kreeg kansen. Nadat Huntelaar de 1-2 scoorde kreeg Van den Bergh rood omdat hij in een opstootje Suárez omver duwde. Deze dubbele tegenslag kwam Heracles niet meer te boven waarna Huntelaar de eindstand op 1-3 bepaalde.

Natuurlijk werden er nog meer wedstrijden gespeeld. AZ nam de koppositie over door Roda JC te verslaan, het werd 2-0. FC Volendam pakte zijn eerste punt van het seizoen tegen Willem II, het werd 2-2. PSV boekte een 0-2 zege tegen ADO Den Haag. Vitesse won verrassend met 0-2 van sc Heerenveen. FC Utrecht won met 0-2 van De Graafschap.

Alle uitslagen van deze speelronde:

Dinsdag 28 oktober:                              
Roda JC – AZ (0-2)
FC Volendam – Willem II (2-2)
ADO Den Haag – PSV (0-2)
                                       
Woensdag 29 oktober:                             
sc Heerenveen – Vitesse (0-2)
NAC Breda – FC Twente (0-1)
NEC – FC Groningen (2-2)
Sparta Rotterdam – Feyenoord (2-1)
Heracles Almelo – Ajax (1-3)

Donderdag 30 oktober:                               
De Graafschap – FC Utrecht (0-2)

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!Voetbalmanager!

Vaticaan controleert priesters op seksuele afwijkingen

Vanaf nu kunnen psychologen ingeschakeld worden om te bepalen of de kandidaten voor het priesterschap daadwerkelijk geschikt zijn. Kandidaten die tekenen van seksuele afwijkingen vertonen kunnen uitgesloten worden. De kandidaat moet echter wel uitdrukkelijk akkoord gaan met de inschakeling van de psychologen. Het Vaticaan stelt dat voor de eerste keer in een vandaag gepubliceerd document.

Aan het document met de titel 'Oriëntaties voor het gebruik van de psychologie in de toelating en de vorming van priesterkandidaten' ging zes jaar voorbereiding vooraf. Vandaag werd het door de Congregatie voor de katholieke opvoeding met de goedkeuring van paus Benedictus XVI gepubliceerd. Het document herinnert eraan dat na de priesterwijding soms pathologische ongeschiktheden voor het priesterschap aan het licht komen, met alle gevolgen van dien.

Volgens het Vaticaan kan het inschakelen van psychologen in sommige gevallen heel nuttig zijn, zodat door advies en diagnose een therapie gestart kan worden. De psychologen die ingeschakeld worden moeten wel de christelijke opvatting over de menselijke persoon, seksualiteit en het celibaat onderschrijven. Indien behandeling van toekomstige priesters nodig is, zal dit ook moeten gebeuren voor de toelating tot het seminarie.

Het document is opgesteld naar aanleiding van de vele gevallen van seksueel misbruik door geestelijken. 


Met dank aan Mowiek voor de submit.

Ook Ciolek naar Team Milram

Gerald Ciolek is de volgende renner, die volgend seizoen voor Team Milram zal gaan koersen. Een aantal dagen geleden werd ook al bekend gemaakt dat Linus Gerdemann naar de ploeg van de Nederlandse manager Gerry van Gerwen zal verkassen.

Ciolek is pas 22 jaar en wordt nu al één van de grootste sprinttalenten van Duitsland genoemd. Twee jaar geleden stapte de renner het peloton pas in en wist sindsdien al ritten te winnen in de Ronde van Oostenrijk en de Ronde van Duitsland.

Er gingen al teen tijdje geruchten dat Ciolek bij Team Columbia, waar hij Mark Cavendish voor zich moet dulden, zou vertrekken. Nu is de overgang dus een feit.

Lerares stript op schoolfeest

Een lerares Duits in Hongarije moest eigenlijk een oogje in het zeil houden op het schoolfeest, maar vond het blijkbaar zo saai dat ze besloot het feestje op te leuken met een stripact. Een leerling besloot de juf te filmen met zijn mobiele telefoon.

Achteraf bleek dat heel de act begonnen was met een spelletje 'truth or dare'. De lerares deed ook mee en haar leerlingen daagden haar uit voor de act. De jonge vrouw ging tot de verbazing van de leerlingen in op de uitdaging.

Niet enthousiast 

De stripact werd echter bruut afgebroken door een collega van de lerares toen deze binnen kwam rennen met een deken. De vrouw stond echter al in haar bh en had haar broek al opengeritst, aldus The Sun. Ook de ouders van de leerlingen waren niet zo enthousiast over het optreden van de docent en eisen ontslag van de lerares. Sommige ouders menen dat de vrouw beter een carrière als paaldanseres kan ambiëren.

Geen ontslag 

De directeur van de school waar de vrouw les gaf weigert de vrouw echter te ontslaan, omdat ze erg waardevol zou zijn voor de school. "Per slot van rekening heeft ze niet meer 'vlees' getoond dan dat je op een gemiddeld strand ziet", voegde hij daaraan toe.

Het filmpje is hier te zien.

Met dank aan kruitdampje voor de submit.

Beckham tijdelijk naar AC Milan

David Beckham zal vanaf januari voor AC Milan gaan spelen. Beide partijen hebben dit nieuws donderdagavond bevestigd. Op 7 januari zal zich bij voormalig speler van Manchester United zich bij de ploeg melden.

In maart keert hij weer terug naar Los Angeles Galaxy, omdat de MLS dan weer van start gaat. Carlo Ancelotti is erg blij met de komst van Beckham, aangezien er nu nog meer concurrentie binnen zijn selectie zit.

Los Angeles Galaxy zag zich echter genoodzaakt om een oefentrip naar Australië te cancelen. "We kunnen zijn aanwezigheid daar niet garanderen. Om teleurstelling bij fans te voorkomen, hebben we de trip uitgesteld", liet de club in een officiële verklaring weten.

Blessures Pranjic en Beerens niet ernstig

De blessures van Heerenveen-spelers Danijel Pranjic en Roy Beerens blijken mee te vallen. Beiden vielen woensdagavond geblesseerd uit tegen Vitesse (0-2).

Bij Pranjic werd er gevreesd voor een gescheurde spier, maar uit de echo die de Kroatische middenvelder donderdag in het ziekenhuis onderging, bleek dat het 'slechts' om een verrekking gaat. De international zal desalniettemin ongeveer drie weken niet in actie kunnen komen.

Beerens heeft last van een geïrriteerde pees in de knieholte. "Als hij morgen pijnvrij kan trainen, is hij een optie voor komend weekend. Maar dat moeten we afwachten. Hij is er in ieder geval geen weken uit," aldus fysiotherapeut Erik ten Voorde op de clubsite.

Geen salaris voor spelers Fortuna Sittard

Fortuna Sittard zal zijn spelers deze week geen salaris kunnen geven. De betalingen zijn namelijk met een week uitgesteld. Dit maakte Hans Erkens, algemeen directeur van de Limburgers, woensdag bekend. Daarnaast ging de preses met de spelersgroep in gesprek.

Erkens wil de selectie aanstaande zaterdag meer duidelijkheid geven omtrent het voortbestaan van de ploeg. Fortuna Sittard heeft namelijk forse financiële problemen. De Limburgse formatie zou rond de 700.000 euro tekort komen.

Eerder vandaag maakte de Nederlandse voetbalbond (KNVB) bekend dat het een onderzoek naar de overlevingskansen van Fortuna Sittard zal starten.

Piquet jr. vreest voor stoeltje

Het is nog maar de vraag of Nelsinho Piquet jr. volgend seizoen in de Formule 1 zal uitkomen. De Braziliaanse coureur kende een wisselvallig eerste seizoen bij Renault. Lucas di Grassi en Romain Grosjean azen inmiddels op het stoeltje van de jonge rijder.

Vooral Grosjean is een geduchte concurrent voor Piquet jr. "Renault heeft een paar jaar op een goede Franse coureur moeten wachten en nu hebben ze Romain Grosjean, die deel uitmaakt van het rijdersprogramma van Renault en dit jaar mooie dingen heeft laten zien in de GP2. Het team zal nu een beslissing moeten nemen en ik kan niet anders dan dat het besluit afwachten", liet de Braziliaan optekenen.

Piquet jr. wist dit seizoen negentien punten in de wacht te slepen en bezet hiermee de twaalfde plaats in het klassement om de wereldtitel. In de eerste helft van het seizoen viel de coureur veelvuldig uit, maar hij wist zich de rest van het seizoen keurig te herstellen. Zijn beste prestatie van dit seizoen was de tweede plaats tijdens de Grand Prix van Duitsland.

Van den Bergh twee duels geschorst

Ricky van den Bergh is door de KNVB voor twee wedstrijden geschorst. De aanvaller kreeg van de tuchtcommissie van de KNVB een schorsing van twee duels opgelegd, waarvan één voorwaardelijk.

De speler van Heracles Almelo ging vandaag akkoord met het schikkingsvoorstel. Van den Bergh kreeg woensdagavond tegen Ajax rood voor het slaan van Luis Suárez. Heracles verloor het duel overigens met 1-3. De beslissende treffers vielen pas nadat de speler het veld al had verlaten.

Leerling treft lijk aan in sloot

In Deventer is vanmiddag in een sloot aan de Lucas van Leydenweg het levenloze lichaam van een man aangetroffen. Een leerlinge van basisschool de Wiz@rd zag het lijk vanuit een klaslokaal drijven in de sloot, waarop de school direct de hulpdiensten belde.

Voor de leerlingen van de school is slachtofferhulp ingeschakeld. De brandweer van Deventer heeft het lichaam uit het water gehaald en de politie verrichtte ter plaatse en sporenonderzoek. De man blijkt zelfmoord te hebben gepleegd.

Met dank aan Dixidito voor de submit.

Meisje (13) bedreigt medeleerling met vuurwerkpistool

Op de Regionale Scholengemeenschap Stad en Esch in Meppel is gisteren een 13-jarig meisje aangehouden. Het kind zou de dag daarvoor een medescholiere met een vuurwerkpistool hebben bedreigd.

Het 13-jarige meisje verklaarde tegenover de politie dat zij maandag uitgescholden was voor 'hoer' en 'sletje' door een 12-jarige klasgenoot uit De Schiphorst. Toen ze 's avonds in de schuur van haar ouderlijk huis een vuurwerkpistool vond, besloot ze dat de dag daarna mee te nemen naar school. Toen ze dinsdag het scheldende klasgenootje weer tegen kwam werd ze spottend uitgelachen. Nadat de 13-jarige vroeg waarom ze werd uitgelachen ontstond een woordenwisseling.

Omdat de antwoorden van de 12-jarige het 13-jarige meisje niet bevielen pakte ze het vuurwerkpistool dat ze van huis had meegenomen uit haar jas. Terwijl ze het pistool op de 12-jarige richtte zei ze: "Je moet sorry zeggen anders schiet ik je dood", waarop de 12-jarige direct haar excuses maakte.

Het verhaal van de bedreiging ging als een lopend vuurtje door de school, waarop de directie gisteren besloot de politie te bellen. De politie hield het 13-jarige meisje vervolgens aan op school. De ouders van het meisje bleken enorm geschrokken en hebben vrijwillig afstand gedaan van het wapen. Het 12-jarige meisje heeft aangifte gedaan van bedreiging met een vuurwapen. Het 13-jarige meisje is voorlopig op vrije voeten gesteld, maar zal zich voor de kinderrechter moeten verantwoorden.

Met dank aan SpiekerJozef voor de submit.

Gestolen swarovski-mand teruggebracht naar winkel

De dief die vorige week een hondenmand ter waarde van 14.500 euro stal uit een dierenwinkel in het winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam heeft deze terugbezorgd bij de betreffende winkel. De man belde gisteren naar de winkel en vertelde tegen een medewerkster dat hij de mand eigenlijk had willen verkopen. Echter door alle media-aandacht was de grond hem ‘te heet onder de voeten geworden’.

De medewerkster dacht aanvankelijk dat de man een grapje maakte. Toen ze na het gesprek een kijkje nam in de winkel vond ze de mand, die ingelegd is met 30.000 zeldzame Swarovski-kristallen, terug tussen het kattenvoer.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.

Ericsson 4 scherpt het 24 uursrecord aan


Tijdens de eerste etappe van de Volvo Ocean Race heeft Ericsson 4 van schipper Torben Grael het 24 uurs-record verder aangescherpt. De Zweedse boot legde in 24 uur ruim 602 nautische mijl af, wat neer komt op precies 1.114,904 kilometer.

Gisteren legde de Ericsson 4 al 594,23 nautische mijlen af. Op dit moment moet Ericsson 4 nog 981 nautische mijlen afleggen voor dat ze in Kaapstad als eerste over de finish gaan. De Nederlandse boot Delta Lloyd ligt 478 nautische mijlen achter de Ericsson 4 op de zevende positie.

De verwachting is dat maandag 3 november de eerste boten in Kaapstad zullen arriveren.

Van Gelder ook op sprong en vloer

Als Yuri van Gelder in 2012 naar de Olympische Spelen wil, zal hij zich naast ringen ook op andere onderdelen moeten gaan richten.

De internationale turnbond heeft namelijk als extra eis dat in 2011 naast een medaille winnen op zijn favoriete onderdeel er ook op twee andere toestellen moet zijn uitgekomen. Van Gelder is sinds een week op de hoogte. "Het is een addertje onder het gras maar ik ga ervoor", zei de Waalwijker donderdag. Hij zal zich naast ringen gaan toeleggen op de onderdelen sprong en vloer.

De KNGU heeft een top 12-notering als team als doelstelling. Plaatst Nederland zich als team voor de Spelen dan zou Van Gelder ook zonder medaille op ringen naar Londen kunnen.

OM verwijt moeder wellicht poging tot moord

Een 34-jarige moeder uit Veendam die afgelopen zomer haar 14-jarige dochter op gruwelijke wijze mishandelde, moet waarschijnlijk terechtstaan wegens poging tot moord. Ook de vriend van de vrouw wordt hiervan verdacht. Dat bleek vandaag tijdens de pro-formazitting bij de rechtbank in Groningen.

De moeder en haar vriend worden ervan verdacht het meisje twee weken te hebben opgesloten in een slaapkamer. In die tijd zou het tweetal het meisje hebben overgoten met thee en kokend water, waardoor zij eerste- en tweedegraads brandwonden opliep. Ook hebben ze haar volgens justitie stroomstoten toegediend en zo lang in een vrieskist gestopt dat ze door onderkoeling en zuurstofgebrek buiten westen raakte.

De mishandelingen vonden plaats in juli in het ouderlijk huis van het meisje in Veendam. Na bijna twee weken wist het kind te vluchten en bij de buren alarm te slaan.

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een voorlopige tenlastelegging omdat het onderzoek vermoedelijk pas in januari klaar is. In die maand vindt dan ook de inhoudelijke behandeling van de zaak plaats.


OM verwijt moeder wellicht poging tot moord  (foto: ANP)

[NK] Loting dag 1 bekend

Er is vandaag geloot voor de eerste dag van het Nederlands Kampioenschap afstanden in Heerenveen. Morgen wordt de 500 meter voor mannen en die voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen verreden.

Loting eerste 500 meter, mannen

1. Michel Mulder - Hein Otterspeer
2. Maarten Hitman - Michael Poot
3. Jesper van Veen - Stevin Hilbrands
4. Pim Brussche - Pim Schipper
5. Sietse Heslinga - Remco Olde Heuvel
6. Beorn Nijenhuis - Ronald v.Slooten
7. Ronald Mulder - Bob de Vries
8. Tim Salomons - Jesper Hospes
9. Jacques de Koning- Simon Kuipers
10. Erben Wennemars - Lars Elgersma
11. Stefan Groothuis - Mark Tuitert
12. Jan Smeekens - Jan Bos

Loting 5.000 meter, mannen

1. Boris Kusmirak - Tom Schuit
2. Frank Vreugdenhil- Jaap Smit
3. Jan Blokhuijsen - Mark Ooijevaar
4. Bob de Vries - Ted-Jan Bloemen
5. Renz Rotteveel - Koen Verweij
6. Joost Kool - Tom Prinsen
7. Brigt Rykkje - Bob de Jong
8. Ben Jongejan - Wouter Oldeheuvel
9. Arjen v.d.Kieft - Sven Kramer
10. Carl Verheijen - Rob Hadders

Loting eerste 500 meter, vrouwen

1. Lisette v.d.Geest- Freder.Buwalda
2. Jorien Kranenborg- Ellen Hazelaar
3. Tosca Hilbrands - Marit Dekker
4. Inge van Essen - Ingeborg Kroon
5. Anice Das - Sanne Delfgou
6. Sophie Nijman - Marl.Gelderblom
7. Paulien vDeutekom- Mayon Kuipers
8. Thijsje Oenema - Laur.van Riessen
9. Marrit Leenstra - Ireen Wüst
10. Annette Gerritsen- Natas.Bruintjes
11. Marianne Timmer - Margot Boer

Vooruitblik Grand Prix Brazilië

Dit weekend staat de Grand Prix van Brazilië op het programma, de race waar het kampioenschap beslist gaat worden. FOK!sport geeft een blik op het circuit, de geschiedenis, het tijdschema, de weersverwachtingen en de standen in het rijders- en het constructeurskampioenschap.

Autódromo José Carlos Pace


Bron: FIA.com

Lengte: 4,309 km
Aantal ronden: 71
Racelengte: 305,909 km
Baanrecord: Juan Pablo Montoya 1:11,473 (2004)

Geschiedenis

De historie van het circuit in Brazilië gaat terug tot de jaren ’20, toen er een projectontwikkelaar wilde bouwen tussen twee enorme drinkwaterreservoirs in de stad São Paulo. Dit plan omvatte grote wegen, een sportcomplex en een racecircuit. Het land is genoemd naar de Zwitserse stad Interlaken, wat in het Portugees Interlagos, oftewel ‘tussen de meren’ betekent. Echter gingen de plannen door de financiële crisis in 1929 niet door.

Bijna tien jaar later werd er toch begonnen met de bouw van het circuit. De baan zou bijna acht kilometer lang worden en eind 1939 geopend worden. Hevige regenval zorgde er voor dat de opening uitgesteld werd tot mei 1940. Er werden in eerste instantie alleen maar nationale races gehouden, totdat de voorloper van de Formule 1 in 1947 de eerste race er organiseerde.

In 1954 werd het circuit eigendom van de stad en in 1957 opgesplitst in 2 delen, waaronder een 3200 meter lang deel voor hoge snelheden. Eind 1967 ging het circuit dicht voor renovatie om drie jaar later weer open te gaan, maar in 1971 waren meer aanpassingen nodig vanwege de Formule 1. In 1972 kwam de Formule 1 voor het eerst op het circuit, al telde de race niet mee voor het kampioenschap.

In 1977 werd de Grand Prix van Brazilië in Rio de Janeiro om de drie jaren daarna weer in São Paulo gehouden te worden. In 1981 werd de race weer naar Rio verplaatst om in 1990 weer terug te keren naar Interlagos. In de tussentijd was het circuit opgeknapt en in 1985 vernoemd naar José Carlos Pace, die in 1977. De layout van het huidige circuit is in die tijd ontstaan. In het meer recente verleden zijn onder andere nog de in- en uitgang van de pitstraat veiliger gemaakt.

In 1999 was McLaren oppermachtig in de kwalificatie met Mika Häkkinen op pole en David Coulthard als tweede. In de race viel de Schot uit met motorproblemen, waardoor Michael Schumacher de tweede plaats op kon eisen. Derde werd Heinz-Harald Frentzen, die in de laatste ronde nog wel zonder brandstof kwam te staan. Rubens Barrichello reed zijn 100e race in Brazilië, maar kwam door een opgeblazen motor niet aan de finish. Het was voor het eerst dat een Stewart een race leidde. Stephane Sarrazin maakte zijn debuut voor Minardi, omdat vaste rijder Luca Badoer geblesseerd was. Ricardo Zonta kwam na een crash niet aan de start van de race.

Een jaar later was het Schumacher die de beste was voor Giancarlo Fisichella en Frentzen. Coulthard finishte als tweede maar werd gediskwalificeerd, omdat de voorvleugel van zijn auto illegaal was. Het team van Sauber kwam niet aan de start van de race, omdat ze kampten met achtervleugels die spontaan afbraken. De organisatie van de race kreeg na afloop een boete, omdat een reclamebord de baan op waaide en Jean Alesi bijna raakte.

In 2001 won Coulthard de race voor Schumacher en Nick Heidfeld die hiermee zijn eerste podiumplaats pakte. Juan Pablo Montoya leidde lang de race, maar Jos Verstappen raakte hem toen hij op een ronde werd gezet. Hierdoor werden beiden uitgeschakeld. Een jaar later won Schumacher de race voor zijn broer Ralf en Coulthard. In de warmup raakte Nick Heidfeld de Medical Car, terwijl aan het eind van de race voetballegende Pelé de winnaars vergat af te vlaggen.

De race in 2003 verliep nat met veel water in de derde bocht, waar onder andere Schumacher zijn Waterloo vond. Jos Verstappen leek met zijn Minardi onderweg naar een podiumplaats, maar ook hij strandde in diezelfde bocht. De race werd uiteindelijk na 55 ronden afgevlagd, nadat Mark Webber bij het opkomen van het rechte stuk de muur hard geraakt had en Fernando Alonso de restanten van de Jaguar raakte. In eerste instantie werd Kimi Räikkönen tot winnaar van de race uitgeroepen, maar enkele dagen later riep de FIA Fisichella uit tot winnaar, omdat hij als raceleider net de volgende ronde was ingegaan toen de rode vlag gegeven werd. Derde man op het podium was Alonso die profiteerde van de rode vlag. Het zou de laatste overwinning van Jordan worden.

In 2004 won Montoya voor Räikkönen en Barrichello. Het waren de laatste races voor Gianmaria Bruni en Zsolt Baumgartner, de laatste overwinning voor Williams tot op heden en de laatste race voor het Jaguar-team. Ook kwam de Ford-motor voor het laatst in actie dat jaar. Een jaar later won Montoya wederom voor Räikkönen en Fisichella. Tiago Monteiro zou deze race voor de enige maal dat seizoen niet aan de finish komen, terwijl Montoya zijn laatste overwinning in de Formule 1 boekte.

In 2006 kwam Alonso naar het circuit in de wetenschap dat hij tien punten voorsprong had op Schumacher en aan één punt genoeg had om de titel op te eisen. In het constructeurskampioenschap had Renault negen punten voorsprong op Ferrari. Schumacher startte van plaats tien in Brazilië, waardoor het behalen van de titel nagenoeg onmogelijk was. Na de start raakten beide Willams-coureurs, Webber en Nico Rosberg, elkaar, waarbij Webber meteen uitviel en Rosberg onderweg naar de pits nog hard crashte. Schumacher haalde onderweg naar een goede klassering Fisichella in, maar raakte de voorvleugel van de Italiaan, waardoor hij een lekke achterband kreeg. Schumacher kwam na de pitstop als allerlaatste de baan op, nog net voor zijn teamgenoot Felipe Massa die eerste lag. De Duitser reed een inhaalrace die hem de vierde plaats uiteindelijk gebracht heeft. De winst ging naar Massa, voor Alonso en Jenson Button. Alonso en Renault pakten de titels. Het was de laatste race voor Michael Schumacher, Tiago Monteiro, Robert Doornbos, Pedro de la Rosa, de Michelin-banden en de Cosworth-motoren.

Vorig seizoen kwam Lewis Hamilton naar het circuit in de wetenschap dat hij vier punten voor stond op Alonso en zeven op Räikkönen. Kampioenschapsleider Hamilton ving de race van plaats twee aan met achter hem Räikkönen die de Brit nog voor de eerste bocht passeerde. Ook Alonso ging Hamilton voorbij die in de vierde bocht in de fout ging en enkele plaatsen terugviel. Enkele ronden later lag de Brit al weer zesde, maar een versnellingsbakprobleem wierp hem terug naar plaats achttien. Hij vond de snelheid terug en kon beginnen aan een inhaalrace. Räikkönen wist Massa bij de tweede pitstop in te halen, waardoor hij de leiding pakte in de wedstrijd. Hamilton wist zich in de race nog op te werken tot de zevende plaats, maar door de winst van de Fin werd niet hij, maar Räikkönen wereldkampioen. Tweede in de race werd Massa voor Alonso die in het kampioenschap net als Hamilton ook op één punt van de Fin eindigde. Voor Williams maakte Kazuki Nakajima zijn debuut, terwijl Ralf zijn laatste race in de Formule 1 reed. Ook het team van Spyker reed de laatste race en na deze race werd traction control verboden.

Dit jaar staat Lewis Hamilton zeven punten voor op zijn naaste belager Felipe Massa. Het team van Ferrari staat elf punten voor op McLaren in het constructeurskampioenschap. Mocht de Brit winnen, dan is hij de jongste wereldkampioen ooit. Mocht Massa de titel voor zich opeisen, dan is hij de tweede rijder die dit gaat doen voor eigen publiek na Nino Farina in 1950. Kijk hier voor de scenario’s waarin een van beide rijders kampioen wordt. Voor Red Bull-rijder David Coulthard zal het de laatste race uit zijn Formule 1-carrière worden.

Tijdschema

DagTijdSessie
vrijdag13:00 - 14:30vrije training 1
vrijdag17:00 - 18:30vrije training 2
zaterdag14:00 - 15:00vrije training 3
zaterdag17:00 - 18:00kwalificatie
zondag18:00race

Weersvoorspelling

DagMinimumMaximumNeerslagkansWeerbeeld
Vrijdag16 °C21 °C60 %regenachtig
Zaterdag16 °C22 °C60 %regen
Zondag17 °C24 °C60 %buien mogelijk
Bron: The Weather Channel
Kijk hier voor een nieuwsbericht over het weer tijdens het raceweekend.

Prestaties afgelopen jaren

#Coureur2007200620052004
1Kimi Räikkönen1 (3)5 (2)2 (5)2 (3)
2Felipe Massa2 (1)1 (1)11 (8)8 (4)
3Nick Heidfeld6 (6)17 (8)DNF (16)
4Robert Kubica5 (7)9 (9)
5Fernando Alonso3 (4)2 (4)3 (1)4 (8)
6Nelson Piquet jr.
7Nico Rosberg4 (10)DNF (13)
8Kazuki Nakajima10 (19)
9David Coulthard9 (9)DNF (18)DNF (14)11 (12)
10Mark WebberDNF (5)DNF (11)NC (12)DNF (11)
11Jarno Trulli8 (8)DNF (3)13 (17)12 (9)
12Timo Glock15 (17)
14Sébastien Bourdais
15Sebastian VettelDNF (13)
16Jenson ButtonDNF (16)3 (14)7 (4)DNF (5)
17Rubens BarrichelloDNF (11)7 (5)6 (9)3 (1)
20Adrian SutilDNF (21)
21Giancarlo FisichellaDNF (12)6 (6)5 (3)9 (10)
22Lewis Hamilton7 (2)
23Heikki KovalainenDNF (17)
Gridpositie tussen haakjes; snelste ronde is vetgedrukt; DNF = uitgevallen

Klassement Coureurs

Pos.CoureurPunten
1Lewis Hamilton94
2Felipe Massa87
3Robert Kubica75
4Kimi Räikkönen69
5Nick Heidfeld60
6Heikki Kovalainen51
7Fernando Alonso48
8Jarno Trulli30
9Sebastian Vettel30
10Timo Glock22
11Mark Webber21
12Nelson Piquet Jr.19
13Nico Rosberg17
14Rubens Barrichello11
15Kazuki Nakajima9
16David Coulthard8
17Sebastien Bourdais4
18Jenson Button3

Klassement constructeurs

Pos.TeamPunten
1Scuderia Ferrari156
2McLaren Mercedes145
3BMW F1135
4Renault F172
5Toyota Racing52
6Scuderia Toro Rosso34
7Red Bull Racing29
8Williams26
9Honda Racing F114
10Force India0
11Super Aguri F10

Winkels blijven 's nachts open voor WoW:WotLK

Blizzard Entertainment heeft vandaag bekend gemaakt dat er verschillende Europese winkels 's nachts open zullen zijn voor de release van World of Warcraft: Wrath of the Lich King, de nieuwste uitbreiding voor de populairste MMORPG van het moment. 13 november 2008 zullen verschillende winkels rond de late uurtjes open zijn voor de mensen die de game als eerste willen kopen en spelen.


"We've been looking forward to these launch events all year," zei Mike Morhaime, CEO en cofounder van Blizzard Entertainment. "This is one of the few opportunities we get to meet with players in person, and we can't wait to celebrate the release of Wrath of the Lich King with them."

Hier in Nederland zal het launch-event bij de Media Markt in Rotterdam plaats vinden. Om 00:01 in de nacht van 12/13 november zal de winkel zijn deuren openen. Naast de mogelijkheid om een van de eerste te zijn, kun je ook een launch show meemaken. Deze start rond 22:30, je kunt onder andere een babbeltje maken met senior producer Alex Mayberry, die aanwezig zal zijn om games te voorzien van een handtekening. Voor meer informatie kun je op de World of Warcraft site terecht.

Menutjes en gevechten in Chrono Trigger-screens

Over enkele maanden kun je de remake van de klassieker Chrono Trigger spelen op je Nintendo DS en steeds meer plaatjes worden dan ook vrijgegeven door Square Enix. Vrij zinloos voor de veteranen onder ons gamers, want die hebben de game uiteraard al gespeeld. Voor de mensen die echter nog nat achter de oren zijn, valt hieronder het pracht te aanschouwen dat Chrono Trigger DS zal gaan heten:





'Italië waarschuwde Kadaffi voor aanval VS'

De toenmalige Italiaanse premier Bettino Craxi heeft de Libische regering in 1986 gewaarschuwd dat de Verenigde Staten op het punt stonden Libië aan te vallen.

Dat heeft de Libische minister van Buitenlandse Zaken Abdel Rahman Shalgham, die destijds ambassadeur van Libië in Italië was, vandaag gezegd tegen Italiaanse media.

Craxi zou het Libische gezantschap in Italië via een topdiplomaat hebben laten weten dat de Amerikaanse strijdkrachten op 14 of 15 april 1986 het land zouden bombarderen. Die voorkennis redde de Libische leider Muammar Kadaffi waarschijnlijk het leven, aldus Shalgham.

De woorden van de Libische bewindvoerder werden bevestigd door de toenmalige Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Giulio Andreotti.


Bettino Craxi  (foto: ANP)

[NHL] Toronto langs New Jersey na shoot-out


De Toronto Maple Leafs hebben na een shoot-out de New Jersey Devils verslagen: 6-5. Het was de derde nederlaag op rij voor de Devils waarbij ze in totaal vijftien goals moesten toestaan, terwijl ze normaal gesproken bekend staan om hun goede verdediging en doelman.

De Devils-fans dachten waarschijnlijk dat de overwinning binnen was toen na drie perioden en de extra vierde periode de stand nog steeds gelijk was. Dit betekende immers dat er een shoot-out kwam, en met Martin Brodeur hebben zij de meest succesvolle shoot-outdoelman aller tijden in het doel staan. Dit terwijl Toronto het moest doen met Vesa Toskala, die minder dan de helft van de genomen shoot-out pogingen stopt en slechts twee van de elf series gewonnen heeft.

Na twee ronden in de shoot-out stonden de Devils er zelfs nog beter voor: Brodeur stopte de pogingen van Nikolai Kulemin en Matt Stajan. Toskala stopte het schot van Zach Parise, maar werd verslagen door Patrik Elias. Wat volgde was een goal van Tomas Kaberle, een misser van Brian Gionta en een goal van Niklas Hagman, waardoor Toronto er met de overwinning vandoor ging.

"Het had nooit zover mogen komen," liet Elias weten. "Als je vijf goals maakt hoor je de wedstrijd gewoon te winnen." Coach Brent Sutter maakte zich meer zorgen over het feit dat zijn team zoveel scoringskansen weggaf: "Het was een klassiek geval van een wedstrijd waarin de tegenstander harder werkte dan wij. Onze goalie was onze beste speler vandaag."

Coach Ron Wilson van de Toronto Maple Leafs was een stuk lovender over zijn team. "We kwamen als een moe team terug van een zware trip met uitwedstrijden en hebben 48 schoten op het doel van de Devils gelost. Dat is een behoorlijk goede prestatie."

Uitslagen NHL

ThuisUitScore
New Jersey DevilsToronto Maple Leafs5-6 (SO)
Dallas StarsMinnesota Wild4-2
Anaheim DucksDetroit Red Wings5-4 (OT)
Washington CapitalsNashville Predators4-3 (SO)
Atlanta ThrashersPhiladelphia Flyers0-7
Montreal CanadiensCarolina Hurricanes3-2 (SO)
Calgary FlamesColorado Avalanche3-0
Vancouver CanucksBoston Bruins0-1
San Jose SharksPittsburgh Penguins2-1

Ouders kampioen vlaggen race af

De organisatie van de Grand Prix van Brazilië heeft vandaag laten weten dat de ouders van de wereldkampioen van 2008 de finishvlag mogen zwaaien aan het eind van de race.

Anthony Hamilton mag de race beëindigen wanneer zijn zoon Lewis Hamilton kampioen wordt. Wanneer Felipe Massa kampioen wordt, mogen moeder Ana en vader Titonio met de zwart-wit geblokte vlag zwaaien. Op deze manier wil de organisatie van de Grand Prix het feestje nog specialer maken voor de kersverse wereldkampioen.

Lewis Hamilton en Felipe Massa maken beiden nog kans op de titel, echter is de jonge Brit de favoriet.

Rock Band 2 op 21 november ook in Nederland

Gisteren werd al bekend dat vanaf 21 november Rock Band 2 voor de Xbox 360 in Engeland in de winkels zal liggen, vandaag hebben EA en MTV aangekondigd dat Nederland dezelfde dag met de game los zal kunnen. Daarmee is een van de twee vragen die gisteren nog openstond beantwoord, maar de grote vraag is nu, wanneer kunnen PS3- en Wii-bezitters de game gaan spelen? Voorlopig is dat een open vraag, het is afwachten tot EA of MTV met een aankondiging komen hierover.

'GT5 sneller in de winkels dan verwacht'

Ondanks eerdere berichten dat Gran Turismo 5 misschien pas in 2010 uit zou gaan komen, komt de game misschien toch eerder uit. Uit een interview met Kazunori Yamauchi, die hij had met een fan die een meet & greet gewonnen had, blijkt namelijk dat de datum van 2010 wel erg pessimistisch is. Kazunori zou de datum zelfs weggelachen hebben en hebben gezegd dat de game waarschijnlijk een stuk eerder gereleased zou worden. Het gehele interview is hier terug te lezen.

Interviewer: GT5! Oh my God! That's way to far from now.

Kazunori laughs: Why are you saying that?

Interviewer: Because of what I know is that the team still didn't think even of targeting a release date for GT5 and to be honest I don't believe GT5 will come before two years; which is a long time.

Kazunori: Two years hahaha. No no, don't worry too much about that, it's going to be sooner than expected!

Ajacieden genomineerd voor Golden Boy-prijs

De Ajacieden Jeffrey Sarpong en Miralem Sulejmani zijn genomineerd voor de prestigieuze Golden Boy-verkiezing. Deze onderscheiding wordt door de Italiaanse krant Tuttosport toegekend aan het grootste talent in Europa.

De afgelopen vijf jaar ging de prijs naar toppers als Rafael van der Vaart, Wayne Rooney, Lionel Messi, Francesc Fàbregas en Sergio Agüero. Laatstgenoemde, winnaar in 2007, behoort ook nu weer tot de genomineerden.

Alleen spelers die op of na 1 januari 1988 geboren zijn komen voor de prijs in aanmerking. De jury bestaat uit internationale media, waaronder het Nederlandse Voetbal International. Alleen de prestaties in het kalenderjaar 2008 worden beoordeeld.

De complete lijst van genomineerden bestaat uit: Freddy Adu (Verenigde Staten), Sergio Agüero (Argentinië), Anderson (Brazilië), Mario Balotelli (Ghana), Gareth Bale (Wal), Ever Banega (Argentinië), Nicklas Bendtner (Denemarken), Jérôme Boateng (Duitsland), Breno (Brazilië), Sergi Busquets (Spanje), Diego Capel (Spanje), Emre Derdiyok (Zwitserland), Angel Di Maria (Argentinië), Franco Di Santo (Argentinië) Giovani dos Santos (Mexico), Stevan Jovetic (Montenegro), Charles Kaboré (Burkina Faso), Nikola Kalinic (Kroatië), Toni Kroos (Duitsland), Bojan Krkic (Spanje), Marcelo (Brazilië), Juan Mata (Spanje), Levan Mchedlidze (Georgië), Stefano Okaka Chuka (Italië), Mesut Özil (Dui), Sokratis Papastathopoulos (Griekenland), Alexandre Pato (Brazilië), Pablo Piatti (Argentinië), Miralem Pjanic (Bosnië), Ivan Rakitic (Kroatië), Aaron Ramsey (Wales), Renato Augusto (Brazilië), Micah Richards (Engeland), Jeffrey Sarpong (Nederland), Alexis Sánchez (Chili), Sidnei (Brazilië), Simão (Mozambique), Miralem Sulejmani (Servië), Carlos Vela (Mexico) en Theo Walcott (Engeland)

De winnaar wordt in december bekendgemaakt.

Rabat: Imams woonden in Marokko conferentie bij

De circa veertig imams uit Nederland die vrijdag naar Marokko zijn gereisd, zijn volgens het Marokkaanse ministerie van Religieuze Zaken niet teruggeroepen. Zij woonden slechts "in alle openheid" een conferentie in Marrakech bij over de rol van religie in Europa.

Dat stelt een woordvoerder van het ministerie vandaag.

Ook wetenschappers en andere niet-religieuze persoonlijkheden uit Europa woonden de bijeenkomst bij. De ophef in Nederland vindt de zegsman "onbegrijpelijk" en "nergens op gebaseerd". De reis werd betaald door het ministerie. Volgens de woordvoerder zijn de imams zaterdag weer teruggegaan, tenzij ze op eigen gelegenheid hun verblijf verlengd hebben.

Camera's op ambulances helpen tegen bumperklevers

De camera's waarmee de ambulances in de drie noordelijke provincies zijn uitgerust, zijn een probaat middel in de strijd tegen bumperklevers. Dat zegt directeur Tjerk Hiddes van UMCG Ambulancezorg, dat in Drenthe en delen van Friesland het ambulanceverkeer verzorgt.

De camera's werden afgelopen zomer op de ziekenwagens geplaatst met als doel agressie en geweldsincidenten tegen ambulancemedewerkers vast te leggen. Maar nu blijkt dat de camera ook bumperklevers vastlegt. Deze beelden kunnen als bewijsmateriaal worden opgevraagd door justitie of de politie.

Volgens Heddes hebben ambulances dagelijks last van automobilisten die pal achter de ziekenwagen gaan rijden. Ze doen dat om te profiteren van de voorrang die het voertuig krijgt.


Camera's op ambulances  (foto: ANP)

Onderzoek naar lekken rond voordracht Aboutaleb

Remco Oosterhoff, voorzitter van de Rotterdamse vertrouwenscommissie, gaat onderzoeken wie geheime informatie heeft gelekt rond de voordracht van Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam.

Oosterhoff informeerde de leden van de vertrouwenscommissie daarover gisteravond, zo schrijft hij vandaag in een brief aan de gemeenteraad. Hij hoopt het onderzoek over drie tot vier weken te hebben afgerond.

De vertrouwenscommissie boog zich de afgelopen maanden over de opvolger van burgemeester Ivo Opstelten. De leden hebben een geheimhoudingsplicht. Overtreding daarvan kan een geldboete of zelfs een celstraf opleveren.

Toch kwam geheime informatie op straat te liggen. Zo verschenen er diverse publicaties in verschillende media over wat zich tijdens de besloten raadsvergadering had afgespeeld. Ook schreven kranten op de ochtend van de voordracht dat Aboutaleb een van de kandidaten was. Oosterhoff bekijkt of het lekken "nader te duiden is in de richting van specifieke personen".

Het onderzoek komt er mede op voorspraak van Jan Franssen, commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Hij adviseerde Oosterhoff vorige week al een onderzoek in te stellen. Hij dreigde naar minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) te stappen als dat advies niet zou worden opgevolgd.

Oosterhoff liet eerder al weten dat de voordracht van Aboutaleb door het lekken niet in gevaar is gekomen. De ministerraad behandelt de zaak hoogstwaarschijnlijk vrijdag.


Ahmed Aboutaleb  (foto: ANP)

Celstraf en tbs geëist tegen oud-AVRO-dj

De voormalige diskjockey R.A. (53) moet van de aanklager tweeënhalf jaar de gevangenis in omdat hij vijf jongens zou hebben misbruikt. Behalve celstraf eiste de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Utrecht ook tbs.

A. was in de jaren tachtig dj bij de AVRO. Volgens justitie heeft hij jonge kwetsbare jongens naar zijn huis in Amersfoort gelokt. Hij ontmoette hen op gay chatsites. Hij betaalde hun reis en had vervolgens gemeenschap met ze. De jongens deden vorig jaar aangifte van ontucht en verkrachtingen. Volgens de verdachte heeft hij niemand gedwongen. A. verklaarde verder dat hij niet wist dat er jongens van onder de zestien in het spel waren.

Lurling vier wedstrijden geschorst

NAC Breda kan op 22 november tegen NEC pas weer een beroep doen op Anthony Lurling. De aanvaller accepteerde het schikkingsvoorstel van de aanklager van de KNVB.

Gisteren, in de competitiewedstrijd tegen FC Twente, kreeg Lurling in de laatste minuut een rode kaart. De aanvaller sloeg tegenstander Niels Wellenberg in diens buik.

Door de schorsing mist de speler van NAC niet alleen de competitiewedstrijden tegen FC Groningen, De Graafschap en Heracles Almelo, maar ook het KNVB-bekerduel met FC Omniworld op 11 november.

Minister wil iedereen aan het noodpakket

Veel Nederlanders beseffen niet voor welke basale problemen ze komen te staan als er een ernstige ramp gebeurt. Minister Guusje ter Horst wil dat mensen zich beter voorbereiden en een noodpakket in huis halen.

Daar wordt soms wat lacherig over gedaan, maar volgens haar ten onrechte. "Dat lacherige moet ervan af", zei de minister van Binnenlandse Zaken vandaag. "We zijn zo gewend aan elektriciteit en stromend water dat we niet beseffen voor welke problemen we staan als dat wegvalt. Als je de eerste 24 uur na een ramp voor jezelf moet zorgen, moet je het nodige in huis hebben."

Ter Horst overhandigde daarom vandaag noodpakketten aan drie ambtenaren van haar ministerie.

  (foto: ANP)

Leraren dreigen met massale staking

Leraren in het voortgezet onderwijs leggen 19 november massaal het werk neer als de VO-raad, de werkgeversorganisatie, niet bereid is het onderhandelaarsakkoord te tekenen.

Dat maakten de onderwijsbonden vandaag bekend tijdens de laatste dag van de estafettestaking, in Martiniplaza in Groningen. Hier waren ruim zevenhonderd docenten uit het voortgezet onderwijs bijeen. In totaal werden 1250 stakers geteld. Zij eisen een salarisverhoging, een lagere werkdruk en verbetering voor het ondersteunend personeel.

De estafettestaking van de bonden ging maandag van start in Den Bosch, daarna volgden Rotterdam, Zutphen en Amsterdam.

The Beatles niet in Rock Band, wel in hun eigen game

[Update 16.00]

Gisteren kondigde Harmonix aan dat er vandaag een persconferentie zou zijn, waar een deal tussen MTV en Apple Corps Ltd. wereldkundig gemaakt zou worden. Onze verwachtingen gingen gelijk uit naar muziek van The Beatles in Rock Band 2 of in de music store, maar niets bleek minder waar. Harmonix zal namelijk een unieke game rond deze legendarische band gaan ontwikkelen. Dus niet een paar nummers, maar je zult door de gehele geschiedenis van The Beatles kunnen spelen. Het idee hierachter komt van Sir Paul McCartney en Ringo Starr samen met Yoko Ono Lennon and Olivia Harrison.

Tijdens de persconferentie deden verscheide mensen de verwachte enthousiaste uitspraken. Zo ziet Paul McCartney de game als een goede mogelijkheid om de The Beatles en hun muziek nog populairder te maken. Ringo Starr is erg blij dat de legacy van The Beatles zo hun weg vinden naar dit digitale tijdperk.

Wanneer de game van The Beatles zal gaan verschijnen is nog niet bekend, evenmin zijn de speelbare platformen genoemd. Aangezien de deal pas net rond is, zal de game ook nog wel even op zich laten wachten. Of de game speelbaar zal zijn met de huidige generatie instrumenten kon Harmonix CEO Alex Rigopulos ontkennen noch bevestigen. Het is dus afwachten.

Originele bericht

Voor wie zich nog afvraagt wat MTV met gaming te maken heeft - MTV is de eigenaar van Harmonix. En Harmonix kennen we natuurlijk van Rock Band. MTV heeft nu een persbericht de wereld in gestuurd, waarin aangekondigd wordt dat er donderdag een persconferentie gehouden zal worden waar een deal met Apple Corps Ltd zal worden toegelicht. Nu gaat het hier niet om de iPod-fabrikant, maar het bedrijf dat de rechten heeft voor muziek van The Beatles. Het lijkt dus waarschijnlijk dat Rock Band muziek zal gaan krijgen van deze legendarische band. Dit zou een stevige klap zijn voor Activision, dat ook in overleg was met Apple Corps Ltd voor de rechten.

De persconferentie is om 10.00 in New York. Omstreeks 16.30 zullen we hier dus te horen krijgen wat MTV en Apple Corps Ltd bekokstoofd hebben.


De gele noten zijn verkapte onderzeeërs

Kabinet wil verbod op godslastering toch schrappen

Terwijl het kabinet vorig jaar nog besloot het verbod op godslastering te handhaven, zal de ministerraad morgen toch een voorstel om het verbod op godslastering uit het Wetboek van Strafrecht te halen bespreken. Een bericht daarover in het Reformatorisch Dagblad is vandaag door ingewijden bevestigd.

Het veelbesproken wetsartikel 147 zou geschrapt kunnen worden en artikel 137 over het strafbaar stellen van het beledigen van een groep mensen wegens ras, godsdienst of seksuele geaardheid zou uitgebruikt kunnen worden.

Het kabinet besloot vorig jaar nog het verbod op smalende godslastering te handhaven. Door coalitiegenoot PvdA ontstond echter een meerderheid om het artikel af te schaffen waarop minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie aankondigde te bekijken of het verbod kon worden verbreed naar andere levensbeschouwingen, inclusief die van niet-godsdienstigen.

Verschillende ministers hebben de afgelopen maanden regelmatig achter de schermen over het onderwerp gesproken. Betrokkenen menen dat er op de korte termijn besloten kan worden over het artikel. De Tweede Kamer wil uitsluitsel van het kabinet over de kwestie, voor de bespreking van de justitiebegroting voor 2009, die volgende week op de agenda staat.

Met dank aan Poekel voor de submit.

Nintendo maakt enkele cijfers bekend

Nintendo heeft wat interessante cijfers vrijgegeven over hun omzet, winst en verkoopaantallen. Zo is er een toename in de omzet te zien van 34% over de maanden april tot en met september. Die groei liet de omzet stijgen van 1.9 miljard dollar in de eerste helft van het fiscale vorige jaar, naar 2.56 miljard dollar dit fiscale jaar. Nintendo voorspelt een omzet van 6.4 miljard dollar voor het gehele fiscale jaar.

Van de Nintendo DS zijn inmiddels wereldwijd 84.33 miljoen stuks verkocht, waarmee de Gameboy Advance verslagen werd. Daar werden "slechts" 81.36 miljoen stuks van verkocht. In de afgelopen zes maanden zijn er 13.73 miljoen DS'en verkocht. Voor de DS zijn inmiddels 454.63 miljoen spellen verkocht, waarvan 20 miljoen exemplaren Nintendogs.

Van de Wii zijn er sinds het begin van de productie 34.55 miljoen exemplaren verkocht, waarop inmiddels 229.85 miljoen spellen worden gespeeld. 8.7 miljoen kopers staan te sporten op hun Wii Fit-apparaat. Het afgelopen half jaar zijn er 10.1 miljoen Wii's verkocht. De verwachting van Nintendo is dat er van maart 2008 tot maart 2009 in totaal 27.5 miljoen Wii's verkocht gaan worden.



Nintendo verwacht een witte kerst

Japanner wil met stripfiguur kunnen trouwen

Een Japanner eist een wetswijziging inzake huwelijk. Hij eist dat het vanaf nu mogelijk wordt dat mensen met stripfiguren kunnen trouwen. Om zijn eis kracht bij te zetten verzamelde hij binnen een paar dagen duizenden handtekeningen met een online petitie.

Als het mogelijk zou zijn, zou de Japanner, Taichi Takashita niet alleen trouwen met een stripfiguur, maar ook in stripland gaan wonen. "Ik ben niet langer geïnteresseerd in de wereld van drie dimensies. Ik zou zelfs graag een bewoner worden van de tweedimensionale wereld.

Omdat veel jonge Japanners moeilijk een partner voor het leven kunnen vinden neemt het aantal huwelijken af, terwijl stripverhalen momenteel razend populair zijn. Veel stripfiguren worden in Japan beroemdheden of zelfs sekssymbolen.

Met dank aan ziggyziggyziggy voor de submit.

DC-helden strijden voor onze wereld in Mortal Kombat-trailer

Striphelden zal de game Mortal Kombat vs DC Universe genoeg kennen, maar bij het grote publiek zullen namen als Superman en Batman toch snel het bekendst zijn. In onderstaande trailer kun je zien hoe beide helden zich opwerpen om de strijd aan te gaan met de vechters uit Mortal Kombat om onze wereld te beschermen.

Mortal Kombat vs DC Universe zal vanaf volgende maand in de winkels liggen voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

Trailer Memento Mori toont roteerbare omgevingen

Waar we het in veel genres tegenwoordig al voor lief nemen is volledig 3D iets dat in de wereld van klassieke adventures heel wat minder voorkomt. Publisher DTP heeft vandaag een trailer vrijgegeven van de game Memento Mori, waarin vooral de omgevingen van de game duidelijk naar voren komen en de mogelijkheid om 360 graden om elk object heen te draaien.

Memento Mori zal vanaf morgen in Duitstalige landen te koop zijn, waarna de rest van de wereld snel zal volgen.

DFC: PlayStation 3 zal Sony geen winst opleveren

Gisteren presenteerde Sony haar financiële resultaten voor het afgelopen kwartaal. De cijfers logen er niet om, hoewel de PlayStation 3 veel meer is gaan verkopen en ook de games voor het systeem populairder zijn geworden draait de gamesdivisie van het bedrijf nog honderden miljoenen verlies. Tijdens het Game on Finance congres in Amerika sprak Wanda Meloni van onderzoeksbureau DFC Intelligence, een bedrijf dat al sinds 1995 onderzoek doet in de gamesindustrie, de verwachting uit dat de PlayStation 3 aan het eind van deze generatie Sony ook geen winst zal hebben opgeleverd. Dit ondanks dat de console uiteindelijk 40-50% van de totale markt zal veroveren. Volgens DFC komt dit, doordat er te veel verlies is gemaakt op de PlayStation 3 in de afgelopen paar jaar, om dat nog te kunnen compenseren in de toekomst.

Over de zogenaamde ondergang van de PC had Meloni hele andere ideeën. De hardwaremarkt groeit nog steeds enorm en zeker in de Aziatische landen worden erg veel PC's verkocht. De verwachting van DFC is dat in 2010 de markt in Azië groter zal zijn dan die van Noord-Amerika en Europa. De waarde van de markt voor onlinegames op de PC is dit jaar gestegen tot USD 6,5 miljard, 3,5 miljard hiervan is te danken aan MMO-games.

Explosie bij bedrijf in Dordrecht

Een persoon is vandaag gewond geraakt bij een explosie bij het bedrijf Den Hartogh Cleaning in Dordrecht. Bij de explosie kwamen volgens de politie gevaarlijke stoffen vrij, maar het gaat om zo'n kleine hoeveelheid dat dit geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

De explosie deed zich tijdens schoonmaakwerkzaamheden voor. Schoonmaakmiddel en hars hebben zich tijdens deze werkzaamheden vermengd. Een vonk bij het mengsel was waarschijnlijk de oorzaak van de explosie. Uit voorzorg werd het terrein waarop het bedrijf staat enige tijd afgesloten.

Met dank aan toe-maar-ff voor de submit.

Roddick plaatst zich voor Masters Cup

Andy Roddick heeft zich weten te plaatsen voor de Masters Cup in Shanghai. De Amerikaan versloeg Gilles Simon met 6-3 en 7-5. Omdat concurrent Juan Martin Del Potro verloor, kon Roddick niet meer buiten de top acht vallen.

Roddick was voor plaatsing nog afhankelijk van vier concurrenten. Omdat Del Potro met 6-4 en 6-0 van diens landgenoot David Nalbandian verloor en Roddick zelf afrekende met Simon was de plaatsing een feit.

In een eerder stadium zagen David Ferrer en Stanislas Wawrinka hun Masters Cup-dromen al in rook opgaan. Nederlagen tegen respectievelijk Phillip Kohlschreiber en Tomás Berdych waren hier debet aan.

Op dit moment zijn zes van de acht Masters Cup-tickets vergeven. Nadal, Federer, Djokovic, Murray en Davydenko wisten zich eerder al te plaatsen. Voor de overige twee plaatsen hebben Del Potro en Simon ondanks hun uitschakeling nog wel de beste papieren. Zij zijn echter wel afhankelijk van de prestaties van hun concurrenten.

Kat uit Steenwijk reist 740 kilometer

Dat ook dieren wat van de wereld willen zien heeft een Steenwijkse kat maar weer eens bewezen. Een vrachtwagen vol diervoeders leek hem een goede plek om de 740 kilometer naar het Zwitserse Basel af te leggen. Pas bij het laden en lossen ontdekte de chauffeur de verstekeling.

Nadat de chauffeur de kat wist te vangen, heeft hij het beestje naar het asiel gebracht waar bleek dat hij een chip had. "Dat asiel nam contact op met ons pension omdat wij de kat ooit gechipt hebben", aldus een woordvoerster van dierentehuis De Kluif in Steenwijk. Het dierentehuis wist vervolgens contact op te nemen met de eigenaren van het beestje die de kat zelf zijn gaan halen in Basel.

Met dank aan Gniffoo en toe-maar-ff voor de submit.

Efteling volgt personeel op internet

Personeel en ex-personeel van de Efteling moet goed oppassen wat zij op internet over het familiepark schrijven. Wie niet positief is kan om uitleg gevraagd worden. Dit is gebleken uit een briefwisseling tussen het pretpark en de website loopings.nl, aldus het Brabants Dagblad.

Een medewerker van het pretpark die tevens de website loopings.nl beheert, is door de Efteling op zijn vingers getikt. Na onderzoek naar het internetgedrag door de afdeling Integrale Veiligheid van de Efteling was de conclusie dat "u beheerder bent van de site loopings.nl en dat u zich daar ook uitlaat over zowel collega's als over organisatorische zaken over de Efteling BV.

Ontslagen 

Op de dag dat de brief geschreven is, 6 oktober, was de medewerker nog in dienst van de Efteling. In de brief eist de Efteling dat de medewerker de website offline zet, maar de medewerker weigerde dit. Sinds deze week werkt de man niet meer bij het pretpark. "Officieel omdat het te slecht betaalde. Maar ik heb gewoon geen zin om me op internet te laten natrekken", aldus de ex-medewerker.

'De Efteling-NSB leest met u mee'

De man vertelt dat de Efteling ook inloggegevens van personeel gebruikt om zo te kunnen zien wat andere personeelsleden over de Efteling schrijven op websites als Hyves.nl. "Dat heeft een hoge pief me zelf verteld."

De website die de man beheerde is een website die kritisch naar pretparken kijkt, met de nadruk op de Efteling. De man geeft in een reactie toe dat de teksten op de website af en toe 'best grof' zijn. Na het ontvangen van de brief werd er bijvoorbeeld een topic gestart op de website met de titel 'De Efteling-NSB leest met u mee'.

Vertrouwelijke informatie en kwetsen 

Woordvoerster Jennifer Welage van de Efteling heeft laten weten dat het best meevalt met het monitoren op internet. "We zijn geen NSB'ers en speuren niet de hele dag internet af. Maar als de privacy van onze medewerkers wordt geschonden of er wordt vertrouwelijke informatie op internet gezet, dan zijn we geneigd dat uit te zoeken." De brief aan loopings.nl zou met deze gedachte zijn geschreven. "Er werd op die site een medewerker gekwetst. Dan spreken we daar iemand op aan. Maar ik vind het geen stijl om ons dan met NSB'ers te vergelijken", aldus Welage.

Kritiek mag best 

Mensen volgen het wel en wee van de Efteling op honderden verschillenden fansites. Beheerders van de websites merken dat de Efteling-medewerkers regelmatig meelezen. Op de websites wordt lustig gedebatteerd over bijvoorbeeld defecten in de Efteling die afgelopen seizoen plaats vonden."We maken ons er niet zo heel druk over. Onze medewerkers Integrale Veiligheid hebben wel wat beters te doen dan de hele dag op internet te zitten speuren. Ze regelen ook de inzet van BHV'ers, de brandweer, de veiligheid van het park", aldus Welage in een reactie over kritische websites.

 

Montoya: "Lewis, blijf weg van Massa"

Juan Pablo Montoya, voormalig Formule 1-coureur, heeft een goed advies voor Lewis Hamilton aankomend raceweekend. De Colombiaan zegt dat de Brit maar beter uit de buurt van titelconcurrent Felipe Massa kan blijven en geen enkel risico moet nemen. Desnoods Massa laten winnen.

Montoya, tegenwoordig actief in het Amerikaanse NASCAR, drukte Hamilton een ferm advies op zijn hart: "Als ik Lewis was, dan zou ik komende zondag uit de buurt blijven van Felipe. Als hij wel bij me in de buurt zou komen, dan zou ik hem gewoon voorbij laten. Lewis zal het dus slim moeten gaan spelen. Als je jong bent en net in de Formule 1 zit, wil je het liefst natuurlijk iedere race winnen. Dat is goed, maar als je ineens voor de punten moet gaan rijden, moet je leren dat een minder resultaat soms het beste voor je is."

De strijd om de titel gaat tussen Lewis Hamilton van McLaren en Felipe Massa van Ferrari, en het verschil tussen de kemphanen is momenteel zeven punten. Hamilton moet als vijfde finishen om het kampioenschap binnen te halen, Massa heeft een wat lastiger taak om nog die titel te halen, hij moet winnen en de Brit moet dan zesde of lager finishen of de Braziliaan moet tweede worden en Hamilton als achtste of lager over de streep komen.

Bij een gelijk aantal punten heeft Massa een voordeel ten opzichte van Hamilton, lees voor een uitgebreide analyse het overzichtbericht.

Van Basten: "Niet zo handig van Suárez"

Luis Suárez pakte gisteren, in de gewonnen competitiewedstrijd tegen Heracles, zijn vijfde gele kaart van dit seizoen. Daardoor is hij geschorst voor de wedstrijd van zaterdag tegen FC Twente.

"Dat was niet zo handig van Suárez," aldus Ajax-trainer Marco van Basten. Nadat Klaas-Jan Huntelaar de 1-2 scoorde, ontstond er een opstootje tussen Suárez en Heracles-doelman Martin Pieckenhagen. Ricky van den Bergh kreeg rood nadat hij de haarband van het hoofd van de Uruguayaan probeerde te trekken. Suárez kreeg voor zijn aandeel in het opstootje geel.

"Hij had, net zoals Huntelaar overigens, gewoon naar de middenlijn moeten lopen. Dan hadden we weer snel verder kunnen voetballen. Nu missen we hem zaterdag tegen FC Twente. Ik denk dat we hem daar wel hadden kunnen gebruiken," aldus Van Basten tegenover De Telegraaf.

Maaskant: "Een onfortuinlijke tegentreffer"

NAC Breda verloor gisteren in eigen huis met 0-1 van FC Twente. Trainer Robert Maaskant baalde van het verlies, maar vond het spel niet heel slecht van zijn ploeg.

"We wisten dat we in alle facetten top moesten zijn om van deze tegenstander te winnen. Dat waren we helaas niet," aldus de oefenmeester.

Twente had ook het nodige geluk bij de 0-1, die viel op het moment dat Martijn Reuser geblesseerd aan de kant van het veld stond en NAC even met tien man speelde. Ook de treffer zelf was zeer ongelukkig. Een als voorzet bedoelde inzet van Edson Braafheid viel via de binnenkant van de paal achter Jelle ten Rouwelaar. "Het was een onfortuinlijke tegentreffer in een fase dat wij door de blessure van Martijn Reuser enige tijd met een man minder hadden gespeeld."

Na rust hoopte Maaskant nog op een resultaat. "We hebben veel risico's genomen in de tweede helft en op basis van inzet een overwicht gecreëerd. In dat opzicht hebben we ons goed hersteld."

Finale mogelijk in zware regen

De droom voor veel raceliefhebbers komt uit: de laatste race van dit Formule 1-seizoen wordt zeer waarschijnlijk in zwaar weer verreden. Er worden hevige regenbuien verwacht tijdens het gehele raceweekend, aldus de Britse Meteorological Services.

De kwalificatie op zaterdag begint om 14:00 uur lokale tijd en de race op zondag gaat om 15:00 uur lokale tijd van start. Het weer voor de titelstrijd tussen Lewis Hamilton en Felipe Massa wordt onbestendig. Met onweersbuien op donderdag en een hoge omgevingstemperatuur van 26 °C en 60% kans op buien op de zaterdag en zondag wordt het een lastige opgave.

"Ik verwacht dat tijdens het weekend van de Braziliaanse Grand Prix redelijk wat zware regenbuien zullen vallen", vertelde een meteoroloog van de Britse weerdienst. "Veel regen en kans op onweer tijdens alle drie de dagen, Lewis Hamilton krijgt het dus zeker niet gemakkelijk! Ondanks de bewolking en de regen, zal het wel warm zijn, met temperaturen van laag in de twintig graden."

Rogge: "Ik kan veel betekenen voor IOC"

Jacques Rogge denkt dat hij de komende jaren nog veel kan betekenen voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Belg voert dat dan ook aan als reden om zich kandidaat te stellen voor een tweede mandaat als voorzitter.

Vorige week werd al bekend dat Rogge verder wil als preses en vandaag lichtte hij zijn besluit toe. "Ik denk dat ik de afgelopen jaren nuttig ben geweest voor het IOC en dat ik dat in de toekomst nog steeds kan zijn."

Volgend jaar, tijdens het congres van het IOC in Kopenhagen, wordt de nieuws voorzitter gekozen. Rogge was in 2001 de opvolger van Juan Antonio Samaranch.

Gewonden door explosie autobom in Spanje

Een autobom is vanmorgen ontploft op een parkeerterrein van de bibliotheek van de universiteit van Pamplona in het noorden van Spanje. Zeventien mensen zijn met lichte verwondingen naar ziekenhuizen overgebracht, aldus het Spaanse persbureau Europa Press.

Getuigen zeiden dat de meeste mensen verwondingen hebben opgelopen door rondvliegend glas van de gebouwen bij het parkeerterrein. Door de aanslag met de bom vatten enkele auto's vlam. Vooraf was niet gewaarschuwd voor de terreuractie.

Het is niet bekend wie achter de aanslag zit. Eerder deze week pakte de Spaanse politie vier personen op die lid zouden zijn van de Baskische terreurbeweging ETA. In Pamplona in de regio Navarra arresteerde de politie drie mannen. In Valencia werd een vrouw aangehouden.

De ETA strijdt voor een onafhankelijke staat in het noordwesten van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. In de afgelopen vier decennia lieten al meer dan achthonderd mensen het leven door het geweld van de ETA.

"Standaardmotor niet te doen"

Norbert Haug, president van motorpartner Mercedes-Benz van McLaren, heeft tegen Auto Motor und Sport gezegd dat een standaardmotor niet haalbaar is. De Duitser zei dat de Formule 1 een technische uitdaging is en blijft, maar dat de technische mogelijkheden behoorlijk zijn beperkt de afgelopen jaren.

"Ik geloof niet dat één enkele soort motor een haalbare kaart is voor de fabrikanten." Daarmee schaart Haug zich achter Ferrari, Toyota, Honda en BMW. Die teams lieten al eerder hun ongenoegen blijken over deze optie in het plan van de FIA, waardoor de kosten drastisch teruggedrongen moeten worden.

Het vooruitzicht van een derde partij die verplicht één ontwerp motor moet leveren vanaf 2010 heeft een aantal teams al doen dreigen op te stappen. Zo zouden Toyota en Ferrari weg willen uit de Koningsklasse als het plan van de standaardmotoren en -versnellingsbakken doorgang zou vinden.

De FIA echter liet aan Ferrari weten dat de bedoeling is de kosten te reduceren, en dat de autosportbond een drietal opties heeft gegeven om dat te realiseren. Eén ervan is de invoer van de standaardmotor met bijbehorende standaardversnellingsbak. Haug: "Ik hoop dat er een oplossing gevonden wordt, maar iedereen zal wel wat water bij de wijn moeten doen."

Ook BMW Sauber teambaas Mario Theissen denkt dat de standaardmotor er niet komt: "We verwachten niet dat die standaardmotor er komt na alle gesprekken de afgelopen tijd, en ons Formule 1-concept is daarop gebaseerd." Flavio Briatore, teambaas van ING Renault, vertelde dat in plaats van die standaardmotoren dat in de F1 waarschijnlijk een motorontwerp komt dat "op basis van kosten en niet verder zal kunnen dan bepaalde ontwikkelingsgrenzen."

Van Wijk naar Roeselare

Roeselare heeft een mondeling akkoord bereikt met trainer Dennis van Wijk. De Nederlandse coach zal een contract voor tweeënhalf jaar tekenen bij de hekkensluiter in de Belgische Eerste Klasse.

Van Wijk is de opvolger van Dirk Geeraerd, die ontslagen werd vanwege de slechte seizoenstart. Van Wijk werd eerder dit jaar na een half jaar bij Sint-Truiden weggestuurd. Daarvoor werkte hij bij KV Oostende en Willem II.

Shell overdondert markt met hoge winst

Olieconcern Shell heeft in het derde kwartaal de markt overdonderd met een winst van 10,9 miljard dollar. Dat is 71 procent hoger dan vorig jaar in dezelfde periode en hoger dan de markt verwachtte.

De onderneming maakte dat vandaag bekend. Het betreft de winst op basis van geschatte actuele kosten. De nettowinst steeg met 22 procent tot 8,4 miljard dollar. Het concern profiteerde van de gemiddeld hoge olieprijs in het kwartaal.

Het concern zag de productie dalen tot 2,931 miljoen vaten olie-equivalent per dag, van 3,137 miljoen vaten olie-equivalent per dag in het derde kwartaal vorig jaar.

Shell-benzinepomp  (foto: ANP)

Onderzoek naar kansen Fortuna Sittard

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft een onderzoek ingesteld naar de overlevingskansen van Fortuna Sittard. Een woordvoerster van de KNVB heeft dit bevestigd.

Eerder deze maand liet de licentiecommissie weten dat het overweegt de licentie van de club uit de eerste divisie in te trekken. Al geruime tijd kampt de club met financiële problemen. Het Zuid-Larense bureau UNO Bedrijfsadviseurs, dat al eerder onderzoek deed naar andere clubs in het betaald voetbal, is ingeschakeld om Fortuna Sittard door te lichten.

Vrijdag beslissing over GP Canada

Morgen, vrijdag, komt er meer duidelijkheid over de toekomst van de Grand Prix van Canada. Dan maken de lokale autoriteiten bekend hoeveel geld er nodig is om de race op het circuit van Montreal toch terug te halen. De Canadese overheid moet nog bepalen of ze er geld in wil steken.

De race in Canada was eerder deze maand ineens van de kalender van 2009 verdwenen vanwege een financieel meningsverschil. Een golf van protest brak los in de Formule 1-wereld, en gesprekken van de Canadese overheden met Bernie Ecclestone brachten wat meer hoop aan de horizon. De burgemeester van Montreal, Gérald Tremblay, was optimistisch na dat gesprek.

Om de Grand Prix te behouden, moet wel flink betaald worden en er moet een nieuwe promotor gezocht worden. Een bedrag van achttien miljoen euro per jaar is al genoemd om de race weer terug op de kalender te krijgen, waarvan negen miljoen euro uit de opbrengsten zou komen. Het andere deel moet door de overheid en lokale autoriteiten op tafel gelegd worden.

Dekker: "Triest hoe Ajax met Kennedy omgaat"

Kennedy Bakirçioglu wil in de winterstop vertrekken bij Ajax. De aanvaller komt niet in de plannen voor van Ajax-trainer Marco van Basten en wil Ajax verlaten om speelminuten te maken. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Chiel Dekker tegen Goal.com.

De Zweedse vleugelaanvaller is aan het einde van de voorbereiding duidelijk gemaakt dat hij beter naar een andere club op zoek kon gaan. Dat zei Van Basten overigens ook tegen collega-aanvallers Leonardo en Dennis Rommedahl, die de afgelopen tijd tóch op speelminuten konden rekenen.

"Kennedy heeft nu twee keer negentig minuten bij Jong Ajax mee gedaan en is honderd procent fit", zegt Dekker tegen Goal.com. "Bij Jong Ajax gaat het dus geweldig", voegt hij er ironisch aan toe.

Bij de belangenbehartiger van de Zweed schuilt enige onvrede over de gang van zaken. "Het is zonde voor die jongen. Het is ook triest hoe Ajax met die jongen omgaat. Het lijkt wel alsof ze niet alles uit ‘m proberen te halen."

"Je kan ook niet zeggen dat ze bij Ajax op de vleugels geweldig staan te ballen", vervolgt de zaakwaarnemer zijn verhaal. "Iedereen krijgt een kans, behalve Kennedy. Dat is een heel vervelende situatie."

De aankoop van de vertrokken technisch directeur Martin van Geel lijkt in de winterstop dan ook z’n biezen te gaan pakken. "Maar dan moet er wel interesse komen, want een speler die een jaar niet aan voetballen is toegekomen ligt wat minder in de markt", blijft Dekker realistisch.

'Online seks veroorzaakt psychische aandoeningen'

Wie intensief sekswebsites op het internet gebruikt, bedreigt daarmee zijn psychische gezondheid. Dat hebben onderzoekers van de Swinburne University of Technology in het Australische Melbourne ontdekt.

Bij een uitgebreid onderzoek vonden de onderzoekers bewijs voor "alarmerend hoge percentages" depressies, angstgevoelens, onzekerheid en stress bij bezoekers van sekssites. Vele onderzochte personen worden, volgens het onderzoek, steeds dieper meegezogen in een zoektocht naar seksuele bevrediging op het internet. Uiteindelijk brengen zij vaak tot meer dan twaalf uren per week door in erotiekchats, op webcamportals, sekscontactplatforms en pornosites.

Volgens de gegevens van de wetenschappers zijn vooral hoger opgeleide mannen het slachtoffer van het dwangmatige gedrag. Als zij eenmaal in de stroom van pornografie meegevoerd zijn, kunnen zij zich moeilijk van de dwang bevrijden. Vooral het doel een passende vriendin of echtgenote te vinden wordt moeilijker te bereiken, omdat zich door de consumptie van pornografisch materiaal een 'ideaalbeeld' van het fenomeen vrouw ontstaat dat niet vervuld kan worden in het echte leven.

Van de onderzochte groep van intensieve gebruikers, zo constateerden de wetenschappers, leed 27 procent aan ernstige depressies. Angstcomplexen werden bij 30 procent van de totale groep vastgesteld, terwijl 35 procent zware symptomen van lichamelijke en geestelijke stress vertoonden. Het risico op een psychische storing, ziekte of handicap steeg buitengewoon sterk en significant, samenhangend met de lengte van het wekelijks gebruik van pornografisch materiaal en sekspagina's op het internet.

Met dank aan Opus_Iustitiae voor de herschreven submit.

'Hagenaar vrijuit vanwege dialect'

De rechtbank in Groningen heeft gisteren een 42-jarige Hagenaar niet veroordeeld voor het 'beledigen' van een agente. De man moest mee naar het bureau nadat hij was aangehouden voor rijden onder invloed. Na het ritje naar het bureau zei hij tegen de agente: "Goed gereden hoâh" Volgens de man betekent het laatste woord 'hoor', volgens de diender betekent het echter 'hoer'.

De man gaf toe met drank op achter het stuur te hebben gezeten, maar hij had absoluut niet de agente beledigd. Hij complimenteerde haar juist met haar rijstijl. Dat de vrouw dacht dat zij beledigd werd, was volgens de man een misverstand en te wijten aan zijn Haagse tongval.

De politierechter kon niet uitsluiten of de verdachte de vrouw daadwerkelijk beledigd dan wel gecomplimenteerd had. Vrijspraak voor dit feit was het gevolg. Voor het rijden onder invloed werd de man wel veroordeeld. Hij moet 24 uur dienstverlenen.

Met dank aan schoelje voor de submit.

Mirror's Edge demo vandaag op PSN morgen op XBL

EA en DICE hebben aangekondigd dat de Mirror's Edge demo vandaag, 30 oktober, op PlayStation Network verschijnt. Morgen, 31 oktober, zal de demo op XBL Marketplace staan. De demo bestaat uit een proloog, een tutorial en een stukje van de single-player game zelf. Als je de game gepre-ordered hebt dan krijg je ook toegang tot een time trial. In deze time trial kun je je tijden uploaden en ghosts downloaden van je vrienden.

In Mirror's Edge speel je een vrouw, genaamd Faith, die samen met een klein groepje, tegen de overheid strijdt. Deze overheid heeft de vrijheid van de mensen flink ingeperkt. in de game zal je met Faith door de stad kunnen rennen, en overal op en overheen kunnen springen om zo je vijanden te ontlopen. Er zullen wapens in de game zitten, maar Faith moet het vooral hebben van haar melee aanvallen.

Vijftig graven in Groningen vernield

Op de begraafplaats aan de Esserweg in Groningen zijn afgelopen weken zeker vijftig graven vernield. Dat meldde de politie vandaag.

Van de graven is koper weggenomen, dat diende ter omheining of als versiering. Volgens de politie is er niet alleen sprake van materiële schade, maar is ook de emotionele schade groot. De politie heeft nog geen idee wie verantwoordelijk is voor de grafschennis.

Bosz: "Volste vertrouwen in Verbeek"

Technisch directeur Peter Bosz liet na de verloren wedstrijd tegen Sparta weten dat de voltallige Feyenoord-leiding, ondanks de slechte resultaten, het volste vertrouwen heeft in Gertjan Verbeek.

De stadionclub verzamelde dit seizoen pas vijf punten uit acht wedstrijden, desondanks blijft Bosz achter zijn trainer staan. "Luid en duidelijk. Daar kan geen enkele twijfel over bestaan, hij kan elke dag op mij rekenen."

De Friese oefenmeester tekende een contact tot medio 2011 bij de Rotterdammers met het doel om Feyenoord weer terug te brengen naar de top, waarin hij tot nu toe nog niet in geslaagd is.

Ook Eric Gudde blijft pal achter Verbeek staan. "We moeten intern rustig blijven en geen gekke dingen doen of roepen. Ik ben ervan overtuigd dat het met Feyenoord en Verbeek goedkomt. Andere maatregelen lonen echt niet. Ons beleid moet consistent zijn en blijven. We gaan door met dezelfde mensen op dezelfde plek." aldus de algemeen directeur.

Westerhof: "We hebben meer dan drie punten"

Hans Westerhof was na afloop van het duel Heerenveen-Vitesse erg blij met de gewonnen drie punten. De trainer van de Arnhemmers gaf aan dat de overwinning in Heerenveen meer betekent dan winnen alleen.

"Ik ben blij met de overwinning. We hebben drie punten, maar we hebben meer dan dat. Deze overwinning geeft ons veel vertrouwen." Dat vertrouwen had de trainer altijd wel gehad in zijn ploeg. "We hebben als technische staf altijd vertrouwen gehad. Ook vertrouwen in een beter resultaat."

Bij Vitesse ontbrak het vaak aan hetgeen er tegen Heerenveen wel gebracht werd, 90 minuten doorgaan. Westerhof vond het belangrijk dat zijn ploeg op voorsprong kwam. "Dat is cruciaal in zo'n wedstrijd. Heerenveen laat je voetballen. Met gegroepeerd spelen en een snelle omschakeling kwamen we tot winst."

Vorm ziet keeperstrainer graag terugkomen

FC Utrecht-doelman Michel Vorm is het niet eens met het wegsturen van zijn keeperstrainer Maarten Arts. Dit heeft de Oranje-international laten weten aan het Utrechtse bestuur.

Arts werd afgelopen week samen met nog drie andere assistent-trainers de wacht aangezegd door het bestuur, en is sindsdien werkeloos. "Het zou tof zijn als Maarten er morgen weer staat", geeft Vorm aan in AD/Sportwereld.

"Maarten en ik werken al vanaf mijn amateurtijd bij JSV Nieuwegein samen. Elf jaar, dat zet je niet zomaar opzij. Ik kon het niet geloven toen ik het hoorde, had ook liever gezien dat het me persoonlijk was verteld - juist omdat Maarten en ik zo'n band hebben."

De 25-jarige goalie heeft zijn mening ook aan de verantwoordelijke mensen bij de Domstedelingen laten weten. "Ik heb voorzitter Van Dop en technisch directeur Piet Buter ook laten weten dat ik het er niet mee eens was, maar weet ook wel dat mijn mening niet zo heel belangrijk is in het geheel." aldus Vorm.

Sollied: "Ik ben ontgoocheld"

SC Heerenveen-trainer Trond Sollied was na het verloren duel met Vitesse (0-2) totaal niet tevreden. Hij vond dat het een slechte vertoning was tegenover de supporters, de staf en de club.

"Ik ben ontgoocheld. Het was de slechtste wedstrijd van dit seizoen en ik hoop dat dit zo blijft," sprak Sollied. De Noor kon niet uitleggen hoe Heerenveen tot zo'n resultaat kwam. "Ik heb hier geen verklaring voor, de spelers zaten allemaal onder hun niveau."

Onderschat heeft Heerenveen Vitesse niet volgens Sollied. "Het was geen onderschatting. Soms gaat het gewoon niet in een wedstrijd." Opvallend was de afwezigheid van Paulo Henrique, de spits die afgelopen zondag nog scoorde tegen Feyenoord. "Henrique was op de tribune. Tegen Feyenoord was hij niet goed, ook al scoorde hij. Hij kan veel beter met zijn kwaliteiten."

[MLB] Phillies winnen World Series

De honkballers van de Philadelphia Phillies hebben woensdagavond de World Series gewonnen. De ploeg versloeg in de vijfde wedstrijd de Tampa Bay Rays met 4-3 en bepaalde de eindstand in de best-of-seven series op 4-1.

Het was voor de Phillies het eerste succes in de World Series sinds 1980. Door het slechte weer moesten de fans lang op een ontknoping wachten. Maandag moest het vijfde duel vanwege het slechte weer in de zesde inning worden stilgelegd. Dinsdag maakte de regen een hervatting onmogelijk. Woensdag konden de Phillies het eindelijk afmaken.

Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een wedstrijd in de World Series moest worden gestaakt vanwege het weer. De partij werd woensdag opgepakt bij een stand van 2-2. De Phillies lieten daarin hun eindzege niet meer in gevaar komen. Na afloop barstte in Citizens Bank Park een enorm feest los en vele supporters gingen de straat op.

Het was voor het eerst sinds 1983 dat een club uit Philadelphia een nationale titel pakte in de VS. De basketballers van de Sixers wonnen toen de finale van de NBA-competitie. Sindsdien bereikten de Phillies (honkbal), Eagles (american football), Sixers en de Flyers (ijshockey) nog wel de beslissende finalerondes, maar verloren steeds.

"Ik heb altijd geweten dat we de World Series konden winnen. Ik wist dat we iedereen konden verslaan. Met onze chemie, instelling en fans achter ons, wist ik dat we het konden redden," aldus manager Charlie Manuel na afloop.

Pitcher Cole Hamels werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler. Hij blonk vooral uit in de openingswedstrijd. "Ik ga hier absoluut van genieten, want zo vaak gebeurt het niet dat alles de goede kant opvalt. Dit keer heb ik geluk," stelde Hamels.

Ondanks het verlies treurden de Rays niet al te lang na een uitstekend seizoen. "Ik ben ontzettend trots op onze jongens," zei manager Joe Maddon van de Rays. "We hebben het fantastisch gedaan en hebben dit seizoen een statement gemaakt. Dit is pas het begin."

Fans wachten spelers Feyenoord op

Na de 2-1-nederlaag bij Sparta hebben zo'n honderd fans de spelers van Feyenoord opgewacht bij De Kuip.

De supporters waren kwaad over de vijfde nederlaag in acht competitieduels. Feyenoord is hierdoor inmiddels weggezakt naar de zestiende plaats op de ranglijst, een dieptepunt in de clubhistorie. Ondanks de aanwezigheid van de ME was de sfeer niet heel dreigend rondom het stadion.

Enkele spelers, waaronder Henk Timmer en Michael Mols, spraken voor de poorten van De Kuip met de fans. Feyenoord wacht zondag wederom een moeilijke uitbeurt. De Rotterdammers nemen het dan op tegen Roda JC.

Ophef over voorstel verplichte prikpil

Het plan om slechte ouders te verbieden nog meer kinderen te krijgen, voorgesteld door PvdA-Kamerlid Marjo van Dijken, is niet in goede aarde gevallen bij haar regeringspartners CDA en de ChristenUnie. Van Dijken werkt momenteel aan een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken, ouders die hun kinderen verwaarlozen of ernstig verwaarlozen, twee jaar lang te verbieden kinderen te krijgen.

Van Dijken snapt de commotie rond haar plan niet: "Het gaat om mensen waarbij de rechter al heeft moeten ingrijpen omdat zij hun kinderen slecht verzorgen. Als iemand de prikpil weigert en zwanger wordt, moet het kind direct na de geboorte worden weggehaald." Ze wijst er nogmaals op dat haar plan niet geld voor 'gevallen' zoals de verstandelijk beperkte ouders uit Geldermalsen. "Zij hebben nooit een kans gehad." De baby van Henk en Miranda werd na één dag al uit huis geplaatst door de raad van de kinderbescherming.

CDA'er Mirjam Sterk denkt echter dat er betere oplossingen zijn: "De overheid mag nooit bepalen wie wel en wie geen kinderen mag krijgen. Als een moeder heeft bewezen de zorg voor kinderen niet aan te kunnen, moet de rechter een nieuwe baby die nog in de baarmoeder zit onder toezicht stellen, zodat de jeugdzorg direct na de geboorte kan ingrijpen." Het plan gaat de CDA dan ook 'een stap te ver'. Sterks collega Esmé Wiegman, Kamerlid voor de CU, vindt het plan 'wel erg ver gaan'.

Strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoop is kort over het plan, dat volgens hem juridisch onhoudbaar is: "Het is in strijd met grondwet en het Europees Verdrag voor de rechten van de mens."

met dank aan DJMO voor de submit.

Justitie legt beslag op winkelstraat Zaandam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft beslag laten leggen op tweehonderd panden aan de Peperstraat in Zaandam. Het beslag van de woningen, winkels en kantoren maakt onderdeel uit van een strafrechtelijk financieel onderzoek.

Dat heeft een woordvoerster van het Bureau Ontnemingswetgeving van justitie vandaag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Zij kan niet zeggen op welke verdachte het onderzoek zich richt.

Het Financieele Dagblad meldt dat de panden aan de Peperstraat juridisch eigendom zijn van Rob G. Hij werd in juli vorig jaar aangehouden in Spanje op verdenking van het witwassen van losgeld dat in 1983 werd betaald aan de ontvoerders van Freddy Heineken. De verdachte werd nog dezelfde maand op vrije voeten gesteld.

G. zou uitsluitend juridisch eigenaar zijn van het vastgoed aan de drukke winkelstraat in Zaandam. Het economisch eigendom ligt bij iemand anders, die de panden verhuurt.

Het OM heeft het beslag op de panden afgelopen mei gelegd.

Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena vindt uitgever

Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay was een goed ontvangen game op zowel Xbox als PC. Vele fans konden hun geluk dan ook niet op toen Universal Pictures, Tigon Studios en Starbreeze Studios aankondigden een remake te gaan maken van deze game. Naast het origineel zou er nog wat extra content op de disc gezet worden, in de vorm van enkele missies die zouden leiden tot de aanval op Dark Athena, een schip met huurlingen die op Riddick jagen.

Lange tijd was het echter stil rondom deze remake, vooral omdat de developers geen uitgever konden vinden voor Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena. Atari heeft nu besloten de game uit te gaan geven.
Bovendien zal de content van de disc er iets anders uit gaan zien dan oorspronkelijk de bedoeling was. De remake van Escape from Butcher Bay staat er nog steeds op, maar het aantal missies van Assault on Dark Athena zijn dermate uitgebreid, dat het een volledige campagne geworden is. Daarnaast zijn er multiplayer-modes toegevoegd, iets wat nog niet in het origineel te vinden was.

Het mag geen verrassing heten dat Vin Diesel de rol als Riddick weer zal invullen, aangezien hij de mede-eigenaar van Tigon Studios is en de hoofdrol in de drie films en de game Escape from Butcher Bay vervulde. Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena zal in de lente van 2009 verschijnen op Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

'Einde strippenkaart in metro R'dam'

Vanaf donderdag 29 januari 2009 kunnen reizigers in de Rotterdamse metro geen gebruik meer maken van de strippenkaart. Vanaf die datum is het alleen nog mogelijk om te reizen met een OV-chipkaart.

De invoering van de OV-chipkaart verloopt verre van vlekkeloos. Toch wil staatssecretaris Huizinga van Verkeer in het diepe springen. Alleen zonder strippenkaart kom je er achter of het systeem echt goed werkt, verklaart Huizinga. Zelf is ze er al van overtuigd, want de strippenkaart zou pas worden afgeschaft als het OV-chipsysteem goed werkt.

Consumentenorganisaties zijn niet te spreken over de aangekondigde plannen. Het systeem is niet waterdicht; de chip is vrij makkelijk te kraken, er worden onterecht bedragen afgeschreven en dubbele tarieven berekend. Ook veel reizigers zien de strippenkaart niet graag verdwijnen.

Volgens vervoerder RET zijn echter alle kinderziektes verholpen. Er zouden al 600.000 OV-chipkaarten zijn verkocht en bij 35 tot 40 procent van het aantal reizen wordt de kaart als vervoersbewijs gebruikt. Een steekproef van het AD toonde echter onlangs aan dat slechts 19 procent van de reizigers de kaart gebruikt.

Later volgend jaar moet de chipkaart landelijk worden ingevoerd.

CD: Rowwen Heze - Saus

Rowwen Hèze is in de Nederlandse popmuziek geen onbekend verschijnsel. Deze dialectband is afkomstig uit het Limburgse plaatsje America en timmert al sinds 1985 aan de weg. In 2008 startte deze band een nieuwe theatertour genaamd Saus. Uiteraard zijn van deze optredens ook opnamen gemaakt, het resultaat is de nieuwe cd met dezelfde naam. De titel, Saus, kent meteen meerdere ladingen welke al snel duidelijk worden na de opener, 'Welcome In The Saus'.

Boek: Bram Bakker - Cowboy in de psychiatrie

In Te gek om los te lopen trekt Bram Bakker duidelijk ten strijde tegen de psychiatrische klinieken in ons land. De patiënt is eigenlijk een cliënt en dokters schrijven te dure medicijnen voor. Veel van die medicijnen zijn zelfs slechts per toeval ontdekt als antipsychotica. Als de werking goed genoeg is en de bijwerkingen niet te ernstig wordt het al snel gretig voorgeschreven. En naast de soms helemaal verkeerde medicatie wordt er uiteraard ook veel onnodige therapie voorgeschreven. Aan de hand van veel voorbeelden en duidelijke uitleg vertelt Bram in het boek wat er fout kan gaan, maar vooral ook waarom het fout gaat en wat men kan doen om dat te voorkomen. Alles staat netjes per hoofdstuk gebundeld, op een specifiek vlak iets terug zoeken is dus zonder meer mogelijk.

60 dagen cel voor verkrachting 15-jarig meisje

Een ex-priester uit de Verenigde Staten heeft bekend dat hij een 15-jarig meisje heeft aangerand. Het voorval vond enkele jaren geleden plaats, maar nu is de inmiddels 52-jarige man veroordeeld: tot 60 dagen cel.

Voor het misdrijf waar Jon Moore schuldig aan is bevonden staat normaal gesproken 12 jaar cel. Het slachtoffer en de familie zouden echter akkoord gegaan zijn met de straf van 60 dagen. Hij vergreep zich in 2004 aan het meisje, in de kelder van de kerk.

Werkloze leeft twee weken met lijk in huis

Sommige mensen gaan wel heel erg ver om niet uit hun huis te worden gezet. Een 33-jarige werkloze uit het West-Duitse Bochum heeft ruim twee weken lang met het dode lichaam van een 83-jarige vrouw in haar woning geleefd. Om in haar huis te kunnen blijven wonen had hij de dood van de vrouw niet gemeld.

Om de stank tegen te gaan verstopte hij het stoffelijk overschot in een kist en dichtte deze extra goed af. De bejaarde vrouw, die invalide was, had de werkloze man in haar huis genomen zodat die haar kon helpen bij het huishouden.

Voorlopig gaat de Duitse politie uit van een natuurlijke dood. De situatie kwam aan het licht toen een nicht van de vrouw alarm sloeg omdat de man haar niet binnen wilde laten.

Met dank aan Snader1986 voor de submit.

Zware aardschok in Groningen

In Groningen is vanochtend een aardschok gevoeld. Dat hebben bewoners van de provincie laten weten. Of de schok schade heeft veroorzaakt, is niet bekend.

De lichte aardbeving werd rond zeven uur gevoeld in de omgeving van Loppersum en Westeremden. In Groningen vinden vaker aardbevingen plaats als gevolg van aardgaswinning.

Volgens een woordvoerder van het KNMI in De Bilt, dat spreekt van een "grote schok" komt de zwaarte van de beving in de buurt van de zwaarste schok ooit in Groningen. Die had een sterkte van 3,5 op de schaal van Richter. De exacte sterkte van de schok van vandaag is nog niet bekend. Volgens het KNMI is de beving, die tot in de stad Groningen werd gevoeld, ook te wijten aan de gaswinning.

CD: T.I. - Paper Trail

Het leven van T.I. staat volledig op zijn kop en dat is goed te horen op zijn nieuwste album Paper Trail. Begin volgend jaar draait de rapper uit Atlanta voor een jaar de gevangenis in. Dit nadat hij gepakt werd met een groot arsenaal aan wapens, waar je gerust een eenmansoorlogje mee kunt beginnen. Op zijn zesde album Paper Trail gaat hij meerdere malen in op de zaak en dat doet hij met overtuiging, hoewel de foto's van zijn wapenverzameling er eigenlijk niet om liegen.

FBI arresteert poederbrief-verdachte

De Amerikaanse federale recherche FBI heeft een 66-jarige man opgepakt die 120 poederbrieven verstuurd zou hebben aan meerdere mediabedrijven. Op de enveloppen zou hij 'anthrax' hebben geschreven, berichtten Amerikaanse media gisterenavond.

Volgens de FBI verstuurde Marc Keyser enveloppen die een CD en een pakje suiker bevatten. Geen van de enveloppen bevatten echter gevaarlijk materiaal. De verdachte woonde in Sacramento, de hoofdstad van Californië.

Vorige week ontvingen voornamelijk filialen van de bank JPMorgan Chase in zeker elf staten meer dan 45 dreigbrieven. Het is onduidelijk of de poederbrieven aan media verband houden met de brieven aan de banken.

De Verenigde Staten waren in 2001 ook al in de ban van poederbrieven. In dat jaar kregen diverse mediabedrijven enveloppen gevuld met het giftige anthraxpoeder, waardoor vijf mensen stierven en zeker 17 mensen ziek werden.

Jomanda voor rechter in zaak-Millecam

Medium Jomanda en twee alternatieve artsen moeten vandaag voor het eerst voor de rechter verschijnen in verband met de dood van actrice Sylvia Millecam, tijdens een zogeheten pro-formazitting op de rechtbank in Amsterdam.

Millecam overleed in 2001 aan borstkanker. Ze liet zich behandelen door Jomanda en de twee alternatieve genezers. De actrice wilde geen chemokuur en stond sceptisch tegenover de reguliere geneeskunde.

Volgens justitie zijn de drie verdachten schuldig aan onder meer het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het onthouden van de benodigde medische zorg. Ze zouden Millecam hebben wijsgemaakt dat ze aan een niet kwaadaardig gezwel leed en dat een operatie niet nodig was. Jomanda zou haar tijdens healings hebben ingedeeld bij personen met een bacteriële infectie in plaats van bij kankerpatiënten.

Justitie besloot in 2006 de drie niet te vervolgen omdat er onvoldoende aanwijzingen zouden zijn voor strafbare feiten. Het gerechtshof in Amsterdam sprak in april echter uit dat het OM alsnog tot vervolging moest overgaan. Die uitspraak werd gedaan in een zaak die was aangespannen door de Vereniging tegen de Kwakzalverij en de Stichting Skepsis.

Jomanda bij standbeeld  (foto: ANP)

Vier pijltjesgooiers (12) gearresteerd

De politie heeft gisteren in Gouda vier 12-jarige Marokkaanse relschoppertjes gearresteerd voor het dartpijlincident van vorige week. Drie van hen werden aangehouden toen de politie met het slachtoffer door de wijk reed en zij de jongens aanwees. Tijdens het verhoor wees het drietal een vierde jongen aan, die het pijltje zou hebben gegooid. De jongens wordt openlijke geweldpleging en zware mishandeling ten laste gelegd.

Vorige week werd de vrouw aanvankelijk weggestuurd op het politiebureau omdat men geen tijd had om haar aangifte op te nemen. Later werd haar verklaring thuis opgenomen. De politie zegt hun handelswijze te betreuren: "Het beeld is onstaan dat wij tegen gewonde mensen zeggen dat ze de week daarop moeten terugkomen. Dat klopt niet. Wij sturen geen mensen weg en zijn juist zeer spits op dit soort incidenten. Natuurlijk hadden we direct de aangifte moeten opnemen. Dat is spijtig genoeg niet gebeurd."

Het gaat met het slachtoffer naar omstandigheden goed. Ze is inmiddels weer begonnen met het rondbrengen van folders en huis-aan-huis bladen. "Het gaat redelijk goed. Je loopt toch nog wel wat angstig rond."

Met dank aan DJMO voor de submit.

'Geen vrijspraak na zoekraken strafdossier'

De Kamercommissie voor Justitie heeft minister Ernst Hirsch Ballin gevraagd de regel in de wet te schrappen die voorschrijft dat verdachten vrijuit gaan als het originele strafdossier kwijtraakt. De commissie doet het verzoek op aandringen van VVD-Kamerlid Fred Teeven, die het volstrekt onaanvaardbaar vindt.

De vrijspraak van de twee overvallers in de Jimmy Woo-zaak is de directe aanleiding voor het verzoek aan de minister. Onduidelijk is wie er verantwoordelijk is voor het kwijtraken van het strafdossier in deze zaak; het OM, de rechtbank of nog iemand anders. Het staat echter vast dat dit wel de reden voor vrijspraak is geweest. Het dossier was weg, dus de zaak werd niet-ontvankelijk verklaard.

Mijn zoon

Het is vandaag donderdag 30 oktober 2008. Een bijzondere datum in huize bazbo.
Vandaag precies zestien jaar geleden werd hij geboren. Dat was nog een hele toestand. Hoe vaak heb ik nu al niet geprobeerd een verhaal te maken over zijn geboorte? Honderden keren en altijd werd het helemaal niets. Altijd ging het veel meer over mijn eigen angsten en onzekerheden in plaats van over de bijzonderheden van de geboorte zelf.
Want wat was het een schatje. Vierenveertig centimetertjes lang en vijfentwintighonderd vijfentwintig grammetjes zwaar. Alles perfect in verhouding. Een prachtkereltje. Wat leek hij op mij! Je had nog nooit zo'n trotse vader gezien.

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky patch 1.5.06 brengt DirectX 10.1

De beste lui van GSC Game World hebben een nieuwe patch uitgebracht voor S.T.A.L.K.E.R.:Clear Sky, een game die door ondergetekende niet erg enthousiast ontvangen werd. Met de patch wordt ondersteuning voor DirectX 10.1 geïntroduceerd, op de voorwaarde dat men beschikt over een ATi-kaart die ermee overweg kan (en Windows Vista SP1). Daarnaast zijn er bugs gefixed en worden je savegames van 1.5.04 of 1.5.05 ditmaal eens niet verneukt.

Het volledige changelog is als volgt:

Game changes:

Fixed an error when the wounded guide didn't want to lead the player anywhere.
Increased the number of items for sell for the trader at the goods market.
Added the possibility to upgrade SVDm 2 at Freedom's mechanic.
Fixed game crash upon the attempt to speak with the wounded character.
Fixed an error, which led to the blocking of the storyline quest completion at Yantar (the door to Sakharov's bunker couldn't be opened).
Increased the amount of money of the bandits' trader.
Fixed the displacement of the military warehouses on the PDA map.
Added the possibility to load the last saved game by pressing space bar after the player's death.

Render improvements:

Added DX10.1 support.
Added MSAA for alpha-tested objects ("alpha-to-coverage" for DX10.0, custom "alpha-to-coverage" for DX10.1 for better performance, native DX10.1 implementation for better quality).
Added new quality level for sun-shadows (ultra) for better picture quality.
Added new min/max shadowmap technique (which takes advantage of DX10.1 when available) allows to speed up high quality sunshafts rendering for top video boards and high resolutions.
Added high quality sunshafts acceleration for DX9 renderer.

Multiplayer:

Fixed various game crashes of server and client sections.
Added the detailed server's statistics.
Changed the saving of the server online-dump (dump is saved to online_dump.ltx).
Added the changing of keyboard layout by pressing LCtrl +LShift.

De patch snoept 53 MB van je downloadlimiet en is onder andere te vinden bij onderstaande mirrors:

Officiële mirror
Gamer's Hell
AtomicGamer
The Patches Scrolls

Wil je optimaal gebruik maken van de DirectX 10.1 mogelijkheden met je nieuwe ATi-videokaart, vergeet dan niet om de nieuwe hotfix drivers te installeren.

DVD: Made of Honour

Tom (Patrick Dempsey) is een succesvolle, rijke, sexy man. Hij heeft het helemaal voor elkaar. Naast de nodige relaties kan hij altijd rekenen op zijn beste vriendin Hannah (Michelle Monaghan). Maatjes voor het leven. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, totdat Tom te horen krijgt dat Hannah naar Schotland moet voor haar werk. Zodra Hannah is vertrokken beseft Tom dat hij meer in Hannah ziet dan alleen zijn maatje. Romantische gevoelens nemen bezit van hem en hij is bereid zijn vrije, vrouwenverslindende leventje op te geven om met haar verder te gaan. Wanneer Hannah echter terugkomt en verloofd blijkt te zijn met de robuuste Schotse 'Hooglander' Colin, is Tom helemaal van de kaart. Hij neemt zich voor er alles aan te doen om Hannah voor zich te winnen, maar dit plan valt al snel in duigen wanneer zij hem vraagt haar 'maid of honour' te zijn. Zoals het een goede vriend betaamd, gaat Tom er helemaal voor, maar naarmate de tijd vordert krijgt hij steeds meer moeite met zijn rol als 'bruidsmeisje' en nemen zijn gevoelens meer en meer toe. Grote vraag is wat hij hiermee moet doen: Zal hij de hele bruiloft overhoop gooien en voor de liefde van zijn leven vechten of moet hij haar keuze respecteren en gewoon de goede vriend c.q. het ideale bruidsmeisje zijn?

Boek: Richard de Nooy - Zes beetwonden en een tetanusprik

De titel van het boek klinkt op zichzelf al best grappig: Zes beetwonden en een tetanusprik. Het boek van Richard de Nooy valt in de categorie komische romans en is zeker een vermakelijk boek te noemen, niet in de laatste plaats door de opmerkelijke schrijfstijl van de auteur. Een lekker verfrissend verhaal in het vaak wat saaie landschap van de romans. Dit boek moeten we gewoon kenmerken als opvallend en opmerkelijk en de achterflap heeft gelijk met zijn quote:

De Nooy se onopgesmukte vertelling en slim uitgedinkte struktuur bied goeie leesvermaak.

Geef je iPhone een Game Boy make-over

Begin je het chic uitziende menu van de Iphone zat te worden, en ben je op zoek naar een skin die wat meer bij jouw stijl past? Dan ben je misschien geïnteresseerd in een nieuwe theme die je Iphone veranderd in een old-school Game Boy. Ontwerper Rob Sheridan heeft deze zogenaamde iGameboy theme in elkaar gezet, welke je kunt downloaden bij MacThemes. Ook ontwikkelde hij verschillende iconen voor programma's van de iPhone, zoals Facebook, Youtube en Twitter. Je kunt zelfs kiezen uit twee variaties! Een theme met de klassieke Game Boy knoppen aan de onderkant van het scherm, en eentje zonder.



VS: al-Qaeda achter aanslagen Somalië

De reeks zelfmoordaanslagen in Somalië gisteren draagt de kenmerken van al-Qaeda. Dat heeft de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Jendayi Frazer gisteren gezegd.

"Deze zinloze aanvallen onderstrepen de vastberadenheid van gewelddadige extremisten om vrede en stabiliteit in Somalië en de Hoorn van Afrika te ondermijnen", verklaarde Frazer. Zij is verantwoordelijk voor het Afrikabeleid van de Amerikaanse regering.

Zelfmoordcommando's reden woensdag met bomauto's in op diplomatieke en politieke gebouwen in de separatistische Somalische regio's Somaliland en Puntland. Tientallen mensen kwamen om het leven.

Jermaine: Jackson Five weer op toer

De legendarische Jackson Five komen volgend jaar weer bijeen voor een wereldtournee. Dat zei Jermaine Jackson, een van de vijf Jacksons, gisteren tegen het Australische persbureau AAP. Volgens Jermaine zijn ook Michael en zelfs zus Janet in voor een reünie.

"Het heeft lang geduurd voordat de Jackson-familie weer bijeen was", aldus Jermaine. "Het wordt echt een familiereünie. Janet doet het voorprogramma en iedereen is er bij. We zitten nu in de studio en plannen de toer voor volgend jaar."

Jackie, Tito, Jermaine, Marlon en Michael toerden in 1984 voor het laatst samen als The Jacksons, samen met het zesde lid Randy Jackson. De Jackson Five ontstond in 1965. De groep viel uit elkaar toen Michael een internationale superster werd. In 1990 ging de band officieel uit elkaar.


Jackson Five  (foto: ANP)

Robert Downey jr. tekent voor twee Iron Man-films

Robert Downey jr. keert terug als Iron Man. De acteur tekende voor deel twee en drie van de actiefilm. Dat maakte vakblad Variety gisteren bekend. Ook is Downey jr. vastgelegd voor een rol in The Avengers.

Jon Favreau, die de eerste Iron Man regisseerde, zal ook Iron Man 2 en The Avengers voor zijn rekening nemen.

Iron Man 2 staat gepland voor mei 2010. The Avengers wordt in juli 2011 in de Amerikaanse bioscopen verwacht en zal de vier tekenfilm-superhelden Iron Man, Captain America, Thor en de Incredible Hulk verenigen.


Robert Downey jr.  (foto: ANP)

PC beta Call of Duty: World at War van start

Zoals we een tijdje geleden al aankondigden zou er naast een Xbox 360 beta, ook een PC beta komen van de game Call of Duty: World at War. Deze is vandaag begonnen. Mocht je hier aan mee willen doen, dan hoef je je alleen te registeren op de officiele Call of Duty site, je krijgt na een tijdje automatisch een key toegestuurd. Over een beta op de PS3 is nog niets bekend. Check ook onze preview van de game!


Nieuwe Elder Scrolls game niet vóór 2010

Bethesda heeft gehint dat de volgende game in de Elder Scrolls serie niet vóór 2010 uitkomt. In een interview met GameIndustry.biz werd ook verteld dat het bedrijf geen interesse heeft in releases op Nintendo-consoles.

"At the moment we've got Fallout 3 for this year and potentially there's a new Elder Scrolls title in 2010. At the moment we're not that interested in the Wii. We're going to stick to PS3, Xbox 360 and PC.

In de plaats van drie of vier titels per jaar kiest Bethesda voor grote titels. Hij geeft toe dat Nintendo het goed doet in de industrie en dat ze een gigantisch publiek hebben, maar hij denkt dat dit binnenkort om gaat slaan.


"We've seen game selling in the past 18 months that we never thought we'd see. We wouldn't have thought that pet games and cooking games would have a viable market five years ago. No publisher would have taken those products on,"

De nieuwe Elder Scrolls game van Bethesda mogen we dus rond 2010 verwachten. Voorlopig kunnen we ons vermaken met de nieuwste game van Bethesda die vrijdag uit komt, Fallout 3. Van deze game lees je zeer binnenkort een review op FOK!games.


Uitslagen Duitsland speelronde 10

Dinsdag en woensdag werden in de Bundesliga de wedstrijden uit de tiende speelronde afgewerkt. 1899 Hoffenheim heeft door de 1-3 winst op VfL Bochum de koppositie behouden. De naaste achtervolgers Bayer Leverkusen en Hamburger SV blijven door hun overwinningen in het spoor van de promovendus.

1899 Hoffenheim

De koploper in Duitsland, 1899 Hoffenheim, had het de eerste helft tegen VfL Bochum lastig. De thuisclub kwam via Dennis Grote al snel op voorsprong, waardoor Hoffenheim moest aanvallen. In een stormachtige tweede helft maakte Demba Ba al snel gelijk voor de bezoekers, waarna Vedad Ibisevic en Carlos Eduardo de klus klaarden voor de koploper.

Weder Bremen – Bayer Leverkusen

Werder Bremen had thuis een zware kluif aan Bayer Leverkusen dat met een goed seizoen bezig is. De nummer twee uit de Bundesliga domineerde de wedstrijd en de thuisploeg kon niet meer doen dan verdedigen en hopen op een counter. Arturo Vidal zorgde voor de 0-1 voor de gasten en na een gemiste kans voor de thuisclub via Markus Rosenberg, zette Manuel Friedrich de 0-2 eindstand op het scorebord.

Hamburger SV

Nummer drie Hamburger SV ontving thuis VfB Stuttgart dat slechts één plaats onder de Noord-Duitsers stond. HSV verloor afgelopen weekend kansloos met 3-0 van Hoffenheim en de vraag was of Martin Jol zijn team weer op de rails had gekregen. Na een kwartier kwam de thuisclub op voorsprong door een benutte penalty van Piotr Trochowski. Stuttgart creëerde in de wedstrijd een overwicht, maar wist het net niet te vinden. Joris Mathijsen deed dit via een halve volley voor de thuisclub wel, waardoor HSV met 2-0 wist te winnen.

Bayern München heeft de weg naar boven gevonden. Eintracht Frankfurt werd met moeite aan de zegekar gebonden, waardoor de Zuid-Duitsers nu vierde op de ranglijst staan. Ook Hertha BSC wist te winnen van Hannover 96 dat zonder de geschorste Arnold Bruggink speelde. Fred Rutten wist met Schalke 04 eindelijk weer eens een overwinning te boeken. De ploeg won uit tegen Karlsruher SC met 0-3.


Uitslagen speelronde 10:

ThuisUitUitslag
VfL Wolfsburg Borussia Mönchengladbach3-0
Werder Bremen Bayer Leverkusen0-2
Arminia Bielefeld Energie Cottbus1-1
Karlsruher SC Schalke 040-3
Hertha BSC Hannover 963-0
Eintracht Frankfurt Bayern München1-2
VfL Bochum 1899 Hoffenheim1-3
1. FC Köln Borussia Dortmund0-1
Hamburger SV VfB Stuttgart2-0

De Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 1899 Hoffenheim 10 7 1 2 22 27 -15
2 Bayer Leverkusen 10 7 0 3 21 24 -11
3 Hamburger SV 10 6 2 2 20 17 -15
4 Bayern München 10 5 3 2 18 22 -16
5 Hertha BSC 10 5 3 2 18 14 -10
6 Schalke 04 10 4 5 1 17 15 -8
7 Borussia Dortmund 10 4 5 1 17 18 -15
8 VfL Wolfsburg 10 4 4 2 16 23 -16
9 VfB Stuttgart 10 5 1 4 16 15 -12
10 Werder Bremen 10 3 4 3 13 23 -22
11 1. FC Köln 10 4 1 5 13 8 -12
12 Eintracht Frankfurt 10 2 3 5 9 11 -16
13 Karlsruher SC 10 3 0 7 9 8 -16
14 Hannover 96 10 2 3 5 9 10 -20
15 Arminia Bielefeld 10 1 5 4 8 11 -17
16 VfL Bochum 10 1 4 5 7 13 -18
17 Borussia Mönchengladbach 10 2 1 7 7 9 -20
18 Energie Cottbus 10 1 3 6 6 6 -15

Topscorers:

#SpelerClubGoals
1 Vedad Ibi¨ević 1899 Hoffenheim 10
2 Patrick Helmes Bayer Leverkusen 8
3 Artur Wichniarek Arminia Bielefeld 6
4 Demba Ba 1899 Hoffenheim 5
=Mario Gómez VfB Stuttgart 5
=Milivoje Novakovič 1. FC Köln 5
=Claudio Pizarro Werder Bremen 5

Programma speelronde 11:

DatumThuisUit
31/10Bayer Leverkusen VfL Wolfsburg
1/11Werder Bremen Hertha BSC
1/11Energie Cottbus Schalke 04
1/11Hannover 96 Hamburger SV
1/111899 Hoffenheim Karlsruher SC
1/11VfB Stuttgart 1. FC Köln
1/11Bayern München Arminia Bielefeld
2/11Borussia Mönchengladbach Eintracht Frankfurt
2/11Borussia Dortmund VfL Bochum

Burnout advertenties voor Obama kostten 44500 dollar

We berichtten een tijdje geleden al dat de campagne van Obama advertenties had ingekocht in Burnout Paradise. Deze advertenties waren alleen te zien in de 360-versie van de game, en alleen in de 10 staten waar de verkiezingskandidaten nog hard moesten gaan strijden. Nu is Gamespot er achter gekomen dat hier in totaal 44500 dollar voor betaald is, omgerekend zo'n 34000 euro. Als je bedenkt dat Obama een miljoen dollar aan bepaalde grote TV-zenders betaalt, is dit een klein bedrag voor iets wat relatief veel aandacht kreeg. Alhoewel niet al die aandacht even wenselijk was.

Bethesda (Fallout 3) krijgt taart van Deus Ex 3-team

Goed nieuws in deze tijden van economische recessie - bakkers lijken nog wel even mee te kunnen. Hadden we laatst een hele mooie Companion Cube, die niet tegen je zal praten maar wel erg lekker moest zijn, is er nu de volgende taart opgedoken. Zoals de titel al doet vermoeden, is deze taart gestuurd door het team dat Deus Ex 3 aan het maken is in Montreal, Eidos Montreal. De ontvangers zijn Bethesda, makers van Fallout 3. Ahh.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.